22 JANUARI 2024. - Ministerieel besluit tot vaststelling van de bijzondere erkenningscriteria waarbij de kinesitherapeuten gemachtigd worden zich te beroepen op de bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie
HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling
Art. 1
HOOFDSTUK II. - Criteria voor het verkrijgen van de erkenning om zich als kinesitherapeut op de bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie te kunnen beroepen
Art. 2-3
HOOFDSTUK III. - Criteria voor het behouden van de erkenning om zich als kinesitherapeut op de bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie te kunnen beroepen.
Art. 4
HOOFDSTUK IV. - Overgangsbepalingen
Art. 5-6
BIJLAGEN.
Art. N
HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder sportkinesitherapie: een specifiek domein binnen de kinesitherapie dat zich richt op de neuromusculoskeletale aandoeningen van de sportbeoefenaar tijdens fysieke activiteiten en sportactiviteiten. Het baseert zich op het klinisch redeneren, evidence based evalueren, interpreteren, preventie en behandelen van sportletsels.
HOOFDSTUK II. - Criteria voor het verkrijgen van de erkenning om zich als kinesitherapeut op de bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie te kunnen beroepen
Art.2. Iedere kinesitherapeut die erkend wenst te worden om zich op de bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie te kunnen beroepen moet:
1° beantwoorden aan de voorwaarden gesteld in het ministerieel besluit van 22 april 2014 tot vaststelling van de gemeenschappelijke erkenningcriteria waarbij de kinesitherapeuten gemachtigd worden zich te beroepen op een bijzondere beroepsbekwaamheid ;
2° met vrucht een specifieke opleiding in de sportkinesitherapie gevolgd hebben, die beantwoordt aan de vereisten vermeld in artikel 3 van dit besluit.
Art.3. § 1. De in artikel 2, 2°, van dit besluit bedoelde specifieke opleiding omvat ten minste 45 studiepunten in het domein van de sportkinesitherapie.
Aan het eind van de opleiding in de sportkinesitherapie moet de kinesitherapeut in staat zijn om, op grond van een systematische onderzoeksprocedure, een aan de patiënt aangepast gespecialiseerd behandelplan op te maken en te implementeren.
§ 2. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, een praktisch gedeelte en een stage binnen het domein van de sportkinesitherapie.
De theoretische en praktische opleiding hebben als doel:
1° het verwerven van bijkomende kennis en inzicht in het neuromusculoskeletale systeem en deze kunnen toepassen in het onderzoek en de behandeling van de sportbeoefenaars;
2° het verwerven van specifieke kennis in de sportkinesitherapie met aandacht voor gevorderde anatomie en biomechanica, medische beeldvorming; gevorderde neurofysiologie en inspanningsfysiologie; gevorderde pathologie met betrekking tot sportletsels en/of sportactiviteiten; evidence based musculoskeletale revalidatie aangaande sportletsels; gevorderd klinisch redeneren over sportletsels, voedingsleer, trainingsleer;
3° het verwerven van inzichten rond veilig sporten en veilige fysieke activiteiten;
4° aandacht voor multidisciplinair werken. De ondersteuning gebeurt individueel, in groep of in team;
5° het in acht nemen van een hoge professionele en ethische handelingscontext.
De stage die in het kader van de specifieke opleiding uitgevoerd wordt, omvat ten minste 6 studiepunten.
De in artikel 2, 2° van dit besluit bedoelde specifieke opleiding leidt tot het behalen van de competenties zoals vastgesteld in de bijlage bij dit besluit.
HOOFDSTUK III. - Criteria voor het behouden van de erkenning om zich als kinesitherapeut op de bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie te kunnen beroepen.
Art.4. Het behouden van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie is aan de volgende voorwaarden onderworpen:
1° de kinesitherapeut vervolmaakt zich in de sportkinesitherapie teneinde zijn kennis en vaardigheid te onderhouden en te ontwikkelen om zijn bijzondere beroepsbekwaamheid, conform de actuele gegevens van de wetenschap en de vigerende kwaliteitscriteria, te kunnen uitoefenen. Deze vervolmaking omvat het verwerven van minstens 200 punten per periode van vijf jaar middels volgende activiteiten:
- cursussen, bijscholingen, symposia: 2 punten per gevolgd uur;
- doceren in een erkende opleiding voor sportkinesitherapie (maximum 150 punten): 1 punt per uur;
- stagebegeleiding (maximum 100 punten): 0,5 punt per uur;
- publiceren van artikels in wetenschappelijke tijdschriften (maximum 180 punten): 60 punten per publicatie;
- publicatie van een boekbespreking in een wetenschappelijk tijdschrift (maximum 100 punten): 10 punten per boekbespreking;
- publicatie van een boek, CD Rom of DVD over sportkinesitherapie (maximum 120 punten): 60 punten per publicatie;
- mondelinge of posterpresentatie op een wetenschappelijk congres (maximum 150 punten): 30 punten per presentatie;
- deelname aan lokale kwaliteitsgroepen (maximum 75 punten): 2 punten per uur;
- voordracht of publicatie over sportkinesitherapie in het kader van maatschappelijke vorming (maximum 120 punten) : 30 punten per voordracht of publicatie.
2° de kinesitherapeut met een bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie moet de sportkinesitherapie de afgelopen vijf jaar minimum 1200 effectieve uren uitgeoefend hebben.
3° de documenten die aantonen dat aan bovengenoemde vervolmaking is voldaan en dat de kinesitherapeut minimum 1200 effectieve uren sportkinesitherapie heeft uitgeoefend moeten door de kinesitherapeut gedurende zes jaar bewaard worden en ter beschikking gehouden worden van de erkennende overheid.
HOOFDSTUK IV. - Overgangsbepalingen
Art.5. § 1. In afwijking van artikel 2, 1° van het MB van 25 april 2014 tot vaststelling van de gemeenschappelijke erkenningscriteria waarbij de kinesitherapeuten gemachtigd zijn zich te beroepen op een bijzondere beroepsbekwaamheid en van artikel 2, 2° van dit besluit, kan als kinesitherapeut met een bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie erkend worden, een erkend kinesitherapeut die algemeen bekend staat als bijzonder bekwaam in de sportkinesitherapie.
Deze bijzondere beroepsbekwaamheid kan toegekend worden aan de kinesitherapeut die een dossier samenstelt waaruit blijkt:
- dat voldoende ervaring werd opgebouwd in het domein van de sportkinesitherapie, aan te tonen door een activiteitenprofiel en gestaafd door een verklaring op erewoord, en
- dat met vrucht een specifieke opleiding in de sportkinesitherapie werd gevolgd, gestaafd door een diploma of getuigschrift, en/of
- dat op regelmatige basis werd bijgeschoold in het domein van de sportkinesitherapie, gestaafd door bewijzen van deelname aan nationale en/of internationale congressen en/of wetenschappelijke vergaderingen in verband met de sportkinesitherapie en/of persoonlijke publicaties over sportkinesitherapie.
§ 2. De erkenningsaanvraag bedoeld in paragraaf 1 moet binnen de twee jaar na de datum van inwerkingtreding van dit besluit ingediend worden.
Art.6. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de vijfde maand na die waarin het is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.
BIJLAGEN.
Art. N. Eindcompetenties
Op het einde van de opleiding bedoeld in artikel 3 beschikt de sportkinesitherapeut over de volgende competenties:
1. Zijn hele praktijk baseren op klinisch redeneren, EBSc-evaluatie, EBSc-interpretatie van evaluaties en de preventieve en/of curatieve aanpak van letsels en disfuncties.
2. Vaardigheden in de realisatie en interpretatie van specifieke prestatiebeoordeling en analyse van sportbewegingen.
De sportkinesitherapeut heeft expertise in risicobeoordelingen met betrekking tot het musculoskeletale apparaat gerelateerd aan de beoefening van alle fysieke en sportieve activiteiten en dit om een zo veilig mogelijke beoefening te bevorderen.
3. Alle vaardigheden die vereist zijn om de verantwoordelijkheid te nemen voor educatie (training en preventie), revalidatie, functionele revalidatie en retraining, die leiden tot een optimaal functioneel herstel en, in feite, tot het optimaliseren van de prestaties.
4. Alle vaardigheden op het gebied van primaire en secundaire preventie, van trainingsplanning i.v.m. het risico op letsels die duidelijk geïdentificeerd werden in de wetenschappelijke literatuur. De sportkinesitherapeut is zich bewust van het probleem van doping en kan, in een multidisciplinaire benadering, een beroep doen op aanvullende competenties rond de beoefening van sport (sportarts of specialist in traumatologie, sportfysiologie of chirurgie van sportletsels, specialist in voeding, sportpsycholoog, ...)
5. Het volgen van wetenschappelijke ontwikkelingen in het domein actief op en draagt waar mogelijk bij aan deze ontwikkelingen in het domein. De sportkinesitherapeut draagt actief bij aan de toepassing van kennis en wetenschappelijk bewijs op het gebied van fysieke activiteiten en sport.
Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 22 januari 2024 tot vaststelling van de bijzondere erkenningscriteria waarbij de kinesitherapeuten gemachtigd worden zich te beroepen op de bijzondere beroepsbekwaamheid in de sportkinesitherapie