Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

25 JUNI 2010. - Statuten van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 13-07-2010 en tekstbijwerking tot 14-06-2019)



Inhoudstafel:


Art. 1-5, 5/1, 5/2, 6-16



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Hoge Bescherming
  De Koning is de Hoge Beschermheer van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen.

Art.2. Rechtspersoonlijkheid
  De Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen heeft rechtspersoonlijkheid. Haar zetel is gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Art.3. Opdracht
  De Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen heeft als opdracht de wetenschappelijke kennis van de overzeese gebieden, en meer in het bijzonder van de ontwikkelingslanden, te bevorderen. Zij is een pluridisciplinair en internationaal forum. Belgische wetenschappers en wetenschappers uit de hele wereld ontmoeten er elkaar en stellen er hun werkzaamheden voor in een geest van partnerschap ten dienste van de ontwikkeling van de wetenschap en de mensheid. Hiervoor doet zij een beroep op netwerken van deskundigen, organiseert zij internationale conferenties, kent zij prijzen toe en publiceert zij wetenschappelijke werken.

Art.4.De klassen, de vice-directeurs en directeurs van de klassen, de leden
  De klassen
  De Academie is in drie klassen ingedeeld : de Klasse voor Menswetenschappen, de Klasse voor Natuur- en Geneeskundige Wetenschappen en de Klasse voor Technische Wetenschappen.
  De vice-directeurs en directeurs van de klassen
  Elke klasse kiest een vice-directeur voor één jaar uit de gewone leden. De vice-directeurs moeten alledrie tot dezelfde taalrol behoren en mogen niet tot dezelfde taalrol behoren als de directeurs. Op het einde van hun mandaat worden de vice-directeurs automatisch voor één jaar directeur van hun klasse. Na afloop van hun mandaat kunnen de directeurs slechts na een termijn van een jaar opnieuw verkozen worden.
  De leden
  Elke klasse bestaat uit ten hoogste twintig gewone leden en twintig geassocieerde leden die de Belgische nationaliteit hebben en in België verblijven, ten hoogste twintig corresponderende leden van wie minstens de helft de nationaliteit van een overzees land heeft, eregewone leden, eregeassocieerde leden en erecorresponderende leden, en ten hoogste zes leden honoris causa die dezelfde rechten hebben als de eregewone leden. Voor de Belgische leden is er taalpariteit.
  Alle leden mogen de klassezittingen bijwonen. Alleen de gewone leden en de eregewone leden mogen aan de besloten vergaderingen van hun klasse deelnemen.
  [1 Na elke verkiezing in besloten vergadering en voor elk van de klassen, ziet de Vast secretaris erop toe dat de lijst van de nieuwe gewone, geassocieerde en corresponderende leden van de Academie in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd wordt.]1
  Wanneer de gewone, de geassocieerde en de corresponderende leden de leeftijd van [1 70]1 jaar bereiken, worden zij tot het erelidmaatschap bevorderd. Het erelidmaatschap kan ook toegekend worden aan leden die niet meer regelmatig aan de werkzaamheden van de Academie kunnen deelnemen.
  ----------
  (1)<KB 2019-05-23/11, art. 2, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art.5.[1 De vast secretaris
   § 1. De vast secretaris wordt verkozen uit de gewone leden. De kandidaatstellingen worden door ten minste drie gewone of eregewone leden aan de voorzitter voorgelegd, die ze ten minste één maand voor de verkiezing bekendmaakt aan de klassen. De vast secretaris wordt verkozen tijdens een algemene vergadering van alle gewone en eregewone leden van de Academie. Om geldig te zijn, vereist de stemming de aanwezigheid van de helft van de gewone leden. De verkiezing geschiedt bij volstrekte meerderheid van stemmen. De aanwijzing van de vast secretaris wordt bekrachtigd door de Koning.
   De Koning stelt de vast secretaris op pensioen aan het einde van het kalenderjaar waarin hij [2 70]2 jaar wordt. Hij voert dan de titel van ere-vast secretaris.
   § 2. [2 De Koning kan de Vast secretaris zijn titel ontnemen bij grove nalatigheid in de uitoefening van zijn bevoegdheden. Dat gebeurt op verzoek van de minister bevoegd voor wetenschapsbeleid, op de voordracht van de algemeen directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België en na advies van de bestuurscommissie. Die beslissing kan pas worden genomen nadat de betrokkene volgens de regels gehoord is geweest maar zonder dat deze aan die vergadering zitting heeft.]2
   De vast secretaris kan tegen die beslissing in beroep gaan. Dit beroep wordt ingesteld bij de interdepartementale raad van beroep, zoals vastgelegd in artikel 53 van het koninklijk besluit van 25 februari 2008 tot vastlegging van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen, en wordt ingediend binnen een termijn van 10 dagen die loopt vanaf de datum waarop de beslissing hem werd meegedeeld.
   § 3. Zo de vast secretaris voor meer dan drie maanden afwezig is of hij het voorwerp is van een afzettingsmaatregel, wijst de bestuurscommissie een gewoon lid aan om de vast secretaris te vervangen.
   Dat lid neemt alle bevoegdheden van de vast secretaris op zich en geniet al diens voorrechten Hij draagt de titel van vast secretaris ad interim.
   § 4. De vast secretaris is belast met het dagelijkse beheer van de Academie. Hij leidt [2 het personeel dat ter beschikking gesteld wordt van de Academie]2 en neemt het secretariaat waar van de bestuurscommissie, en van het bureau. Hij woont alle vergaderingen van de Academie bij. Hij heeft enkel stemrecht in de klasse waarvan hij lid is. Hij is belast met het opstellen van de notulen van alle vergaderingen en het bewaren van alle archiefstukken. [2 ...]2 Hij stelt de catalogus op van de publicaties van de Academie en vult hem regelmatig aan. Hij zorgt voor de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad - in de loop van de eerste helft van januari - van de namen van de leden van de bestuurscommissie.]1
  ----------
  (1)<KB 2015-12-14/12, art. 2, 002; Inwerkingtreding : 08-01-2016>
  (2)<KB 2019-05-23/11, art. 3, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art. 5/1. [1 Het bureau
   Het bureau is een raadgevend orgaan dat de vast secretaris moet bijstaan bij het beheer van de Academie. Het is samengesteld uit de vast secretaris, de voorzitter, de directeurs en vicedirecteurs in functie en de erevoorzitters.]1
  ----------
  (1)<Ingevoegd bij KB 2015-12-14/12, art. 3, 002; Inwerkingtreding : 08-01-2016>


Art. 5/2.[1 Het personeel
   De algemeen directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België stelt het personeel aan en stelt het ter beschikking van de Vast secretaris.]1
  ----------
  (1)<KB 2019-05-23/11, art. 4, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art.6.De Voorzitter
  [1 de Minister]1 benoemt, op voorstel van de Academie, voor één jaar, om beurten de directeur van elke klasse tot Voorzitter van de Academie.
  De Voorzitter wordt afwisselend gekozen onder de directeurs van de Franse taalrol en de directeurs van de Nederlandse taalrol.
  [1 De Voorzitter vertegenwoordigt de Academie op openbare plechtigheden.]1
  ----------
  (1)<KB 2019-05-23/11, art. 5, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art.7.De Bestuurscommissie
  De Academie wordt beheerd door een Bestuurscommissie. [2 Zij is belast met de daden van het beheer van de rechtspersoonlijkheid.]2 Zij vertegenwoordigt de Academie in rechte. Zij handelt onder het gezag van de Minister die bevoegd is voor het Wetenschapsbeleid.
  [1 De bestuurscommissie bestaat uit zes gewone leden van de Academie, te weten twee leden per klasse, waarvan één per taalrol, de voorzitter en de vast secretaris. De zes verkozen leden worden voor een mandaat van drie jaar aangewezen. Elk jaar is een derde van de bestuurscommissie hernieuwbaar. Aftredende leden kunnen voor een tweede mandaat van drie jaar worden verkozen. De verkiezing en de herverkiezing van de leden van de commissie worden bekrachtigd door de minister die bevoegd is voor het wetenschapsbeleid. De minister kan een ambtenaar alsook een vervanger van [2 de Koninklijke Sterrenwacht van België]2 aanwijzen om zitting te hebben in de bestuurscommissie. De zes benoemde leden en de voorzitter zijn stemgerechtigd. De vast secretaris en de ambtenaar die de minister vertegenwoordigt, hebben een raadgevende stem.]1
  De Bestuurscommissie kan slechts geldig beslissingen nemen indien minstens vier leden aanwezig zijn, de Voorzitter inbegrepen. De beslissingen worden genomen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de Voorzitter.
  De Bestuurscommissie kan wetenschappelijke commissies oprichten indien zij dit voor het vervullen van haar opdracht nuttig acht, en keurt de oprichting van werkgroepen goed.
  De wetenschappelijke commissies hebben als doel zich over actuele thema's te buigen terwijl de werkgroepen de praktische uitvoering van duidelijk omschreven evenementen als opdracht hebben.
  ----------
  (1)<KB 2015-12-14/12, art. 5, 002; Inwerkingtreding : 08-01-2016>
  (2)<KB 2019-05-23/11, art. 6, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art.8. De wetenschappelijke commissies
  De wetenschappelijke commissies kiezen hun voorzitter voor drie jaar uit de gewone leden die er deel van uitmaken. De mandaten van de voorzitters zijn slechts éénmaal hernieuwbaar. Een voorzitter die 65 jaar wordt tijdens zijn mandaat, mag dit behouden tot het einde, en desgevallend tot het einde van de verlenging ervan.
  In een wetenschappelijke commissie kunnen personen zetelen die niet tot de Academie behoren.

Art.9. De werkgroepen
  Werkgroepen worden met een welbepaald doel opgericht en hebben een tijdelijk karakter; van zodra de bestaansreden van een werkgroep vervalt, wordt hij ontbonden. De werkgroepen kiezen hun voorzitter uit de leden van de Academie die er deel van uitmaken.
  In een werkgroep kunnen personen zetelen die niet tot de Academie behoren.

Art.10. Zittingen
  Elke klasse is verplicht elke maand - met uitzondering van de maanden juli, augustus en september - een vergadering te houden voor haar gewone, geassocieerde en corresponderende leden.
  In oktober vergaderen de drie Klassen in een plenaire zitting waar verslag uitgebracht wordt over de werkzaamheden van de Academie en waar de door de Academie uitgereikte prijzen bekendgemaakt worden.

Art.11. Jaarlijkse wedstrijden
  De Academie organiseert jaarlijkse wedstrijden over thema's die verband houden met haar opdracht. De werken die zij bekroont kunnen op kosten van de Academie gepubliceerd worden. De leden mogen niet aan de wedstrijden deelnemen.

Art.12.[1 De Vast secretaris geeft een voorafgaand advies aan de algemeen directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België over voorstellen van giften en/of legaten van allerhande aard in verband met de opdrachten van de Academie en ten haar voordele voor zover hun waarde lager ligt dan 50.000 euro, exclusief fiscale heffingen.
   De Bestuurscommissie doet hetzelfde over voorstellen van giften en/of legaten waarvan de waarde hoger ligt dan 50.000 euro, exclusief fiscale heffingen.]1
  ----------
  (1)<KB 2019-05-23/11, art. 7, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art.13.
  <Opgeheven bij KB 2019-05-23/11, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art.14.[1 Wijziging statuten
   Elk artikel van de statuten kan gewijzigd worden op aanvraag van de bestuurscommissie.
   Deze wijziging moet goedgekeurd worden tijdens een buitengewone algemene vergadering van de Academie.
   Deze vergadering moet bijeengeroepen worden ten vroegste één maand vóór de datum waarop zij zal plaatsvinden. De oproep herneemt de vraag tot en het voorstel van wijziging. De vergadering kan enkel zetelen wanneer de helft van de gewone leden, met uitzondering van de eregewone leden, aanwezig is. De stemming moet verworven worden bij volstrekte meerderheid van stemmen van de gewone leden en de eregewone leden en met geheime verkiezing. Elk stemgerechtigd lid kan volmacht geven aan een ander lid. Een lid mag niet meer dan één volmacht hebben.
   Het goedgekeurde voorstel van wijziging wordt vervolgens voorgelegd aan de Koning voor ratificatie op aanvraag van de Minister.]1
  ----------
  (1)<KB 2019-05-23/11, art. 9, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art.15.[1 Huishoudelijk reglement
   De bepalingen van deze statuten worden verduidelijkt en verder uitgewerkt in een huishoudelijk reglement dat door de bestuurscommissie wordt opgesteld en door de Minister wordt goedgekeurd.
   Het wordt door de Vast secretaris meegedeeld aan de leden van de Academie en het personeel dat ter beschikking gesteld wordt.]1
  ----------
  (1)<KB 2019-05-23/11, art. 10, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2019>

Art. 16. Overgangsbepalingen
  De lopende mandaten die op datum van het in voege treden van het koninklijk besluit houdende de statuten van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen van 25 juni 2010, worden voortgezet tot het einde van de oorspronkelijk voorziene termijn.
  De benoemde leden die op datum van het in voege treden van het koninklijk besluit houdende de statuten van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen van 25 juni 2010, behouden hun titel, bevoegdheden en voorrechten.