Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

26 MEI 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU



Inhoudstafel:


Art. 1-3
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

1997022659 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de omzetting van Richtlijn 2011/3/EU van de Commissie van 17 januari 2011 tot wijziging van Richtlijn 2008/128/EG houdende vaststelling van bijzondere zuiverheidseisen voor kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt.

Art.2. De bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 1 december 1998, 15 februari 1999, 25 januari 2000, 23 januari 2001, 28 september 2001, 20 maart 2002, 7 september 2003, 5 juni 2004, 27 december 2004, 21 januari 2005, 22 april 2005, 2 februari 2007, 19 november 2007, 1 oktober 2008, 20 januari 2010, 4 oktober 2010 en 13 maart 2011 wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

Art.3. De minister bevoegd voor Volksgezondheid en de Minister bevoegd voor de Veiligheid van de Voedselketen zijn, ieder wat hen betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

  Gegeven te Brussel, 26 mei 2011.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Volksgezondheid,
  Mevr. L. ONKELINX
  De Minister van Landbouw,
  Mevr. S. LARUELLE

BIJLAGE.
Art. N.
  In de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, wordt de tekst over E160d vervangen door :
  E 160 d Lycopeen



  
i Synthetisch lycopeen
  
SynoniemenLycopeen uit chemische synthese
  
DefinitieSynthetisch lycopeen is een mengsel van geometrische isomeren van lycopenen en wordt geproduceerd door de wittig-condensatie van synthetische tussenproducten die gewoonlijk worden gebruikt bij de productie van andere in levensmiddelen gebruikte carotenoïden. Synthetisch lycopeen bestaat hoofdzakelijk uit all-trans-lycopeen tezamen met 5-cis-lycopeen en kleinere hoeveelheden van andere isomeren. Commerciële lycopeenpreparaten, bestemd voor gebruik in levensmiddelen, worden geformuleerd als suspensies in spijsolie of in water dispergeerbaar of in water oplosbaar poeder.
  
Colour Index-nummer75125
  
Einecs-nummer207-949-1
  
Chemische naampsi, psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen
  
MolecuulformuleC40H56
  
Relatieve molecuulmassa536,85
  
GehalteNiet minder dan 96 % totale lycopenen (niet minder dan 70 % all-trans-lycopeen)
  E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450
  
BeschrijvingRood kristallijn poeder
  
Identificatie
  
SpectrofotometrieEen oplossing in hexaan laat een absorptiemaximum bij circa 470 nm zien
  
Test voor carotenoïdenDe kleur van de oplossing van het monster in aceton verdwijnt na successieve toevoegingen van een 5 %-oplossing van natriumnitriet en zwavelzuur 1N
  
OplosbaarheidOnoplosbaar in water en goed oplosbaar in chloroform
  
Eigenschappen van 1 %-oplossing in chloroformIs helder en heeft een intense roodoranje kleur
  
Zuiverheid
  
Gewichtsverlies bij drogenMaximaal 0,5 % (40 °C, vier uur bij 20 mm Hg)
  
Apo-12'-lycopenalMaximaal 0,15 %
  
TrifenylfosfineoxideMaximaal 0,01 %
  
OplosmiddelresiduenMethanol : maximaal 200 mg/kg
  Hexaan, 2-propanol : maximaal 10 mg/kg elk
  Dichloormethaan : maximaal 10 mg/kg (alleen in commerciële preparaten)
  
LoodMaximaal 1 mg/kg




  
ii Lycopeen uit rode tomaten
  
SynoniemenNatural Yellow 27
  
DefinitieLycopeen wordt verkregen door oplosmiddelextractie van rode tomaten (Lycopersicon esculentum L.) gevolgd door verwijdering van het oplosmiddel. Slechts de volgende oplosmiddelen mogen worden gebruikt :
  koolstofdioxide, ethylacetaat, aceton, 2-propanol, methanol, ethanol en hexaan. De voornaamste kleurstof van tomaten is lycopeen, van andere carotenoïdepigmenten mogen geringe hoeveelheden aanwezig zijn. Naast de kleurpigmenten mag het product oliën, vetten, wassen en aromacomponenten bevatten die van nature in tomaten voorkomen
  
Colour Index-nummer75125
  
Einecs-nummer207-949-1
  
Chemische naampsi,psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen
  
MolecuulformuleC40H56
  
Relatieve molecuulmassa536,85
  
GehalteE1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450
  Niet minder dan 5 % totale kleurstoffen
  
BeschrijvingDonkerrode viskeuze vloeistof
  
Identificatie
  
SpectrofotometrieMaximum in hexaan bij circa 472 nm
  
Zuiverheid
  
Oplosmiddelresiduen2-Propanol
  Hexaan
  Aceton
  Ethanol
  Methanol
  Ethylacetaat
  Maximaal 50 mg/kg, afzonderlijk of gecombineerd
  
SulfaatasMaximaal 1 %
  
KwikMaximaal 1 mg/kg
  
CadmiumMaximaal 1 mg/kg
  
ArseenMaximaal 3 mg/kg
  
LoodMaximaal 2 mg/kg




  
iii Lycopeen uit Blakeslea trispora
  
SynoniemenNatural Yellow 27
  
DefinitieLycopeen uit Blakeslea trispora wordt geëxtraheerd uit de fungale biomassa en gezuiverd door kristallisering en filtrering. Het bestaat hoofdzakelijk uit all-trans-lycopeen. Het bevat ook kleinere hoeveelheden van andere carotenoïden. Isopropanol en isobutylacetaat zijn de enige oplosmiddelen die bij de vervaardiging worden gebruikt. Commerciële lycopeenpreparaten, bestemd voor gebruik in levensmiddelen, worden geformuleerd als suspensies in spijsolie of in water dispergeerbaar of in water oplosbaar poeder.
  
Colour Index-nummer75125
  
Einecs-nummer207-949-1
  
Chemische naampsi,psi-caroteen, all-trans-lycopeen, (all-E)-lycopeen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-octamethyl-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriacontatridecaeen
  
MolecuulformuleC40H56
  
Relatieve molecuulmassa536,85
  
GehalteNiet minder dan 95 % totale lycopenen en niet minder dan 90 % all-trans-lycopeen van alle kleurstoffen
  E1 cm1 %bij 465 - 475 nm in hexaan (voor 100 % zuiver all-trans-lycopeen) is 3450
  
Beschrijving Rood kristallijn poeder
  
Identificatie
  
SpectrofotometrieEen oplossing in hexaan laat een absorptiemaximum bij circa 470 nm zien
  
Test voor carotenoïdenDe kleur van de oplossing van het monster in aceton verdwijnt na successieve toevoegingen van een 5 %-oplossing van natriumnitriet en zwavelzuur 1N
  
OplosbaarheidOnoplosbaar in water en goed oplosbaar in chloroform
  
Eigenschappen van 1 %-oplossing in chloroformIs helder en heeft een intense roodoranje kleur
  
Zuiverheid
  
Gewichtsverlies bij drogen Maximaal 0,5 % (40 °C, vier uur bij 20 mm Hg)
  
Andere carotenoïden Maximaal 5 %
  
Oplosmiddelresiduen2-Propanol : maximaal 0,1 %
  Isobutylacetaat : maximaal 1,0 %
  Dichloormethaan : maximaal 10 mg/kg (alleen in commerciële preparaten)
  
Sulfaatas Maximaal 0,3 %
  
LoodMaximaal 1 mg/kg

  Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 26 mei 2011 tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2011/3/EU.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Volksgezondheid,
  Mevr. L. ONKELINX
  De Minister van Landbouw,
  Mevr. S. LARUELLE