5 JUNI 2009. - Ministerieel besluit houdende kwaliteitseisen voor budgethoudersverenigingen(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 23-06-2009 en tekstbijwerking tot 13-10-2023)
Art. 1-14
Artikel 1. De budgethoudersverenigingen bedoeld in hoofdstuk VII van het besluit van de Vlaamse Regering van 15 december 2000 houdende vaststelling van de voorwaarden van toekenning van een persoonlijke-assistentiebudget aan personen met een handicap informeren budgethouders bedoeld in artikel 1, 4° van hetzelfde besluit, kandidaat budgethouders en derden over het persoonlijke-assistentiebudget ten minste door :
1° één infosessie die door de gehele doelgroep kan worden bijgewoond per provincie en per jaar te organiseren;
2° een helpdesk, voor het beantwoorden van vragen en klachten gesteld of ingediend door budgethouders, kandidaat budgethouders en hun naasten over hun werking of dienstverlening, in te richten. De budgethoudersvereniging ontwikkelt een procedure voor registratie en behandeling van vragen, klachten en afgelegde huisbezoeken. Dit systeem meet het aantal en de doorlooptijden van de behandeling van vragen en klachten en registreert wie de vraag of de klacht behandelde, de eventuele contacten met derden en eventuele andere indicatoren. Uit het systeem worden beheersmaatregelen afgeleid die leiden tot gedocumenteerde en direct uitvoerbare verbeteracties.
De budgethoudersvereniging die vragen en klachten ontvangt die geen betrekking hebben op het persoonlijke-assistentiebudget noch op hun werking of dienstverlening doet een inspanning om de vraagsteller of de indiener van de klacht door te verwijzen naar de juiste instanties;
3° de leden van de budgethoudersvereniging geregeld te informeren via een eigen tijdschrift dat zowel in papieren vorm als elektronisch beschikbaar is. De budgethoudersvereniging stelt infomappen ter beschikking van kandidaat budgethouders en andere geïnteresseerden.
Art.2. Alle publicaties van de budgethoudersvereniging beantwoorden aan de geldende standaarden inzake toegankelijkheid voor personen met een handicap.
Art.3. De budgethoudersvereniging beantwoordt vragen en klachten van budgethouders, kandidaat budgethouders en hun naasten binnen een redelijk tijdsbestek. Indien de vraag of klacht niet binnen één week beantwoord wordt, informeert de budgethoudersvereniging de vraagsteller of de indiener van de klacht onmiddellijk over de termijn waarbinnen de vraag beantwoord of de klacht behandeld kan worden.
Art.4. Binnen de perken van hoofdstuk VII van hetzelfde besluit begeleidt de budgethoudersvereniging de budgethouder die lid is van de vereniging kosteloos bij de opstart van het persoonlijke-assistentiebudget.
De in het eerste lid bedoelde begeleiding omvat minstens het bijbrengen van kennis over de invulling van het budgethouderschap en het werkgeverschap alsook het bijbrengen van een basis aan administratieve vaardigheden inzake het werkgeverschap en de verplichtingen ten aanzien van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, opgericht bij decreet van 7 mei 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.
De budgethoudersvereniging laat de budgethouder via allerhande methodieken groeien in zijn taak als werkgever en bij het vervullen van zijn verplichtingen als budgethouder.
Art.5. De budgethoudersvereniging stelt een deontologische code op, die het geheel van beginselen, gedragsregels, richtlijnen en principes die eenieder die betrokken is bij haar werking tot leidraad bij de uitoefening van hun functie dienen, omvat.
Art.6. De budgethoudersvereniging publiceert op een begrijpelijke manier haar visie, missie, doelstellingen, de helpdesk bedoeld in artikel 1, 2°, de wijze waarop die bereikbaar is en functioneert en haar deontologische code bedoeld in artikel 5 op haar website en in één of meerdere publicaties. Deze rubriek omvat een duidelijke omschrijving van de basisdienstverlening die aan de leden van de budgethoudersvereniging zonder bijkomende vergoeding wordt verleend.
De budgethoudersvereniging omschrijft duidelijk wat de eventuele diensten zijn die de budgethouder kan aankopen met vermelding van de kostprijs per eenheid van die aanvullende dienstverlening. De kostprijsaanduiding maakt het vergelijken van prijzen die worden aangerekend door de budgethoudersverenigingen mogelijk.
De budgethoudersvereniging deelt de elementen bedoeld in het tweede lid op een formele en aantoonbare manier aan haar leden mee.
Art.7. De budgethoudersvereniging informeert kandidaat budgethouders en hun naasten over de taken die de budgethouder moet uitvoeren en verwijst, indien de toestand van de persoon met een handicap de aanvraag van een beschermingsstatuut vereist, de persoon door naar de juiste instanties.
Art.8. De budgethoudersvereniging respecteert de privacy van de budgethouders, de kandidaat budgethouders en derden en behandelt de informatie waarvan zij kennis neemt discreet. De budgethoudersvereniging neemt geen gegevens op in haar ledenbestand zonder de uitdrukkelijke toestemming van de persoon over wie de gegevens gaan. De budgethoudersvereniging vraagt enkel die informatie op bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap en andere instanties waartoe zij gemachtigd werd door de persoon over wie de gegevens gaan.
Het eerste lid doet geen afbreuk aan de geldende regels inzake de privacy van persoonsgegevens.
Art.9. Ten minste één keer per periode van erkenning van de budgethoudersvereniging meet zij de tevredenheid van haar leden. De dienstverlening wordt op basis van de geformuleerde opmerkingen aangepast. De budgethoudersvereniging bewaart deze gegevens gedurende ten minste vijf jaar.
Art.10. Om de optimale ondersteuning van de budgethouders te garanderen betrekt de budgethoudersvereniging actief ervaringsdeskundigen in haar werking en bij de uitvoering van haar opdracht.
Art.11. De budgethoudersvereniging verbindt zich er toe om in het kader van haar informatieopdracht budgethouders, kandidaat budgethouders en derden zo objectief mogelijk te informeren over alle keuzemogelijkheden in verband met het organiseren van assistentie en ondersteuning bij het werkgeverschap. De budgethoudersvereniging waarborgt een maximale vrijwaring van de keuzevrijheid van de budgethouders en de kandidaat budgethouders.
Art.12. Voor zover de belangen van haar leden niet worden geschaad kan een budgethoudersvereniging enkel een schriftelijke en jaarlijks opzegbare samenwerkingsovereenkomst met één of meerdere partners sluiten. De overeenkomst bevat op straffe van nietigheid minstens :
1° de doelstellingen die de partijen vooropstellen en de doelstellingen van de samenwerking;
2° de eventuele financiële afspraken;
3° de meerwaarde van de overeenkomst voor de leden van de budgethoudersvereniging;
4° de wijze waarop de samenwerking wordt gepromoot;
5° de datum waarop de overeenkomst ingaat;
6° de vermelding dat de partner op straffe van nietigheid van de overeenkomst geen reclame mag maken voor een specifieke budgethoudersvereniging;
7° de vermelding dat de overeenkomst geen exclusiviteitsovereenkomst is.
De samenwerkingsovereenkomst bedoeld in het eerste lid doet op geen enkele wijze afbreuk aan de deontologische code bedoeld in artikel 5 noch aan de vereiste objectiviteit bedoeld in artikel 11.
Art.13.[3 Zorginspectie als vermeld in artikel 4, § 2, derde lid, van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 mei 2023 over het Departement Zorg]3 controleert vanaf 1 juni 2010 of de bepalingen van dit besluit worden nageleefd.
----------
(1)<MB 2010-10-06/06, art. 9, 002; Inwerkingtreding : 21-09-2010>
(2)<MB 2015-05-05/02, art. 1, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2015>
(3)<MB 2023-08-25/05, art. 6, 004; Inwerkingtreding : 01-06-2023>
Art. 14. Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 juni 2009.