7 NOVEMBER 2013. - Koninklijk besluit betreffende de strategische veiligheids- en preventieplannen en van de dispositieven Gemeenschapswachten
HOOFDSTUK I. - Definities
Art. 1
HOOFDSTUK II. - Voorwaarden voor het sluiten van een overeenkomst
Art. 2-6
HOOFDSTUK III. - Financiën
Afdeling 1. - Voorwaarden inzake de toekenning van de financiële hulp
Art. 7
Afdeling 2. - Voorwaarden inzake de aanwending van de toelagen
Onderafdeling 1. - Bestemming van de toelage
Art. 8-11
Onderafdeling 2. - Betalingsmodaliteiten
Art. 12-14
Afdeling 3. - Controlemechanismen van de financiële toelage
Art. 15-16
HOOFDSTUK IV. - Evaluatie en opvolging
Art. 17-18
HOOFDSTUK V. - Opheffings- en overgangsbepaling
Art. 19-22
BIJLAGE.
Art. N
2013000853 2014000271 2018030207 2018030208 2019041386 2019042856 2021020269 2021040062 2021042755 2022031007 2022041791 2022042918 2023048619 2024007426
HOOFDSTUK I. - Definities
Artikel 1. Voor de toepassing van onderhavig besluit moet worden verstaan onder:
1° gemeente: stad of gemeente die een strategisch veiligheids- en preventieplan geniet of kan genieten.
2° administratie: algemene directie veiligheid en preventie van de FOD Binnenlandse Zaken
3° overeenkomst: strategisch veiligheids- en preventieplan afgesloten tussen de Minister van Binnenlandse Zaken en een gemeente, waarin de doelstellingen bepaald worden die de gemeente moet behalen op het einde van de geldigheidsperiode van 4 jaar van de overeenkomst.
4° dispositief gemeenschapswachten: dispositief gemeenschapswachten 346 en/of 90 toegekend aan de gemeenten als aanvulling op het strategisch veiligheids- en preventieplan.
5° lokale veiligheidsdiagnostiek: analyse gerealiseerd in termen van veiligheid m.b.t. een situatie, een toestand - voor een welbepaalde periode en grondgebied - met als doel het beter in kaart brengen van de problemen en uitdagingen, het identificeren van de risicofactoren op het lokale niveau en het helpen bepalen van de acties die tot de verwachte resultaten kunnen leiden rekening houdend met de beschikbare middelen.
6° algemene doelstelling: doelstelling die de finaliteit van het project in zijn geheel beschouwt en die tot uiting komt in de globale impact die bereikt moet worden voor een welbepaalde situatie voor de gehele bevolking in kwestie.
7° strategische doelstelling: doelstelling die zich vertaalt in de concretisering van een algemene doelstelling en, door een tussenfase te vormen, de realisatie hiervan in een nabije toekomstvisie vormt.
8° operationele doelstelling: doelstelling, realisatie die definieert hoe een strategische doelstelling zal worden bereikt en die er op korte termijn zichtbare en meetbare resultaten van geeft.
9° Welvaartsindex : index die stoelt op een studie " fiscale statistiek van de inkomens" van het belastingsjaar 2010 opgesteld door de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie.
10° toewijzingsbeginsel van de kredieten : het feit dat de toegekende kredieten verdeeld worden in categorieën van uitgaven, te weten in personeelskosten, werkingskosten en investeringen.
11° in aanmerking komende uitgaven : de vastgestelde uitgaven of voorziene uitgaven door middel van overeenkomst of afwijkend schriftelijk akkoord.
12° opportuniteitsbeginsel van de uitgaven : het verband dat kan worden gelegd tussen de uitgave en de realisatie van de in de overeenkomst vastgestelde doelstellingen
HOOFDSTUK II. - Voorwaarden voor het sluiten van een overeenkomst
Art.2. § . 1. Teneinde begunstigde te zijn van een overeenkomst, moet de gemeente voor het afsluiten van een overeenkomst een lokale veiligheidsdiagnostiek gerealiseerd hebben zoals bepaald in artikel 1, 3°, en aan één van de volgende voorwaarden voldoen:
1° begunstigde zijn van een strategisch veiligheids- en preventieplan op 1 juli 2013;
2° een bevolking hebben van meer dan 30.000 inwoners en behoren tot de gemeenten die een welvaartsindex hebben die lager is dan het Belgisch gemiddelde.
§ . 2. Indien de beschikbare kredieten worden verhoogd of indien een gemeente niet voldoet aan de voorwaarden vermeld in artikel 2, § 1 kan de Minister van Binnenlandse Zaken, een overeenkomst afsluiten met een andere gemeente die voldoet aan de volgende voorwaarden :
1° een lokale veiligheidsdiagnostiek hebben uitgevoerd zoals bepaald in artikel 1, 3° ;
2° een bevolking hebben met meer dan 10.000 inwoners en behoren tot de gemeenten die beschikken over een welvaartsindex onder het Belgische gemiddelde.
Art.3. In het kader van de in artikel 2 bedoelde overeenkomst moet de gemeente om van een dispositief Gemeenschapswachten 346 en/of 90 te kunnen genieten, en aan de volgende voorwaarden voldoen :
1° genieten van een strategisch veiligheids- en preventieplan op 1 juli 2013;
2° worden vermeld op de lijst in het koninklijk besluit van 12 juni 2013 betreffende de verlenging 2013 van de strategische veiligheids- en preventieplannen 2007-2010 en van de dispositieven Gemeenschapswachten.
Art.4. De strategische veiligheids- en preventieplannen moeten voldoen aan de volgende doelstellingen :
1° een preventiebeleid ontwikkelen dat voldoet aan de prioriteiten van de kadernota integrale veiligheid, raadpleegbaar op de internetsite van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie en/of het nationale veiligheidsplan dat lopende is;
2° de aanwerving van preventie- en veiligheidspersoneel toelaten met het doel het preventiebeleid bedoeld in 1° of de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties toe te passen;
3° de investeringen verzekeren teneinde de openbare ruimte met name door middel van techno-preventieve tools te beveiligen.
Art.5. § 1. De gemeenten stellen hun lokale veiligheidsdiagnostiek op en verifiëren de overeenstemming van de gebruikte gegevens met die gebruikt door de politiediensten voor de scanning en de analyse in het kader van de opmaak van de zonale veiligheidsplannen.
§ 2. Op basis van hun lokale veiligheidsdiagnostiek, en van de in artikel 3, 1° bedoelde prioriteiten, bepalen de gemeenten hun prioriteiten en nemen ze deze over in hun ontwerp van overeenkomsten.
§ 3. Op basis van een model ter beschikking gesteld door de Administratie, bestaan die ontwerpen van overeenkomsten uit algemene, strategische en operationele doelstellingen en zijn gericht op de te behalen resultaten op het einde van de geldigheidsperiode van de overeenkomst.
§ 4. Deze ontwerpen van overeenkomsten worden voor analyse en goedkeuring aan de Minister van Binnenlandse Zaken voorgelegd. De Minister van Binnenlandse Zaken bepaalt de praktische modaliteiten voor indiening van de overeenkomsten.
Art.6. In geval van supralokale samenwerkingsverbanden maakt het preventiewerk geïmplementeerd met één of meerdere gemeenten van eenzelfde zone of van meerdere zones, het voorwerp uit van een samenwerkingsovereenkomst die bijgevoegd wordt aan het strategisch veiligheids- en preventieplan.
HOOFDSTUK III. - Financiën
Afdeling 1. - Voorwaarden inzake de toekenning van de financiële hulp
Art.7. § 1. De toekenning van de financiële toelage is afhankelijk van het afsluiten van een overeenkomst tussen de Minister van Binnenlandse Zaken en de betrokken stad of gemeente.
§ 2. Binnen de perken van de beschikbare kredieten wordt die financiële toelage toegekend als tussenkomst in de kosten die voortkomen uit de uitvoering van de overeenkomst en van de dispositieven Gemeenschapswachten Bijkomend contingent 346 en 90. De lijst met de bedragen van deze toelagen bevindt zich in de bijlage bij dit besluit.
§ 3. De verdeling van de beschikbare kredieten tussen de gemeenten gebeurt op basis:
1° van het huidige bedrag voorzien voor de gemeente in het kader van de strategische plannen in de gevallen bedoeld in artikel 2, § 1, 1° van het huidig besluit;
2° van een bedrag van 71.721,80 euro voor de gemeenten bedoeld in artikel 2, § 1, 2°.
Afdeling 2. - Voorwaarden inzake de aanwending van de toelagen
Onderafdeling 1. - Bestemming van de toelage
Art.8. De voorziene toelagen worden toegekend volgens het principe van jaarlijkse globale enveloppen.
Art.9. De aanwending van de toelage is onderworpen :
- aan het toewijzingsbeginsel van de kredieten, aan het beginsel van het in aanmerking komen van de uitgaven, aan het opportuniteitsbeginsel van de uitgaven voor wat betreft de toelage "strategisch veiligheids- en preventieplan"
- aan het toewijzingsbeginsel van de kredieten en aan het beginsel van het in aanmerking komen van de uitgaven voor wat betreft de toelagen Gemeenschapswachten Bijkomende contingent 346 en Dispositief 90.
Art.10. De modaliteiten voor de verdeling van de kredieten binnen de globale enveloppe worden vastgesteld door de Minister van Binnenlandse Zaken, die de maximale en minimale quota voor elk van deze drie uitgavencategorieën bepaalt.
Art.11. De Minister van Binnenlandse Zaken bepaalt de toekennings-, aanwendings- en controlevoorwaarden van de financiële hulp. In geval van niet-naleving van de bepalingen voorzien in het uitvoeringsbesluit kan de Minister van Binnenlandse Zaken het gehele of gedeeltelijke bedrag van de uitgave weigeren.
Onderafdeling 2. - Betalingsmodaliteiten
Art.12. § 1. Onder voorbehoud van de beschikbare kredieten wordt de storting van de verschuldigde toelagen uitgevoerd volgens een voorschot/saldosysteem waarvan het percentage wordt berekend op jaarbasis.
§ 2. Een voorschot van 80% wordt jaarlijks aan de begunstigde gemeenten gestort volgens een vereffeningsritme bepaald door de Minister van Binnenlandse Zaken voor elke van de desbetreffende toelagen.
§ 3. Het saldo zal gestort worden na grondige controle van de door de gemeente ingediende uitgaven.
Art.13. De terugvordering van de niet-verschuldigde bedragen, vastgesteld na grondige controle van de uitgaven, zal gebeuren op bevel van de Minister van Binnenlandse Zaken of zijn afgevaardigde.
Art.14. Een verband moet kunnen worden gelegd tussen het waargenomen resultaat en de uitvoering van de overeenkomst. De Minister van Binnenlandse Zaken stelt de eventuele modaliteiten voor de gehele of gedeeltelijke terugvordering van de ontvangen toelage vast in geval de waargenomen resultaten uitblijven of niet toereikend zijn.
Afdeling 3. - Controlemechanismen van de financiële toelage
Art.15. De gemeenten rechtvaardigen hun uitgaven en dit voor elk jaar dat zij de financiële hulp kregen toegekend.
Art.16. De administratie voert een grondige controle uit van de onderdelen van het door de gemeenten voorgesteld financieel dossier.
De Minister van Binnenlandse Zaken stelt er de modaliteiten van vast en bepaalt de van toepassing zijnde controlemechanismes.
HOOFDSTUK IV. - Evaluatie en opvolging
Art.17. § 1.De resultaatsverbintenis die voortvloeit uit de overeenkomst, brengt voor de gemeente de noodzaak met zich mee om regelmatig over te gaan tot de opvolging en de evaluatie van haar doelstellingen.
§ 2. Op basis van de lokale veiligheidsdiagnostiek en de actualisering ervan, de vaststellingen op het terrein en een gedetailleerde analyse van elke doelstelling, realiseert de gemeente een zelfevaluatie teneinde de uitvoering van de verschillende doelstellingen en resultaten binnen de conventie te verifiëren.
Art.18. De Minister van Binnenlandse Zaken bepaalt de precieze inhoud en de voorstellingsmodaliteiten van deze evaluatie.
HOOFDSTUK V. - Opheffings- en overgangsbepaling
Art.19. Het koninklijk besluit van 7 december 2006 betreffende de strategische veiligheids- en preventieplannen wordt opgeheven.
Art.20. Bij wijze van overgangsmaatregel blijven de modaliteiten voor controle, rechtvaardiging en betaling van de toelage, die zijn goedgekeurd overeenkomstig het koninklijk besluit van 7 december 2006 betreffende de strategische veiligheids- en preventieplannen evenwel van kracht, tot de afwikkeling van de betalingen of terugvorderingen van de niet-verschuldigde saldo's.
Art.21. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2014.
Art.22. Onze Minister van Binnenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGE.
Art. N. Jaarlijkse bedragen van de aan de steden en gemeenten toegekende toelagen in het kader van het strategisch veiligheids- en preventieplan, van het bijkomend contingent Activa 346 en van het dispositief Activa 90 voor de periode van 01/01/2014 tot 31/12/2017
Stad/gemeente | Bedrag - Toelage ''Strategisch veiligheids- en preventieplan'' |
Aalst | 630.408,79 € |
Andenne | 58.757,95 € |
Anderlecht | 760.277,91 € |
Anderlues | 55.443,96 € |
Antwerpen | 2.405.418,61 € |
Aarlen | 74.069,98 € |
Aubange | 45.269,15 € |
Oudergem | 67.351,24 € |
Aywaille | 62.243,61 € |
Bastenaken | 49.894,34 € |
Beauraing | 43.985,59 € |
Beringen | 41.827,89 € |
Binche | 71.721,80 € |
Bilzen | 71.721,80 € |
Blankenberge | 158.493,34 € |
Boom | 260.994,18 € |
Boussu | 102.367,64 € |
Brugge | 737.041,50 € |
Brussel | 2.462.600,96 € |
Charleroi | 2.739.790,17 € |
Châtelet | 336.812,41 € |
Ciney | 39.021,02 € |
Colfontaine | 195.667,45 € |
Comblain-au-Pont | 32.864,63 € |
Courcelles | 71.721,80 € |
Couvin | 86.381,76 € |
De Haan | 87.016,15 € |
De Panne | 96.848,60 € |
Diest | 122.205,21 € |
Dinant | 58.672,12 € |
Dour | 73.608,25 € |
Drogenbos | 19.836,58 € |
Eeklo | 68.495,69 € |
Etalle | 48.891,95 € |
Etterbeek | 224.325,22 € |
Evere | 222.134,96 € |
Farciennes | 58.750,06 € |
Flémalle | 50.716,17 € |
Fléron | 129.771,44 € |
Fontaine-l'Evêque | 202.593,38 € |
Vorst | 358.225,58 € |
Frameries | 88.390,48 € |
Geel | 32.864,63 € |
Genk | 1.280.063,18 € |
Gent | 2.428.119,29 € |
Hasselt | 524.412,43 € |
Herentals | 103.495,33 € |
Herstal | 71.721,80 € |
Heusden-Zolder | 32.864,63 € |
Houthalen-Helchteren | 226.661,48 € |
Hoei | 348.384,25 € |
Ieper | 71.721,80 € |
Elsene | 277.531,57 € |
Jette | 39.960,26 € |
Knokke-Heist | 144.195,54 € |
Koekelberg | 286.743,45 € |
Koksijde | 79.767,60 € |
Courtrai | 517.918,63 € |
La Louvière | 602.023,32 € |
Lanaken | 41.827,89 € |
Leuven | 838.634,67 € |
Luik | 1.975.693,14 € |
Lier | 305.366,51 € |
Lokeren | 181.679,43 € |
Lommel | 71.721,80 € |
Maasmechelen | 41.329,66 € |
Machelen | 41.933,46 € |
Marche-en-Famenne | 59.731,72 € |
Mechelen | 810.553,07 € |
Menen | 189.821,84 € |
Middelkerke | 110.527,81 € |
Mol | 32.441,38 € |
Sint-Jans-Molenbeek | 592.354,64 € |
Bergen | 1.600.096,49 € |
Morlanwelz | 78.439,63 € |
Mortsel | 77.246,83 € |
Moeskroen | 65.729,27 € |
Namen | 665.828,72 € |
Nieuwpoort | 50.900,67 € |
Nijvel | 87.610,08 € |
Oostende | 737.245,73 € |
Ottignies-Louvain-la-Neuve | 105.419,20 € |
Péruwelz | 79.811,01 € |
Quaregnon | 160.453,72 € |
Rochefort | 38.217,92 € |
Roulers | 40.831,43 € |
Ronse | 90.520,55 € |
Sint-Gillis | 529.169,82 € |
Sint-Joost-ten-Node | 531.079,87 € |
Sambreville | 32.118,76 € |
Schaarbeek | 1.003.093,98 € |
Seraing | 483.440,91 € |
Sint-Niklaas | 369.670,14 € |
Sint-Truiden | 182.955,10 € |
Spa | 32.864,63 € |
Theux | 27.387,03 € |
Tongeren | 39.727,42 € |
Doornik | 497.339,14 € |
Tubeke | 48.161,87 € |
Turnhout | 236.131,86 € |
Ukkel | 167.388,53 € |
Verviers | 541.892,02 € |
Vilvoorde | 228.823,12 € |
Wezet | 32.864,63 € |
Walcourt | 37.345,77 € |
Borgworm | 41.827,89 € |
Sint-Lambrechts-Woluwe | 71.721,80 € |
Wijnegem | 34.556,65 € |
Zaventem | 92.225,39 € |
Totaal | 35.074.835,12 € |
Steden/Gemeenten | Bedrag - Toelage ''Gemeenschapswachten Bijkomende contingent Activa 346'' |
Aalst | 55.227,50 € |
Anderlecht | 69.411,18 € |
Antwerpen | 106.786,43 € |
Oudergem | 22.824,71 € |
Blankenberge | 10.678,64 € |
Boom | 16.017,96 € |
Boussu | 10.678,64 € |
Brugge | 42.714,57 € |
Brussel | 160.179,64 € |
Châtelet | 21.357,29 € |
Colfontaine | 10.678,64 € |
Diest | 11.412,36 € |
Dinant | 21.357,29 € |
Drogenbos | 11.412,36 € |
Etterbeek | 10.678,64 € |
Evere | 10.678,64 € |
Farciennes | 23.191,57 € |
Vorst | 21.357,29 € |
Genk | 64.071,86 € |
Gent | 26.696,61 € |
Hasselt | 32.035,93 € |
Hoei | 22.824,71 € |
Elsene | 21.357,29 € |
Knokke-Heist | 11.045,50 € |
Koekelberg | 10.678,64 € |
Koksijde | 5.339,32 € |
Kortrijk | 60.199,96 € |
La Louvière | 57.061,79 € |
Leuven | 45.649,43 € |
Luik | 160.179,64 € |
Lier | 22.824,71 € |
Lokeren | 11.412,36 € |
Machelen | 10.678,64 € |
Mechelen | 42.714,57 € |
Menen | 21.357,29 € |
Middelkerke | 11.045,50 € |
Sint-Jans-Molenbeek | 53.393,21 € |
Bergen | 85.429,14 € |
Morlanwelz | 16.017,96 € |
Namen | 34.237,07 € |
Péruwelz | 22.824,71 € |
Quaregnon | 10.678,64 € |
Ronse/Renaix | 11.412,36 € |
Saint-Gilles/ Sint-Gillis | 58.732,53 € |
Sint-Joost-ten-Node | 58.732,53 € |
Schaarbeek | 53.393,21 € |
Seraing | 42.714,57 € |
Sint-Niklaas | 34.237,07 € |
Sint-Truiden | 21.357,29 € |
Doornik | 22.824,71 € |
Turnhout | 12.146,07 € |
Ukkel | 11.412,36 € |
Verviers | 32.035,93 € |
Vilvoorde | 12.146,07 € |
Zaventem | 10.678,64 € |
Totaal | 1.878.221,20 € |
Steden/gemeenten | Bedrag - Toelage '' Gemeenschapswachten Dispositief Activa 90 '' |
Anderlecht | 5.706,18 € |
Antwerpen | 85.592,68 € |
Aarlen | 5.706,18 € |
Brugge | 17.118,54 € |
Brussel | 22.824,71 € |
Charleroi | 62.767,97 € |
Genk | 28.530,89 € |
Gent | 51.355,61 € |
Hasselt | 11.412,36 € |
Kortrijk | 11.412,36 € |
Lanaken | 5.706,18 € |
Leuven | 17.118,54 € |
Luik | 51.355,61 € |
Maas-mechelen | 5.706,18 € |
Mechelen | 17.118,54 € |
Sint-Jans-Molenbeek | 5.706,18 € |
Bergen | 28.530,89 € |
Moeskroen | 5.706,18 € |
Namen | 11.412,36 € |
Oostende | 17.118,54 € |
Roulers | 11.412,36 € |
Sambreville | 5.706,18 € |
Schaarbeek | 11.412,36 € |
Seraing | 5.706,18 € |
Sint-Niklaas | 5.706,18 € |
Doornik | 5.706,18 € |
Totaal | 513.556,08 € |