Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

3 MAART 1995. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 13 juni 1984 tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van restaurateur of van traiteur-banketaannemer in de kleine en middelgrote handels- en ambachtsondernemingen.



Inhoudstafel:


Art. 1-4



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

1984018079 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Artikel 12, § 1, van het koninklijk besluit van 13 juni 1984 tot bepaling van de voorwaarden tot uitoefening van de beroepswerkzaamheid van restaurateur of van traiteur-banketaannemer wordt aangevuld als volgt : "Onder bereiding moet worden verstaan elke handeling waarbij een gerecht wordt klaargemaakt, samengesteld, geschikt, opgewarmd of ontdooid."

Art.2. De bepalingen van § 2 van hetzelfde artikel worden als volgt vervangen :
  "1° Niet onder de toepassing van dit besluit vallen de volgende lichte maaltijden :
  - soepen;
  - croques en toosten van allerlei aard;
  - kroketten, uitgezonderd aardappelkroketten;
  - vol-au-vents;
  - bloedworsten en witte worsten;
  - satés;
  - belegde broodjes, hamburgers, hot-dogs, pitta's en croissants;
  - deegwaren, pizza's, quiches of andere hartige taarten;
  - koude salades;
  - koude vleesschotels;
  - bereide eieren;
  - nagerechten, inzonderheid pannekoeken, ijs, wafels, gebak, koeken, yoghurts en milkshakes.
  Deze lichte maaltijden mogen alleen met brood worden opgediend.
  2° Onder de toepassing van dit besluit vallen evenmin :
  - slagers-spekslagers, visverkopers, poeliers, wat betreft eigen bereidingen op basis van vlees, vis, wild en gevogelte;
  - consumptiesalons van bakkers, banketbakkers, flensjesverkopers en ijsverkopers;
  - frituren onderworpen aan de reglementering van de ambulante handel;
  - de frituren voor wat betreft de bereiding in frituurvet of -olie van frieten van aardappelen of van gerechten die volledig klaar voor dergelijke bereiding worden ingekocht; de opdiening van sausen, specerijen, het snijden of toevoegen van ui of conserven van uien, komkommers, augurken of conserven van mosselen, of koude gekookte worsten is hier niet te beschouwen als een bereiding; in de bedoelde frituren is dit besluit evenmin van toepassing op stoofvlees, goulash of gehaktballetjes in tomatensaus; al de bedoelde gerechten mogen uitsluitend worden opgediend in een wegwerpverpakking van papier, karton of kunststof ;
  - hotelhouders wat betreft het ontbijt;
  - rusthuizen;
  - uitbaters van automaten;
  - kleinhandelaars in algemene voedingswaren wat de verkoop van bereide gerechten betreft;
  - logiesverstrekkende familiebedrijven en de eigenaars van gastenkamers die uitsluitend maaltijden verschaffen aan hun logerende gasten.
  In de zin van dit besluit moeten worden verstaan onder :
  - logiesverstrekkend bedrijf met een familiaal karakter. : een inrichting waar de ondernemer alleen werkt of met zijn echtgenoot, of bloed- of aanverwanten in de eerste of de tweede graad die helper van de ondernemer of loontrekkende of meewerkende vennoot zijn van het bedrijf; het familiaal karakter blijft behouden als één of twee bijkomende personen worden in dienst genomen gedurende maximaal twee maanden per jaar;
  - gastenkamer : één of meer gemeubileerde kamers die behoren tot de eigenlijke woning van de eigenaar en die voor een toeristisch doel worden verhuurd."

Art.3. Artikel 5, § 2, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd :
  - in 2° worden de woorden "centrale jury" vervangen door "examencommissie van de Staat of een Gemeenschap";
  - het bepaalde in 3° wordt vervangen door de volgende bepaling :
  "3° een getuigschrift van leertijd of een diploma van opleiding tot ondernemingshoofd, die overeenstemmen met het beroep van restaurateur en werden uitgereikt volgens het bepaalde in de regelingen betreffende de voortdurende vorming van de Middenstand".
  - het bepaalde in 5° wordt vervangen door de volgende bepaling :
  "5° een getuigschrift waaruit blijkt dat een examen met goed gevolg is afgelegd over de beroepskennis opgesomd in artikel 4, 2° van dit besluit voor een centrale examencommissie waarvan de leden zijn benoemd door de Minister bevoegd voor de Middenstand".
  In het zevende lid van § 2 van artikel 5 wordt het woord "vijfendertig" vervangen door " dertig ".

Art. 4. Onze Minister van de Kleine en Middelgrote Ondernemingen en Landbouw is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Chateauneuf-de-Grasse, 3 maart 1995.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van de Kleine en Middelgrote Ondernemingen en Landbouw,
  A. BOURGEOIS