Details





Titel:

2 MEI 2024. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot de invoering van een tewerkstellingssteun voor de aanwerving van een werkzoekende met een handicap



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen
Art. 1-2
HOOFDSTUK 2. - Nadere regels voor de toekenning van de éénmalige premie
Art. 3-10
HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen
Art. 11-12



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen
Artikel 1. Dit besluit is van toepassing op de werkgevers en werknemers waarop de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders van toepassing is.

Art.2. Voor de toepassing van dit besluit en zijn uitvoeringsmaatregelen wordt verstaan onder:
  1° de werkgever: de rechtspersoon of zelfstandige natuurlijke persoon die een niet-werkende werkzoekende aanwerft, met uitzondering van de aanwervingen:
  a) in het kader van een statutaire relatie;
  b) als academisch en wetenschappelijk personeel door universitaire onderwijsinstellingen of als leden van het onderwijzend personeel in andere onderwijsinstellingen;
  c) door de volgende overheden:
  - de Staat, met inbegrip van de rechterlijke macht, de Raad van State, het Belgische leger en de federale politie;
  - de Gemeenschappen en Gewesten, met uitzondering van de onderwijsinstellingen voor de onder a) en b) bedoelde werknemers;
  - de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie;
  - de instellingen van openbaar nut en overheidsinstellingen die onder het gezag vallen van de onder a), b) en c) vermelde instellingen, met uitzondering van: de openbare kredietinstellingen; de autonome overheidsbedrijven; de openbare maatschappijen voor personenvervoer; de onderwijsinstellingen voor de werknemers die niet hierboven worden beoogd alsook de instellingen van openbaar nut van categorie B, zoals bedoeld in artikel 1 van de wet van 16 maart 1954 betreffende de controle op sommige instellingen van openbaar nut, die opdrachten van openbare culturele dienstverlening vervullen;
  d) als werknemer binnen een maatwerkbedrijf, die een vergunning heeft voor een arbeidsovereenkomst in een maatwerkbedrijf of die beschikt over een advies collectief maatwerk.
  2° de niet-werkende werkzoekende: de werkzoekende met verminderde arbeidsgeschiktheid in de zin van artikel 7, § 2, van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 14 september 2017 betreffende de activeringsmaatregelen van de werkzoekenden, die niet meer voltijds of deeltijds leerplichtig is en die niet de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt;
  3° de werknemer met een handicap: de niet-werkende werkzoekende die is aangeworven bij een werkgever die de bij dit besluit ingevoerde premie geniet;
  4° het besluit van 14 september 2017: het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 14 september 2017 betreffende de activeringsmaatregelen van de werkzoekenden.

HOOFDSTUK 2. - Nadere regels voor de toekenning van de éénmalige premie
Art.3. Binnen de grenzen van de beschikbare begrotingskredieten wordt een premie van 5.000 euro toegekend aan de werkgever die een niet-werkende werkzoekende aanwerft met een minstens halftijdse arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of voor minstens zes maanden.

Art.4. De stappen die de werkgever onderneemt om de integratie van een werknemer met een handicap te bevorderen, moeten worden uitgevoerd in overeenstemming met de aanbevelingen van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (IDPBW) of de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in overeenstemming met de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk en de Codex over het welzijn op het werk.

Art.5. § 1. De in artikel 3 bedoelde premie is bestemd ter bevordering van de professionele inschakeling van de niet-werkende werkzoekende. Deze kan alle andere uitgaven dan loonkosten dekken die met de aanwerving verband houden en meer bepaald volgende uitgaven:
  1° de inrichting van de werkpost van de werknemer om zijn professionele integratie te bevorderen;
  2° de aankoop van specifiek materiaal waarmee de werknemer zijn dagelijkse taken correct kan uitvoeren;
  3° de inrichting van de lokalen van de werkgever met het oog op de installatie of verbetering van voorzieningen die de veiligheid van de werknemer kunnen verbeteren;
  4° de uitgaven in verband met de opleiding van de nieuwe werknemer of bewustmakingsacties rond handicap die verstrekt worden aan alle medewerkers van de onderneming waar de werknemer is tewerkgesteld.
  5° elke andere uitgave met het oog op het ondersteunen, vergemakkelijken en implementeren van voorwaarden voor een geslaagde indiensttreding bij de onderneming of de begeleiding van de werknemer bij de uitvoering van zijn functie;
  § 2. De praktische modaliteiten van de uitgaven vermeld in het eerste lid zullen worden vastgesteld en door Actiris worden doorgegeven.

Art.6. § 1. De in artikel 3 bedoelde premie kan niet worden toegekend aan de werkgever die een niet-werkende werkzoekende aanwerft ter vervanging van en in dezelfde functie als een personeelslid dat in de zes maanden voorafgaand aan die aanwerving ontslagen werd.
  § 2. De in artikel 3 bedoelde premie kan niet worden toegekend aan de werkgever als de werknemer al bij deze werkgever in dienst was in een periode van twaalf maanden voorafgaand aan zijn aanwerving.
  § 3. Als de in artikel 3 bedoelde premie gecumuleerd wordt met één of meerdere van de steunmaatregelen die werden ingevoerd ter uitvoering van het decreet van de Franse Gemeenschapscommissie van 17 januari 2014 betreffende de inclusie van personen met een handicap, mag het totale gecumuleerde bedrag van deze steunmaatregelen niet hoger liggen dan de werkelijke kosten voor de werkgever.

Art.7. § 1. De werkgever dient de aanvraag voor de in artikel 3 bedoelde premie in bij Actiris, ten laatste twee maanden na het ingaan van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst met de werknemer en met behulp van het door Actiris opgestelde formulier dat minstens volgende informatie en documenten bevat:
  1° de identiteit of benaming van de werkgever, het adres van de maatschappelijke zetel en het ondernemingsnummer;
  2° de identiteit van de werknemer, zijn woonplaats en zijn identificatienummer voor de sociale zekerheid;
  3° een kopie van de arbeidsovereenkomst van de werknemer;
  4° een verklaring op erewoord dat de in artikel 5 bedoelde voorwaarden in acht genomen zijn.
  Het bedrag van de financiële tussenkomst wordt door Actiris betaald, uiterlijk twee maanden na het indienen van de volledige aanvraag voor de premie.
  § 2. De persoonsgegevens die worden verzameld en verwerkt in het kader van dit besluit worden bewaard gedurende de tijd die nodig is voor de doeleinden die in dit besluit zijn voorzien, met een maximale bewaartermijn van vijf jaar na het verstrijken van alle acties die vallen onder de verantwoordelijkheid van de verwerkingsverantwoordelijke, en, indien van toepassing, na definitieve beëindiging van gerechtelijke, administratieve en buitengerechtelijke procedures en beroepen die voortvloeien uit de verwerking van deze gegevens.

Art.8. Binnen de twaalf maanden na betaling van de premie bezorgt de onderneming aan Actiris een activiteitenverslag met een gedetailleerde opgave van de genomen initiatieven ter ondersteuning van de professionele inschakeling van de werknemer bij de onderneming, met inbegrip van de verstrekte begeleiding en de staving van de daartoe verrichte uitgaven.
  Actiris maakt het model van activiteitenverslag op.

Art.9. De in toepassing van dit besluit toegekende premie, inclusief het bedrag ervan dat niet binnen twaalf maanden na betaling is uitgegeven, worden door Actiris teruggevorderd in overeenstemming met de bepalingen van de afdelingen 2 en 3 van hoofdstuk IV van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 14 september 2017.

Art.10. Uiterlijk op 15 december deelt de Regering aan het Parlement een jaarlijks overzicht mee dat door Actiris wordt opgesteld op basis van het in artikel 7 bedoelde activiteitenverslag. Het eerste overzicht wordt uiterlijk op 15 december 2025 meegedeeld.
  Het jaarlijks overzicht wordt ook meegedeeld aan het Beheerscomité van Actiris, aan Brupartners en de Brusselse Raad voor personen met een handicap.

HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen
Art.11. Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2024.

Art. 12. De minister bevoegd voor Werk wordt belast met de uitvoering van dit besluit.