17 DECEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot bepaling van de modaliteiten betreffende de bijkomende financiering van de gemeenschapswachten van de strategische veiligheids- en preventieplannen voor het jaar 2023
HOOFDSTUK 1. - Definities
Art. 1
HOOFDSTUK 2. - Modaliteiten voor de financiering
Afdeling 1. - Modaliteiten voor de toekenning
Art. 2-5
Afdeling 2. - Financiële modaliteiten
Art. 6-8
Afdeling 3. - Betalingsmodaliteiten
Art. 9-10
Afdeling 4. - Controlewerkwijze
Art. 11-14
HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen
Art. 15-16
HOOFDSTUK 1. - Definities
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:
1° gemeente : gemeente/stad die beschikt over een financiering voor de gemeenschapswachten via een strategisch veiligheids- en preventieplan;
2° minister: de minister bevoegd voor Binnenlandse Zaken;
3° RVA: de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening;
4° strategisch veiligheids- en preventieplan: overeenkomst afgesloten tussen de Minister van Binnenlandse Zaken en een gemeente, waarin de doelstellingen bepaald worden die de gemeente moet behalen op het einde van de geldigheidsperiode van de overeenkomst. Deze overeenkomst omvat eveneens de verschillende doelstellingen die worden nagestreefd met de inzet van de gemeenschapswachten, die worden gefinancierd via de aanvullende financiële toelagen "bijkomende contingenten gemeenschapswachten 346" en/of "dispositief gemeenschapswachten 90";
5° gemeenschapswachten: gemeentelijke ambtenaren die de activiteiten zoals bedoeld in artikel 3 van de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet uitoefenen en voldoen aan de voorwaarden zoals bepaald in artikel 8, 1° tot 8° van dezelfde wet;
6° werkdagen: alle dagen met uitzondering van zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen;
7° AD VP: de Algemene directie Veiligheid en Preventie van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.
HOOFDSTUK 2. - Modaliteiten voor de financiering
Afdeling 1. - Modaliteiten voor de toekenning
Art.2. Binnen de limieten van de beschikbare kredieten, kent de minister in 2023 een aanvullende financiële toelage toe aan de gemeenten met een strategisch veiligheids- en preventieplan.
De financiële toelage wordt toegekend als aanvullende tussenkomst in de loonkosten die voortvloeien uit de tewerkstelling van de gemeenschapswachten in het kader van de strategische veiligheids- en preventieplannen.
De aanvullende tussenkomst treedt in de plaats van de tussenkomst ten laste van de RVA en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) wat betreft de tewerkstelling van gemeenschapswachten die voordien een ACTIVA PVP-statuut genoten.
Art.3. Het aantal gemeenschapswachten per gemeente, waarvoor de financiële tussenkomst toegekend kan worden, is gebaseerd op de situatie vastgesteld door de RVA op de datum van 31 december 2017.
Om de door de RVA vastgestelde situatie aan te vullen en de maximale definitieve quota van gemeenschapswachten die een financiële tussenkomst van de Staat kunnen krijgen, te bepalen, wordt er evenwel rekening gehouden met aanwervingen op basis van eerder geopende procedures en die aan de volgende criteria voldoen :
1°. Aanwervingen vóór 1 januari 2018;
2°. Aanwervingen van gemeenschapswachten onder het ACTIVA PVP-statuut.
Het maximum aantal gemeenschapswachten waarvoor een financiële tussenkomst kan worden toegekend, kan niet hoger zijn dan het contingent bepaald in de overeenkomst, zoals gedefinieerd in artikel 1, 2°, voor de periode 2014-2017.
Art.4. De lijst van gemeenten, opgenomen in de artikelen 2 en 3 evenals het aantal gemeenschapswachten per gemeente, waarvoor een financiële tussenkomst toegekend kan worden in toepassing van de toekenningscriteria van artikel 3 van dit besluit worden weergegeven in bijlage 1.
Art.5. De aanvullende financiële toelage wordt aangerekend op het begrotingsartikel 56 81 432201 van de sectie 13 van de algemene uitgavenbegroting.
Afdeling 2. - Financiële modaliteiten
Art.6. Onder voorbehoud van de beschikbare kredieten wordt de toelage in 2023 gewaarborgd.
Voor elke gemeenschapswacht wiens personeelskosten werden gedragen door het strategisch veiligheids- en preventieplan en binnen de grenzen van bijlage 1, ontvangt de gemeente een bijkomende jaarlijkse maximale toelage van 17.200 € per voltijds equivalent voor de tewerkstellingskosten.
Het bedrag bedoeld in het voorgaande lid wordt toegekend:
1° onafhankelijk van het niveau van aanwerving van het personeelslid;
2° pro rata de gepresteerde arbeidsregeling;
3° voor de periode gedurende welke de gemeente de daadwerkelijke prestatie van de gemeenschapswacht kan rechtvaardigen;
4° op voorwaarde dat de prestatie uitgevoerd werd in het kader van de doelstellingen van het strategisch veiligheids- en preventieplan van de gemeente;
5° als aanvulling op de financiële tussenkomst toegekend in het strategisch veiligheids- en preventieplan;
6° en op voorwaarde dat het personeelslid voldoet aan de voorwaarden, zoals bepaald in artikel 8, 1° tot 8° van de wet van 15 mei 2007 tot instelling van de functie van gemeenschapswacht, tot instelling van de dienst gemeenschapswachten en tot wijziging van artikel 119bis van de nieuwe gemeentewet.
Art.7. § 1. De aanvullende financiële toelage dekt de reële lasten waarmee de gemeente geconfronteerd wordt in het kader van de tewerkstelling van het gemeenschapswacht.
De reële lasten omvatten het geheel van de tewerkstellingskosten (salaris, werkgeversbijdragen en andere), verminderd met de bijzondere premies, bijzondere toelagen of bijzondere vrijstellingen die verbonden zijn aan de statuten waaronder dat personeel aangeworven wordt en waarvan de gemeente heeft kunnen genieten.
§ 2. De tussenkomst in de personeelskosten betreft:
1°. De verloning;
2°. De werkgeversbijdragen;
3°. Het vakantiegeld;
4°. De eindejaarspremie;
5°. De tweetaligheidspremie;
6°. De vergoeding voor onregelmatige prestaties;
7°. De overuren;
8°. De haardtoelage ;
9°. De standplaatstoelage;
10°. De sociale bijdragen;
11°. De wettelijke verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid verbonden aan de inschakeling van de aangeworven personeelsleden;
12°. De ontslagvergoedingen indien de vooropzeg wordt gepresteerd;
13°. De reiskosten voor het woon-werkverkeer met het openbaar vervoer - trein, tram, bus, metro - en dat ten belope van het bedrag dat overeenstemt met de wettelijke tussenkomst van de werkgever.
De volgende uitgaven kunnen niet aanvaard worden:
1°. De ontslagvergoedingen indien de vooropzeg niet gepresteerd wordt;
2°. De sociale secretariaatskosten;
3°. De kledijkosten of -vergoeding, materiaalkosten of andere samenhangende kosten zoals bijzondere vergoedingen.
Art.8. Alleen de tussen 1 januari en 31 december 2023 vastgelegde uitgaven en die betrekking hebben op prestaties die hebben plaatsgevonden gedurende dezelfde periode, worden in overweging genomen bij de jaarlijkse afrekening.
Het bedrag van de toegekende toelage ligt vast, en kan niet verhoogd worden met de beschikbare saldi die vastgesteld worden naar aanleiding van de voorgaande jaarlijkse subsidies die door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken opgesteld worden.
Afdeling 3. - Betalingsmodaliteiten
Art.9. § 1. Onder voorbehoud van de beschikbare kredieten gebeurt de vereffening van de verschuldigde toelage volgens een voorschot/saldosysteem.
§ 2. Een voorschot van 80% wordt betaald in het vierde kwartaal van het jaar.
Art.10. Het saldo van de toelage zal gestort worden na controle van de door de gemeente ingediende uitgaven en de afsluiting van de definitieve afrekening.
Afdeling 4. - Controlewerkwijze
Art.11. § 1. De gemeenten rechtvaardigen hun uitgaven door een financieel dossier voor te leggen.
Het financieel dossier is samengesteld uit twee delen:
1° De financiële schuldvordering die ter beschikking gesteld wordt via het online ICT-platform van de AD VP;
2° De bewijsdocumenten betreffende de personeelsuitgaven, uitsluitend doorgegeven via het online ICT-platform van de AD VP.
De lijst van bewijsdocumenten die ingediend moeten worden, staat in bijlage 2.
Moeten ook bij het financieel dossier gevoegd worden:
1° een uittreksel uit het register van de beraadslagingen van de Gemeenteraad of van het College van Burgemeester en Schepenen/Gemeentecollege:
a) tot goedkeuring van de uitgaven gerechtvaardigd in het kader van de toelage;
b) als bewijs dat de uitgaven voorgesteld via de online samenvattende uitgavenstaat werkelijk verwezenlijkt werden in het kader van het strategisch veiligheids- en preventieplan.
2° een verklaring op erewoord van de Financieel directeur/Gemeentelijke ontvanger die de vereffening van de door de toelage gerechtvaardigde uitgaven bewijst;
3° een kopie van het gemeenteraadsbesluit tot instelling van de dienst gemeenschapswachten.
§ 2. De schuldvordering zal, samen met de bewijstukken, online vervolledigd en gevalideerd worden en dat ten laatste op 30 juni 2024.
De financiële schuldvordering wordt pas gevalideerd op voorwaarde dat de datum van goedkeuring van de financiële schuldvordering ingevoerd wordt in het online ICT-platform en dat het uittreksel uit het register van de beraadslagingen van de Gemeenteraad of van het College van Burgemeester en Schepenen/Gemeentecollege als bijlage toegezonden wordt.
In alle gevallen, op straffe van het niet in aanmerking nemen, is de beraadslaging van de Gemeenteraad of van het College van Burgemeester en Schepenen/Gemeentecollege voorafgaand aan de indiening van het financieel dossier in het online ICT-platform.
§ 3. De beveiligde toegangscodes die de vertrouwelijkheid van de gegevens waarborgen, en tevens een handleiding van het online ICT-platform, worden verspreid aan elke door de gemeentelijke overheid aangestelde verantwoordelijke via beraadslaging van het College van Burgemeester en Schepenen/Gemeentecollege.
De gemeentelijke overheid blijft verantwoordelijk voor de geleverde toegang en geeft informatie aan de AD VP over de bestemmingsveranderingen en toegangswijzigingen noodzakelijk voor de goede opvolging van de financiële controleprocedures.
Art.12. § 1. De AD VP voert een controle uit van de bestanddelen van het financieel dossier.
De AD VP kan bijkomende informatie opvragen. Het niet bezorgen van de opgevraagde aanvullingen leidt tot de afwijzing van de betrokken uitgaven.
§ 2. Na afloop van de controle ontvangt elke gemeente een voorlopige afrekening en beschikt ze over twintig werkdagen om haar akkoord te geven of, in geval van niet-akkoord over de toegekende bedragen, haar argumenten voor te leggen. Alleen argumenten die via het online ICT-platform en binnen de termijn van 20 werkdagen worden ingediend, zullen in aanmerking worden genomen.
Deze termijn begint te lopen op de datum van voorlegging van de voorlopige afrekening, via het online ICT-platform.
Wanneer de termijn overschreden is of in geval van akkoord over de bedragen van de afrekening, stelt de AD VP de definitieve afrekening op.
Wanneer er geen akkoord is over de voorlopige afrekening, worden de motiveringen en/of bijkomende bewijzen aangevoerd door de gemeente, onderzocht om de definitieve afrekening op te stellen.
§ 3. De bewijsdocumenten worden bewaard gedurende tien jaar, vanaf de datum van de afsluiting van de procedure van de financiële controle.
Art.13. Aan het eind van de controleprocedure wordt de gemeente in kennis gesteld van de door de AD VP opgestelde eindafrekening. Deze wordt in kennis gesteld via het online ICT-platform.
Art.14. De onverschuldigde bedragen, die na grondige controle van de uitgaven worden vastgesteld, worden teruggevorderd door de AD VP.
HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen
Art.15. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2023.
Art. 16. De minister bevoegd voor Binnenlandse Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
(Beeld niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 19-01-2024, p. 7490)