21 SEPTEMBER 2020. - Koninklijk besluit waarbij aan personen die wettig niet bevoegd zijn de geneeskunde te beoefenen, in het kader van de coronavirus COVID-19 epidemie, toelating wordt verleend om bepaalde laboratoriumonderzoeken te verrichten(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 25-09-2020 en tekstbijwerking tot 28-09-2022)
Art. 1-5
BIJLAGEN.
Art. N1-N2
Artikel 1. De toestand van de coronavirus COVID-19 epidemie houdt een ramptoestand in die gepaard gaat met een tekort aan personeel dat wettig bevoegd is om geneeskundige handelingen te stellen met het oog op de laboratoriumdiagnostiek van bedoelde aandoening
Art.2. Volgende laboratoriumonderzoeken zijnde het voorbereiden, het uitvoeren en het op punt stellen van onderzoeken in vitro op stalen van menselijke oorsprong, mogen worden verricht door personen die daartoe door of krachtens de wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen niet wettelijk bevoegd zijn :
1° immunologisch onderzoek;
2° moleculair biologisch onderzoek;
De in het eerste lid bedoelde laboratoriumonderzoeken mogen enkel worden verricht met betrekking tot de stalen die worden afgenomen in het kader van mogelijke COVID-19 besmettingen.
Art.3. De in artikel 2 bedoelde laboratoriumonderzoeken kunnen enkel worden verricht indien ze cumulatief voldoen aan volgende voorwaarden:
1° ze worden verricht onder de coördinatie en verantwoordelijkheid van een erkend laboratorium voor klinische biologie zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 3 december 1999 betreffende de erkenning van de laboratoria voor klinische biologie door de Minister tot wiens bevoegdheid de Volksgezondheid behoort;
2° ze worden toevertrouwd door en onder toezicht van een arts- of apotheker-klinisch bioloog verbonden aan een in punt 1° bedoeld erkend laboratorium;
3° ze worden verricht door personen die in het bezit zijn van een diploma zoals bedoeld in bijlage 1;
4° ze worden verricht door personen die een speciale opleiding voor het verrichten van bedoelde laboratoriumonderzoeken hebben gevolgd in het laboratorium onder wiens coördinatie ze bedoelde laboratorium-onderzoeken zullen verrichten. Deze opleiding bevat minstens de in bijlage 2 bedoelde aspecten. De personen die bedoelde laboratoriumonderzoeken verrichten, moeten op elk moment kunnen documenteren dat ze deze speciale opleiding hebben genoten.
Art.4.Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt en treedt buiten werking [1 op [3 1 april 2023]3]1.
----------
(1)<KB 2021-09-13/03, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 30-09-2021>
(2)<KB 2022-03-27/04, art. 1, 003; Inwerkingtreding : 31-03-2022>
(3)<KB 2022-09-13/03, art. 1, 004; Inwerkingtreding : 30-09-2022>
Art.5. De minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage 1 - Lijst van diploma's
Volgende gediplomeerden komen in aanmerking om de in artikel 2 bedoelde laboratoriumonderzoeken uit te voeren:
- master in de biomedische wetenschappen;
- master in de biochemie;
- master in de biologie;
- master in de biotechnologie;
- master in de bio-ingenieurswetenschappen;
- master in de neurowetenschappen;
- master in de forensische wetenschappen;
- bachelor in de chemie;
- bachelor in de biochemie;
- bachelor in de agro- en biotechnologie;
- bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie;
- bachelor in de farmaceutische laboratoriumtechnologie;
- bachelor in de biologische laboratoriumtechnologie;
- (Niet vertaald)
Art. N2. Bijlage 2. - Aspecten van de speciale opleiding
De speciale opleiding bedoeld in artikel 3, 4°, moet minstens volgende aspecten behandelen:
- de algemene principes van hygiëne en bioveiligheid en het operationaliseren van deze theoretische concepten in de praktijk;
- theoretische noties van de moleculaire en immunologische opsporingstechnologie en diagnostiek;
- de praktische vaardigheden die nodig zijn voor het correct uitvoeren van de testen.