Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

22 FEBRUARI 2019. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de nadere regels voor de samenstelling en de werking van het beheerscomité van de DABS



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK 1. - Samenstelling
Art. 1
HOOFDSTUK 2. - Werking
Art. 2-7
HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen
Art. 8-10



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

HOOFDSTUK 1. - Samenstelling
Artikel 1. § 1. De leden van het Beheerscomité DABS, hierna "beheerscomité" genoemd, bedoeld in artikel 74 van het Burgerlijk Wetboek, worden benoemd door de Minister van Justitie en de Minister van Binnenlandse Zaken.
  § 2. De verenigingen van steden en gemeenten, het College van het openbaar ministerie, het College van de hoven en rechtbanken, de Federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken en het Algemeen Rijksarchief dragen hun respectievelijke vertegenwoordigers voor.
  § 3. Voor elk effectief lid wordt een plaatsvervangend lid aangewezen, volgens de procedure bedoeld in de paragrafen 1 en 2.
  Bij afwezigheid dient het vaste lid zijn plaatsvervanger tijdig te verwittigen. Het plaatsvervangend lid vervangt het verhinderde lid.
  § 4. De leden worden benoemd voor een periode van 4 jaar.
  Na het verstrijken van de periode van 4 jaar blijven de leden van het beheerscomité in functie totdat ze worden vervangen of totdat hun mandaat wordt hernieuwd.
  § 5. De leden van het beheerscomité worden zo gekozen dat een gelijke verdeling over de Nederlandse en de Franse taalrol gegarandeerd wordt.
  De verenigingen van steden en gemeenten dragen minstens één vertegenwoordiger voor uit elk van de drie verenigingen van de ambtenaren van de burgerlijke stand genoemd in artikel 4, § 1 van het koninklijk besluit van 29 mei 2016 tot herinrichting van de Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand.
  De verenigingen van steden en gemeenten wijzen minstens één vertegenwoordiger aan uit het Duitse taalgebied.
  § 6. Wanneer een vast lid om enige reden zijn mandaat niet kan beëindigen, wordt het lid, dat hem vervangt, vast lid en wordt een nieuw plaatsvervangend lid benoemd voor de verdere duur van het mandaat.
  § 7. Het beheerscomité wijst in zijn midden een voorzitter en een ondervoorzitter aan uit de door de verenigingen van steden en gemeenten voorgedragen vertegenwoordigers, die tot verschillende taalrollen behoren.

HOOFDSTUK 2. - Werking
Art.2. § 1. Het beheerscomité vergadert ten minste 2 keer per jaar, na bijeenroeping door haar voorzitter.
  § 2. De voorzitter roept de leden minstens 15 kalenderdagen vooraf bijeen, en dit ambtshalve of op verzoek. De uitnodiging op verzoek gebeurt op initiatief van de Minister van Justitie of de Minister van Binnenlandse zaken en dit in onderling overleg of op verzoek van tenminste vier van haar leden.
  De uitnodiging vermeldt de agenda. De uitnodiging op verzoek vermeldt de punten die de betrokken leden op de agenda plaatsen.
  § 3. Het beheerscomité kan slechts geldig beraadslagen indien de meerderheid van zijn leden aanwezig is. Indien het quorum niet wordt bereikt, kan het Comité, na een tweede bijeenroeping, geldig beraadslagen over dezelfde agenda, ongeacht het aantal aanwezige leden.
  § 4. De beslissingen worden bij consensus tussen de leden aangenomen.
  Indien geen consensus wordt bereikt, worden de beslissingen bij gewone meerderheid van stemmen aangenomen.
  Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering beslissend.

Art.3. Het beheerscomité kan deskundigen raadplegen die geen lid zijn en hen uitnodigen om deel te nemen aan haar vergaderingen.
  Het beheerscomité kan, op eigen initiatief of op vraag van de functionaris voor de gegevensbescherming bedoeld in artikel 75, eerste lid, van het Burgerlijk Wetboek, de functionaris voor de gegevensbescherming uitnodigen om deel te nemen aan zijn vergaderingen.

Art.4. De voorzitter, de ondervoorzitter en de leden van het beheerscomité mogen geen gegevens bekendmaken waarvan zij in het kader van hun functie kennis hebben genomen.

Art.5. De leden van het beheerscomité en de deskundigen hebben recht op een vergoeding als terugbetaling van de reis- en verblijfskosten, zoals bepaald in het Koninklijk besluit van 13 juli 2017 tot vaststelling van de toelagen en vergoedingen van de personeelsleden van het federaal openbaar ambt, voor zover zij geen recht hebben op een terugbetaling van deze kosten op een andere wettelijke basis.

Art.6. § 1. Het secretariaat van het beheerscomité wordt waargenomen door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.
  Het secretariaat voert de volgende taken uit :
  - de agenda van de vergaderingen van het beheerscomité voorbereiden;
  - de leden oproepen voor de vergaderingen van het beheerscomité;
  - de notulen van de vergaderingen van het beheerscomité opstellen.
  Het secretariaat deelt de relevante informatie mee aan de bevoegde diensten van de Federale Overheidsdienst Justitie en van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, overeenkomstig de bevoegdheidsverdeling bepaald in artikel 73 van het Burgerlijk Wetboek.
  § 2. De zetel van het beheerscomité is gevestigd bij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Art.7. Het beheerscomité kan een huishoudelijk reglement opstellen.

HOOFDSTUK 3. - Slotbepalingen
Art.8. De artikelen 71 tot 77 van het Burgerlijk Wetboek ingevoegd bij artikel 4 van de wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing, treden in werking de dag waarop dit besluit in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art.9. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 10. De Minister van Justitie, de Minister van Binnenlandse zaken, de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van het Wetenschapsbeleid zijn, ieder wat zijn bevoegdheid betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.