4 OKTOBER 2010. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU
Art. 1-4
BIJLAGE.
Art. N
Artikel 1. De bijlage bij het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 18 december 1997, 24 september 2004 en 8 december 2004, wordt gewijzigd overeenkomstig deel I van de bijlage bij dit besluit.
Art.2. De bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 1 december 1998, 15 februari 1999, 25 januari 2000, 23 januari 2001, 28 september 2001, 20 maart 2002, 7 september 2003, 5 juni 2004, 27 december 2004, 21 januari 2005, 22 april 2005, 2 februari 2007, 19 november 2007, 1 oktober 2008 en 20 januari 2010 wordt gewijzigd overeenkomstig deel II van de bijlage bij dit besluit.
Art.3. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Art.4. De Minister bevoegd voor Volksgezondheid en de Minister bevoegd voor de Veiligheid van de Voedselketen zijn, ieder wat hen betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 4 oktober 2010.
ALBERT
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
Mevr. L. ONKELINX
De Minister van Landbouw,
Mevr. S. LARUELLE
BIJLAGE.
Art. N. Bijlage bij het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU
Deel I
Na nummer E 959 wordt de volgende tekst met nummer E 961 ingevoegd :
" EG-nr. | Naam | Levensmiddelen | Maximale gebruiksdoses |
E 961 | Neotaam | Niet-alcoholische dranken | |
gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 20 mg/l | ||
dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten of op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 20 mg/l | ||
Desserts en soortgelijke producten | |||
gearomatiseerde desserts op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
bereidingen op basis van melk en daarvan afgeleide producten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
desserts op basis van vruchten en groenten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
desserts op basis van eieren, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
desserts op basis van graan, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
desserts op basis van vetten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
" snacks " : voorverpakte gezouten, gedroogde hapjes op basis van zetmeel of (hazel)noten, die bepaalde aroma's bevatten | 18 mg/kg | ||
Snoepgoed | |||
snoepgoed zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
snoepgoed op basis van cacao of gedroogde vruchten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 65 mg/kg | ||
snoepgoed op basis van zetmeel, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 65 mg/kg | ||
hoorntjes en wafeltjes zonder toegevoegde suikers voor ijs | 60 mg/kg | ||
" Essoblaten " (eetpapier) | 60 mg/kg | ||
boterhampasta op basis van cacao, melk, gedroogde vruchten of vet, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
ontbijtgranen met een vezelgehalte van meer dan 15 % en ten minste 20 % zemelen, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers | 200 mg/kg | ||
sterk gearomatiseerde keelpastilles zonder toegevoegde suikers | 65 mg/kg | ||
kauwgom zonder toegevoegde suikers | 250 mg/kg | ||
suikerwerk in de vorm van tabletten met verminderde verbrandingswaarde | 15 mg/kg | ||
cider en perencider | 20 mg/l | ||
dranken bestaande uit een mengsel van bier, cider, perencider, gedistilleerd of wijn en niet-alcoholische dranken | 20 mg/l | ||
gedistilleerde dranken met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15 % vol | 20 mg/l | ||
alcoholvrij bier of bier met een alcoholgehalte van ten hoogste 1,2 % vol | 20 mg/l | ||
" Tafelbier/Bière de table/Table beer " (met een extractgehalte van de stamwort van minder dan 6 %) met uitzondering van " Obergäriges Einfachbier " | 20 mg/l | ||
bier met een zuurgraad van ten minste 30 milli-equivalent NaOH | 20 mg/l | ||
donker bier van het type " oud bruin " | 20 mg/l | ||
bier met verminderde verbrandingswaarde | 1 mg/l | ||
consumptie-ijs met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 26 mg/kg | ||
vruchten in blik of in glas, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers | 32 mg/kg | ||
jam, gelei en marmelade, met verminderde verbrandingswaarde | 32 mg/kg | ||
vruchten- en groentebereidingen, met verminderde verbrandingswaarde | 32 mg/kg | ||
zoetzure vruchten- en groenteconserven | 10 mg/kg | ||
" Feinkostsalat " | 12 mg/kg | ||
zoetzure conserven en halfconserven van vis, alsmede marinaden van vis, schaal-, schelp- en weekdieren | 10 mg/kg | ||
soep met verminderde verbrandingswaarde | 5 mg/l | ||
sauzen | 12 mg/kg | ||
mosterd | 12 mg/kg | ||
banketbakkerswaren bestemd voor bijzondere voeding | 55 mg/kg | ||
voedingsmiddelen die zijn bestemd om in energiebeperkte diëten voor gewichtsvermindering te worden genuttigd, als omschreven in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen voor bijzondere voeding | 26 mg/kg | ||
Dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik, als omschreven in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen voor bijzondere voeding | 32 mg/kg | ||
voedingssupplementen verstrekt in vloeibare vorm | 20 mg/kg | ||
voedingssupplementen verstrekt in vaste vorm | 60 mg/kg | ||
voedingssupplementen op basis van vitaminen en/of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten | 185 mg/kg | ||
tafelzoetstoffen | Quantum satis " |
" E 961 Neotaam | |
Synoniemen | N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine-1-methylester, N-(3,3-dimethylbutyl)-L-aspartyl-L-fenylalanine-methylester. |
Definitie | Neotaam wordt vervaardigd door reactie onder waterstofdruk van aspartaam met 3,3,-dimethylbutyraldehyde in methanol met behulp van een palladium/koolstofkatalysator. Het wordt geïsoleerd en gezuiverd door filtratie, waarbij diatomeeënaarde kan worden gebruikt. Na de verwijdering van het oplosmiddel door destillatie wordt neotaam gewassen met water, geïsoleerd door centrifugatie en ten slotte vacuüm gedroogd. |
CAS-nr. : | 165450-17-9 |
Chemische naam | N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine-1-methylester |
Molecuulformule | C20H30N2O5 |
Relatieve molecuulmassa | 378,47 |
Beschrijving | wit tot gebroken wit poeder |
Gehalte | Minimaal 97,0 % (gedroogd) |
Eigenschappen | |
Oplosbaarheid | 4,75 % (m/m) bij 60 °C in water, oplosbaar in ethanol en ethylacetaat |
Zuiverheid | |
Watergehalte | Maximaal 5 % (Karl Fischermethode, monster van 25 + 5mg) |
pH | 5,0 - 7,0 (0,5 %-oplossing in water) |
Smelttraject | 81 °C tot 84 °C |
N-[(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine | Maximaal 1,5 % |
Lood | Maximaal 1 mg/kg " |