25 APRIL 2013. - Koninklijk besluit betreffende statistische enquêtes inzake de melk en de zuivelproducten(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 30-08-2013 en tekstbijwerking tot 25-01-2018)
Art. 1-7
BIJLAGEN.
Art. N1-N4
Artikel 1.[1 § 1. De Algemene Directie Statistiek verricht verplichte enquêtes inzake de melk en de zuivelproducten.
§ 2. Zijn onderworpen aan deze enquête :
1° de ondernemingen die melk of zuivelproducten aankopen om ze, met het doel ze te verkopen, aan toebereidings-, vervaardigings- of verwerkings-, of opslagbehandelingen te onderwerpen;
2° de ondernemingen die melk of room ophalen en deze, zonder behandeling of verwerking, volledig of gedeeltelijk aan de in punt 1° van deze paragraaf bedoelde ondernemingen overdragen.
§ 3. De Algemene Directie Statistiek ondervraagt de in artikel 1 bedoelde ondernemingen om een dekkings graad van 99% te bekomen van de jaarproductie uitgedrukt in kg voor elke in bijlage 4 vastgelegde productcategorie.
De Algemene Directie Statistiek zorgt ervoor dat deze dekkingsgraad bereikt wordt met een minimum aantal ondervraagde ondernemingen.]1
----------
(1)<KB 2017-12-22/29, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 01-01-2018>
Art.2. Elke onderneming bedoeld in artikel 1 bezorgt de gegevens via de transmissiekanalen en volgens de voorschriften gegeven door de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie.
De gevraagde informatie wordt ingevuld en teruggestuurd voor de 20e van de maand volgend op de periode waarop de inlichtingen betrekking hebben.
Art.3. De enquêtes behandelen de producten opgenomen in bijlage I, II en III.
De ondernemingen bedoeld in artikel 1 die koemelk of zuivelproducten op basis van koemelk ophalen, aankopen of verwerken, vullen maandelijks bijlage I in.
De ondernemingen bedoeld in artikel 1 die andere dan koemelk ophalen, aankopen of verwerken, vullen jaarlijks bijlage II in.
De verzamelde inlichtingen op basis van bijlage I en II hebben betrekking op de hoeveelheden product als op de hoeveelheden vet en eiwit.
De ondernemingen bedoeld in artikel 1 die zuivelproducten in voorraad hebben vullen jaarlijks bijlage III in.
De verzamelde inlichtingen op basis van bijlage III hebben betrekking op de hoeveelheden product in voorraad op 31 december.
Art.4. De bijlagen bij dit besluit kunnen worden gewijzigd door de minister bevoegd voor de Statistiek.
Art.5. Overtreding van de bepalingen van dit besluit wordt opgespoord, vastgesteld, vervolgd en gestraft, overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 19 tot 23 van de wet van 4 juli 1962.
Art.6. Het koninklijk besluit van 8 augustus 1997, waarbij een maandelijkse statistiek van de ophaling van melk en melkproductie wordt voorgeschreven, wordt opgeheven.
Art.7. De minister bevoegd voor Economie is belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage 1. - Maandelijkse enquête (koemelk)
(Bijlage niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 30-08-2013, p. 60277-60290)
Art. N2. Bijlage 2. - Jaarlijkse enquête (Andere dan koemelk)
(Bijlage niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 30-08-2013, p. 60291)
Art. N3. Bijlage 3. - Jaarlijkse enquête (Voorraden - situatie op 31 december)
(Bijlage niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 30-08-2013, p. 60292)
Art. N4.[1 Bijlage 4. - Productcategoriën
1) Grondstof op basis van koemelk | |||
Is de som van : | |||
Ontvangst van houders van melkkoeien in België | Melk | ||
Room | |||
Magere melk | |||
Ontvangst van houders van melkkoeien in een andere lidstaat van de Europese Unie | Melk Room | ||
Magere melk | |||
Aankoop bij een onderneming waarvan de bedrijfszetel zich in een andere lidstaat bevindt van de Europese Unie | Melk Room Magere melk | ||
Invoer uit een ander niet-EU-land | Melk | ||
Room | |||
Magere melk | |||
Gebruikte zuivelproducten | Halfvolle melk | ||
Karnemelk | |||
Boter/Melkvetten Melkerijboter | |||
Watervrij melkvet | |||
Boterolie en boterconcentraat | |||
Andere Boter/Melkvetten | |||
Poeder | Room | ||
Volle melk | |||
Halfvolle melk | |||
Magere melk | |||
Karnemelk | |||
Wei | |||
Andere melkproducten | |||
Geëvaporeerde melk (niet gesuikerd) | |||
Gecondenseerde melk (gesuikerd) | |||
Weiroom/Ingedikte wei | |||
Wrongel | |||
Verwerkingskaas | |||
Niet geaffineerde kazen | Melkerij | ||
Hoevekaas | |||
Caseïne en caseïnaten | |||
Andere melkproducten | |||
2) Zuivelproduct op basis van koemelk | |||
Is de som van : | |||
Leveringen in een andere lidstaat van de Europese Unie | Melk Room | ||
Magere melk | |||
Uitvoer naar een niet-EU-land | Melk | ||
Room | |||
Magere melk | |||
MELK | Volle melk Met controlemerk AA | Gepasteuriseerd U.H.T. | |
Andere volle melk | Gepasteuriseerd | ||
Gesteriliseerd | |||
U.H.T. | |||
Halfvolle melk Met controlemerk AA | Gepasteuriseerd U.H.T. | ||
Andere halfvolle melk | Gepasteuriseerd | ||
Gesteriliseerd | |||
U.H.T. | |||
Magere melk | Gepasteuriseerd | ||
Gesteriliseerd | |||
U.H.T. | |||
Karnemelk (gesuikerd inbegrepen) | |||
MELKDRANK | Chocolademelk | ||
Andere melk en melkdranken | |||
Mengsel van melk en plantaardige vetten | |||
VERSE PRODUCTEN | Room met een melkvetgehalte | hoger dan 29 % | |
lager dan of gelijk aan 29 % | |||
Bereidingen op basis van room (sauzen, ...) | |||
Gefermenteerde melk : Natuur (met suiker of andere zoetmiddelen inbegrepen) | Yoghurt Gefermenteerde melk | ||
Gefermenteerde melk : Andere (gearomatiseerd, met vruchten,...) | Yoghurt Gefermenteerde melk | ||
Desserts op basis van melk/room | |||
BOTER | Melkerijboter (Melkvet : 80-89 %) | ||
Herwerkte boter (Melkvet : 80-89 %) | |||
Andere melkvetten met een boterconcentratie | lager dan 80% : driekwart boter (melkvet : 60-62%) | ||
lager dan 80% : halfvolle boter (melkvet 39-41%) | |||
lager dan 80% : andere | |||
gelijk aan of hoger dan 90% : boterconcentraat, watervrij melkvet, boterolie en ghee | |||
Boterbereidingen (look, kruiden, ...) | |||
Mengsels van dierlijke of plantaardige vetten en van melkvetten | |||
MELKPOEDER | Room (vet : 42% en meer) | ||
Volle melk (vet : 26-42%) | |||
Halfvolle melk en gedeeltelijk afgeroomde melk (vet : 1,5-26% ) | voor menselijke voeding voor dierlijke voeding | ||
Magere melk (vet : 1,5% max.) | |||
Karnemelk | |||
Wei | |||
Andere melkproducten | |||
INGEDIKTE MELK | Geëvaporeerde melk (niet gesuikerd) | ||
Gecondenseerde melk (gesuikerd) | |||
Mengsel van ingedikte melk en plantaardig vet | |||
Weiroom/ingedikte wei | |||
KAAS | Verse kaas : natuur | ||
Verse kaas : Ricotta | |||
Verse kaas : Andere | |||
Wrongel | |||
Verwerkingskaas | |||
Niet geaffineerde kazen | |||
Cheddar | |||
Gouda | |||
Herve | |||
Mozzarella | |||
Andere Italiaanse kazen | |||
Andere kazen | |||
Andere zachte kazen | |||
Andere halfharde kazen | |||
Andere harde kazen | |||
Smeltkaas | |||
IJS | Roomijs (melkvet : 7% en meer) | ||
Consumptie-ijs : Melkijs (melkvet : 2,5% en meer) | |||
Ander ijs | |||
Basisbereidingen voor consumptie-ijs | |||
ANDERE MELKPRODUCTEN | Caseïne/Caseïnaten | ||
Lacto-albumine | |||
Andere melkeiwitten | |||
Lactose (melksuiker) | |||
Andere afgeleide zuivelproducten (matten, ...) | |||
Teruggave aan de veehouders (Magere melk, karnemelk) | |||
Kunstmatig aangezuurde producten (karnemelk, magere melk, mengsels) | |||
Melk bestemd voor veevoeders | |||
3) Geitenmelk | |||
Is de som van : | |||
Ontvangst uit België | Melk | ||
Aankoop uit buitenland | Melk | ||
Verkoop aan buitenland | Melk | ||
Kaas | Verse | ||
Andere | |||
4) Schapenmelk | |||
Is de som van : | |||
Ontvangst uit België | Melk | ||
Aankoop uit buitenland | Melk | ||
Verkoop aan buitenland | Melk | ||
Kaas | |||
Andere producten | |||
5) Voorraad op het jaareinde | |||
Is de som van : | |||
Room | |||
Melkerijboter | |||
Herbewerkte boter | |||
Poeder op basis van : | |||
Room (vet : 42 % en meer) | |||
Volle melk (vet : 26 tot 42 %) | |||
Halfvolle melk en gedeeltelijk afgeroomde melk (vet : 1,5 tot 26 %) | voor menselijke voeding voor dierlijke voeding | ||
Magere melk (vet : 1,5 % max.) | |||
Karnemelk | |||
Wei | |||
Andere melkproducten | |||
Gecondenseerde melk (gesuikerd) | |||
Kaas | |||
Smeltkaas | |||
Geitenkaas | |||
Schapenkaas |