5 APRIL 2019. - Ministerieel besluit betreffende de opleiding en het getuigschrift FOROP-1 en FOROP-2 voor de leden van de openbare hulpdiensten
HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen
Art. 1-2
HOOFDSTUK II. - Het getuigschrift FOROP-1
Afdeling 1. - De duur en de pedagogische doelstellingen van de opleiding voor het getuigschrift FOROP-1
Art. 3-4
Afdeling 2. - De toelatingsvoorwaarden voor de opleiding voor het getuigschrift FOROP-1
Art. 5-6
HOOFDSTUK III. - Het getuigschrift FOROP-2
Afdeling 1. - De duur en de pedagogische doelstellingen van de opleiding voor het getuigschrift FOROP-2
Art. 7-8
Afdeling 2. - De toelatingsvoorwaarden voor de opleiding voor het getuigschrift FOROP-2
Art. 9-10
HOOFDSTUK IV. - De organisatie van de examens voor de opleiding FOROP-1 en FOROP-2
Art. 11
HOOFDSTUK V. - De geldigheidsduur van de getuigschriften FOROP-1 en FOROP-2
Art. 12-13
HOOFDSTUK VI. - Gelijkstellingen en vrijstellingen
Art. 14-16
HOOFDSTUK VII. - Overgangsbepaling
Art. 17
HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen
Artikel 1. Er wordt een pedagogische opleiding voor de leden van de openbare hulpdiensten gecreëerd, bestaande uit twee niveaus:
1° een getuigschrift FOROP-1;
2° een getuigschrift FOROP-2.
Art.2. De opleiding en de examens van de pedagogische opleiding FOROP-1 en FOROP-2 worden georganiseerd door de opleidingscentra, zoals bedoeld in artikel 175/1 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, of door het Kenniscentrum zoals bedoeld in artikel 175 van de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.
HOOFDSTUK II. - Het getuigschrift FOROP-1
Afdeling 1. - De duur en de pedagogische doelstellingen van de opleiding voor het getuigschrift FOROP-1
Art.3. De opleiding FOROP-1 omvat één module van veertig uren cursus, die bestaat uit:
1° achtentwintig uren theorie;
2° twaalf uren koude praktijk.
Art.4. § 1. De pedagogische doelstellingen van het theoretische deel van de module FOROP-1 bestaan onder andere uit volgende punten:
1° de kennis over de begrippen "communicatie", "feedback geven", "opleiden" en "leren" kunnen uitdrukken en verfijnen;
2° de pedagogische methodes en didactische principes tijdens een cursus (theorie/praktijk) kennen en kunnen uitleggen (leerstrategie);
3° de eigenheid verbonden aan het volwassenenonderwijs kunnen identificeren;
4° de verschillende rollen en facetten van een instructeur (theorie/praktijk) en zijn functie bij het lesgeven (groepsdynamiek) kennen en kunnen identificeren;
5° de samenstelling van een lesvoorbereiding (theorie en/of praktijk) kennen en kunnen toepassen.
§ 2. De pedagogische doelstellingen van het praktische deel van de module FOROP-1 bestaan onder andere uit volgende punten:
1° een les (theorie/praktijk) overeenkomstig het door de school opgelegde pedagogisch canvas kunnen geven;
2° het onderscheid tussen een formatieve evaluatie en een summatieve evaluatie kennen en ze adequaat toe kunnen passen;
3° de pedagogische hulpmiddelen kennen en deze adequaat, met aandacht voor veiligheid, kunnen gebruiken;
4° zijn sterke punten en verbeterpunten naar voor kunnen brengen tijdens een les (theorie/praktijk);
5° de oefensystematiek, zoals bedoeld in artikel 1, 17°, van het koninklijk besluit van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten, kennen en kunnen toepassen bij de organisatie van de permanente opleiding.
Afdeling 2. - De toelatingsvoorwaarden voor de opleiding voor het getuigschrift FOROP-1
Art.5. De toelatingsvoorwaarde voor de opleiding voor het getuigschrift FOROP-1 is: voldoen aan de voorwaarden vermeld in de artikelen 12 en 37 of 38 van het koninklijk besluit van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten.
Art.6. De inschrijvingsaanvragen voor de opleiding van FOROP-1 worden ingediend bij één van de in artikel 2 bedoelde organen.
Het orgaan waarbij de inschrijvingsaanvraag werd ingediend, controleert of de in artikel 5 bedoelde toelatingsvoorwaarden vervuld zijn op de begindatum van de opleiding.
HOOFDSTUK III. - Het getuigschrift FOROP-2
Afdeling 1. - De duur en de pedagogische doelstellingen van de opleiding voor het getuigschrift FOROP-2
Art.7. De opleiding FOROP-2 omvat één module van veertig uren cursus, die bestaat uit:
1° achtentwintig uren theorie;
2° twaalf uren koude praktijk.
Art.8. § 1. De pedagogische doelstellingen van het theoretische deel van de module FOROP-2 bestaan onder andere uit volgende punten:
1° in staat zijn om de strategische keuzes van een opleidingsbeleid en de opbouw van een opleidingstraject dat eruit voortvloeit te verantwoorden, in functie van de richtlijnen van de overheid, de behoeftenanalyse en de risico's;
2° een geheel van didactische principes, die een didactisch model vormen, kennen en kunnen verklaren;
3° de pedagogische doelstellingen (algemeen en operationeel/specifiek) kennen en in staat zijn om deze op te stellen om een (theoretische of praktische) opleiding voor te bereiden;
4° in staat zijn om, in verband met de specifieke/operationele pedagogische doelstellingen, de mogelijke adequate pedagogische methodes te bepalen;
5° in staat zijn om, op basis van de didactische parameters, een opleiding op te stellen;
6° in staat zijn om een evaluatie-instrument te kiezen en op te stellen dat is aangepast aan de vooraf gedefinieerde pedagogische doelstellingen;
7° in staat zijn om adequate pedagogische hulpmiddelen te bepalen en op te stellen;
8° in staat zijn om de oefensystematiek, zoals bedoeld in artikel 1, 17°, van het koninklijk besluit van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten, te integreren en te implementeren bij de organisatie van de permanente opleiding.
§ 2. De pedagogische doelstellingen van het praktische deel van de module FOROP-2 bestaan onder andere uit volgende punten:
1° zijn opleidingsplan kunnen aanpassen in functie van de voorgestelde opleiding (zowel theoretisch als praktisch);
2° instructeurs FOROP-1 kunnen selecteren, hen aan of bij te sturen en te coachen om zodoende te komen tot een optimale werk- en/of opleidingssituatie.
Afdeling 2. - De toelatingsvoorwaarden voor de opleiding voor het getuigschrift FOROP-2
Art.9. De toelatingsvoorwaarden voor de opleiding voor het getuigschrift FOROP-2 zijn:
1°. voldoen aan de voorwaarden vermeld in de artikelen 12 en 37 of 38 van het koninklijk besluit van 18 november 2015 betreffende de opleiding van de leden van de openbare hulpdiensten en tot wijziging van diverse koninklijke besluiten;
2°. beschikken over een getuigschrift FOROP-1.
Art.10. De inschrijvingsaanvragen voor de opleiding van FOROP-2 worden ingediend bij één van de in artikel 2 bedoelde organen.
Het orgaan waarbij de inschrijvingsaanvraag werd ingediend, controleert of de in artikel 9 bedoelde toelatingsvoorwaarden vervuld zijn op de begindatum van de opleiding.
HOOFDSTUK IV. - De organisatie van de examens voor de opleiding FOROP-1 en FOROP-2
Art.11. De examens voor de opleidingen FOROP-1 en FOROP-2 bestaan uit een permanente evaluatie tijdens de looptijd van de module, aangevuld met een evaluatie van een schriftelijk werkstuk gemaakt per leerling per module.
HOOFDSTUK V. - De geldigheidsduur van de getuigschriften FOROP-1 en FOROP-2
Art.12. Het getuigschrift FOROP-1 heeft een geldigheidsduur van tien jaar, vanaf de datum van de deliberatie die het examen over de module van de opleiding afsluit.
De geldigheidsduur wordt verlengd, met telkens tien jaar, op voorwaarde dat de houder van het getuigschrift minimaal vierentwintig uren voortgezette opleiding gevolgd heeft die gelinkt zijn aan FOROP, overeenkomstig de catalogus voortgezette opleiding, gedurende de geldigheidsperiode van tien jaar.
Art.13. Het getuigschrift FOROP-2 heeft een geldigheidsduur van tien jaar, vanaf de datum van de deliberatie die het examen over de module van de opleiding afsluit.
De geldigheidsduur wordt verlengd, met telkens tien jaar, op voorwaarde dat de houder van het getuigschrift minstens vierentwintig uren voortgezette opleiding gevolgd heeft die gelinkt zijn aan FOROP, overeenkomstig de catalogus voortgezette opleiding, gedurende de geldigheidsperiode van tien jaar.
HOOFDSTUK VI. - Gelijkstellingen en vrijstellingen
Art.14. De leden van de openbare hulpdiensten en het personeel van de opleidingscentra die beschikken over een diploma in de pedagogie, worden geacht te beschikken over het getuigschrift FOROP-2.
Art.15. De leden van de openbare hulpdiensten en het personeel van de opleidingscentra die beschikken over een door de overheid erkend pedagogisch diploma dat toegang geeft tot een onderwijsfunctie in het regulier onderwijs worden geacht te beschikken over FOROP-2.
Art.16. Gastdocenten of occasionele gastsprekers die omwille van hun specifieke expertise, op verzoek van een opleidingscentrum, een gastcollege geven, worden vrijgesteld van het beschikken over het getuigschrift FOROP-1 of FOROP-2.
HOOFDSTUK VII. - Overgangsbepaling
Art. 17. Eén van de organen bedoeld in artikel 2 reikt het getuigschrift van FOROP-1 uit aan het personeelslid van een openbare hulpdienst of van een opleidingscentrum, in dienst voor de inwerkingtreding van dit besluit, onder de voorwaarde:
beschikken over een attest uitgereikt naar aanleiding van een opleiding die beantwoord aan de pedagogische doelstellingen bepaald in artikel 4, met een duurtijd gelijk aan deze zoals bepaald in artikel 3 en georganiseerd voor de inwerkingtreding van dit besluit.
De geldigheidsduur van tien jaar van het getuigschrift FOROP-1 begint op de datum van uitreiking.