25 FEBRUARI 2016. - Ministerieel besluit tot wijziging van het ministerieel besluit van 1 augustus 1994 betreffende het fiscaal stelsel van gefabriceerde tabak
Art. 1-27
Artikel 1. Artikel 24 van het ministerieel besluit van 1 augustus 1994 betreffende het fiscaal stelsel van gefabriceerde tabak, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 24 februari 2016, wordt vervangen als volgt:
"Art. 24. In afwijking op de bij artikel 23 vastgelegde regel, wordt toegestaan dat hier te lande in het verbruik gestelde tabaksfabricaten ook worden geleverd aan andere personen dan kleinhandelaars met uitstalling, op voorwaarde dat de belastbare kleinhandelsprijs wordt berekend over de eenheidsprijs vermenigvuldigd met één van de volgende coëfficiënten:
a) 1,94 voor sigaren;
b) 6,77 voor sigaretten;
c) 4,68 voor rooktabak van fijne snede voor het rollen van sigaretten alsmede andere soorten rooktabak.
Onder eenheidsprijs moet worden verstaan:
a) voor binnenlandse fabricaten of deze afkomstig uit een andere lidstaat: de niet belaste waarde van de producten;
b) voor ingevoerde fabricaten: de douanewaarde, in voorkomend geval verhoogd met de verschuldigde invoerrechten en heffingen van gelijke werking.".
Art.2. Artikel 28 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 3 augustus 2004, wordt vervangen als volgt:
"Art. 28. De tabaksfabricaten bestemd voor inverbruikstelling in België moeten worden bekleed met een fiscaal kenteken dat wordt afgeleverd door de Belgische Staat. Dit fiscaal kenteken voldoet aan de omschrijving in artikel 34.
De tabaksfabricaten bestemd voor inverbruikstelling in Luxemburg moeten worden bekleed met een fiscaal kenteken dat wordt afgeleverd door de Luxemburgse Staat. Dit fiscaal kenteken voldoet aan de omschrijving in artikel 34 en is bovendien voorzien van een vette letter "L".".
Art.3. Artikel 29 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 29 oktober 2008, wordt vervangen als volgt:
"Art. 29. De fiscale kentekens worden geleverd in vellen van 716 x 516 mm. Het snijden van de vellen moet door de marktdeelnemers gebeuren.".
Art.4. Artikel 30 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 24 februari 2016, wordt opgeheven.
Art.5. Artikel 31 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 30 december 2010, wordt opgeheven.
Art.6. Artikel 32 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 24 april 2014, wordt opgeheven.
Art.7. Artikel 33 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 24 februari 2016, wordt opgeheven.
Art.8. Artikel 34 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 24 februari 2016, wordt vervangen als volgt:
"Art. 34. § 1. Er bestaan twee soorten fiscale kentekens: het fiscaal bandje en de fiscale sluitzegel.
Het fiscaal bandje heeft de vorm van een rechthoek van 75 x 14 mm en is in België enkel bestemd om te worden aangebracht op de sigaren per stuk.
De fiscale sluitzegel heeft de vorm van een rechthoek van 44 x 20 mm en is bestemd om te worden aangebracht op alle verpakkingen van sigaren, sigaretten, rooktabak van fijne snede voor het rollen van sigaretten en andere soorten rooktabak, met uitzondering van de sigaren per stuk.
§ 2. Op de achtergrond van het fiscaal kenteken staat een kroon afgebeeld alsook de naam van de drukker, zijnde Fedopress en komt ook de doorlopende tekst "BELGIE-BELGIQUE-BELGIEN-LUXEMBOURG-LETZEBUERG" voor.
§ 3. Op het fiscaal kenteken zijn tevens de volgende zichtbare vermeldingen aangebracht:
a) de soort van tabaksfabricaat, zijnde sigaren, sigaretten of tabak. Op de Belgische fiscale kentekens staat de soort van tabaksfabricaat vermeld in het Nederlands en in het Frans; op de Luxemburgse fiscale kentekens staat de soort van tabaksfabricaat enkel in het Frans;
b) de maximumkleinhandelsprijs uitgedrukt in €;
c) de hoeveelheid (aantal stuks of gewicht);
d) een QR-code.
§ 4. Voor wat betreft de tabaksfabricaten zoals bedoeld in artikel 2, § 1, b) en c), eerste streepje, van de wet, brengt de marktdeelnemer op het Belgische fiscale kenteken zelf de code die verwijst naar de fiscaliteit aan die van toepassing is op het moment van de inverbruikstelling; deze code wordt opgesteld overeenkomstig de modaliteiten vastgesteld door de administrateur-generaal. Deze code moet eveneens worden vermeld op de commerciële documenten opgesteld door de marktdeelnemer en de afnemer en aangeduid door de administrateur-generaal.
Voor wat betreft de tabaksfabricaten zoals bedoeld in artikel 2, § 1, c), tweede streepje, van de wet, brengt de marktdeelnemer op het Belgische fiscale kenteken zelf het karakter "Ω" aan dat verwijst naar deze specifieke soort van tabaksfabricaat; de toepassingsmodaliteiten met betrekking tot dit karakter worden vastgesteld door de administrateur-generaal. Dit karakter moet eveneens worden vermeld op de commerciële documenten opgesteld door de marktdeelnemer.".
Art.9. In artikel 35 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 31 januari 2014, wordt paragraaf 8 opgeheven.
Art.10. Artikel 40 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 30 december 2010, wordt vervangen als volgt:
"Art. 40. De marktdeelnemer kan slechts fiscale kentekens bekomen indien hij over een volgnummer beschikt. Dit volgnummer wordt bekomen door een schriftelijke aanvraag te richten aan de administrateur-generaal. De aanvraag vermeldt de naam, het adres, het KBO-nummer en een korte beschrijving van de activiteiten van de marktdeelnemer. De aanvraag moet worden vergezeld van een kopie van de vergunning erkend entrepothouder van de marktdeelnemer en van een kopie van de zekerheidsakte voor het bestellen van fiscale kentekens.".
Art.11. Artikel 45 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 30 december 2010, wordt vervangen als volgt:
"Art. 45. § 1. Het is de marktdeelnemer verboden op de fiscale kentekens andere vermeldingen aan te brengen dan deze voorgeschreven bij dit besluit.
§ 2. De marktdeelnemer mag de fiscale kentekens in zijn bezit niet afstaan - noch kosteloos noch tegen betaling - of omruilen met een andere marktdeelnemer.".
Art.12. In artikel 46, § 3, derde lid, van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 30 december 2010, worden de woorden "het ministerieel besluit van 17 oktober 1997 tot vaststelling van de retributies voor bijzondere prestaties of voor verrichtingen van de ambtenaren" vervangen door de woorden "het ministerieel besluit van 8 april 2014 tot vaststelling van de retributies voor bijzondere prestaties van de ambtenaren van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen".
Art.13. In Titel V van hetzelfde besluit wordt het opschrift van hoofdstuk I vervangen als volgt:
"Hoofdstuk I. - Sigaren".
Art.14. Artikel 49 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 26 augustus 2002, wordt opgeheven.
Art.15. Artikel 50 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 26 augustus 2002, wordt vervangen als volgt:
"Art. 50. De sigaren moeten stuksgewijs met een fiscaal kenteken zijn bekleed wanneer zij bestemd zijn om per stuk te worden verkocht.
Op elke sigaar mag er slechts één fiscaal kenteken komen. Dit fiscaal kenteken moet de sigaar ongeveer in het midden omringen. Beide uiteinden worden overeengeplakt om een nauwsluitende ring te maken die niet kan worden afgenomen zonder scheuren.
Indien ieder product geheel omringd is in bladtin, mica, cellofaanpapier, enz., dat er de vorm van aanneemt, dan moet het fiscaal kenteken stevig op dat omhulsel worden geplakt zodat het omhulsel niet kan worden afgenomen zonder het fiscaal kenteken te scheuren.
Anderzijds, wanneer het fiscaal kenteken rechtstreeks op de sigaren is aangebracht, mogen deze in een blad zijdepapier of andere stof zijn gewikkeld voor zover die verpakking doorschijnend is of aldus geconditioneerd dat men ze niet hoeft af te nemen om het fiscaal kenteken te kunnen zien.
Op de kokers van karton, hout, metaal, enz., welke slechts één sigaar bevatten moet het fiscaal kenteken zodanig worden aangebracht dat de sigaar niet uit de koker kan worden genomen zonder het fiscaal kenteken te scheuren.".
Art.16. In artikel 53, c), van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 15 mei 2007, worden de woorden "het bandje" vervangen door de woorden "het fiscaal kenteken".
Art.17. Artikel 54 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 24 februari 2016, wordt opgeheven.
Art.18. In artikel 55 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 26 augustus 2002, wordt het woord "bandjes" vervangen door het woord "kentekens".
Art.19. Artikel 56 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 26 augustus 2002, wordt vervangen als volgt:
"Art. 56. De in een open koffertje tentoongestelde sigaren moeten omwikkeld zijn met een blad cellofaan, doorzichtig papier of andere stof op zodanige wijze dat dit blad over de buitenzijden van het koffertje moet reiken. Het fiscaal kenteken wordt aldus op het blad en op de zijkanten van het koffertje gekleed zodat het onmogelijk wordt om sigaren uit te nemen zonder het fiscaal kenteken te scheuren en de verpakking te beschadigen.".
Art.20. In artikel 57 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 24 oktober 2011, wordt het woord "tabaksproducten" vervangen door het woord "tabaksfabricaten".
Art.21. Artikel 58 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 27 november 2013, wordt vervangen als volgt:
"Art. 58. Sigaretten mogen slechts worden verpakt en te koop gesteld in pakjes, in kokers of in dozen. Volle vrijheid wordt gelaten voor de materie waaruit de verpakking werd vervaardigd.
De verkoop van sigaretten per stuk of in busseltjes is verboden. De bepalingen van de artikelen 55 en 57 zijn van toepassing op sigaretten.".
Art.22. Artikel 59 van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt:
"Art. 59. Rooktabak van fijne snede voor het rollen van sigaretten en andere soorten rooktabak mogen slechts worden verpakt en te koop gesteld in pakjes, in kokers of in dozen.
Volle vrijheid wordt gelaten voor de materie waaruit de verpakking werd vervaardigd. Rooktabak mag ook worden verkocht onder de vorm van rollen. Elke rol dient te worden ingebonden door middel van een sterk touwtje en vervolgens omringd door twee kruiselings geplaatste en vast aangespannen banden in stevig papier. Die banden worden bekleed met een fiscaal kenteken, op zodanige wijze aangebracht dat de verpakking onmogelijk kan worden verwijderd zonder het fiscaal kenteken te scheuren.
Het is verboden om rooktabak van fijne snede voor het rollen van sigaretten en andere soorten rooktabak onverpakt te verkopen. De bepalingen van de artikelen 55 en 57 zijn van toepassing op rooktabak van fijne snede voor het rollen van sigaretten en andere soorten rooktabak.".
Art.23. Artikel 60 van hetzelfde besluit, laatstelijk gewijzigd bij het ministerieel besluit van 24 februari 2016, wordt opgeheven.
Art.24.In Titel VI (Justel leest Titel VII) van hetzelfde besluit wordt het opschrift van Hoofdstuk VIII, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 18 juli 2013, vervangen als volgt:
"Hoofdstuk VIII. Bepalingen in geval van wijziging van de fiscaliteit".
Art.25. In hetzelfde besluit wordt de bijlage IX, ingevoegd bij het ministerieel besluit van 17 mei 2002, opgeheven.
Art.26. De fiscale kentekens die voldoen aan de bepalingen van de door het onderhavige besluit gewijzigde of opgeheven artikelen van het ministerieel besluit van 1 augustus 1994 kunnen worden inverbruikgesteld en verkocht tot uitputting van de voorraad doch met inachtneming van alle toepasselijke wettelijke en reglementaire bepalingen.
Art. 27. Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2016.