Details



Externe links:

Justel

Staatsblad pdf



Titel:

8 DECEMBER 2016. - Besluit van de Regering tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de commissie voor huisonderwijs



Inhoudstafel:


Art. 1-13



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Zetel van de commissie voor huisonderwijs
  De zetel van de commissie voor huisonderwijs is gevestigd bij het Ministerie van de Duitstalige Gemeenschap, Gospertstra;szlig;e 1, 4700 Eupen.

Art.2. Bijeenroeping van de commissie voor huisonderwijs
  De commissie voor huisonderwijs kan bijeengeroepen worden in de volgende gevallen :
  - De onderwijsinspectie roept de commissie voor huisonderwijs bijeen, als ze bij drie opeenvolgende aangekondigde afspraken geen controles kan uitvoeren.
  - De onderwijsinspectie roept de commissie voor huisonderwijs bijeen, als ze bij de tweede controle vaststelt dat de eisen en de kadervoorwaarden inzake huisonderwijs niet in overeenstemming zijn met het decreet.
  - De onderwijsinspectie roept de commissie voor huisonderwijs bijeen, als ze na de eerste controle vaststelt dat het welzijn van het kind in gevaar zou kunnen zijn.
  - De onderwijsinspectie roept de commissie voor huisonderwijs bijeen, als de personen belast met de opvoeding een aanvraag tot hervatting van het huisonderwijs hebben ingediend.
  - Zowel de onderwijsinspectie als de personen belast met de opvoeding kunnen de commissie voor huisonderwijs bijeenroepen, als de personen belast met de opvoeding en de onderwijsinspectie geen onderlinge overeenstemming bereiken omtrent de vaststelling van compenserende onderwijsmaatregelen.
  - De personen belast met de opvoeding kunnen beroep instellen, als ze het niet eens zijn met de beslissing van de onderwijsinspectie omtrent een verlenging van de termijn waarbinnen de verplichte examens moeten worden afgelegd.

Art.3. Samenstelling van het dossier
  Zodra een aanvraag van de onderwijsinspectie of van de personen belast met de opvoeding om de commissie voor huisonderwijs bijeen te roepen of een beroep van de personen belast met de opvoeding is ingekomen bij de commissie voor huisonderwijs, maakt de secretaris of plaatsvervangende secretaris een dossier op en gaat na of dat dossier volledig is. Het dossier bevat alle stukken, waaronder de voorliggende verslagen van de onderwijsinspectie over de huisonderwijscontroles, het standpunt van de personen belast met de opvoeding omtrent die verslagen, de gestandaardiseerde tests en/of examens die de leerling al heeft afgelegd, alsook de inventaris van die stukken.
  De secretaris of plaatsvervangende secretaris maakt een schriftelijke samenvatting van het dossier.

Art.4. Kennisgeving van de partijen en van de voorzitter
  Binnen vijf werkdagen bevestigt de secretaris of plaatsvervangende secretaris, per aangetekende brief en per gewone brief, de ontvangst van de aanvraag of van het beroep aan de partijen. De secretaris kan de partijen erom verzoeken bijkomende stukken te overhandigen.
  De secretaris of plaatsvervangende secretaris overhandigt het dossier onmiddellijk aan de voorzitter en deelt hem mee op welke datum de commissie voor huisonderwijs uiterlijk moet worden bijeengeroepen.

Art.5. Oproeping van de leden en partijen alsmede kennisgeving van de plaatsvervangende leden
  De datum waarop de commissie voor huisonderwijs zitting zal hebben, wordt door de voorzitter vastgelegd.
  Zodra bij de voorzitter een beroep of een aanvraag tot bijeenroeping van de commissie voor huisonderwijs is ingekomen en de voorzitter een zittingsdatum heeft bepaald, roept de secretaris de leden van de commissie voor huisonderwijs per gewone brief en per e-mail met ontvangstbewijs en de partijen per aangetekende brief op.
  De inventaris van de stukken en de schriftelijke samenvatting van het dossier worden aan de leden bezorgd.
  Tegelijk deelt de secretaris de plaatsvervangende leden, bij gewone brief of per e-mail met ontvangstbewijs, ter kennisneming mee op welke datum de commissie voor huisonderwijs vergadert.
  De leden en de partijen worden ten minste 5 werkdagen vóór de vastgelegde datum tot de zitting uitgenodigd.

Art.6. Aanwezigheid van de leden
  Behalve bij wettige verhindering wonen de leden de zitting bij. Bij wettige verhindering verwittigen de leden van de commissie voor huisonderwijs zo snel mogelijk de secretaris en de plaatsvervangende secretaris en bezorgen de oproeping, de inventaris van de stukken en de schriftelijke samenvatting van het dossier aan hun plaatsvervanger.

Art.7. Inzage van het dossier
  Vanaf de vijfde werkdag vóór de vastgestelde zittingsdatum mogen de partijen en de leden het dossier inzien bij het secretariaat.

Art.8. Verloop van de zitting
  De voorzitter opent, leidt en sluit de zitting. Hij is bevoegd om de zitting op verzoek van een lid of van een partij te schorsen.
  De zitting geschiedt met gesloten deuren.

Art.9. Einde van de zitting
  Meent de voorzitter dat de commissie voor huisonderwijs alle relevante informatie heeft gekregen, dan verleent hij voor de laatste keer het woord aan de partij die beroep heeft ingesteld of, naargelang van het geval, de aanvraag heeft ingediend en vraagt aan de partijen zich te verwijderen.

Art.10. Verslag over de zitting
  De secretaris of plaatsvervangende secretaris stelt een verslag over de zitting op dat door de voorzitter medeondertekend wordt. Het verslag over de zitting bevat de aanwezigheden en het verloop van de zitting.
  Dit verslag wordt zo snel mogelijk aan de leden toegezonden.

Art.11. Beslissing en, desgevallend, aanbeveling voor het komende schooljaar
  De beslissing wordt onmiddellijk na de stemming geredigeerd. Ze bevat de uitslag van de stemming en de motivering.
  De beslissing wordt ondertekend door de voorzitter, de stemgerechtigde leden en de secretaris.
  De beslissing wordt binnen 15 werkdagen na ontvangst van de aanvraag of het beroep meegedeeld; de mededeling aan de personen belast met de opvoeding geschiedt per aangetekende brief; de mededeling aan de onderwijsinspectie geschiedt per gewone brief.

Art.12. Geheimhouding
  De voorzitter, de leden en plaatsvervangende leden van de commissie voor huisonderwijs en de secretaris zijn tot geheimhouding verplicht wat het dossier, de verhoren en de beraadslagingen betreft.

Art. 13. Bewaring van het dossier
  Het volledige dossier wordt bij het secretariaat bewaard.