Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

15 MEI 2014. - Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap tot bepaling van nadere regels voor de organisatie van stages in het gespecialiseerd secundair onderwijs van vorm 3



Inhoudstafel:


Art. 1-14
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

2006204119 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Doel
  Dit besluit betreft de stages ingericht in het gespecialiseerd onderwijs van vorm 3 met toepassing van het decreet van 3 maart 2004 houdende organisatie van het gespecialiseerd onderwijs.

Art.2. Observatie- en initiatiestages - nadere regels en overeenkomst
  § 1. De observatie- en initiatiestages betreffen de leerlingen van de tweede of derde fase.
  § 2. De nadere regels voor de organisatie en de evaluatie van observatie- en initiatiestages worden in bijlage 1 vastgelegd.
  § 3. De typeovereenkomst die voor de observatie- en initiatiestages gebruikt moet worden, bevindt zich in bijlage 2.

Art.3. Stages begeleide praktijk - nadere regels en overeenkomst
  § 1. De stages begeleide praktijk betreffen de leerlingen van de tweede of derde fase.
  § 2. De nadere regels voor de organisatie en de evaluatie van stages begeleide praktijk worden in bijlage 3 vastgelegd.
  § 3. De typeovereenkomst die voor de stages begeleide praktijk gebruikt moet worden, bevindt zich in bijlage 4.

Art.4. Stages praktijk verantwoordelijkheidszin - nadere regels en overeenkomst
  § 1. De stages praktijk verantwoordelijkheidszin betreffen de leerlingen van de derde fase.
  § 2. De nadere regels voor de organisatie en de evaluatie van stages praktijk verantwoordelijkheidszin worden in bijlage 5 vastgelegd.
  § 3. De typeovereenkomst die voor de stages praktijk verantwoordelijkheidszin gebruikt moet wordt, bevinden zich in bijlage 4.

Art.5. Duur van de stages
  § 1 De observatie- en initiatiestages hebben een maximumduur van 15 werkdagen per schooljaar.
  § 2. De stages begeleide praktijk in fase 2 hebben een minimale duur van 15 werkdagen en een maximale duur van 30 werkdagen gedurende de fase.
  § 3. In de opleidingen waarvoor een kwalificatieprofiel nog niet opgesteld werd met toepassing van artikel 47 van het decreet van 24 juli 1997 dat de prioritaire taken bepaalt van het basisonderwijs en van het secundair onderwijs en de structuren organiseert die het mogelijk maken ze uit te voeren, hebben de stages begeleide praktijk en/of praktijk verantwoordelijkheidszin in fase 3 een minimumduur van 30 werkdagen en een maximumduur van 40 werkdagen. Nochtans, indien fase 3 de duur van een schooljaar overschrijdt, kan de duur van de stages 75 werkdagen bedragen.
  § 4. In fase 3, minstens twee stages moeten ingericht worden; één van deze moet minstens 20 opeenvolgende werkdagen bedragen.
  § 5. De maximumduur van de stages kan overschreden worden op de voordracht van de klassenraad en na gunstig advies van de inspectie.

Art.6. Opleidingen gedurende welke stages verplicht zijn
  Stages zijn verplicht voor al de opleidingen ingericht tijdens de 2e en 3e fases van onderwijs van vorm 3, behoudens tegenovergestelde vermelding in het kwalificatieprofiel wat betreft de derde fase.

Art.7. Pedagogische organisatie van stages
  § 1. Stages worden niet in de uurregeling van de leerlingen opgenomen.
  § 2. Gelet op de vorderingsstaat in de leeractiviteiten die sterk veranderlijk kan zijn van een leerling tot de andere, kan het inrichtingshoofd beslissen, op advies van de klassenraad, dat alle leerlingen niet terzelfdertijd in stage zullen zijn. In elk geval, moet de inrichting toelaten aan alle leerlingen de competenties en kennis te verwerven bedoeld in de referentiesystemen en programma's van alle cursussen.

Art.8. Rooster met criteria voor de evaluatie van de stageplaatsen
  De rooster met criteria voor de evaluatie van de stageplaatsen, zoals bedoeld bij artikel 55bis, paragraaf 20, van het voornoemde decreet van 3 maart 2004 wordt als bijlage 6 opgenomen.

Art.9. Moeilijkheid om stageplaatsen te vinden
  De schoolinrichtingen die moeilijkheden ondervinden om stageplaatsen te vinden, vullen het formulier als bijlage 7 in en sturen het naar hun betrokken subregionale netoverschrijdende sturingsinstantie (IPIEQ) en het bestuur van de Franse Gemeenschap.

Art.10. Aanvraag om vrijstelling van een stage
  De aanvraag om totale of gedeeltelijke vrijstelling van een stage, voor het geheel of deel van de betrokken leerlingen moet bij het inrichtingshoofd ingediend worden voor het onderwijs ingericht door de Franse Gemeenschap of de Inrichtende macht voor het door de Franse Gemeenschap gesubsidieerd onderwijs door het formulier als bijlage in te vullen en mee te delen aan het bestuur van de Franse Gemeenschap.

Art.11. Aanvraag om toelating van stages in het buitenland
  Voor de organisatie van stages in het buitenland, ander dan deze ingericht in het kader van uitwisselingen die door de Europese commissie of een Belgische overheid gefinancierd of samen gefinancierd worden, moeten de inrichtingshoofden een ministeriële toestemming krijgen door hun dossier, ingediend via het formulier als bijlage 9, aan het bestuur van de Franse Gemeenschap toe te zenden.

Art.12. Opheffing
  Dit besluit heft het besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap van 27 oktober 2006 houdende organisatie van stages voor leerlingen van het gespecialiseerd secundair onderwijs van vorm 3, op.

Art.13. Inwerkingtreding
  Dit besluit treedt in werking op 1 september 2014.

Art.14. Slotbepaling
  De Minister bevoegd voor het Gespecialiseerd Onderwijs, is belast met de uitvoering van dit besluit.

BIJLAGE.
Art. N. Geen Nederlandse versie, zie Franse versie.