Artikels:
HOOFDSTUK I. - Inleidende bepaling.
Artikel 1.1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.
HOOFDSTUK II. - Algemene bepaling.
Art. 2.1. In artikel 27 van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, toegevoegd bij het decreet van 31 juli 1990, wordt § 1 vervangen door wat volgt :
" § 1. Weddentoelagen worden verleend voor de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel, de leden van de pedagogische begeleidingsdiensten en voor de leden van het opvoedend hulppersoneel en van het ondersteunend personeel.
Zij kunnen verleend worden aan de categorieën van de leden van het administratief personeel en van het ondersteunend personeel die door een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit zijn vastgelegd.
Met uitzondering van het ambt van beheerder van het gesubsidieerd internaat, worden er geen weddentoelagen verleend voor het personeel van de gesubsidieerde internaten andere dan de tehuizen voor kinderen wier ouders geen vaste verblijfplaats hebben.
Het opvoedend hulppersoneel en het ondersteunend personeel van de scholen, benoemd na 31 augustus 1985, mag echter geheel of gedeeltelijk tewerkgesteld worden in het gesubsidieerd internaat dat aan de school of scholengroep verbonden is, terwijl het opvoedend hulppersoneel van het internaat geheel of gedeeltelijk mag ingezet worden in de school of groep van scholen waaraan het verbonden is bijaldien het voldoet aan de vereiste voorwaarden.
De te subsidiëren prestaties worden vastgelegd overeenkomstig de normen die voor hetzelfde onderwijsniveau en hetzelfde onderwijstype in het Rijksonderwijs gelden. "
Art. 2.2. Artikel II.1 heeft uitwerking met ingang van 1 september 1999.
HOOFDSTUK III. - Basisonderwijs.
Art. 3.1. In artikel 3 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° er wordt een 9°bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" 9°bis CLB : centrum voor leerlingenbegeleiding zoals bedoeld in het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding; ";
2° 23° wordt vervangen door wat volgt :
" 23° hoofdopdracht : lesopdracht voor het onderwijzend personeel, kindgebonden opdracht voor het paramedisch, medisch, sociaal, psychologisch en orthopedagogisch personeel. In de hoofdopdracht kunnen bijzondere pedagogische taken en/of lestijden beleidsondersteuning begrepen zijn; ";
3° 50° wordt vervangen door wat volgt :
" 50° schoolbestuur : de inrichtende macht zoals bedoeld in artikel 24, § 4, van de Grondwet, dit is de rechtspersoon of de natuurlijke persoon die verantwoordelijk is voor één of meer scholen; ".
Art. 3.2. In artikelen 16 en 98 van hetzelfde decreet wordt het woord " PMS-centrum " vervangen door het woord " CLB ".
Art. 3.3. Artikel 17 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 17. § 1. In het gewoon onderwijs kan een leerling die 6 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar nog één schooljaar in het kleuteronderwijs ingeschreven worden. In dit geval is de leerling onderworpen aan de controle op de leerplicht. Na kennisneming van en toelichting bij het advies van de klassenraad en van het CLB nemen de ouders daaromtrent een beslissing.
Voor leerplichtige kinderen die nog geen kleuteronderwijs volgden, is enkel een advies van een CLB vereist.
§ 2. In het buitengewoon onderwijs kan een leerling die 6 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar in het kleuteronderwijs ingeschreven worden. In dit geval is de leerling onderworpen aan de controle op de leerplicht. Het volgen van kleuteronderwijs kan daarna nog met één schooljaar verlengd worden. Na kennisneming van en toelichting bij de adviezen van de klassenraad en van het CLB nemen de ouders daaromtrent een beslissing. "
Art. 3.4. Artikel 18 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 18. In afwijking van artikel 13 kan een leerling die 5 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar in het lager onderwijs ingeschreven worden. In dit geval is de leerling onderworpen aan de controle op de leerplicht. Na kennisneming van en toelichting bij de adviezen van de klassenraad en van het CLB nemen de ouders daaromtrent een beslissing. "
Art. 3.5. Artikel 19 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 19. § 1. In het gewoon onderwijs kan een leerling, in afwijking van artikel 14, minimum 4 jaar - behoudens, in uitzonderlijke omstandigheden, afwijking door de Vlaamse regering - en maximum 8 jaar in het lager onderwijs doorbrengen met dien verstande dat een leerling die 15 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar geen lager onderwijs meer kan volgen.
Voor toelating tot het achtste jaar is een gunstig advies van de klassenraad en een advies van het CLB vereist.
§ 2. In het buitengewoon onderwijs kan een leerling, in afwijking van artikel 14, maximum 9 jaar in het lager onderwijs doorbrengen met dien verstande dat een leerling die 15 jaar is vóór 1 januari van het lopende schooljaar geen lager onderwijs meer kan volgen.
Voor de leerlingen die 13 of 14 jaar zijn vóór 1 januari van het lopende schooljaar, nemen de ouders een beslissing na kennisneming van en toelichting bij het advies van de klassenraad en het CLB. "
Art. 3.6. Aan artikel 20, 3°, van hetzelfde decreet wordt de volgende zin toegevoegd :
" Voor de duur van een experiment inzake de controle op de inschrijvingen en de controle op het geregeld schoolbezoek zijn de bepalingen van dit punt niet van toepassing op leerlingen die ingeschreven zijn in scholen die deelnemen aan het experiment. "
Art. 3.7. Artikel 28 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 14 juli 1998, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 28. § 1. Bij de eerste inschrijving van hun kind informeert het schoolbestuur de ouders schriftelijk over onder meer :
1° de juridische aard en de samenstelling van hun schoolbestuur;
2° het pedagogisch project van de school;
3° de organisatie van de schooluren;
4° de voor- en naschoolse opvang indien daarin voorzien is;
5° het leerlingenvervoer indien daarin voorzien is;
6° de organisatie van de oudercontacten;
7° het begeleidend CLB.
§ 2. In afwijking van § 1 informeert het schoolbestuur van een ziekenhuisschool, bij de eerste inschrijving, de ouders schriftelijk over onder meer :
1° de wijze waarop ouders overleg kunnen plegen met de directie van de school en contact kunnen opnemen met de voorzitter van het schoolbestuur;
2° het pedagogisch project van de school;
3° het begeleidend CLB. "
Art. 3.8. Aan artikel 35, § 2, van hetzelfde decreet wordt de volgende zin toegevoegd :
" Omwille van omstandigheden eigen aan het kind en mits omstandige motivering kan een andere school voor buitengewoon onderwijs worden aangeduid. "
Art. 3.9. Artikel 37 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 37. § 1. Een schoolbestuur moet, met uitzondering van de ziekenhuisscholen, voor elk van zijn scholen met toepassing van de regelgeving inzake medezeggenschap een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en leerlingen regelt.
§ 2. Voor het kleuteronderwijs bevat het schoolreglement ten minste de volgende elementen :
1° geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen;
2° de bijdrageregeling bedoeld in artikel 27, § 3.
§ 3. Voor het lager onderwijs bevat het schoolreglement ten minste de volgende elementen :
1° het orde- en tuchtreglement van de leerlingen met inbegrip van de interne beroepsmogelijkheden;
2° de procedure volgens dewelke getuigschriften basisonderwijs worden toegekend en de procedure volgens dewelke een beroep kan ingediend worden tegen een beslissing van de klassenraad met betrekking tot het getuigschrift basisonderwijs;
3° bepalingen in verband met onderwijs aan huis;
4° richtlijnen inzake afwezigheden en te laat komen;
5° afspraken in verband met huiswerk, agenda's en rapporten;
6° geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen;
7° de bijdrageregeling bedoeld in artikel 27, § 3.
§ 4. Het schoolreglement wordt aan de ouders ter ondertekening voorgelegd bij de eerste inschrijving van hun kind en daarna bij elke wijziging ervan.
In het officieel onderwijs is de ondertekening ter kennisneming, in het vrij onderwijs voor akkoord. "
Art. 3.10. Aan artikel 48 van hetzelfde decreet wordt een § 3 toegevoegd, die luidt als volgt :
" § 3. De bepalingen van § 1 en § 2 gelden niet voor de leerlingen die ingeschreven zijn in een ziekenhuisschool. "
Art. 3.11. Aan artikel 62, 9°, van hetzelfde decreet worden de volgende woorden toegevoegd :
" en voor het buitengewoon basisonderwijs de bepalingen naleeft inzake handelingsplannen ".
Art. 3.12. In artikel 73, § 1, van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° 1° wordt vervangen door wat volgt :
" 1° onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie of van de Europese Vrijhandelsassociatie, behoudens door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling; ";
2° 2° wordt vervangen door wat volgt :
" 2° de burgerlijke en politieke rechten genieten, behoudens een door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling die samengaat met de vrijstelling bedoeld in 1°; ".
Art. 3.13. Artikel 75, eerste lid van hetzelfde decreet wordt opgeheven.
Art. 3.14. Artikel 77 van hetzelfde decreet wordt opgeheven.
Art. 3.15. In artikel 82 van hetzelfde decreet wordt § 1, tweede lid, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998, vervangen door wat volgt :
" Het wordt tevens verminderd met de bijdrage in het kostgeld zoals bedoeld in artikel 71 van de gecoördineerde wetten op het lager onderwijs. "
Art. 3.16. In artikel 82bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 22 december 1999, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° § 1 wordt vervangen door wat volgt :
" § 1. Het globale werkingsbudget van het gefinancierd en het gesubsidieerd basisonderwijs wordt gefaseerd verhoogd met 99,21 miljoen euro als volgt :
Begrotingsjaar | Verhoging van het krediet |
| (in miljoen euro) | (in miljoen frank) |
1998 | 5,33 | 215 |
1999 | 41,45 | 1 672 |
2000 | 61,08 | 2 464 |
2001 | 71,32 | 2 877 |
2002 | 82,08 | 3 311 |
2003 | 86,44 | 3 487 |
2004 | 90,53 | 3 652 |
2005 | 94,74 | 3 822 |
2006 | 99,21 | 4 002 |
2° in § 2 worden de woorden " 3,502 miljard frank " vervangen door de woorden " 99,21 miljoen euro ". "
Art. 3.17. Artikel 84 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 84. De werkingsmiddelen van de scholengroepen van het gemeenschapsonderwijs worden elk jaar gestort in drie gelijke schijven, respectievelijk in januari, mei en september. "
Art. 3.18. In artikel 109 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° in § 2 wordt het tweede lid opgeheven;
2° § 3 wordt opgeheven.
Art. 3.19. In artikel 132 van het hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 oktober 2000, wordt § 1 vervangen door wat volgt :
" § 1. In afwijking van artikel 131, worden de lestijden volgens de schalen in het gewoon onderwijs voor scholen in programmatie of voor scholen die een bijkomend onderwijsniveau oprichten, berekend op basis van het aantal regelmatige leerlingen ingeschreven op de eerste schooldag van oktober van het lopende schooljaar.
Ingeval van oprichting van een school voor basisonderwijs of voor lager onderwijs of van een onderwijsniveau lager onderwijs geldt deze teldag voor het schooljaar van oprichting en gedurende de vijf daarop volgende schooljaren.
In geval van oprichting van een school voor kleuteronderwijs of van een niveau kleuteronderwijs geldt die teldag voor het schooljaar van oprichting en de twee daarop volgende schooljaren. "
Art. 3.20. Aan artikel 138, § 1, van hetzelfde decreet wordt een 5° toegevoegd, dat luidt als volgt :
" 5° lestijden voor lichamelijke opvoeding in het gewoon kleuteronderwijs. "
Art. 3.21. Artikel 146bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 20 oktober 2000, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 146bis. In het gewoon kleuteronderwijs wordt het ambt van kinderverzorger gefinancierd of gesubsidieerd. Dit ambt wordt geput uit een afzonderlijk urenpakket dat berekend wordt op basis van normen en criteria die door de regering worden vastgelegd.
De regering bepaalt hoeveel uren er voor een voltijdse opdracht kinderverzorger uit dit urenpakket geput worden en legt de modaliteiten vast waaronder dit ambt kan worden ingericht. "
Art. 3.22. Aan artikel 149, vierde streepje, van hetzelfde decreet wordt de volgende zin toegevoegd :
" De Vlaamse regering kan per type de voorwaarden vastleggen waaronder leerlingen van deze bepaling kunnen worden uitgesloten, voor zover voor deze regeling de nodige kredieten worden ter beschikking gesteld door het Ministerie van Sociale Zaken en het departement Welzijn. "
Art. 3.23. In hetzelfde decreet wordt een artikel 163bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 163bis. In de hoofdopdracht kunnen bijzondere pedagogische taken en/of lestijden beleidsondersteuning begrepen zijn.
Maximum 3 % van het lestijden- en urenpakket kan aangewend worden als lestijden bijzondere pedagogische taken. Het maximum kan enkel worden overschreden bij akkoord van het lokaal comité. "
Art. 3.24. In artikel 194 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° in § 1 wordt het tweede lid vervangen door wat volgt :
" Voor het gewoon kleuteronderwijs gelden volgende instapdata :
1° de eerste schooldag na de zomervakantie;
2° de eerste schooldag na de herfstvakantie;
3° de eerste schooldag na de kerstvakantie;
4° de eerste schooldag van februari;
5° de eerste schooldag na de krokusvakantie;
6° de eerste schooldag na de paasvakantie. "
2° § 2 wordt opgeheven.
Art. 3.25. In hetzelfde decreet wordt een artikel 194ter ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 194ter. In afwijking van artikel 23, 86, 124 en 134 bepaalt het schoolbestuur van de ziekenhuisschool voor het schooljaar 1998-1999 na hoeveel onderwijsdagen een leerling als regelmatige leerling wordt beschouwd. "
Art. 3.26. In hetzelfde decreet wordt een artikel 194quinquies ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 194quinquies. Tijdens de schooljaren 2001-2002 en 2002-2003 kunnen in het gewoon basisonderwijs geen nieuwe scholen in de financierings- of subsidieregeling opgenomen worden en kunnen er geen structuurwijzigingen worden doorgevoerd waardoor de school in programmatie gaat. Deze bepaling geldt niet ten aanzien van :
- de scholen die opgericht worden overeenkomstig artikel 97, 98 en 99;
- de scholen die in de artikel 138, § 1, 1°, bedoelde aanvullende lestijden cultuurbeschouwing inrichten. "
Art. 3.27. In artikel 195 van hetzelfde decreet wordt 1° vervangen door wat volgt :
" 1° artikel 11, 16, 24, § 2, 67, § 2, 138, 2°, en 153 die in werking treden met ingang van 1 september 1994; ".
Art. 3.28. De bepalingen van dit hoofdstuk treden in werking op 1 september 2001, met uitzondering van :
1° artikel 3.25, dat uitwerking heeft met ingang van 1 september 1998;
2° artikel 3. 19, dat uitwerking heeft met ingang van 1 februari 1999;
3° artikel 3.17, dat uitwerking heeft met ingang van 1 januari 2000;
4° artikel 3.1, 1°, 3.2, 3.6, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 2000;
5° artikel 3.15 en 3.16, die in werking treden op 1 januari 2001;
6° artikel 3.24, dat in werking treedt op 1 februari 2001;
7° artikel 3.9, dat in werking treedt op 1 september 2002.
HOOFDSTUK IV. - Secundair onderwijs.
Afdeling 1. - Gemeenschappelijke bepalingen voor het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs.
Art. 4.1. Aan artikel 3, § 8, van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, gewijzigd bij de decreten van 31 juli 1990, 9 april 1992, 25 juni 1992, 21 december 1994, 8 juli 1996 en 15 juli 1997, wordt een 5° toegevoegd, dat luidt als volgt :
" 5° Een leerling van het voltijds gewoon secundair onderwijs of het deeltijds beroepssecundair onderwijs die op de datum voor de telling van het aantal leerlingen onderwijs volgt in een school van type 5, blijft beschouwd als regelmatige leerling in zijn oorspronkelijke school. Hij is daarenboven regelmatige leerling :
a) in de ziekenhuisschool, voor periodes van minimum vijf al dan niet opeenvolgende dagen waarin hij per dag gemiddeld ten minste één lestijd onderwijs krijgt;
b) in de preventoriumschool, wanneer hij voldoet aan de bepalingen van artikel 10 van het koninklijk besluit van 28 juni 1978 houdende de omschrijving van de types en de organisatie van het buitengewoon onderwijs en vaststellende de toelatings- en behoudsvoorwaarden in de diverse niveaus van het buitengewoon onderwijs. "
Art. 4.2. Aan artikel 1, § 1, derde lid, van de wet van 29 juni 1983 betreffende de leerplicht worden de volgende zinnen toegevoegd :
" Een minderjarige kan toelating krijgen om vanaf het begin van het schooljaar waarin hij deeltijds leerplichtig wordt deeltijds beroepssecundair onderwijs of voor de vervulling van de leerplicht erkende vorming te volgen. De toelating wordt gegeven door de directie van de instelling waar het deeltijds beroepssecundair onderwijs of de erkende vorming gegeven wordt, op advies van het centrum voor leerlingenbegeleiding waar de school voor voltijds onderwijs waar de minderjarige de lessen volgt mee samenwerkt. "
Art. 4.3. In het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs-II wordt een artikel 55bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 55bis. Onverminderd de bepalingen van artikel 53 tot en met 55 stelt de Vlaamse regering de benamingen van de vakken vast en bepaalt ze de indeling in algemene vakken, kunstvakken, technische vakken en praktische vakken. "
Art. 4.4. In artikel 6, § 2, van het decreet van 14 juli 1998 houdende diverse maatregelen met betrekking tot het secundair onderwijs en tot wijziging van het decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs wordt het tweede lid, ingevoegd bij het decreet van 20 oktober 2000, vervangen door wat volgt :
" In afwijking van het eerste lid, zijn de bepalingen van § 1 van toepassing op :
1° de opties van het eerste leerjaar van de tweede graad van het algemeen secundair onderwijs op 1 september 2002;
2° de opties van het tweede leerjaar van de tweede graad van het algemeen secundair onderwijs op 1 september 2003;
3° de opties van het eerste leerjaar van de derde graad van het algemeen secundair onderwijs op 1 september 2004;
4° de opties van het tweede leerjaar van de derde graad van het algemeen secundair onderwijs op 1 september 2005. "
Afdeling 2. - Bepalingen voor het gewoon secundair onderwijs.
Art. 4.5. In artikel 57 van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs-II, gewijzigd bij de decreten van 19 april 1995 en 8 juli 1996, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° § 2 wordt opgeheven;
2° § 3 wordt vervangen door wat volgt :
" § 3. De aanwending van het wekelijks aantal uren-leraar dat elke onderwijsinstelling verkrijgt is vrij, onverminderd de toepassing van § 1, 2°, en § 3bis.
Onder aantal uren-leraar worden verstaan de uren verkregen in toepassing van § 1, evenals de uren-leraar waarover een onderwijsinstelling kan beschikken na herverdeling van uren-leraar door haar inrichtende macht, door overname van uren-leraar van het voorgaande schooljaar, door overname van uren-leraar van een andere onderwijsinstelling, ingevolge fusie of door toetreding tot een scholengemeenschap. ";
3° er wordt een § 3bis ingevoegd, die luidt als volgt :
" § 3bis. Het in § 3 bedoelde aantal uren-leraar dat aangewend wordt voor het voltijds secundair onderwijs dat niet georganiseerd is volgens een modulair stelsel, kan slechts ten belope van 3 % gebruikt worden voor uren die geen lesuren zijn en georganiseerd worden als bijzondere pedagogische taken.
Dit maximum kan worden overschreden bij akkoord van het lokaal comité, bevoegd inzake arbeidsvoorwaarden en personeelsaangelegenheden. ";
4° § 4, eerste lid, wordt vervangen door wat volgt :
" Het in § 3 bedoeld aantal uren-leraar is bestemd voor de toewijzing van de opdrachten aan de titularissen van het onderwijzend personeel. "
Art. 4.6. In artikel 84bis, § 2, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 20 oktober 2000 betreffende het onderwijs XII-Ensor, worden de woorden " het schooljaar 2000-2001 " vervangen door de woorden " de schooljaren 2000-2001 en 2001-2002 ".
Art. 4.7. In artikel 64bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 2 maart 1999, wordt 2° vervangen door wat volgt :
" 2° het geheel van de opleiding, behoudens gewettigde afwezigheid, werkelijk en regelmatig volgen, waaronder alleszins wordt verstaan uiterlijk ingeschreven zijn op 31 januari van het betrokken schooljaar. Voor wat betreft de leerplichtige leerlingen kan de Vlaamse regering in uitzonderlijke en individuele gevallen afwijking verlenen van deze datum; ".
Art. 4.8. Aan artikel 6 van het decreet van 14 juli 1998 houdende diverse maatregelen met betrekking tot het secundair onderwijs en tot wijziging van het decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs, gewijzigd bij het decreet van 20 oktober 2000, wordt een § 4 en een § 5 toegevoegd, die luiden als volgt :
" § 4. De Vlaamse regering kan na de data, bedoeld in § 2, beslissen om nieuwe omzettingen van bestaande naar nieuwe benamingen van structuuronderdelen door te voeren.
Voor de toepassing van deze bepaling wordt met structuuronderdelen bedoeld : de basisopties, de beroepenvelden, de opties van de tweede, derde en vierde graad, het derde leerjaar van de tweede graad, georganiseerd als een vervolmakingsjaar, het derde leerjaar van de derde graad, georganiseerd als een voorbereidend jaar op het hoger onderwijs of als een specialisatiejaar.
§ 5. In afwijking op de datum, bedoeld in § 2, 6°, worden de benamingen van de opties psychiatrische verpleegkunde en ziekenhuisverpleegkunde, zoals bepaald in artikel 50, § 4, 2°, van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs II, gewijzigd bij het decreet van 19 april 1995, omgezet naar de benaming verpleegkunde. Deze omzetting vindt geleidelijk plaats, leerjaar na leerjaar te beginnen met het eerste leerjaar van de vierde graad, vanaf 1 september 2002. "
Afdeling 3. - Bepalingen voor het buitengewoon secundair onderwijs.
Art. 4.9. In artikel 4 van de wet van 6 juli 1970 op het buitengewoon en geïntegreerd onderwijs, gewijzigd bij de decreten van 25 juni 1992, 28 april 1993 en 14 juli 1998, wordt het eerste lid, tweede streepje vervangen door wat volgt :
" - een jongere voor ten hoogste twee schooljaren na het schooljaar waarin hij de leeftijd van eenentwintig jaar heeft bereikt, voor deze wet in aanmerking laten komen in functie van het behalen van een kwalificatiegetuigschrift van opleidingsvorm 3 of het diploma van secundair onderwijs in opleidingsvorm 4 of het getuigschrift van alternerende beroepsopleiding; ".
Art. 4.10. Artikel 5 van dezelfde wet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 5. § 1. Voor de inschrijving van een leerling in een door de Vlaamse Gemeenschap gefinancierde of gesubsidieerde onderwijsinstelling voor buitengewoon secundair onderwijs is een inschrijvingsverslag vereist, waaruit blijkt welk type en welke opleidingsvorm voor hem is aangewezen. Dit verslag bestaat uit een attest en een protocol ter verantwoording. Voor leerlingen die onderwijs van het type 5 volgen in een ziekenhuis is geen protocol vereist. Een leerling kan alleen buitengewoon secundair onderwijs volgen van de opleidingsvorm en van het type waarnaar hij in het inschrijvingsverslag georiënteerd wordt.
§ 2. De Vlaamse regering, bepaalt door welke instantie(s) het inschrijvingsverslag wordt opgesteld en wat dit verslag moet inhouden. "
Art. 4.11. In dezelfde wet wordt een Hoofdstuk IIter, bestaande uit artikel 5ter tot en met 5septies, ingevoegd, dat luidt als volgt :
" HOOFDSTUK IIter. - Alternerende beroepsopleiding.
Artikel 5ter. In de opleidingsvorm 3 van het buitengewoon secundair beroepsonderwijs kan een facultatieve integratiefase van één schooljaar worden georganiseerd in de vorm van een alternerende beroepsopleiding voor de verdere bekwaming van :
1° leerlingen die het kwalificatiegetuigschrift hebben behaald of
2° leerlingen die daartoe door de klassenraad bekwaam worden geacht.
Artikel 5quater. § 1. Op weekbasis omvat de integratiefase ten minste 14 lesuren op school, bestaande uit algemene en sociale vorming en beroepsgerichte vorming, aangevuld met 24 uren werkervaring in een regulier bedrijf.
§ 2. Op jaarbasis omvat de integratiefase :
1° minimaal 500 lesuren algemene en sociale vorming en beroepsgerichte vorming;
2° minimaal 700 uren werkervaring in het werkervaringsbedrijf, in een verhouding van 2/5 vorming op school en 3/5 werkervaring.
Artikel 5quinquies. De integratiefase wordt bekrachtigd met een getuigschrift van alternerende beroepsopleiding in een bepaalde bedrijfssector, en in voorkomend geval, een kwalificatiegetuigschrift voor de leerlingen bedoeld in artikel 5ter, 2°.
Artikel 5sexies. De Vlaamse regering bepaalt de nadere regelen inzake de organisatie van de alternerende beroepsopleiding alsook de vorm van het getuigschrift van alternerende beroepsopleiding. De regering bepaalt de wijze waarop het lesurenpakket en de werkingsmiddelen en - in voorkomend geval - de middelen van het Europees Sociaal Fonds worden aangewend voor de organisatie van de alternerende beroepsopleiding.
Artikel 5septies. Met ingang van het schooljaar 2001-2002 kan geen tweede kwalificatie meer worden georganiseerd. In afwijking van deze bepaling :
- kunnen de scholen die op 30 juni 2001 een tweede kwalificatie inrichtten, gedurende het schooljaar 2001-2002 een eenjarige tweede kwalificatie organiseren;
- kunnen de leerlingen die in de schooljaren 2000-2001 en 2001-2002 een tweede kwalificatie aanvatten, deze beëindigen. "
Art. 4.12. Aan artikel 21, § 2, van het koninklijk besluit nr 65 van 20 juli 1982 tot vaststelling van de wijze waarop de ambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel worden bepaald in de inrichtingen voor buitengewoon onderwijs, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998, wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt :
" Maximum 3 % van het lesurenpakket en van het urenpakket bedoeld in artikel 3 van het koninklijk besluit nr 67 van 20 juli 1982 tot vaststelling van de wijze waarop de ambten van het paramedisch personeel worden bepaald in de inrichtingen voor het buitengewoon onderwijs, met uitzondering van de internaten of semi-internaten, kan worden aangewend voor uren die geen lesuren zijn en georganiseerd worden als bijzondere pedagogische taken. Dit maximum geldt niet voor het buitengewoon secundair beroepsonderwijs dat georganiseerd is volgens een modulair stelsel of in de vorm van een alternerende beroepsopleiding. Het maximum kan worden overschreden bij akkoord van het lokaal comité, bevoegd inzake arbeidsvoorwaarden en personeelsaangelegenheden. "
Art. 4.13. In artikel 3 van het koninklijk besluit nr 67 van 20 juli 1982 tot vaststelling van de wijze waarop de ambten van het paramedisch personeel worden bepaald in de richtingen voor het buitengewoon onderwijs, met uitzondering van de internaten of semi-internaten wordt een § 3bis ingevoegd, die luidt als volgt :
" § 3bis. Maximum 3 % van het urenpakket en van het lesurenpakket bedoeld in artikel 21 van het koninklijk besluit nr 65 van 20 juli 1982 tot vaststelling van de wijze waarop de ambten van het bestuurs- en onderwijzend personeel worden bepaald in de inrichtingen voor buitengewoon onderwijs kan worden aangewend voor uren die geen lesuren zijn en georganiseerd worden als bijzondere pedagogische taken. Dit maximum geldt niet voor het buitengewoon secundair beroepsonderwijs dat georganiseerd is volgens een modulair stelsel of in de vorm van een alternerende beroepsopleiding. Het maximum kan worden overschreden bij akkoord van het lokaal comité, bevoegd inzake arbeidsvoorwaarden en personeelsaangelegenheden. "
Art. 4.14.
<Opgeheven bij DVR 2011-05-27/04, art. 3, 23°, 015; Inwerkingtreding : 01-05-2011>
Art. 4.15. Artikel 47 van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs-II, gewijzigd bij het decreet van 19 april 1995, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 47. Voor het buitengewoon secundair onderwijs is deze afdeling enkel van toepassing op opleidingsvorm 4, met uitzondering van :
1° onderafdeling 4 voor wat de ziekenhuisscholen betreft;
2° onderafdeling 5. "
Art. 4.16. De bepalingen van dit hoofdstuk treden in werking op 1 september 2001, behalve :
1° artikel 4.3 dat Uitwerking heeft met ingang van 1 september 1989;
2° artikel 4.11, dat uitwerking heeft met ingang van 1 september 1998;
3° artikelen 4.5, 4.12 en 4.13, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 1999;
4° artikel 4.7 en 4.8, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 2000.
HOOFDSTUK V. - Zorgvuldig bestuur.
Afdeling 1. - Algemene bepalingen.
Onderafdeling 1. - Basisonderwijs.
Art. 5.1. In artikel 27 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, gewijzigd bij het decreet van 14 juli 1998, worden volgende wijzigingen aangebracht :
1° § 1 wordt vervangen door wat volgt :
" § 1. In de door de Gemeenschap gefinancierde of gesubsidieerde basis-, kleuter- of lagere scholen kan geen direct of indirect inschrijvingsgeld worden gevraagd. Evenmin kunnen bijdragen worden gevraagd voor onderwijsgebonden kosten die noodzakelijk zijn om een eindterm te realiseren of een ontwikkelingsdoel na te streven. ";
2° § 2 wordt vervangen door wat volgt :
" § 2. Vragen in verband met de toepassing van de beginselen vermeld in § 1 en klachten in verband met inbreuken op deze beginselen kunnen door iedere belanghebbende ingediend worden bij de Commissie zorgvuldig bestuur, bedoeld in artikel 5.21 van het decreet van 13 juli 2001 betreffende het onderwijs-XIII-Mozaïek. ";
3° § 3 wordt vervangen door wat volgt :
" § 3. Na overleg binnen de participatieraad of de schoolraad bepalen de schoolbesturen de lijst van bijdragen die aan de ouders kunnen worden gevraagd, evenals de afwijkingen die op deze bijdrageregeling worden toegekend. "
Art. 5.2. In het hoofdstuk V van hetzelfde decreet wordt het opschrift van de afdeling 5 vervangen door wat volgt :
" Zorgvuldig bestuur ".
Art. 5.3. In artikel 51 van hetzelfde decreet worden volgende wijzigingen aangebracht :
1° § 3 wordt vervangen door wat volgt :
" § 3. Een schoolbestuur kan handelsactiviteiten verrichten, voor zover deze geen daden van koophandel zijn en voor zover ze verenigbaar zijn met zijn onderwijsopdracht. ";
2° er wordt een § 4 toegevoegd, die luidt als volgt :
" § 4. Een schoolbestuur dat mededelingen toelaat die rechtstreeks of onrechtstreeks ten doel hebben de verkoop van producten of diensten te bevorderen, waakt erover dat :
1° door het schoolbestuur verstrekte leermiddelen of verplichte activiteiten vrij blijven van bedoelde mededelingen;
2° facultatieve activiteiten vrij blijven van bedoelde mededelingen, behoudens indien deze mededelingen louter attenderen op het feit dat de activiteit of een gedeelte van de activiteit ingericht werd door middel van een gift, een schenking of een prestatie om niet of verricht onder reële prijs door een bij name genoemde natuurlijke persoon, rechtspersoon of feitelijke vereniging;
3° bedoelde mededelingen kennelijk niet onverenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taken en doelstellingen van de school;
4° bedoelde mededelingen de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de school niet in het gedrang brengen. "
Art. 5.4. In artikel 52 van hetzelfde decreet worden de woorden " Commissie laakbare praktijken, bedoeld in artikel 27 " vervangen door de woorden " Commissie zorgvuldig bestuur, bedoeld in artikel V.21 van het decreet van 13 juli 2001 betreffende het onderwijs-XIII-Mozaïek ".
Art. 5.5. In artikel 92 van hetzelfde decreet wordt § 5 opgeheven.
Art. 5.6. In artikel 177 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° in § 1 wordt het woord " sancties " vervangen door de woorden " sancties door de Vlaamse regering ";
2° in § 1 worden 2° en 7° opgeheven;
3° in § 2 wordt het eerste lid opgeheven.
Art. 5.7. Aan artikel 178 van hetzelfde decreet wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt :
" De in het eerste lid bedoelde terugvordering of inhouding kan er niet toe leiden dat het aandeel in de werkingsmiddelen dat bestemd is voor personeelsaangelegenheden in absolute cijfers kleiner wordt dan wanneer de maatregel niet zou getroffen zijn. "
Art. 5.8. In hetzelfde decreet wordt een artikel 180bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 180bis. Vragen in verband met de toepassing van en klachten in verband met inbreuken op :
1° de beginselen inzake kosteloosheid in het basisonderwijs, vermeld in artikel 27, § 1, en van de bijdrageregeling, bedoeld in artikel 27, § 3;
2° de beginselen bedoeld in artikel 51 kunnen door iedere belanghebbende ingediend worden bij de Commissie zorgvuldig bestuur, bedoeld in artikel V.21 van het decreet van 13 juli 2001 betreffende het onderwijs-XIII-Mozaiek. "
Onderafdeling 2. - Voltijds secundair en deeltijds beroepssecundair onderwijs.
Art. 5.9.
<Opgeheven bij DVR 2011-05-27/04, art. 3, 23°, 015; Inwerkingtreding : 01-05-2011>
Art. 5.10.
<Opgeheven bij DVR 2011-05-27/04, art. 3, 23°, 015; Inwerkingtreding : 01-05-2011>
Art. 5.11.
<Opgeheven bij DVR 2011-05-27/04, art. 3, 23°, 015; Inwerkingtreding : 01-05-2011>
Art. 5.12.
<Opgeheven bij DVR 2011-05-27/04, art. 3, 23°, 015; Inwerkingtreding : 01-05-2011>
Art. 5.13.
<Opgeheven bij DVR 2011-05-27/04, art. 3, 23°, 015; Inwerkingtreding : 01-05-2011>
Onderafdeling 3. - Centra voor leerlingenbegeleiding.
Art. 5.14. In het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding wordt een artikel 14bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 14bis. § 1. Een centrum mag informatie verstrekken over het eigen begeleidingsaanbod, maar het mag geen oneerlijke concurrentie voeren.
§ 2. Er mag geen politieke propaganda gevoerd worden in een centrum voor leerlingenbegeleiding.
§ 3. Een centrum kan handelsactiviteiten verrichten, voorzover deze geen daden van koophandel zijn en voorzover ze verenigbaar zijn met zijn opdracht.
§ 4. Een centrum dat sponsoring of mededelingen die rechtstreeks of onrechtstreeks ten doel hebben de verkoop van producten of diensten te bevorderen, toelaat, waakt erover dat :
1° door het centrum verstrekte materialen vrij blijven van bedoelde mededelingen;
2° diensten vrij blijven van bedoelde mededelingen, behoudens indien deze mededelingen louter attenderen op het feit dat de dienst of een gedeelte van de dienst ingericht werd door middel van een gift, een schenking of een prestatie om niet of verricht onder reële prijs door een bij name genoemde natuurlijke persoon, rechtspersoon of feitelijke vereniging;
3° sponsoring en bedoelde mededelingen kennelijk niet onverenigbaar zijn met de opdracht en doelstellingen van het centrum;
4° sponsoring en bedoelde mededelingen de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het centrum niet in het gedrang brengen. "
Art. 5.15. In hetzelfde decreet wordt een artikel 14ter ingevoegd dat luidt als volgt :
" Artikel 14ter. Vragen in verband met de toepassing van de beginselen vermeld in artikel 6, 6° en 14bis en klachten in verband met inbreuken op deze beginselen kunnen door iedere belanghebbende ingediend worden bij de Commissie zorgvuldig bestuur, bedoeld in artikel 5.21 van het decreet van 13 juli 2001 betreffende het onderwijs-XIII-Mozaïek. "
Onderafdeling 4. - Deeltijds kunstonderwijs.
Art. 5.16. Aan de titel V van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs II wordt een hoofdstuk IVbis, bestaande uit artikel 95bis tot en met 95sexies, toegevoegd, dat luidt als volgt :
" HOOFDSTUK IVbis. - Zorgvuldig bestuur.
Artikel 95bis. Een inrichtende macht mag informatie verstrekken over het eigen opvoedingsproject en het onderwijsaanbod, maar mag geen oneerlijke concurrentie voeren.
Artikel 95ter. Er mag geen politieke propaganda gevoerd worden in een instelling voor deeltijds kunstonderwijs.
Artikel 95quater. Een inrichtende macht kan handelsactiviteiten verrichten, voor zover deze geen daden van koophandel zijn en voor zover ze verenigbaar zijn met haar onderwijsopdracht.
Artikel 95quinquies. Een inrichtende macht die sponsoring of mededelingen die rechtstreeks of onrechtstreeks ten doel hebben de verkoop van producten of diensten te bevorderen, toelaat, waakt erover dat :
1° door de inrichtende macht verstrekte leermiddelen vrij blijven van bedoelde mededelingen;
2° activiteiten vrij blijven van bedoelde mededelingen, behoudens indien deze mededelingen louter attenderen op het feit dat de activiteit of een gedeelte van de activiteit ingericht werd door middel van een gift, een schenking of een prestatie om niet of verricht onder reële prijs door een bij name genoemde natuurlijke persoon, rechtspersoon of feitelijke vereniging;
3° sponsoring en bedoelde mededelingen kennelijk niet onverenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taken en doelstellingen van de instelling;
4° sponsoring en bedoelde mededelingen de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de instelling niet in het gedrang brengen.
Artikel 95sexies. Vragen in verband met de toepassing van de beginselen van dit hoofdstuk en klachten in verband met inbreuken op deze beginselen kunnen door iedere belanghebbende ingediend worden bij de Commissie zorgvuldig bestuur, bedoeld in artikel V.21 van het decreet van 13 juli 2001 betreffende het onderwijs-XIII-Mozaïek. "
Onderafdeling 5. - Volwassenenonderwijs.
Art. 5.17. In het decreet van 2 maart 1999 tot regeling van een aantal aangelegenheden van het volwassenenonderwijs wordt in titel I, het opschrift van het hoofdstuk X vervangen door wat volgt :
" Zorgvuldig bestuur, terugvorderingen en sancties ".
Art. 5.18. In hetzelfde decreet wordt vóór afdeling 1 van het hoofdstuk X, die afdeling 1bis wordt, een afdeling 1, bestaande uit artikel 61bis tot en met 61quinquies, ingevoegd, die luidt als volgt :
" Afdeling 1. - Zorgvuldig bestuur.
Artikel 61bis. Een centrum mag informatie verstrekken over het eigen opvoedingsproject en het onderwijsaanbod, maar mag geen oneerlijke concurrentie voeren.
Artikel 61ter. Er mag geen politieke propaganda gevoerd worden in een centrum.
Artikel 61quater. Een centrum kan handelsactiviteiten verrichten, voorzover deze geen daden van koophandel zijn en voorzover ze verenigbaar zijn met zijn opdracht.
Artikel 61quinquies. Een centrum dat sponsoring of mededelingen die rechtstreeks of onrechtstreeks ten doel hebben de verkoop van producten of diensten te bevorderen, toelaat, waakt erover dat :
1° door het centrum verstrekte leermiddelen vrij blijven van bedoelde mededelingen;
2° activiteiten vrij blijven van bedoelde mededelingen, behoudens indien deze mededelingen louter attenderen op het feit dat de activiteit of een gedeelte van de activiteit ingericht werd door middel van een gift, een schenking of een prestatie om niet of verricht onder reële prijs door een bij name genoemde natuurlijke persoon, rechtspersoon of feitelijke vereniging;
3° sponsoring en bedoelde mededelingen kennelijk niet onverenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taken en doelstellingen van het centrum;
4° sponsoring en bedoelde mededelingen de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het centrum niet in het gedrang brengen. "
Art. 5.19. In artikel 66, § 1, van hetzelfde decreet wordt 4° opgeheven.
Art. 5.20. In hetzelfde decreet wordt een artikel 67bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 67bis. Vragen in verband met de toepassing van de beginselen van Afdeling 1. en klachten in verband met inbreuken op deze beginselen kunnen door iedere belanghebbende ingediend worden bij de Commissie zorgvuldig bestuur, bedoeld in artikel V.21 van het decreet van 13 juli 2001 betreffende het onderwijs-XIII-Mozaïek. "
Afdeling 2. - De Commissie zorgvuldig bestuur.
Onderafdeling 1. - Oprichting en samenstelling.
Art. 5.21.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.22.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.23.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.24.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Onderafdeling 2. - Bevoegdheid.
Art. 5.25.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.26.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.27.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Onderafdeling 3. - Klachtenprocedure.
Art. 5.28.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.29.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.30.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.31.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.32.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.33.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.34.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 5.35.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Onderafdeling 4. - Slotbepaling.
Art. 5.36.
<Opgeheven bij DVR 2008-07-04/45, art. 11.4, 11°, 010; Inwerkingtreding : 01-09-2008>
Afdeling 3. - Opheffings- en inwerkingtredingsbepalingen.
Art. 5.37. Artikel 12, § 1, 12ter, 41, 42, 43 en 44 van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving worden opgeheven.
Art. 5.38. De volgende besluiten worden opgeheven :
1° het koninklijk besluit van 12 februari 1976 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder de door een onderwijsinrichting geproduceerde voorwerpen of verleende diensten kunnen vervreemd of verhuurd worden, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse regering van 9 januari 1991;
2° het ministerieel besluit van 14 april 1978 in uitvoering van het koninklijk besluit van 12 februari 1976, houdende maatregelen tot vaststelling van de voorwaarden waaronder onderwijsinrichtingen geproduceerde voorwerpen of verleende diensten kunnen vervreemden of verhuren;
3° het koninklijk besluit van 14 september 1987 houdende de samenstelling en de werkings- en procedureregels van de commissies voorzien bij artikel 42 van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving;
4° het besluit van de Vlaamse regering van 17 juni 1997 betreffende laakbare praktijken en de samenstelling, de bevoegdheid en de werking van de Commissie Laakbare Praktijken voor het basisonderwijs.
Art. 5.39. De bepalingen van dit hoofdstuk treden in werking op 1 september 2001, behalve artikel 5.1, 3°, en 5.13, tweede lid, die in werking treden op 1 september 2002.
HOOFDSTUK VI. - Permanente vorming.
Afdeling 1. - Algemene bepaling.
Art. 6.1. In artikel 7 van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, vervangen bij het decreet van 28 april 1993, worden tussen de woorden " deeltijds secundair onderwijs " en " in de door de Gemeenschap " de woorden " en voor het onderwijs voor sociale promotie en het deeltijds kunstonderwijs " ingevoegd.
Afdeling 2. - Deeltijds kunstonderwijs.
Art. 6.2. Aan het artikel 95 van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs-II wordt een § 3 toegevoegd, die luidt als volgt :
" § 3. De Koninklijke Beiaardschool te Mechelen wordt als instelling van het deeltijds kunstonderwijs erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. De Vlaamse regering kan specifieke normen en structuren voor deze instelling vastleggen, die bij decreet worden bekrachtigd. "
Art. 6.3. Artikel 97 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 97. In de lagere en middelbare graad van de instellingen voor deeltijds kunstonderwijs die gevestigd zijn in het arrondissement Brussel-Hoofdstad wordt het aantal uren-leraar, vastgesteld overeenkomstig artikel 96, verhoogd met 30 % indien de schoolbesturen deel uitmaken van een netoverschrijdend Samenwerkingsforum.
Het Samenwerkingsforum :
1° draagt bij tot de ordening van een rationeel onderwijsaanbod;
2° streeft naar een samenwerking met Nederlandstalige instellingen voor basisonderwijs of secundair onderwijs;
3° ontwikkelt socio-culturele initiatieven en streeft daarbij naar een samenwerking met socio-culturele organisaties en instellingen in de gemeenten van het Vlaamse Gewest, genoemd in artikel 7 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken, gecoördineerd op 18 juli 1966.
Het Samenwerkingsforum stelt bij gewone meerderheid van de totaal uitgebrachte stemmen een huishoudelijk reglement op en legt dit ter bekrachtiging voor aan de Vlaamse regering.
Het Samenwerkingsforum legt jaarlijks, vóór 1 mei, een werkingsverslag voor aan de Vlaamse regering, die bijsturingen kan voorstellen.
De Vlaamse regering evalueert de resultaten van het overleg na afloop van het derde werkingsjaar en legt de evaluatie voor aan het Vlaams Parlement. "
Art. 6.4. In hetzelfde decreet wordt een Hoofdstuk Vbis, bestaande uit artikel 100bis tot en met artikel 100sexies, ingevoegd, dat luidt als volgt :
" HOOFDSTUK Vbis. - Inschrijvingsgeld.
Artikel 100bis. In het deeltijds kunstonderwijs betaalt een leerling voor elke studierichting waarvoor hij zich inschrijft inschrijvingsgeld. Dat inschrijvingsgeld wordt betaald vóór 1 oktober van het betrokken schooljaar.
Artikel 100ter. Voor de schooljaren 2000-2001 en 2001-2002 bedraagt het inschrijvingsgeld :
1° 6 200 frank;
2° 3 600 frank als de leerling overeenkomstig recht heeft op het verminderde inschrijvingsgeld bedoeld in artikel 100quater;
3° 1 900 frank als de leerling de leeftijd van 18 jaar niet bereikt heeft op 31 december van het schooljaar in kwestie;
4° 1 200 frank als de leerling de leeftijd van 18 jaar niet bereikt heeft op 31 december van het betrokken schooljaar en recht heeft op het verminderde inschrijvingsgeld bedoeld in artikel 100quater.
Vanaf het schooljaar 2002-2003 wordt het inschrijvingsgeld jaarlijks aan de evolutie van de index der consumptieprijzen aangepast.
Artikel 100quater. Om voor het verminderde inschrijvingsgeld in aanmerking te komen, moet de leerling :
1° een attest overleggen, uitgereikt door de bevoegde overheid, waaruit blijkt dat hij uitkeringsgerechtigd volledig werkloos is, of dat hij ten laste is van een uitkeringsgerechtigde volledig werkloze;
2° een attest overleggen, uitgereikt door de bevoegde overheid, waaruit blijkt dat hij :
a) verplicht ingeschreven is als werkzoekende op grond van de reglementering in verband met de arbeidsvoorziening en de werkloosheid;
b) het bestaansminimum ontvangt;
c) persoon ten laste is van een persoon, bedoeld in a) of in b);
3° een attest overleggen, uitgereikt door de bevoegde overheid, waaruit blijkt dat hij :
a) gehandicapt is met een arbeidsongeschiktheid van ten minste 66 %;
b) recht heeft op een tegemoetkoming als gehandicapte;
c) persoon ten laste is van een persoon, bedoeld in a) of in b);
4° het bewijs overleggen dat hij in een gezinsvervangend tehuis of in een medisch-pedagogische instelling verblijft;
5° het bewijs overleggen dat hij het statuut van erkend politiek vluchteling heeft of ten laste is van een dergelijke persoon;
6° een attest overleggen van het kinderbijslagfonds, indien hij ouder is dan 18 jaar.
Een leerling die de leeftijd van 18 jaar niet bereikt heeft op 31 december van het schooljaar in kwestie, betaalt het verminderde inschrijvingsgeld :
1° indien een ander lid van het gezin waartoe hij behoort het inschrijvingsgeld reeds heeft betaald in dezelfde of in een andere instelling voor deeltijds kunstonderwijs;
2° voor iedere extra inschrijving in een andere studierichting in dezelfde of in een andere instelling voor deeltijds kunstonderwijs.
Artikel 100quinquies. § 1. Van de inschrijvingsgelden van het deeltijds kunstonderwijs, zoals bepaald in artikel foeter wordt een deel toegewezen aan het fonds " Inschrijvingsgelden Deeltijds Kunstonderwijs ", dat een begrotingsfonds is in de zin van artikel 45 van de wetten op de rijkscomptabiliteit, gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 17 juli 1991, verder genoemd " het Fonds ".
Van het inschrijvingsgeld bedoeld in artikel 100ter, 2° en 3°, wordt voor de schooljaren 2000-2001 en 2001-2002 200 frank aan het Fonds toegewezen.
Van het inschrijvingsgeld bedoeld in artikel 100ter, 1°, wordt voor de schooljaren 2000-2001 en 2001-2002 1 100 frank aan het Fonds toegewezen.
§ 2. De middelen van het Fonds moeten worden aangewend voor uitgaven met betrekking tot de betaling van salarissen en salarissubsidies in het deeltijds kunstonderwijs.
§ 3. De boekhoudkundige verwerking van de verrichtingen gebeurt voor elk onderwijswet afzonderlijk.
§ 4. De rekenplichtige die de ontvangsten gedaan heeft, beschikt rechtstreeks over de kredieten van het Fonds.
Artikel 100sexies. De Vlaamse regering stelt de modaliteiten van de inning van het inschrijvingsgeld vast. "
Art. 6.5. De volgende bepalingen worden opgeheven :
1° de titel " Afdeling 1. - Deeltijds Kunstonderwijs " en het artikel 17 van het decreet van 8 juli 1997 houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 1997;
2° de titel " Afdeling 4. - Fonds Inschrijvingsgelden. - Deeltijds Kunstonderwijs " en artikel 21 van het decreet van 22 december 1999 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2000;
3° het besluit van de Vlaamse regering van 7 juli 1993 tot vaststelling van het inschrijvingsgeld in het deeltijds kunstonderwijs, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 8 juni 1999.
Afdeling 3. - Basiseducatie.
Art. 6.6. In artikel 4 van het decreet van 12 juli 1990 houdende de regeling van Basiseducatie voor laaggeschoolde volwassenen wordt 1. vervangen door wat volgt :
" 1. Centra voor Basiseducatie zijn verenigingen zonder winstoogmerk die uitsluitend als doelstelling hebben :
- het organiseren van basiseducatie;
- het detectoren van de onderwijsbehoeften van gedetineerden;
- het begeleiden van het onderwijstraject van gedetineerden. "
Art. 6.7. Aan artikel 14 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 21 december 1994, wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt :
" De toelagen die de Centra voor Basiseducatie krachtens dit decreet verwerven, evenals de andere inkomsten, worden opgenomen in de boekhouding van het centrum. "
Afdeling 4. - Volwassenenonderwijs.
Onderafdeling 1. - Onderwijs voor sociale promotie.
Art. 6.8.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 4,94°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 6.9.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.10.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.11.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.12.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.13.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.14.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.15.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.16.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.17.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.18.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.19.
<Opgeheven bij DVR 2007-06-15/48, art. 171, 008; Inwerkingtreding : 01-09-2007>
Art. 6.20. In hetzelfde decreet wordt een artikel 57bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 57bis. De directeur van een centrum kan zijn ambt enkel in hoofdambt uitoefenen.
De directeurs van een centrum die op 31 augustus 1999 het ambt van directeur in bijbetrekking uitoefenden, worden ten persoonlijker titel uitgesloten van de bepaling van het eerste lid voor het volume van de opdracht die zij op de bedoelde data uitoefenden. "
Art. 6.21. Aan artikel 76, derde lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999 wordt de volgende een zin toegevoegd :
" Op de directeurs bedoeld in voorgaande bepalingen is artikel 57bis van toepassing. "
Art. 6.22. Artikel 78 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 78. De Vlaamse regering bepaalt de concordantie tussen de ambten die in het onderwijs voor sociale promotie bestonden vóór de inwerkingtreding van dit decreet en de ambten vermeld in artikel 55, § 1. "
Art. 6.23. Artikel 79 van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 79. § 1. Overgangsmaatregelen worden toegekend aan :
1° de personeelsleden die op 31 augustus 2000 hetzij tot de proeftijd toegelaten, hetzij vastbenoemd waren in het onderwijs voor sociale promotie;
2° de tijdelijke personeelsleden die tijdens de periode van 1 september 1999 tot en met 30 september 2000 aangesteld zijn geweest in het onderwijs voor sociale promotie en gefinancierd of gesubsidieerd werden door de Vlaamse Gemeenschap.
§ 2. De overgangsmaatregelen gelden in hoofde van het bestuurs- en onderwijzend personeel :
1° in een selectie- of bevorderingsambt : voor het ambt dat uitgeoefend werd of waarvan men titularis was gedurende het schooljaar 1999-2000;
2° in een wervingsambt : voor de vakken en/of specialiteiten waarmee men belast was of waarvan men titularis was gedurende het schooljaar 1999-2000 en/of gedurende de periode van 1 september 2000 tot en met 30 september 2000.
Onder " titularis " wordt het personeelslid verstaan dat in een vacante betrekking vast benoemd, tijdelijk aangesteld of tot de proeftijd toegelaten is, met uitzondering van wie voor een tijd een tijdelijke titularis vervangt.
In hoofde van de in het eerste lid, 2°, bedoelde personeelsleden wordt rekening gehouden met het volgende :
1° in de tweede graad en in de richtgraden 1 en 2 van het secundair onderwijs voor sociale promotie gelden de overgangsmaatregelen voor de vakken en/of specialiteiten waarmee zij in de lagere secundaire leergangen belast waren of waarvan zij titularis waren op het tijdstip bedoeld in het eerste lid, 2°;
2° in alle graden en richtgraden van het secundair onderwijs voor sociale promotie gelden de overgangsmaatregelen voor de vakken en/of specialiteiten waarmee zij in de hogere en aanvullende secundaire leergangen belast waren of waarvan zij titularis waren op het tijdstip bedoeld in het eerste lid, 2°;
3° in het hoger onderwijs voor sociale promotie gelden de overgangsmaatregelen voor de vakken waarmee zij in de hogere leergangen belast waren of waarvan zij titularis waren op het tijdstip bedoeld in het eerste lid, 2°.
§ 3. De overgangsmaatregelen gelden in hoofde van het ondersteunend personeel voor de ambten waarmee men belast was gedurende het schooljaar 1999-2000 en/of gedurende de periode van 1 september 2000 tot en met 30 september 2000.
§ 4. De overgangsmaatregelen worden toegekend vanaf 1 september 2000 en betreffen :
1° de vroegere salarisschaal : de in § 1 bedoelde personeelsleden behouden hun vroegere salarisschaal, tenzij de salarisschaal vastgesteld bij een krachtens artikel 56 uitgevaardigd besluit hoger is;
2° de geldelijke anciënniteit : in hoofde van de in § 1 bedoelde personeelsleden die onder de toepassing vielen van artikel 2, § 4, van het koninklijk besluit van 29 augustus 1985 houdende harmonisering van de bezoldigingsregels van toepassing op het onderwijzend en daarmee gelijkgesteld personeel van het onderwijs met volledig leerplan en van het onderwijs voor sociale promotie of met beperkt leerplan wordt het geïndexeerde jaarbedrag gewaarborgd dat hen op 30 juni 2000, respectievelijk 31 augustus 2000 werd toegekend op basis van enerzijds de prestaties verstrekt in het onderwijs met volledig leerplan en anderzijds de prestaties verstrekt in het onderwijs voor sociale promotie, tot op het ogenblik dat het overeenkomstig de vigerende reglementering vastgestelde jaarbedrag voor de prestaties in beide onderwijsniveaus samen hoger is;
3° de bekwaamheidsbewijzen : de in § 1 bedoelde personeelsleden :
- die tijdens het schooljaar 1999-2000 in het bezit waren van een vereist, respectievelijk voldoende geacht bekwaamheidsbewijs en ingevolge een krachtens artikel 56 uitgevaardigd besluit niet meer over dit bekwaamheidsbewijs beschikken, geacht worden in het bezit te zijn van een vereist, respectievelijk voldoende geacht bekwaamheidsbewijs;
- die tijdens de periode van 1 september 2000 tot en met 30 september 2000 overeenkomstig de reglementering van kracht vóór de inwerkingtreding van een krachtens artikel 56 uitgevaardigd besluit in het bezit zouden zijn geweest van een vereist, respectievelijk voldoende geacht bekwaamheidsbewijs en ingevolge voormeld besluit niet over dit bekwaamheidsbewijs beschikken, geacht worden in het bezit te zijn van een vereist, respectievelijk voldoende geacht bekwaamheidsbewijs;
- die drie opeenvolgende afwijkingen hebben genoten in de zin van artikel 20 van het koninklijk besluit van 22 maart 1969 tot vaststelling van het statuut van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel, van het opvoedend hulppersoneel, van het paramedisch personeel der inrichtingen voor kleuter-, lager, buitengewoon, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs van de Staat, alsmede der internaten die van deze inrichtingen afhangen en van de leden van de inspectiedienst die belast is met het toezicht op deze inrichtingen, zoals dit gold op 31 augustus 2000, of gedurende het schooljaar 1999-2000 en/of de periode van 1 september 2000 tot en met 30 september 2000 aangesteld waren op basis van een dergelijke afwijking, geacht worden in het bezit te zijn van een voldoende geacht bekwaamheidsbewijs.
§ 5. De in § 1, 1° bedoelde personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd.
De in § 1, 2°, bedoelde personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze in ononderbroken dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd, en gefinancierd of gesubsidieerd worden door de Vlaamse Gemeenschap. Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als dienstonderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking, de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte- en bevallingsverloven, de borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) ter gelegenheid van sommige gebeurtenissen van familiale of sociale aard, alsook de verloven zonder behoud van wedde(ntoelage) voor een maximumduur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een onderbreking van een doorlopende periode van maximum twee kalenderjaren. "
Onderafdeling 2. - Zelfgestuurd leren.
Art. 6.24. In artikel 88, § 2, van hetzelfde decreet wordt het tweede lid vervangen door wat volgt :
" Binnen het zelfgestuurd leren worden geen erkende studiebewijzen voor secundair onderwijs uitgereikt. "
Art. 6.25. In artikel 94 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° § 1 wordt vervangen door wat volgt :
" § 1. Voor cursussen die uitsluitend via het internet worden aangeboden, bedraagt het inschrijvingsgeld 14,50 euro - tot en met 31 december 2001 : 500 Belgische frank - per maand. Het inschrijvingsgeld verleent de cursist toegang tot de cursus. De toegang wordt verleend in schijven van drie of zes maanden.
Voor de cursussen die op een andere wijze worden aangeboden bedraagt het inschrijvingsgeld 4,50 euro - tot en met 31 december 2001 : 150 Belgische frank - per lespakket.
De bedragen kunnen door de Vlaamse regering worden verhoogd en aangepast aan de index van de consumptieprijzen.
De Vlaamse regering bepaalt de uitvoeringsmodaliteiten van deze bepaling. ";
2° § 2 wordt vervangen door wat volgt :
" § 2. Er wordt een fonds " Inkomsten BIS " opgericht. Aan dit fonds worden de inschrijvingsgelden en de gelden verkregen uit de samenwerkingsakkoorden met derden toegewezen. ";
3° § 4 wordt vervangen door wat volgt :
" § 4. De middelen van het fonds dienen aangewend te worden voor uitgaven met betrekking tot het zelfgestuurd leren zoals georganiseerd door het departement Onderwijs. "
Art. 6.26. De bepalingen van dit hoofdstuk treden in werking op 1 september 2001, behalve :
1° artikel 6.8 dat uitwerking heeft met ingang van 1 september 1993;
2° artikel 6.11, 1°, en 2°, 6.16, 6.17, 1°, 6.18, 1°, en 6.22, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 1999;
3° artikel 6.4, 6.10, 4°, 6.13, 6.23 en 6.25, 2° en 3°, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 2000;
4° artikel 6.14 en 6.25, 1°, die uitwerking hebben met ingang van 1 februari 2001.
HOOFDSTUK VII. - Centra voor leerlingenbegeleiding.
Art. 7.1. In artikel 78, § 1, eerste lid, van het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding worden de woorden " 50 %, 60 %, 80 % of 100 % " vervangen door de woorden " 50 %, 60 %, 70 %, 80 %, 90 % of 100 % ".
Art. 7.2. In artikel 89 van hetzelfde decreet worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° het derde lid wordt vervangen door wat volgt :
" Indien de keuzevrijheid geboden door artikel 199 wordt uitgeoefend ten voordele van de permanente ondersteuningscellen, wordt het omkaderingsgewicht van de ondersteuningscellen met ingang van 1 september 2003 uitgebreid met de omkaderingsgewichten bedoeld in artikel 202. ";
2° er wordt een vierde lid toegevoegd, dat luidt als volgt :
" In de toegekende omkaderingsgewichten en - vanaf 1 september 2003 - de omkaderingsgewichten bedoeld in artikel 202, is een vaste benoeming mogelijk. "
Art. 7.3. In artikel 91 van hetzelfde decreet wordt het woord " tijdelijke " geschrapt.
Art. 7.4. Artikel 184, § 1, van hetzelfde decreet wordt vervangen door wat volgt :
" § 1. Als het centrum of de permanente ondersteuningscel een directeur aanstelt die voordien niet belast was met de leiding van een PMS-centrum, een vormingscentrum of een MST-equipe, respectievelijk als directeur of als coördinerend arts, worden de vastbenoemde directeurs van PMS-centra die zijn overgedragen naar het centrum of de permanente ondersteuningcel, op de personeelsformatie aangerekend als titularissen van een ambt met omkaderingsgewicht 1,6. "
Art. 7.5. Aan artikel 187, § 2, van hetzelfde decreet wordt de volgende zin toegevoegd :
" Op 1 september 2000 worden de personeelsleden die op 31 augustus 2000 in een gefinancierd PMS-centrum vvedertewerkgesteld zijn in het ambt van klerk aan dit contingent boventalligen toegevoegd. "
Art. 7.6. In artikel 198 van hetzelfde decreet wordt het tweede lid vervangen door wat volgt :
" De regering bepaalt de regels voor het vaststellen en uitbetalen van het werkingsbudget voor zelfstandige artsen. De regering kan bepalen dat de overeenkomst met een zelfstandige arts een minimumprestatiestelsel omvat. "
Art. 7.7. Aan artikel 199, tweede lid van hetzelfde decreet, wordt de volgende zin toegevoegd :
" Vanaf deze datum is een vaste benoeming mogelijk in de omkaderingsgewichten bedoeld in artikel 202, § 1. "
Art. 7.8. De bepalingen van dit hoofdstuk hebben uitwerking met ingang van 1 september 2000, met uitzondering van artikel VII.1 en VII.6, die in werking treden op 1 september 2001.
HOOFDSTUK VIII. - Inspectie.
Art. 8.1. Aan artikel 5, § 1, 2°, van het decreet van 17 juli 1991 betreffende inspectie, Dienst voor onderwijsontwikkeling en pedagogische begeleidingsdiensten, vervangen bij het decreet van 24 juli 1996, wordt een vierde streepje toegevoegd, dat luidt als volgt :
" - het nagaan of de onderwijsinstelling voor buitengewoon onderwijs, met inachtneming van de door de regering opgelegde of gelijkwaardig verklaarde ontwikkelingsdoelen, voor één of meerdere leerlingen samen op basis van de opvoedingsbehoeften een handelingsplan opmaakt en de daarin vermelde ontwikkelingsdoelen nastreeft; ".
Art. 8.2. <NOTA : Bij arrest nr 189/2002 van 15-01-2003, (B.S. 15-01-2003, p.1336), heeft het Arbitragehof dit artikel vernietigd; Opheffing : 19-12-2002>
Artikel 19 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 28 april 1993, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 19. Een mandaat bij een inrichtende macht is onverenigbaar met de hoedanigheid van lid van de inspectie, behoudens wanneer het uitgeoefend wordt buiten het inspectieambtsgebied.
Een opdracht in een onderwijsinstelling of in een centrum voor leerlingenbegeleiding is onverenigbaar met de hoedanigheid van lid van de inspectie.
Een opdracht in het ambt van inspecteur kan niet worden uitgeoefend op het grondgebied van de overheid waarbij het personeelslid een politiek mandaat bekleedt. "
Art. 8.3. Aan artikel 89 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 19 april 1995, 8 juni 1996 en 13 april 1999, wordt een § 4 toegevoegd, die luidt als volgt :
" § 4. Vanaf 1 september 2003 kunnen de omkaderingsgewichten bedoeld in artikel 202, § 1, van het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding worden toegevoegd aan de begeleidingsdiensten. In deze omkaderingsgewichten is een vaste benoeming mogelijk. "
Art. 8.4. Aan artikel 15, § 2, van het decreet van 1 december 1993 betreffende de inspectie en de begeleiding van de levensbeschouwelijke vakken wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt :
" Gedurende de periode van 1 januari 2001 tot 31 december 2001 kan een personeelslid worden aangesteld in het ambt van inspecteur-adviseur islamitische godsdienst wanneer hij houder is van
1° een basisdiploma van ten minste HSO en van een bewijs van pedagogische bekwaamheid, zoals omschreven in het besluit van de Vlaamse regering van 14 juni 1989 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs, of
2° een diploma van onderwijzer
en aan alle andere gestelde voorwaarden van artikel 12 en 13 voldoet. In afwijking van artikel 13, 5°, kan dit personeelslid vast benoemd worden. "
Art. 8.5. De bepalingen van dit hoofdstuk hebben uitwerking met ingang van 1 januari 2001, met uitzondering van artikel VIII.1, dat uitwerking heeft met ingang van 1 september 1996.
HOOFDSTUK IX. - Geldelijke rechtspositie.
Art. 9.1.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.2.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.3.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.4.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.5.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.6.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.7.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.8.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.9.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 9.10. De bepalingen van dit hoofdstuk hebben uitwerking met ingang van 1 april 1991.
HOOFDSTUK X. - Administratieve rechtspositie.
Afdeling 1. - Algemene bepalingen.
Art. 10.1. In artikel 28, § 1, van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, gewijzigd bij de wet van 11 juli 1973 en de decreten van 31 juli 1990 en 27 maart 1991, worden volgende wijzigingen aangebracht :
1° 1° wordt vervangen door wat volgt :
" 1° Die onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie of van de Europese Vrijhandelsassociatie, behoudens door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling; ";
2° 2° wordt vervangen door wat volgt :
" 2° Die de burgerlijke en politieke rechten genieten, behoudens een door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling die samengaat met de vrijstelling bedoeld in 1°; ".
Art. 10.2. De Vlaamse regering is ertoe gemachtigd het koninklijk besluit nr 297 van 31 maart 1984 betreffende de opdrachten, de wedden, de weddentoelagen en de verloven voor verminderde prestaties in het onderwijs en de psycho-medisch-sociale centra, zoals gewijzigd, te wijzigen, geheel of gedeeltelijk op te heffen en/of te vervangen.
Art. 10.3. Aan artikel 31 van het decreet van 28 april 1993 betreffende het onderwijs-IV, wordt een zin toegevoegd, die luidt als volgt :
" Het personeelslid kan dit verlof voltijds, of - binnen het volume en de voorwaarden bepaald door de Vlaamse regering - deeltijds opnemen. "
Art. 10.4. Artikel 172 van het decreet van 18 mei 1999 betreffende het onderwijs-XI, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 172. De personeelsleden die in een onderwijsinstelling van het gemeenschapsonderwijs tewerkgesteld zijn als bode-kamerbewaarder of suppoost, worden vast benoemd respectievelijk in het ambt van bode-kamerbewaarder op 1 september 1999 of in het ambt van suppoost op 1 januari 2001.
Met ingang van de datum van hun vaste benoeming zijn de bepalingen betreffende de rechtspositie van de personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs op hen van toepassing.
Voor het personeelslid dat vast benoemd is in uitvoering van dit artikel, kan vanaf 1 september 1999, respectievelijk vanaf 1 januari 2001 enkel een vervanger worden gefinancierd ten laste van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap als aan het personeelslid wordt toegestaan zijn beroepsloopbaan te onderbreken op grond van de geldende regelgeving inzake loopbaanonderbreking. "
Afdeling 2. - Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs.
Art. 10.5. In artikel 4, § 1, van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs, gewijzigd bij de decreten van 28 april 1993, 21 december 1994, 1 december 1998 en 18 mei 1999, wordt f) vervangen door wat volgt :
" f) komen de dagen gepresteerd in een ambt van godsdienstleerkracht slechts in aanmerking voor de berekening van de dienstanciënniteit in datzelfde ambt.
De diensten die - zowel in het gemeenschaps- als in het gesubsideerd onderwijs - gepresteerd werden tussen 1 september 1975 en 31 augustus 2001 in het ambt van godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst en die in aanmerking komen voor de berekening van de geldelijke anciënniteit, komen in aanmerking voor de berekening van de dienstanciënniteit in dat ambt. "
Art. 10.6. In hetzelfde decreet wordt een artikel 5bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 5bis. Artikel 19, § 2 en § 3, van het besluit van de Vlaamse regering van 7 oktober 1997 betreffende de nuttige ervaring als bekwaamheidsbewijs voor personeelsleden van het onderwijs, wordt bekrachtigd met ingang van 1 september 1997. "
Art. 10.7. In hetzelfde decreet wordt een hoofdstuk IIbis, bestaande uit een artikel 12bis, ingevoegd, dat luidt als volgt :
" HOOFDSTUK IIbis. - Aansprakelijkheid.
Artikel 12bis. Ingeval het personeelslid bij de uitvoering van zijn ambt de werkgever of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware schuld.
Voor lichte schuld is hij enkel aansprakelijk als die bij hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.
De werkgever kan de vergoedingen en de schadeloosstellingen die hem krachtens dit artikel verschuldigd zijn en die na de feiten met het personeelslid zijn overeengekomen of door de rechter vastgesteld, op de wedde inhouden in de voorwaarden als bepaald bij artikel 23 van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers. "
Art. 10.8. In artikel 17, § 1, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 18 mei 1999, worden volgende wijzigingen aangebracht :
1° 1° wordt vervangen door wat volgt :
" 1° onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie of van de Europese Vrijhandelsassociatie is, behoudens door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling; ";
2° 2° wordt vervangen door wat volgt :
" 2° de burgerlijke en politieke rechten geniet, behoudens een door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling die samengaat met de vrijstelling bedoeld in 1°; ".
Art. 10.9. In artikel 21 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 9 april 1992, 21 december 1994, 14 juli 1998 en 18 mei 1999, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° in § 1 wordt het woord " school " vervangen door het woord " instelling " en worden de woorden " of, bij ontstentenis hiervan, in de instelling waar de betrekking te begeven is, " geschrapt;
2° in § 5 worden de woorden " het onderwijs voor sociale promotie en " geschrapt.
Art. 10.10. In artikel 21bis, § 14, tweede lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, worden tussen de woorden " artikel 24 " en de woorden " en artikel 26 " de woorden " , artikel 25 " ingevoegd.
Art. 10.11. In artikel 21ter, § 15, tweede lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 1 december 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, worden tussen de woorden " artikel 24 " en de woorden " en artikel 26 " de woorden " , artikel 25 " ingevoegd.
Art. 10.12. In artikel 28ter van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 1 december 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, worden volgende wijzigingen aangebracht :
1° in § 1 worden de woorden " §§ 1 tot en met 5 " vervangen door de woorden " § 1 tot en met § 3 ";
2° in § 2 wordt tussen het eerste en tweede lid een nieuw lid ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Voor het vormingscentrum maakt de afgevaardigd bestuurder de lijst op. "
Art. 10.13. In hetzelfde decreet wordt een artikel 34ter ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 34ter. De mutaties en nieuwe affectaties van personeelsleden die in de periode van 1 februari 1996 tot en met 1 januari 1998 plaatsvonden in een ambt in het gewoon secundair onderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs, het onderwijs voor sociale promotie, het deeltijds kunstonderwijs, de psycho-medisch- sociale centra, de psycho-medisch-sociale centra voor het buitengewoon onderwijs en de psycho-medisch-sociale vormingscentra, zijn niet onderworpen aan de bepalingen van Titel III van het decreet van 16 april 1996 houdende tijdelijke beperking inzake programmatie en benoeming in sommige onderwijssectoren. "
Art. 10.14. Artikel 37bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 1999, wordt opgeheven.
Art. 10.15. Artikel 41bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 41bis. Dit hoofdstuk is niet van toepassing op het bevorderingsambt van directeur zoals bedoeld in hoofdstuk Vter noch op het mandaat van algemeen directeur bedoeld in hoofdstuk Vquater noch op het mandaat van coördinerend directeur bedoeld in hoofdstuk Vquinquies. "
Art. 10.16. Artikel 46 van hetzelfde decreet vervangen bij het decreet van 18 mei 1999, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 46. Om toegelaten te worden tot de proeftijd in een selectie- of bevorderingsambt, moet het personeelslid op het ogenblik van de toelating tot de proeftijd voldoen aan de volgende voorwaarden :
1° houder zijn van het voorziene vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs, organiek of bij overgangsmaatregel;
2° tijdens de laatste evaluatie of bij ontstentenis hiervan de laatste beoordeling geen " onvoldoende " hebben bekomen. Indien het personeelslid niet werd geëvalueerd, wordt aan deze voorwaarde geacht voldaan te zijn;
3° voldoen aan de algemene wervingsvoorwaarden, bedoeld in artikel 14 en 17, § 1 tot en met § 4;
4° beschikken over de bekwaamheden vereist voor het ambt. Deze bekwaamheden en het profiel op basis waarvan zij zijn vastgelegd, worden door de raad voor het gemeenschapsonderwijs vastgelegd. Zij worden getest in een proef die wordt georganiseerd onder de verantwoordelijkheid van de raad voor het gemeenschapsonderwijs;
5° zich bij de raad van bestuur - voor de pedagogische begeleidingsdienst en het vormingscentrum : de afgevaardigd bestuurder - bij een ter post aangetekende brief kandidaat hebben gesteld in de vorm en binnen de termijn vermeld in de oproep tot de kandidaten. "
Art. 10.17. Artikel 46bis van hetzelfde decreet, ingevoegd door het decreet van 18 mei 1999, wordt opgeheven.
Art. 10.18. Artikel 50 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 50. § 1. Voor het waarnemen van een selectie- of bevorderingsambt kan de raad van bestuur - voor de pedagogische begeleidingsdienst en het vormingscentrum : de afgevaardigd bestuurder - op voordracht van het college van directeurs een personeelslid aanwijzen :
1° indien de titularis van het ambt tijdelijk afwezig is;
2° in een betrekking waarin op grond van artikel 43 geen benoeming mogelijk is;
3° in afwachting van een toelating tot de proeftijd die moet gebeuren uiterlijk op het einde van het tweede volledige schooljaar volgend op de datum waarop de betrekking vacant is geworden.
Tijdens die periode blijft het personeelslid titularis van het ambt waarin het vast benoemd is.
§ 2. Het personeelslid dat wordt aangesteld voor het waarnemen van een selectie- of bevorderingsambt moet voldoen aan de voorwaarden bepaald in artikel 46, 1° tot en met 4°.
Wanneer er geen kandidaten zijn die aan de gestelde voorwaarden voldoen :
1° kan van de bepalingen van artikel 46, 4°, worden afgeweken;
2° kan in afwijking van artikel 46, 1°, een personeelslid met een ander bekwaamheidsbewijs worden aangesteld. Deze aanstelling is beperkt tot de duur van het lopende schooljaar.
§ 3. Een aanstelling voor het waarnemen van een selectie- of bevorderingsambt is slechts mogelijk na voorafgaande toepassing van artikel 42, 1°.
§ 4. Een waarnemende aanstelling in een selectie of bevorderingsambt eindigt voor het geheel of een deel van de opdracht volgens artikel 23, § 1, a, b, c, d, f, h en k, op het ogenblik dat de betrekking van het tijdelijk waarnemend personeelslid geheel of gedeeltelijk wordt toegewezen aan een personeelslid door toelating tot de proeftijd overeenkomstig artikel 45, dan wel door vaste benoeming en bij toepassing van artikel 52 en 53.
§ 5. In afwijking van de bepalingen van § 2 en § 4 heeft een personeelslid, dat in de periode van 1 september 1985 tot en met 31 augustus 1990 gedurende tenminste 240 dagen per schooljaar tijdelijk was aangesteld met een coördinatieopdracht in het deeltijds beroepssecundair onderwijs, voorrang voor waarnemende aanstelling in het selectieambt van coördinator in het centrum voor deeltijds beroepssecundair onderwijs waar de betrekking werd uitgeoefend. Het personeelslid moet aantonen dat het aan deze voorwaarden voldoet.
§ 6. Voor een periode van maximaal zestig dagen mag de oproep van de kandidaten zich beperken tot de personeelsleden van de instelling. Bij toepassing van deze bepaling en in afwijking van § 4 eindigt de aanstelling uiterlijk na het verstrijken van voormelde termijn van maximaal zestig dagen. "
Art. 10.19. Artikel 50bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, wordt opgeheven.
Art. 10.20. In artikel 50ter van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de woorden " of 50bis " geschrapt.
Art. 10.21. In artikel 55quinquies, § 1, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij de decreten van 1 december 1998, 18 mei 1999 en 20 oktober 2000, worden de woorden " , met uitzondering van de permanente ondersteuningscel " geschrapt.
Art. 10.22. In artikel 55sexies van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de woorden " raad van bestuur " vervangen door de woorden " raad van bestuur - voor het vormingscentrum : de afgevaardigd bestuurder - ".
Art. 10.23. In artikel 55septies van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de woorden " raad van bestuur " telkens vervangen door de woorden " raad van bestuur - voor het vormingscentrum : de afgevaardigd bestuurder - ".
Art. 10.24. In artikel 55undecies van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de woorden " raad van bestuur " telkens vervangen door de woorden " raad van bestuur - voor het vormingscentrum : de afgevaardigd bestuurder - ".
Art. 10.25. In artikel 55duodecies, § 1, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de woorden " en de raad van bestuur akkoord gaan " vervangen door de woorden " en de raad van bestuur - voor het vormingscentrum : de afgevaardigd bestuurder - akkoord gaan ".
Art. 10.26. In artikel 55terdecies van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de woorden " raad van bestuur " vervangen door de woorden " raad van bestuur - voor het vormingscentrum : de afgevaardigd bestuurder - ".
Art. 10.27. In artikel 55octiesdecies van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° in het eerste lid worden de woorden " toelage " en " jaar " vervangen door respectievelijk de woorden " bijwedde " en " schooljaar ";
2° in het tweede lid wordt het woord " toelage " vervangen door het woord " bijwedde ";
3° er wordt een derde lid ingevoegd, dat luidt als volgt :
" In afwijking van het bepaalde in artikel 71 van het decreet van 15 juli 1997 betreffende het onderwijs-VIII, wordt de overname van een onderwijsinstelling voor de gelding van dit artikel geacht reeds op 1 februari van het voorafgaand schooljaar te hebben plaatsgevonden. "
Art. 10.28. In artikel 55vicies, § 2, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° in het eerste lid wordt het woord " toelage " vervangen door het woord " bijwedde " en wordt de laatste zin geschrapt;
2° in het tweede lid wordt het woord " toelage " vervangen door het woord " bijwedde ";
3° er wordt een derde lid ingevoegd, dat luidt als volgt :
" In afwijking van het bepaalde in artikel 71 van het decreet van 15 juli 1997 betreffende het onderwijs-VIII, wordt de overname van een onderwijsinstelling voor de gelding van dit artikel geacht reeds op 1 februari van het voorafgaand schooljaar te hebben plaatsgevonden. "
Art. 10.29. In artikel 56, § 5, tweede lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij decreet van 15 juli 1997, worden de woorden " of in artikel 21ter, § 5 " gevoegd tussen de woorden " artikel 21bis, § 4 " en de woorden " , behouden dit recht ".
Art. 10.30. § 1. Artikel 60bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij de decreten van 1 december 1998 en 2 maart 1999, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 60bis. Dit hoofdstuk is van toepassing op de vastbenoemde personeelsleden en op de personeelsleden die tijdelijk aangesteld zijn voor doorlopende duur. "
§ 2. In de eerste zin van artikel 61, § 1, van hetzelfde decreet, gewijzigd door het decreet van 18 mei 1999, worden de woorden " vast benoemde " geschrapt.
Art. 10.31. In artikel 73, eerste lid van hetzelfde decreet worden tussen de woorden " betreffende " en " de ", de woorden " het secretariaat en " ingevoegd.
Art. 10.32. Aan artikel 80, eerste lid, van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 28 april 1993, wordt een e) toegevoegd, dat luidt als volgt :
" e) wanneer het ambt dat het als vastbenoemd personeelslid uitoefent niet langer beschouwd kan worden als hoofdambt in de zin van de bezoldigingsregeling die op hem van toepassing is. In dit geval is het personeelslid in non-activiteit voor de prestaties waarvoor het vast benoemd is, maar waarvoor het geen wedde meer ontvangt. "
Art. 10.33. In artikel 86 van hetzelfde decreet worden in 1° de volgende wijzigingen aangebracht :
1° a) wordt vervangen door wat volgt :
" a) onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie of van de Europese Vrijhandelsassociatie zijn, behoudens door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling; "
2° b) wordt vervangen door wat volgt :
" b) de burgerlijke en politieke rechten genieten, behoudens een door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling die samengaat met de vrijstelling bedoeld in a). "
Art. 10.34. In artikel 90bis, § 2, eerste lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998, worden tussen de woorden " artikel 21bis " en de woorden " en voor ", de woorden " of artikel 21ter " ingevoegd.
Art. 10.35. In hetzelfde decreet wordt een artikel 103bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 103bis. § 1. De personeelsleden die in het basisonderwijs aangesteld zijn als godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst hebben tot 30 juni 2001 recht op de salarisschaal 121.
Deze personeelsleden worden met ingang van 1 september 2001 bezoldigd overeenkomstig de vigerende regelgeving.
§ 2. Aan de in § 1 bedoelde personeelsleden worden overgangsmaatregelen toegekend, voor zover zij tussen 1 september 1996 en 30 juni 2001 minimum zes maanden ononderbroken in dienst geweest zijn als godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst.
Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als dienstonderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking, de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte, bevallings- en borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) ter gelegenheid van sommige gebeurtenissen van familiale of sociale aard, alsook de verloven zonder behoud van wedde(ntoelage) voor een maximum duur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een periode van ten hoogste dertig kalenderdagen per schooljaar.
§ 3. De overgangsmaatregelen gelden voor het in § 1 bedoelde ambt en betreffen :
1° de vroegere salarisschaal : de personeelsleden behouden hun vroegere salarisschaal, tenzij de salarisschaal vastgesteld krachtens de vigerende regelgeving hoger is;
2° de bekwaamheidsbewijzen : de personeelsleden die :
- gedurende de periode van dienstactiviteit bedoeld in § 1 voldeden aan de aanwervingsvoorwaarden inzake bekwaamheidsbewijzen gesteld door de ministeriële omzendbrief OND/III/3/PL van 10 augustus 1993;
- in het bezit zijn van een bewijs van pedagogische bekwaamheid in de zin van artikel 3bis, § 1, van het besluit van de Vlaamse regering van 26 september 1990 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling van de leermeesters godsdienst en godsdienstleraars;
- volgens de vigerende regelgeving geen vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs hebben, worden geacht in het bezit te zijn van een vereist bekwaamheidsbewijs.
§ 4. De overgangsmaatregelen worden toegekend op 1 september 2001.
De vastbenoemde personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd.
De tijdelijke personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze ononderbroken in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd, en gefinancierd of gesubsidieerd worden door de Vlaamse Gemeenschap. Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als een onderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking, de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte- en bevallingsverloven, de borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) voor een maximumduur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een onderbreking van een doorlopende periode van maximum twee kalenderjaren en de periode waarin het ambt van inspecteur wendt uitgeoefend. "
Art. 10.36. In hetzelfde decreet wordt een artikel 103ter ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 103ter. § 1. De personeelsleden die in het gewoon en/of het buitengewoon secundair onderwijs aangesteld zijn als godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst, hebben tot 30 juni 2001 recht op :
1° de salarisschaal 300 in de eerste graad en in de tweede graad van het beroepssecundair onderwijs;
2° de salarisschaal 384 in de tweede graad van het algemeen, technisch en kunstsecundair onderwijs en in de derde en vierde graad beroepssecundair onderwijs;
3° de salarisschaal 301 in de derde graad van het algemeen, technisch en kunstsecundair onderwijs;
4° de salarisschaal 300 in het buitengewoon secundair onderwijs, opleidingsvormen 1, 2 en 3;
5° dezelfde salarisschaal als in de overeenkomende graad en onderwijsvorm van het gewoon secundair onderwijs in opleidingsvorm 4 van het buitengewoon secundair onderwijs.
Deze personeelsleden worden met ingang van 1 september 2001 bezoldigd overeenkomstig de vigerende regelgeving.
§ 2. Aan de in § 1 bedoelde personeelsleden worden overgangsmaatregelen toegekend, voor zover zij tussen 1 september 1996 en 30 juni 2001 minimum zes maanden ononderbroken in dienst geweest zijn als godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst.
Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als dienstonderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking, de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte-, bevallings- en borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) ter gelegenheid van sommige gebeurtenissen van familiale of sociale aard, alsook de verloven zonder behoud van wedde(ntoelage) voor een maximum duur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een periode van ten hoogste dertig kalenderdagen per schooljaar.
§ 3. De overgangsmaatregelen gelden voor het in § 1 bedoelde ambt en betreffen :
1° de vroegere salarisschaal : de personeelsleden behouden hun vroegere salarisschaal, tenzij de salarisschaal vastgesteld krachtens de vigerende regelgeving hoger is;
2° de bekwaamheidsbewijzen : de personeelsleden die :
- gedurende de periode van dienstactiviteit bedoeld in § 1 voldeden aan de aanwervingsvoorwaarden inzake bekwaamheidsbewijzen gesteld door de ministeriële omzendbrief OND/III/3/PL van 10 augustus 1993;
- in het bezit zijn van een bewijs van pedagogische bekwaamheid in de zin van artikel 3bis, § 1, van het besluit van de Vlaamse regering van 26 september 1990 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling van de leermeesters godsdienst en godsdienstleraars of van een diploma van onderwijzer;
- volgens de vigerende regelgeving geen vereist of voldoend geacht bekwaamheidsbewijs hebben, worden geacht in het bezit te zijn van een vereist bekwaamheidsbewijs.
De overgangsmaatregelen worden toegekend op 1 september 2001.
§ 4. De personeelsleden aangesteld vóór 1 september 2001, die voldoen aan de aanstellingsvoorwaarden inzake bekwaamheidsbewijzen gesteld door de ministeriële omzendbrief OND/III/3/PL van 10 augustus 1993, die op 1 september 2001 niet in het bezit zijn van een bewijs van pedagogische bekwaamheid, worden geacht in het bezit te zijn van een voldoend geacht bekwaamheidsbewijs, vanaf de maand volgende op het behalen van dit bewijs van pedagogische bekwaamheid, op voorwaarde dat het bewijs van pedagogische bekwaamheid behaald werd binnen de drie jaar na de eerste aanstelling.
§ 5. De vastbenoemde personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd.
De tijdelijke personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze ononderbroken in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd, en gefinancierd of gesubsidieerd worden door de Vlaamse Gemeenschap. Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als een onderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte- en bevallingsverloven, de borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) voor een maximumduur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een onderbreking van een doorlopende periode van maximum twee kalenderjaren en de periode waarin het ambt van inspecteur wordt uitgeoefend. "
Art. 10.37. In hetzelfde decreet wordt een artikel 103quater ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 103quater. Onverminderd de krachtens artikel 146 van de Grondwet door de wet georganiseerde rechtsbescherming zijn de wedden en de weddentoelagen die op basis van diensten gepresteerd in de periode van 1 september 1975 tot 31 augustus 2001 werden uitgekeerd aan godsdienstleerkrachten belast met islamitische godsdienst in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs en het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs in hoofde van deze personeelsleden definitief verworven.
Voormelde diensten komen in aanmerking voor de berekening van de geldelijke anciënniteit indien zij voldoen aan de bepalingen van artikel 16 van het koninklijk besluit van 15 april 1958 houdende bezoldigingsregeling van het onderwijzend, wetenschappelijk en daarmee gelijkgesteld personeel van het ministerie van Openbaar Onderwijs. "
Afdeling 3. - Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en van de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding.
Art. 10.38. In artikel 6, § 1, van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en van de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, gewijzigd bij de decreten van 28 april 1993, 21 december 1994 en 1 december 1998, wordt d) vervangen door wat volgt :
" d) komen de diensten gepresteerd in een ambt van godsdienstleerkracht enkel in aanmerking voor de berekening van de dienstanciënniteit in dat ambt; de diensten mogen in een ander net gepresteerd zijn. In het vrij confessioneel onderwijs komen de diensten eveneens in aanmerking voor de berekening van de anciënniteit in andere ambten, indien de onderwezen godsdienst degene is welke voorkomt in het onderwijs verstrekt door de inrichtende macht.
De diensten die - zowel in het gemeenschaps- als in het gesubsideerd onderwijs - gepresteerd werden tussen 1 september 1975 en 31 augustus 2001 in het ambt van godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst en in aanmerking komen voor de berekening van de geldelijke anciënniteit, komen in aanmerking voor de berekening van de dienstanciënniteit in dat ambt. "
Art. 10.39. In hetzelfde decreet wordt een artikel 7bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 7bis. Artikel 19, § 2 en § 3, van het besluit van de Vlaamse regering van 7 oktober 1997 betreffende de nuttige ervaring als bekwaamheidsbewijs voor personeelsleden van het onderwijs, wordt bekrachtigd met ingang van 1 september 1997. "
Art. 10.40. In hetzelfde decreet wordt een hoofdstuk IIbis, bestaande uit een artikel 17bis, ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Hoofdstuk IIbis. - Aansprakelijkheid.
Artikel 17bis. Ingeval het personeelslid bij de uitvoering van zijn ambt de werkgever of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware schuld.
Voor lichte schuld is hij enkel aansprakelijk als die bij hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.
De werkgever kan de vergoedingen en de schadeloosstellingen die hem krachtens dit artikel verschuldigd zijn en die na de feiten met het personeelslid zijn overeengekomen of door de rechter vastgesteld, op de wedde inhouden in de voorwaarden als bepaald bij artikel 23 van de wet van 12 april 1965 betreffende de bescherming van het loon der werknemers. "
Art. 10.41. In artikel 23, § 9, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 21 december 1994, worden de woorden " onderwijs voor sociale promotie " vervangen door de woorden " deeltijds kunstonderwijs ".
Art. 10.42. In artikel 23bis, § 16, tweede lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij de decreten van 18 mei 1999 en 20 oktober 2000, worden de woorden " en artikel 25 " vervangen door de woorden " , artikel 25 en artikel 26 ".
Art. 10.43. In artikel 23ter, § 17, tweede lid, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 1 december 1998 en gewijzigd bij het decreet van 20 oktober 2000, worden de woorden " en artikel 25 " vervangen door de woorden " artikel 25 en artikel 26 ".
Art. 10.44. Artikel 36quinquies van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 36quinquies. Dit hoofdstuk is niet van toepassing op het bevorderingsambt van directeur zoals bedoeld in hoofdstuk IVter, noch op het mandaat van algemeen directeur bedoeld in hoofdstuk IVquater, noch op het mandaat van coördinerend directeur bedoeld in hoofdstuk IVquinquies. "
Art. 10.45. Artikel 40 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 28 april 1993 en 15 juli 1997, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 40. Het personeelslid moet om vast benoemd te worden in een selectie- of bevorderingsambt, op het ogenblik van de vaste benoeming voldoen aan de volgende voorwaarden :
1° houder zijn van het vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs vastgesteld voor dit specifieke selectie- of bevorderingsambt, organiek of bij overgangsmaatregel;
2° als laatste evaluatie geen evaluatie met de eindconclusie " onvoldoende " hebben verkregen. Indien het personeelslid niet werd geëvalueerd, wordt aan deze voorwaarde geacht voldaan te zijn;
3° voldoen aan de algemene wervingsvoorwaarden van artikel 19. "
Art. 10.46. Artikel 40bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 2 maart 1999 wordt opgeheven.
Art. 10.47. In artikel 42 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij de decreten van 21 december 1994, 14 juli 1998 en 2 maart 1999, worden de volgende wijzingen aangebracht :
1° in § 1, c, worden de woorden " en voor het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs en het onderwijs voor sociale promotie artikel 40bis " geschrapt;
2° in § 1, c, wordt 3° opgeheven;
3° § 2 wordt vervangen door wat volgt :
" § 2. Het personeelslid dat tijdelijk wordt aangesteld in een selectie- of bevorderingsambt moet voldoen aan de voorwaarden bepaald in artikel 40.
In afwijking van artikel 40, 1°, kan een personeelslid met een ander bekwaamheidsbewijs worden aangesteld wanneer er geen kandidaten zijn die aan de gestelde voorwaarden voldoen.
Deze aanstelling is beperkt tot de duur van het lopende schooljaar. ";
4° in § 5 worden de woorden " dat niet voldoet aan de voorwaarden van artikel 40, § 1, 1° en " geschrapt.
Art. 10.48. In artikel 44quinquies, § 1, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij de decreten van 18 mei 1999 en 20 oktober 2000, worden de woorden " , met uitzondering van de permanente ondersteuningscel " geschrapt.
Art. 10.49. In artikel 44quaterdecies van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° § 1 wordt vervangen door wat volgt :
" § 1. De inrichtende macht kan een directeur van een instelling belasten met de taak van algemeen directeur voor de totaliteit van haar instellingen. ";
2° in § 2 worden de woorden " toelage " en " jaar " vervangen door respectievelijk de woorden " bijwedde " en " schooljaar ";
3° er wordt een § 3 toegevoegd, die luidt als volgt :
" § 3. In afwijking van het bepaalde in artikel 71 van het decreet van 15 juli 1997 betreffende het onderwijs-VIII, wordt de overname van een onderwijsinstelling voor de gelding van dit artikel geacht reeds op 1 februari van het voorafgaand schooljaar te hebben plaatsgevonden. "
Art. 10.50. In artikel 44quinquiesdecies, § 2, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 18 mei 1999, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° de woorden " toelage " en " jaar " worden vervangen door respectievelijk de woorden " bijwedde ", respectievelijk " schooljaar ";
2° er wordt een § 3 toegevoegd, die luidt als volgt :
" § 3. In afwijking van het bepaalde in artikel 71 van het decreet van 15 juli 1997 betreffende het onderwijs-VIII, wordt de overname van een onderwijsinstelling voor de gelding van dit artikel geacht reeds op 1 februari van het voorafgaand schooljaar te hebben plaatsgevonden. "
Art. 10.51. In hetzelfde decreet wordt een artikel 46ter ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 46ter. De mutaties en nieuwe affectaties van personeelsleden die in de periode van 1 februari 1996 tot en met 1 januari 1998 plaatsvinden in een ambt in het gewoon secundair onderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs, het onderwijs voor sociale promotie, het deeltijds kunstonderwijs, de psycho-medisch-sociale centra, de psycho-medisch-sociale centra voor het buitengewoon onderwijs en de psycho-medisch-sociale vormingscentra, zijn niet onderworpen aan de bepalingen van Titel III van het decreet van 16 april 1996 houdende tijdelijke beperking inzake programmatie en benoeming in sommige onderwijssectoren. "
Art. 10.52. Aan artikel 54, eerste lid van hetzelfde decreet wordt een d) toegevoegd, dat luidt als volgt :
" d) wanneer het ambt dat het als vastbenoemd personeelslid uitoefent niet langer beschouwd kan worden als hoofdambt in de zin van de bezoldigingsregeling die op hem van toepassing is. In dit geval is het personeelslid in non-activiteit voor de prestaties waarvoor het vast benoemd is, maar waarvoor het geen wedde meer ontvangt. "
Art. 10.53. In artikel 60, 1°, van hetzelfde decreet worden volgende wijzigingen aangebracht :
1° a) wordt vervangen door wat volgt :
" a) onderdaan van een lidstaat van de Europese Unie of van de Europese Vrijhandelsassociatie zijn, behoudens door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling; ";
2° b) wordt vervangen door wat volgt :
" b) de burgerlijke en politieke rechten genieten, behoudens een door de Vlaamse regering te verlenen vrijstelling die samengaat met de vrijstelling bedoeld in a). "
Art. 10.54. Artikel 63bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en gewijzigd bij het decreet van 2 maart 1999, wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 63bis. Dit hoofdstuk is van toepassing op de vastbenoemde personeelsleden en op de personeelsleden die tijdelijk aangesteld zijn voor doorlopende duur. "
Art. 10.55. In de eerste zin van artikel 64 van hetzelfde decreet worden de woorden " vast benoemde " geschrapt.
Art. 10.56. In artikel 65 van hetzelfde decreet wordt § 6 vervangen door wat volgt :
" § 6. Bij de terugzetting in rang wordt het personeelslid bezoldigd volgens de weddenschaal verbonden aan het ambt dat hem bij die tuchtmaatregel is toegewezen.
De Vlaamse regering bepaalt de nadere gevolgen van deze sanctie inzonderheid de gevolgen ten aanzien van de andere personeelsleden. "
Art. 10.57. In de eerste zin van artikel 66 van hetzelfde decreet worden de woorden " het personeelslid " vervangen door de woorden " het vastbenoemde personeelslid ".
Art. 10.58. In hetzelfde decreet wordt een artikel 76bis ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 76bis. § 1. De personeelsleden die in het basisonderwijs aangesteld zijn als godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst hebben tot 30 juni 2001 recht op de salarisschaal 121.
Deze personeelsleden worden met ingang van 1 september 2001 bezoldigd overeenkomstig de vigerende regelgeving.
§ 2. Aan de in § 1 bedoelde personeelsleden worden overgangsmaatregelen toegekend, voor zover zij tussen 1 september 1996 en 30 juni 2001 minimum zes maanden ononderbroken in dienst geweest zijn als godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst.
Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als dienstonderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking, de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte, bevallings- en borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) ter gelegenheid van sommige gebeurtenissen van familiale of sociale aard, alsook de verloven zonder behoud van wedde(ntoelage) voor een maximum duur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een periode van ten hoogste dertig kalenderdagen per schooljaar.
§ 3. De overgangsmaatregelen gelden voor het in § 1 bedoelde ambt en betreffen :
1° de vroegere salarisschaal : de personeelsleden behouden hun vroegere salarisschaal, tenzij de salarisschaal vastgesteld krachtens de vigerende regelgeving hoger is;
2° de bekwaamheidsbewijzen : de personeelsleden die :
- gedurende de periode van dienstactiviteit bedoeld in § 1 voldeden aan de aanwervingsvoorwaarden inzake bekwaamheidsbewijzen gesteld door de ministeriële omzendbrief OND/III/3/PL van 10 augustus 1993;
- in het bezit zijn van een bewijs van pedagogische bekwaamheid in de zin van artikel 3bis, § 1, van het besluit van de Vlaamse regering van 26 september 1990 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling van de leermeesters godsdienst en godsdienstleraars;
- volgens de vigerende regelgeving geen vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs hebben, worden geacht in het bezit te zijn van een vereist bekwaamheidsbewijs.
§ 4. De overgangsmaatregelen worden toegekend op 1 september 2001.
De vastbenoemde personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd.
De tijdelijke personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze ononderbroken in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd, en gefinancierd of gesubsidieerd worden door de Vlaamse Gemeenschap. Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als een onderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking, de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte- en bevallingsverloven, de borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) voor een maximumduur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een onderbreking van een doorlopende periode van maximum twee kalenderjaren en de periode waarin het ambt van inspecteur wordt uitgeoefend. "
Art. 10.59. In hetzelfde decreet wordt een artikel 76ter ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 76ter. § 1. De personeelsleden die in het gewoon en/of het buitengewoon secundair onderwijs aangesteld zijn als godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst, hebben tot 30 juni 2001 recht op :
1° de salarisschaal 300 in de eerste graad en in de tweede graad van het beroepssecundair onderwijs;
2° de salarisschaal 384 in de tweede graad van het algemeen, technisch en kunstsecundair onderwijs en in de derde en vierde graad beroepssecundair onderwijs;
3° de salarisschaal 301 in de derde graad van het algemeen, technisch en kunstsecundair onderwijs;
4° de salarisschaal 300 in het buitengewoon secundair onderwijs, opleidingsvormen 1, 2 en 3;
5° dezelfde salarisschaal als in de overeenkomende graad en onderwijsvorm van het gewoon secundair onderwijs in opleidingsvorm 4 van het buitengewoon secundair onderwijs.
Deze personeelsleden worden met ingang van 1 september 2001 bezoldigd overeenkomstig de vigerende regelgeving.
§ 2. Aan de in § 1 bedoelde personeelsleden worden overgangsmaatregelen toegekend, voor zover zij tussen 1 september 1996 en 30 juni 2001 minimum zes maanden ononderbroken in dienst geweest zijn als godsdienstleerkracht belast met islamitische godsdienst.
Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als dienstonderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking, de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte-, bevallings- en borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) ter gelegenheid van sommige gebeurtenissen van familiale of sociale aard, alsook de verloven zonder behoud van wedde(ntoelage) voor een maximum duur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een periode van ten hoogste dertig kalenderdagen per schooljaar.
§ 3. De overgangsmaatregelen gelden voor het in § 1 bedoelde ambt en betreffen :
1° de vroegere salarisschaal : de personeelsleden behouden hun vroegere salarisschaal, tenzij de salarisschaal vastgesteld krachtens de vigerende regelgeving hoger is;
2° de bekwaamheidsbewijzen : de personeelsleden die :
- gedurende de periode van dienstactiviteit bedoeld in § 1 voldeden aan de aanwervingsvoorwaarden inzake bekwaamheidsbewijzen gesteld door de ministeriële omzendbrief OND/III/3/PL van 10 augustus 1993;
- in het bezit zijn van een bewijs van pedagogische bekwaamheid in de zin van artikel 3bis, § 1, van het besluit van de Vlaamse regering van 26 september 1990 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen en de bezoldigingsregeling van de leermeesters godsdienst en godsdienstleraars of van een diploma van onderwijzer;
- volgens de vigerende regelgeving geen vereist of voldoend geacht bekwaamheidsbewijs hebben, worden geacht in het bezit te zijn van een vereist bekwaamheidsbewijs.
§ 4. De overgangsmaatregelen worden toegekend op 1 september 2001.
De personeelsleden aangesteld vóór 1 september 2001, die voldoen aan de aanstellingsvoorwaarden inzake bekwaamheidsbewijzen gesteld door de ministeriële omzendbrief OND/III/3/PL van 10 augustus 1993, die op 1 september 2001 niet in het bezit zijn van een bewijs van pedagogische bekwaamheid, worden geacht in het bezit te zijn van een voldoend geacht bekwaamheidsbewijs, vanaf de maand volgende op het behalen van dit bewijs van pedagogische bekwaamheid, op voorwaarde dat het bewijs van pedagogische bekwaamheid behaald werd binnen de drie jaar na de eerste aanstelling.
§ 5. De vastbenoemde personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd.
De tijdelijke personeelsleden behouden deze overgangsmaatregelen zolang ze ononderbroken in dienst blijven in het onderwijs, het academisch onderwijs uitgezonderd, en gefinancierd of gesubsidieerd worden door de Vlaamse Gemeenschap. Voor de toepassing van deze bepaling worden niet als een onderbreking beschouwd : de vakantieperioden, de loopbaanonderbreking, de militaire dienst, de perioden van wederoproeping, de ziekte- en bevallingsverloven, de borstvoedingsverloven, de verloven van korte duur met behoud van wedde(ntoelage) voor een maximumduur van zes werkdagen per schooljaar, alsmede een onderbreking van een doorlopende periode van maximum twee kalenderjaren en de periode waarin het ambt van inspecteur wordt uitgeoefend. "
Art. 10.60. In hetzelfde decreet wordt een artikel 76quater ingevoegd, dat luidt als volgt :
" Artikel 76quater. Onverminderd de krachtens artikel 146 van de Grondwet door de wet georganiseerde rechtsbescherming zijn de wedden en de weddentoelagen die op basis van diensten gepresteerd in de periode van 1 september 1975 tot 31 augustus 2001 werden uitgekeerd aan godsdienstleerkrachten belast met islamitische godsdienst in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs en het gewoon en buitengewoon secundair onderwijs in hoofde van deze personeelsleden definitief verworven.
Voormelde diensten komen in aanmerking voor de berekening van de geldelijke anciënniteit indien zij voldoen aan de bepalingen van artikel 16 van het koninklijk besluit van 15 april 1958 houdende bezoldigingsregeling van het onderwijzend, wetenschappelijk en daarmee gelijkgesteld personeel van het ministerie van Openbaar Onderwijs. "
Art. 10.61. De bepalingen van dit hoofdstuk treden in werking op 1 september 2001, behalve :
1° artikel 10.31, dat uitwerking heeft met ingang van 1 april 1991;
2° artikel 10.35, § 1, 10.36, § 1, 10.58, § 1 en 10.59, § 1, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 1993;
3° artikel 10.13 en 10.51, die uitwerking hebben met ingang van 1 februari 1996;
4° artikel 10.2, dat uitwerking heeft met ingang van 1 januari 1997;
5° artikel 10.6 en 10.39, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 1997;
6° artikel 10.4, 10.9, 10.10, 10.15, 10.28, 10.30, 10.42, 10.44, 10.50, 10.54, 10.55 en 10.57 die uitwerking hebben met ingang van 1 september 1999;
7° artikel 10.27 en 10.49, die uitwerking hebben met ingang van 1 januari 2000;
8° artikel 10.11, 10.12, 1°, 10.29, 10.34 en 10.43, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 2000;
9° artikel 10.3, dat uitwerking heeft met ingang van 1 januari 2001.
HOOFDSTUK XI. - Sociale tegemoetkoming.
Art. 11.1.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 11.2.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 11.3.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 11.4. In artikel 3 van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs, gewijzigd bij de decreten van 28 april 1994 en 21 december 1994, worden de volgende wijzigingen aangebracht :
1° in § 2, vierde lid, worden de woorden " alsook verminderd met de in § 4 bedoelde bijdrage ", ingevoegd bij het decreet van 21 december 1994, geschrapt;
2° § 4, toegevoegd bij het decreet van 21 december 1994, wordt opgeheven.
Art. 11.5. De volgende regelingen worden opgeheven :
1° artikel 34 van het decreet van 15 december 1993 betreffende het onderwijs-V, gewijzigd bij het decreet van 21 december 1994;
2° artikel 67, § 3, van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, toegevoegd bij het decreet van 14 juli 1998.
Art. 11.6.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 11.7. De bepalingen van dit hoofdstuk treden in werking op 1 januari 2001, behalve :
1° artikel 11.6, dat uitwerking heeft met ingang van 1 september 1998;
2° artikel XI.S, dat uitwerking heeft met ingang van 1 maart 2001.
HOOFDSTUK XII.
Afdeling I. - Begripsomschrijving en opdrachten.
Art. 12.1.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Art. 12.2.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Afdeling II. - Beheersovereenkomst.
Onderafdeling I. - Inhoud.
Art. 12.3.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Onderafdeling II. - Financiële bijdrage van de Vlaamse Gemeenschap.
Sectie I. - Vaste werkingsenveloppe.
Art. 12.4.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Art. 12.5.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Art. 12.6.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Sectie II. - Subsidie projectfinanciering.
Art. 12.7.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Afdeling III. - Facilitair kader.
Onderafdeling I. - Aanvullende middelen.
Art. 12.8.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Onderafdeling II. - Infrastructuur.
Art. 12.9.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Afdeling IIIbis. - RTC Vlaanderen
Art. 12.9bis.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Afdeling IV. - De RTC-coördinator.
Onderafdeling I. - Aanstelling.
Art. 12.10. (Opgeheven) <DVR 2006-07-07/61, art. 3.41, 005; Inwerkingtreding : 01-07-2006>
Onderafdeling II. - Missie en opdrachten.
Sectie I. - Missie.
Art. 12.11. (Opgeheven) <DVR 2006-07-07/61, art. 3.41, 005; Inwerkingtreding : 01-07-2006>
Sectie II. - Opdrachten.
Subsectie I. - Behoeftestudie.
Art. 12.12. (Opgeheven) <DVR 2006-07-07/61, art. 3.41, 005; Inwerkingtreding : 01-07-2006>
Subsectie II. - Ontwikkeling van een overlegstructuur.
Art. 12.13. (Opgeheven) <DVR 2006-07-07/61, art. 3.41, 005; Inwerkingtreding : 01-07-2006>
Subsectie III. - Opdrachten inzake de beheersovereenkomsten.
Art. 12.14. (Opgeheven) <DVR 2006-07-07/61, art. 3.41, 005; Inwerkingtreding : 01-07-2006>
Afdeling V. - Meta-evaluatie.
Art. 12.15.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Afdeling VI. - Overgangsmaatregel.
Art. 12.16.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
Afdeling VII. - Inwerkingtredingsbepaling.
Art. 12.17.
<Opgeheven bij DVR 2007-12-14/47, art. 11, 009; Inwerkingtreding : 15-12-2007>
HOOFDSTUK XIII. - Andere bepalingen.
Art. 13.1. Aan artikel 155 van het decreet van 31 juli 1990 betreffende het onderwijs-II, wordt een § 5 toegevoegd, die luidt als volgt :
" § 5. In afwijking van § 1 blijven de leden van de raden en afdelingen, in functie op 31 augustus 2000, die functie verder uitoefenen tot op een datum te bepalen door de Vlaamse regering.
In afwijking van § 4 blijft de algemeen voorzitter van de algemene raad, in functie op 28 januari 2001, die functie verder uitoefenen tot op een datum te bepalen door de Vlaamse regering. "
Art. 13.2. Artikel 198 van hetzelfde decreet wordt als volgt geïnterpreteerd :
" Dit artikel laat de bepalingen van artikel 7, § 2, van de wet van 6 februari 1970 betreffende de verjaring van schuldvorderingen ten laste of ten voordele van de Staat en de provinciën onverlet. "
(NOTA : bij arrest nr 189/2002 van 19 décember 2002 (M.B. 15-01-2003, p. 1341), heeft het Arbitragehof dit artikel vernietigd (op 07-12-2001).
Art. 13.3. Artikel 198, § 4, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij decreet van 14 juli 1998, wordt opgeheven.
Art. 13.4. Artikel 78 van het decreet van 25 juni 1992 houdende diverse bepalingen tot begeleiding van de begroting 1992 wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 78. De dotaties aan het Gemeenschapsonderwijs en de werkingsmiddelen van de scholengroepen van het gemeenschapsonderwijs worden elk jaar gestort in drie gelijke schijven, respectievelijk in januari, mei en september. "
Art. 13.5. In artikel 75 van het decreet van 20 oktober 2000 betreffende het onderwijs XII-Ensor worden de woorden " 1 januari 1999 " vervangen door de woorden " 1 januari 1994 ".
Art. 13.6. In artikel 83 van het decreet van 20 oktober 2000 betreffende het onderwijs XII-Ensor worden de woorden " het schooljaar 2000-2001 " vervangen door de woorden " de schooljaren 2000-2001 en 2001-2002 ".
Art. 13.7. Artikel 86 van het decreet van 20 oktober 2000 betreffende het onderwijs XII-Ensor wordt vervangen door wat volgt :
" Artikel 86. Een inrichtende macht is niet verplicht om in de extra betrekkingen bedoeld in artikel 80 een personeelslid aan te stellen dat het recht op een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur heeft verworven, overeenkomstig de artikelen 21bis of 90bis, § 2, van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het gemeenschapsonderwijs, respectievelijk artikel 23bis van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde psycho-medisch-sociale centra. "
Art. 13.8. Het derde deel van de in artikel 48, § 1, van het decreet van 2 maart 1999 tot regeling van een aantal aangelegenheden van het volwassenenonderwijs bedoelde bijlage II wordt vervangen door een aan dit decreet toegevoegde lijst.
De Vlaamse regering kan bedoelde bijlage II jaarlijks aanpassen aan de reële wijzigingen die in toepassing van hetzelfde decreet plaatsvinden.
Art. 13.9.
<Opgeheven bij DVR 2016-12-23/71, art. 3,15°, 020; Inwerkingtreding : 01-01-2017>
Art. 13.10. De bepalingen van dit hoofdstuk treden als volgt in werking :
1° artikel 13.5, dat uitwerking heeft met ingang van 1 januari 1994;
2° artikel 13.9, dat uitwerking heeft met ingang van 1 april 1999;
3° artikel 13.4, dat uitwerking heeft met ingang van 1 januari 2000;
4° artikel 13.1 en 13.6, die uitwerking hebben met ingang van 1 september 2000;
5° artikel 13.8, dat uitwerking heeft met ingang van 1 januari 2001;
6° artikel 13.3, dat in werking treedt de dag van publicatie in het Belgisch Staatsblad.
BIJLAGE.
Art. N. Bijlage bij artikel 13.8 van het decreet van 13 juli 2001 betreffende het onderwijs-XIII-mozaïek.
Instelling | Studiegebied of categorie | Nh'' | Nh | | Nh' | FLh |
28431 | handel | 44 814 | 46 | 200 | 47 586 | 4 032 |
28431 | huishoudelijk onderwijs | 54 216 | 55 | 893 | 57 570 | 3 840 |
28431 | Nederlands tweede taal | 137 978 | 142 | 245 | 146 512 | 5 198 |
28431 | talen 1 + 2 | 171 121 | 176 | 413 | 181 705 | 8 320 |
28431 | talen 3 + 4 | 22 090 | 22 | 773 | 23 456 | 1 331 |
28431 | economisch | 46 964 | 48 | 416 | 49 868 | 3 533 |
28531 | bedrijfsbeheer | 12 694 | 13 | 087 | 13 480 | 557 |
28531 | huishoudelijk onderwijs | 37 341 | 38 | 496 | 39 651 | 2 396 |
28531 | lichaamsverzorging | 243 172 | 250 | 693 | 258 214 | 22 016 |
29082 | handel | 24 975 | 25 | 747 | 26 519 | 2 919 |
29082 | economisch | 224 317 | 231 | 255 | 238 193 | 10 514 |
29124 | Nederlands tweede taal | 482 345 | 497 | 263 | 512 181 | 16 834 |
29124 | personenzorg | 83 083 | 85 | 653 | 88 223 | 6 118 |
29207 | paramedisch | 22 068 | 22 | 750 | 23 433 | 1 526 |
29207 | pedagogisch | 73 513 | 75 | 787 | 78 061 | 4 928 |
29207 | sociaal | 130 113 | 134 | 137 | 138 161 | 8 771 |
29389 | auto | 18 734 | 19 | 313 | 19 892 | 3 514 |
29389 | bedrijfsbeheer | 3 344 | 3 | 447 | 3 550 | 160 |
29389 | bouw | 13 153 | 13 | 560 | 13 967 | 2 400 |
29389 | decoratieve technieken | 21 890 | 22 | 567 | 23 244 | 3 754 |
29389 | diamantbewerking | 3 091 | 3 | 187 | 3 283 | 704 |
29389 | fotografie | 22 356 | 23 | 047 | 23 738 | 2 221 |
29389 | grafische technieken | 5 697 | 5 | 873 | 6 049 | 1 178 |
29389 | juwelen | 23 912 | 24 | 652 | 25 392 | 3 640 |
29389 | koeling en warmte | 6 635 | 6 | 840 | 7 045 | 922 |
29389 | mechanica - elektriciteit | 24 502 | 25 | 260 | 26 018 | 5 203 |
29389 | meubelrestauratie - houtsnijden | 21 230 | 21 | 887 | 22 544 | 2 253 |
29389 | artistiek | 13 813 | 14 | 240 | 14 667 | 2 125 |
29389 | economisch | 1 436 | 1 | 480 | 1 524 | 832 |
29389 | technisch | 23 590 | 24 | 320 | 25 050 | 3 379 |
30271 | auto | 13 735 | 14 | 160 | 14 585 | 1 344 |
30271 | bedrijfsbeheer | 10 411 | 10 | 733 | 11 055 | 403 |
30271 | handel | 50 505 | 52 | 067 | 53 629 | 4 480 |
30271 | huishoudelijk onderwijs | 34 066 | 35 | 120 | 36 174 | 2 765 |
30271 | land- en tuinbouw | 17 848 | 18 | 400 | 18 952 | 1 267 |
30271 | mechanica - elektriciteit | 17 253 | 17 | 787 | 18 321 | 1 997 |
30271 | Nederlands tweede taal | 14 666 | 15 | 120 | 15 574 | 922 |
30271 | talen 1 + 2 | 95 332 | 98 | 280 | 101 228 | 5 363 |
30271 | talen 3 + 4 | 6 674 | 6 | 880 | 7 086 | 461 |
30271 | economisch | 28 712 | 29 | 600 | 30 488 | 1 792 |
30452 | bouw | 5 898 | 6 | 080 | 6 262 | 922 |
30452 | handel | 36 421 | 37 | 547 | 38 673 | 2 662 |
30452 | huishoudelijk onderwijs | 17 589 | 18 | 133 | 18 677 | 1 766 |
30452 | mechanica - elektriciteit | 15 442 | 15 | 920 | 16 398 | 1 306 |
30452 | talen 1 + 2 | 24 211 | 24 | 960 | 25 709 | 1 382 |
30619 | auto | 4 947 | 5 | 100 | 5 253 | 704 |
30619 | grafische technieken | 8 859 | 9 | 133 | 9 407 | 1 088 |
30619 | handel | 32 941 | 33 | 960 | 34 979 | 2 982 |
30619 | hout | 12 911 | 13 | 310 | 13 709 | 1 354 |
30619 | huishoudelijk onderwijs | 78 519 | 80 | 947 | 83 375 | 6 528 |
30619 | mechanica - elektriciteit | 12 403 | 12 | 787 | 13 171 | 1 830 |
30619 | talen 1 + 2 | 60 024 | 61 | 880 | 63 736 | 3 418 |
30619 | talen 3 + 4 | 10 631 | 10 | 960 | 11 289 | 922 |
30619 | economisch | 28 208 | 29 | 080 | 29 952 | 2 304 |
30619 | pedagogisch | 40 074 | 41 | 313 | 42 552 | 2 733 |
30619 | technisch | 16 270 | 16 | 773 | 17 276 | 1 824 |
30891 | handel | 71 864 | 74 | 087 | 76 310 | 5 856 |
30891 | huishoudelijk onderwijs | 8 769 | 9 | 040 | 9 311 | 921 |
30891 | kant | 3 492 | 3 | 600 | 3 708 | 691 |
30891 | mechanica - elektriciteit | 8 135 | 8 | 387 | 8 639 | 1 216 |
30891 | talen 1 + 2 | 92 344 | 95 | 200 | 98 056 | 4 915 |
30891 | talen 3 + 4 | 15 171 | 15 | 640 | 16 109 | 1 139 |
30891 | textiel | 2 503 | 2 | 580 | 2 657 | 346 |
31047 | huishoudelijk onderwijs | 73 798 | 76 | 080 | 78 362 | 5 146 |
31047 | lichaamsverzorging | 35 800 | 36 | 907 | 38 014 | 3 315 |
31047 | talen 1 + 2 | 45 447 | 46 | 853 | 48 259 | 2 637 |
31047 | voeding | 39 304 | 40 | 520 | 41 736 | 3 994 |
31096 | Nederlands tweede taal | 5 432 | 5 | 600 | 5 768 | 307 |
31096 | personenzorg | 94 885 | 97 | 820 | 100 755 | 7 910 |
31104 | handel | 16 063 | 16 | 560 | 17 057 | 1 997 |
31104 | huishoudelijk onderwijs | 11 795 | 12 | 160 | 12 525 | 1 101 |
31104 | talen 1 + 2 | 141 775 | 146 | 160 | 150 545 | 6 886 |
31104 | talen 3 + 4 | 23 966 | 24 | 707 | 25 448 | 2 074 |
31401 | auto | 10 004 | 10 | 313 | 10 622 | 1 331 |
31401 | handel | 59 597 | 61 | 440 | 63 283 | 5 798 |
31401 | huishoudelijk onderwijs | 29 876 | 30 | 800 | 31 724 | 2 624 |
31401 | land- en tuinbouw | 8 614 | 8 | 880 | 9 146 | 1 104 |
31401 | talen 1 + 2 | 61 718 | 63 | 627 | 65 536 | 3 763 |
31401 | talen 3 + 4 | 14 757 | 15 | 213 | 15 669 | 1 549 |
31401 | voeding | 6 622 | 6 | 827 | 7 032 | 896 |
31401 | economisch | 22 652 | 23 | 353 | 24 054 | 2 304 |
31401 | technisch | 14 278 | 14 | 720 | 15 162 | 1 690 |
31898 | bedrijfsbeheer | 1 856 | 1 | 913 | 1 970 | 134 |
31898 | handel | 75 744 | 78 | 087 | 80 430 | 6 202 |
31898 | talen 1 + 2 | 112 352 | 115 | 827 | 119 302 | 6 144 |
32201 | sociaal | 185 056 | 190 | 779 | 196 502 | 8 288 |
32367 | economisch | 146 354 | 150 | 880 | 155 406 | 5 222 |
32383 | handel | 45 784 | 47 | 200 | 48 616 | 2 573 |
32383 | Nederlands tweede taal | 121 470 | 125 | 227 | 128 984 | 4 582 |
32383 | talen 1 + 2 | 317 510 | 327 | 330 | 337 150 | 12 499 |
32383 | talen 3 + 4 | 142 163 | 146 | 560 | 150 957 | 5 581 |
32491 | handel | 7 799 | 8 | 040 | 8 281 | 1 062 |
32491 | Nederlands tweede taal | 28 984 | 29 | 880 | 30 776 | 1 459 |
32491 | talen 1 + 2 | 21 146 | 21 | 800 | 22 454 | 1 382 |
32491 | economisch | 15 365 | 15 | 840 | 16 315 | 1 843 |
32888 | Nederlands tweede taal | 13 192 | 13 | 600 | 14 008 | 806 |
32888 | talen 1 + 2 | 100 285 | 103 | 387 | 106 489 | 5 107 |
32888 | talen 3 + 4 | 3 104 | 3 | 200 | 3 296 | 461 |
32888 | economisch | 167 209 | 172 | 380 | 177 551 | 8 813 |
32888 | technisch | 52 937 | 54 | 574 | 56 211 | 4 723 |
32896 | auto | 12 597 | 12 | 987 | 13 377 | 1 318 |
32896 | handel | 16 509 | 17 | 020 | 17 531 | 1 728 |
32896 | hout | 10 376 | 10 | 697 | 11 018 | 1 386 |
32896 | mechanica - elektriciteit | 8 005 | 8 | 253 | 8 501 | 1 139 |
32896 | voeding | 34 791 | 35 | 867 | 36 943 | 4 467 |
32896 | technisch | 17 719 | 18 | 267 | 18 815 | 1 920 |
33043 | economisch | 37 248 | 38 | 400 | 39 552 | 2 330 |
33043 | sociaal | 365 069 | 376 | 360 | 387 651 | 21 370 |
33068 | talen 1 + 2 | 394 719 | 406 | 927 | 419 135 | 19 738 |
33068 | talen 3 + 4 | 141 271 | 145 | 640 | 150 009 | 6 566 |
33191 | handel | 76 067 | 78 | 420 | 80 773 | 5 702 |
33191 | huishoudelijk onderwijs | 10 347 | 10 | 667 | 10 987 | 563 |
33191 | Nederlands tweede taal | 67 822 | 69 | 920 | 72 018 | 3 494 |
33191 | talen 1 + 2 | 218 703 | 225 | 467 | 232 231 | 11 853 |
33191 | talen 3 + 4 | 61 045 | 62 | 933 | 64 821 | 3 546 |
33233 | bedrijfsbeheer | 1 584 | 1 | 633 | 1 682 | 134 |
33233 | grafische technieken | 2 742 | 2 | 827 | 2 912 | 307 |
33233 | handel | 43 119 | 44 | 453 | 45 787 | 4 020 |
33233 | huishoudelijk onderwijs | 17 654 | 18 | 200 | 18 746 | 1 267 |
33233 | mechanica - elektriciteit | 2 483 | 2 | 560 | 2 637 | 307 |
33233 | talen 1 + 2 | 110 800 | 114 | 227 | 117 654 | 8 064 |
33233 | voeding | 1 901 | 1 | 960 | 2 019 | 192 |
33407 | artistiek | 15 895 | 16 | 387 | 16 879 | 1 357 |
33407 | pedagogisch | 14 181 | 14 | 620 | 15 059 | 1 210 |
33431 | handel | 99 270 | 102 | 340 | 105 410 | 9 178 |
33431 | Nederlands tweede taal | 122 737 | 126 | 533 | 130 329 | 5 914 |
33431 | talen 1 + 2 | 391 126 | 403 | 223 | 415 320 | 19 754 |
33431 | talen 3 + 4 | 55 406 | 57 | 120 | 58 834 | 3 149 |
33498 | Nederlands tweede taal | 59 545 | 61 | 387 | 63 229 | 2 829 |
33498 | talen 1 + 2 | 109 700 | 113 | 093 | 116 486 | 6 310 |
33498 | talen 3 + 4 | 13 864 | 14 | 293 | 14 722 | 870 |
33555 | handel | 24 832 | 25 | 600 | 26 368 | 2 074 |
33555 | huishoudelijk onderwijs | 35 825 | 36 | 933 | 38 041 | 2 816 |
33555 | Nederlands tweede taal | 58 666 | 60 | 480 | 62 294 | 2 330 |
33555 | talen 1 + 2 | 80 653 | 83 | 147 | 85 641 | 4 083 |
33563 | auto | 4 035 | 4 | 160 | 4 285 | 538 |
33563 | handel | 33 969 | 35 | 020 | 36 071 | 3 034 |
33563 | huishoudelijk onderwijs | 31 971 | 32 | 960 | 33 949 | 2 266 |
33563 | mechanica - elektriciteit | 9 713 | 10 | 013 | 10 313 | 1 574 |
33563 | Nederlands tweede taal | 14 589 | 15 | 040 | 15 491 | 307 |
33563 | talen 1 + 2 | 33 705 | 34 | 747 | 35 789 | 2 496 |
33563 | economisch | 13 554 | 13 | 973 | 14 392 | 966 |
33563 | sociaal | 19 271 | 19 | 867 | 20 463 | 1 264 |
33753 | handel | 64 660 | 66 | 660 | 68 660 | 4 858 |
33753 | Nederlands tweede taal | 19 451 | 20 | 053 | 20 655 | 973 |
33753 | talen 1 + 2 | 121 340 | 125 | 093 | 128 846 | 5 965 |
33753 | talen 3 + 4 | 19 090 | 19 | 680 | 20 270 | 1 126 |
34066 | auto | 9 053 | 9 | 333 | 9 613 | 1 523 |
34066 | bedrijfsbeheer | 11 453 | 11 | 807 | 12 161 | 538 |
34066 | handel | 206 603 | 212 | 993 | 219 383 | 16 256 |
34066 | huishoudelijk onderwijs | 72 064 | 74 | 293 | 76 522 | 4 966 |
34066 | mechanica - elektriciteit | 4 229 | 4 | 360 | 4 491 | 755 |
34066 | Nederlands tweede taal | 43 359 | 44 | 700 | 46 041 | 2 790 |
34066 | talen 1 + 2 | 192 836 | 198 | 800 | 204 764 | 10 496 |
34066 | talen 3 + 4 | 28 040 | 28 | 907 | 29 774 | 2 650 |
34074 | auto | 16 202 | 16 | 703 | 17 204 | 2 720 |
34074 | bouw | 25 192 | 25 | 971 | 26 750 | 3 062 |
34074 | grafische technieken | 10 301 | 10 | 620 | 10 939 | 1 581 |
34074 | handel | 29 682 | 30 | 600 | 31 518 | 3 187 |
34074 | hout | 9 338 | 9 | 627 | 9 916 | 1 283 |
34074 | koeling en warmte | 7 171 | 7 | 393 | 7 615 | 851 |
34074 | mechanica - elektriciteit | 30 063 | 30 | 993 | 31 923 | 5 069 |
34074 | meubelrestauratie - houtsnijden | 5 720 | 5 | 897 | 6 074 | 749 |
34074 | economisch | 15 830 | 16 | 320 | 16 810 | 1 434 |
34074 | paramedisch | 17 861 | 18 | 413 | 18 965 | 1 606 |
34074 | pedagogisch | 47 814 | 49 | 293 | 50 772 | 3 264 |
34074 | technisch | 26 255 | 27 | 067 | 27 879 | 2 854 |
34091 | handel | 37 229 | 38 | 380 | 39 531 | 3 283 |
34091 | huishoudelijk onderwijs | 205 471 | 211 | 826 | 218 181 | 14 924 |
34091 | kant | 39 680 | 40 | 907 | 42 134 | 3 482 |
34091 | talen 1 + 2 | 19 645 | 20 | 253 | 20 861 | 1 267 |
34091 | voeding | 24 315 | 25 | 067 | 25 819 | 1 792 |
34488 | confectie | 621 | | 640 | 659 | 93 |
34488 | handel | 26 449 | 27 | 267 | 28 085 | 2 714 |
34488 | huishoudelijk onderwijs | 12 746 | 13 | 140 | 13 534 | 1 363 |
34488 | talen 1 + 2 | 18 961 | 19 | 547 | 20 133 | 1 536 |
34546 | bouw | 2 083 | 2 | 147 | 2 211 | 422 |
34546 | handel | 61 420 | 63 | 320 | 65 220 | 4 858 |
34546 | huishoudelijk onderwijs | 8 846 | 9 | 120 | 9 394 | 870 |
34546 | talen 1 + 2 | 30 160 | 31 | 093 | 32 026 | 2 637 |
34884 | handel | 16 710 | 17 | 227 | 17 744 | 1 510 |
34884 | huishoudelijk onderwijs | 26 721 | 27 | 547 | 28 373 | 2 458 |
34884 | Nederlands tweede taal | 41 904 | 43 | 200 | 44 496 | 1 690 |
34884 | talen 1 + 2 | 61 226 | 63 | 120 | 65 014 | 3 993 |
34884 | talen 3 + 4 | 15 287 | 15 | 760 | 16 233 | 1 229 |
34884 | economisch | 44 384 | 45 | 757 | 47 130 | 3 002 |
34901 | personenzorg | 101 491 | 104 | 630 | 107 769 | 6 922 |
34901 | paramedisch | 3 376 | 3 | 480 | 3 584 | 470 |
34901 | sociaal | 134 879 | 139 | 050 | 143 222 | 9 339 |
35402 | huishoudelijk onderwijs | 97 582 | 100 | 600 | 103 618 | 6 528 |
35485 | bedrijfsbeheer | 4 663 | 4 | 807 | 4 951 | 269 |
35485 | handel | 39 654 | 40 | 880 | 42 106 | 2 957 |
35485 | talen 1 + 2 | 81 907 | 84 | 440 | 86 973 | 4 557 |
35881 | auto | 12 714 | 13 | 107 | 13 500 | 1 574 |
35881 | bedrijfsbeheer | 1 397 | 1 | 440 | 1 483 | 154 |
35881 | bouw | 13 813 | 14 | 240 | 14 667 | 1 754 |
35881 | handel | 18 947 | 19 | 533 | 20 119 | 1 830 |
35881 | hout | 9 134 | 9 | 417 | 9 700 | 1 184 |
35881 | mechanica - elektriciteit | 24 444 | 25 | 200 | 25 956 | 1 971 |
35881 | talen 1 + 2 | 12 132 | 12 | 507 | 12 882 | 883 |
35881 | talen 3 + 4 | 3 776 | 3 | 893 | 4 010 | 461 |
35881 | economisch | 11 472 | 11 | 827 | 12 182 | 1 344 |
35881 | pedagogisch | 44 814 | 46 | 200 | 47 586 | 3 078 |
35881 | technisch | 46 288 | 47 | 720 | 49 152 | 3 584 |
35972 | handel | 65 443 | 67 | 467 | 69 491 | 5 107 |
35972 | huishoudelijk onderwijs | 38 904 | 40 | 107 | 41 310 | 3 021 |
35972 | talen 1 + 2 | 123 306 | 127 | 120 | 130 934 | 5 683 |
35972 | talen 3 + 4 | 14 822 | 15 | 280 | 15 738 | 998 |
35972 | economisch | 23 331 | 24 | 053 | 24 775 | 2 342 |
35972 | paramedisch | 28 848 | 29 | 740 | 30 632 | 1 619 |
36368 | handel | 40 197 | 41 | 440 | 42 683 | 3 917 |
36368 | talen 1 + 2 | 41 063 | 42 | 333 | 43 603 | 2 534 |
36368 | talen 3 + 4 | 5 225 | 5 | 387 | 5 549 | 461 |
36574 | auto | 7 243 | 7 | 467 | 7 691 | 1 024 |
36574 | bouw | 11 691 | 12 | 053 | 12 415 | 1 318 |
36574 | handel | 21 534 | 22 | 200 | 22 866 | 2 400 |
36574 | hout | 6 712 | 6 | 920 | 7 128 | 922 |
36574 | koeling en warmte | 5 264 | 5 | 427 | 5 590 | 819 |
36574 | mechanica - elektriciteit | 21 418 | 22 | 080 | 22 742 | 3 238 |
36574 | talen 1 + 2 | 10 864 | 11 | 200 | 11 536 | 922 |
36657 | handel | 21 030 | 21 | 680 | 22 330 | 1 408 |
36657 | Nederlands tweede taal | 74 690 | 77 | 000 | 79 310 | 3 149 |
36657 | talen 1 + 2 | 86 252 | 88 | 920 | 91 588 | 3 994 |
36831 | huishoudelijk onderwijs | 130 627 | 134 | 667 | 138 707 | 8 602 |
37119 | handel | 38 192 | 39 | 373 | 40 554 | 3 840 |
37119 | personenzorg | 119 155 | 122 | 840 | 126 525 | 11 405 |
37119 | sociaal | 308 557 | 318 | 100 | 327 643 | 20 166 |
37739 | auto | 17 075 | 17 | 603 | 18 131 | 2 003 |
37739 | bedrijfsbeheer | 3 441 | 3 | 547 | 3 653 | 173 |
37739 | bouw | 5 774 | 5 | 953 | 6 132 | 1 165 |
37739 | handel | 34 299 | 35 | 360 | 36 421 | 3 910 |
37739 | mechanica - elektriciteit | 7 346 | 7 | 573 | 7 800 | 1 354 |
37739 | meubelrestauratie - houtsnijden | 6 894 | 7 | 107 | 7 320 | 819 |
37739 | Nederlands tweede taal | 8 924 | 9 | 200 | 9 476 | 538 |
37739 | talen 1 + 2 | 45 086 | 46 | 480 | 47 874 | 2 688 |
37739 | talen 3 + 4 | 8 536 | 8 | 800 | 9 064 | 922 |
37895 | huishoudelijk onderwijs | 9 053 | 9 | 333 | 9 613 | 768 |
37895 | handel | 41 897 | 43 | 193 | 44 489 | 3 066 |
37895 | mechanica - elektriciteit | 20 655 | 21 | 294 | 21 933 | 2 867 |
37895 | Nederlands tweede taal | 3 996 | 4 | 120 | 4 244 | 230 |
37895 | talen 1 + 2 | 49 237 | 50 | 760 | 52 283 | 2 893 |
37895 | textiel | 3 596 | 3 | 707 | 3 818 | 1 075 |
37895 | economisch | 34 015 | 35 | 067 | 36 119 | 1 946 |
38166 | grafische technieken | 1 630 | 1 | 680 | 1 730 | 128 |
38166 | handel | 73 584 | 75 | 860 | 78 136 | 5 997 |
38166 | huishoudelijk onderwijs | 21 935 | 22 | 613 | 23 291 | 2 407 |
38166 | Nederlands tweede taal | 13 218 | 13 | 627 | 14 036 | 806 |
38166 | talen 1 + 2 | 121 716 | 125 | 480 | 129 244 | 6 029 |
38166 | talen 3 + 4 | 16 865 | 17 | 387 | 17 909 | 1 075 |
38166 | economisch | 19 995 | 20 | 613 | 21 231 | 1 306 |
38356 | handel | 37 073 | 38 | 220 | 39 367 | 3 994 |
38356 | talen 1 + 2 | 37 558 | 38 | 720 | 39 882 | 2 381 |
38984 | handel | 41 012 | 42 | 280 | 43 548 | 3 533 |
38984 | huishoudelijk onderwijs | 69 025 | 71 | 160 | 73 295 | 6 029 |
38984 | kant | 17 797 | 18 | 347 | 18 897 | 1 843 |
38984 | Nederlands tweede taal | 6 622 | 6 | 827 | 7 032 | 640 |
38984 | talen 1 + 2 | 40 869 | 42 | 133 | 43 397 | 2 458 |
38984 | sociaal | 11 666 | 12 | 027 | 12 388 | 1 338 |
39081 | handel | 30 730 | 31 | 680 | 32 630 | 2 829 |
39081 | economisch | 138 218 | 142 | 493 | 146 768 | 8 358 |
39081 | paramedisch | 28 841 | 29 | 733 | 30 625 | 1 498 |
39164 | economisch | 16 645 | 17 | 160 | 17 675 | 1 088 |
39164 | pedagogisch | 125 816 | 129 | 707 | 133 598 | 8 058 |
39222 | grafische technieken | 2 794 | 2 | 880 | 2 966 | 307 |
39222 | handel | 2 134 | 2 | 200 | 2 266 | 230 |
39222 | huishoudelijk onderwijs | 6 545 | 6 | 747 | 6 949 | 691 |
39222 | Nederlands tweede taal | 110 735 | 114 | 160 | 117 585 | 6 374 |
39222 | talen 1 + 2 | 175 247 | 180 | 667 | 186 087 | 11 405 |
39222 | talen 3 + 4 | 32 437 | 33 | 440 | 34 443 | 2 099 |
39231 | auto | 6 040 | 6 | 227 | 6 414 | 922 |
39231 | bouw | 32 437 | 33 | 440 | 34 443 | 3 136 |
39231 | chemie | 3 880 | 4 | 000 | 4 120 | 461 |
39231 | handel | 12 106 | 12 | 480 | 12 854 | 1 075 |
39231 | hout | 11 562 | 11 | 920 | 12 278 | 1 203 |
39231 | mechanica - elektriciteit | 5 975 | 6 | 160 | 6 345 | 1 152 |
39231 | personenzorg | 246 341 | 253 | 960 | 261 579 | 16 579 |
39231 | talen 1 + 2 | 3 647 | 3 | 760 | 3 873 | 461 |
39231 | voeding | 42 823 | 44 | 147 | 45 471 | 5 824 |
39231 | sociaal | 161 925 | 166 | 933 | 171 941 | 9 594 |
39231 | technisch | 26 216 | 27 | 027 | 27 838 | 2 842 |
39371 | grafische technieken | 9 790 | 10 | 093 | 10 396 | 851 |
39371 | handel | 71 799 | 74 | 020 | 76 241 | 6 067 |
39371 | huishoudelijk onderwijs | 59 054 | 60 | 880 | 62 706 | 4 685 |
39371 | mechanica - elektriciteit | 10 580 | 10 | 907 | 11 234 | 1 152 |
39371 | Nederlands tweede taal | 8 148 | 8 | 400 | 8 652 | 768 |
39371 | talen 1 + 2 | 68 999 | 71 | 133 | 73 267 | 4 506 |
39371 | talen 3 + 4 | 10 166 | 10 | 480 | 10 794 | 1 024 |
39421 | auto | 5 645 | 5 | 820 | 5 995 | 1 190 |
39421 | bedrijfsbeheer | 2 289 | 2 | 360 | 2 431 | 134 |
39421 | bouw | 25 416 | 26 | 202 | 26 988 | 2 241 |
39421 | decoratieve technieken | 5 025 | 5 | 180 | 5 335 | 957 |
39421 | handel | 29 876 | 30 | 800 | 31 724 | 2 611 |
39421 | huishoudelijk onderwijs | 8 846 | 9 | 120 | 9 394 | 845 |
39421 | mechanica - elektriciteit | 3 233 | 3 | 333 | 3 433 | 768 |
39421 | Nederlands tweede taal | 2 406 | 2 | 480 | 2 554 | 230 |
39421 | talen 1 + 2 | 20 538 | 21 | 173 | 21 808 | 1 459 |
39792 | auto | 7 062 | 7 | 280 | 7 498 | 947 |
39792 | bouw | 4 889 | 5 | 040 | 5 191 | 230 |
39792 | handel | 18 624 | 19 | 200 | 19 776 | 1 690 |
39792 | hout | 5 665 | 5 | 840 | 6 015 | 794 |
39792 | huishoudelijk onderwijs | 16 063 | 16 | 560 | 17 057 | 1 408 |
39792 | mechanica - elektriciteit | 15 093 | 15 | 560 | 16 027 | 1 882 |
39792 | Nederlands tweede taal | 2 561 | 2 | 640 | 2 719 | 230 |
39792 | talen 1 + 2 | 27 315 | 28 | 160 | 29 005 | 1 843 |
39792 | technisch | 19 400 | 20 | 000 | 20 600 | 1 830 |
39834 | handel | 63 955 | 65 | 933 | 67 911 | 6 681 |
39834 | Nederlands tweede taal | 29 682 | 30 | 600 | 31 518 | 1 958 |
39834 | talen 1 + 2 | 43 909 | 45 | 267 | 46 625 | 3 059 |
39834 | huishoudelijk onderwijs | 16 839 | 17 | 360 | 17 881 | 1 382 |
39834 | lichaamsverzorging | 26 694 | 27 | 520 | 28 346 | 2 138 |
39991 | auto | 6 312 | 6 | 507 | 6 702 | 614 |
39991 | handel | 13 968 | 14 | 400 | 14 832 | 1 306 |
39991 | hout | 14 899 | 15 | 360 | 15 821 | 1 318 |
39991 | mechanica - elektriciteit | 44 930 | 46 | 320 | 47 710 | 4 525 |
39991 | talen 1 + 2 | 10 295 | 10 | 613 | 10 931 | 563 |
40139 | handel | 5 277 | 5 | 440 | 5 603 | 422 |
40139 | huishoudelijk onderwijs | 1 280 | 1 | 320 | 1 360 | 230 |
40139 | Nederlands tweede taal | 9 002 | 9 | 280 | 9 558 | 691 |
40139 | talen 1 + 2 | 40 158 | 41 | 400 | 42 642 | 1 997 |
41129 | handel | 64 110 | 66 | 093 | 68 076 | 5 395 |
41129 | Nederlands tweede taal | 24 315 | 25 | 067 | 25 819 | 1 459 |
41129 | talen 1 + 2 | 110 968 | 114 | 400 | 117 832 | 6 502 |
41129 | toerisme | 7 838 | 8 | 080 | 8 322 | 384 |
41129 | economisch | 17 938 | 18 | 493 | 19 048 | 1 357 |
41251 | handel | 19 581 | 20 | 187 | 20 793 | 1 971 |
41251 | hout | 22 051 | 22 | 733 | 23 415 | 2 931 |
41251 | huishoudelijk onderwijs | 59 674 | 61 | 520 | 63 366 | 4 889 |
41251 | mechanica - elektriciteit | 3 285 | 3 | 387 | 3 489 | 768 |
41251 | talen 1 + 2 | 61 226 | 63 | 120 | 65 014 | 4 723 |
41285 | handel | 1 610 | 1 | 660 | 1 710 | 269 |
41285 | mechanica - elektriciteit | 5 095 | 5 | 253 | 5 411 | 806 |
41285 | smeden | 76 242 | 78 | 600 | 80 958 | 7 322 |
41285 | talen 1 + 2 | 13 399 | 13 | 813 | 14 227 | 1 843 |
41285 | talen 3 + 4 | 3 466 | 3 | 573 | 3 680 | 512 |
41285 | economisch | 56 958 | 58 | 720 | 60 482 | 5 402 |
41285 | pedagogisch | 8 012 | 8 | 260 | 8 508 | 992 |
41285 | sociaal | 5 587 | 5 | 760 | 5 933 | 653 |
41285 | technisch | 5 859 | 6 | 040 | 6 221 | 845 |
42051 | handel | 16 658 | 17 | 173 | 17 688 | 1 600 |
42051 | hout | 4 139 | 4 | 267 | 4 395 | 435 |
42051 | huishoudelijk onderwijs | 22 426 | 23 | 120 | 23 814 | 1 843 |
42051 | mechanica - elektriciteit | 10 696 | 11 | 027 | 11 358 | 1 805 |
42051 | Nederlands tweede taal | 7 062 | 7 | 280 | 7 498 | 461 |
42051 | talen 1 + 2 | 21 327 | 21 | 987 | 22 647 | 1 498 |
44339 | auto | 8 704 | 8 | 973 | 9 242 | 1 126 |
44339 | handel | 41 200 | 42 | 474 | 43 748 | 3 930 |
44339 | hout | 6 674 | 6 | 880 | 7 086 | 1 165 |
44339 | huishoudelijk onderwijs | 28 712 | 29 | 600 | 30 488 | 2 688 |
44339 | mechanica - elektriciteit | 15 449 | 15 | 927 | 16 405 | 2 061 |
44339 | Nederlands tweede taal | 2 018 | 2 | 080 | 2 142 | 384 |
44339 | talen 1 + 2 | 53 195 | 54 | 840 | 56 485 | 4 877 |
44339 | talen 3 + 4 | 2 767 | 2 | 853 | 2 939 | 461 |
46474 | handel | 18 301 | 18 | 867 | 19 433 | 1 588 |
46474 | huishoudelijk onderwijs | 16 684 | 17 | 200 | 17 716 | 1 536 |
46474 | Nederlands tweede taal | 12 726 | 13 | 120 | 13 514 | 691 |
46474 | talen 1 + 2 | 39 266 | 40 | 480 | 41 694 | 2 458 |
46474 | economisch | 15 044 | 15 | 509 | 15 974 | 1 423 |
46482 | handel | 21 585 | 22 | 253 | 22 921 | 2 240 |
46482 | huishoudelijk onderwijs | 11 407 | 11 | 760 | 12 113 | 1 229 |
46482 | mechanica - elektriciteit | 7 760 | 8 | 000 | 8 240 | 1 024 |
46482 | talen 1 + 2 | 71 224 | 73 | 427 | 75 630 | 3 827 |
46524 | algemene vorming | 44 652 | 46 | 033 | 47 414 | 4 966 |
46524 | auto | 32 495 | 33 | 500 | 34 505 | 4 192 |
46524 | bedrijfsbeheer | 3 893 | 4 | 013 | 4 133 | 269 |
46524 | bouw | 21 005 | 21 | 655 | 22 305 | 2 609 |
46524 | fotografie | 12 649 | 13 | 040 | 13 431 | 1 792 |
46524 | grafische technieken | 21 515 | 22 | 180 | 22 845 | 2 291 |
46524 | handel | 14 518 | 14 | 967 | 15 416 | 1 907 |
46524 | hout | 30 807 | 31 | 760 | 32 713 | 3 328 |
46524 | huishoudelijk onderwijs | 16 024 | 16 | 520 | 17 016 | 1 421 |
46524 | mechanica - elektriciteit | 25 077 | 25 | 853 | 26 629 | 4 595 |
46524 | talen 1 + 2 | 9 790 | 10 | 093 | 10 396 | 1 306 |
46524 | voeding | 33 264 | 34 | 293 | 35 322 | 3 930 |
46524 | economisch | 24 095 | 24 | 840 | 25 585 | 2 266 |
46524 | pedagogisch | 28 938 | 29 | 833 | 30 728 | 2 107 |
46524 | technisch | 32 411 | 33 | 413 | 34 415 | 3 418 |
46532 | handel | 23 675 | 24 | 407 | 25 139 | 2 976 |
46532 | huishoudelijk onderwijs | 18 469 | 19 | 040 | 19 611 | 2 381 |
46532 | mechanica - elektriciteit | 2 250 | 2 | 320 | 2 390 | 640 |
46532 | muziekinstrumentenbouw | 44 904 | 46 | 293 | 47 682 | 5 094 |
46532 | Nederlands tweede taal | 5 536 | 5 | 707 | 5 878 | 230 |
46532 | talen 1 + 2 | 52 923 | 54 | 560 | 56 197 | 4 761 |
47654 | economisch | 61 304 | 63 | 200 | 65 096 | 3 213 |
47654 | pedagogisch | 91 639 | 94 | 473 | 97 307 | 5 779 |
47654 | sociaal | 21 262 | 21 | 920 | 22 578 | 1 638 |
47712 | personenzorg | 10 760 | 11 | 093 | 11 426 | 738 |
47712 | paramedisch | 50 634 | 52 | 200 | 53 766 | 3 848 |
47837 | bedrijfsbeheer | 4 760 | 4 | 907 | 5 054 | 256 |
47837 | handel | 41 594 | 42 | 880 | 44 166 | 3 942 |
47837 | huishoudelijk onderwijs | 25 970 | 26 | 773 | 27 576 | 1 894 |
47837 | lichaamsverzorging | 18 171 | 18 | 733 | 19 295 | 2 291 |
47837 | mechanica - elektriciteit | 8 485 | 8 | 747 | 9 009 | 1 536 |
47837 | talen 1 + 2 | 68 986 | 71 | 120 | 73 254 | 4 928 |
47837 | talen 3 + 4 | 6 259 | 6 | 453 | 6 647 | 922 |
48421 | auto | 9 787 | 10 | 090 | 10 393 | 2 262 |
48421 | bouw | 26 027 | 26 | 832 | 27 637 | 3 350 |
48421 | handel | 35 483 | 36 | 580 | 37 677 | 3 034 |
48421 | huishoudelijk onderwijs | 14 511 | 14 | 960 | 15 409 | 1 229 |
48421 | mechanica - elektriciteit | 11 239 | 11 | 587 | 11 935 | 3 558 |
48421 | talen 1 + 2 | 23 461 | 24 | 187 | 24 913 | 1 843 |
48462 | algemene vorming | 2 859 | 2 | 947 | 3 035 | 422 |
48462 | auto | 8 665 | 8 | 933 | 9 201 | 1 203 |
48462 | bedrijfsbeheer | 4 656 | 4 | 800 | 4 944 | 224 |
48462 | bouw | 3 363 | 3 | 467 | 3 571 | 909 |
48462 | grafische technieken | 1 630 | 1 | 680 | 1 730 | 230 |
48462 | handel | 36 162 | 37 | 280 | 38 398 | 4 762 |
48462 | hout | 8 963 | 9 | 240 | 9 517 | 1 536 |
48462 | huishoudelijk onderwijs | 22 116 | 22 | 800 | 23 484 | 1 920 |
48462 | koeling en warmte | 1 552 | 1 | 600 | 1 648 | 141 |
48462 | lichaamsverzorging | 5 975 | 6 | 160 | 6 345 | 979 |
48462 | mechanica - elektriciteit | 20 991 | 21 | 640 | 22 289 | 3 610 |
48462 | Nederlands tweede taal | 27 470 | 28 | 320 | 29 170 | 1 459 |
48462 | talen 1 + 2 | 49 703 | 51 | 240 | 52 777 | 4 109 |
48462 | economisch | 17 848 | 18 | 400 | 18 952 | 2 240 |
48488 | auto | 8 878 | 9 | 153 | 9 428 | 1 165 |
48488 | bedrijfsbeheer | 1 947 | 2 | 007 | 2 067 | 269 |
48488 | bouw | 25 242 | 26 | 023 | 26 804 | 2 688 |
48488 | handel | 65 300 | 67 | 320 | 69 340 | 6 682 |
48488 | hout | 12 804 | 13 | 200 | 13 596 | 1 382 |
48488 | huishoudelijk onderwijs | 49 599 | 51 | 133 | 52 667 | 4 672 |
48488 | lichaamsverzorging | 18 229 | 18 | 793 | 19 357 | 2 694 |
48488 | mechanica - elektriciteit | 7 838 | 8 | 080 | 8 322 | 922 |
48488 | Nederlands tweede taal | 23 002 | 23 | 713 | 24 424 | 1 287 |
48488 | talen 1 + 2 | 34 772 | 35 | 847 | 36 922 | 2 822 |
48488 | talen 3 + 4 | 711 | | 733 | 755 | 77 |
48488 | toerisme | 7 799 | 8 | 040 | 8 281 | 826 |
48488 | voeding | 56 480 | 58 | 227 | 59 974 | 7 232 |
48512 | decoratieve technieken | 6 402 | 6 | 600 | 6 798 | 672 |
48512 | huishoudelijk onderwijs | 144 142 | 148 | 600 | 153 058 | 11 572 |
48512 | talen 1 + 2 | 2 056 | 2 | 120 | 2 184 | 230 |
48512 | voeding | 127 691 | 131 | 640 | 135 589 | 13 056 |
48521 | auto | 5 839 | 6 | 020 | 6 201 | 922 |
48521 | bouw | 18 534 | 19 | 107 | 19 680 | 1 318 |
48521 | decoratieve technieken | 7 217 | 7 | 440 | 7 663 | 845 |
48521 | hout | 10 095 | 10 | 407 | 10 719 | 1 280 |
48521 | mechanica - elektriciteit | 35 883 | 36 | 993 | 38 103 | 4 269 |
48521 | meubelrestauratie - houtsnijden | 6 402 | 6 | 600 | 6 798 | 640 |
48587 | auto | 4 837 | 4 | 987 | 5 137 | 730 |
48587 | handel | 18 229 | 18 | 793 | 19 357 | 1 888 |
48587 | hout | 8 019 | 8 | 267 | 8 515 | 1 024 |
48587 | huishoudelijk onderwijs | 9 739 | 10 | 040 | 10 341 | 1 190 |
48587 | mechanica - elektriciteit | 14 576 | 15 | 027 | 15 478 | 2 982 |
48587 | talen 1 + 2 | 9 157 | 9 | 440 | 9 723 | 768 |
48595 | handel | 42 823 | 44 | 147 | 45 471 | 4 096 |
48595 | hout | 7 932 | 8 | 177 | 8 422 | 1 117 |
48595 | huishoudelijk onderwijs | 43 042 | 44 | 373 | 45 704 | 2 970 |
48595 | mechanica - elektriciteit | 18 831 | 19 | 413 | 19 995 | 2 342 |
48595 | Nederlands tweede taal | 8 711 | 8 | 980 | 9 249 | 538 |
48595 | talen 1 + 2 | 50 026 | 51 | 573 | 53 120 | 2 765 |
48595 | talen 3 + 4 | 6 104 | 6 | 293 | 6 482 | 461 |
48595 | textiel | 6 415 | 6 | 613 | 6 811 | 922 |
48603 | auto | 12 959 | 13 | 360 | 13 761 | 1 190 |
48603 | bedrijfsbeheer | 1 862 | 1 | 920 | 1 978 | 154 |
48603 | hout | 8 614 | 8 | 880 | 9 146 | 960 |
48603 | huishoudelijk onderwijs | 13 037 | 13 | 440 | 13 843 | 1 152 |
48603 | koeling en warmte | 5 044 | 5 | 200 | 5 356 | 499 |
48603 | mechanica - elektriciteit | 28 816 | 29 | 707 | 30 598 | 3 610 |
48603 | talen 1 + 2 | 14 058 | 14 | 493 | 14 928 | 1 613 |
48629 | Nederlands tweede taal | 17 693 | 18 | 240 | 18 787 | 730 |
48629 | talen 1 + 2 | 199 510 | 205 | 680 | 211 850 | 8 448 |
48629 | talen 3 + 4 | 56 027 | 57 | 760 | 59 493 | 2 304 |
48629 | pedagogisch | 5 154 | 5 | 313 | 5 472 | 685 |
48637 | auto | 12 649 | 13 | 040 | 13 431 | 1 574 |
48637 | bedrijfsbeheer | 3 660 | 3 | 773 | 3 886 | 269 |
48637 | bouw | 9 910 | 10 | 216 | 10 522 | 1 651 |
48637 | handel | 148 500 | 153 | 093 | 157 686 | 12 237 |
48637 | huishoudelijk onderwijs | 64 667 | 66 | 667 | 68 667 | 5 440 |
48637 | hout | 3 725 | 3 | 840 | 3 955 | 653 |
48637 | koeling en warmte | 1 836 | 1 | 893 | 1 950 | 333 |
Instelling | Studiegebied of categorie | Nh'' | Nh | | Nh' | FLh |
48637 | lichaamsverzorging | 2 250 | 2 | 320 | 2 390 | 589 |
48637 | maritieme opleidingen | 4 605 | 4 | 747 | 4 889 | 598 |
48637 | mechanica - elektriciteit | 27 380 | 28 | 227 | 29 074 | 3 322 |
48637 | Nederlands tweede taal | 30 380 | 31 | 320 | 32 260 | 1 498 |
48637 | talen 1 + 2 | 122 686 | 126 | 480 | 130 274 | 7 565 |
48637 | toerisme | 13 367 | 13 | 780 | 14 193 | 1 344 |
48637 | voeding | 40 262 | 41 | 507 | 42 752 | 5 286 |
48637 | economisch | 17 046 | 17 | 573 | 18 100 | 2 419 |
48637 | technisch | 15 171 | 15 | 640 | 16 109 | 2 304 |
48736 | auto | 5 345 | 5 | 510 | 5 675 | 1 011 |
48736 | bouw | 31 900 | 32 | 887 | 33 874 | 3 291 |
48736 | handel | 56 997 | 58 | 760 | 60 523 | 4 973 |
48736 | huishoudelijk onderwijs | 5 587 | 5 | 760 | 5 933 | 538 |
48736 | koeling en warmte | 737 | | 760 | 783 | 19 |
48736 | lichaamsverzorging | 2 645 | 2 | 727 | 2 809 | 442 |
48736 | mechanica - elektriciteit | 25 427 | 26 | 213 | 26 999 | 3 546 |
48736 | meubelrestauratie - houtsnijden | 5 393 | 5 | 560 | 5 727 | 950 |
48736 | talen 1 + 2 | 23 610 | 24 | 340 | 25 070 | 1 459 |
48736 | talen 3 + 4 | 3 608 | 3 | 720 | 3 832 | 230 |
48736 | economisch | 6 104 | 6 | 293 | 6 482 | 922 |
48736 | technisch | 23 280 | 24 | 000 | 24 720 | 2 611 |
48892 | algemene vorming | 6 958 | 7 | 173 | 7 388 | 1 037 |
48892 | handel | 35 049 | 36 | 133 | 37 217 | 3 770 |
48892 | huishoudelijk onderwijs | 16 412 | 16 | 920 | 17 428 | 2 342 |
48892 | Nederlands tweede taal | 17 693 | 18 | 240 | 18 787 | 1 536 |
48892 | talen 1 + 2 | 28 557 | 29 | 440 | 30 323 | 2 458 |
48892 | talen 3 + 4 | 4 190 | 4 | 320 | 4 450 | 538 |
48892 | economisch | 8 122 | 8 | 373 | 8 624 | 1 254 |
48901 | algemene vorming | 12 753 | 13 | 147 | 13 541 | 2 246 |
48901 | auto | 11 433 | 11 | 787 | 12 141 | 2 058 |
48901 | bedrijfsbeheer | 1 830 | 1 | 887 | 1 944 | 134 |
48901 | bouw | 19 691 | 20 | 300 | 20 909 | 2 788 |
48901 | handel | 27 645 | 28 | 500 | 29 355 | 2 630 |
48901 | hout | 5 316 | 5 | 480 | 5 644 | 1 210 |
48901 | huishoudelijk onderwijs | 16 994 | 17 | 520 | 18 046 | 1 459 |
48901 | mechanica - elektriciteit | 15 617 | 16 | 100 | 16 583 | 4 102 |
48901 | voeding | 4 760 | 4 | 907 | 5 054 | 1 126 |
48901 | pedagogisch | 46 902 | 48 | 353 | 49 804 | 3 763 |
48901 | technisch | 19 943 | 20 | 560 | 21 177 | 2 483 |
48934 | huishoudelijk onderwijs | 212 980 | 219 | 567 | 226 154 | 12 902 |
53454 | huishoudelijk onderwijs | 155 278 | 160 | 080 | 164 882 | 9 869 |
53462 | grafische technieken | 166 013 | 171 | 147 | 176 281 | 14 720 |
53462 | handel | 79 133 | 81 | 580 | 84 027 | 4 800 |
53462 | huishoudelijk onderwijs | 120 836 | 124 | 573 | 128 310 | 8 460 |
53462 | mechanica - elektriciteit | 9 157 | 9 | 440 | 9 723 | 819 |
53462 | talen 1 + 2 | 37 248 | 38 | 400 | 39 552 | 2 944 |
53959 | technisch | 59 519 | 61 | 360 | 63 201 | 4 710 |
54486 | auto | 6 208 | 6 | 400 | 6 592 | 787 |
54486 | bouw | 8 798 | 9 | 070 | 9 342 | 1 008 |
54486 | handel | 76 514 | 78 | 880 | 81 246 | 5 837 |
54486 | huishoudelijk onderwijs | 8 846 | 9 | 120 | 9 394 | 691 |
54486 | mechanica - elektriciteit | 11 330 | 11 | 680 | 12 030 | 1 466 |
54486 | talen 1 + 2 | 59 868 | 61 | 720 | 63 572 | 3 341 |
54486 | toerisme | 3 376 | 3 | 480 | 3 584 | 288 |
54486 | voeding | 21 262 | 21 | 920 | 22 578 | 2 189 |
54973 | chemie | 5 885 | 6 | 067 | 6 249 | 499 |
54973 | diamantbewerking | 6 880 | 7 | 093 | 7 306 | 1 075 |
54973 | handel | 25 440 | 26 | 227 | 27 014 | 2 541 |
54973 | huishoudelijk onderwijs | 53 130 | 54 | 773 | 56 416 | 4 416 |
54973 | talen 1 + 2 | 33 368 | 34 | 400 | 35 432 | 2 355 |
54973 | talen 3 + 4 | 3 570 | 3 | 680 | 3 790 | 461 |
54973 | economisch | 14 984 | 15 | 447 | 15 910 | 1 389 |
54973 | sociaal | 35 075 | 36 | 160 | 37 245 | 2 470 |
54973 | pedagogisch | 54 230 | 55 | 907 | 57 584 | 3 814 |
56366 | chemie | 9 671 | 9 | 970 | 10 269 | 2 131 |
56366 | fotografie | 13 276 | 13 | 687 | 14 098 | 1 178 |
56366 | land- en tuinbouw | 30 322 | 31 | 260 | 32 198 | 2 195 |
56366 | voeding | 135 334 | 139 | 520 | 143 706 | 14 400 |
56366 | economisch | 45 474 | 46 | 880 | 48 286 | 2 534 |
56366 | pedagogisch | 31 648 | 32 | 627 | 33 606 | 2 797 |
56366 | technisch | 6 428 | 6 | 627 | 6 826 | 858 |
104761 | sociaal | 70 732 | 72 | 920 | 75 108 | 6 189 |
104778 | paramedisch | 33 074 | 34 | 097 | 35 120 | 3 296 |
104778 | pedagogisch | 26 203 | 27 | 013 | 27 823 | 1 843 |
104811 | artistiek | 11 485 | 11 | 840 | 12 195 | 1 306 |
105353 | huishoudelijk onderwijs | 239 952 | 247 | 373 | 254 794 | 15 514 |
105361 | algemene vorming | 119 749 | 123 | 453 | 127 157 | 5 875 |
105361 | auto | 15 981 | 16 | 475 | 16 969 | 2 002 |
105361 | bedrijfsbeheer | 5 253 | 5 | 415 | 5 577 | 375 |
105361 | boekbinden | 28 996 | 29 | 893 | 30 790 | 2 990 |
105361 | bouw | 53 130 | 54 | 773 | 56 416 | 5 007 |
105361 | decoratieve technieken | 5 742 | 5 | 920 | 6 098 | 543 |
105361 | grafische technieken | 13 988 | 14 | 421 | 14 854 | 1 720 |
105361 | handel | 16 568 | 17 | 080 | 17 592 | 1 190 |
105361 | hout | 13 461 | 13 | 877 | 14 293 | 1 485 |
105361 | huishoudelijk onderwijs | 2 443 | 2 | 519 | 2 595 | 229 |
105361 | kant | 13 412 | 13 | 827 | 14 242 | 1 254 |
105361 | koeling en warmte | 2 864 | 2 | 953 | 3 042 | 557 |
105361 | lichaamsverzorging | 1 051 | 1 | 083 | 1 115 | 133 |
105361 | mechanica - elektriciteit | 45 030 | 46 | 423 | 47 816 | 6 218 |
105361 | meubelrestauratie - houtsnijden | 21 832 | 22 | 507 | 23 182 | 1 495 |
105361 | smeden | 9 436 | 9 | 728 | 10 020 | 1 306 |
105361 | talen 1 + 2 | 8 199 | 8 | 453 | 8 707 | 755 |
105759 | huishoudelijk onderwijs | 271 251 | 279 | 640 | 288 029 | 17 011 |
107565 | handel | 31 479 | 32 | 453 | 33 427 | 2 182 |
107565 | lichaamsverzorging | 51 694 | 53 | 293 | 54 892 | 5 466 |
107565 | Nederlands tweede taal | 40 779 | 42 | 040 | 43 301 | 1 651 |
107565 | talen 1 + 2 | 420 812 | 433 | 827 | 446 842 | 17 946 |
107565 | talen 3 + 4 | 39 886 | 41 | 120 | 42 354 | 2 650 |
107573 | economisch | 79 644 | 82 | 107 | 84 570 | 5 280 |
107573 | paramedisch | 42 745 | 44 | 067 | 45 389 | 2 611 |
107573 | pedagogisch | 20 758 | 21 | 400 | 22 042 | 1 830 |
110536 | auto | 11 679 | 12 | 040 | 12 401 | 1 728 |
110536 | handel | 58 879 | 60 | 700 | 62 521 | 4 512 |
110536 | huishoudelijk onderwijs | 16 374 | 16 | 880 | 17 386 | 1 152 |
110536 | mechanica - elektriciteit | 24 276 | 25 | 027 | 25 778 | 2 995 |
110536 | Nederlands tweede taal | 16 257 | 16 | 760 | 17 263 | 883 |
110536 | talen 1 + 2 | 63 722 | 65 | 693 | 67 664 | 4 531 |
110536 | talen 3 + 4 | 2 328 | 2 | 400 | 2 472 | 307 |
110536 | textiel | 3 608 | 3 | 720 | 3 832 | 538 |
112342 | auto | 26 891 | 27 | 723 | 28 555 | 3 856 |
112342 | bouw | 36 084 | 37 | 200 | 38 316 | 3 456 |
112342 | handel | 86 977 | 89 | 667 | 92 357 | 7 789 |
112342 | huishoudelijk onderwijs | 4 268 | 4 | 400 | 4 532 | 461 |
112342 | mechanica - elektriciteit | 25 414 | 26 | 200 | 26 986 | 4 243 |
112342 | talen 1 + 2 | 23 668 | 24 | 400 | 25 132 | 2 266 |
112342 | technisch | 21 197 | 21 | 853 | 22 509 | 2 714 |
112425 | algemene vorming | 121 328 | 125 | 080 | 128 832 | 13 000 |
122441 | algemene vorming | 163 769 | 168 | 834 | 173 899 | 15 000 |
112458 | algemene vorming | 111 838 | 115 | 297 | 118 756 | 11 000 |
112491 | auto | 7 650 | 7 | 887 | 8 124 | 1 120 |
112491 | chemie | 4 190 | 4 | 320 | 4 450 | 1 050 |
112491 | decoratieve technieken | 3 531 | 3 | 640 | 3 749 | 666 |
112491 | economisch | 22 633 | 23 | 333 | 24 033 | 3 187 |
112491 | hout | 16 613 | 17 | 127 | 17 641 | 2 835 |
112491 | huishoudelijk onderwijs | 63 263 | 65 | 220 | 67 177 | 7 155 |
112491 | kant | 3 958 | 4 | 080 | 4 202 | 461 |
112491 | mechanica - elektriciteit | 12 855 | 13 | 253 | 13 651 | 2 554 |
112491 | Nederlands tweede taal | 13 270 | 13 | 680 | 14 090 | 922 |
112491 | personenzorg | 9 024 | 9 | 303 | 9 582 | 694 |
112491 | sociaal | 19 151 | 19 | 743 | 20 335 | 1 856 |
112491 | talen 1 + 2 | 34 144 | 35 | 200 | 36 256 | 2 611 |
112491 | talen 3 + 4 | 2 328 | 2 | 400 | 2 472 | 230 |
112491 | technisch | 17 938 | 18 | 493 | 19 048 | 3 366 |
112508 | auto | 9 079 | 9 | 360 | 9 641 | 998 |
112508 | handel | 14 802 | 15 | 260 | 15 718 | 1 498 |
112508 | hout | 6 945 | 7 | 160 | 7 375 | 794 |
112508 | huishoudelijk onderwijs | 86 925 | 89 | 613 | 92 301 | 7 283 |
112508 | mechanica - elektriciteit | 15 559 | 16 | 040 | 16 521 | 1 946 |
112508 | talen 1 + 2 | 22 453 | 23 | 147 | 23 841 | 1 280 |
112516 | auto | 5 706 | 5 | 882 | 6 058 | 840 |
112516 | bedrijfsbeheer | 1 991 | 2 | 053 | 2 115 | 134 |
112516 | bouw | 12 571 | 12 | 960 | 13 349 | 1 126 |
112516 | chemie | 5 078 | 5 | 235 | 5 392 | 799 |
112516 | handel | 61 886 | 63 | 800 | 65 714 | 5 126 |
112516 | huishoudelijk onderwijs | 39 195 | 40 | 407 | 41 619 | 3 340 |
112516 | land- en tuinbouw | 3 830 | 3 | 948 | 4 066 | 265 |
112516 | mechanica - elektriciteit | 11 112 | 11 | 456 | 11 800 | 2 045 |
112516 | talen 1 + 2 | 77 988 | 80 | 400 | 82 812 | 6 157 |
112516 | textiel | 1 365 | 1 | 407 | 1 449 | 288 |
112516 | voeding | 1 928 | 1 | 988 | 2 048 | 115 |
112516 | artistiek | 21 478 | 22 | 142 | 22 806 | 2 962 |
112516 | economisch | 114 273 | 117 | 807 | 121 341 | 6 842 |
112516 | pedagogisch | 64 576 | 66 | 573 | 68 570 | 4 538 |
112516 | technisch | 73 112 | 75 | 373 | 77 634 | 7 219 |
112532 | algemene vorming | 27 781 | 28 | 640 | 29 499 | 2 458 |
112532 | auto | 7 165 | 7 | 387 | 7 609 | 1 267 |
112532 | handel | 48 648 | 50 | 153 | 51 658 | 4 127 |
112532 | hout | 36 938 | 38 | 080 | 39 222 | 3 584 |
112532 | huishoudelijk onderwijs | 46 560 | 48 | 000 | 49 440 | 3 917 |
112532 | Nederlands tweede taal | 5 083 | 5 | 240 | 5 397 | 269 |
112532 | talen 1 + 2 | 75 789 | 78 | 133 | 80 477 | 5 683 |
112532 | artistiek | 11 019 | 11 | 360 | 11 701 | 922 |
112532 | technisch | 6 363 | 6 | 560 | 6 757 | 998 |
112541 | handel | 69 097 | 71 | 234 | 73 371 | 6 503 |
112541 | huishoudelijk onderwijs | 37 869 | 39 | 040 | 40 211 | 3 123 |
112541 | Nederlands tweede taal | 17 615 | 18 | 160 | 18 705 | 691 |
112541 | talen 1 + 2 | 82 165 | 84 | 706 | 87 247 | 5 363 |
112541 | talen 3 + 4 | 4 591 | 4 | 733 | 4 875 | 435 |
112557 | talen 1 + 2 | 4 035 | 4 | 160 | 4 285 | 269 |
112557 | textiel | 2 755 | 2 | 840 | 2 925 | 422 |
112557 | technisch | 29 475 | 30 | 387 | 31 299 | 3 930 |
112581 | auto | 11 912 | 12 | 280 | 12 648 | 1 459 |
112581 | grafische technieken | 3 259 | 3 | 360 | 3 461 | 461 |
112581 | handel | 83 071 | 85 | 640 | 88 209 | 8 640 |
112581 | hout | 24 945 | 25 | 717 | 26 489 | 3 242 |
112581 | huishoudelijk onderwijs | 48 435 | 49 | 933 | 51 431 | 5 235 |
112581 | lichaamsverzorging | 30 044 | 30 | 973 | 31 902 | 3 226 |
112581 | mechanica - elektriciteit | 44 510 | 45 | 887 | 47 264 | 6 726 |
112581 | Nederlands tweede taal | 27 742 | 28 | 600 | 29 458 | 1 728 |
112581 | personenzorg | 11 012 | 11 | 353 | 11 694 | 1 536 |
112581 | talen 1 + 2 | 109 610 | 113 | 000 | 116 390 | 9 062 |
112599 | bedrijfsbeheer | 3 033 | 3 | 127 | 3 221 | 269 |
112599 | handel | 36 278 | 37 | 400 | 38 522 | 3 327 |
112599 | huishoudelijk onderwijs | 36 317 | 37 | 440 | 38 563 | 3 687 |
112599 | lichaamsverzorging | 8 407 | 8 | 667 | 8 927 | 1 574 |
112599 | Nederlands tweede taal | 6 674 | 6 | 880 | 7 086 | 461 |
112599 | talen 1 + 2 | 94 064 | 96 | 973 | 99 882 | 5 709 |
112607 | auto | 9 972 | 10 | 280 | 10 588 | 1 779 |
112607 | bedrijfsbeheer | 2 942 | 3 | 033 | 3 124 | 179 |
112607 | handel | 45 539 | 46 | 947 | 48 355 | 4 211 |
112607 | hout | 26 358 | 27 | 173 | 27 988 | 3 661 |
112607 | huishoudelijk onderwijs | 23 125 | 23 | 840 | 24 555 | 2 201 |
112607 | lichaamsverzorging | 17 098 | 17 | 627 | 18 156 | 2 048 |
112607 | mechanica - elektriciteit | 5 781 | 5 | 960 | 6 139 | 2 150 |
112607 | talen 1 + 2 | 44 814 | 46 | 200 | 47 586 | 3 724 |
112607 | economisch | 9 312 | 9 | 600 | 9 888 | 1 318 |
112607 | pedagogisch | 31 964 | 32 | 953 | 33 942 | 2 368 |
112615 | algemene vorming | 77 005 | 79 | 387 | 81 769 | 8 019 |
112615 | bedrijfsbeheer | 3 686 | 3 | 800 | 3 914 | 230 |
112615 | bouw | 11 984 | 12 | 355 | 12 726 | 1 448 |
112615 | handel | 91 878 | 94 | 720 | 97 562 | 8 222 |
112615 | huishoudelijk onderwijs | 69 452 | 71 | 600 | 73 748 | 5 095 |
112615 | Nederlands tweede taal | 17 770 | 18 | 320 | 18 870 | 884 |
112615 | talen 1 + 2 | 139 577 | 143 | 894 | 148 211 | 9 229 |
112615 | economisch | 18 585 | 19 | 160 | 19 735 | 1 146 |
112615 | pedagogisch | 31 008 | 31 | 967 | 32 926 | 2 464 |
112681 | auto | 11 024 | 11 | 365 | 11 706 | 2 100 |
112681 | bedrijfsbeheer | 996 | 1 | 027 | 1 058 | 134 |
112681 | handel | 7 540 | 7 | 773 | 8 006 | 1 306 |
112681 | mechanica - elektriciteit | 3 266 | 3 | 367 | 3 468 | 1 075 |
112681 | meubelrestauratie - houtsnijden | 7 701 | 7 | 939 | 8 177 | 614 |
112681 | Nederlands tweede taal | 17 382 | 17 | 920 | 18 458 | 845 |
112681 | talen 1 + 2 | 26 539 | 27 | 360 | 28 181 | 2 074 |
112681 | economisch | 64 628 | 66 | 627 | 68 626 | 4 646 |
112681 | pedagogisch | 39 356 | 40 | 573 | 41 790 | 2 797 |
112698 | auto | 6 053 | 6 | 240 | 6 427 | 1 190 |
112698 | bouw | 7 333 | 7 | 560 | 7 787 | 947 |
112698 | handel | 51 934 | 53 | 540 | 55 146 | 5 664 |
112698 | hout | 10 010 | 10 | 320 | 10 630 | 1 306 |
112698 | mechanica - elektriciteit | 8 394 | 8 | 654 | 8 914 | 1 191 |
112698 | Nederlands tweede taal | 6 906 | 7 | 120 | 7 334 | 461 |
112698 | talen 1 + 2 | 53 350 | 55 | 000 | 56 650 | 4 493 |
112698 | talen 3 + 4 | 4 346 | 4 | 480 | 4 614 | 461 |
112698 | economisch | 9 998 | 10 | 307 | 10 616 | 1 152 |
112698 | technisch | 6 764 | 6 | 973 | 7 182 | 883 |
112706 | handel | 15 397 | 15 | 873 | 16 349 | 1 760 |
112706 | huishoudelijk onderwijs | 1 862 | 1 | 920 | 1 978 | 307 |
112706 | maritieme opleidingen | 4 753 | 4 | 900 | 5 047 | 794 |
112706 | mechanica - elektriciteit | 12 235 | 12 | 613 | 12 991 | 1 421 |
112706 | talen 1 + 2 | 86 240 | 88 | 907 | 91 574 | 4 186 |
112706 | talen 3 + 4 | 6 286 | 6 | 480 | 6 674 | 922 |
112706 | artistiek | 72 886 | 75 | 140 | 77 394 | 6 611 |
112706 | economisch | 18 107 | 18 | 667 | 19 227 | 1 267 |
112714 | algemene vorming | 162 274 | 167 | 293 | 172 312 | 6 413 |
112714 | handel | 21 269 | 21 | 927 | 22 585 | 2 746 |
112714 | hout | 14 899 | 15 | 360 | 15 821 | 2 637 |
112714 | huishoudelijk onderwijs | 22 400 | 23 | 093 | 23 786 | 2 061 |
112714 | lichaamsverzorging | 4 966 | 5 | 120 | 5 274 | 691 |
112714 | mechanica - elektriciteit | 13 658 | 14 | 080 | 14 502 | 2 291 |
112714 | talen 1 + 2 | 4 074 | 4 | 200 | 4 326 | 461 |
112714 | voeding | 133 498 | 137 | 627 | 141 756 | 15 424 |
112714 | economisch | 17 317 | 17 | 853 | 18 389 | 1 728 |
112714 | pedagogisch | 43 352 | 44 | 693 | 46 034 | 3 571 |
112714 | sociaal | 18 883 | 19 | 467 | 20 051 | 1 491 |
112714 | technisch | 34 920 | 36 | 000 | 37 080 | 3 853 |
112731 | auto | 13 748 | 14 | 173 | 14 598 | 2 189 |
112731 | bouw | 11 174 | 11 | 520 | 11 866 | 1 613 |
112731 | hout | 8 911 | 9 | 187 | 9 463 | 832 |
112731 | huishoudelijk onderwijs | 110 308 | 113 | 720 | 117 132 | 7 181 |
112731 | koeling en warmte | 7 100 | 7 | 320 | 7 540 | 1 190 |
112731 | mechanica - elektriciteit | 26 164 | 26 | 973 | 27 782 | 3 533 |
112731 | meubelrestauratie - houtsnijden | 15 650 | 16 | 134 | 16 618 | 1 632 |
112731 | pedagogisch | 42 176 | 43 | 480 | 44 784 | 3 078 |
112731 | technisch | 16 322 | 16 | 827 | 17 332 | 2 176 |
113225 | bouw | 13 515 | 13 | 933 | 14 351 | 1 440 |
113225 | voeding | 183 614 | 189 | 293 | 194 972 | 15 603 |
113654 | auto | 6 376 | 6 | 573 | 6 770 | 934 |
113654 | fotografie | 15 979 | 16 | 473 | 16 967 | 1 664 |
113654 | handel | 19 155 | 19 | 747 | 20 339 | 1 395 |
113654 | lichaamsverzorging | 26 338 | 27 | 153 | 27 968 | 3 027 |
113654 | mechanica - elektriciteit | 2 781 | 2 | 867 | 2 953 | 499 |
113654 | meubelrestauratie - houtsnijden | 6 609 | 6 | 813 | 7 017 | 717 |
113654 | talen 1 + 2 | 16 762 | 17 | 280 | 17 798 | 1 382 |
113654 | talen 3 + 4 | 4 656 | 4 | 800 | 4 944 | 461 |
113688 | auto | 11 873 | 12 | 240 | 12 607 | 1 075 |
113688 | boekbinden | 6 933 | 7 | 147 | 7 361 | 1 050 |
113688 | chemie | 14 731 | 15 | 187 | 15 643 | 1 242 |
113688 | fotografie | 12 467 | 12 | 853 | 13 239 | 1 101 |
113688 | juwelen | 5 742 | 6 | 920 | 5 098 | 922 |
113688 | mechanica - elektriciteit | 52 237 | 53 | 853 | 55 469 | 6 080 |
113688 | personenzorg | 144 174 | 148 | 633 | 153 092 | 10 198 |
113688 | pedagogisch | 31 648 | 32 | 627 | 33 606 | 2 797 |
113688 | technisch | 53 576 | 55 | 233 | 56 890 | 5 965 |
113696 | auto | 25 401 | 26 | 187 | 26 973 | 2 707 |
113696 | bedrijfsbeheer | 4 663 | 4 | 807 | 4 951 | 269 |
113696 | fotografie | 9 053 | 9 | 333 | 9 613 | 1 498 |
113696 | huishoudelijk onderwijs | 20 241 | 20 | 867 | 21 493 | 2 765 |
113696 | koeling en warmte | 8 174 | 8 | 427 | 8 680 | 1 126 |
113696 | lichaamsverzorging | 23 946 | 24 | 687 | 25 428 | 4 294 |
113696 | mechanica - elektriciteit | 29 954 | 30 | 880 | 31 806 | 3 814 |
113696 | voeding | 124 975 | 128 | 840 | 132 705 | 14 336 |
113696 | technisch | 17 317 | 17 | 853 | 18 389 | 2 842 |
113712 | handel | 50 066 | 51 | 614 | 53 162 | 4 877 |
113712 | talen 1 + 2 | 73 254 | 75 | 520 | 77 786 | 5 274 |
113712 | economisch | 66 620 | 68 | 680 | 70 740 | 4 416 |
113721 | huishoudelijk onderwijs | 40 662 | 41 | 920 | 43 178 | 2 970 |
113721 | personenzorg | 43 870 | 45 | 227 | 46 584 | 3 277 |
115444 | talen 1 + 2 | 300 675 | 309 | 974 | 319 273 | 16 013 |
115444 | talen 3 + 4 | 36 705 | 37 | 840 | 38 975 | 3 687 |
115451 | bouw | 1 591 | 1 | 640 | 1 689 | 230 |
115451 | handel | 99 826 | 102 | 913 | 106 000 | 8 339 |
115451 | hout | 3 026 | 3 | 120 | 3 214 | 307 |
115451 | koeling en warmte | 5 199 | 5 | 360 | 5 521 | 998 |
115451 | mechanica - elektriciteit | 34 500 | 35 | 567 | 36 634 | 4 659 |
115451 | meubelrestauratie - houtsnijden | 14 343 | 14 | 787 | 15 231 | 1 754 |
115451 | talen 1 + 2 | 44 775 | 46 | 160 | 47 545 | 4 071 |
115451 | talen 3 + 4 | 5 510 | 5 | 680 | 5 850 | 845 |
115469 | auto | 54 941 | 56 | 640 | 58 339 | 4 697 |
115469 | bedrijfsbeheer | 3 880 | 4 | 000 | 4 120 | 205 |
115469 | bouw | 47 614 | 49 | 087 | 50 560 | 4 748 |
115469 | chemie | 7 139 | 7 | 360 | 7 581 | 614 |
115469 | decoratieve technieken | 8 743 | 9 | 013 | 9 283 | 934 |
115469 | fotografie | 6 467 | 6 | 667 | 6 867 | 614 |
115469 | grafische technieken | 5 148 | 5 | 307 | 5 466 | 1 152 |
115469 | handel | 81 687 | 84 | 213 | 86 739 | 6 868 |
115469 | huishoudelijk onderwijs | 33 045 | 34 | 067 | 35 089 | 3 200 |
115469 | koeling en warmte | 3 822 | 3 | 940 | 4 058 | 813 |
115469 | lederbewerking | 2 250 | 2 | 320 | 2 390 | 384 |
115469 | lichaamsverzorging | 15 022 | 15 | 487 | 15 952 | 1 946 |
115469 | mechanica - elektriciteit | 71 082 | 73 | 280 | 75 478 | 8 704 |
115469 | meubelrestauratie - houtsnijden | 12 985 | 13 | 387 | 13 789 | 1 485 |
115469 | orthopedische technieken | 3 899 | 4 | 020 | 4 141 | 614 |
115469 | talen 1 + 2 | 76 785 | 79 | 160 | 81 535 | 4 666 |
115469 | talen 3 + 4 | 9 014 | 9 | 293 | 9 572 | 999 |
115469 | textiel | 7 476 | 7 | 707 | 7 938 | 1 875 |
115469 | voeding | 65 068 | 67 | 080 | 69 092 | 7 117 |
115477 | algemene vorming | 37 255 | 38 | 407 | 39 559 | 3 987 |
115477 | auto | 10 243 | 10 | 560 | 10 877 | 922 |
115477 | handel | 69 668 | 71 | 823 | 73 978 | 7 136 |
115477 | mechanica - elektriciteit | 24 457 | 25 | 213 | 25 969 | 2 637 |
115477 | Nederlands tweede taal | 5 716 | 5 | 893 | 6 070 | 691 |
115477 | talen 1 + 2 | 57 398 | 59 | 173 | 60 948 | 4 621 |
115477 | talen 3 + 4 | 12 183 | 12 | 560 | 12 937 | 1 434 |
115477 | textiel | 6 764 | 6 | 973 | 7 182 | 691 |
115477 | economisch | 36 924 | 38 | 066 | 39 208 | 3 571 |