17 JUNI 2022. - Besluit van de Waalse Regering tot aanneming van de ontwerp-inhoud van het milieueffectrapport voor de herziening van het ruimtelijk ontwikkelingsplan
Art. 1-2
BIJLAGE.
Art. N
Artikel 1. De Regering keurt de inhoud van het milieueffectrapport goed, als bijlage bij dit besluit gevoegd.
Art.2. De Minister van Ruimtelijke Ordening is belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGE.
Art. N. INHOUD VAN HET MILIEUEFFECTENVERSLAG
In het milieueffectenverslag worden zowel de vermoedelijke niet te verwaarlozen effecten, voortvloeiend uit de uitvoering van het ruimtelijk ontwikkelingsplan, als de redelijke vervangingsoplossingen vastgesteld, omschreven en beoordeeld, rekening houdend met de doelstellingen en het geografisch toepassingsgebied van bedoeld document.
De informatie die het milieueffectenverslag zal bevatten, zal rekening dienen te houden met de bestaande kennis en evaluatiemethodes, met de inhoud en de nauwkeurigheidsgraad van het plan, met het stadium dat in de besluitvorming bereikt wordt en met de mogelijkheid dat sommige aspecten ervan beter in andere stadia van dat proces beoordeeld worden om een herhaling van de beoordeling te vermijden.
De nuttige informatie over de milieueffecten van het ontwikkelingsplan op het leefmilieu die op andere besluitvormingsniveaus of krachtens andere wetgevingen ingewonnen wordt, kan gebruikt worden.
Deel Een. - Algemene principiële gebiedsanalyse en strategische beoordeling
Omschrijving van de gewestelijke doelstellingen en samenvatting van de inhoud van het ruimtelijk ontwikkelingsplan
Omschrijving van de gewestelijke doelstellingen inzake ruimtelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening
In dit hoofdstuk worden de gewestelijke doelstellingen inzake ruimtelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening omschreven en moet worden aangegeven hoe deze inspelen op de belangrijkste vraagstukken in verband met het ontwikkelingsplan.
Inhoud van het ruimtelijk ontwikkelingsplan
In dit hoofdstuk moet de inhoud van de actualisering van het ruimtelijk ontwikkelingsplan, waarvan de Regering op 9 februari 2022 akte genomen heeft, omschreven worden. Het dient te worden aangevuld naargelang de voortgang van het ontwikkelingsplan.
Coherentie van de gewestelijke planificatie
In dit hoofdstuk worden de gewestelijke doelstellingen inzake ruimtelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening omschreven en wordt nagegaan, of ze coherent zijn voor de bepaling van een gebiedsstrategie voor Wallonië. In dit hoofdstuk zal met name de samenhang worden beoordeeld van de integratie van de nieuwe opties waarop de actualisering van het ruimtelijk ontwikkelingsplan zal worden gebaseerd, met inbegrip van de integratie van de territoriale component van het plan voor commerciële ontwikkeling.
Verantwoording ten opzichte van artikel D.I.1 van het Wetboek
Het ruimtelijk ontwikkelingsplan is een van de instrumenten van ruimtelijke ontwikkeling op regionaal niveau. In dit hoofdstuk dient te worden nagegaan, of de gewestelijke doelstellingen inzake ruimtelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening bijdragen tot de vaststelling van de grondslagen voor een duurzaam en aantrekkelijk gebiedsontwikkelingsbeleid waarmee op een evenwichtige manier tegemoet gekomen wordt aan of geanticipeerd wordt op de behoeften van de gemeenschap op sociaal, economisch, demografisch vlak, op vlak van energie, erfgoed, leefmilieu en mobiliteit, rekening houdend, zonder discriminatie, met de ruimtelijke dynamiek en specificiteit, alsook met de sociale cohesie.
Verantwoording en verbanden met andere plannen en programma's
In dit hoofdstuk dienen de verbanden te worden vastgesteld tussen de gewestelijke doelstellingen inzake ruimtelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening en de doelstellingen die nagestreefd worden enerzijds door de andere relevante plannen en programma's, met inbegrip van het beleid in de aangrenzende gebieden, en anderzijds door andere planificatiedocumenten waarvan de verenigbaarheid met eerstgenoemden moet worden gewaarborgd.
Onder de relevante plannen en programma's legt het verslag de verbanden vast met de Waalse strategie inzake duurzame ontwikkeling (met inbegrip van de leidende principes inzake duurzame ontwikkeling die daaraan ten grondslag liggen, namelijk de principes inzake efficiëntie, veerkracht en sufficiency), het plan lucht-klimaat-energie, het Marshall-plan, het Waals plan voor landelijke ontwikkeling, de beheersplannen per stroomdistrict, de beheersplannen inzake overstromingsrisico's, het Waals plan inzake afval en grondstoffen, het investeringsplan 2013-2025 van de NMBS, het Waals herstelplan, de strategie Circular Wallonia, Get up Wallonia!, het plan "Horizon Proximité", de regionale mobiliteitsstrategie, het plan "Digital Wallonia", het Waalse plan voor uitweg uit de armoede 2022-2024, het Tienjarenplan 2020-2030 van Elia, het plan WAPPS (gezondheidspreventieplan).
Dit punt moet erop gericht zijn na te gaan hoe relevante plannen en programma's het ontwerp van het ruimtelijk ontwikkelingsplan beïnvloeden, verstoren of versterken, en vice versa.
Relevante aspecten van de sociaal-economische situatie en van de leefmilieutoestand van Wallonië
Initiële stand van de sociaal-economische situatie
In dit hoofdstuk dient een analyse van de initiële sociaal-economische situatie van Wallonië te worden uiteengezet op grond van de in februari geactualiseerde contextuele analyse en enig ander bewijsvoerend document, met name de expertise van de Permanente Conferentie van de ruimtelijke ontwikkeling over het post COVID-gebied of de werkzaamheden van de door de Waalse Regering opgerichte deskundigengroep "artificialisering".
De analyse van de initiële sociaal-economische situatie van Wallonië dient niet enkel te bestaan uit een presentatie of een opsomming van alle beschikbare gegevens, maar dient de componenten van de sociaal-economische situatie die het meest relevant worden geacht voor het ruimtelijk ontwikkelingsplan, hiërarchisch en nadrukkelijk op te lijsten.
Initiële leefmilieutoestand en situatie van de potentieel getroffen zones
In dit hoofdstuk dient een overzicht te worden gemaakt van de initiële stand van het leefmilieu op basis van de contextuele analyse door met name de kenmerken uiteen te zetten van de gebieden die aanzienlijk door het ruimtelijk ontwikkelingsplan beïnvloed zouden kunnen worden, met inbegrip van thema's als:
* Biodiversiteit ;
* Bevolking ;
* Menselijke gezondheid ;
* Huisvesting;
* Fauna ;
* Flora ;
* Bodems en ondergrond;
* Water ;
* Lucht ;
* Klimaatfactoren ;
* Materiële goederen;
* Cultureel erfgoed (daarin inbegrepen architectonisch en archeologisch);
* Landschappen.
De gedetailleerde analyse van de initiële stand van het leefmilieu heeft alleen betrekking op de aspecten die relevant worden geacht voor het ruimtelijk ontwikkelingsplan. De keuze van de relevante aspecten wordt gemaakt op basis van een tabel waarin de onderdelen van de territoriale strategie voor Wallonië (regionale doelstellingen voor territoriale ontwikkeling en planning, beginselen voor de uitvoering van de doelstellingen, territoriale structuur en facultatieve onderdelen als bedoeld in artikel D.II.2, punt 3., van het het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling) met waarschijnlijke niet te verwaarlozen gevolgen voor het leefmilieu, met inbegrip van de hierboven behandelde thema's, worden belicht.
Voor de niet-relevant geachte aspecten dient een bondige uiteenzetting te worden gemaakt van de reden van hun niet-relevantie (uitleg die voortspruit uit de duidelijke oplijsting van de componenten van het Waals gebiedsontwikkelingsbeleid).
Het onderzoeksgebied strekt zich over het gehele Waalse grondgebied uit, evenals over de aangrenzende gebieden waarmee het in interactie staat.
De milieusituatie zal rekening houden met de effecten van het ontwikkelingsplan op de buitenwereld, maar ook met de effecten van de buitenwereld op het Waalse grondgebied om deze feitelijke situatie te verklaren.
De analyse van de initiële stand van het leefmilieu dient niet enkel te bestaan uit een presentatie of een opsomming van alle beschikbare gegevens, maar dient de meest kwetsbare leefmilieuthema's ten opzichte van het ruimtelijk ontwikkelingsplan, hiërarchisch en nadrukkelijk op te lijsten, evenals de verschillende onderlinge effecten.
Vermoedelijke evolutie van het grondgebied
In dit hoofdstuk dienen de evolutieperspectieven van de sociaal-economische toestand en van de stand van het leefmilieu van Wallonië te worden uiteengezet, mocht het ruimtelijk ontwikkelingsplan niet worden uitgewerkt.
Daartoe moet in het milieueffectenverslag minstens een vergelijking opgenomen worden van de evolutieperspectieven van de sociaal-economische toestand en van de stand van het leefmilieu van Wallonië na de uitvoering van het ruimtelijk ontwikkelingsplan en de evolutieperspectieven van de sociaal-economische toestand en de stand van het leefmilieu van Wallonië, mocht het ruimtelijk ontwikkelingsplan helemaal niet worden uitgevoerd en mochten de sociaal-economische toestand en de stand van het leefmilieu verder blijven evolueren bij onveranderde beleidsvoering.
De objectivering van de situatie zal worden verdedigd aan de hand van bestaande gegevens, statistieken en trendmodellen.
Deel twee. - Leefmilieubeoordeling
Leefmilieuproblemen in verband met het ruimtelijk ontwikkelingsplan
Inoverwegingname van het leefmilieu
In dit hoofdstuk worden de relevante doelstellingen uiteengezet ter zake van de milieubescherming en de wijze waarop zij en de milieuoverwegingen in overweging zijn genomen in het kader van de actualisering van het ontwikkelingsplan, voor elk thema dat in het detailonderzoek van de initiële stand van het leefmilieu wordt besproken.
Vermoedelijke niet te verwaarlozen gevolgen
In dit hoofdstuk dient een analyse te worden gemaakt van de vermoedelijke niet te verwaarlozen milieueffecten (secundaire, cumulatieve, synergische effecten, de effecten op korte, middellange en lange termijn, de permanente en tijdelijke, zowel positieve als negatieve effecten) op het leefmilieu door de uitvoering van het ruimtelijk ontwikkelingsplan (daarbij inbegrepen de facultatieve componenten bedoeld in artikel D.II.2, § 3, van het Wetboek), in het bijzonder op de aspecten die relevant worden geacht in het detailonderzoek van de initiële stand van het leefmilieu, evenals op de land- en bosbouwactiviteit.
Voor de evaluatie van de effecten moet in dit hoofdstuk rekening worden gehouden met de interacties tussen de betrokken factoren.
Bijzondere aandacht zal worden besteed aan de gevolgen van de behoefte aan mobiliteit voor alle in de initiële stand van het leefmilieu geanalyseerde milieuthema's.
De beoordeling geeft een beschrijving van de positieve effecten om de bijdrage van het project aan de bescherming van het leefmilieu aan te tonen.
Corrigerende maatregelen
In dit hoofdstuk dienen de corrigerende of versterkende maatregelen te worden uiteengezet, die overwogen worden ter voorkoming, vermindering en, voor zover mogelijk, compensatie van elk eventueel vermoedelijk niet te verwaarlozen negatief effect van de uitvoering van het ontwikkelingsplan op het leefmilieu. De doelstellingen van deze maatregelen (waarom deze maatregelen nemen), de middelen (hoe ze toe te passen) en de mogelijke follow-up moeten in detail worden beschreven
In dit hoofdstuk dienen de redenen duidelijk te worden opgelijst waarom de vermoedelijke niet te verwaarlozen effecten van de uitvoering van het ruimtelijk ontwikkelingsplan op het leefmilieu niet voorkomen kunnen worden, waarbij het inzetten van compensatiemaatregelen wordt verantwoord.
Follow-upmaatregelen
In dit hoofdstuk moeten de beoogde follow-upmaatregelen worden uiteengezet. Het moet zowel globale als specifieke indicatoren of follow-upmaatregelen vaststellen en zich toespitsen op maatregelen die gemakkelijk uit te voeren zijn. Zij moeten het mogelijk maken onvoorziene negatieve gevolgen in een vroeg stadium te onderkennen en passende corrigerende maatregelen te nemen.
Mogelijke alternatieven
In dit hoofdstuk dienen de mogelijke alternatieven en de verantwoording ervan naar gelang van de punten 1 tot 9° van artikel D.VIII.33, § 3, van het Wetboek te worden uiteengezet.
Bij het zoeken naar alternatieven moet worden getracht een ideaal scenario te vinden dat een aantal maatregelen omvat met een aanzienlijke milieuwinst tegen beperkte financiële kosten.
Beoordelingsmethode en ontstane moeilijkheden
In dit hoofdstuk moet worden beschreven hoe het milieueffectrapport tot stand is gekomen. De procedure die bij de voorbereiding van het plan is gevolgd en de wijze waarop met de opmerkingen van het MER rekening is gehouden, worden in detail beschreven.
Daarmee dient de kwaliteit van de informatie vervat in het milieueffectenverslag te worden beoordeeld.
Het dient te verwijzen naar de moeilijkheden die bij de uitvoering van het verslag rezen (bv. technische tekortkomingen of een gebrek aan know-how) en naar de wijze waarop ze overwonnen werden.
Hier dienen eveneens voorstellen te worden gemaakt voor een verbetering die zou kunnen worden aangebracht als het milieueffectenverslag zou moeten worden overgedaan.
Deel drie. - Niet-technische samenvatting
Het doel van de niet-technische samenvatting is de essentiële gegevens en resultaten van het milieueffectenverslag bevattelijk te maken voor het publiek en de instellingen die in verband met dit document geraadpleegd zullen worden. Het is voldoende gedocumenteerd en vereist geen aanvullend materiaal. Het dient om de sterke punten van het ontwikkelingsplan aan een breed publiek voor te stellen.