7 FEBRUARI 1997. - Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 6 september 1990 houdende tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de klassieke varkenspest.
Art. 1-5
Artikel 1. Artikel 1, § 1 van het ministerieel besluit van 6 september 1990 houdende tijdelijke maatregelen ter bestrijding van de klassieke varkenspest wordt vervangen door de volgende bepaling :
" Artikel 1, § 1. Elke verzameling van varkens is verboden op gans het grondgebied van het Rijk. Dit verbod is niet van toepassing op het samenbrengen van slachtvarkens van verschillende bedrijven op eenzelfde voertuig wanneer dit gebeurt voor rechtstreeks vervoer naar eenzelfde bestemming.
Indien op het vervoermiddel evenwel meer varkens worden vervoerd dan kunnen worden gehuisvest in de te vullen stal of stallen op het bedrijf van bestemming mag het restant varkens op een tweede bedrijf van bestemming worden gelost. "
Art.2. § 1. In artikel 1 van hetzelfde besluit wordt een § 1ter ingevoegd luidend als volgt :
" § 1ter. Het vervoeren van varkens voor noodslachting is verboden op gans het grondgebied van het Rijk. "
Art.3. De paragrafen 1, 1bis, 1ter, 1quater van het artikel 2 van hetzelfde besluit opnieuw ingevoegd, luidend als volgt :
" Art. 2. § 1. De verantwoordelijken van varkensbeslagen zijn ertoe gehouden om tenminste éénmaal per week hun varkens te laten onderzoeken door de bedrijfsdierenarts bedoeld in artikel 2, § 1 van het koninklijk besluit van 15 februari 1995 houdende bijzondere maatregelen van epidemiologisch toezicht op en preventie van aangifteplichtige varkensziekten.
Bij dit bezoek stelt de bedrijfsdierenarts een bezoekrapport op in twee exemplaren, dat door hemzelf en de verantwoordelijke wordt ondertekend. Een origineel wordt gedurende een jaar bewaard door de verantwoordelijke, het dubbel wordt bewaard door de bedrijfsdierenarts van het varkensbeslag.
§ 1bis. Elke verantwoordelijke van een varkensbeslag is er toe gehouden om volgende maatregelen te nemen :
- aan de toegang van het bedrijf moet een voetbad gevuld met een ontsmettingsmiddel worden geplaatst;
- beschikken over een slot aan elk van de staldeuren van stallen waar varkens worden gehouden. Bij afwezigheid van de verantwoordelijke moeten de staldeuren slotvast worden afgesloten;
- beschikken over een register waarvan een model is gevoegd bij dit besluit als bijlage XV, waarin de verantwoordelijke dagelijks elke bezoeker noteert aan de gebouwen of terreinen waar landbouwhuisdieren worden gehouden of die daartoe bestemd zijn.
§ 1ter. Het is verboden op één of meerdere varkens met stoornissen of tekens van een ziekte, zoals koorts, gebrekkige eetlust, diarree, hoesten, niezen, verminderde groei, zenuwstoornissen of in- of uitwendige bloedingen, een therapeutische behandeling in te stellen, indien niet vooraf stalen werden overgemaakt aan het bevoegd laboratorium met het oog op de diagnose van klassieke varkenspest.
§ 1quater. Alle vervoerders van varkens zijn ertoe gehouden om de vervoersdocumenten bedoeld in artikel 25, § 1 van het ministerieel besluit van 21 februari 1951 betreffende de gezondmaking der vervoermiddelen die gediend hebben voor dieren, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 19 oktober 1964, 24 december 1990 en 6 juli 1995, dagelijks over te maken aan het Verbond voor dierenziektenbestrijding. "
Art.4. Een artikel 15bis wordt ingevoegd in hetzelfde besluit, luidend als volgt :
" Artikel 15bis. Elk bedrijf dat niet voldoet aan de voorwaarden opgelegd in artikel 2, §§ 1, 1bis en 1ter, wordt onder verdenking geplaatst. De kosten van de controles en onderzoeken opgelegd door de inspecteur-dierenarts zijn ten laste van de verantwoordelijke.
In geval van bevestiging van klassieke varkenspest wordt de vergoeding, die wordt toegekend met toepassing van artikel 8 van de dierengezondheidswet van 24 maart 1987, verminderd met 50 procent. "
Art. 5. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Brussel, 7 februari 1997.
K. PINXTEN