3 OKTOBER 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 inzake cacao- en chocoladeproducten voor menselijke consumptie
Art. 1-6
Artikel 1. § 1. In artikel 1, paragraaf 2, van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 inzake cacao- en chocoladeproducten voor menselijke consumptie worden in de Franse tekst de volgende wijzigingen aangebracht:
a) de bepaling onder 1° wordt vervangen als volgt:
"1° cacao en poudre, cacao : le produit obtenu par la transformation en poudre de fèves de cacao nettoyées, décortiquées et torréfiées et contenant pas moins de 20 % de beurre de cacao, taux calculé d'après le poids de la matière sèche, et pas plus de 9 % d'eau ;";
b) de bepaling onder 5° wordt vervangen als volgt:
"5° beurre de cacao : la matière grasse obtenue à partir de fèves de cacao ou de parties de fèves de cacao et qui répond aux caractéristiques suivantes:
- teneur en acides gras libres (exprimée en acide oléique) : pas plus de 1,75 % ;
- teneur en insaponifiables (déterminée à l'éther de pétrole) : pas plus de 0,5 %, sauf dans le cas du beurre de cacao de pression pour lequel elle n'excédera pas 0,35 %;";
c) de woorden "vermicelle ou "en flocon"s" in de bepaling onder 7°, a), worden vervangen door de woorden " "vermicelle" ou "en flocons" ".
§ 2. In artikel 1, paragraaf 2, van hetzelfde besluit wordt de bepaling onder 4° vervangen als volgt :
"4° huishoudchocoladepoeder, gesuikerde huishoudcacao, gesuikerd huishoudcacaopoeder : het product dat een mengsel is van cacaopoeder en suikers en ten minste 25 % cacaopoeder bevat.
Deze benamingen worden aangevuld met de vermelding "mager" of "sterk ontvet" indien het product mager of sterk ontvet is in de zin van punt 2°. ".
Art.2. In artikel 3 van hetzelfde besluit wordt paragraaf 1 vervangen als volgt :
" § 1. Aan de in artikel 1, § 2, 1° tot 4°, 6° tot 9°, 12° en 13°, omschreven producten mogen alleen aroma's worden toegevoegd waarmee de smaak van chocolade of melkvet niet wordt nagebootst.".
Art.3. Artikel 4, tweede lid, van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt :
"De verkoopbenamingen "chocolade", "chocoladecouverture" en "melkchocolade" respectievelijk genoemd in artikel 1, § 2, 6°, 6°, b) en 7°, mogen worden aangevuld met vermeldingen of aanduidingen betreffende kwaliteitscriteria, mits de producten :
1° in het geval van chocolade, in totaal ten minste 43 % droge cacaobestanddelen bevatten, inclusief ten minste 26 % cacaoboter;
2° in het geval van chocoladecouverture, ten minste 16 % vetvrije droge cacaobestanddelen bevatten;
3° in het geval van melkchocolade, in totaal ten minste 30 % droge cacaobestanddelen bevatten, alsmede ten minste 18 % droge melkbestanddelen, verkregen door gehele of gedeeltelijke dehydratatie van volle, halfvolle of magere melk, room, geheel of gedeeltelijk gedehydrateerde room, boter of melkvet, inclusief ten minste 4,5 % melkvet.".
Art.4. In artikel 5 van hetzelfde besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:
a) paragraaf 2, eerste lid, paragraaf 3 en paragraaf 5 worden opgeheven;
b) paragraaf 4, tweede lid wordt vervangen als volgt :
"Voor de producten bedoeld in artikel 1, § 2, 2° en 4°, tweede lid, moet in de etikettering het gehalte aan cacaoboter worden vermeld.".
Art.5. Cacao- en chocoladeproducten bestemd voor menselijke consumptie kunnen in de handel worden gebracht overeenkomstig de bepalingen die van toepassing waren vóór de inwerkingtreding van dit besluit, tot het einde van de zesde maand die volgt op de maand van de bekendmaking van dit besluit in het Belgisch Staatsblad.
Art. 6. De minister bevoegd voor Economie en Consumentenzaken, de minister bevoegd voor Volksgezondheid en de minister bevoegd voor Middenstand en Landbouw zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.