Details



Externe links:

Justel

Staatsblad pdf



Titel:

23 FEBRUARI 2009. - Ministerieel besluit betreffende de oproep 2009 tot indiening van peterschapsprojecten



Inhoudstafel:


Art. 1-8
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Aanvragen als vermeld in artikel 9 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten kunnen ingediend worden vanaf de inwerkingtreding van dit besluit tot en met 17 april 2009 tot 12 uur.

Art.2. De aanvragen worden ingediend met het specifieke aanvraagformulier voor deze oproep. Er moeten steeds twee exemplaren ingevuld, uitgeprint en ondertekend worden. Als de aanvraag per post wordt verstuurd, dan geldt de poststempel als datum van indiening.

Art.3. Bij het indienen van de aanvraag moet er rekening gehouden worden met de bepalingen van de handleiding die als bijlage bij dit besluit is gevoegd.

Art.4. De specifieke beleidsdoelstellingen van de minister inzake peterschapsprojecten, vermeld in artikel 15, §1, 6°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten, worden weergegeven in de handleiding die als bijlage bij dit besluit is gevoegd.

Art.5. De beoordelingscriteria, vermeld in artikel 15, § 1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten, zijn van toepassing op de ingediende projecten.

Art.6. Voor de oproep is in een budget voorzien van 3.000.000 euro. Dit bedrag wordt vastgelegd op rubriek 33 van het hoofdstuk 1. 2 van het Fonds voor Flankerend Economisch Beleid voor het begrotingsjaar 2009

Art.7. Het aanvraagformulier, vermeld in artikel 2, en de handleiding, vermeld in artikel 3 en 4, zijn vanaf de inwerkingtreding van dit besluit beschikbaar bij het Agentschap Economie, afdeling Economisch Ondersteuningsbeleid van de Vlaamse overheid, Koning Albert II-laan 35 bus 12 in 1030 Brussel, e-mail : peterschapsprojecten@vlaanderen.be, website : www.vlaanderen.be/peterschapsprojecten.

Art.8. Dit besluit treedt in werking vanaf de bekendmaking van de oproep op de website van de Vlaamse overheid.
  Brussel, 23 februari 2009.
  De Vlaamse minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel,
  Mevr. P. CEYSENS


BIJLAGE.
Art. N.
  PETERSCHAPSPROJECTEN
  Handleiding bij de oproep 2009
  Uiterste indieningsdatum : 17 april 2009, 12 uur
  Vlaamse Overheid
  Agentschap Ondernemen
  Oproep peterschapsprojecten
  Koning Albert II-laan 35 bus 12
  1030 Brussel
  peterschapsprojecten@vlaanderen.be
  Inhoudsopgave
  1. Inleiding
  2 Doelstellingen
  2.1 Algemene doelstellingen
  2.2 Specifieke beleidsdoelstellingen voor de oproep peterschapsprojecten 2009
  3 Concept en methodiek van een peterschapsproject
  3.1 Definitie en kenmerken van een peter en een peterschapsproject
  3.2 Wat wordt er verstaan onder onderneming ?
  3.3 Wat wordt er verstaan onder beslissingsnemer van een onderneming ?
  3.4 Aanvaardbare sectoren
  3.5 Het minimumaantal deelnemende ondernemingen
  3.6 Wat wordt er verstaan onder regelmatige bijeenkomsten in groep ?
  3.7 Welke thema's kunnen aan bod komen in een peterschapsproject ?
  3.8 Welke elementen hebben een belangrijk positief effect op de kwaliteit van een peterschapsproject ?
  3.9 Welke activiteiten kunnen deel uitmaken van een peterschapsproject ? (niet-limitatieve lijst)
  3.10 Welke activiteiten maken zeker geen deel uit van een peterschapsproject ?
  4 De aanvraag
  4.1 Wie kan een subsidie aanvragen ?
  4.2 Hoe kunt u een aanvraag indienen ?
  4.3 Wanneer moet u uw aanvraag indienen ?
  5 Selectie
  5.1 Ontvankelijkheid van de aanvragen
  5.2 De minimale kwaliteitsvereisten
  5.3 De aanvullende kwaliteitscriteria
  5.4 Rangschikking van de aanvragen
  5.5 Toekenning van de subsidie
  6 De subsidie
  6.1 Aanvang en duur van de subsidieperiode
  6.2 Berekening van de subsidie
  6.2.1 Limiet met betrekking tot personeelsinzet
  6.2.2 Limiet met betrekking tot de personeelskosten
  6.2.3 Limiet met betrekking tot de werkingskosten
  6.2.4 Maximale subsidie per jaar
  7 Projectbegroting
  8 Erkenning als peterschapsorganisator
  9 Wettelijk kader
  10 Informatie en contactpersonen
  1 Inleiding
  In Vlaanderen is er de voorbije jaren heel wat ervaring opgebouwd rond peterschapsprojecten voor ondernemingen. Het enthousiasme en de tevredenheid van de deelnemers zijn een terugkerend gegeven. Evaluaties tonen aan dat de deelname aan een peterschapsproject de bedrijfsresultaten positief beïnvloedt.
  Met haar beleid streeft de Vlaamse overheid naar een kwaliteitsvol aanbod aan peterschapsprojecten in heel Vlaanderen, dat inspeelt op de behoeften van de ondernemers. Dat beleid werd geconcretiseerd in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende de peterschapsprojecten.
  In dat kader wordt nu voor de zesde keer een oproep gelanceerd. Organisatoren van peterschapsprojecten kunnen tot 17 april 2009, 12 uur een projectvoorstel indienen. Aan de beste projecten wordt een subsidie toegekend. De organisatoren van de geselecteerde projecten worden voor die projecten ook erkend als peterschapsorganisator.
  Voor deze oproep worden 2 specifieke beleidsdoelstellingen vooropgesteld. De specifieke beleidsdoelstelling van de vorige oproep " cleantech-management als businessopportuniteit " blijft behouden en als tweede doelstelling wordt " continuïteitsmanagement met specifieke aandacht voor overdracht/overname van ondernemingen " vooropgesteld. Het is dan ook de bedoeling via de projecten die gesubsidieerd worden ondernemers hieromtrent zowel te sensibiliseren als daadwerkelijk te ondersteunen.
  Deze handleiding, die integraal deel uitmaakt van de oproep, bevat specifieke informatie over de oproep 2009. Het is dan ook uiterst belangrijk om, naast het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten, deze handleiding volledig te lezen voor u uw subsidieaanvraag invult.
  2 Doelstellingen
  2.1 Algemene doelstellingen
  Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten maakt het mogelijk om aan organisatoren van peterschapsprojecten een subsidie toe te kennen.
  Met die subsidie wil de Vlaamse overheid de organisatoren van peterschapsprojecten extra stimuleren om, gespreid over Vlaanderen, efficiënte en kwaliteitsvolle peterschapsprojecten te organiseren die zo veel mogelijk inspelen op de doelstellingen van de Vlaamse overheid.
  Die doelstellingen worden in het onderstaande kader verduidelijkt. De mate waarin het project bijdraagt tot de realisatie van die doelstellingen wordt mee in overweging genomen bij de beoordeling (zie selectiecriteria).
  Met haar beleid betreffende peterschapsprojecten heeft de Vlaamse overheid de volgende doelstellingen voor ogen :
  * ondernemers sensibiliseren voor professionalisering, voor netwerkvorming en in het bijzonder voor de deelname aan peterschapsprojecten;
  * een aanbod van breed georiënteerde peterschapsprojecten stimuleren, waarbij alle aspecten van de bedrijfsvoering aan bod komen en waarmee een breed publiek van ondernemers bereikt wordt;
  * het aantal ondernemingen dat deelneemt aan peterschapsprojecten doen toenemen;
  De Vlaamse overheid wil het aandeel van de ondernemers dat deelneemt aan een peterschapsproject verhogen. Bedrijfsleiders van kleine ondernemingen die niet over eigen structuren en uitgebreide middelen beschikken om tot professionalisering en netwerkvorming over te gaan blijven een zeer belangrijke doelgroep.
  * het netwerk van ondernemers die al hebben deelgenomen aan een peterschapsproject actiever benutten;
  Via de peterschapsprojecten wordt een netwerk van ondernemers opgebouwd. Om de investering in het netwerk beter te laten renderen, moet het bestaande netwerk meer geactiveerd worden. De coördinator kan daarbij een actieve rol spelen. Zo kan hij ondernemers uit het netwerk met elkaar in contact brengen rond een bepaalde problematiek.
  * de nieuwe en bestaande overheidsinitiatieven voor ondernemers beter en gericht bekendmaken;
  Het peterschapsnetwerk moet nog meer benut worden om overheidsinitiatieven ter bevordering van het ondernemerschap bij de ondernemers te communiceren.
  * het peterschapsproject als start van een traject stimuleren.
  Peterschapsprojecten vormen de ideale aanzet om ondernemers te sensibiliseren en te stimuleren tot professionalisering en netwerkvorming. Ze zouden dan ook voor de ondernemers geen eindpunt mogen zijn, maar net het begin van een traject, waarbij de ondernemers op basis van hun specifieke behoeften verder hun bedrijfsvoering professionaliseren en hun netwerking verdiepen. Er is dan ook een rol weggelegd voor de coördinator om hen daartoe te stimuleren. De coördinator moet de ondernemers tijdens of aan het einde van het project begeleiden in hun zoektocht naar de voor hen het best geschikte initiatieven om hun bedrijfsvoering te professionaliseren.
  2.2 Specifieke beleidsdoelstellingen voor de oproep peterschapsprojecten 2009
  Met deze oproep worden 2 specifieke doelstellingen nagestreefd. Eerst en vooral wordt de specifieke beleidsdoelstelling van de vorige oproep (cleantech-management) aangehouden. Als tweede thema wordt " continuïteitsmanagement met specifieke aandacht voor overdracht/overname van ondernemingen " toegevoegd. Deze doelstellingen worden hieronder verder verduidelijkt.
  De mate waarin het project bijdraagt tot de realisatie van deze specifieke doelstellingen wordt mee in overweging genomen bij de beoordeling. Een belangrijk aandachtspunt is dat de voorstellen additioneel moeten zijn aan het bestaande aanbod van opleidingen, diensten en instrumenten en gebaseerd moeten zijn op ervaringsuitwisseling tussen ondernemers. Het is dan ook belangrijk dat in het projectvoorstel voldoende gedetailleerd wordt aangegeven hoe en vanuit welke invalshoek de organisator dit wenst aan te snijden.
  * Cleantech-management als businessopportuniteit
  Klimaatverandering, stijgende brandstofprijzen, het toenemend mondiaal energiegebruik,... zijn niet enkel meer aandachtspunten voor beleidsmakers, ze worden ook een essentieel aandachtspunt voor iedere bedrijfsleider. De European Business Summit anno 2008 besteedt er volop aandacht aan onder het thema 'Greening the business, new Energy for Business. Nog meer dan voor de grote bedrijven, stelt dit kleinere bedrijven voor nieuwe uitdagingen die tevens opportuniteiten kunnen zijn.
  Kennisoverdracht tussen bedrijven kan dan ook een essentiële bijdrage leveren in het ontwikkelen van de nodige kennis, vaardigheden en skills om deze uitdaging ook aan te gaan. In deze oproep willen we cleantech-management centraal stellen.
  Cleantech-management wordt omschreven als het implementeren van allerlei strategieën om het milieuthema zo te integreren in de bedrijfsvoering dat eerder als kans dan als kostenfactor wordt aanzien. Dit kan gaan van het benutten van de best beschikbare ecotechnologieën, het implementeren van ecodesign, tot het bewust maken van het personeel om tot bepaalde gedragswijzigingen te komen.
  De bedoeling is dat ondernemers bijkomend inzicht krijgen in goede praktijkvoorbeelden, in welke voordelen early movers op dit vlak kunnen ontwikkelen, in wie hen daarbij kan helpen, in welke overheidsmaatregelen er zijn om hen daarbij te ondersteunen, in hoe kan geanticipeerd worden op toekomstige regelgeving, in hoe ze hun zoektocht naar de best beschikbare technologieën kunnen aanvatten,... maar ook dat ze daadwerkelijk aangezet en ondersteund worden om cleantech-management in hun bedrijfsvoering te integreren. Peterschapsprojecten zijn hiervoor dan ook een geschikt instrument.
  * Continuïteitsmanagement met specifieke aandacht voor overdracht/overname van ondernemingen
  Er blijken een aantal prioritaire noden te bestaan op het vlak van sensibilisatie van zowel (toekomstige) overlaters als (potentiële) overnemers rond het belang, de complexiteit en het nut van een overname.
  Waar de focus in eerste instantie op dient gelegd te worden is :
  - bestaande ondernemers, zeker de categorie van +55 jaar, duidelijk maken dat een bedrijfsoverdracht een lang, complex, moeilijk proces is waarvoor externe ondersteuning aangewezen is;
  - de familiebedrijven en het stijgend gebrek aan familiale opvolgingen. Gezien het familiale karakter van veel Vlaamse KMO's is sensibilisatie van in het bijzonder deze bedrijven van belang zodat ze niet verloren gaan als er binnen de familie geen opvolgers gevonden worden (in deze context kadert ook het informeren en sensibiliseren van werknemers met het oog op eventuele overname van (hun) bedrijf);
  - tot slot kan het thema continuïteitsmanagement ook in het perspectief van preventief beleid worden bekeken als het hebben van aandacht voor de wijze waarop ondernemingen moeten omgaan met crisissituaties of erop anticiperen in crisisperiodes (in het licht van de huidige crisis geen overbodige luxe).
  In het kader van peterschapsprojecten zou dit in de eerste plaats kunnen gericht zijn op vormen van mentorschap voor, tijdens en na het overnameproces. Voor het overige wordt aan de organisatoren overgelaten hoe zij (hetzij monothematisch hetzij gemengd) inspelen op de professionalisering van de individuele ondernemersvaardigheden.
  3 Concept en methodiek van een peterschapsproject
  Om in aanmerking te komen voor subsidiëring moet het projectvoorstel minstens voldoen aan de voorwaarden die bepaald zijn in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten.
  Hieronder worden een aantal van die voorwaarden verder toegelicht en verfijnd.
  3.1 Definitie en kenmerken van een peter en een peterschapsproject
  In het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 wordt een peterschapsproject als volgt gedefinieerd :
  " een project waarbij enerzijds beslissingsnemers van deelnemende ondernemingen gedurende een bepaalde periode op regelmatige tijdstippen in groepen begeleid worden door een of meer peters om door ervaringsuitwisseling de bedrijfsvoering van de deelnemende ondernemingen te professionaliseren en waarbij anderzijds bedrijfsgerichte activiteiten worden georganiseerd om de netwerkvorming en de ervaringsuitwisseling tussen alle deelnemende ondernemingen en peters te stimuleren ".
  Met peter (m/v) bedoelt men :
  " een kaderlid dat of een bedrijfsleider die zich engageert om tijdens een peterschapsproject zijn ervaring kosteloos ter beschikking te stellen van de deelnemers en mee te zorgen voor de begeleiding van een groep deelnemers ".
  Om in aanmerking te komen voor subsidiëring moet het peterschapsproject dus minstens de volgende kenmerken vertonen :
  * Ervaringsuitwisseling tussen ondernemers staat centraal in het hele project.
  * De ervaringsuitwisseling draagt bij tot de professionalisering van de bedrijfsvoering van de deelnemende ondernemingen.
  * Er is een periode afgebakend waarbinnen ondernemers op regelmatige basis onder leiding van peter(s) bijeenkomen in groep om ervaringen uit te wisselen.
  * Elke groep krijgt minstens één peter toegewezen die de groep begeleidt en die zijn kennis en ervaring ter beschikking stelt van de groep.
  * De netwerkvorming en ervaringsuitwisseling tussen alle deelnemende ondernemingen, over de groepen heen, wordt gestimuleerd door bedrijfsgerichte activiteiten.
  * De ervaringsuitwisseling tussen deelnemers en peters vindt minstens eenmaal per maand plaats.
  Die kenmerken komen ook verder in deze handleiding aan bod in het kader van de selectie en de minimale kwaliteitsvereisten.
  3.2 Wat wordt er verstaan onder onderneming ?
  Het peterschapsproject moet gericht zijn op ondernemingen.
  Een onderneming wordt in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten als volgt gedefinieerd :
  " de natuurlijke personen die koopman zijn of een zelfstandig beroep uitoefenen, de vennootschappen die de rechtsvorm van een handelsvennootschap hebben aangenomen, de Europese economische samenwerkingsverbanden als ze beschikken over een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest of als ze zich ertoe verbinden in het Vlaamse Gewest een exploitatiezetel te vestigen ".
  3.3 Wat wordt er verstaan onder beslissingsnemer van een onderneming ?
  Het peterschapsproject moet gericht zijn op beslissingsnemers van ondernemingen.
  Een beslissingsnemer bepaalt rechtstreeks de strategie van een onderneming.
  In kleine ondernemingen is de beslissingsnemer vaak te identificeren als de ondernemer-eigenaar. In middelgrote tot grote ondernemingen zijn het vaak meerdere personen die uiteindelijk beslissen over de strategische keuzes van de onderneming.
  De deelnemers aan een peterschapsproject zijn dus ondernemer-eigenaar, gedelegeerd bestuurder of lid van het dagelijks bestuur van een onderneming.
  Als een beslissingsnemer van een onderneming het wenselijk acht dat een personeelslid van de onderneming, die evenwel geen beslissingsnemer is, ook aan het peterschapsproject deelneemt, dan kan dat als tweede deelnemer. De beslissingsnemer zelf moet dus ook steeds deelnemen aan het project. In uitzonderlijke gevallen kan een collega afgevaardigd worden naar bepaalde bijeenkomsten.
  3.4 Aanvaardbare sectoren
  Bedrijven uit een aantal sectoren zijn uitgesloten van deelname aan een peterschapsproject.
  De lijst met aanvaardbare NACE-Codes kunt u raadplegen op de website www.vlaanderen.be/peterschapsprojecten of kunt u aanvragen bij het Agentschap Ondernemen.
  3.5 Het minimumaantal deelnemende ondernemingen
  Het peterschapsproject moet gericht zijn op minstens zestig deelnemende ondernemingen. De peterbedrijven worden daar niet bij gerekend.
  In de loop van het project wordt nagegaan of die voorwaarde is vervuld.
  Om het minimumaantal deelnemende ondernemingen te bepalen, wordt uitgegaan van het aantal ondernemingen waarvan minstens één beslissingsnemer heeft deelgenomen en van de periode waarvoor die inschrijvingsgeld heeft betaald.
  Met andere woorden :
  - Alleen de onderneming wordt in aanmerking genomen om de grens van zestig te bepalen, niet het aantal personen.
  - De onderneming moet een bijdrage betaald hebben.
  - Als een onderneming maar aan een deel van het project deelneemt, wordt de deelname meegerekend in verhouding tot de periode waarvoor de onderneming ingeschreven is en een bijdrage betaalt.
  De onderneming moet uiteraard voldoen aan de voorwaarden bepaald in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003.
  Het zal pas in de loop van het project en na de toekenning van de subsidie duidelijk worden of die voorwaarde effectief is vervuld. Als blijkt dat uiteindelijk het minimumaantal deelnemende ondernemingen niet werd behaald, zal de subsidie niet volledig worden uitbetaald. Bovendien kan dat meespelen bij de beoordeling van eventuele toekomstige projectvoorstellen.
  3.6 Wat wordt er verstaan onder regelmatige bijeenkomsten in groep ?
  Een van de voorwaarden om als peterschapsproject beschouwd te worden is de regelmatige groepssamenkomsten van de ondernemers gedurende een bepaalde periode onder leiding van één of meerdere peters om ervaringen uit te wisselen.
  De ervaringsuitwisseling tussen deelnemers en peters moet gemiddeld minstens eenmaal per maand plaatsvinden om als regelmatig beschouwd te worden. Dat geldt voor elke deelnemer afzonderlijk.
  Uitzonderingen zijn mogelijk tijdens de zomermaanden en vanwege sector- of projectspecifieke kenmerken.
  Van de organisator wordt verwacht dat hij zoekt naar alternatieven om ook tijdens die uitzonderingsperiodes ervaringsuitwisseling tussen deelnemers en peters maximaal mogelijk te maken. We denken daarbij bijvoorbeeld aan een internettoepassing, een praktische onderzoeksopdracht of extra individuele ervaringsuitwisseling.
  Activiteiten die betrekking hebben op verschillende groepen samen en eerder gericht zijn op de netwerkvorming zijn een noodzakelijk onderdeel van het project, maar worden niet in beschouwing genomen om de regelmatigheid te bepalen.
  Activiteiten die betrekking hebben op een deel van de groep en een intensievere ervaringsuitwisseling met de peter tot doel hebben, kunnen wel in aanmerking worden genomen om de regelmatigheid te bepalen. Dat veronderstelt echter dat over die activiteiten op dezelfde wijze wordt gerapporteerd als over de andere bijeenkomsten in groep en dat de bijeenkomsten in groep nog voldoende regelmatig plaatsvinden om de ervaringsuitwisseling tussen de deelnemers onderling maximaal mogelijk te maken.
  3.7 Welke thema's kunnen aan bod komen in een peterschapsproject ?
  Peterschapsprojecten kunnen meerdere thema's met betrekking tot de bedrijfsvoering behandelen ofwel één specifiek thema met betrekking tot de bedrijfsvoering uitdiepen.
  Als organisator bent u in principe vrij om het thema voor het project te kiezen. U moet wel rekening houden met de volgende beperkingen.
  * Het project moet volledig gericht zijn op de professionalisering van de bedrijfsvoering. Dat impliceert bijvoorbeeld dat projecten die gericht zijn op het verbeteren van vakkennis, die de kernactiviteit vormt van een onderneming, niet in aanmerking komen.
  * Het peterschapsproject mag niet gericht zijn op technologische innovatie. Hiervoor bestaan immers aparte financieringsmogelijkheden (zie IWT - Vlaamse innovatiesamenwerkingsverbanden).
  3.8 Welke elementen hebben een belangrijk positief effect op de kwaliteit van een peterschapsproject ?
  Uit evaluatie blijkt dat naast de elementen die minimaal moeten voorkomen in het projectvoorstel onder meer de volgende elementen een duidelijk effect hebben op de kwaliteit van een peterschapsproject :
  * de wijze van groepssamenstelling;
  * de mate van inspraak bij de keuze van de thema's;
  * de inschatting van de behoeften van de deelnemers;
  * de openheid tussen deelnemers;
  * het engagement van de peters;
  * de kennis en ervaring van de peter;
  * de ondersteuning van de peter door de organisator, zowel inhoudelijk als logistiek;
  * de mogelijkheid tot individuele begeleiding door de peter of het peterbedrijf.
  Onder meer die elementen worden dan ook mee in overweging genomen bij de beoordeling van het projectvoorstel.
  3.9 Welke activiteiten kunnen deel uitmaken van een peterschapsproject ? (niet-limitatieve lijst)
  De lijst hieronder geeft een overzicht van activiteiten die beschouwd kunnen worden als een onderdeel van het peterschapsproject op voorwaarde dat de activiteiten zich richten tot de (potentiële) deelnemers aan een peterschapsproject. Dat betekent dat de eraan verbonden kosten gefinancierd kunnen worden met de subsidie die aan het project wordt toegekend.
  * sensibilisering van ondernemers voor het belang van het professionaliseren van de bedrijfsvoering en de meerwaarde van peterschapsprojecten;
  * werving en selectie van ondernemingen voor het peterschapsproject;
  * werving en selectie van peterbedrijven en peters;
  * opleiding en begeleiding van peters met betrekking tot hun taak in het project;
  * maandelijkse ervaringsuitwisseling tussen peters en deelnemers (x);
  * regelmatige bijeenkomsten van een groep van deelnemende ondernemingen en hun peters, waarbij ervaringsuitwisseling centraal staat (x);
  * bedrijfsbezoeken met het oog op het sensibiliseren van ondernemers voor ervaringsuitwisseling en de rol die peterschapsprojecten daarin kunnen spelen;
  * informatieverspreiding (bijv. informatie over overheidsinitiatieven verschaffen aan deelnemers van peterschapsprojecten);
  * ondersteunende activiteiten :
  - een databank aanleggen van gegevens van deelnemende ondernemingen met het oog op de uitbouw en het in stand houden van het netwerk;
  - de databank up-to-date houden;
  - nieuwsbrieven naar deelnemers sturen;
  - brochures en folders opstellen en verspreiden met het oog op sensibilisering en werving;
  * individuele begeleiding door de peters (additioneel aan de bijeenkomsten in groep) :
  - vragen van deelnemende ondernemingen beantwoorden;
  - deelnemende ondernemingen naar gespecialiseerde organisaties doorverwijzen;
  * netwerkactiviteiten :
  - gemeenschappelijke bedrijfsgerichte activiteiten voor alle deelnemers aan het project (x);
  - gemeenschappelijke bedrijfsgerichte activiteiten met deelnemers aan andere peterschapsprojecten;
  - gemeenschappelijke bedrijfsgerichte activiteiten om deelnemers gericht in contact te brengen met andere ondernemers van het netwerk (bijv. vroegere deelnemers).
  De hierboven vermelde activiteiten, aangeduid met een (x), zijn een absolute noodzaak om in aanmerking te komen voor een subsidie.
  3.10 Welke activiteiten maken zeker geen deel uit van een peterschapsproject ?
  Alle activiteiten die zich niet exclusief richten tot het netwerk van deelnemers en oud-deelnemers aan peterschapsprojecten maken geen deel uit van het peterschapsproject. Die activiteiten kunnen dan ook niet bekostigd worden met de subsidie die toegekend wordt voor de organisatie van het project.
  Activiteiten in verband met de werving en selectie van de deelnemers voor het peterschapsproject vormen de enige uitzondering op die regel.
  Voorbeelden van activiteiten die niet in aanmerking komen, zijn :
  * een participatie van de deelnemers in seminaries en ontmoetingsdagen voor ondernemers, die niet behoren tot het peterschapsnetwerk;
  * alle activiteiten die openstaan voor een ruimer publiek dan de deelnemers aan het peterschapsnetwerk (activiteiten met het oog op de werving en selectie van deelnemers voor het peterschapsproject vormen de enige uitzondering op die regel).
  4 De aanvraag
  Een aanvraag kan enkel in het kader van een oproep en wel enkel binnen een bepaalde periode worden ingediend. Zo moeten de aanvragen in het kader van deze oproep uiterlijk op 17 april 2009 om 12 uur zijn ingediend. Hieronder vindt u meer informatie over de aanvraagprocedure.
  4.1 Wie kan een subsidie aanvragen ?
  Zowel publieke als privaatrechtelijke rechtspersonen kunnen een aanvraag tot subsidiëring indienen.
  De kennis en ervaring van de organisator en van het ingezette personeel met betrekking tot de doelgroep en de thematiek hebben een effect op de kwaliteit van het uit te voeren peterschapsproject. Die aspecten worden dus mee in overweging genomen bij de beoordeling (zie ook selectie).
  4.2 Hoe kunt u een aanvraag indienen ?
  U kunt een aanvraag indienen door gebruik te maken van het specifieke aanvraagformulier voor deze oproep.



  
  
Het gebruik van het aanvraagformulier is verplicht.
  
Projectvoorstellen die niet op het aanvraagformulier worden ingediend, zijn onontvankelijk en komen dus niet in aanmerking voor een subsidie.

  Het aanvraagformulier kunt u, net als deze handleiding, downloaden van de website www.vlaanderen.be/peterschapsprojecten of kunt u aanvragen via peterschapsprojecten@vlaanderen.be.
  Het is belangrijk dat het projectvoorstel in het aanvraagformulier goed onderbouwd wordt en nauwkeurig wordt uitgewerkt.
  Als u voor meerdere projecten een subsidie wilt aanvragen, moet u voor elk project een afzonderlijke aanvraag indienen.



  
  
U moet het aanvraagformulier in uitgeprinte vorm en in tweevoud indienen bij :
  
Vlaamse Overheid
  
Agentschap Ondernemen
  
Oproep Peterschapsprojecten
  
Koning Albert II-laan 35 bus 12
  
1030 Brussel
  
Elk exemplaar van het ingediende aanvraagformulier moet volledig ingevuld en ondertekend zijn.
  
Daarnaast moet u het aanvraagformulier ook per e-mail doorsturen naar peterschapsprojecten@vlaanderen.be.

  4.3 Wanneer moet u uw aanvraag indienen ?



  
  
De uiterlijke indieningsdatum is 17 april 2009 om 12 uur.
  
Als de aanvraag per post wordt verstuurd, geldt de poststempel als ontvangstdatum.

  De aanvraag moet worden ingediend voor het project van start gaat. Dit wil zeggen dat u op het moment dat u uw aanvraag indient nog geen subsidieerbare activiteiten hebt ondernomen, bijvoorbeeld om deelnemers te werven of sessies te organiseren.
  Na 17 april 2009 om 12 uur kunt u geen aanvraag meer indienen in het kader van deze oproep.
  Er zijn dan ook geen wijzigingen meer mogelijk in de ingediende projectvoorstellen.
  Projectvoorstellen die worden ingediend na de sluitingsdatum van de oproep of na de start van het project zijn onontvankelijk. Ze komen dus niet in aanmerking voor subsidiëring.
  5 Selectie
  Alle aanvragen worden eerst getoetst op hun ontvankelijkheid en formele vereisten.
  Vervolgens wordt nagegaan of de ontvankelijke projectvoorstellen voldoen aan de minimale kwaliteitsvereisten. De projecten die beide toetsen doorstaan, worden verder onderling vergeleken en gerangschikt.
  Hieronder worden de verschillende onderdelen van de selectieprocedure en de gehanteerde criteria toegelicht.
  5.1 Ontvankelijkheid van de aanvragen
  Elke aanvraag wordt na ontvangst door het Agentschap Ondernemen beoordeeld op de volgende criteria (cumulatief aan te voldoen) :
  * Werd de aanvraag tijdig ingediend ?
  * Werd de aanvraag ingediend op de standaardformulieren ?
  * Is het aanvraagformulier volledig ingevuld en ondertekend ?
  Aanvraagformulieren waarin vragen zijn opengelaten worden als onvolledig en dus onontvankelijk beschouwd.
  * Beschikt de aanvrager over rechtspersoonlijkheid ?
  * Richt het project zich tot minstens zestig ondernemingen met een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest of tot ondernemingen die zich ertoe verbinden een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest te vestigen ?
  De toetsing op het gebied van ontvankelijkheid houdt geen appreciatie in. Het betreft enkel een controle op de naleving van de deelnemingsvoorwaarden.
  Projecten die niet ontvankelijk zijn, worden uitgesloten van de verdere selectieprocedure.
  5.2 De minimale kwaliteitsvereisten
  De ontvankelijke projectvoorstellen worden eerst en vooral getoetst aan de minimale kwaliteitsvereisten, zoals opgesomd in artikel 15 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten.
  Dit betekent dat het projectvoorstel minstens aan al de volgende voorwaarden moet voldoen :
  * Het project richt zich tot de beslissingsnemers van de deelnemende ondernemingen.
  * Het project heeft tot doel de bedrijfsvoering van de deelnemende ondernemingen te professionaliseren en de netwerkvorming tussen de ondernemingen te bevorderen.
  * De deelnemers worden gedurende een bepaalde periode op regelmatige basis in groep begeleid door kaderleden of bedrijfsleiders van andere ondernemingen die zich ertoe engageren om hun kennis en ervaring ter beschikking te stellen van de deelnemers.
  * Er worden meerdere bedrijfsgerichte acties ondernomen om de netwerkvorming en de ervaringsuitwisseling tussen deelnemers en peters over de groepen heen te bevorderen.
  * De centrale methodiek bij alle acties is de ervaringsuitwisseling tussen ondernemingen.
  De projecten die niet aan al de minimale kwaliteitsvereisten voldoen, worden niet opgenomen in de rangschikking en komen dus niet in aanmerking voor subsidiëring.
  5.3 De aanvullende kwaliteitscriteria
  Ontvankelijke projectvoorstellen die bovendien voldoen aan de minimale kwaliteitsvereisten worden met elkaar vergeleken en beoordeeld op basis van de volgende criteria :
  * de deskundigheid van de organisator en de uitvoerders;
  Hierbij wordt onder andere met de volgende aspecten rekening gehouden :
  - Hebben de organisatoren kennis van en ervaring met de doelgroep ?
  - Hebben de organisatoren kennis van en ervaring met de thematiek ?
  - Worden mensen met ervaring of kennis ingezet ?
  - Hebben de organisatoren ervaring in het uitbouwen en onderhouden van een netwerk van ondernemers ?
  - Wat is de kwaliteit van een eventuele samenwerking van de uitvoerders ?
  - Wat zijn de resultaten van eventuele vroegere projecten ?
  * de kwaliteit en de haalbaarheid van het projectvoorstel;
  Hierbij wordt onder andere met de volgende aspecten rekening gehouden :
  - Is het project duidelijk omschreven en goed onderbouwd ?
  - Is het project degelijk gestructureerd, met een relevante en haalbare aanpak ?
  - Zijn de noodzakelijke indicatoren voor voortgangscontrole ingebouwd ?
  - Op welke manier wordt ervaringsuitwisseling gegarandeerd ?
  - Is er een duidelijke en concrete planning van de activiteiten ?
  - Is er een goede verhouding tussen de voorbereidingstijd en de effectieve uitvoering van het project ?
  - Is de keuze van de doelgroep onderbouwd ?
  - In welke mate speelt het project in op de specifieke behoeften van de doelgroep en de deelnemers in het bijzonder ?
  - Hebben de ondernemingen inspraak in de thema's die behandeld zullen worden in de sessies ?
  - Wat is de kwaliteit van de werving, de selectie en de groepssamenstelling van de deelnemers ?
  - Op welke wijze worden de peters en peterbedrijven geselecteerd ?
  - Sluit de expertise van de peters en de peterbedrijven aan bij de te behandelen thematiek en bij de behoeften van de deelnemende ondernemingen ?
  - Wordt er een opleiding georganiseerd voor peters ?
  - Wat is de kwaliteit van de opleiding van de peters ?
  - Welk engagement wordt er verwacht van de peters en de peterbedrijven ?
  - Is er een mogelijkheid tot individueel advies en begeleiding door peters of peterbedrijven ?
  - Wat is het verwachte aandeel van kmo's in het totale aantal deelnemers ?
  * de omvang en de kwaliteit van het peterschapsnetwerk dat ontstaat, uitgebreid of gestimuleerd wordt in het kader van het project;
  Hierbij wordt onder andere met de volgende aspecten rekening gehouden :
  - Heeft de organisator al een peterschapsnetwerk (netwerk van ondernemers die deelnemen of hebben deelgenomen aan een peterschapsproject) uitgebouwd ?
  - Wat zijn de omvang en de kwaliteit van dat netwerk ?
  - Hoe wordt dat netwerk benut of gestimuleerd (zowel in het verleden als in de planning voor de huidige projectperiode) ?
  - Welke rol speelt de organisator daarin ?
  - Welke acties worden ondernomen om het netwerk te stimuleren ook na afloop van het peterschapsproject ?
  - In welke mate wordt het netwerk aangewend om overheidsinitiatieven (gericht) bekend te maken ?
  - Welke meerwaarde biedt het netwerk voor de betrokken ondernemingen en voor de deelnemers aan het peterschapsproject in het bijzonder ?
  * de efficiënte inzet van de middelen;
  Hierbij wordt onder andere met de volgende aspecten rekening gehouden :
  - Wat is de verwachte output in verhouding tot de ingezette (overheids)middelen ?
  - Wat is de verhouding tussen de ingezette overheidsmiddelen en de private middelen ?
  - Welk aandeel van de projectbegroting financiert de organisator met inschrijvingsgelden ?
  - Welk aandeel financiert de organisator met de subsidie ?
  * de mate waarin het project inspeelt op de specifieke beleidsdoelstellingen van de minister inzake peterschapsprojecten, zoals gespecificeerd in de oproep;
  * het innovatieve karakter van het aanbod;
  Hierbij wordt onder andere met de volgende aspecten rekening gehouden :
  - Zijn er in het voorstel vernieuwende elementen in vergelijking met het bestaande aanbod aan activiteiten voor de doelgroep in het Vlaamse Gewest ?
  - In welke mate worden die vernieuwingen onderbouwd ?
  * het stimulerende karakter van de subsidie en de potentiële sociaal-economische effecten van het project.
  Hierbij wordt onder andere met de volgende aspecten rekening gehouden :
  - Heeft het project vroeger al financiële overheidssteun gekregen ?
  - In welke mate is er behoefte aan financiële steun om het project te kunnen realiseren ?
  - Draagt het project bij tot een duurzame economische ontwikkeling ?
  - Draagt het project bij tot andere beleidsdoelstellingen van de Vlaamse overheid ?
  5.4 Rangschikking van de aanvragen
  De projecten worden in eerste instantie gerangschikt op basis van de bovenstaande criteria.
  Projecten waarbij er, na de beoordeling op basis van die bovenstaande criteria, ernstige twijfels zijn over de haalbaarheid en de kwalitatieve uitvoering van het project, worden automatisch onderaan de rangschikking geplaatst.
  Bij het opstellen van de rangschikking kan ook rekening worden gehouden met de volgende criteria :
  * het streven naar een geografische spreiding van het aanbod in het Vlaamse Gewest;
  * het streven naar diversiteit en complementariteit in het aanbod van peterschapsprojecten.
  5.5 Toekenning van de subsidie
  De minister verdeelt het beschikbare subsidiebudget onder de best gerangschikte aanvragen, in afnemende volgorde.
  In een aantal gevallen kan de minister echter een negatieve beslissing nemen of aanvullende voorwaarden stellen voor een subsidieaanvraag.
  " Deze gevallen zijn gespecificeerd in het besluit van de Vlaamse regering, art. 18, nl.
  1° indien de aanvrager of eventuele partners van het project onvoldoende financiële draagkracht hebben voor de uitvoering of het welslagen ervan;
  2° indien de aanvrager of partners van het project niet voldoen aan andere verplichtingen of vergunningen vanwege de overheid;
  3° indien de aanvrager of partners van het project blijk hebben gegeven van niet-correct gedrag naar aanleiding van vorige aanvragen, onder meer inzake informatieverstrekking, inhoudelijke en financiële verplichtingen of verslaggeving;
  4°indien de aanvrager bij de vorige peterschapsprojecten waarvoor een subsidie werd toegekend in het kader van dit besluit niet in staat was de grens van de zestig deelnemende ondernemingen te bereiken.
  Strictu sensu is één vorig project van de aanvrager waarbij de deelnemersgrens niet werd behaald of waarbij de inhoudelijke verplichtingen niet werden nagekomen, voldoende om een nieuw voorstel van de aanvrager niet te subsidiëren of om bijkomende voorwaarden op te leggen.
  Dit blijft onverminderd gelden maar betekent evenwel niet dat een aanvrager die eerder tegenvallende resultaten had, in praktijk geen nieuwe subsidie meer kan ontvangen in het kader van deze oproep. Bij de beoordeling zal vooral getracht worden in te schatten wat de kans is dat dit bij het ingediende voorstel niet meer zal voorkomen.
  In wat volgt, wordt dit toegelicht voor het laatste aspect, minder dan 60 deelnemende ondernemingen bij voorgaande projecten. Vooral deze laatste bepaling heeft in het verleden al aanleiding geven tot bijkomende voorwaarden of een negatieve beslissing.
  Bij de beoordeling van een dergelijke aanvraag zal vooral getracht worden de haalbaarheid van het nieuwe voorstel in te schatten. Als er twijfel bestaat over de haalbaarheid, zal het project in principe niet opgenomen worden in de rangschikking. Als het budget toereikend zou zijn, zal mogelijk geopteerd worden om het project toch te subsidiëren maar dan onder voorwaarden.
  Bij het beoordelen van die haalbaarheid houdt men rekening met o.a.
  - de resultaten van de vorige peterschapsprojecten van de aanvrager en voornamelijk de meest vergelijkbare met het nieuwe voorstel;
  - als de organisator meerdere (vergelijkbare) projecten heeft georganiseerd, met de gemiddelde resultaten over de verschillende projecten;
  - mogelijk de resultaten van projecten van andere organisatoren als de voorgestelde aanpak of voorgestelde wijzigingen zeer sterke gelijkenissen vertonen;
  - de wijzigingen die de aanvrager voorstelt en de mate waarin verwacht wordt, op basis van de ervaringen met peterschapsprojecten, dat deze vernieuwde aanpak het project haalbaar maakt;
  - de andere projecten die in die periode zouden gesubsidieerd worden en de mate waarin deze de haalbaarheid van uw voorstel negatief zouden beïnvloeden.
  Een combinatie van tegenvallende resultaten met één van de andere aanleidingen opgesomd in artikel 18 geldt uiteraard als verzwarende omstandigheid.
  Het is dus belangrijk dat, de aanvrager die er in het verleden niet steeds in slaagde de grens van de 60 deelnemende ondernemingen te bereiken of de inhoudelijke verplichtingen niet steeds nakwam, in de aanvraag voldoende aandacht besteedt aan de elementen, die in tegenstelling tot het verleden, volgens hem een deelname van minimum 60 deelnemende ondernemingen of een volledige realisatie van het door hem ingediende voorstel, garanderen.
  6 De subsidie
  Er kan maximaal een subsidie worden toegekend voor een periode van drie jaar.
  De kosten die in aanmerking worden genomen voor de berekening van de subsidie zijn beperkt.
  6.1 Aanvang en duur van de subsidieperiode
  De subsidieperiode kan maximaal drie jaar bedragen. Alleen de kosten die gemaakt zijn tijdens de subsidieperiode komen in aanmerking voor subsidiëring.
  In het aanvraagformulier wordt een onderscheid gemaakt tussen de projectperiode en de subsidieperiode. De projectperiode is de hele periode waarin het project wordt uitgevoerd. De subsidieperiode is de periode waarin kosten in aanmerking kunnen komen voor subsidiëring. Meestal vallen beide perioden samen, maar dat hoeft niet noodzakelijk. De subsidieperiode kan ook korter zijn dan de projectperiode. De subsidieperiode kan echter niet langer zijn dan de projectperiode.
  U geeft in het aanvraagformulier aan wanneer u wilt dat de eventuele subsidieperiode van start gaat en hoe lang ze duurt. Daarbij moet u rekening houden met de volgende elementen :
  - De subsidieperiode kan op zijn vroegst ingaan vanaf de start van het project, dus op zijn vroegst vanaf de start van de activiteiten die subsidieerbaar zijn in het kader van een peterschapsproject.
  - De activiteiten voor deelnemende ondernemingen moeten binnen een redelijke termijn na het begin van de subsidieperiode van start gaan. Als de voorgestelde termijn niet redelijk is, dan zal bij het toekennen van de subsidie die termijn beperkt worden tot wat redelijk is en zal de subsidieperiode later beginnen. Wat redelijk is, wordt bepaald aan de hand van een vergelijking met vergelijkbare projectvoorstellen en rekening houdend met de verhouding tussen de duur van de subsidieperiode voor de start van de activiteiten van de deelnemers en de totale duur van de subsidieperiode.
  - In het kader van deze oproep moet de subsidieperiode in elk geval voor 1 augustus 2010 van start gaan.
  Als u in de periode tussen het indienen van de aanvraag en de definitieve beslissing over de toekenning van de subsidie toch al start met het project, dan is dat op eigen risico. U moet immers rekening houden met de mogelijkheid dat er geen subsidie aan uw project wordt toegekend.
  6.2 Berekening van de subsidie
  De subsidie bedraagt maximaal 80% van de personeels- en werkingskosten.
  De kosten die in aanmerking worden genomen voor de berekening van die subsidie zijn echter beperkt.
  Voor de berekening van de subsidie houdt u in het kader van deze oproep rekening met de volgende limieten.
  6.2.1 Limiet met betrekking tot personeelsinzet
  Voor de berekening van de subsidie worden enkel de personeelskosten voor de coördinator in aanmerking genomen, in verhouding tot de tijd dat hij werkt voor het project.
  Per project wordt maximaal één voltijds equivalent (VTE) coördinator aanvaard voor de berekening van de aanbodsubsidie.
  6.2.2 Limiet met betrekking tot de personeelskosten
  Onder personeelskosten worden verstaan de directe brutosalarissen of -lonen, met inbegrip van de wettelijk verplichte werknemers- en werkgeversbijdragen en de wettelijk verplichte verzekeringen.
  Voor de berekening van de subsidie worden enkel de personeelskosten voor de coördinator in aanmerking genomen, in verhouding tot de tijd dat deze werkt voor het project, met een maximum van 1 VTE
  Voor een voltijds equivalent wordt maximaal 55.000 euro per jaar als personeelskosten in aanmerking genomen als basis voor de berekening van de subsidie.
  Als verschillende personen de functie van coördinator vervullen, dan geldt die grens per personeelslid. Als de reële personeelskosten lager liggen, wordt uitgegaan van de reële kosten per personeelslid.
  6.2.3 Limiet met betrekking tot de werkingskosten
  Als basis voor de berekening van de subsidie wordt uitgegaan van maximaal 10.000 euro werkingskosten per ingezette VTE coördinator per jaar die in aanmerking komt voor de subsidie.
  Aangezien voor de berekening van de subsidie uitgegaan wordt van maximaal één VTE coördinator, kan er per project per jaar maximaal 10.000 euro aan werkingskosten in aanmerking worden genomen als basis voor de berekening van de subsidie.
  6.2.4 Maximale subsidie per jaar
  De maximale subsidie die aan een organisator voor een peterschapsproject per jaar kan worden toegekend bedraagt 52.000 euro of 80% van (55.000 euro + 10.000 euro).
  Voor één project kan maximaal voor drie jaar een subsidie worden toegekend.
  7 Projectbegroting
  Er moet in de aanvraag een gedetailleerde begroting worden opgenomen voor het volledige project.
  Die begroting moet een gedetailleerde raming van alle kosten bevatten, ongeacht of die volledig door de subsidie worden gedekt of niet.
  De begroting moet immers onder andere toelaten om na te gaan hoe het totaal van de subsidies (bijvoorbeeld ook de subsidie via tegemoetkoming in de inschrijvingsprijs en de subsidie van andere overheden) en het totaal van de inkomsten zich verhouden tot de totale kosten van het project.
  Het is dan ook belangrijk het totaal van de personeelskosten op te nemen, ongeacht of die volledig door de subsidie worden gedekt of niet.
  Voorbeeld : Er wordt voor de coördinatie van het project één voltijdse coördinator aangesteld en een projectmedewerker die deeltijds aan het project werkt. Voor de berekening van de aanbodsubsidie worden enkel de personeelskosten voor de coördinator (gedeeltelijk) in aanmerking genomen. In de begroting moeten zowel de personeelskosten voor de coördinator als die voor de projectmedewerker opgenomen worden met de reële bedragen.
  Het is ook belangrijk de totale werkingskosten in de begroting op te nemen, zelfs als die niet volledig in aanmerking worden genomen voor de berekening van de aanbodsubsidie. Die werkingskosten moeten zo nauwkeurig mogelijk worden opgesplitst.
  Voorbeeld : Voor het eerste projectjaar worden de werkingskosten begroot op 15.000 euro. Voor de berekening van de aanbodsubsidie komt maximaal 10.000 euro per jaar van de kosten in aanmerking voor de berekening van de subsidie. Dat betekent een subsidie van 8000 euro (80% van 10.000 euro). Niettemin moet in de begroting het bedrag van 15.000 euro worden opgenomen en bovendien zo nauwkeurig mogelijk worden uitgesplitst.
  Naast een begroting van de kosten geeft u ook de begrote ontvangsten aan. Bij de begrote ontvangsten vermeldt u gedetailleerd alle andere subsidies of financieringsbronnen. Bij de ontvangsten deelt u eveneens de verwachte inschrijvingsgelden van deelnemers mee.
  Het moet in elk geval duidelijk zijn hoe het volledige project gefinancierd zal worden. Dit moet toelaten de financiële haalbaarheid van het project in te schatten..
  8 Erkenning als peterschapsorganisator
  Organisatoren aan wie een subsidie in het kader van deze oproep wordt toegekend, worden tegelijkertijd voor de duur van de subsidieperiode erkend als peterschapsorganisator.
  Zij kunnen zich voor dat peterschapsproject dan ook profileren als erkende peterschapsorganisator. Die erkenning is wel beperkt tot het project waarvoor de subsidie wordt toegekend.
  Ter informatie vermelden we dat in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2008 tot toekenning van steun voor kleine en middelgrote ondernemingen voor ondernemerschapsbevorderende diensten de erkenning als peterschapsorganisator onder bepaalde voorwaarden aanleiding kan geven tot een erkenning als dienstverlener in het systeem van de kmo-portefeuille(voorheen BEA).
  De erkenning als dienstverlener in de kmo-portefeuille op basis van een erkenning als peterschapsorganisator is wel beperkt tot het peterschapsproject waarvoor men subsidie heeft gekregen en eveneens beperkt tot de looptijd van het project. Leden van de erkende peterschapsprojecten afkomstig uit een onderneming met een aanvaardbare hoofdactiviteit (zie nace-code lijst als bijlage) kunnen hun deelname aan het peterschapsproject dan gedeeltelijk betalen met de kmo-portefeuille. Alle informatie over de kmo-portefeuille is terug te vinden op www.kmoportefeuille.be. Voor vragen kan men steeds terecht bij het team kmo-portefeuille op het gratis nummer 1700 of fax : 02/553 37 88.
  De erkenning als peterschapsorganisator leidt dus niet automatisch tot een erkenning in het systeem van de kmo-portefeuille. Wenst een organisator zich op die basis te laten erkennen als dienstverlener binnen de kmo-portefeuille dan kan dat via een eenvoudige, korte procedure. Meer info vindt u op www.kmoportefeuille.be of op www.vlaanderen.be/peterschapsprojecten onder de rubriek 'informatie voor organisatoren'.
  Organisatoren die reeds een erkenning hadden op basis van een vorige erkenning als peterschapsorganisator en reeds een erkenning hadden in BEA kunnen met dezelfde login en paswoord een erkenning vragen voor de kmo-portefeuille. Hun erkenning zal dan verlengd worden met de duur van de nieuwe erkenning als peterschapsorganisator.
  Peterschapsorganisatoren die voor het eerst een erkenning krijgen als peterschapsorganisator moeten eerst een login en paswoord aanvragen en zich laten registreren bij de kmo-portefeuille als erkende dienstverlener.
  Organisatoren die deelnemen aan de oproep peterschapsprojecten 2009 moeten voor het afsluiten van de oproep kenbaar maken of zij bij subsidiëring en erkenning van hun peterschapsproject willen laten erkennen als dienstverlener voor de kmo-portefeuille en zich als dusdanig laten registreren in de kmo-portefeuille.
  De erkenning voor de kmo-portefeuille wordt echter pas definitief na subsidiëring en erkenning van het peterschapsproject en gaat in vanaf de datum van de start van hun peterschapsproject.
  9 Wettelijk kader
  * het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten
  * het ministerieel besluit van 24 oktober 2003 tot inwerkingtreding van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten
  * het ministerieel besluit van 23/02/2009 betreffende de oproep 2009 tot indiening van peterschapsprojecten
  10 Informatie en contactpersonen
  Op www.vlaanderen.be/peterschapsprojecten vindt u naast deze handleiding ook het aanvraagformulier en de reglementaire besluiten. Bovendien vindt u er meer informatie over de projecten die in het kader van de vorige oproepen werden gesubsidieerd.
  Voor meer inlichtingen over de oproep kunt u terecht bij het Agentschap Ondernemen.
  U kunt hiervoor mailen naar peterschapsprojecten@vlaanderen.be of bellen naar Michel De Couvreur, Johan Van Herck, André Meyers, Hans Kinoo of Eveline Bovijn op het nummer 02/553.35.19
  Deze handleiding maakt integraal deel uit van het ministerieel besluit van 23/02/2009 betreffende de oproep 2009 tot indiening van peterschapsprojecten.

  AAnvraag van subsudue voor organisatoren van peterschapsprojecten - oproep 2009
  (Formulier niet opgenomen om technische redenen, zie B.S 25-03-2009, p. 24055)
  BIJLAGE



  
  
NACEBEL 2008 Activiteit
  
01610Ondersteunende activiteiten in verband met de teelt van gewassen (enkel exploitatie van irrigatiesystemen en verhuur van landbouwmachines en -werktuigen met bedieningspersoneel)
  
06100Winning van aardolie
  
06200Winning van aardgas
  
07100Winning van ijzererts
  
07210Winning van uranium- en thoriumerts
  
07290Winning van andere non-ferrometaalertsen
  
08111Winning van bouw- en siersteen
  
08112Winning van kalksteen, gips, krijt en leisteen
  
08121Winning van grind
  
08122Winning van zand
  
08123Winning van klei en kaolien
  
08910Winning van mineralen voor de chemische en de kunstmestindustrie
  
08920Winning van turf
  
08930Zoutwinning
  
08990Overige winning van delfstoffen, n.e.g.
  
09100Ondersteunende activiteiten in verband met de aardolie- en aardgaswinning
  
09900Ondersteunende activiteiten in verband met de overige winning van delfstoffen
  
10110Verwerking en conservering van vlees, exclusief vlees van gevogelte
  
10120Verwerking en conservering van gevogelte
  
10130Vervaardiging van producten van vlees of van vlees van gevogelte
  
10200Verwerking en conservering van vis en van schaal- en weekdieren
  
10311Verwerking en conservering van aardappelen, exclusief productie van diepgevroren aardappelbereidingen
  
10312Productie van diepgevroren aardappelbereidingen
  
10320Vervaardiging van groente- en fruitsappen
  
10391Verwerking en conservering van groenten, exclusief productie van diepgevroren groenten
  
10392Verwerking en conservering van fruit, exclusief productie van diepgevroren fruit
  
10393Productie van diepgevroren groenten en fruit
  
10410Vervaardiging van oliën en vetten
  
10420Vervaardiging van margarine en andere spijsvetten
  
10510Zuivelfabrieken en kaasmakerijen
  
10520Vervaardiging van consumptie-ijs
  
10610Vervaardiging van maalderijproducten
  
10620Vervaardiging van zetmeel en zetmeelproducten
  
10711Industriële vervaardiging van brood en van vers banketbakkerswerk
  
10712Ambachtelijke vervaardiging van brood en van vers banketbakkerswerk
  
10720Vervaardiging van beschuit en biscuit en van ander houdbaar banketbakkerswerk
  
10730Vervaardiging van macaroni, noedels, koeskoes en dergelijke deegwaren
  
10810Vervaardiging van suiker
  
10820Vervaardiging van cacao, chocolade en suikerwerk
  
10830Verwerking van thee en koffie
  
10840Vervaardiging van specerijen, sauzen en kruiderijen
  
10850Vervaardiging van bereide maaltijden en schotels (enkel vervaardiging van voorgebakken pizza (van industriële bakkerijen))
  
10860Vervaardiging van gehomogeniseerde voedingspreparaten en dieetvoeding
  
10890Vervaardiging van andere voedingsmiddelen, n.e.g.
  
10910Vervaardiging van veevoeders
  
10920Vervaardiging van voeders voor huisdieren
  
11010Vervaardiging van gedistilleerde dranken door distilleren, rectificeren en mengen
  
11020Vervaardiging van wijn uit druiven
  
11030Vervaardiging van cider en van andere vruchtenwijnen
  
11040Vervaardiging van andere niet-gedistilleerde gegiste dranken
  
11050Vervaardiging van bier
  
11060Vervaardiging van mout
  
11070Vervaardiging van frisdranken; productie van mineraalwater en ander gebotteld water
  
12000Vervaardiging van tabaksproducten
  
13100Bewerken en spinnen van textielvezels
  
13200Weven van textiel
  
13300Textielveredeling
  
13910Vervaardiging van gebreide en gehaakte stoffen
  
13921Vervaardiging van beddengoed, tafellinnen en textielwaren voor huishoudelijk gebruik
  
13929Vervaardiging van overige geconfectioneerde artikelen van textiel, m.u.v. kleding
  
13930Vervaardiging van vloerkleden en tapijt
  
13940Vervaardiging van koord, bindgaren, touw en netten
  
13950Vervaardiging van gebonden textielvlies en van artikelen van gebonden textielvlies, exclusief kleding
  
13960Vervaardiging van ander technisch en industrieel textiel
  
13990Vervaardiging van andere textielproducten, n.e.g.
  
14110Vervaardiging van kleding van leer
  
14120Vervaardiging van werkkleding
  
14130Vervaardiging van andere bovenkleding
  
14140Vervaardiging van onderkleding
  
14191Vervaardiging van hoeden en petten
  
14199Vervaardiging van andere kleding en toebehoren, n.e.g.
  
14200Vervaardiging van artikelen van bont
  
14310Vervaardiging van gebreide en gehaakte kousen en sokken
  
14390Vervaardiging van andere gebreide en gehaakte kleding
  
15110Looien en bereiden van leer; bereiden en verven van bont
  
15120Vervaardiging van koffers, tassen en dergelijke en van zadel- en tuigmakerswerk
  
15200Vervaardiging van schoeisel
  
16100Zagen en schaven van hout
  
16210Vervaardiging van fineer en van panelen op basis van hout
  
16220Vervaardiging van geassembleerde parketvloeren
  
16230Vervaardiging van ander schrijn- en timmerwerk
  
16240Vervaardiging van houten emballage
  
16291Vervaardiging van andere artikelen van hout
  
16292Vervaardiging van artikelen van kurk, riet of vlechtwerk
  
17110Vervaardiging van papierpulp
  
17120Vervaardiging van papier en karton
  
17210Vervaardiging van gegolfd papier en golfkarton en van verpakkingsmateriaal van papier en karton
  
17220Vervaardiging van huishoudelijke en sanitaire papierwaren
  
17230Vervaardiging van kantoorbenodigdheden van papier
  
17240Vervaardiging van behangpapier
  
17290Vervaardiging van andere artikelen van papier of karton
  
18110Krantendrukkerijen
  
18120Overige drukkerijen
  
18130Prepress- en premediadiensten
  
18140Binderijen en aanverwante diensten
  
18200Reproductie van opgenomen media
  
19100Vervaardiging van cokesovenproducten
  
19200Vervaardiging van geraffineerde aardolieproducten
  
20110Vervaardiging van industriële gassen
  
20120Vervaardiging van kleurstoffen en pigmenten
  
20130Vervaardiging van andere anorganische chemische basisproducten
  
20140Vervaardiging van andere organische chemische basisproducten
  
20150Vervaardiging van kunstmeststoffen en stikstofverbindingen
  
20160Vervaardiging van kunststoffen in primaire vormen
  
20170Vervaardiging van synthetische rubber in primaire vormen
  
20200Vervaardiging van verdelgingsmiddelen en van andere chemische producten voor de landbouw
  
20300Vervaardiging van verf, vernis e.d., drukinkt en mastiek
  
20411Vervaardiging van zeep en wasmiddelen
  
20412Vervaardiging van poets- en reinigingsmiddelen
  
20420Vervaardiging van parfums en toiletartikelen
  
20520Vervaardiging van lijm
  
20530Vervaardiging van etherische oliën
  
20590Vervaardiging van andere chemische producten, n.e.g.
  
20600Vervaardiging van synthetische en kunstmatige vezels
  
21100Vervaardiging van farmaceutische grondstoffen
  
21201Vervaardiging van geneesmiddelen
  
21209Vervaardiging van overige farmaceutische producten
  
22110Vervaardiging van binnen- en buitenbanden van rubber; loopvlakvernieuwing
  
22190Vervaardiging van andere producten van rubber
  
22210Vervaardiging van platen, vellen, buizen en profielen van kunststof
  
22220Vervaardiging van verpakkingsmateriaal van kunststof
  
22230Vervaardiging van kunststofartikelen voor de bouw
  
22290Vervaardiging van andere producten van kunststof
  
23110Vervaardiging van vlakglas
  
23120Vormen en bewerken van vlakglas
  
23130Vervaardiging van holglas
  
23140Vervaardiging van glasvezels
  
23190Vervaardiging en bewerking van ander glas (inclusief technisch glaswerk)
  
23200Vervaardiging van vuurvaste producten
  
23310Vervaardiging van keramische tegels en plavuizen
  
23321Vervaardiging van bakstenen
  
23322Vervaardiging van dakpannen, tegels en andere producten voor de bouw van gebakken klei
  
23410Vervaardiging van huishoudelijk en sieraardewerk
  
23420Vervaardiging van sanitair aardewerk
  
23430Vervaardiging van isolatoren en isolatiemateriaal, van keramische stoffen
  
23440Vervaardiging van ander technisch aardewerk
  
23490Vervaardiging van andere keramische producten
  
23510Vervaardiging van cement
  
23520Vervaardiging van kalk en gips
  
23610Vervaardiging van artikelen van beton voor de bouw
  
23620Vervaardiging van artikelen van gips voor de bouw
  
23630Vervaardiging van stortklare beton
  
23640Vervaardiging van mortel
  
23650Vervaardiging van producten van vezelcement
  
23690Vervaardiging van andere artikelen van beton, gips en cement
  
23700Houwen, bewerken en afwerken van natuursteen
  
23910Vervaardiging van schuur-, slijp- en polijstmiddelen
  
23990Vervaardiging van andere niet-metaalhoudende minerale producten, n.e.g.
  
24100Vervaardiging van ijzer en staal en van ferrolegeringen
  
24200Vervaardiging van buizen, pijpen, holle profielen en fittings daarvoor, van staal
  
24310Koudtrekken van staven
  
24320Koudwalsen van bandstaal
  
24330Koudvervormen of koudfelsen
  
24340Koudtrekken van draad
  
24410Productie van edelmetalen
  
24420Productie van aluminium
  
24430Productie van lood, zink en tin
  
24440Productie van koper
  
24450Productie van andere non-ferrometalen
  
24460Bewerking van splijt- en kweekstoffen
  
24510Gieten van ijzer
  
24520Gieten van staal
  
24530Gieten van lichte metalen
  
24540Gieten van andere non-ferrometalen
  
25110Vervaardiging van metalen constructiewerken en delen daarvan
  
25120Vervaardiging van metalen deuren en vensters
  
25210Vervaardiging van radiatoren en ketels voor centrale verwarming
  
25290Vervaardiging van andere tanks, reservoirs en bergingsmiddelen, van metaal
  
25300Vervaardiging van stoomketels, exclusief warmwaterketels voor centrale verwarming
  
25501Smeden van metaal
  
25502Persen, stampen en profielwalsen van metaal; poedermetallurgie
  
25610Oppervlaktebehandeling van metalen
  
25620Verspanend bewerken van metalen
  
25710Vervaardiging van scharen, messen, bestekken, enz.
  
25720Vervaardiging van hang- en sluitwerk
  
25731Vervaardiging van vormkasten en gietvormen
  
25739Vervaardiging van gereedschap, m.u.v. vormkasten en gietvormen
  
25910Vervaardiging van stalen vaten en dergelijke
  
25920Vervaardiging van verpakkingsmiddelen van licht metaal
  
25930Vervaardiging van artikelen van draad en van kettingen en veren
  
25940Vervaardiging van bouten, schroeven en moeren
  
25991Vervaardiging van huishoudelijke en sanitaire artikelen van metaal
  
25999Vervaardiging van overige artikelen van metaal, n.e.g.
  
26110Vervaardiging van elektronische onderdelen
  
26120Vervaardiging van elektronische printplaten
  
26200Vervaardiging van computers en randapparatuur
  
26300Vervaardiging van communicatieapparatuur
  
26400Vervaardiging van consumentenelektronica
  
26510Vervaardiging van meet-, controle- en navigatie-instrumenten en -apparatuur
  
26520Vervaardiging van uurwerken
  
26600Vervaardiging van bestralingsapparatuur en van elektromedische en elektrotherapeutische apparatuur
  
26700Vervaardiging van optische instrumenten en van foto- en filmapparatuur
  
26800Vervaardiging van magnetische en optische media
  
27110Vervaardiging van elektromotoren en van elektrische generatoren en transformatoren
  
27120Vervaardiging van schakel- en verdeelinrichtingen
  
27200Vervaardiging van batterijen en accumulatoren
  
27310Vervaardiging van kabels van optische vezels
  
27320Vervaardiging van andere elektrische en elektronische kabels
  
27330Vervaardiging van schakelaars, stekkers, stopcontacten e.d.
  
27401Vervaardiging van lampen
  
27402Vervaardiging van verlichtingsapparaten
  
27510Vervaardiging van elektrische huishoudapparaten
  
27520Vervaardiging van niet-elektrische huishoudapparaten
  
27900Vervaardiging van andere elektrische apparatuur
  
28110Vervaardiging van motoren en turbines, exclusief motoren voor luchtvaartuigen, motorvoertuigen en bromfietsen
  
28120Vervaardiging van hydraulische apparatuur
  
28130Vervaardiging van andere pompen en compressoren
  
28140Vervaardiging van andere kranen en dergelijke artikelen
  
28150Vervaardiging van tandwielen, lagers en andere drijfwerkelementen
  
28210Vervaardiging van ovens en branders
  
28220Vervaardiging van hijs-, hef- en transportwerktuigen
  
28230Vervaardiging van kantoormachines en -uitrusting (exclusief computers en randapparatuur)
  
28240Vervaardiging van elektrisch handgereedschap
  
28250Vervaardiging van machines en apparaten voor de koeltechniek en de klimaatregeling, voor niet-huishoudelijk gebruik
  
28291Vervaardiging van verpakkingsmachines
  
28292Vervaardiging van weegtoestellen
  
28293Vervaardiging van toestellen voor het spuiten van vloeistoffen of poeder
  
28294Vervaardiging van verkoopautomaten
  
28295Vervaardiging van filtreertoestellen
  
28296Vervaardiging van hogedrukreinigers, zandstraalapparaten en dergelijk reinigingsmateriaal
  
28299Vervaardiging van andere machines en apparaten voor algemeen gebruik, n.e.g.
  
28300Vervaardiging van machines en werktuigen voor de landbouw en de bosbouw
  
28410Vervaardiging van machines voor de metaalbewerking
  
28490Vervaardiging van andere gereedschapswerktuigen
  
28910Vervaardiging van machines voor de metallurgie
  
28920Vervaardiging van machines voor de winning van delfstoffen en voor de bouw
  
28930Vervaardiging van machines voor de productie van voedings- en genotmiddelen
  
28940Vervaardiging van machines voor de productie van textiel, kleding en leer
  
28950Vervaardiging van machines voor de productie van papier en karton
  
28960Vervaardiging van machines voor de kunststof- en rubberindustrie
  
28990Vervaardiging van andere machines, apparaten en werktuigen voor specifieke doeleinden, n.e.g.
  
29100Vervaardiging en assemblage van motorvoertuigen
  
29201Vervaardiging van carrosserieën voor motorvoertuigen
  
29202Vervaardiging van aanhangwagens, caravans en opleggers
  
29310Vervaardiging van elektrische en elektronische benodigdheden voor motorvoertuigen
  
29320Vervaardiging van andere delen en toebehoren van motorvoertuigen
  
30110Bouw van schepen en drijvend materieel
  
30120Bouw van plezier- en sportvaartuigen
  
30200Vervaardiging van rollend materieel voor spoorwegen
  
30300Vervaardiging van lucht- en ruimtevaartuigen en van toestellen in verband daarmee
  
30910Vervaardiging van motorfietsen
  
30920Vervaardiging van fietsen en invalidenwagens
  
30990Vervaardiging van andere transportmiddelen, n.e.g.
  
31010Vervaardiging van kantoor- en winkelmeubelen
  
31020Vervaardiging van keukenmeubelen
  
31030Vervaardiging van matrassen
  
31091Vervaardiging van eetkamer-, zitkamer-, slaapkamer- en badkamermeubelen
  
31092Vervaardiging van tuin- en terrasmeubelen
  
31099Vervaardiging van andere meubelen, n.e.g.
  
32110Slaan van munten
  
32121Bewerken van diamant
  
32122Bewerken van edelstenen (m.u.v. diamant) en van halfedelstenen
  
32123Vervaardiging van sieraden
  
32124Vervaardiging van edelsmeedwerk
  
32129Vervaardiging van overige artikelen van edele metalen
  
32130Vervaardiging van imitatiesieraden en dergelijke artikelen
  
32200Vervaardiging van muziekinstrumenten
  
32300Vervaardiging van sportartikelen
  
32400Vervaardiging van spellen en speelgoed
  
32500Vervaardiging van medische en tandheelkundige instrumenten en benodigdheden
  
32910Vervaardiging van borstelwaren
  
32990Overige industrie, n.e.g.
  
33110Reparatie van producten van metaal
  
33120Reparatie van machines
  
33130Reparatie van elektronische en optische apparatuur
  
33140Reparatie van elektrische apparatuur
  
33150Reparatie en onderhoud van schepen
  
33160Reparatie en onderhoud van lucht- en ruimtevaartuigen
  
33170Reparatie en onderhoud van andere transportmiddelen
  
33190Reparatie van andere apparatuur
  
33200Installatie van industriële machines, toestellen en werktuigen
  
35110Productie van elektriciteit
  
35120Transmissie van elektriciteit
  
35130Distributie van elektriciteit
  
35140Handel in elektriciteit
  
35210Productie van gas
  
35220Distributie van gasvormige brandstoffen via leidingen
  
35230Handel in gas via leidingen
  
35300Productie en distributie van stoom en gekoelde lucht
  
36000Winning, behandeling en distributie van water
  
37000Afvalwaterafvoer
  
38110Inzameling van ongevaarlijk afval
  
38120Inzameling van gevaarlijk afval
  
38211Voorbehandeling van ongevaarlijk afval met het oog op verwijdering
  
38212Fysicochemische verwerking van slib en vloeibare afvalstoffen
  
38213Behandeling en verwijdering van ongevaarlijk afval, m.u.v. slib en vloeibare afvalstoffen
  
38219Overige verwerking en verwijdering van ongevaarlijk afval
  
38221Voorbehandeling van gevaarlijk afval met het oog op verwijdering
  
38222Behandeling en verwijdering van gevaarlijk afval
  
38310Sloop van wrakken
  
38321Sorteren van ongevaarlijk afval
  
38322Terugwinning van metaalafval
  
38323Terugwinning van inerte afvalstoffen
  
38329Terugwinning van overig gesorteerd afval
  
39000Sanering en ander afvalbeheer
  
41101Ontwikkeling van residentiële bouwprojecten
  
41102Ontwikkeling van niet-residentiële bouwprojecten
  
41201Algemene bouw van residentiële gebouwen
  
41202Algemene bouw van kantoorgebouwen
  
41203Algemene bouw van andere niet-residentiële gebouwen
  
42110Bouw van autowegen en andere wegen
  
42120Bouw van boven- en ondergrondse spoorwegen
  
42130Bouw van bruggen en tunnels
  
42211Bouw van water- en gasdistributienetten
  
42212Bouw van rioleringen
  
42219Bouw van civieltechnische werken voor vloeistoffen, n.e.g.
  
42220Bouw van civieltechnische werken voor elektriciteit en telecommunicatie
  
42911Baggerwerken
  
42919Waterbouw, m.u.v. baggerwerken
  
42990Bouw van andere civieltechnische werken, n.e.g.
  
43110Slopen
  
43120Bouwrijp maken van terreinen
  
43130Proefboren en boren
  
43211Elektrotechnische installatiewerken aan gebouwen
  
43212Elektrotechnische installatiewerken, uitgezonderd aan gebouwen
  
43221Loodgieterswerk
  
43222Installatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie
  
43291Isolatiewerkzaamheden
  
43299Overige bouwinstallatie, n.e.g.
  
43310Stukadoorswerk
  
43320Schrijnwerk
  
43331Plaatsen van vloer- en wandtegels
  
43332Plaatsen van vloerbedekking en wandbekleding van hout
  
43333Plaatsen van behang en vloerbedekking en wandbekleding van andere materialen
  
43341Schilderen van gebouwen
  
43342Schilderen van civieltechnische werken
  
43343Glaszetten
  
43390Overige werkzaamheden in verband met de afwerking van gebouwen
  
43910Dakwerkzaamheden
  
43991Waterdichtingswerken van muren
  
43992Gevelreinining
  
43993Bouw van sierschouwen en open haarden
  
43994Uitvoeren van metsel- en voegwerken
  
43995Restaureren van bouwwerken
  
43996Chapewerken
  
43999Overige gespecialiseerde bouwwerkzaamheden
  
45111Groothandel in auto's en lichte bestelwagens (= 3,5 ton)
  
45112Handelsbemiddeling in auto's en lichte bestelwagens (= 3,5 ton)
  
45113Detailhandel in auto's en lichte bestelwagens (= 3,5 ton)
  
45191Groothandel in andere motorvoertuigen (> 3,5 ton)
  
45192Handelsbemiddeling in andere motorvoertuigen (> 3,5 ton)
  
45193Detailhandel in andere motorvoertuigen (> 3,5 ton)
  
45194Handel in aanhangwagens, opleggers en caravans
  
45201Algemeen onderhoud en reparatie van auto's en lichte bestelwagens (= 3,5 ton)
  
45202Algemeen onderhoud en reparatie van overige motorvoertuigen (> 3,5 ton)
  
45203Reparatie en montage van specifieke auto-onderdelen
  
45204Carrosserieherstelling
  
45205Bandenservicebedrijven
  
45206Wassen en poetsen van motorvoertuigen
  
45209Onderhoud en reparatie van motorvoertuigen, n.e.g.
  
45310Handelsbemiddeling en groothandel in onderdelen en accessoires van motorvoertuigen
  
45320Detailhandel in onderdelen en accessoires van motorvoertuigen
  
45401Handelsbemiddeling en groothandel in motorfietsen en delen en toebehoren van motorfietsen
  
45402Detailhandel in en onderhoud en reparatie van motorfietsen en delen en toebehoren van motorfietsen
  
46110Handelsbemiddeling in landbouwproducten, levende dieren en textielgrondstoffen en halffabrikaten
  
46120Handelsbemiddeling in brandstoffen, ertsen, metalen en chemische producten
  
46130Handelsbemiddeling in hout en bouwmaterialen
  
46140Handelsbemiddeling in machines, apparaten en werktuigen voor de industrie en in schepen en luchtvaartuigen
  
46150Handelsbemiddeling in meubelen, huishoudelijke artikelen en ijzerwaren
  
46160Handelsbemiddeling in textiel, kleding, bont, schoeisel en lederwaren
  
46170Handelsbemiddeling in voedings- en genotmiddelen
  
46180Handelsbemiddeling gespecialiseerd in andere goederen
  
46190Handelsbemiddeling in goederen, algemeen assortiment
  
46211Groothandel in granen en zaden
  
46212Groothandel in veevoeders
  
46213Groothandel in ruwe plantaardige en dierlijke oliën en vetten
  
46214Groothandel in andere akkerbouwproducten
  
46215Groothandel in ruwe tabak
  
46216Groothandel in akkerbouwproducten en veevoeders, algemeen assortiment
  
46220Groothandel in bloemen en planten
  
46231Groothandel in levend vee
  
46232Groothandel in levende dieren, m.u.v. levend vee
  
46240Groothandel in huiden, vellen en leer
  
46311Groothandel in consumptieaardappelen
  
46319Groothandel in groenten en fruit, m.u.v. consumptieaardappelen
  
46321Groothandel in vlees en vleesproducten, uitgezonderd vlees van wild en van gevogelte
  
46322Groothandel in vlees van wild en van gevogelte
  
46331Groothandel in zuivelproducten en eieren
  
46332Groothandel in spijsoliën en -vetten
  
46341Groothandel in wijnen en geestrijke dranken
  
46349Groothandel in dranken, algemeen assortiment
  
46350Groothandel in tabaksproducten
  
46360Groothandel in suiker, chocolade en suikerwerk
  
46370Groothandel in koffie, thee, cacao en specerijen
  
46381Groothandel in vis en schaal- en weekdieren
  
46382Groothandel in aardappelproducten
  
46383Groothandel in voedsel voor huisdieren
  
46389Groothandel in andere voedingsmiddelen, n.e.g.
  
46391Niet-gespecialiseerde groothandel in diepgevroren voedingsmiddelen
  
46392Niet-gespecialiseerde groothandel in niet-diepgevroren voedingsmiddelen, dranken en genotmiddelen
  
46411Groothandel in weefsels, stoffen en fournituren
  
46412Groothandel in huishoudtextiel en beddengoed
  
46419Groothandel in overig textiel
  
46421Groothandel in werkkleding
  
46422Groothandel in onderkleding
  
46423Groothandel in kleding, met uitzondering van werk- en onderkleding
  
46424Groothandel in kledingaccessoires
  
46425Groothandel in schoeisel
  
46431Groothandel in elektrische huishoudelijke apparaten en audio- en videoapparatuur
  
46432Groothandel in opgenomen beeld- en geluidsdragers
  
46433Groothandel in foto- en filmapparatuur en in andere optische artikelen
  
46441Groothandel in porselein en glaswerk
  
46442Groothandel in reinigingsmiddelen
  
46450Groothandel in parfumerieën en cosmetica
  
46460Groothandel in farmaceutische producten
  
46471Groothandel in huismeubilair
  
46472Groothandel in tapijten
  
46473Groothandel in verlichtingsapparatuur
  
46480Groothandel in uurwerken en sieraden
  
46491Groothandel in kranten, boeken en tijdschriften
  
46492Groothandel in kantoor- en schoolbenodigdheden
  
46493Groothandel in papier- en kartonwaren
  
46494Groothandel in niet-elektrische huishoudelijke artikelen
  
46495Groothandel in fietsen
  
46496Groothandel in sport- en kampeerartikelen, met uitzondering van fietsen
  
46497Groothandel in spellen en speelgoed
  
46498Groothandel in lederwaren en reisartikelen
  
46499Groothandel in andere consumentenartikelen, n.e.g.
  
46510Groothandel in computers, randapparatuur en software
  
46520Groothandel in elektronische en telecommunicatieapparatuur en delen daarvan
  
46610Groothandel in machines, werktuigen en toebehoren voor de landbouw
  
46620Groothandel in gereedschapswerktuigen
  
46630Groothandel in machines voor de mijnbouw, de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw
  
46640Groothandel in machines voor de textielindustrie en in naai- en breimachines
  
46650Groothandel in kantoormeubelen
  
46660Groothandel in andere kantoormachines en kantoorbenodigdheden, met uitzondering van computers en randapparatuur
  
46691Groothandel in machines voor de productie van voedings- en genotmiddelen
  
46692Groothandel in verpakkingsmachines en weegtoestellen
  
46693Groothandel in elektrisch materiaal, inclusief installatiemateriaal
  
46694Groothandel in hijs-, hef- en transportwerktuigen
  
46695Groothandel in pompen en compressoren
  
46696Groothandel in meet-, controle- en navigatieinstrumenten
  
46697Groothandel in machines en apparaten voor de warmte-, koel- en vriestechniek voor industrieel gebruik
  
46699Groothandel in andere machines en werktuigen, n.e.g.
  
46710Groothandel in vaste, vloeibare en gasvormige brandstoffen en aanverwante producten
  
46720Groothandel in metalen en metaalertsen
  
46731Groothandel in bouwmaterialen, algemeen assortiment
  
46732Groothandel in hout
  
46733Groothandel in behang, verf en woningtextiel
  
46734Groothandel in vlakglas
  
46735Groothandel in vloer- en wandtegels
  
46736Groothandel in sanitair
  
46739Groothandel in overige bouwmaterialen
  
46741Groothandel in ijzerwaren
  
46742Groothandel in installatiemateriaal voor loodgieterswerk en verwarming
  
46751Groothandel in chemische producten voor industrieel gebruik
  
46752Groothandel in kunstmeststoffen en andere agrochemische producten
  
46761Groothandel in diamant en andere edelstenen
  
46769Groothandel in andere intermediaire producten, n.e.g.
  
46771Groothandel in autosloopmateriaal
  
46772Groothandel in ijzer- en staalschroot en in oude non-ferrometalen
  
46779Groothandel in afval en schroot, n.e.g.
  
46900Niet-gespecialiseerde groothandel
  
47111Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels in diepvriesproducten
  
47112Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte < 100 m 2 )
  
47113Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte tussen 100 m 2 en minder dan 400 m 2 )
  
47114Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte tussen 400 m 2 en minder dan 2500 m 2 )
  
47115Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte = 2500 m 2 )
  
47191Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen niet overheersen (verkoopoppervlakte < 2500 m 2 )
  
47192Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen niet overheersen (verkoopoppervlakte. = 2500 m 2 )
  
47210Detailhandel in groenten en fruit in gespecialiseerde winkels
  
47221Detailhandel in vlees en vleesproducten in gespecialiseerde winkels, m.u.v. vlees van wild en van gevogelte
  
47222Detailhandel in vlees van wild en van gevogelte in gespecialiseerde winkels
  
47230Detailhandel in vis en schaal- en weekdieren in gespecialiseerde winkels
  
47241Detailhandel in brood en banketbakkerswerk in gespecialiseerde winkels (koude bakkers)
  
47242Detailhandel in chocolade en suikerwerk in gespecialiseerde winkels
  
47251Detailhandel in wijnen en geestrijke dranken in gespecialiseerde winkels
  
47252Detailhandel in dranken in gespecialiseerde winkels, algemeen assortiment
  
47260Detailhandel in tabaksproducten in gespecialiseerde winkels
  
47291Detailhandel in zuivelproducten en eieren in gespecialiseerde winkels
  
47299Overige detailhandel in voedingsmiddelen in gespecialiseerde winkels, n.e.g.
  
47300Detailhandel in motorbrandstoffen in gespecialiseerde winkels
  
47410Detailhandel in computers, randapparatuur en software in gespecialiseerde winkels
  
47420Detailhandel in telecommunicatieapparatuur in gespecialiseerde winkels
  
47430Detailhandel in audio- en videoapparatuur in gespecialiseerde winkels
  
47511Detailhandel in kledingstoffen in gespecialiseerde winkels
  
47512Detailhandel in huishoudtextiel en beddengoed in gespecialiseerde winkels
  
47513Detailhandel in breigarens, handwerken en fournituren in gespecialiseerde winkels
  
47519Detailhandel in overig textiel in gespecialiseerde winkels
  
47521Bouwmarkten en andere doe-het-zelfzaken in bouwmaterialen, algemeen assortiment
  
47522Detailhandel in houten bouw- en tuinmaterialen in gespecialiseerde winkels
  
47523Detailhandel in wand- en vloertegels in gespecialiseerde winkels
  
47524Detailhandel in parket-, laminaat- en kurkvloeren in gespecialiseerde winkels
  
47525Detailhandel in ijzerwaren en gereedschappen in gespecialiseerde winkels
  
47526Detailhandel in verf en verfwaren in gespecialiseerde winkels
  
47527Detailhandel in sanitaire artikelen en sanitair installatiemateriaal in gespecialiseerde winkels
  
47529Detailhandel in overige bouwmaterialen in gespecialiseerde winkels
  
47530Detailhandel in tapijten en andere vloerbedekking en wandbekleding in gespecialiseerde winkels
  
47540Detailhandel in elektrische huishoudapparaten in gespecialiseerde winkels
  
47591Detailhandel in huismeubilair in gespecialiseerde winkels
  
47592Detailhandel in verlichtingsartikelen in gespecialiseerde winkels
  
47593Detailhandel in glas-, porselein- en aardewerk en in niet-elektrische huishoudelijke artikelen in gespecialiseerde winkels
  
47594Detailhandel in muziekinstrumenten in gespecialiseerde winkels
  
47599Detailhandel in andere huishoudelijke artikelen in gespecialiseerde winkels, n.e.g.
  
47610Detailhandel in boeken in gespecialiseerde winkels
  
47620Detailhandel in kranten en kantoorbehoeften in gespecialiseerde winkels
  
47630Detailhandel in audio- en video-opnamen in gespecialiseerde winkels
  
47640Detailhandel in sport- en kampeerartikelen in gespecialiseerde winkels
  
47650Detailhandel in spellen en speelgoed in gespecialiseerde winkels
  
47711Detailhandel in damesbovenkleding in gespecialiseerde winkels
  
47712Detailhandel in herenbovenkleding in gespecialiseerde winkels
  
47713Detailhandel in baby- en kinderbovenkleding in gespecialiseerde winkels
  
47714Detailhandel in onderkleding, lingerie en strand- en badkleding in gespecialiseerde winkels
  
47715Detailhandel in kledingaccessoires in gespecialiseerde winkels
  
47716Detailhandel in dames-, heren-, baby- en kinderboven- en onderkleding en kledingaccessoires in gespecialiseerde winkels (algemeen assortiment)
  
47721Detailhandel in schoeisel in gespecialiseerde winkels
  
47722Detailhandel in lederwaren en reisartikelen in gespecialiseerde winkels
  
47730Apotheken
  
47740Detailhandel in medische en orthopedische artikelen in gespecialiseerde winkels
  
47750Detailhandel in cosmetica en toiletartikelen in gespecialiseerde winkels
  
47761Detailhandel in bloemen, planten, zaden en kunstmeststoffen in gespecialiseerde winkels
  
47762Detailhandel in huisdieren, voedsel voor huisdieren en benodigdheden daarvoor in gespecialiseerde winkels
  
47770Detailhandel in uurwerken en sieraden in gespecialiseerde winkels
  
47781Detailhandel in vaste, vloeibare en gasvormige brandstoffen in gespecialiseerde winkels, m.u.v. motorbrandstoffen
  
47782Detailhandel in fotografische en optische artikelen en in precisieinstrumenten in gespecialiseerde winkels
  
47784Detailhandel in drogisterijartikelen en onderhoudsproducten in gespecialiseerde winkels
  
47785Detailhandel in fietsen in gespecialiseerde winkels
  
47786Detailhandel in souvenirs en religieuze artikelen in gespecialiseerde winkels
  
47787Detailhandel in nieuwe kunstvoorwerpen in gespecialiseerde winkels
  
47788Detailhandel in babyartikelen (algemeen assortiment)
  
47789Overige detailhandel in nieuwe artikelen in gespecialiseerde winkels, n.e.g.
  
47791Detailhandel in antiquiteiten in winkels
  
47792Detailhandel in tweedehandskleding in winkels
  
47793Detailhandel in andere tweedehandsgoederen in winkels, m.u.v. tweedehandskleding
  
47810Markt- en straathandel in voedings- en genotmiddelen
  
47820Markt- en straathandel in textiel, kleding en schoeisel
  
47890Markt- en straathandel in andere artikelen
  
47910Detailhandel via postorderbedrijven of via internet
  
47990Overige detailhandel, niet in winkels en exclusief markt- en straathandel
  
49100Personenvervoer per spoor, m.u.v. personenvervoer per spoor binnen steden of voorsteden
  
49200Goederenvervoer per spoor
  
49310Personenvervoer te land binnen steden of voorsteden
  
49320Exploitatie van taxi's
  
49390Overig personenvervoer te land, n.e.g.
  
49410Goederenvervoer over de weg, m.u.v. verhuisbedrijven
  
49420Verhuisbedrijven
  
49500Vervoer via pijpleidingen
  
50100Personenvervoer over zee- en kustwateren
  
50200Goederenvervoer over zee- en kustwateren
  
50300Personenvervoer over binnenwateren
  
50400Goederenvervoer over binnenwateren
  
51100Personenvervoer door de lucht
  
51210Goederenvervoer door de lucht
  
51220Ruimtevaart
  
52100Opslag in koelpakhuizen en overige opslag
  
52210Diensten in verband met vervoer te land
  
52220Diensten in verband met vervoer over water
  
52230Diensten in verband met de luchtvaart
  
52241Vrachtbehandeling in zeehavens
  
52249Overige vrachtbehandeling, exclusief in zeehavens
  
52290Overige vervoerondersteunende activiteiten
  
53200Overige posterijen en koeriers
  
55100Hotels en dergelijke accommodatie
  
55201Jeugdherbergen en jeugdverblijfcentra
  
55202Vakantieparken
  
55203Gites, vakantiewoningen en -appartementen
  
55204Gastenkamers
  
55209Vakantieverblijven en andere accommodatie voor kort verblijf, n.e.g. (met uitzondering van hoevetoerisme)
  
55300Kampeerterreinen en kampeerauto- en caravanterreinen
  
55900Overige accommodatie
  
56101Eetgelegenheden met volledige bediening
  
56102Eetgelegenheden met beperkte bediening
  
56210Catering
  
56290Overige eetgelegenheden
  
56301Cafés en bars
  
56302Discotheken, dancings en dergelijke
  
56309Andere drinkgelegenheden
  
58110Uitgeverijen van boeken
  
58120Uitgeverijen van adresboeken en mailinglijsten
  
58130Uitgeverijen van kranten
  
58140Uitgeverijen van tijdschriften
  
58190Overige uitgeverijen
  
58210Uitgeverijen van computerspellen
  
58290Overige uitgeverijen van software
  
59111Productie van bioscoopfilms
  
59112Productie van televisiefilms
  
59113Productie van films, m.u.v. bioscoop- en televisiefilms
  
59114Productie van televisieprogramma's
  
59120Activiteiten in verband met films en video- en televisieprogramma's na de productie
  
59130Distributie van films en video- en televisieprogramma's
  
59140Vertoning van films
  
59201Maken van geluidsopnamen
  
59202Geluidsopnamestudio's
  
59203Uitgeverijen van muziekopnamen
  
59209Overige diensten in verband met het maken van geluidsopnamen
  
60100Uitzenden van radioprogramma's
  
60200Programmeren en uitzenden van televisieprogramma's
  
61100Draadgebonden telecommunicatie
  
61200Draadloze telecommunicatie
  
61300Telecommunicatie via satelliet
  
61900Overige telecommunicatie
  
62010Ontwerpen en programmeren van computerprogramma's
  
62020Computerconsultancy-activiteiten
  
62030Beheer van computerfaciliteiten
  
62090Overige diensten op het gebied van informatietechnologie en computer
  
63110Gegevensverwerking, webhosting en aanverwante activiteiten
  
63120Webportalen
  
63910Persagentschappen
  
63990Overige dienstverlenende activiteiten op het gebied van informatie, n.e. g.
  
64190Overige geldscheppende financiële instellingen
  
64200Holdings
  
64300Beleggingstrusts en -fondsen en vergelijkbare financiële instellingen
  
64910Financiële lease
  
64921Verstrekken van verbruikskrediet
  
64922Verstrekken van hypothecair krediet
  
64929Overige kredietvertsrekking, n.e.g.
  
64991Factoring
  
64992Activiteiten van beursvennootschappen
  
64999Overige financiële dienstverlening
  
65111Rechtstreekse verzekeringsverrichtingen leven
  
65112Activiteiten van gemengde verzekeringsondernemingen, overwegend leven
  
65121Rechtstreekse verzekeringsverrichtingen niet-leven
  
65122Activiteiten van gemengde verzekeringsondernemingen, overwegend niet-leven
  
65200Herverzekeringen
  
65300Pensioenfondsen
  
66110Beheer van financiële markten
  
66120Effecten- en goederenhandel
  
66191Agenten en makelaars in bankdiensten
  
66199Overige ondersteunende activiteiten in verband met financiële diensten, exclusief verzekeringen en pensioenfondsen, n.e.g.
  
66210Risicoanalisten en schadetaxateurs
  
66220Verzekeringsagenten en -makelaars
  
66290Overige ondersteunende activiteiten in verband met verzekeringen en pensioenfondsen
  
66300Vermogensbeheer
  
68100Handel in eigen onroerend goed
  
68201Verhuur en exploitatie van eigen of geleasd residentieel onroerend goed, exclusief sociale woningen
  
68202Verhuur en exploitatie van sociale woningen
  
68203Verhuur en exploitatie van eigen of geleasd niet-residentieel onroerend goed, exclusief terreinen
  
68204Verhuur en exploitatie van terreinen
  
68311Bemiddeling bij de aankoop, verkoop en verhuur van onroerend goed voor een vast bedrag of op contractbasis
  
68312Schatten en evalueren van onroerend goed voor een vast bedrag of op contractbasis
  
68321Beheer van residentieel onroerend goed voor een vast bedrag of op contractbasis
  
68322Beheer van niet-residentieel onroerend goed voor een vast bedrag of op contractbasis
  
69101Activiteiten van advocaten
  
69102Activiteiten van notarissen
  
69103Activiteiten van deurwaarders
  
69109Overige rechtskundige dienstverlening
  
69201Accountants en belastingconsulenten
  
69202Boekhouders en boekhouders-fiscalisten
  
69203Bedrijfsrevisoren
  
70100Activiteiten van hoofdkantoren (met uitzondering van coördinatiecentra)
  
70210Adviesbureaus op het gebied van public relations en communicatie
  
70220Overige adviesbureaus op het gebied van bedrijfsbeheer; adviesbureaus op het gebied van bedrijfsvoering
  
71111Bouwarchitecten
  
71112Interieurarchitecten
  
71113Stedebouwkundige en tuin- en landschapsarchitecten
  
71121Ingenieurs en aanverwante technische adviseurs, exclusief landmeters
  
71122Landmeters
  
71201Technische controle van motorvoertuigen
  
71209Overige technische testen en toetsen
  
72110Speur- en ontwikkelingswerk op biotechnologisch gebied
  
72190Overig speur- en ontwikkelingswerk op natuurwetenschappelijk gebied
  
72200Speur- en ontwikkelingswerk op het gebied van de maatschappij- en geesteswetenschappen
  
73110Reclamebureaus
  
73120Mediarepresentatie
  
73200Markt- en opinieonderzoekbureaus
  
74101Ontwerpen van textielpatronen, kleding, juwelen, meubels en decoratieartikelen
  
74102Activiteiten van industriële designers
  
74103Activiteiten van grafische designers
  
74104Activiteiten van interieurdecorateurs
  
74105Activiteiten van decorateur-etalagisten
  
74109Overige activiteiten van gespecialiseerde designers
  
74201Activiteiten van fotografen, met uitzondering van persfotografen
  
74202Activiteiten van persfotografen
  
74209Overige fotografische activiteiten
  
74300Vertalers en tolken
  
74901Activiteiten van managers van artiesten, sportlui en overige bekende pesonaliteiten
  
74909Overige gespecialiseerde wetenschappelijke en technische activiteiten
  
75000Veterinaire diensten
  
77110Verhuur en lease van personenauto's en lichte bestelwagens (< 3,5 ton)
  
77120Verhuur en lease van vrachtwagens en overige motorvoertuigen (> 3,5 ton)
  
77210Verhuur en lease van sport- en recreatieartikelen
  
77220Verhuur van videobanden, dvd's en cd's
  
77291Verhuur en lease van machines, apparatuur en handgereedschap voor doe-het-zelvers
  
77292Verhuur en lease van televisietoestellen en andere audio- en videoapparatuur
  
77293Verhuur en lease van vaat- en glaswerk, keuken- en tafelgerei, elektrische huishoudapparaten en andere huishoudelijke benodigdheden
  
77294Verhuur en lease van textiel, kleding, sieraden en schoeisel
  
77295Verhuur en lease van medisch en paramedisch materieel
  
77296Verhuur en lease van bloemen en planten
  
77299Verhuur en lease van andere consulentenartikelen, n.e.g.
  
77310Verhuur en lease van landbouwmachines en -werktuigen
  
77320Verhuur en lease van machines en installaties voor de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw
  
77330Verhuur en lease van kantoormachines, inclusief computers
  
77340Verhuur en lease van schepen
  
77350Verhuur en lease van luchtvaartuigen
  
77391Verhuur en lease van speel-, amusement-, en verkoopautomaten
  
77392Verhuur en lease van tenten
  
77393Verhuur en lease van caravans en motorhomes
  
77394Verhuur en lease van woon- en bureelcontainers en dergelijke accommodatie
  
77399Verhuur en lease van andere machines en werktuigen en andere materiële goederen
  
77400Lease van intellectuele eigendom en vergelijkbare producten, met uitzondering van werken onder auteursrecht
  
78100Arbeidsbemiddeling
  
78200Uitzendbureaus
  
78300Andere vormen van arbeidsbemiddeling
  
79110Reisbureaus
  
79120Reisorganisatoren
  
79901Toeristische informatiediensten
  
79909Overige reserveringsactiviteiten
  
80100Particuliere beveiliging
  
80200Diensten in verband met beveiligingssystemen
  
80300Opsporingsdiensten
  
81100Diverse ondersteunende activiteiten ten behoeve van voorzieningen
  
81210Algemene reiniging van gebouwen
  
81220Overige reiniging van gebouwen; industriële reiniging
  
81290Andere reinigingsactiviteiten
  
81300Landschapsverzorging
  
82110Diverse administratieve activiteiten ten behoeve van kantoren
  
82190Fotokopiëren, documentvoorbereiding en andere gespecialiseerde ondersteunende activiteiten ten behoeve van kantoren
  
82200Callcenters
  
82300Organisatie van congressen en beurzen (met uitzondering van markten, veilingen, salons, tentoonstellingen en beurzen inzake landbouw-, tuinbouw- en visserijproducten)
  
82910Incasso- en kredietbureaus
  
82920Verpakkingsbedrijven
  
82990Overige zakelijke dienstverlening, n.e.g.
  
85510Sport- en recreatieonderwijs
  
85520Cultureel onderwijs
  
85531Autorijscholen
  
85532Vlieg- en vaaronderricht
  
85599Overige vormen van onderwijs
  
85609Overige onderwijsondersteunende dienstverlening
  
86210Huisartspraktijken
  
86220Praktijken van specialisten
  
86230Tandartspraktijken
  
86901Activiteiten van medische laboratoria
  
86903Ziekenvervoer
  
86904Activiteiten op het vlak van geestelijke gezondheidszorg, m.u.v. psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingstehuizen
  
86905Ambulante revalidatieactiviteiten
  
86906Verpleegkundige activiteiten
  
86907Activiteiten van vroedvrouwen
  
86909Overige menselijke gezondheidszorg, n.e.g.
  
87101Rust- en verzorgingstehuizen (R.V.T.)
  
87301Rusthuizen voor ouderen (R.O.B.)
  
90022Ontwerp en bouw van podia
  
90023Gespecialiseerde beeld-, verlichtings- en geluidstechnieken
  
90041Exploitatie van schouwburgen, concertzalen en dergelijke
  
90042Exploitatie van culturele centra en multifunctionele zalen ten behoeve van culturele activiteiten
  
92000Loterijen en kansspelen
  
93110Exploitatie van sportaccommodaties
  
93130Fitnesscentra
  
93211Exploitatie van kermisattracties
  
93212Exploitatie van pret- en themaparken
  
93291Exploitatie van snooker- en biljartenzalen
  
93292Exploitatie van recreatiedomeinen
  
93299Overige recreatie- en ontspanningsactiviteiten, n.e.g.
  
95110Reparatie van computers en randapparatuur
  
95120Reparatie van communicatieapparatuur
  
95210Reparatie van consumentenelektronica
  
95220Reparatie van huishoudapparaten en van werktuigen voor gebruik in huis en tuin
  
95230Reparatie van schoeisel en lederwaren
  
95240Reparatie van meubelen en stoffering
  
95250Reparatie van uurwerken en sieraden
  
95290Reparatie van andere consumentenartikelen
  
96011Activiteiten van industriële wasserijen
  
96012Activiteiten van wasserettes en wassalons ten behoeve van particulieren
  
96021Haarverzorging
  
96022Schoonheidsverzorging
  
96031Uitvaartverzorging
  
96032Beheer van kerkhoven en activiteiten van crematoria
  
96040Sauna's, solaria, baden enz.
  
96091Contactbemiddelingsbureaus en dergelijke
  
96092Plaatsen van tatouages en piercings
  
96093Diensten in verband met de verzorging van huisdieren, m.u.v. veterinaire diensten
  
96094Africhten van huisdieren
  
96095Pensions voor huisdieren
  
96099Overige persoonlijke diensten

  Economie, Wetenschap en Innovatie