26 APRIL 2009. - Koninklijk besluit betreffende microbiologische criteria voor voedingsmiddelen
HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities
Art. 1-3
HOOFDSTUK II. - Algemene eisen
Art. 4-5
HOOFDSTUK III. - Schadelijk verklaarde producten
Art. 6
HOOFDSTUK IV. - Strafbepalingen
Art. 7
HOOFDSTUK V. - Slotbepalingen
Art. 8-9
BIJLAGE.
Art. N
1974032915 1980031802 1988016090 1991025076 2000022670 2004022489
HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en definities
Artikel 1. De bepalingen van dit besluit zijn van toepassing onverminderd en ter aanvulling van de bepalingen van de Verordening (EG) nr. 2073/2005 van de Commissie van 15 november 2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen.
Art.2. Voor de toepassing van dit besluit, wordt verstaan onder :
De verordening : de Verordening (EG) nr. 2073/2005 van de Commissie van 15 november 2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen.
Art.3. De bepalingen bedoeld in artikelen 1 tot 7, in artikel 9 en in bijlage II van de verordening zijn van toepassing op dit besluit.
HOOFDSTUK II. - Algemene eisen
Art.4. Het is verboden om levensmiddelen in de handel te brengen die :
1° beschimmeld, gegist of op enige andere wijze bedorven zijn, behalve wanneer het voedingswaren of -stoffen betreft waarvan de beschimmelde of gegiste toestand eigen is aan de waar en voortvloeit uit een normaal fabricage- of bereidingsprocédé;
2° pathogene micro-organismen of toxines van microbiële oorsprong bevatten, in een hoeveelheid die een potentieel gevaar voor de gezondheid van de consumenten kan vormen;
3° niet voldoen aan de voedselveiligheidscriteria vastgelegd in de verordening.
Art.5. De microbiologische criteria opgenomen in de bijlage van dit besluit zijn van toepassing ter aanvulling aan de microbiologische criteria opgenomen in de bijlage I van de verordening.
HOOFDSTUK III. - Schadelijk verklaarde producten
Art.6. Voor de toepassing van artikel 18 van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, worden de voedingsmiddelen, die niet aan de bepalingen van artikel 4 voldoen, schadelijk verklaard.
HOOFDSTUK IV. - Strafbepalingen
Art.7. § 1. De overtredingen op de bepalingen van dit besluit worden opgespoord en vastgesteld overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 22 februari 2001 houdende organisatie van de controles die worden verricht door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en tot wijziging van diverse wettelijke bepalingen.
§ 2. De overtredingen op de bepalingen van dit besluit worden bestraft overeenkomstig de bepalingen van de wetten van 5 september 1952 betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel, van 15 april 1965 betreffende de keuring van en de handel in vis, gevogelte, konijnen en wild, en tot wijziging van de wet van 5 september 1952 betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel, van 28 maart 1975 betreffende de handel in landbouw-, tuinbouw- en zeevisserijproducten en van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten.
HOOFDSTUK V. - Slotbepalingen
Art.8.§ 1. Worden opgeheven :
1° punt A van de bijlage van het koninklijk besluit van 18 maart 1980 betreffende yoghurt en andere gefermenteerde melk;
2° artikel 3, § 1, 5°, 6° en 7°, en punt III van de bijlage van het koninklijk besluit van 6 mei 1988 betreffende boter en boterproducten, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 maart 1990;
3° artikel 4, 1°, c), en punt B van de bijlage van het koninklijk besluit van 11 juni 2004 betreffende consumptie-ijs;
4° artikel 2, § 1, 12°, a), van het koninklijk besluit van 29 maart 1974 betreffende vleesextract, vloeibare aroma's, strooiaroma's, soepen en bouillons.
5° [punt 1 van hoofdstuk 5.4.2.3. van de bijlage van het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen bestemd voor bijzondere voeding, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 27 september 1993 en 11 oktober 1997.] <Erratum, B.St. 18-06-2009, p. 42577>
§ 2. Het ministerieel besluit van 29 augustus 2000 tot vaststelling van de microbiologische criteria voor de productie van gekookte schaal- en weekdieren wordt opgeheven.
Art.9. De Minister bevoegd voor Volksgezondheid en de Minister bevoegd voor Landbouw zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 26 april 2009.
ALBERT
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
Mevr. L. ONKELINX
De Minister van Landbouw,
Mevr. S. LARUELLE
BIJLAGE.
Art. N. Bijlage. - Proceshygiënecriteria
Levensmiddelencategorie | Micro- organisme/- metaboliet | Grenswaarden (1) | Bemonsterings Schema (2) | Stadium waarvoor het criterium geldt | Corrigerende maatregelen | ||
m | M | n | c | ||||
1. Gehakt vlees van pluimvee en vleesbereidingen van pluimvee bedoeld om na verhitting te worden gegeten (3) | Thermotolerant Campylobacter spp. | 100 kve/g | 5 | 0 | Einde van de productie | Verbeteringen in de productiehygiëne, in de selectie en/of oorsprong van de grondstoffen | |
2. Rauwe koemelk voor directe verkoop aan de consument door de producent en rauwe koemelk voor de bereiding van rauwe zuivelproducten zonder thermische behandeling voor directe verkoop door de producent aan de consument | Escherichia coli | 100 kve/g | 5 | 0 | Einde van de productie | Verbetering van de hygiëne tijdens de productie | |
3. Yoghurt en gefermenteerde melk (4) | Enterobacteriaceae | 10 kve/g | 5 | 0 | Einde van de productie | Verbetering van de hygiëne tijdens de productie | |
4. Consumptie-ijs | Coagulase positieve Staphylococcen | 10 kve/g of ml | 100 kve/g of ml | 5 | 2 | Tijdens het fabricageproces op de boerderij of in de detailhandel, op het moment dat men voorziet dat, het aantal coagulase-positieve Staphylococcen, het hoogst is. Tijdens het uitscheppen in de detailhandel, namelijk tijdens de verdeling of de handeling met het oog op de directe verkoop aan de eindverbruiker. | Verbetering van de hygiëne tijdens de productie en het uitscheppen |
Enter obacteriaceae (5) | 10 kve/g of ml | 100 kve/g of ml | 5 | 2 | Einde van de productie | Verbetering van de hygiëne tijdens de productie | |
Enterobacteriaceae | 50 kve/g of ml | 500 kve/g of ml | 5 | 2 | Tijdens het uitscheppen in de detailhandel, namelijk tijdens de verdeling of de hantering met het oog op de rechtstreekse verkoop aan de eindverbruiker | Verbetering van de hygiëne bij het uitscheppen |