Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

25 JANUARI 2011. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende vruchtensappen, vruchtennectars, groentensappen en bepaalde soortgelijke producten



Inhoudstafel:


Art. 1-4



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

2004011148 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Dit besluit voorziet in de omzetting van Richtlijn 2009/106/EG van de Commissie van 14 augustus 2009 tot wijziging van Richtlijn 2001/112/EG van de Raad inzake voor menselijke voeding bestemde vruchtensappen en bepaalde soortgelijke producten.

Art.2. In artikel 1, § 2, 2°, van het koninklijk besluit van 19 maart 2004 betreffende vruchtensappen, vruchtennectars, groentensappen en bepaalde soortgelijke producten wordt het tweede lid vervangen als volgt :
  " Het op deze manier verkregen product moet organoleptische en analytische kenmerken vertonen die ten minste gelijkwaardig zijn aan die van een gemiddelde soort sap in de zin van bovenstaand punt 1°, dat uit vruchten of groenten van dezelfde soort wordt verkregen.
  De minimumbrixwaarden voor gereconstitueerd vruchtensap en gereconstitueerde vruchtenmoes zijn de volgende:
  Appel (*) Malus domestica Borkh. . . . . . 11,2
  Abrikoos (**) Prunus armeniaca L. . . . . . 11,2
  Banaan (**) Musa sp. . . . . . 21,0
  Zwarte bes (*) Ribes nigrum L. . . . . . 11,6
  Druif (*)Vitis vinifera L. of hybriden daarvan . . . . . 15,9
  Vitis labrusca L. of hybriden daarvan
  Pompelmoes (*) Citrus x paradise Macfad. . . . . . 10,0
  Guave (**) Psidium guajava L . . . . . 9,5
  Citroen (*) Citrus limon (L.) Burm.f. . . . . . 8,0
  Mango (**) Mangifera indica L. . . . . . 15,0
  Sinaasappel (*) Citrus sinensis (L.) Osbeck . . . . . 11,2
  Passievrucht (*) Passiflora edulis Sims . . . . . 13,5
  Perzik (**) Prunus persica (L.) Batsch var. persica . . . . . 10,0
  Peer (**) Pyrus communis L. . . . . . 11,9
  Ananas (*) Ananas comosus (L.) Merr. . . . . . 12,8
  Framboos (*) Rubus idaeus L. . . . . . 7,0
  Zure kers (*) Prunus cerasus L. . . . . . 13,5
  Aardbei (*) Fragaria x ananassa Duch. . . . . . 7,0
  Mandarijn (*) Citrus reticulata Blanco . . . . . 11,2
  Wanneer een sap uit sapconcentraat is bereid uit een vrucht die niet is opgenomen in de bovenstaande lijst, is de minimumbrixwaarde van het gereconstitueerde sap de brixwaarde van het sap dat is geëxtraheerd uit de voor de bereiding van het concentraat gebruikte vrucht.
  Voor de met een asterisk (*) aangegeven producten die tot sap worden verwerkt, wordt een minimale relatieve dichtheid bepaald ten opzichte van water bij 20/20 °C.
  Voor de met twee asterisken aangegeven producten (**), die tot moes worden verwerkt, wordt slechts een minimale ongecorrigeerde brixwaarde (zonder zuurcorrectie) bepaald.
  Voor zwarte bes, guave, mango en passievrucht gelden de brixwaarden uitsluitend voor gereconstitueerd vruchtensap en gereconstitueerde vruchtenmoes die in de Gemeenschap zijn geproduceerd. "

Art.3. In artikel 5, 6°, van hetzelfde besluit worden in de Nederlandstalige tekst de woorden " vervaardigd uit sapconcentra(a)t(en) " en " gedeeltelijk vervaardigd uit sapconcentra(a)t(en) " respectievelijk vervangen door de woorden " uit sapconcentra(a)t(en) " en " gedeeltelijk uit sapconcentra(a)t(en) ".

Art. 4. De Minister bevoegd voor Consumentenzaken, de Minister bevoegd voor Volksgezondheid, de Minister bevoegd voor Middenstand en de Minister bevoegd voor Economie, zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

  Gegeven te Brussel, 25 januari 2011.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Klimaat en Energie,
  P. MAGNETTE
  De Vice-Eerste Minister en Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,
  Mevr. L. ONKELINX
  De Minister van K.M.O.'s, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid,
  Mevr. S. LARUELLE
  De Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen,
  V. VAN QUICKENBORNE