10 JUNI 1994. - Koninklijk besluit tot invoering ten voordele van de Staat van een bijzonder aandeel in Synatom. - (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 15-07-2003 en tekstbijwerking tot 15-07-2003)
Art. 1-9
Artikel 1. De dag waarop de aandelen die de Staat thans bezit in het kapitaal van de Nationale Investeringsmaatschappij, effectief worden overgedragen aan één of meer natuurlijke of rechtspersonen van de particuliere sector, draagt de Nationale Investeringsmaatschappij één aandeel in het kapitaal van de naamloze vennootschap Belgische Maatschappij voor Kernbrandstoffen Synatom, hierna " Synatom " genoemd, over aan de Staat. De in de artikelen 2, 3 en 4 bepaalde bijzondere rechten zijn aan dit aandeel slechts verbonden, bovenop de rechten verbonden aan de gewone aandelen van Synatom, zolang dit aandeel eigendom is van de Staat, die het alleen kan overdragen als hij daartoe door de wetgever is gemachtigd. Deze rechten worden uitgeoefend door de Minister tot wiens bevoegdheid de energie behoort, hierna de " Minister " genoemd.
Art.2. Het in artikel 1 bedoelde aandeel, hierna het " bijzonder aandeel " genoemd, verleent aan de Minister het recht om zich te verzetten tegen de in het tweede lid bepaalde effectentransacties, indien hij van oordeel is dat de veranderingen in de stemrechtverhoudingen bij Synatom welke zij teweegbrengen, de nationale belangen op energiegebied schaden.
Het in het eerste lid bepaalde recht van verzet geldt voor elke verrichting waardoor een natuurlijke of rechtspersoon rechtstreeks of onrechtstreeks 5 procent of meer van het kapitaal of de stemrechten van Synatom zou verwerven of zijn aandeel daarin zodanig zou vergroten dat het een drempel van 10 procent, 15 procent, 20 procent enzovoort, telkens per schijf van vijf procentpunten, bereikt of overschrijdt. Dat recht van verzet geldt eveneens voor elke verrichting waardoor een natuurlijke of rechtspersoon die rechtstreeks of onrechtstreeks 5 procent of meer van het kapitaal of de stemrechten van Synatom bezit, zijn aandeel daarin zodanig zou verkleinen dat het beneden de in de vorige zin bedoelde drempels daalt. De artikelen 1, §§ 3 en 4, tweede lid, en 2 van de wet van 2 maart 1989 op de openbaarmaking van belangrijke deelnemingen in ter beurze genoteerde vennootschappen en tot reglementering van de openbare overnameaanbiedingen, en hun uitvoeringsbesluiten zijn van overeenkomstige toepassing.
De in het tweede lid bedoelde verrichtingen dienen vooraf ter kennis te worden gebracht van de Minister. De Minister kan nadere regels vaststellen voor de vorm en inhoud van deze kennisgeving. De Minister kan zijn recht van verzet uitoefenen binnen een termijn van eenentwintig dagen nadat de betrokken verrichting hem ter kennis is gebracht.
Indien van een in het tweede lid bedoelde verrichting geen kennis is gegeven overeenkomstig het derde lid, of indien zij ten uitvoer wordt gelegd vóór afloop van de in het derde lid bepaalde termijn of niettegenstaande het verzet van de Minister, worden de aan de betrokken effecten verbonden stemrechten van rechtswege geschorst. Indien stemrechten niettegenstaande schorsing toch werden uitgeoefend, kan de rechtbank van koophandel van het rechtsgebied waarin Synatom haar zetel heeft, op verzoek van de Minister of iedere belanghebbende, de beslissingen van de algemene vergadering nietig verklaren wanneer, buiten de onwettig uitgeoefende stemrechten, het quorum of de meerderheid welke voor die beslissingen is vereist, niet zou zijn bereikt. Artikel 190bis van de wetten op de handelsvennootschappen, gecoördineerd op 30 november 1935, is van toepassing.
Dit artikel is niet van toepassing op de verrichtingen in aandelen van Synatom in uitvoering van de overeenkomst tot verkoop van de aandelen van de Nationale Investeringsmaatschappij van 24 mei 1994 tussen de Staat, de naamloze vennootschap Ackermans & van Haaren en de naamloze vennootschap Tractebel.
Art.3. Het bijzonder aandeel verleent aan de Minister het recht om twee vertegenwoordigers van de federale Regering te benoemen in de raad van bestuur van Synatom. Deze Regeringsvertegenwoordigers hebben er zitting met raadgevende stem. Zij hebben tevens zitting in het directiecomité van Synatom, eveneens met raadgevende stem.
De Regeringsvertegenwoordigers kunnen bovendien binnen een termijn van vier werkdagen bij de Minister beroep aantekenen tegen elke beslissing van de raad van bestuur of van het directiecomité van Synatom welke zij strijdig achten met de krachtlijnen van 's lands energiebeleid, met inbegrip van de doelstellingen van de Regering inzake de bevoorrading van het land in energie (en met de toereikendheid van de voorzieningen aangelegd voor de ontmanteling van de kerncentrales en voor het beheer van splijtstoffen bestraald in deze kerncentrales). Deze termijn van vier dagen gaat in op de dag van de vergadering waarop de betrokken beslissing is genomen, indien de Regeringsvertegenwoordigers daarop regelmatig waren uitgenodigd, en, in het tegenovergestelde geval, op de dag waarop de Regeringsvertegenwoordigers of één van hen van de beslissing kennis hebben gekregen. Het beroep heeft schorsende werking. Heeft de Minister binnen een termijn van acht werkdagen na dit beroep de betrokken beslissing niet vernietigd, dan wordt deze definitief. <W 2003-04-11/61, art. 20, 002; Inwerkingtreding : 25-07-2003>
Het tweede lid is niet van toepassing op beslissingen van de raad van bestuur welke worden genomen conform een voorstel van het directiecomité, indien geen van de Regeringsvertegenwoordigers binnen de in het tweede lid gestelde termijn beroep heeft aangetekend tegen de betreffende beslissing van het directiecomité.
Art.4.Het bijzonder aandeel verleent aan de Minister of zijn gemachtigde het recht om, in geval van beraadslaging van de algemene vergadering van Synatom over een aangelegenheid die de doelstellingen van 's lands energiebeleid aanbelangt, en die niet de door de wet of de statuten voorgeschreven bijzondere meerderheid heeft verkregen, de vergadering maximum acht dagen uit te stellen en alsdan een tegenvoorstel ter stemming voor te leggen ten einde de blokkering op te heffen.
Indien ook dit voorstel de vereiste bijzondere meerderheid niet verkrijgt doch wel een meerderheid van ten minste twee derden van de uitgebrachte stemmen, kan de Minister of zijn gemachtigde een tweede stemming eisen en kan het bijzonder aandeel daaraan deelnemen met een aantal stemmen bepaald aan de hand van de hiernavolgende formule :
Y - 2/3 / 1 - y * S
waarin " y " staat voor de door de wet of de statuten voorgeschreven bijzondere meerderheid, uitgedrukt als een breuk, en " S " voor het totaal aantal geldig uitgebrachte stemmen in de eerste stemronde.
Art.5. In artikel 179, § 1, van de wet van 8 augustus 1980 betreffende de budgettaire voorstellen 1979-1980 worden het tweede, het derde en het vierde lid opgeheven.
Art.6. Het koninklijk besluit van 8 maart 1983 tot goedkeuring van de oprichting door de Nationale Investeringsmaatschappij van een gespecialiseerde dochtervennootschap in verband met het beheer van de nucleaire brandstofcyclus wordt opgeheven.
Art.7. Binnen dertig dagen na de bekendmaking van dit besluit wijzigt Synatom haar statuten ten einde deze in overeenstemming te brengen met de bepalingen van dit besluit.
De in het eerste lid bedoelde statutenwijzigingen worden aangenomen onder de opschortende voorwaarde van de effectieve overdracht van de aandelen welke de Staat thans bezit in het kapitaal van de Nationale Investeringsmaatschappij, aan één of meer natuurlijke of rechtspersonen van de particuliere sector. Deze voorwaarde wordt als niet vervuld beschouwd indien deze overdracht niet is geschied op 31 december 1994.
Art.8. Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de aandelen welke de Staat thans bezit in het kapitaal van de Nationale Investeringsmaatschappij, effectief worden overgedragen aan één of meer natuurlijke of rechtspersonen van de particuliere sector, met uitzondering van artikel 7 dat in werking treedt de dag waarop dit besluit in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Art. 9. Onze Minister van Economische Zaken en Onze Minister van Financiën zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.