21 NOVEMBER 2016. - Koninklijk besluit over de verplichtingen inzake de aan de deposanten te verstrekken informatie over de depositogarantie
HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen
Art. 1-3
HOOFDSTUK 2. - Informatieverplichtingen met betrekking tot de depositobeschermingsregeling in hoofde van de kredietinstellingen naar Belgisch recht
Art. 4-13
HOOFDSTUK 3. - Informatieverplichtingen met betrekking tot de depositobeschermingsregeling in hoofde van de kredietinstellingen naar het recht van een derde land
Art. 14-15
HOOFDSTUK 4. - Slotbepalingen
Art. 16-17
BIJLAGE.
Art. N
HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen
Artikel 1. Dit besluit voorziet in de gedeeltelijke omzetting van richtlijn 2014/49/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 inzake de depositogarantiestelsels.
Art.2. Dit besluit legt bepaalde informatieverplichtingen op die ten aanzien van de deposanten moeten worden nageleefd met betrekking tot de depositogarantie.
Art.3. Voor de toepassing van dit besluit moet worden verstaan onder :
1° deposito's : gelddeposito's als bedoeld in artikel 5, eerste lid, 1° en 2°, van het koninklijk besluit van 14 november 2008;
2° depositocontract : overeenkomst op grond waarvan een cliënt deposito's kan verrichten of op deposito's kan inschrijven;
3° deposant : de houder of, in geval van een gemeenschappelijke rekening, elk van de houders van een deposito;
4° gemeenschappelijke rekening : een rekening die op naam van twee of meer personen is geopend of ten aanzien waarvan twee of meer personen rechten hebben die met de handtekening van een of meer van die personen kunnen worden uitgeoefend;
5° duurzame drager : ieder hulpmiddel dat de deposant in staat stelt om persoonlijk aan hem gerichte informatie op te slaan op een wijze die deze informatie toegankelijk maakt voor toekomstig gebruik gedurende een periode die is afgestemd op het doel waarvoor de informatie kan dienen, en die een ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt;
6° Garantiefonds : Garantiefonds voor financiële diensten opgericht conform artikel 3 van het koninklijk besluit van 14 november 2008;
7° het Belgische depositogarantiestelsel : de collectieve depositobeschermingsregeling als bedoeld in artikel 380 van de wet van 25 april 2014, die door het Garantiefonds wordt georganiseerd;
8° bankmerk : merk in de zin van artikel 2 van richtlijn 2008/95/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 oktober 2008 betreffende de aanpassing van het merkenrecht der lidstaten, waaronder een kredietinstelling haar werkzaamheden verricht;
9° informatiefiche over de depositobescherming : de conform artikel 5 van dit besluit opgestelde informatiefiche;
10° wet van 25 april 2014 : de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op kredietinstellingen;
11° koninklijk besluit van 14 november 2008 : het koninklijk besluit van 14 november 2008 tot uitvoering van de crisismaatregelen voorzien in de wet van 22 februari 1998 tot vaststelling van het organiek statuut van de Nationale Bank van België, voor wat betreft de oprichting van het Garantiefonds voor financiële diensten.
HOOFDSTUK 2. - Informatieverplichtingen met betrekking tot de depositobeschermingsregeling in hoofde van de kredietinstellingen naar Belgisch recht
Art.4. De bepalingen van dit hoofdstuk zijn van toepassing op de kredietinstellingen naar Belgisch recht als bedoeld in artikel 380 van de wet van 25 april 2014, met betrekking tot de deposito's die in België of in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte worden aangehouden.
Art.5. Iedere kredietinstelling stelt een informatiefiche over de depositobescherming op, waarvan de vorm en de inhoud in overeenstemming zijn met de modelfiche als bijlage bij dit besluit.
Art.6. § 1. De informatiefiche over de depositobescherming wordt kosteloos en vóór de afsluiting van een depositocontract aan de deposanten verstrekt door de kredietinstelling of haar tussenpersoon in bank- en beleggingsdiensten.
§ 2. De informatiefiche over de depositobescherming wordt ook kosteloos verstrekt aan elke potentiële deposant die erom verzoekt.
§ 3. De deposanten bevestigen de ontvangst van de informatiefiche over de depositobescherming op het moment waarop die hun overeenkomstig paragraaf 1 wordt verstrekt.
§ 4. Onverminderd de voorgaande paragrafen wordt de informatiefiche over de depositobescherming minstens eenmaal per jaar kosteloos aan de deposanten verstrekt.
Art.7. § 1. De informatiefiche over de depositobescherming wordt op één van de volgende wijzen aan de deposanten verstrekt :
a) op papier;
b) op een andere duurzame drager, als aan de in paragraaf 2 bedoelde voorwaarden is voldaan, mits de deposant de informatiefiche op eenvoudig verzoek kosteloos kan verkrijgen op papier;
c) via een website, als aan de in paragraaf 3 bedoelde voorwaarden is voldaan, mits de deposant de informatiefiche op eenvoudig verzoek kosteloos kan verkrijgen op papier.
§ 2. Een andere duurzame drager dan papier is slechts toegestaan als :
a) de verstrekking van die informatie op die drager in de context past waarin de kredietinstelling of de tussenpersoon en de deposant zakendoen of gaan zakendoen; en
b) de deposant aan wie de informatie moet worden verstrekt, wanneer hij voor de keuze tussen de informatieverstrekking op papier of op die andere duurzame drager wordt gesteld, uitdrukkelijk voor de informatieverstrekking op die andere drager kiest.
§ 3. Wanneer de informatiefiche over de depositobescherming via een website verkrijgbaar wordt gesteld, en de informatie die zij bevat, niet persoonlijk aan de deposant is gericht, moet ook aan de volgende cumulatieve voorwaarden worden voldaan :
a) de verstrekking van de informatiefiche via een website past in de context waarin de kredietinstelling of de tussenpersoon en de deposant zakendoen of gaan zakendoen;
b) de deposant aan wie de informatiefiche moet worden verstrekt, kiest, wanneer hij voor de keuze tussen de informatieverstrekking op papier of via een website wordt gesteld, uitdrukkelijk voor de informatieverstrekking via de website;
c) de deposant wordt op de hoogte gebracht van het webadres en van de plaats op de website waar hij toegang kan krijgen tot de informatiefiche;
d) de op de informatiefiche vermelde informatie over de depositobescherming is geactualiseerd;
e) de informatiefiche is continu toegankelijk via de website zolang de deposant redelijkerwijs nodig heeft om die informatiefiche te analyseren.
§ 4. Voor de toepassing van dit artikel wordt de verstrekking van de informatiefiche via een website of via elektronische berichten geacht te passen in de context waarin de kredietinstelling of de tussenpersoon en de deposant zakendoen of gaan zakendoen, als laatstgenoemde regelmatig toegang heeft tot het internet. De regelmatige toegang tot het internet wordt geacht bewezen te zijn als de deposant een e-mailadres heeft opgegeven om zaken te kunnen doen.
Art.8. De informatiefiche over de depositobescherming wordt beschikbaar gesteld in de taal die door de deposant en de kredietinstelling werd overeengekomen toen het depositocontract werd afgesloten.
Voor de deposito's die door een kredietinstelling naar Belgisch recht in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte worden gehouden, kan de informatiefiche over de depositobescherming ook in de officiële taal of talen van die lidstaat worden verstrekt.
Art.9. Elk rekeninguittreksel dat door de kredietinstelling aan de deposanten wordt bezorgd in het kader van de uitvoering van een contract over in aanmerking komende deposito's in de zin van artikel 3, 69°, van de wet van 25 april 2014, vermeldt uitdrukkelijk dat het om in aanmerking komende deposito's gaat. Die vermelding omvat een verwijzing naar de informatiefiche over de depositobescherming.
Art.10. De kredietinstellingen die hun werkzaamheden onder verschillende bankmerken verrichten, stellen de deposanten daarvan duidelijk in kennis.
De deposanten worden ook in kennis gesteld van het feit dat het in artikel 382 van de wet van 25 april 2014 bepaalde dekkingsniveau geldt voor het totaal van de deposito's die zij bij de kredietinstelling houden.
Die informatie wordt vermeld op de informatiefiche over de depositobescherming en moet, in voorkomend geval, worden geactualiseerd.
Art.11. § 1. Bij fusies, omzettingen van dochterondernemingen in bijkantoren of soortgelijke operaties stellen de kredietinstellingen de FSMA en hun deposanten daarvan ten minste één maand voordat de rechtsgevolgen van die operaties ingaan, in kennis.
De FSMA kan, om redenen van zakelijke geheimhouding of financiële stabiliteit, toestaan dat de informatie binnen een kortere termijn aan de deposanten wordt verstrekt.
§ 2. De deposanten van wie de in aanmerking komende deposito's bij een kredietinstelling het in artikel 382 van de wet van 25 april 2014 bepaalde dekkingsniveau overschrijdt ingevolge de operatie waarvan zij ter uitvoering van het eerste lid van paragraaf 1 in kennis worden gesteld, krijgen na de kennisgeving gedurende drie maanden de gelegenheid om het deel van die deposito's dat het dekkingsniveau overschrijdt, op te nemen of naar een andere kredietinstelling over te schrijven, zonder dat hun daarvoor kosten mogen worden aangerekend. De rente, de getrouwheidspremies of alle andere soorten vergoedingen of voordelen die op de datum van de kennisgeving zijn verworven, zijn hun verschuldigd.
Art.12. De kredietinstellingen die niet meer door het depositogarantiestelsel zijn gedekt, stellen hun deposanten daarvan binnen de maand in kennis.
Art.13. De kredietinstellingen stellen de houders van obligaties en andere bancaire schuldvorderingsbewijzen die vóór 12 mei 2016 door het depositogarantiestelsel waren gewaarborgd, en die niet in aanmerking komen voor de overgangsbepaling van artikel 419/2 van de wet van 25 april 2014, er schriftelijk van in kennis dat hun effecten niet langer door het Belgische depositogarantiestelsel zijn gedekt.
HOOFDSTUK 3. - Informatieverplichtingen met betrekking tot de depositobeschermingsregeling in hoofde van de kredietinstellingen naar het recht van een derde land
Art.14. De kredietinstellingen naar het recht van een derde land, die een bijkantoor hebben gevestigd in België en waarvan de verplichtingen door de Belgische depositobeschermingsregeling zijn gedekt, verstrekken hun deposanten de krachtens dit besluit vereiste informatie op de in dit besluit bepaalde wijze.
Art.15. De kredietinstellingen naar het recht van een derde land, die in België een bijkantoor hebben gevestigd en waarvan de verplichtingen door een depositobeschermingsregeling van dat derde land op een ten minste evenwaardige wijze zijn gedekt als in het kader van de overeenstemmende Belgische depositobeschermingsregeling, verstrekken hun deposanten in België alle nuttige inlichtingen over de garantieregelingen die voor de deposito's van de huidige en potentiële deposanten bij dat bijkantoor gelden.
Die informatie wordt beschikbaar gesteld in hetzij de taal die door de deposant en de kredietinstelling werd overeengekomen toen het depositocontract werd afgesloten, hetzij één van de officiële talen van België, en wordt helder en bevattelijk geformuleerd.
HOOFDSTUK 4. - Slotbepalingen
Art.16. Dit besluit treedt in werking twee maanden na de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad met uitzondering van artikel 9 die in werking treedt 4 maanden na diezelfde publicatie.
Art.17. De minister bevoegd voor Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGE.
Art. N. Bijlage bij het koninklijk besluit van 21 november 2016 over de verplichtingen inzake de aan de deposanten te verstrekken informatie over de depositogarantie
INFORMATIEFICHE OVER DE DEPOSITOBESCHERMING
Deposito's verricht bij [naam van de kredietinstelling invullen] worden beschermd door : | Het Garantiefonds (BE) |
Beschermingslimiet : | 100.000 euro per deposant en per kredietinstelling (1) [indien van toepassing :] De volgende bankmerken maken deel uit van uw kredietinstelling [alle bankmerken vermelden die onder dezelfde vergunning opereren]. |
Indien u verscheidene deposito's heeft bij dezelfde kredietinstelling : | Al uw deposito's bij dezelfde kredietinstelling worden bij elkaar opgeteld en op het totaalbedrag wordt de limiet van 100.000 euro toegepast (1). |
Indien u een gemeenschappelijke rekening heeft met een andere persoon/andere personen : | De limiet van 100.000 euro is op elke deposant afzonderlijk van toepassing (2) |
Terugbetalingstermijn indien een kredietinstelling niet langer aan haar verplichtingen kan voldoen : | 20 werkdagen (3) |
Munteenheid van terugbetaling : | euro |
Contact : | Garantiefonds voor financiële diensten Federale Overheidsdienst Financiën Algemene Administratie van de Thesaurie Kunstlaan 30 B-1040 Brussel Tel. : 32.2.574.78.40 Fax : 32.2.579.69.19 E-mail : garantiefonds.thesaurie@minfin.fed.be |
Meer informatie [onder andere over de deposito's waarvoor en de deposanten voor wie de bescherming geldt] : | Website : http://garantiefonds.belgium.be/nl |
Bevestiging van ontvangst door de deposant (4) : | .../.../... |
Aanvullende informatie |
(1) Algemene beschermingslimiet |
Indien een deposito onbeschikbaar is omdat een kredietinstelling niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen, worden de deposanten terugbetaald door een depositogarantiestelsel. De terugbetaling bedraagt ten hoogste 100.000 euro per persoon en per kredietinstelling. Dit betekent dat alle deposito's bij dezelfde kredietinstelling bij elkaar worden opgeteld om het bedrag te bepalen dat wordt gedekt. Als een deposant bijvoorbeeld een spaarrekening met 90.000 euro en een zichtrekening met 20.000 euro heeft, dan ontvangt hij of zij een terugbetaling van slechts 100.000 euro. |
[indien van toepassing] Deze methode wordt ook toegepast als een kredietinstelling onder verschillende bankmerken actief is. [naam invullen van de kredietinstelling die de deposito heeft aanvaard] opereert ook onder het(de) volgende bankmerk(en) [alle andere bankmerken van dezelfde kredietinstelling invullen]. Dit betekent dat alle deposito's die door één of meer van die bankmerken zijn aanvaard, samen zijn gedekt tot 100.000 euro. Onder bepaalde voorwaarden zijn de volgende deposito's voor meer dan 100.000 euro gedekt : Het gaat meer bepaald om (i) de deposito's die het resultaat zijn van onroerendgoedtransacties met betrekking tot particuliere woningen, (ii) de deposito's die verband houden met bepaalde levensgebeurtenissen van een deposant en die bepaalde sociale doelen dienen, en (iii) de deposito's die gebaseerd zijn op de uitbetaling van verzekeringsuitkeringen of vergoedingen voor schade door criminele activiteiten of onterechte veroordeling. |
Voor meer informatie : http://garantiefonds.belgium.be/nl(2) |
Beschermingslimiet voor gemeenschappelijke rekeningenABij gemeenschappelijke rekeningen geldt de limiet van 100.000 euro voor elke deposant afzonderlijk. Voor de deposito's op een gemeenschappelijke rekening wordt een terugbetaling verleend op grond van het aandeel dat aan elke rechthebbende op die tegoeden toekomt. Zonder bijzondere bepalingen wordt de rekening gelijkelijk over de rechthebbenden verdeeld. Voor deposito's op een rekening waarop twee of meer personen rechten kunnen doen gelden als lid van een vereniging, groepering of onverdeeldheid zonder rechtspersoonlijkheid, geldt dat, voor de berekening van de limiet van 100.000 euro, deze deposito's worden samengevoegd en behandeld als een door één enkele deposant gestort deposito, tenzij de leden individueel rechten kunnen doen gelden op de tegoeden op die rekening en de identiteit van ieder van hen kan worden vastgesteld. |
(3) Terugbetaling |
Het bevoegde depositogarantiestelsel is het Garantiefonds voor financiële diensten. |
Website : http://garantiefonds.belgium.be/nl |
Het Garantiefonds zal uw deposito's tot 100.000 euro uiterlijk binnen een termijn van 20 werkdagen, die geleidelijk zal worden teruggebracht tot een termijn van 7 werkdagen ten laatste in 2024, terugbetalen. Zolang die termijn niet zal zijn teruggebracht tot maximaal 7 werkdagen, zal het Garantiefonds erop toezien dat de deposanten binnen vijf werkdagen van hun verzoek toegang krijgen tot een passend bedrag van hun gewaarborgde deposito's om in de kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. Voor meer informatie : http://garantiefonds.belgium.be/nl |
Als u binnen voornoemde termijn geen terugbetaling heeft ontvangen, moet u zelf contact opnemen met het depositogarantiestelsel, omdat de termijn voor de indiening van een terugbetalingsaanvraag beperkt kan zijn. Voor meer informatie : http://garantiefonds.belgium.be/nl (4) Ontvangstbevestiging |
Bij de jaarlijkse verzending van de informatiefiche is er geen ontvangstbevestiging. |
Overige belangrijke informatie |
In het algemeen vallen alle deposanten, zowel particulieren als ondernemingen, onder het depositogarantiestelsel. Voor bepaalde deposito's of deposanten geldt een uitzondering. Die uitzonderingen worden op de website van het bevoegde depositogarantiestelsel vermeld. Ook zal uw kredietinstelling u op verzoek meedelen of bepaalde deposito's al dan niet in aanmerking komen. Als een deposito in aanmerking komt, zal de kredietinstelling dit ook bevestigen op uw rekeningafschriften. |