16 OKTOBER 2022. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit, en tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België
HOOFDSTUK 1. - Onderwerp
Art. 1
HOOFDSTUK 2. - Definities
Art. 2
HOOFDSTUK 3. - Bevoegde autoriteiten
Art. 3-4
HOOFDSTUK 4. - Legitimatiekaart
Art. 5-6
HOOFDSTUK 5. - Wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België
Art. 7-9
HOOFDSTUK 6. - Slotbepaling
Art. 10
BIJLAGEN.
Art. N1.-N2
HOOFDSTUK 1. - Onderwerp
Artikel 1. Dit besluit strekt tot uitvoering van Verordening (EU) 2019/881 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake ENISA (het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging), en inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 526/2013 (de cyberbeveiligingsverordening), alsook van de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit.
HOOFDSTUK 2. - Definities
Art.2. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:
1° "CCB": het Centrum voor Cybersecurity België opgericht bij het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België;
2° "wet": de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit;
3° "EGC": Europese Groep voor cyberbeveiligingscertificering bedoeld in artikel 62 van de Cyberbeveiligingsverordening.
HOOFDSTUK 3. - Bevoegde autoriteiten
Art.3. Het CCB wordt aangewezen als nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit als bedoeld in de wet.
Art.4. In het kader van zijn opdracht om België in de EGC te vertegenwoordigen, overlegt het CCB met minstens de in bijlage 1 vermelde overheden.
HOOFDSTUK 4. - Legitimatiekaart
Art.5. De beëdigde leden van de inspectiedienst bedoeld in artikel 3ter van het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België beschikken over een legitimatiekaart waarvan het model is opgenomen in bijlage 2.
Art.6. De legitimatiekaart is rechthoekig van vorm, 85,6 mm lang, 53,98 mm breed en geplastificeerd.
HOOFDSTUK 5. - Wijziging van het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België
Art.7. In het koninklijk besluit van 10 oktober 2014 tot oprichting van het Centrum voor Cybersecurity België wordt een artikel 3ter ingevoegd, luidende:
"Art. 3ter. § 1. Het CCB beschikt over een inspectiedienst die belast is met de opdrachten en de bevoegdheden uitoefent zoals vermeld in hoofdstuk 5, 6 en 7 van de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit.
§ 2. De inspectiedienst vervult zijn opdrachten volledig onafhankelijk van de overige diensten van het CCB en van andere publieke of private entiteiten.
§ 3. Deze dienst wordt geleid door een directeur.
§ 4. De directeur bedoeld in paragraaf 3 is belast met het opleggen van de eventuele sancties bepaald in de wet van 20 juli 2022 inzake de certificering van de cyberbeveiliging van informatie- en communicatietechnologie en tot aanwijzing van een nationale cyberbeveiligingscertificeringsautoriteit.".
Art.8. In hetzelfde besluit wordt, behalve in artikel 3ter, het woord "directeur" telkens vervangen door het woord "directeur-generaal".
Art.9. In hetzelfde besluit wordt het woord "adjunct-directeur" telkens vervangen door het woord "adjunct-directeur-generaal".
HOOFDSTUK 6. - Slotbepaling
Art.10. De Eerste Minister is belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGEN.
Art. N1.. Bijlage 1. Lijst van de overheden waarmee overleg wordt georganiseerd
- FOD Mobiliteit en Vervoer
- Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT)
- Nationale Bank van België (NBB)
- Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA)
- FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie
- FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
- Nationaal Comité voor de beveiliging van de levering en distributie van drinkwater
- Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)
- FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
- Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)
- Nationaal Crisiscentrum (NCCN)
- Veiligheid van de Staat (VSSE)
- Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV)
- Nationale Veiligheidsoverheid (NVO)
- College van Procureurs-generaal
- Geïntegreerde Politie
- FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
Art. N2.
( Beeld niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 24-10-2022, p. 77581)