23 DECEMBER 2011. - Besluit van de secretaris-generaal tot vaststelling van het organogram van het Departement Onderwijs en Vorming
Art. 1-13
Artikel 1. Het Departement Onderwijs en Vorming bestaat uit volgende afdelingen :
1° Stafdiensten O&V.
2° Strategische Beleidsondersteuning.
3° Beleid Onderwijspersoneel.
4° Basisonderwijs en Deeltijds Kunstonderwijs.
5° Secundair Onderwijs en Leerlingenbegeleiding.
6° Hoger Onderwijs en Volwassenenonderwijs.
7° Horizontaal Beleid.
8° Europese Programma's Een Leven lang Leren.
9° Managementondersteunende Diensten (MOD).
Art.2. De in artikel 1 vermelde subentiteiten worden geleid door een managementfunctie van N-1 niveau.
Art.3. De afdeling Stafdiensten O&V zorgt ondersteunend mee voor de coördinatie van het beleidsdomein Onderwijs en Vorming, coördineert de globale onderwijsbegroting en volgt de uitvoering hiervan op, verzamelt, verwerkt en coördineert gegevens die aan de basis liggen van een hele reeks publicaties en statistieken over het Vlaamse onderwijssysteem. De afdeling ondersteunt, coördineert en adviseert in het kader van wetskwaliteit, coördineert het klachtenmanagement en onderhoudt de formulierenwebsite. Verder werkt de afdeling Stafdiensten mee aan de opbouw en het onderhouden van de datawarehouseprojecten binnen het beleidsdomein Onderwijs en Vorming.
Art.4. De afdeling Strategische Beleidsondersteuning formuleert beleidsaanbevelingen om de Vlaamse onderwijsminister te ondersteunen en te stimuleren tot het voeren van een geïntegreerd en toekomstgericht beleid. De afdeling bereidt de bijdrage voor van de administratie voor het regeerakkoord ende beleidsnota en de meerjarenplanning en garandeert dat de beleidsbrieven en jaarplanning hierop afgestemd zijn. De afdeling coördineert het Europees en multilateraal onderwijsbeleid. De afdeling staat in voor het verdedigen van standpunten vanuit het Vlaams onderwijs- en vormingsbeleid op Europese en andere internationale fora en voor het analyseren van de implicaties van de Europese en andere internationale beleidsontwikkelingen voor het Vlaamse onderwijs- en vormingsbeleid. De afdeling spoort de kennisbehoeften op en gaat na hoe deze het best kunnen ingevuld worden, ze besteedt wetenschappelijk onderzoek uit en zorgt voor de opvolging ervan. De afdeling staat ook in voor de monitoring en evaluatie van het beleid.
Art.5. De afdeling Beleid Onderwijspersoneel staat in voor de beleidsvoorbereiding, de beleidsevaluatie en de ontwikkeling van de regelgeving voor het personeel van de onderwijssector (basisonderwijs, secundair onderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs, volwassenenonderwijs) en voor de leden van de inspectie en pedagogische begeleidingsdiensten. De afdeling werkt het meest aangepaste personeelsbeleid uit in nauw overleg met Vlaamse, federale en internationale organisaties en belangengroepen en houdt daarbij rekening met de steeds evoluerende arbeidsmarkt, met de actuele evoluties in het werkveld en met de inzichten van het beleidsniveau. De afdeling verzorgt eveneens de beleidsvoorbereiding en -ondersteuning met betrekking tot de loopbaan- en de competentieontwikkeling van het personeel van de onderwijssector.
Art.6. De afdeling Basisonderwijs en Deeltijds Kunstonderwijs verzorgt de beleidsvoorbereiding, de beleidsevaluatie en de ontwikkeling van de regelgeving voor de financiering van de werking van de onderwijsinstellingen uit het basisonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs. Meer bepaald betreft het materies als omkadering, schoolstructuren, toelagen en gelijkekansenbeleid. De afdeling verzorgt de beleidsvoorbereiding en -ondersteuning met betrekking tot flankerend onderwijsbeleid en leerlingenvervoer.
Art.7. De afdeling Secundair Onderwijs en Leerlingenbegeleiding verzorgt de beleidsvoorbereiding, de beleidsevaluatie en de ontwikkeling van de regelgeving voor de financiering van de werking van de onderwijsinstellingen uit het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. Meer bepaald betreft het materies als omkadering, schoolstructuren, toelagen en gelijkekansenbeleid. De afdeling verzorgt de beleidsvoorbereiding en -ondersteuning met betrekking tot leerlingen- en leerloopbaanbegeleiding, spijbelen, schoolvervangende onderwijsprogramma's, participatiebeleid en leerlingenstatuut. De afdeling zorgt voor de ondersteuning van de koepels van ouderverenigingen.
Art.8. De afdeling Hoger Onderwijs en Volwassenenonderwijs verzorgt de beleidsvoorbereiding en de beleidsevaluatie op het gebied van hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs. De afdeling staat ook in voor de ontwikkeling van de regelgeving voor de instellingen van het hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten) en het volwassenenonderwijs en van de regelgeving inzake de bestuursstructuur, de organisatie van het onderwijs, de kwaliteitszorg, de internationalisering, de studentenvoorzieningen en de financiering.
Art.9. De afdeling Horizontaal Beleid verzorgt de beleidsvoorbereiding, de beleidsevaluatie en de regelgeving van niveauoverschrijdende beleidsthema's zoals onder meer kwaliteit van het onderwijs, infrastructuur, capaciteit (inclusief ICT in onderwijs), school- en studietoelagen, gelijke kansen en diversiteit, de afstemming onderwijs-arbeidsmarkt, Brussel en internationalisering van het onderwijs.
Art.10. De afdeling Europese Programma's Een Leven lang Leren zorgt via EPOS vzw als Nationaal Agentschap voor Vlaanderen voor het implementeren van het Europees Programma 'Een Leven Lang Leren' (inclusief E-twinning). EPOS is ook het Vlaamse coördinatieagentschap voor een aantal andere programma's als Erasmus Mundus, Tempus en Erasmus Belgica. Ook het Nationaal Europass Centrum maakt deel uit van EPOS vzw. Verder staat de afdeling Europese Programma's Een Leven lang Leren in voor de uitwisseling tussen de Gemeenschappen van België voor studenten in de lerarenopleiding, het Buurlandenbeleid, Gros en Euroklassen.
Art.11. De afdeling Managementondersteunende Diensten (MOD) biedt aan het departement en de agentschappen van het beleidsdomein Onderwijs en Vorming en dit volgens de samenwerkingsprotocollen advies, ondersteuning en uitvoering van de dienstverlening inzake : facility, ICT, financiën & boekhouding, personeelsadministratie- en loonadministratie, personeels- en organisatieontwikkeling en interne communicatie.
Art.12. Het besluit van de secretaris-generaal van het Departement Onderwijs en Vorming van 11 mei 2009 tot vaststelling van het organogram van het Departement Onderwijs en Vorming wordt opgeheven.
Art. 13. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2012.
Brussel, 23 december 2011.
De secretaris-generaal van het Departement Onderwijs en Vorming,
M. SCHEYS