16 DECEMBER 2021. - Ministerieel besluit houdende maatregelen van interne organisatie met het oog op de coördinatie, stroomlijning en versnelling van de digitalisering van Justitie(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 21-12-2021 en tekstbijwerking tot 26-08-2024)
HOOFDSTUK 1. - Definities
Art. 1
HOOFDSTUK 2. - Digital Transformation Office
Art. 2
HOOFDSTUK 3. - De stuurgroep Digital Transformation Plan
Art. 3
HOOFDSTUK 4. - Inwerkingtreding
Art. 4
HOOFDSTUK 1. - Definities
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:
1° Digitaal Transformatieprogramma (DTP): programma voor de digitale transformatie van Justitie via de realisatie van projecten, met als streefdatum 31 december 2025. Het gaat om:
a) De vernieuwing van het identiteits- en toegangsbeheer;
b) Het verhogen van de netwerkperformantie en netwerkbeveiliging;
c) De implementatie van virtuele en hybride terechtzittingen;
d) Gegevensbeheer invoeren en de rapportage van bedrijfsgegevens verbeteren;
e) De digitale ontsluiting van gepseudonimiseerde gerechtelijke beslissingen;
f) De realisatie van een digitaal gerechtsdossier en een vernieuwd dossiersbeheersysteem voor de rechterlijke orde;
g) Een kenniscentrum voor digitaliseringstrajecten.
2° De Minister: de Minister van Justitie;
HOOFDSTUK 2. - Digital Transformation Office
Art.2.§ 1. Bij de Federale Overheidsdienst Justitie wordt, onder het rechtstreeks gezag van de Minister van Justitie, een "Digital Transformation Office" opgericht, in wat volgt "DTO" genoemd.
§ 2. Het DTO heeft tot opdracht:
1° Het ondersteunen en begeleiden van de digitalisering van Justitie;
2° Het verlenen van advies over hoe nieuwe technologieën en bestaande oplossingen optimaal kunnen worden ingezet ter ondersteuning van de opdrachten van Justitie;
3° Het fungeren als advies- en kenniscentrum van de DTP-stuurgroep en de DTP-werkgroepen;
4° Het op elkaar afstemmen van de verschillende digitale initiatieven binnen Justitie, rekening houdend met de strategische en operationele doelstellingen van de verschillende stakeholders.
§ 3. Met het oog op de realisatie van de opdrachten bedoeld in paragraaf 2, beschikt het DTO over de volgende bevoegdheden:
1° Het uitwerken van een Enterprise Architectuur voor het IT-landschap van Justitie en het definiëren van regels en afspraken rond architectuur, Cloud strategie en beveiliging;
2° Het adviseren en ondersteunen van Justitie bij het formuleren, plannen en uitvoerbaar maken van strategische initiatieven en digitaliseringsprogramma's, zowel van nieuwe projecten als bestaande projecten die significante wijzigingen ondergaan;
3° Het algemeen programmabeheer opnemen en de realisatie verzekeren van de projecten die het voorwerp uitmaken van het Digitaal Transformatieprogramma, zoals omschreven in artikel 1, 1° ;
4° Ondersteuning bieden bij de projectuitvoering en de rapportage ervan opvolgen;
5° Het implementeren van het databeheer door het definiëren van de rechten en verantwoordelijkheden voor de processen rond de waardering, creatie, opslag, gebruik, archivering en verwijdering van informatie en het bieden van ondersteuning bij de toepassing van de wetgeving op de gegevensbescherming en bij beveiligingsaanbevelingen;
6° Het opnemen van het globale beheer van het veranderingsbeheer en de communicatie rond het digitaal transformatieprogramma;
7° Het uitvoeren van de kwaliteitscontrole op de uitvoering van de projecten die het voorwerp uitmaken van het Digitaal Transformatieprogramma.
§ 4. Het DTO wordt geleid en vertegenwoordigd door [2 een directeur, die door de Minister van Justitie wordt aangesteld op voorstel van Voorzitter van het Directiecomité van de FOD Justitie]2.
De DTO Directeur wordt bijgestaan door de DTO-business, dat bestaat uit[1 ten minste]1:
1° 2 voltijdse equivalenten aangeduid door de Stafdienst ICT van de FOD Justitie;
2° 2 voltijdse equivalenten aangeduid door het College van de hoven en rechtbanken;
3° 2 voltijdse equivalenten aangeduid door het College van het openbaar ministerie;
4° 1 voltijds equivalent aangeduid door de Entiteit Cassatie.
De aanduiding van de medewerkers gebeurt middels detacheringsbesluiten.
§ 5. In afwijking van het ministerieel besluit van 11 juni 2018 worden, met het oog op de uitvoering van de in paragraaf 2 bedoelde opdrachten, de volgende bevoegdheden overgedragen aan de directeur van het DTO, die deze in deze materies exclusief uitoefent:
1° de bevoegdheid voor de gunning en de uitvoering van de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten ten laste van de FOD Justitie, voor een bedrag lager of gelijk aan 350.000 euro. De artikelen 7, 8 en 9 van het MB van 11 juni 2018 zijn van overeenkomstige toepassing;
2° onverminderd de bepalingen van de regelgeving inzake overheidsopdrachten, de bevoegdheid voor:
a) de integratie in de werkwijze in de organisatie van de aankopen op federaal niveau en in traject 1 zoals omschreven in het koninklijk besluit van 22 december 2017 inzake de federaal gecentraliseerde overheidsopdrachten in het kader van het federaal aankoopbeleid;
b) de communicatie van de aankoopstrategie van het DTO bij de inspectie van Financiën en de DTP-stuurgroep;
c) de bevordering van het gebruik van de overheidsopdrachten en van de raamovereenkomsten gegund door een aankoopcentrale.
§ 6. Ingeval de directeur van het DTO afwezig of verhinderd is, worden de bevoegdheden die aan hem zijn overgedragen op grond van dit besluit, voor de duur van de afwezigheid of van de verhindering, verleend aan zijn plaatsvervanger, door hem aangeduid onder de medewerkers van de DTO-Business.
----------
(1)<MB 2023-11-30/05, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 23-12-2023>
(2)<MB 2024-08-21/01, art. 1, 003; Inwerkingtreding : 05-09-2024>
HOOFDSTUK 3. - De stuurgroep Digital Transformation Plan
Art.3. § 1. De Minister bepaalt de algemene visie op de digitalisering van Justitie.
De DTP-stuurgroep neemt beslissingen over de voorstellen die haar worden voorgelegd door het DTO; daaronder begrepen alle strategische beslissingen en organisatorische maatregelen die voortkomen uit het Digitaal Transformatieprogramma.
De beslissingen van de DTP-stuurgroep hebben een bindend karakter en laten het DTO toe om met het mandaat van de stuurgroep de uitvoering ervan te kunnen realiseren, conform de afgesproken modaliteiten.
§ 2. De DTP-stuurgroep bestaat uit:
1° de directeur van de Beleidscel van de Minister;
2° twee adviseurs van de Beleidscel van de Minister;
3° twee vertegenwoordigers gemandateerd door de Entiteit Cassatie, waarvan één aangeduid door de Eerste Voorzitter het Hof van Cassatie en één aangeduid door de Procureur-generaal van het Hof van Cassatie;
4° twee vertegenwoordigers gemandateerd door het College van de hoven en rechtbanken;
5° twee vertegenwoordigers gemandateerd door het College van het Openbaar Ministerie;
6° twee vertegenwoordigers gemandateerd door de FOD Justitie;
7° een gemandateerde vertegenwoordiger van het project Crossborder;
8° De directeur van het DTO of diens vervanger.
De verslaggeving van de DTP-stuurgroep wordt verzorgd door het DTO, net zoals de tijdige ter beschikking stelling van de documentatie, de verwerking van de opmerkingen en de uiteindelijke validatie ervan. De DTO-directeur kan zich daartoe laten bijstaan door een lid van het DTO.
§ 3. De DTP-stuurgroep neemt de in § 1 bedoelde beslissingen bij consensus.
Indien de DTP-stuurgroep voor specifieke agendapunten niet de vereiste consensus bereikt tijdens een eerste bespreking ervan, dan wordt een nieuwe datum bepaald waarop de beslissing opnieuw wordt voorgelegd aan de leden van de DTP-stuurgroep.
Bij gebrek aan consensus neemt de Minister de beslissing.
HOOFDSTUK 4. - Inwerkingtreding
Art. 4. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt en treedt buiten werking op 1 januari 2026.