Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

4 OKTOBER 2010. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU



Inhoudstafel:


Art. 1-4
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

1997022149  1997022659 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. De bijlage bij het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 18 december 1997, 24 september 2004 en 8 december 2004, wordt gewijzigd overeenkomstig deel I van de bijlage bij dit besluit.

Art.2. De bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 1 december 1998, 15 februari 1999, 25 januari 2000, 23 januari 2001, 28 september 2001, 20 maart 2002, 7 september 2003, 5 juni 2004, 27 december 2004, 21 januari 2005, 22 april 2005, 2 februari 2007, 19 november 2007, 1 oktober 2008 en 20 januari 2010 wordt gewijzigd overeenkomstig deel II van de bijlage bij dit besluit.

Art.3. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art.4. De Minister bevoegd voor Volksgezondheid en de Minister bevoegd voor de Veiligheid van de Voedselketen zijn, ieder wat hen betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

  Gegeven te Brussel, 4 oktober 2010.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Volksgezondheid,
  Mevr. L. ONKELINX
  De Minister van Landbouw,
  Mevr. S. LARUELLE

BIJLAGE.
Art. N. Bijlage bij het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU

  Deel I
  Na nummer E 959 wordt de volgende tekst met nummer E 961 ingevoegd :



  
  
" EG-nr.NaamLevensmiddelenMaximale gebruiksdoses
  
E 961NeotaamNiet-alcoholische dranken
  
  gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers20 mg/l
  
  dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten of op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers20 mg/l
  
  Desserts en soortgelijke producten
  
  gearomatiseerde desserts op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  bereidingen op basis van melk en daarvan afgeleide producten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  desserts op basis van vruchten en groenten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  desserts op basis van eieren, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  desserts op basis van graan, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  desserts op basis van vetten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  " snacks " : voorverpakte gezouten, gedroogde hapjes op basis van zetmeel of (hazel)noten, die bepaalde aroma's bevatten18 mg/kg
  
  Snoepgoed
  
  snoepgoed zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  snoepgoed op basis van cacao of gedroogde vruchten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers65 mg/kg
  
  snoepgoed op basis van zetmeel, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers 65 mg/kg
  
  hoorntjes en wafeltjes zonder toegevoegde suikers voor ijs60 mg/kg
  
  " Essoblaten " (eetpapier)60 mg/kg
  
  boterhampasta op basis van cacao, melk, gedroogde vruchten of vet, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  ontbijtgranen met een vezelgehalte van meer dan 15 % en ten minste 20 % zemelen, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers200 mg/kg
  
  sterk gearomatiseerde keelpastilles zonder toegevoegde suikers65 mg/kg
  
  kauwgom zonder toegevoegde suikers250 mg/kg
  
  suikerwerk in de vorm van tabletten met verminderde verbrandingswaarde15 mg/kg
  
  cider en perencider20 mg/l
  
  dranken bestaande uit een mengsel van bier, cider, perencider, gedistilleerd of wijn en niet-alcoholische dranken20 mg/l
  
  gedistilleerde dranken met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15 % vol20 mg/l
  
  alcoholvrij bier of bier met een alcoholgehalte van ten hoogste 1,2 % vol20 mg/l
  
  " Tafelbier/Bière de table/Table beer " (met een extractgehalte van de stamwort van minder dan 6 %) met uitzondering van " Obergäriges Einfachbier "20 mg/l
  
  bier met een zuurgraad van ten minste 30 milli-equivalent NaOH20 mg/l
  
  donker bier van het type " oud bruin "20 mg/l
  
  bier met verminderde verbrandingswaarde1 mg/l
  
  consumptie-ijs met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers26 mg/kg
  
  vruchten in blik of in glas, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers32 mg/kg
  
  jam, gelei en marmelade, met verminderde verbrandingswaarde32 mg/kg
  
  vruchten- en groentebereidingen, met verminderde verbrandingswaarde32 mg/kg
  
  zoetzure vruchten- en groenteconserven10 mg/kg
  
  " Feinkostsalat "12 mg/kg
  
  zoetzure conserven en halfconserven van vis, alsmede marinaden van vis, schaal-, schelp- en weekdieren10 mg/kg
  
  soep met verminderde verbrandingswaarde5 mg/l
  
  sauzen12 mg/kg
  
  mosterd12 mg/kg
  
  banketbakkerswaren bestemd voor bijzondere voeding55 mg/kg
  
  voedingsmiddelen die zijn bestemd om in energiebeperkte diëten voor gewichtsvermindering te worden genuttigd, als omschreven in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen voor bijzondere voeding26 mg/kg
  
  Dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik, als omschreven in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen voor bijzondere voeding32 mg/kg
  
  voedingssupplementen verstrekt in vloeibare vorm20 mg/kg
  
  voedingssupplementen verstrekt in vaste vorm60 mg/kg
  
  voedingssupplementen op basis van vitaminen en/of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten185 mg/kg
  
  tafelzoetstoffenQuantum satis "

  Deel II
  Na nummer E 959 wordt de volgende tabel voor nummer E 961 ingevoegd :



  
" E 961 Neotaam
  
SynoniemenN-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine-1-methylester,
  N-(3,3-dimethylbutyl)-L-aspartyl-L-fenylalanine-methylester.
  
DefinitieNeotaam wordt vervaardigd door reactie onder waterstofdruk van aspartaam met 3,3,-dimethylbutyraldehyde in methanol met behulp van een palladium/koolstofkatalysator. Het wordt geïsoleerd en gezuiverd door filtratie, waarbij diatomeeënaarde kan worden gebruikt. Na de verwijdering van het oplosmiddel door destillatie wordt neotaam gewassen met water, geïsoleerd door centrifugatie en ten slotte vacuüm gedroogd.
  
CAS-nr. :165450-17-9
  
Chemische naamN-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine-1-methylester
  
MolecuulformuleC20H30N2O5
  
Relatieve molecuulmassa378,47
  
Beschrijvingwit tot gebroken wit poeder
  
GehalteMinimaal 97,0 % (gedroogd)
  
Eigenschappen
  
Oplosbaarheid4,75 % (m/m) bij 60 °C in water, oplosbaar in ethanol en ethylacetaat
  
Zuiverheid
  
WatergehalteMaximaal 5 % (Karl Fischermethode, monster van 25 + 5mg)
  
pH5,0 - 7,0 (0,5 %-oplossing in water)
  
Smelttraject81 °C tot 84 °C
  
N-[(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine Maximaal 1,5 %
  
LoodMaximaal 1 mg/kg "

  Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 4 oktober 2010 tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU.
  De Minister van Volksgezondheid,
  Mevr. L. ONKELINX
  De Minister van Landbouw,
  Mevr. S. LARUELLE