12 OKTOBER 2010. - Koninklijk besluit betreffende de goedkeuring, de ijking en de installatie van de meettoestellen gebruikt om toezicht te houden op de naleving van de wet betreffende de politie over het wegverkeer en haar uitvoeringsbesluiten(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 25-10-2010 en tekstbijwerking tot 28-09-2022)
HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen
Art. 1, 1/1
Art. 1/1 WAALS GEWEST
HOOFDSTUK II. - Modelgoedkeuring
Art. 2
Art. 2 WAALS GEWEST
Art. 2 Vlaams Gewest
Art. 3-4
HOOFDSTUK III. - Procedure voor de verkrijging van een modelgoedkeuring
Art. 5
Art. 5 WAALS GEWEST
Art. 5 Vlaams Gewest
Art. 6
Art. 6 WAALS GEWEST
Art. 7
Art. 7 WAALS GEWEST
Art. 7 Vlaams Gewest
Art. 8
Art. 8 WAALS GEWEST
Art. 8 Vlaams Gewest
Art. 9
HOOFDSTUK IV. - Procedure voor de eerste ijk, de herijk en de technische controle van de toestellen
Art. 10
Art. 10 WAALS GEWEST
Art. 10 Vlaams Gewest
Art. 11-14
Art. 14 WAALS GEWEST
Art. 14 Vlaams Gewest
Art. 15
HOOFDSTUK V. - Controle van de vaste installaties
Art. 16
Art. 16 WAALS GEWEST
Art. 16 Vlaams Gewest
HOOFDSTUK VI. - Vergoedingen voor de modelgoedkeuring
HOOFDSTUK VI. WAALS GEWEST. - [1 Vergoedingen]1
Art. 17
Art. 17 WAALS GEWEST
Art. 17 Vlaams Gewest
Art. 18
Art. 18 WAALS GEWEST
Art. 18 Vlaams Gewest
HOOFDSTUK VII. - Opleiding
Art. 19
HOOFDSTUK VIII. - Slotbepalingen
Art. 20
Art. 20 WAALS GEWEST
Art. 21
BIJLAGEN.
Art. N1-N2
Art. N2/1 WAALS GEWEST
Art. N3-N4
Art. N4 WAALS GEWEST
Art. Bijlage{/art}
HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen
Artikel 1. Dit besluit is van toepassing op de toestellen die gebruikt worden om toezicht te houden op de naleving van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd op 16 maart 1968 en haar uitvoeringsbesluiten, en die rechtstreeks of onrechtstreeks een meting uitvoeren, in dit besluit " toestel " genoemd, en dit onder voorbehoud van de toepassing van andere reglementering betreffende specifieke toestellen.
Art. 1/1.VLAAMS GEWEST
[1 In dit besluit wordt verstaan onder: 1° Vlaamse minister: de Vlaamse minister bevoegd voor het verkeersveiligheidsbeleid; 2° het Agentschap Wegen en Verkeer: het Agentschap Wegen en Verkeer, vermeld in artikel 28, § 1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 3 juni 2005 met betrekking tot de organisatie van de Vlaamse administratie.]1
----------
(1)<Ingevoegd bij BVR 2015-07-10/11, art. 173, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
Art. 1/1_WAALS_GEWEST. [1 In dit besluit wordt verstaan onder: 1° de Waalse Minister: de Minister bevoegd voor de Verkeersveiligheid of diens afgevaardigde; 2° [2 de Waalse wettelijke Metrologie: de Directie of de cel van de Waalse Overheidsdienst Mobiliteit en Infrastructuur belast met de wettelijke metrologie en de uitvoering van de metrologische prestaties.]2]1
--------
(1)<Ingevoegd bij <BWG 2018-06-21/07, art. 1, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
(2)<BWG 2022-05-25/12, art. 1, 005; Inwerkingtreding : 08-10-2022>
HOOFDSTUK II. - Modelgoedkeuring
Art.2. De toestellen zijn onderworpen aan de modelgoedkeuring, aan de eerste ijk, aan de herijk en aan de technische controle, bedoeld in de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen.
Om de modelgoedkeuring te kunnen verkrijgen moeten de toestellen voldoen aan de voorschriften bepaald in de bijlagen 1 tot 3 of, wat betreft de toestellen vervaardigd en in de handel gebracht in een andere lidstaat van de Europese Unie, in Turkije of in Zwitserland of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst, aan voorschriften van toepassing in deze staat voor zover deze evenwaardige garanties bieden.
Art. 2_WAALS_GEWEST. De toestellen zijn onderworpen aan de modelgoedkeuring, aan de eerste ijk, aan de herijk en aan de technische controle, bedoeld in de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen. Om de modelgoedkeuring te kunnen verkrijgen moeten de toestellen voldoen aan de voorschriften bepaald in de bijlagen 1 tot 3 of, wat betreft de toestellen vervaardigd en in de handel gebracht in een andere lidstaat van de Europese Unie, in Turkije of in Zwitserland of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst, aan voorschriften van toepassing in deze staat voor zover deze evenwaardige garanties bieden.
[1 In afwijking van het eerste lid kan de Waalse Minister beslissen dat de modelgoedkeuring voor bepaalde meettoestellen niet vereist wordt. In dit geval bepaalt de Waalse Minister de proeven die worden verricht en de wijze waarop ze worden uitgevoerd met het oog op de eerste ijk, de herijk en de technische controle. De Waalse Minister bepaalt ook de inhoud van het ijkcertificaat.]1
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 2, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art. 2_VLAAMS_GEWEST. De toestellen zijn onderworpen aan de modelgoedkeuring, aan de eerste ijk, aan de herijk en aan de technische controle, bedoeld in de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen. Om de modelgoedkeuring te kunnen verkrijgen moeten de toestellen voldoen aan de voorschriften bepaald in de bijlagen 1 tot 3 of, wat betreft de toestellen vervaardigd en in de handel gebracht in een andere lidstaat van de Europese Unie, in Turkije of in Zwitserland of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst, aan voorschriften van toepassing in deze staat voor zover deze evenwaardige garanties bieden. [1 In afwijking van het eerste lid kan de Vlaamse minister, wat hem betreft, beslissen dat voor bepaalde types toestellen de modelgoedkeuring niet vereist is.]1
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 174, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
Art.3. Elke modelgoedkeuring wordt verleend voor maximum tien jaar (hernieuwbaar) en houdt de toekenning in van een nationaal goedkeuringsteken dat bestaat uit een rechthoekige omlijsting bevattende een kennummer van meerdere cijfers, een streepje, de hoofdletter B, een streepje en de laatste twee cijfers van het jaartal van toekenning van de modelgoedkeuring.
Het kennummer wordt voorafgegaan door de letter P bij modelgoedkeuringen van beperkte strekking.
Elk toestel moet overeenstemmen met het goedgekeurde model en het toegewezen goedkeuringsteken voor dit model dragen op duurzame en onuitwisbare wijze.
Art.4. In geval het een variant betreft van een reeds goedgekeurd model, moet een aanvraag voor die variant worden ingediend overeenkomstig de dezelfde voorwaarden als die bedoeld in artikel 5.
HOOFDSTUK III. - Procedure voor de verkrijging van een modelgoedkeuring
Art.5. § 1. De aanvraag tot modelgoedkeuring van een toestel wordt bij de Dienst Metrologie van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, ingediend door de fabrikant of, voor zover hij in een lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland gevestigd is, zijn gevolmachtigde of elke aanvrager die de conformiteit van de in serie vervaardigde toestellen met het goedgekeurde model kan verzekeren en die in staat is dezelfde verantwoordelijkheden te dragen als de fabrikant.
Voor de studie en de proeven voorafgaand aan modelgoedkeuring wordt één exemplaar van het model met toebehoren bezorgd aan het organisme bedoeld in artikel 6, en in voorkomend geval wordt toegang verleend tot een installatie.
§ 2. Elk exemplaar van het model wordt vergezeld van de technische documentatie bepaald onder punt 7.1 van de bijlage 1, en van de aanwijzingen voor het gebruik en de installatie ervan. Het handboek met betrekking tot de opleiding voorzien in artikel 19 maakt eveneens deel uit van het goedkeuringsdossier.
Drie exemplaren van deze documentatie worden aan de Dienst Metrologie voorgelegd samen met de meet-, proef- of onderzoeksverslagen bedoeld in de artikelen 6 en 7.
Art. 5_WAALS_GEWEST. § 1. De aanvraag tot modelgoedkeuring van een toestel wordt bij de Dienst Metrologie van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie [1 of bij de Waalse wettelijke Metrologie]1, ingediend door de fabrikant of, voor zover hij in een lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland gevestigd is, zijn gevolmachtigde of elke aanvrager die de conformiteit van de in serie vervaardigde toestellen met het goedgekeurde model kan verzekeren en die in staat is dezelfde verantwoordelijkheden te dragen als de fabrikant. Voor de studie en de proeven voorafgaand aan modelgoedkeuring wordt één exemplaar van het model met toebehoren bezorgd aan het organisme bedoeld in artikel 6, en in voorkomend geval wordt toegang verleend tot een installatie. § 2. Elk exemplaar van het model wordt vergezeld van de technische documentatie bepaald onder punt 7.1 van de bijlage 1, en van de aanwijzingen voor het gebruik en de installatie ervan. Het handboek met betrekking tot de opleiding voorzien in artikel 19 maakt eveneens deel uit van het goedkeuringsdossier. Drie exemplaren van deze documentatie worden aan de Dienst Metrologie [1 of aan de Waalse wettelijke Metrologie]1 voorgelegd samen met de meet-, proef- of onderzoeksverslagen bedoeld in de artikelen 6 en 7.
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 3, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art. 5_VLAAMS_GEWEST. § 1. De aanvraag tot modelgoedkeuring van een toestel wordt bij de Dienst Metrologie van de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1, ingediend door de fabrikant of, voor zover hij in een lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland gevestigd is, zijn gevolmachtigde of elke aanvrager die de conformiteit van de in serie vervaardigde toestellen met het goedgekeurde model kan verzekeren en die in staat is dezelfde verantwoordelijkheden te dragen als de fabrikant. Voor de studie en de proeven voorafgaand aan modelgoedkeuring wordt één exemplaar van het model met toebehoren bezorgd aan het organisme bedoeld in artikel 6, en in voorkomend geval wordt toegang verleend tot een installatie. § 2. Elk exemplaar van het model wordt vergezeld van de technische documentatie bepaald onder punt 7.1 van de bijlage 1, en van de aanwijzingen voor het gebruik en de installatie ervan. Het handboek met betrekking tot de opleiding voorzien in artikel 19 maakt eveneens deel uit van het goedkeuringsdossier. Drie exemplaren van deze documentatie worden aan de Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1 voorgelegd samen met de meet-, proef- of onderzoeksverslagen bedoeld in de artikelen 6 en 7.
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 175, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
Art.6. De voorafgaande proeven van modelgoedkeuring worden uitgevoerd door :
a) een organisme geaccrediteerd voor het uitvoeren van de individuele proeven vermeld in de bijlagen van dit besluit, in overeenstemming met de eisen van de Europese norm EN 17025, binnen het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie voor het uitvoeren van deze proeven in een andere lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland, of
b) de nationale autoriteit voor wettelijke metrologie in een andere lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land die partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland gevestigd is, voor zover de testprocedures gelijkwaardig zijn aan die van het organisme voorzien in punt a).
Voor de afgifte en de verlenging van deze accreditatie verifieert de accreditatie instantie of het organisme zoals bedoeld in a) voldoet aan alle garanties inzake onafhankelijkheid.
Het organisme mag noch fabrikant van de toestellen zijn noch gevolmachtigde van de fabrikant, noch de overheidspersonen bedoeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968.
De meerderheidsaandeelhouder van het organisme mag geen fabrikant of verdeler van deze toestellen zijn.
Het organisme mag, onder eigen toezicht en op eigen verantwoordelijkheid, de uitvoering van sommige voorafgaande proeven van modelgoedkeuring toevertrouwen aan andere laboratoria.
Art.6_WAALS_GEWEST. De voorafgaande proeven van modelgoedkeuring worden uitgevoerd door : a) een organisme geaccrediteerd voor het uitvoeren van de individuele proeven vermeld in de bijlagen van dit besluit, in overeenstemming met de eisen van de Europese norm EN 17025, binnen het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie voor het uitvoeren van deze proeven in een andere lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland [1 of in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland]1, of b) de nationale autoriteit voor wettelijke metrologie in een andere lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land die partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland [1 of in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland]1 gevestigd is, voor zover de testprocedures gelijkwaardig zijn aan die van het organisme voorzien in punt a). Voor de afgifte en de verlenging van deze accreditatie verifieert de accreditatie instantie of het organisme zoals bedoeld in a) voldoet aan alle garanties inzake onafhankelijkheid. Het organisme mag noch fabrikant van de toestellen zijn noch gevolmachtigde van de fabrikant, noch de overheidspersonen bedoeld in artikel 62 van de wet van 16 maart 1968. De meerderheidsaandeelhouder van het organisme mag geen fabrikant of verdeler van deze toestellen zijn. Het organisme mag, onder eigen toezicht en op eigen verantwoordelijkheid, de uitvoering van sommige voorafgaande proeven van modelgoedkeuring toevertrouwen aan andere laboratoria.
----------
(1)<BWG 2022-05-25/12, art. 2, 005; Inwerkingtreding : 08-10-2022>
Art.7. Het organisme legt de resultaten van de voorafgaande proeven van modelgoedkeuring voor aan de Dienst Metrologie.
De modelgoedkeuring wordt door de Dienst Metrologie verleend op basis van de meet-, proef- en onderzoeksverslagen van het organisme en eventueel van andere laboratoria.
De Dienst Metrologie vermeldt in het goedkeuringsdossier, voor wat betreft de eerste ijk, de herijk of de technische controles, de proeven die moeten uitgevoerd worden per type van toestel en een voorbeeld van ijkcertificaat is aan het dossier bijgevoegd.
Art. 7_WAALS_GEWEST. Het organisme legt de resultaten van de voorafgaande proeven van modelgoedkeuring voor aan de Dienst Metrologie [1 of aan de Waalse wettelijke Metrologie]1. De modelgoedkeuring wordt door de Dienst Metrologie [1 of de Waalse wettelijke Metrologie]1 verleend op basis van de meet-, proef- en onderzoeksverslagen van het organisme en eventueel van andere laboratoria. De Dienst Metrologie [1 of de Waalse wettelijke Metrologie]1 vermeldt in het goedkeuringsdossier, voor wat betreft de eerste ijk, de herijk of de technische controles, de proeven die moeten uitgevoerd worden per type van toestel en een voorbeeld van ijkcertificaat is aan het dossier bijgevoegd.
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 4, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art. 7_VLAAMS_GEWEST. Het organisme legt de resultaten van de voorafgaande proeven van modelgoedkeuring voor aan de Dienst Metrologie [1 of aan het Agentschap Wegen en Verkeer]1. De modelgoedkeuring wordt door de Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1 verleend op basis van de meet-, proef- en onderzoeksverslagen van het organisme en eventueel van andere laboratoria. De Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1 vermeldt in het goedkeuringsdossier, voor wat betreft de eerste ijk, de herijk of de technische controles, de proeven die moeten uitgevoerd worden per type van toestel en een voorbeeld van ijkcertificaat is aan het dossier bijgevoegd. [1 In de gevallen, vermeld in artikel 2, derde lid, bepaalt de Vlaamse minister de proeven die moeten worden uitgevoerd met het oog op de eerste ijk, de herijk of de technische controle. Hij bepaalt ook de inhoud van het ijkcertificaat.]1
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 176, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
Art.8. Het dossier van modelgoedkeuring en een exemplaar van het goedgekeurde model (als het concept het toelaat) worden bijgehouden op de Dienst Metrologie.
Een kopie van dit dossier mag ter beschikking gesteld worden van het onafhankelijke organisme dat instaat voor de eerste ijk, de herijk en de technische controles, met het akkoord van de fabrikant of van zijn gevolmachtigde. Zonder dit akkoord worden minstens de instrumenten en specifieke middelen die strikt noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de proeven ter beschikking van het organisme gesteld.
Art. 8_WAALS_GEWEST. Het dossier van modelgoedkeuring en een exemplaar van het goedgekeurde model (als het concept het toelaat) worden bijgehouden op de Dienst Metrologie [1 of op de Waalse wettelijke Metrologie]1. Een kopie van dit dossier mag ter beschikking gesteld worden van het onafhankelijke organisme dat instaat voor de eerste ijk, de herijk en de technische controles, met het akkoord van de fabrikant of van zijn gevolmachtigde. Zonder dit akkoord worden minstens de instrumenten en specifieke middelen die strikt noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de proeven ter beschikking van het organisme gesteld.
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 5, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art. 8_VLAAMS_GEWEST. Het dossier van modelgoedkeuring en een exemplaar van het goedgekeurde model (als het concept het toelaat) worden bijgehouden op de Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1. Een kopie van dit dossier mag ter beschikking gesteld worden van het onafhankelijke organisme dat instaat voor de eerste ijk, de herijk en de technische controles, met het akkoord van de fabrikant of van zijn gevolmachtigde. Zonder dit akkoord worden minstens de instrumenten en specifieke middelen die strikt noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de proeven ter beschikking van het organisme gesteld.
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 177, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
Art.9. De kosten van de voorafgaande proeven van modelgoedkeuring zijn ten laste van de aanvrager.
HOOFDSTUK IV. - Procedure voor de eerste ijk, de herijk en de technische controle van de toestellen
Art.10. De toestellen zijn onderworpen aan eerste ijk, herijk en technische controle waarvan de proeven overeenkomstig het modelgoedkeuringsdossier moeten worden uitgevoerd onder het hoog toezicht van de Dienst Metrologie, door een organisme geaccrediteerd in overeenkomst de eisen van de Europese normen EN 17025 en EN 17020, type A, binnen het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie in een lidstaat van de Europese Gemeenschap of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland.
Art. 10_WAALS_GEWEST.[1 § 1. De toestellen zijn onderworpen aan eerste ijk, herijk en technische controle waarvan de proeven overeenkomstig het modelgoedkeuringsdossier worden uitgevoerd door een daartoe erkend organisme of door de Waalse wettelijke Metrologie. § 2. Om erkend te worden moeten de keuringsinstellingen: 1° op basis van de Europese normen EN 17025 en EN ISO/IEC 17020, geaccrediteerd worden als keuringsinstellingen van type A door een accreditatieorganisme overeenkomstig de eisen EN 17020, type A, binnen het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie in een andere lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land dat partij is bij de Europese Economische Ruimte of in Turkije of in Zwitserland of in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland; 2° zorgen voor de naleving van de eisen bepaald onder titel IIbis van het koninklijk besluit van 20 december 1972 houdende gedeeltelijke inwerkingtreding van de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, meetstandaarden en meettoestellen, en tot vaststelling van de toepassingsmodaliteiten van hoofdstuk II van deze wet, over de meettoestellen. § 3. De keuringsinstelling of de Waalse Wettelijke Metrologie kan proefverslagen gebruiken en interpreteren die zijn opgesteld door: 1° een accreditatieorganisme overeenkomstig de eisen EN 17025 binnen het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie om deze proeven uit te voeren in een andere Lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land dat partij is bij de Europese Economische Ruimte of in Turkije of in Zwitserland of in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, of; 2° de nationale autoriteit voor wettelijke metrologie in een andere Lidstaat van de Europese Unie of in een EVA-land dat partij is bij de Europese Economische Ruimte of in Turkije of in Zwitserland of in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, voor zover de testprocedures gelijkwaardig zijn aan die van het organisme voorzien in punt 1°. § 4. Volgens de eisen bepaald in dit artikel verleent de Waalse wettelijke Metrologie een erkenningscertificaat aan de keuringsinstelling voor de uitvoering van de eerste ijk en de herijk en de technische controle. Voor de meettoestellen brengen de erkende keuringsinstellingen of de Waalse wettelijke Metrologie na afloop van de herijkverrichting de aanvaardingsmerken, de afkeuringsmerken, en de verzegelingsmerken aan zoals bepaald in de artikelen 34bis9, 34bis16, 34bis17 en 34bis18 van het koninklijk besluit van 20 december 1972 houdende gedeeltelijke inwerkingtreding van de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, meetstandaarden en meettoestellen, en tot vaststelling van de toepassingsmodaliteiten van hoofdstuk II van deze wet, over de meettoestellen. Het erkenningscertificaat voorziet in de termijn voor de overdracht van de resultaten van de herijk naar de Waalse wettelijke Metrologie alsook in de door de erkende keuringsinstelling te gebruiken verzegelingsmerken. Wanneer de erkende keuringsinstelling de overeenkomstig dit artikel genomen bepalingen niet naleeft, kan de Waalse Minister de erkenning geheel of gedeeltelijk opschorten of intrekken nadat de erkende keuringsinstelling in staat is gesteld om zijn opmerkingen te maken.]1
----------
(1)<BWG 2022-05-25/12, art. 3, 005; Inwerkingtreding : 08-10-2022>
Art. 10_VLAAMS_GEWEST. De toestellen zijn onderworpen aan eerste ijk, herijk en technische controle waarvan de proeven overeenkomstig het modelgoedkeuringsdossier [1 of de voorwaarden bepaald door de Vlaamse minister in de gevallen, vermeld in artikel 2, derde lid,]1 moeten worden uitgevoerd onder het hoog toezicht van de Dienst Metrologie, [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer,]1 door een organisme geaccrediteerd in overeenkomst de eisen van de Europese normen EN 17025 en EN 17020, type A, binnen het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie in een lidstaat van de Europese Gemeenschap of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland.
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 178, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
Art.11. De eerste ijk, de herijk en de technische controle worden voor elk toestel uitgevoerd.
Art.12. De herijk heeft plaats om de twee jaar.
Als het toestel moet worden hersteld met verbreking van de verzegeling, wordt het toestel na herstelling aan een eerste ijk onderworpen.
Art.13. Voor de eerste ijk, de herijk of een technische controle op aanvraag wordt het toestel samen met het metrologisch boekje, aan het organisme bezorgd.
Art.14. In geval van aanvaarding, op basis van de resultaten van de proeven, stelt het organisme een ijkcertificaat op, vult het metrologische boekje in en brengt de verzegeling aan zoals voorzien in het modelgoedkeuringsdossier. Ook het aanvaardingsmerk wordt aangebracht zoals beoogd in de bijlage 4.
In geval van weigering, vult het organisme het metrologische boekje van het toestel in en brengt het merk van afkeur aan zoals beoogd in bijlage 4.
Het ijkcertificaat en het metrologisch boekje worden door het organisme overgemaakt aan de eigenaar van het toestel.
Een kopie van de ijkcertificaten en de metrologische boekjes die door het organisme worden uitgereikt, dienen aan de Dienst Metrologie te worden overgemaakt in het kader van het hoog toezicht.
Art. 14_WAALS_GEWEST. In geval van aanvaarding, op basis van de resultaten van de proeven, stelt het organisme een ijkcertificaat op, vult het metrologische boekje in en brengt de verzegeling aan zoals voorzien in het modelgoedkeuringsdossier. Ook het aanvaardingsmerk wordt aangebracht zoals beoogd in de bijlage 4. In geval van weigering, vult het organisme het metrologische boekje van het toestel in en brengt het merk van afkeur aan zoals beoogd in bijlage 4. Het ijkcertificaat en het metrologisch boekje worden door het organisme overgemaakt aan de eigenaar van het toestel. Een kopie van de ijkcertificaten en de metrologische boekjes die door het organisme worden uitgereikt, dienen aan de Dienst Metrologie [1 of aan de Waalse wettelijke Metrologie]1 te worden overgemaakt in het kader van het hoog toezicht.
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 7, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art. 14_VLAAMS_GEWEST. In geval van aanvaarding, op basis van de resultaten van de proeven, stelt het organisme een ijkcertificaat op, vult het metrologische boekje in en brengt de verzegeling aan zoals voorzien in het modelgoedkeuringsdossier. Ook het aanvaardingsmerk wordt aangebracht zoals beoogd in de bijlage 4. In geval van weigering, vult het organisme het metrologische boekje van het toestel in en brengt het merk van afkeur aan zoals beoogd in bijlage 4. Het ijkcertificaat en het metrologisch boekje worden door het organisme overgemaakt aan de eigenaar van het toestel. Een kopie van de ijkcertificaten en de metrologische boekjes die door het organisme worden uitgereikt, dienen aan de Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1 te worden overgemaakt in het kader van het hoog toezicht.
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 179, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
Art.15. De kosten van de proeven van eerste ijk, herijk of technische controle zijn ten laste van de aanvrager.
HOOFDSTUK V. - Controle van de vaste installaties
Art.16. De Dienst Metrologie vermeldt in het goedkeuringsdossier voor elk type van installatie, de controletesten die moeten worden uitgevoerd en met welke periodiciteit.
De conformiteit van elke nieuwe vaste installatie ten opzichte van de modelgoedkeuring, de juiste werking ervan en de resultaten van de periodieke controletesten, moeten worden gecertificeerd door een organisme geaccrediteerd in overeenstemming met de eisen van de Europese norm EN 17020, type A, binnen het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie in een lidstaat van de Europese Gemeenschap of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland.
Het dossier van elke installatie bevat gedetailleerde plannen van de installatie, het certificaat van conformiteit, de testresultaten en, in voorkomend geval, de beelden genomen door de installatie (in het bijzonder alle nodige informatie in verband met de onafhankelijke controlemethode). Dit dossier moet bestaan uit minimum 4 exemplaren en worden bezorgd aan :
1° De Dienst Metrologie, die belast is met het hoog toezicht;
2° Het desbetreffende Parket;
3° De desbetreffende wegbeheerder;
4° De desbetreffende Politiezone of Federale Politie.
Een regelmatig onderhoud van en een toezicht op de vaste installaties moeten georganiseerd worden om duurzame metrologische prestaties te waarborgen.
Wanneer een tekortkoming wordt vastgesteld of een wijziging aan de installatie gebeurt, moet die buiten dienst gesteld worden. Zodra de nodige herstellingen of wijzigingen zijn voltooid, dient het dossier te worden bijgewerkt en opgestuurd door het organisme.
Art. 16_WAALS_GEWEST. [1 De Waalse wettelijke Metrologie vermeldt in het modelgoedkeuringsdossier voor elk type van installatie, de controletesten die moeten worden uitgevoerd en met welke periodiciteit. De conformiteit van elke nieuwe vaste installatie ten opzichte van de modelgoedkeuring, de juiste werking ervan en de door een nieuw certificaat gedekte periodieke controletesten, worden uitgevoerd door een organisme dat daartoe erkend wordt op basis van de eisen van de Europese norm EN 17020, type A, in het kader van het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie in een lidstaat van de Europese Gemeenschap of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland. Het dossier van elke installatie bevat gedetailleerde plannen van de installatie, het certificaat van conformiteit, de testresultaten en, in voorkomend geval, de beelden genomen door de installatie (in het bijzonder alle nodige informatie in verband met de onafhankelijke controlemethode). Het dossier wordt bezorgd aan: 1° de Waalse wettelijke Metrologie, die belast is met het hoog toezicht; 2° het desbetreffende Parket; 3° de desbetreffende wegbeheerder; 4° de desbetreffende Politiezone of Federale Politie. Een regelmatig onderhoud van en een toezicht op de vaste installaties moeten georganiseerd worden om duurzame metrologische prestaties te waarborgen. Wanneer een tekortkoming wordt vastgesteld of een wijziging aan de installatie gebeurt, moet die buiten dienst gesteld worden. Zodra de nodige herstellingen of wijzigingen zijn voltooid, dient het dossier te worden bijgewerkt en opgestuurd door het organisme.]1
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 8, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art. 16_VLAAMS_GEWEST. De Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1 vermeldt in het goedkeuringsdossier voor elk type van installatie, de controletesten die moeten worden uitgevoerd en met welke periodiciteit. De conformiteit van elke nieuwe vaste installatie ten opzichte van de modelgoedkeuring, de juiste werking ervan en de resultaten van de periodieke controletesten, moeten worden gecertificeerd door een organisme geaccrediteerd in overeenstemming met de eisen van de Europese norm EN 17020, type A, binnen het Belgische accreditatiesysteem of volgens een gelijkwaardige accreditatie in een lidstaat van de Europese Gemeenschap of in een EVA-land dat partij is bij de EER-Overeenkomst of in Turkije of in Zwitserland. Het dossier van elke installatie bevat gedetailleerde plannen van de installatie, het certificaat van conformiteit, de testresultaten en, in voorkomend geval, de beelden genomen door de installatie (in het bijzonder alle nodige informatie in verband met de onafhankelijke controlemethode). Dit dossier moet bestaan uit minimum 4 exemplaren en worden bezorgd aan : 1° De Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen Verkeer]1, die belast is met het hoog toezicht; 2° Het desbetreffende Parket; 3° De desbetreffende wegbeheerder; 4° De desbetreffende Politiezone of Federale Politie. Een regelmatig onderhoud van en een toezicht op de vaste installaties moeten georganiseerd worden om duurzame metrologische prestaties te waarborgen. Wanneer een tekortkoming wordt vastgesteld of een wijziging aan de installatie gebeurt, moet die buiten dienst gesteld worden. Zodra de nodige herstellingen of wijzigingen zijn voltooid, dient het dossier te worden bijgewerkt en opgestuurd door het organisme.
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 180, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
HOOFDSTUK VI. - Vergoedingen voor de modelgoedkeuring
HOOFDSTUK VI. WAALS_GEWEST. - [1 Vergoedingen]1
----------
(1)
Art.17. Het bedrag van de vergoeding voor de modelgoedkeuring, verschuldigd aan de Dienst Metrologie voor het onderzoek en evaluatie van de meet- en proefverslagen en voor de afgifte van de goedkeuring, bedraagt 1.500 euro.
Dit bedrag wordt verminderd tot 750 euro bij een variant van een reeds goedgekeurd model als voor deze variant nieuwe proefverslagen nodig zijn, en tot 250 euro bij een zuiver administratieve variant.
Art. 17_WAALS_GEWEST. [1 § 1. Het bedrag van de vergoeding voor een modelgoedkeuring, verschuldigd aan de Waalse wettelijke Metrologie voor het onderzoek en evaluatie van de meet- en proefverslagen en voor de afgifte van de goedkeuring, bedraagt 1.500 euro. Het in het eerste lid bedoelde bedrag wordt verminderd tot : 1° 750 euro bij een variant van een reeds goedgekeurd model als voor deze variant nieuwe proefverslagen nodig zijn; 2° 250 euro bij een zuiver administratieve variant. § 2. Wanneer de eerste ijk of de eerste ijk na herstelling door de Waalse wettelijke Metrologie wordt uitgevoerd, bedraagt de vergoeding verschuldigd voor het onderzoek en evaluatie van de meet- en proefverslagen en voor de afgifte van het verslag van de eerste ijk 500 euro. Wanneer de herijk door de Waalse wettelijke Metrologie wordt uitgevoerd, bedraagt de vergoeding verschuldigd voor het onderzoek en evaluatie van de meet- en proefverslagen en voor de afgifte van het verslag van de herijk 250 euro. Wanneer een technische controle op aanvraag door de Waalse wettelijke Metrologie wordt uitgevoerd, bedraagt de vergoeding verschuldigd voor het onderzoek en evaluatie van de meet- en proefverslagen en voor de afgifte van het verslag van de technische controle 500 euro. § 3. Wanneer het ijkmerk wordt afgekeurd, is de vergoeding verschuldigd alsof het merk werd toegekend. De vergoeding is opnieuw verschuldigd wanneer de ijking van het betrokken instrument wordt herbegonnen. Wanneer de ijking onderbroken of vertraagd wordt om redenen waarvoor de aanvrager of de houder verantwoordelijk is dan wordt de wachttijd gefactureerd aan 100 euro per uur. Indien de aanvraag voor herijk door de aanvrager of de houder minder dan drie weekdagen, behalve zaterdag, zondag en wettelijke verlofdagen, voor de voorziene datum wordt ingetrokken dan is een forfaitaire vergoeding verschuldigd gelijk aan 40 % van de vergoeding verschuldigd zou zijn zo de ijking had plaatsgevonden maar dit bedrag mag niet groter zijn dan 200 euro. § 4. De houders van de in dit besluit bedoelde meettoestellen moeten deze ter beschikking stellen van de ambtenaren van de Waalse wettelijke Metrologie, op hun eenvoudig verzoek en gedurende de ganse tijd die nodig is voor de ijking of de technische controle, desnoods met stopzetting van hun gebruik. Op verzoek van de ambtenaren van de Waalse wettelijke Metrologie moeten ze het materieel en het personeel leveren, die voor deze verrichtingen nodig zijn. § 5. De bedragen van de metrologische vergoedingen van dit besluit worden jaarlijks op 1 januari aangepast aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. De berekening van de aanpassing geschiedt op basis van de coëfficiënt die bekomen wordt door het indexcijfer van de maand november die voorafgaat aan de maand januari in de loop waarvan de aanpassing zal plaatsvinden, te delen door het indexcijfer van de maand november 2011. Na toepassing van de coëfficiënt worden de bekomen bedragen afgerond tot de dichtstbijzijnde euro naar beneden, behalve als het afgeronde bedrag kleiner is dan het oorspronkelijke bedrag.]1
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 10, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art. 17_VLAAMS_GEWEST. Het bedrag van de vergoeding voor de modelgoedkeuring, verschuldigd aan de Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1 voor het onderzoek en evaluatie van de meet- en proefverslagen en voor de afgifte van de goedkeuring, bedraagt 1.500 euro. Dit bedrag wordt verminderd tot 750 euro bij een variant van een reeds goedgekeurd model als voor deze variant nieuwe proefverslagen nodig zijn, en tot 250 euro bij een zuiver administratieve variant.
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 181, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
Art.18. Het bedrag van het ijkmerk afgeleverd door de Dienst Metrologie, bedraagt 25 euro.
Het merk van afkeur is gratis en wordt door het organisme afgeleverd.
Art. 18_WAALS_GEWEST. Het bedrag van het ijkmerk afgeleverd door de Dienst Metrologie [1 of door de Waalse wettelijke Metrologie]1, bedraagt 25 euro. Het merk van afkeur is gratis en wordt door het organisme afgeleverd.
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 11, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art. 18_VLAAMS_GEWEST. Het bedrag van het ijkmerk afgeleverd door de Dienst Metrologie [1 of het Agentschap Wegen en Verkeer]1, bedraagt 25 euro. Het merk van afkeur is gratis en wordt door het organisme afgeleverd.
----------
(1)<BVR 2015-07-10/11, art. 182, 002; Inwerkingtreding : 04-09-2015>
HOOFDSTUK VII. - Opleiding
Art.19. De gebruikers van de toestellen moeten de opleiding, waarvan de inhoud tijdens de modelgoedkeuringsprocedure is goedgekeurd, gekregen hebben ten einde de meettoestellen juist te kunnen laten werken.
HOOFDSTUK VIII. - Slotbepalingen
Art.20. Het koninklijk besluit van 11 oktober 1997 betreffende de goedkeuring en homologatie van de automatisch werkende toestellen gebruikt om toezicht te houden op de naleving van de wet betreffende de politie over het wegverkeer en haar uitvoeringsbesluiten wordt opgeheven.
De modelgoedkeuringen die werden afgeleverd vóór de inwerkingtreding van dit besluit blijven geldig tot op hun vervaldatum.
Art. 20_WAALS_GEWEST. Het koninklijk besluit van 11 oktober 1997 betreffende de goedkeuring en homologatie van de automatisch werkende toestellen gebruikt om toezicht te houden op de naleving van de wet betreffende de politie over het wegverkeer en haar uitvoeringsbesluiten wordt opgeheven. De modelgoedkeuringen die werden afgeleverd vóór de inwerkingtreding van dit besluit blijven geldig tot op hun vervaldatum. [1 Tot 31 december 2018 kan de Waalse wettelijke Metrologie in afwijking van artikel 10 een voorlopige erkenning afleveren aan kandidaten die een erkenningsaanvraag hebben ingediend en waarvan het accreditatiedossier nog lopende is bij een accreditatieorganisme of die op basis van Europese normen EN 17025 en EN ISO/IEC 17020 reeds geaccrediteerd worden als keuringsinstellingen van type A.]1
----------
(1)<BWG 2018-06-21/07, art. 13, 003; Inwerkingtreding : 13-07-2018>
Art.21. De Minister bevoegd voor Justitie, de Minister bevoegd voor Economie en de Minister bevoegd voor het Wegverkeer zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage 1. - Technische voorschriften voor alle toestellen
1. Toepassingsgebied
De onderhavige technische voorschriften zijn van toepassing op alle toestellen.
2. Regels voor een correcte werking
2.1. Gebruikers - en installatiehandboek
De toestellen moeten geïnstalleerd en gebruikt worden in overeenstemming met de handboeken die aangeleverd worden door de constructeur en die goedgekeurd zijn samen met het toestel, ter gelegenheid van de modelgoedkeuring.
2.2. Zekerheid van de identificatie van het voertuig, in voorkomend geval
De constructie van het toestel, met inbegrip van de interne logica van het meetproces, moet zo zijn dat, bij het gebruik van het toestel volgens het handboek, de inbreuk nooit kan toegewezen worden aan het verkeerde voertuig, zelfs in het geval van inhalen of kruisen van voertuigen.
2.3. Registratieapparatuur, in voorkomend geval
Het toestel moet de meetresultaten registreren en de registratie zal de volgende gegevens bevatten : de identificatie (serienummer en modelgoedkeuringsnummer) en de lokalisatie van het toestel, de datum en het tijdstip van de meting, de gemeten snelheid (indien van toepassing) en de rijzin van het voertuig (indien van toepassing).
De digitale registratie moet conform zijn aan de bepalingen van het koninklijk besluit van 3 december 2006 betreffende de beveiliging van de opslag, de verwerking en de verzending van elektronische gegevens van meetwerktuigen.
Indien bepaalde parameters instelbaar zijn en de meting kunnen beïnvloeden, moet het mogelijk zijn op basis van de registraties de ingestelde parameters te kennen.
2.4 Kwaliteit van beelden, in voorkomend geval
De opnemingstoestellen moeten adequate beelden waarborgen, wanneer zij worden afgeregeld en worden ingesteld overeenkomstig de instructies van de handboeken van gebruik en van installatie.
De beelden, al of niet gedigitaliseerd, moeten toelaten om :
1° de kentekenplaat duidelijk af te lezen voor zover ze zich in de vereiste staat bevindt;
2° type van het voertuig en eventueel het merk en het model te herkennen.
2.5. Automatisch verwijderen van resultaten in geval van grote variaties van de voedingsspanning
De werking van het toestel moet worden verhinderd, indien de voedingsspanning zodanige variaties vertoont, waardoor de maximaal toelaatbare fout dreigt overschreden te worden.
2.6. Controlevoorzieningen voor de globale werking
Het toestel moet uitgerust zijn met een voorziening waardoor een globale controle van de werking van het meettoestel wordt gevisualiseerd en dit bij iedere start van het meettoestel en bijkomend op verzoek van de operator.
3. Constructie
3.1. Mechanische stevigheid
De toestellen moeten goed en stevig gemaakt zijn. De gebruikte materialen moeten een voldoende weerstand en bestendigheid verzekeren bij normaal te verwachten gebruik.
3.2. Weerstand tegen klimatologische omstandigheden
3.2.1. De toestellen die niet in werking zijn, moeten weerstaan aan omgevingstemperaturen zoals opgegeven door de constructeur. De constructeur moet de uiterste temperatuursgrenzen opgeven, waartussen het toestel kan functioneren volgens de eisen van dit besluit. Indien deze uiterste temperatuursgrenzen overschreden worden, moeten de toestellen die autonoom werken, zichzelf buiten werking stellen. Deze uiterste temperatuursgrenzen moeten minimaal 0°C en +50°C begrijpen (zie punt 7.2).
3.2.2. Het toestel moet ongevoelig zijn voor de relatieve vochtigheid van de omgevingslucht en dit zowel in de statische voorwaarden van opberging als tijdens het gebruik, zoals beschreven in punt 3.2.1 (voor ongevoeligheid aan condensatie zie, punt 9.2.2).
3.2.3. De gedeelten van het toestel, alsook de aangesloten hulpstukken, die blootgesteld worden aan de weersomstandigheden zullen bescherming bieden tegen het indringen van stof en opspattend water.
3.3. Betrouwbaarheid van de elektronische componenten en van de interne logica
3.3.1. Reactie op storingen
De toestellen moeten proeven ondergaan die de reactie aantonen op :
1° variaties van de voedingsspanning;
2° storingen op de voedingsspanning;
3° uitwendige elektromagnetische velden.
De aangepaste proeven, de graad van gestrengheid en de criteria van aanvaarding moeten in overeenstemming zijn met punt 9.
3.3.2. Beveiliging tegen elektronische gebreken
De betrouwbaarheid van de resultaten voortgebracht door digitale signalen (overdrachten, logische bewerkingen, geheugenopslag, aanduidingen, enz.) moet verzekerd zijn, zowel individueel (stap voor stap) als gegroepeerd (in zijn geheel), door middel van bijkomende controlebewerkingen. Elke fout vastgesteld door deze bewerkingen moet de lopende meting blokkeren.
4. Gebruikers - en installatiehandboek
De constructeur zal elk toestel voorzien van een gebruikers - en installatiehandboek (zie punt 2.1) die samen met het model worden goedgekeurd.
Deze handboeken bevatten ten minste volgende onderwerpen :
1° de theoretische uitleg over de werking van het toestel;
2° de verklaring van het algemene schema;
3° de nauwkeurige opgave van de normale werkingsvoorwaarden;
4° de werkingswijzen;
5° de inlichtingen over de voornaamste oorzaken van fouten;
6° een overzicht van de ordegrootte van de verschillende meetinvloeden en hun overeenkomstige gedeeltelijke fouten;
7° de installatievoorschriften
8° de onderhoudsvoorschriften.
5. Bescherming tegen ongeoorloofde beïnvloeding
Het moet mogelijk zijn die elementen te verzegelen of te beschermen, waarvan de wijziging aanleiding kan geven tot meetfouten of tot een beperking van de metrologische zekerheid.
6. Identificatie van het toestel
Het toestel en elk, in een aparte behuizing ondergebracht onderdeel, moeten de volgende onuitwisbare opschriften bevatten :
1° naam (of commerciële benaming) en adres van de constructeur of zijn vertegenwoordiger;
2° model en serienummer van het toestel;
3° de opgave van de voor de werking noodzakelijke randapparatuur door middel van het modelnummer ofwel, in geval van niet verwisselbaarheid, het serienummer
4° goedkeuringsteken;
5° meetbereik.
In het bijzonder moet elk programma of elk geheugen dat een programma bevat duidelijk voor elk model geïdentificeerd zijn.
Bij gebrek aan kopie van de programma's, zal de constructeur een middel geven om te controleren dat deze programma's niet ten opzichte van het goedgekeurde model werden gewijzigd.
7. Proeven voor de modelgoedkeuring
7.1. Technische documentatie
De aanvraag voor de modelgoedkeuring (in drievoud) dient, ten behoeve van de proeven, volgende documenten te bevatten :
1° een beschrijvende nota met nodige bijzonderheden aangaande de constructie en de werking, de veiligheidsvoorzieningen die de goede werking verzekeren, de voorzieningen voor regeling en afstelling, de beschrijvende inlichtingen, de plaatsen voorzien voor de ijkmerken en de eventuele verzegelingen;
2° de montageschema's en, in voorkomend geval, de plannen die metrologisch van belang zijn;
3° een principeschema en fotografische reproducties, bestemd voor het dossier van de modelgoedkeuring.
7.2. Metrologische proeven in het laboratorium
7.2.1. Testvoorwaarden
Referentiewaarde | Bereik | |
Omgevingstemperatuur | + 20 °C | Opgegeven door de constructeur (0 °C tot 50 °C inbegrepen) |
Relatieve vochtigheid | 50 % - 70 % | alle waarden, zonder condensatie |
Voedingsspanning | nominale | minimum -10 % en + 20 % van de nominale waarde |
Frequentie van de voeding (indien toepasbaar) | nominale | nominale waarde + 3 % |
Tijdsspanne vanaf het aanschakelen | alle waarden |
Nauwkeurigheidsklasse voor enkele asbelasting | Percentage van de conventionele waarde voor enkele asbelasting | |
Eerste ijk | Herijk | |
A | + 0.25 % | + 0.50 % |
B | + 0.50 % | + 1.00 % |
C | + 1.00 % | + 2.00 % |
D | + 2.50 % | + 5.00 % |
E | + 5.00 % | + 10.00 % |
F | + 7.50 % | + 15.00 % |
G | + 10.00 % | + 20.00 % |