19 APRIL 2014. - Koninklijk besluit aangaande de identiteitskaarten afgegeven door de consulaire beroepsposten(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 04-06-2014 en tekstbijwerking tot 20-12-2019)
Art. 1, 1/1, 2-5
Artikel 1.[1 Aan de Belg ingeschreven in een consulair bevolkingsregister, wordt een identiteitskaart afgegeven.
De identiteitskaart voor Belgen ingeschreven in een consulair bevolkingsregister wordt uitgereikt door de eigen consulaire post van inschrijving, een andere consulaire beroepspost of door een gemeentebestuur.
In geval van een uitreiking van een identiteitskaart door een gemeentebestuur is het gemeentebestuur van de laatste woonplaats van de aanvrager in België bevoegd. Woonde hij voordien nooit in België maar werd hij er wel geboren, dan is het gemeentebestuur van zijn geboorteplaats bevoegd. Woonde hij nooit in België en is hij er evenmin geboren, dan kan hij zich wenden tot het gemeentebestuur van zijn keuze.
De Minister die bevoegd is voor Buitenlandse Zaken bepaalt de datum waarop de in artikel 39 van het Consulair Wetboek bedoelde identiteitskaarten voor de Belgen in het buitenland ook door een andere consulaire beroepspost dan die van inschrijving of door een gemeente kunnen worden afgegeven.]1
Een Belgische identiteitskaart, die wordt afgegeven door een Belgische consulaire post, is eigendom van de Belgische Staat.
----------
(1)<KB 2019-12-10/06, art. 9, 003; Inwerkingtreding : 30-12-2019>
Art.1/1. [1 De verwerking, bewaring en bescherming van de persoonsgegevens van de aanvrager van een identiteitskaart afgegeven aan een Belg ingeschreven in een consulair bevolkingsregister, gebeuren overeenkomstig de bepalingen bedoeld in de artikelen 6 en 6bis van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten, in het derde lid van artikel 2 van het van het koninklijk besluit van 25 maart 2003 betreffende de identiteitskaarten, en in het koninklijk besluit van 21 juli 2016 tot vastlegging van de datum vanaf wanneer de historiek van de foto's en de historiek van de elektronische beelden van de handtekeningen, bedoeld in artikel 6bis, § 1, 1°, van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, worden opgenomen en bijgehouden in het centraal bestand van de identiteitskaarten en in het centraal bestand van de vreemdelingenkaarten.]1
----------
(1)<Ingevoegd bij KB 2019-12-10/06, art. 10, 003; Inwerkingtreding : 30-12-2019>
Art.2.In artikel 6, van de wet van 19 juli 1991 betreffende de bevolkingsregisters, de identiteitskaarten, de vreemdelingenkaarten en de verblijfsdocumenten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen. dient " gemeente " en " gemeenteambtenaar " te worden gelezen als hebbende ook betrekking op " consulaire post " en " ambtenaar van de consulaire post ". [1 In artikel 3, § 5, tweede en zevende lid, van het koninklijk besluit van 25 maart 2003 betreffende de identiteitskaarten, moeten de woorden " het gemeentebestuur " gelezen worden als " de consulaire post ".]1
De Belgische identiteitskaart verliest zijn geldigheid en wordt hernieuwd bij het verstrijken van de geldigheidsduur, wanneer de houder een kaart wenst in een andere taal dan deze waarin zijn kaart werd opgemaakt, wanneer de foto van de houder niet meer gelijkend is, wanneer de kaart beschadigd is, wanneer de houder van naam of voornaam verandert, wanneer de houder van geslacht verandert, na verlies of diefstal van de identiteitskaart, na wijziging van het statuut van verlengde minderjarigheid en wanneer de houder een aanvraag indient met het oog op een vervroegde hernieuwing.
De Belgische identiteitskaart verliest zijn geldigheid na verlies van de Belgische nationaliteit.
De houder van een identiteitskaart moet na diefstal of verlies van de kaart in het buitenland dit onmiddellijk melden aan een Belgische consulaire beroepspost of de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De consulaire beroepspost waar hij is ingeschreven, reikt hem een nieuwe kaart uit.
----------
(1)<KB 2019-12-10/06, art. 11, 003; Inwerkingtreding : 30-12-2019>
Art.3. Een Belg mag slechts over één identiteitskaart beschikken.
Art.4.[1 De voorheen in het buitenland afgegeven niet-elektronische identiteitskaarten verliezen hun geldigheid na vertrek uit het ambtsgebied van de consulaire beroepspost die de identiteitskaart heeft afgegeven, bij inschrijving in een Belgische gemeente, bij de situaties opgesomd in artikel 2, tweede en derde lid.]1
----------
(1)<KB 2014-12-05/06, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 01-01-2015>
Art. 5. De minister bevoegd voor Buitenlandse zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.