29 MAART 1974. - Koninklijk besluit betreffende vleesextract, vloeibare aroma's, strooiaroma's, soepen en bouillons. (NOTA : raadpleging van vroegere versies vanaf 11-10-1980 en tekstbijwerking tot 08-06-2009)
Art. 1-9
Artikel 1. Voor de toepassing van het onderhavig besluit, wordt verstaan onder:
1° Vleesextract: het produkt verkregen door concentratie van waterige extracten van vers rundvlees, ontdaan van coaguleerbare eiwithoudende stoffen en grotendeels van het vet, al dan niet onder toevoeging van keukenzout.
2° Vloeibaar aroma: het vloeibare produkt dat dient tot versterking van de smaak van gerechten en dat wordt verkregen bij afbraak van eiwitten of eiwitrijke stoffen, waaraan al dan niet één of meerdere van onderstaande stoffen zijn toegevoegd:
vleesextract;
andere extracten van eiwitrijke stoffen;
keukenzout;
specerijen of de extracten of distillaten daarvan;
andere voedingswaren.
3° Strooi-aroma: het poedervormig produkt, dat dient tot versterking van de smaak van gerechten, vervaardigd op basis van keukenzout, gedroogde gist of gistextract of eiwithydrolysaat, smaakverbeterende stoffen zoals kruiden, specerijen of extracten of distillaten daarvan en waaraan al dan niet één of meerdere van onderstaande stoffen zijn toegevoegd:
groenten;
groentenextracten;
andere voedingswaren.
4° Bouillon: het produkt verkregen uit een hydrolysaat van eiwitrijke stoffen of derivaten daarvan en waaraan al of niet één of meerdere van de onderstaande stoffen zijn toegevoegd:
vlees;
gevogelte;
vis;
schaaldieren;
weekdieren;
groenten of hun extracten;
vloeibaar aroma;
strooi-aroma;
eetbare vetten;
keukenzout;
specerijen of extracten of distillaten daarvan;
andere voedingswaren bestemd om de smaak en de consistentie ervan te verbeteren.
5° Vleesbouillon: het produkt verkregen ofwel uit vleesextracten als bedoeld onder 1°, ofwel door extractie van vers rundvlees of ander vers vlees ofwel door de combinatie van beide procédés en waaraan al dan niet één of meerdere van de onderstaande stoffen zijn toegevoegd:
hydrolysaten van eiwitrijke stoffen;
vloeibaar aroma;
strooi-aroma;
eetbare vetten;
keukenzout;
specerijen of de extracten of distillaten daarvan;
andere voedingswaren bestemd om de smaak en de consistentie ervan te verbeteren.
6° Vleesconsommé: vleesbouillon zoals gedefinieerd onder 5°, doch met een hoger creatininegehalte.
7° Soep: het min of meer vloeibare produkt dat voedende stoffen en smaakstoffen, deels in opgeloste, deels in vaste toestand bevat of het produkt dat zijn gebruiksklare vorm verkrijgt door toevoeging van water volgens gebruiksaanwijzing en welk produkt bestemd is om meestal in warme toestand als soep te worden genuttigd.
Art.2.§ 1. Het is verboden te verkopen, te koop te stellen, voor de verkoop of de levering in te voeren, te fabriceren, te bereiden, voorhanden te houden of te vervoeren, alsmede onder al dan niet bezwarende titel over te dragen:
1° de in dit besluit bedoelde waren:
a) bereid uit grondstoffen welke ongeschikt voor de menselijke voeding zijn;
b) met een abnormale geur of smaak;
c) beschimmeld of op enige andere wijze bedorven;
2° de waren bedoeld in artikel 1 onder 2°, 3° en 4°, waarvan het creatinine-gehalte van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, minder dan 70 mg per liter bedraagt, wanneer op of bij de verpakking of op daarbij aanwezige drukwerken, benamingen of afbeeldingen de aanwezigheid vermelden of suggereren van vlees;
3° soep waarvan het creatinine-gehalte van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, minder dan 70 mg per liter bedraagt, wanneer op of bij de verpakking of op daarbij aanwezige drukwerken, benamingen of afbeeldingen de aanwezigheid vermelden of suggereren van vlees, vleesextract, vleesbouillon of vleesconsommé.
Nochtans behoeven soepen aangeduid als "soep met spek", "kalfssoep", "crème de veau", "soep met balletjes", "kippesoep" en de andere soepen op basis van gevogelte waarbij het soort gevogelte uit de aanduiding blijkt, niet te voldoen aan de eis inzake creatinine als bedoeld in dit lid;
4° de waren bedoeld in artikel 1 onder 2° tot en met 6°, waarvan het gehalte aan een bepaald bestanddeel niet hoog genoeg is om de organoleptische eigenschappen van de waar merkbaar te beinvloeden, wanneer uit de benaming of presentatie van de waar de aanwezigheid van dit bestanddeel blijkt;
5° de waren bedoeld in artikel 1 onder 4° tot en met 7°, waarvan de concentratie niet zodanig is dat tenminste een gelijk volume water moet worden toegevoegd om de gebruiksklare waar te bekomen, wanneer op de verpakking de aanduiding "geconcentreerd" voorkomt;
6° vleesextract:
a) waarvan het vochtgehalte meer dan 20 pct. bedraagt;
b) waarvan het totaal creatininegehalte, berekend op de droge stof, minder dan 7 pct. bedraagt;
c) waarvan het natriumchloridegehalte, berekend op de droge stof, meer dan 5 pct. bedraagt;
d) waarvan het vetgehalte, berekend op de droge stof, meer dan 2 pct. bedraagt;
7° vloeibaar aroma:
a) waarvan het soortelijk gewicht bij 20 °C kleiner dan 1,24 is;
b) waarvan het gehalte aan aminozuurstikstof, berekend op de droge stof, minder dan 3 pct. bedraagt;
c) waarvan het totaal stikstofgehalte, berekend op de droge stof, minder dan 5 pct. bedraagt;
d) waarvan het natriumchloridegehalte, berekend op de droge stof, meer dan 45 pct. bedraagt;
8° strooi-aroma: waarvan het gehalte aan aminozuurstikstof, berekend op de droge stof, minder dan 1,5 pct. bedraagt;
9° bouillon:
a) waarvan het totaal stikstofgehalte minder dan 350 mg per liter van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, bedraagt;
b) waarvan het gehalte aan aminozuurstikstof minder dan 210 mg per liter van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, bedraagt;
c) waarvan het natriumchloridegehalte meer dan 12,5 g per liter van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, bedraagt;
10° vleesbouillon:
a) waarvan het gehalte aan creatinine afkomstig van rundvlees minder dan 70 mg per liter van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, bedraagt;
b) waarvan het natriumchloridegehalte meer dan 12,5 g per liter van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, bedraagt;
11° vleesconsommé:
a) waarvan het gehalte aan creatinine afkomstig van rundvlees minder dan 110 mg per liter van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, bedraagt;
b) waarvan het natriumchloridegehalte meer dan 12,5 g per liter van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, bedraagt;
12° soep:
a) [1 ...]1
b) waarvan het natriumchloridegehalte meer dan 15 g per liter van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, bedraagt;
c) waarvan het gehalte aan voedingsgelatine van de gebruiksklare waar, indien van toepassing, bereid volgens gebruiksaanwijzing, meer dan 4 pct. bedraagt.
§ 2. De bepalingen van 6° tot en met 11° van § 1 zijn uitsluitend van toepassing voor zover deze waren kennelijk bestemd zijn voor rechtstreekse aflevering aan de consument.
----------
(1)<KB 2009-04-26/38, art. 8, 002; Inwerkingtreding : 18-06-2009>
Art.3. Voor de toepassing van artikel 13 van de wet van 20 juni 1964 betreffende het toezicht op voedingswaren of -stoffen en andere produkten, worden schadelijk verklaard en kunnen het voorwerp uitmaken van inbeslagneming:
1° de waren bedoeld in artikel 2 onder 1°, a, b en c en onder 12° a;
2° de in dit besluit bedoelde waren welke een niet toegelaten toevoegsel, dan wel een te hoog gehalte van een toegelaten toevoegsel bevatten.
Art.4. § 1. Bij de verkoop, het te koop stellen, het voor de verkoop of de levering voorhanden houden of vervoeren, het overdragen onder al dan niet bezwarende titel mogen uitsluitend en moeten de in artikel 1 bedoelde waren aangeduid worden met de benaming overeenkomende met hun definitie in dit artikel.
Nochtans mag de benaming "vloeibaar aroma" vervangen worden door één van de benamingen "arma", "spijsaroma" of "soeparoma" en mag de benaming "soep" vervangen worden door één van de volgende benamingen:
"potage", "...crème/crème de ...", "...velouté", "minestrone", "bouillabaise", "bisque de ...", "julienne".
§ 2. De waar welke door een opschrift of op enige andere wijze wordt aangeduid of kennelijk voorhanden is of te koop aangeboden wordt als één der waren in dit besluit bedoeld moet voldoen aan de eisen aan die waar in dit besluit gesteld.
[...]<KB 02-10-1980, art. 16>
Art.5. [Opgeheven]<KB 02-10-1980, art. 16>
Art.6. Overtredingen van de bepalingen van dit besluit worden gestraft met de straffen voorzien in de wet van 20 juni 1964 betreffende het toezicht op voedingswaren of -stoffen en andere produkten.
Art.7. Artikel 2 van het besluit van de Regent van 10 februari 1946 betreffende de handel in vlees en andere gelijkaardige produkten of vleesderivaten wordt opgeheven.
Art.8. Dit besluit treedt in werking op 1 juli 1974.
Art. 9. Onze Minister van Volksgezondheid, Leefmilieu en Gezin is belast met de uitvoering van dit besluit.