Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

15 MAART 2019. - Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 juni 2013 betreffende dierlijke bijproducten en afgeleide producten



Inhoudstafel:


Art. 1-9



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

2013035670 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. In artikel 1, § 2, van het besluit van de Vlaamse Regering van 21 juni 2013 betreffende dierlijke bijproducten en afgeleide producten wordt een punt 1° /1 ingevoegd dat luidt als volgt:
  "beveiligde zending: een van de hiernavolgende betekeniswijzen:
  a) een aangetekend schrijven;
  b) een afgifte tegen ontvangstbewijs;
  c) elke andere door de Vlaamse Regering toegelaten betekeningswijze waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld."

Art.2. Aan artikel 2 van hetzelfde besluit wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:
  "Dit besluit is niet van toepassing op de compostering van categorie 3-materiaal, meer bepaald keukenafval en etensresten, binnen huishoudens of verbonden aan een wooncomplex of wijk met een opslag- of composteerruimte van maximaal 25 m3, op voorwaarde dat de geproduceerde compost alleen wordt afgezet binnen die huishoudens en wooncomplexen of wijken. De compost mag niet worden verhandeld."

Art.3. Aan artikel 3, § 2, van hetzelfde besluit wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:
  "In afwijking van het eerste lid, 1°, melden professionele veehouders de aanwezigheid van dergelijke kadavers minstens één keer per week aan een erkende ophaler".

Art.4. Aan artikel 6, tweede lid, van hetzelfde besluit worden een punt 3° tot en met 5° toegevoegd, die luiden als volgt:
  "3° het verwijderen op het agrarische bedrijf van dierlijke bijproducten, uitgezonderd categorie 1-materiaal, die ontstaan bij chirurgische ingrepen bij levende dieren of bij de geboorte van dieren op dat bedrijf;
  4° het verwijderen op een andere wijze dan toegelaten is conform verordening (EG) nr. 1069/2009, van categorie 2- en 3-materiaal dat afkomstig is van inrichtingen met een toelating om het te gebruiken voor onderzoek en andere specifieke doeleinden, als de hoeveelheid per week niet meer dan 20 kg bedraagt;
  5° het verwijderen op een andere wijze dan toegelaten is conform verordening (EG) nr. 1069/2009, van dierlijk materiaal dat wordt opgevangen bij het voorbehandelingsproces van de afvalwaterbehandeling in bedrijfsruimten die alleen categorie 3-materiaal ontvangen, als de hoeveelheid per week niet meer dan 20 kg bedraagt.".

Art.5. Aan artikel 11 van hetzelfde besluit wordt een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt:
  "Het eerste lid, 3°, is niet van toepassing op vervoermiddelen en recipiënten die gebruikt worden bij inzamelrondes van keukenafval dat afkomstig is van particulieren of van inrichtingen met keukenafval dat een vergelijkbare aard en samenstelling heeft."

Art.6. Artikel 12 van hetzelfde besluit wordt als volgt gewijzigd:
  "Art. 12. § 1. Bij elk vervoer van dierlijke bijproducten en afgeleide producten moet het handelsdocument gevoegd zijn, vermeld in bijlage VIII, hoofdstuk III, punt 6 van verordening (EU) nr. 142/2011.
  § 2. Als de inzamelaar, handelaar of makelaar en de ontvanger dezelfde zijn, volstaat de opmaak van alleen de volgende twee exemplaren van het handelsdocument:
  1° het originele exemplaar dat samen met de zending naar de eindbestemming gaat;
  2° een afschrift dat de producent bewaart.
  Als dierlijke bijproducten of afgeleide producten die tijdens dezelfde ronde zijn ingezameld door de geregistreerde inzamelaar, handelaar of makelaar naar een eerste ontvangende inrichting worden gevoerd, mag voor het transport naar die ontvangende inrichting gebruik gemaakt worden van een overkoepelend handelsdocument, dat expliciet verwijst naar alle betrokken handelsdocumenten van die inzamelronde.
  In geval van keukenafval, ingezameld bij particulieren of bij inrichtingen met keukenafval van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid, dat tijdens dezelfde ronde door de geregistreerde inzamelaar, handelaar of makelaar naar een eerste ontvangende inrichting wordt vervoerd, mag gebruik gemaakt worden van een overkoepelend handelsdocument. De volgende gegevens zijn opgenomen in dit handelsdocument of in een document dat bij het handelsdocument gevoegd is:
  1° in geval van inzameling bij particulieren: de naam van de gemeenten van oorsprong;
  2° in geval van inzameling bij inrichtingen: de naam en het adres van de producenten.";
  In de gevallen, vermeld in het tweede en derde lid, volstaat de opmaak van alleen de volgende twee exemplaren van het overkoepelend handelsdocument:
  1° het originele exemplaar dat samen met de zending naar de eindbestemming gaat;
  2° een afschrift dat de geregistreerde inzamelaar, handelaar of makelaar bewaart.
  § 3. Elk handelsdocument is geïdentificeerd aan de hand van een uniek nummer.
  § 4. Een kopie van het volledig ingevulde en ondertekende handelsdocument wordt teruggestuurd naar de producent en geldt als verwerkingsattest.
  Een factuur van de inzameling die aan de producent gericht is, waarop formeel en eenduidig de referentie van de handelsdocumenten, de categorie, de aard en de hoeveelheid van de dierlijke bijproducten worden vermeld, kan ook als verwerkingsattest gelden. De factuur bevat in dat geval integraal de volgende tekst: "De verantwoordelijke van de onderneming die een registratie heeft voor het inzamelen van de dierlijke bijproducten die op deze factuur zijn vermeld, bevestigt dat het afval in zijn geheel overgedragen is aan een inrichting die erkend of vergund is voor het beheer ervan.".
  § 5. De producent die het verwerkingsattest ontvangt, voegt een kopie van dat attest bij de bijbehorende handelsdocumenten. Hij bewaart die documenten gedurende tenminste twee jaar, zodat hij ze op elk verzoek van een toezichthouder kan voorleggen.
  § 6. De exploitant brengt de OVAM systematisch en schriftelijk op de hoogte in de volgende twee gevallen:
  1° als op de factuur of het handelsdocument vermeldingen ontbreken die het afval beschrijven en die bewijzen dat het afval gehanteerd, verzameld, verwerkt of gebruikt is;
  2° als er geen factuur of handelsdocument is terugbezorgd.
  § 7. Paragraaf 4, 5 en 6 zijn niet van toepassing op de inzameling van keukenafval bij particulieren en inrichtingen met keukenafval van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid, dat tijdens eenzelfde ronde door de geregistreerde inzamelaar, handelaar of makelaar naar een eerste ontvangende inrichting wordt gevoerd."

Art.7. In artikel 13, § 1, van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:
  1° punt 3° wordt vervangen door wat volgt:
  "3° het erkenningsnummer of het registratienummer in het kader van verordening (EG) nr. 1069/2009 van de inrichting of het bedrijf van oorsprong als dat van toepassing is;"
  2° punt 7° wordt vervangen door wat volgt:
  "7° het gemelde oormerknummer of chipnummer van landbouwhuisdieren als dat van toepassing is;".

Art.8. In artikel 19, eerste lid, en artikel 21, § 3 tot en met § 5, worden de woorden "aangetekende brief" telkens vervangen door de woorden "beveiligde zending".

Art. 9. De Vlaamse minister, bevoegd voor het leefmilieu en het waterbeleid, is belast met de uitvoering van dit besluit.