Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

23 AUGUSTUS 2014. - Koninklijk besluit houdende organisatie van de " Belgian Task Force for International Criminal Justice (BTF ICJ) "



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK 1. - Naam van de Belgian Task Force for International Criminal Justice (BTF ICJ)
Art. 1
HOOFDSTUK 2. - Voorzitterschap, samenstelling, secretariaat en huishoudelijk reglement van de BTF ICJ
Afdeling 1. - Voorzitterschap en samenstelling van de BTF ICJ
Art. 2
Afdeling 2. - Secretariaat en huishoudelijk reglement van de BTF ICJ
Art. 3-6
HOOFDSTUK 3. - Bevoegdheden en vergaderingen van de BTF ICJ
Afdeling 1. - Plenaire vergaderingen van de BTF ICJ
Art. 7-8
Afdeling 2. - Vergaderingen van de BTF ICJ met betrekking tot specifieke dossiers
Art. 9-10
Afdeling 3. - Vergaderingen van de BTF ICJ met betrekking tot geclassificeerde dossiers (BTF-R)
Art. 11-13
Afdeling 4. - Inachtneming van andere verleende bevoegdheden
Art. 14
HOOFDSTUK 4. - Slotbepaling
Art. 15



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

HOOFDSTUK 1. - Naam van de Belgian Task Force for International Criminal Justice (BTF ICJ)
Artikel 1. Een platform voor coördinatie, overleg en uitwisseling van informatie genaamd "Belgian Task Force for International Criminal Justice " (afgekort BTF ICJ), hierna de "BTF ICJ", wordt opgericht op de wijze bedoeld bij dit besluit. Het is tevens belast met de taken van de "Belgian Task Force for the International Criminal Court and the International Criminal Tribunals" (afgekort BTF ICC-ICT).

HOOFDSTUK 2. - Voorzitterschap, samenstelling, secretariaat en huishoudelijk reglement van de BTF ICJ
Afdeling 1. - Voorzitterschap en samenstelling van de BTF ICJ
Art.2. § 1. Het voorzitterschap en de coördinatie van de BTF ICJ wordt waargenomen door de dienst Internationaal Humanitair Recht van de FOD Justitie, in de persoon van het diensthoofd, als federale coördinator van de samenwerking met de internationale straftribunalen en voorzitter van de BTF ICJ.
  § 2. Naast de voorzitter is de BTF ICJ samengesteld als volgt:
  - een vertegenwoordiger van de Directie Coördinatie en Juridische Zaken van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister;
  - een vertegenwoordiger van de dienst Internationaal Humanitair Recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden van de FOD Justitie;
  - een vertegenwoordiger van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen van de FOD Justitie;
  - een vertegenwoordiger van het directoraat-generaal Justitiehuizen;
  - een vertegenwoordiger van de Veiligheid van de Staat;
  - een vertegenwoordiger van het Technisch en Administratief Secretariaat bij de minister van Justitie;
  - een vertegenwoordiger van de Directie-generaal Juridische Zaken van de FOD Buitenlandse Zaken;
  - een vertegenwoordiger van de Directie-generaal Consulaire Zaken van de FOD Buitenlandse Zaken;
  - een vertegenwoordiger van de Directie-generaal Bilaterale Zaken van de FOD Buitenlandse Zaken;
  - een vertegenwoordiger van de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Internationale Instellingen in Den Haag;
  - een vertegenwoordiger van de Algemene directie Juridische Steun en Bemiddeling van het ministerie van Defensie;
  - een vertegenwoordiger van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid;
  - een vertegenwoordiger van het Coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse;
  - een vertegenwoordiger van Internationale Cel van de FOD Binnenlandse Zaken;
  - een vertegenwoordiger van de Algemene Directie Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken;
  - een vertegenwoordiger van de Dienst Vreemdelingenzaken;
  - een vertegenwoordiger van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen;
  - een vertegenwoordiger van de groep "Humanitair Recht" van de federale gerechtelijke politie;
  - een vertegenwoordiger van de Getuigenbeschermingsdienst van de federale politie;
  - een vertegenwoordiger van de federale politie, verantwoordelijke voor de internationale signaleringen;
  - een vertegenwoordiger van de luchtvaartpolitie;
  - een vertegenwoordiger van de Algemene administratie van de Thesaurie van de FOD Financiën;
  - een vertegenwoordiger van het College van procureurs-generaal;
  - een vertegenwoordiger van het federaal parket.
  § 3. Voor iedere effectieve vertegenwoordiger wordt een plaatsvervanger aangewezen.
  § 4. De autoriteiten bedoeld in de paragrafen 2 van dit artikel wijzen de effectieve en plaatsvervangende leden aan die hen op permanente wijze vertegenwoordigen. Die autoriteiten zien erop toe dat die personen kunnen beschikken over een passende veiligheidsmachtiging afgegeven overeenkomstig de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen.
  § 5. De andere leden van de dienst Internationaal Humanitair Recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden van de FOD Justitie dan die bedoeld in de voorgaande paragrafen, zijn permanente deskundigen bij de BTF ICJ.

Afdeling 2. - Secretariaat en huishoudelijk reglement van de BTF ICJ
Art.3. Het secretariaat van de BTF ICJ wordt waargenomen door een medewerker van de dienst Internationaal Humanitair Recht van de FOD Justitie. Die persoon is in het bezit van een veiligheidsmachtiging afgegeven overeenkomstig voornoemde wet van 11 december 1998, die passend is met betrekking tot de behandelde dossiers.

Art.4. § 1. Het secretariaat van de BTF ICJ is belast met de opmaak van de uitnodigingen voor de vergaderingen van de verschillende componenten van de BTF ICJ vermeld in de volgende artikelen.
  § 2. Het secretariaat van de BTF ICJ stelt een verslag op van alle vergaderingen van de BTF ICJ. Het secretariaat zendt dat verslag over aan de personen die voor de vergadering waren uitgenodigd, alsook aan de minister bevoegd voor Justitie.

Art.5. Het secretariaat van de BTF ICJ stelt jaarlijks een verslag op van de activiteiten van de BTF ICJ. Het verslag wordt tijdens een plenaire zitting ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de BTF ICJ. Zodra het verslag is goedgekeurd, wordt het door de voorzitter van de BTF ICJ overgezonden aan alle autoriteiten bedoeld in artikel 2, §§ 2 en 3, van dit besluit. Een versie van het verslag die openbaar mag worden gemaakt, wordt ter informatie overgezonden aan het parlement.

Art.6. De BTF ICJ kan een huishoudelijk reglement opstellen en ter goedkeuring voorleggen aan de minister bevoegd voor Justitie.

HOOFDSTUK 3. - Bevoegdheden en vergaderingen van de BTF ICJ
Afdeling 1. - Plenaire vergaderingen van de BTF ICJ
Art.7. § 1. De plenaire vergaderingen van de BTF ICJ strekken ertoe transversale vraagpunten inzake het internationaal strafrecht en inzonderheid inzake de samenwerking met de internationale straftribunalen te onderzoeken, zonder betrekking te hebben op een specifiek verzoek om rechtshulp of de uitvoering ervan.
  § 2. De in artikel 2, § 2, van dit besluit vermelde vertegenwoordigers worden uitgenodigd voor de vergaderingen beoogd in de vorige paragraaf.
  § 3. Het verhinderde lid wordt vervangen door zijn plaatsvervanger.
  § 4. Een vertegenwoordiger van elk beleidscel van de departementen bedoeld in artikel 2, § 2, is van rechtswege eveneens uitgenodigd op de plenaire vergaderingen.
  § 5. De BTF ICJ kan volgens de noodwendigheden eveneens elke persoon van wie de samenwerking nuttig wordt geacht, horen en op gerichte wijze betrekken bij zijn werkzaamheden.

Art.8. § 1. De plenaire vergaderingen van de BTF ICJ worden voorgezeten door de in artikel 2, § 1, van dit besluit aangewezen persoon. Bij zijn afwezigheid wordt het voorzitterschap waargenomen door een lid van de dienst Internationaal Humanitair Recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden van de FOD Justitie aangewezen door de voorzitter.
  § 2. De BTF ICJ houdt minstens een plenaire vergadering per kwadrimester.
  § 3. De beslissingen die eventueel worden goedgekeurd tijdens de plenaire vergaderingen van de BTF ICJ worden genomen bij consensus, met inachtneming van de internationale verplichtingen van het Koninkrijk en de toepasselijke bepalingen van het nationaal recht.

Afdeling 2. - Vergaderingen van de BTF ICJ met betrekking tot specifieke dossiers
Art.9. § 1. Indien de noodwendigheden zulks vereisen, inzonderheid wanneer zulks noodzakelijk is geworden wegens een specifiek verzoek om rechtshulp of samenwerking, belegt de voorzitter van de BTF ICJ een vergadering van de BTF ICJ met betrekking tot een specifiek dossier of een reeks specifieke dossiers. Zulks omvat inzonderheid de noodzakelijk geworden coördinatie voor de uitvoering van :
  1° de aan België gerichte verzoeken om rechtshulp of samenwerking van de internationale straftribunalen en omgekeerd, met toepassing van hun Statuut, de akkoorden inzake nauwere samenwerkingen of de toepasselijke Belgische wetgeving;
  2° de interstatelijke rechtshulp met betrekking tot de bestrijding van de misdaden bedoeld in artikel 5 van het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafgerechtshof;
  3° de verzoeken inzake de toepassing van de regels met betrekking tot de internationale onschendbaarheid met een gerechtelijke weerslag in België.
  § 2. 1° Voorts belegt de voorzitter van de BTF ICJ ambtshalve een vergadering van de BTF ICJ met betrekking tot een specifiek dossier wanneer het beoogde dossier verband houdt met de specifieke uitvoering van de bilaterale overeenkomsten inzake de bescherming van getuigen, het luchtvervoer van gedetineerden, de tenuitvoerlegging van straffen en de voorlopige invrijheidstelling, gesloten met een internationaal strafgerecht.
  2° Op verzoek van de bevoegde gerechtelijke autoriteiten belegt de voorzitter van de BTF ICJ bovendien een vergadering inzake de voorbereiding van de organisatie en het houden in België van processen met het oog op de bestrijding van ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht.
  § 3. De in artikel 2, § 2, van dit besluit vermelde vertegenwoordigers die wegens hun bevoegdheden betrokken zijn bij de uitvoering van dat verzoek, gelet op het onderwerp van het dossier of de dossiers, worden uitgenodigd voor de vergaderingen beoogd in de vorige paragrafen.
  § 4. Het verhinderde lid wordt vervangen door zijn plaatsvervanger of, voor de Veiligheid van de Staat, de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid en het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, door de persoon die specifiek belast is met het dossier dat het onderwerp is of de dossiers die het onderwerp zijn van de vergadering.
  § 5. Het lid of de leden van de dienst Internationaal Humanitair Recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden van de FOD Justitie dat belast is of die belast zijn met het beheer van dat dossier of die dossiers nemen van rechtswege deel aan die vergaderingen.
  § 6. Volgens de noodwendigheden kan de BTF ICJ eveneens elke persoon van wie de samenwerking nuttig wordt geacht voor het goede beheer van het betrokken dossiers of de betrokken dossiers uitnodigen voor die vergaderingen.

Art.10. § 1. De vergaderingen van de BTF ICJ met betrekking tot specifieke dossiers worden voorgezeten door de persoon aangewezen in artikel 2, § 1, van dit besluit of, bij zijn afwezigheid, door een lid van de dienst Internationaal Humanitair Recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden van de FOD Justitie aangewezen door de voorzitter.
  § 2. De beslissingen die eventueel worden goedgekeurd tijdens de plenaire vergaderingen van de BTF ICJ worden genomen bij consensus, met inachtneming van de internationale verplichtingen van het koninkrijk en de toepasselijke bepalingen van het nationaal recht.

Afdeling 3. - Vergaderingen van de BTF ICJ met betrekking tot geclassificeerde dossiers (BTF-R)
Art.11. § 1. Binnen de BTF ICJ is de Belgian Task Force ICJ - Restricted, hierna de "BTF-R" genoemd, belast met de coördinatie en het beheer van en de informatie over de dossiers die onder de bevoegdheid vallen van het BTF ICJ en die geclassificeerd zijn of geclassificeerd zouden kunnen worden in de zin van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen.
  § 2. De BTF-R is samengesteld uit leden van de BTF ICJ die in het bezit zijn van een veiligheidsmachtiging afgegeven overeenkomstig voornoemde wet van 11 december 1998, die passend is met betrekking tot de behandelde dossiers. Het verhinderde lid wordt vervangen door zijn plaatsvervanger of, voor de Veiligheid van de Staat, de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse en de Getuigenbeschermingsdienst van de federale politie, door de persoon die specifiek belast is met het dossier dat het onderwerp is of de dossiers die het onderwerp zijn van de vergadering. Wanneer een lid van de BTF-R en diens plaatsvervanger niet over een dergelijke veiligheidsmachtiging beschikken, worden zij vervangen door een andere door hun autoriteit aangewezen persoon die over die veiligheidsmachtiging beschikt.
  § 3. Enkel de vertegenwoordigers van de autoriteiten van wie de aanwezigheid noodzakelijk is voor de behandeling van de punten op de agenda worden uitgenodigd om deel te nemen aan de vergaderingen van de BTF-R. De verantwoordelijke voor het betrokken dossier binnen de dienst Internationaal Humanitair Recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden van de FOD Justitie neemt van rechtswege deel aan de vergaderingen van de BTF-R, voor zover hij over de vereiste veiligheidsmachtigingen beschikt.
  § 4. De BTF-R kan volgens de noodwendigheden eveneens enige persoon die over een passende veiligheidsmachtiging beschikt en van wie de samenwerking nuttig wordt geacht, horen en op gerichte wijze betrekken bij zijn werkzaamheden.

Art.12. De BTF-R onderzoekt hoofdzakelijk:
  1° de verzoeken om samenwerking inzake geclassificeerde informatie of documenten of informatie of documenten die zouden kunnen worden geclassificeerd in de zin van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen;
  2° de dossiers inzake de bescherming van bedreigde getuigen op verzoek van de internationale strafgerechten;
  3° de mogelijke en spontane overzending van oorspronkelijk geclassificeerde informatie en documenten in de zin van voornoemde wet van 11 december 1998 die in het bezit zijn van de Belgische autoriteiten en die de internationale straftribunalen zouden kunnen helpen bij hun opdrachten;
  4° enige transversale vraag met betrekking tot de aangelegenheden vermeld in de punten 1° tot 3° van dit artikel.

Art.13. § 1. De vergaderingen van de BTF-R worden voorgezeten door de in artikel 2, § 1, van dit besluit aangewezen persoon.
  § 2. Bij afwezigheid van de voorzitter wordt het voorzitterschap waargenomen door een lid van de dienst Internationaal Humanitair Recht van het directoraat-generaal Wetgeving, Fundamentele Rechten en Vrijheden van de FOD Justitie aangewezen door de voorzitter en in het bezit van de vereiste veiligheidsmachtigingen.
  § 3. De beslissingen die eventueel worden goedgekeurd tijdens de vergaderingen van de BTF-R worden genomen bij consensus, met inachtneming van de internationale verplichtingen van het koninkrijk en de toepasselijke wetten.

Afdeling 4. - Inachtneming van andere verleende bevoegdheden
Art.14. De bepalingen van dit besluit gelden onverminderd de bevoegdheden die specifiek zijn verleend aan de minister tot wiens bevoegdheid Justitie behoort, aan de procureurs-generaal en aan de federale procureur door de artikelen 151 van de Grondwet en de artikelen 143bis, 143quater, 144sexies en 146bis van het Gerechtelijk Wetboek, alsmede de bevoegdheden verleend aan de centrale autoriteit door de wet van 29 maart 2004 betreffende de samenwerking met het Internationaal Strafgerechtshof en de internationale straftribunalen en de bevoegdheden verleend aan de dienst Internationaal Humanitair Recht van de FOD Justitie door het koninklijke besluit van 17 september 2005 houdende oprichting van een dienst internationaal humanitair recht.

HOOFDSTUK 4. - Slotbepaling
Art. 15. De minister bevoegd voor Justitie is belast met de uitvoering van dit besluit.