23 FEBRUARI 2009. - Ministerieel besluit betreffende de oproep 2009 tot indiening van peterschapsprojecten
Art. 1-8
BIJLAGE.
Art. N
Artikel 1. Aanvragen als vermeld in artikel 9 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten kunnen ingediend worden vanaf de inwerkingtreding van dit besluit tot en met 17 april 2009 tot 12 uur.
Art.2. De aanvragen worden ingediend met het specifieke aanvraagformulier voor deze oproep. Er moeten steeds twee exemplaren ingevuld, uitgeprint en ondertekend worden. Als de aanvraag per post wordt verstuurd, dan geldt de poststempel als datum van indiening.
Art.3. Bij het indienen van de aanvraag moet er rekening gehouden worden met de bepalingen van de handleiding die als bijlage bij dit besluit is gevoegd.
Art.4. De specifieke beleidsdoelstellingen van de minister inzake peterschapsprojecten, vermeld in artikel 15, §1, 6°, van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten, worden weergegeven in de handleiding die als bijlage bij dit besluit is gevoegd.
Art.5. De beoordelingscriteria, vermeld in artikel 15, § 1, van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten, zijn van toepassing op de ingediende projecten.
Art.6. Voor de oproep is in een budget voorzien van 3.000.000 euro. Dit bedrag wordt vastgelegd op rubriek 33 van het hoofdstuk 1. 2 van het Fonds voor Flankerend Economisch Beleid voor het begrotingsjaar 2009
Art.7. Het aanvraagformulier, vermeld in artikel 2, en de handleiding, vermeld in artikel 3 en 4, zijn vanaf de inwerkingtreding van dit besluit beschikbaar bij het Agentschap Economie, afdeling Economisch Ondersteuningsbeleid van de Vlaamse overheid, Koning Albert II-laan 35 bus 12 in 1030 Brussel, e-mail : peterschapsprojecten@vlaanderen.be, website : www.vlaanderen.be/peterschapsprojecten.
Art.8. Dit besluit treedt in werking vanaf de bekendmaking van de oproep op de website van de Vlaamse overheid.
Brussel, 23 februari 2009.
De Vlaamse minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel,
Mevr. P. CEYSENS
BIJLAGE.
Art. N.
PETERSCHAPSPROJECTEN
Handleiding bij de oproep 2009
Uiterste indieningsdatum : 17 april 2009, 12 uur
Vlaamse Overheid
Agentschap Ondernemen
Oproep peterschapsprojecten
Koning Albert II-laan 35 bus 12
1030 Brussel
peterschapsprojecten@vlaanderen.be
Inhoudsopgave
1. Inleiding
2 Doelstellingen
2.1 Algemene doelstellingen
2.2 Specifieke beleidsdoelstellingen voor de oproep peterschapsprojecten 2009
3 Concept en methodiek van een peterschapsproject
3.1 Definitie en kenmerken van een peter en een peterschapsproject
3.2 Wat wordt er verstaan onder onderneming ?
3.3 Wat wordt er verstaan onder beslissingsnemer van een onderneming ?
3.4 Aanvaardbare sectoren
3.5 Het minimumaantal deelnemende ondernemingen
3.6 Wat wordt er verstaan onder regelmatige bijeenkomsten in groep ?
3.7 Welke thema's kunnen aan bod komen in een peterschapsproject ?
3.8 Welke elementen hebben een belangrijk positief effect op de kwaliteit van een peterschapsproject ?
3.9 Welke activiteiten kunnen deel uitmaken van een peterschapsproject ? (niet-limitatieve lijst)
3.10 Welke activiteiten maken zeker geen deel uit van een peterschapsproject ?
4 De aanvraag
4.1 Wie kan een subsidie aanvragen ?
4.2 Hoe kunt u een aanvraag indienen ?
4.3 Wanneer moet u uw aanvraag indienen ?
5 Selectie
5.1 Ontvankelijkheid van de aanvragen
5.2 De minimale kwaliteitsvereisten
5.3 De aanvullende kwaliteitscriteria
5.4 Rangschikking van de aanvragen
5.5 Toekenning van de subsidie
6 De subsidie
6.1 Aanvang en duur van de subsidieperiode
6.2 Berekening van de subsidie
6.2.1 Limiet met betrekking tot personeelsinzet
6.2.2 Limiet met betrekking tot de personeelskosten
6.2.3 Limiet met betrekking tot de werkingskosten
6.2.4 Maximale subsidie per jaar
7 Projectbegroting
8 Erkenning als peterschapsorganisator
9 Wettelijk kader
10 Informatie en contactpersonen
1 Inleiding
In Vlaanderen is er de voorbije jaren heel wat ervaring opgebouwd rond peterschapsprojecten voor ondernemingen. Het enthousiasme en de tevredenheid van de deelnemers zijn een terugkerend gegeven. Evaluaties tonen aan dat de deelname aan een peterschapsproject de bedrijfsresultaten positief beïnvloedt.
Met haar beleid streeft de Vlaamse overheid naar een kwaliteitsvol aanbod aan peterschapsprojecten in heel Vlaanderen, dat inspeelt op de behoeften van de ondernemers. Dat beleid werd geconcretiseerd in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende de peterschapsprojecten.
In dat kader wordt nu voor de zesde keer een oproep gelanceerd. Organisatoren van peterschapsprojecten kunnen tot 17 april 2009, 12 uur een projectvoorstel indienen. Aan de beste projecten wordt een subsidie toegekend. De organisatoren van de geselecteerde projecten worden voor die projecten ook erkend als peterschapsorganisator.
Voor deze oproep worden 2 specifieke beleidsdoelstellingen vooropgesteld. De specifieke beleidsdoelstelling van de vorige oproep " cleantech-management als businessopportuniteit " blijft behouden en als tweede doelstelling wordt " continuïteitsmanagement met specifieke aandacht voor overdracht/overname van ondernemingen " vooropgesteld. Het is dan ook de bedoeling via de projecten die gesubsidieerd worden ondernemers hieromtrent zowel te sensibiliseren als daadwerkelijk te ondersteunen.
Deze handleiding, die integraal deel uitmaakt van de oproep, bevat specifieke informatie over de oproep 2009. Het is dan ook uiterst belangrijk om, naast het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten, deze handleiding volledig te lezen voor u uw subsidieaanvraag invult.
2 Doelstellingen
2.1 Algemene doelstellingen
Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten maakt het mogelijk om aan organisatoren van peterschapsprojecten een subsidie toe te kennen.
Met die subsidie wil de Vlaamse overheid de organisatoren van peterschapsprojecten extra stimuleren om, gespreid over Vlaanderen, efficiënte en kwaliteitsvolle peterschapsprojecten te organiseren die zo veel mogelijk inspelen op de doelstellingen van de Vlaamse overheid.
Die doelstellingen worden in het onderstaande kader verduidelijkt. De mate waarin het project bijdraagt tot de realisatie van die doelstellingen wordt mee in overweging genomen bij de beoordeling (zie selectiecriteria).
Met haar beleid betreffende peterschapsprojecten heeft de Vlaamse overheid de volgende doelstellingen voor ogen :
* ondernemers sensibiliseren voor professionalisering, voor netwerkvorming en in het bijzonder voor de deelname aan peterschapsprojecten;
* een aanbod van breed georiënteerde peterschapsprojecten stimuleren, waarbij alle aspecten van de bedrijfsvoering aan bod komen en waarmee een breed publiek van ondernemers bereikt wordt;
* het aantal ondernemingen dat deelneemt aan peterschapsprojecten doen toenemen;
De Vlaamse overheid wil het aandeel van de ondernemers dat deelneemt aan een peterschapsproject verhogen. Bedrijfsleiders van kleine ondernemingen die niet over eigen structuren en uitgebreide middelen beschikken om tot professionalisering en netwerkvorming over te gaan blijven een zeer belangrijke doelgroep.
* het netwerk van ondernemers die al hebben deelgenomen aan een peterschapsproject actiever benutten;
Via de peterschapsprojecten wordt een netwerk van ondernemers opgebouwd. Om de investering in het netwerk beter te laten renderen, moet het bestaande netwerk meer geactiveerd worden. De coördinator kan daarbij een actieve rol spelen. Zo kan hij ondernemers uit het netwerk met elkaar in contact brengen rond een bepaalde problematiek.
* de nieuwe en bestaande overheidsinitiatieven voor ondernemers beter en gericht bekendmaken;
Het peterschapsnetwerk moet nog meer benut worden om overheidsinitiatieven ter bevordering van het ondernemerschap bij de ondernemers te communiceren.
* het peterschapsproject als start van een traject stimuleren.
Peterschapsprojecten vormen de ideale aanzet om ondernemers te sensibiliseren en te stimuleren tot professionalisering en netwerkvorming. Ze zouden dan ook voor de ondernemers geen eindpunt mogen zijn, maar net het begin van een traject, waarbij de ondernemers op basis van hun specifieke behoeften verder hun bedrijfsvoering professionaliseren en hun netwerking verdiepen. Er is dan ook een rol weggelegd voor de coördinator om hen daartoe te stimuleren. De coördinator moet de ondernemers tijdens of aan het einde van het project begeleiden in hun zoektocht naar de voor hen het best geschikte initiatieven om hun bedrijfsvoering te professionaliseren.
2.2 Specifieke beleidsdoelstellingen voor de oproep peterschapsprojecten 2009
Met deze oproep worden 2 specifieke doelstellingen nagestreefd. Eerst en vooral wordt de specifieke beleidsdoelstelling van de vorige oproep (cleantech-management) aangehouden. Als tweede thema wordt " continuïteitsmanagement met specifieke aandacht voor overdracht/overname van ondernemingen " toegevoegd. Deze doelstellingen worden hieronder verder verduidelijkt.
De mate waarin het project bijdraagt tot de realisatie van deze specifieke doelstellingen wordt mee in overweging genomen bij de beoordeling. Een belangrijk aandachtspunt is dat de voorstellen additioneel moeten zijn aan het bestaande aanbod van opleidingen, diensten en instrumenten en gebaseerd moeten zijn op ervaringsuitwisseling tussen ondernemers. Het is dan ook belangrijk dat in het projectvoorstel voldoende gedetailleerd wordt aangegeven hoe en vanuit welke invalshoek de organisator dit wenst aan te snijden.
* Cleantech-management als businessopportuniteit
Klimaatverandering, stijgende brandstofprijzen, het toenemend mondiaal energiegebruik,... zijn niet enkel meer aandachtspunten voor beleidsmakers, ze worden ook een essentieel aandachtspunt voor iedere bedrijfsleider. De European Business Summit anno 2008 besteedt er volop aandacht aan onder het thema 'Greening the business, new Energy for Business. Nog meer dan voor de grote bedrijven, stelt dit kleinere bedrijven voor nieuwe uitdagingen die tevens opportuniteiten kunnen zijn.
Kennisoverdracht tussen bedrijven kan dan ook een essentiële bijdrage leveren in het ontwikkelen van de nodige kennis, vaardigheden en skills om deze uitdaging ook aan te gaan. In deze oproep willen we cleantech-management centraal stellen.
Cleantech-management wordt omschreven als het implementeren van allerlei strategieën om het milieuthema zo te integreren in de bedrijfsvoering dat eerder als kans dan als kostenfactor wordt aanzien. Dit kan gaan van het benutten van de best beschikbare ecotechnologieën, het implementeren van ecodesign, tot het bewust maken van het personeel om tot bepaalde gedragswijzigingen te komen.
De bedoeling is dat ondernemers bijkomend inzicht krijgen in goede praktijkvoorbeelden, in welke voordelen early movers op dit vlak kunnen ontwikkelen, in wie hen daarbij kan helpen, in welke overheidsmaatregelen er zijn om hen daarbij te ondersteunen, in hoe kan geanticipeerd worden op toekomstige regelgeving, in hoe ze hun zoektocht naar de best beschikbare technologieën kunnen aanvatten,... maar ook dat ze daadwerkelijk aangezet en ondersteund worden om cleantech-management in hun bedrijfsvoering te integreren. Peterschapsprojecten zijn hiervoor dan ook een geschikt instrument.
* Continuïteitsmanagement met specifieke aandacht voor overdracht/overname van ondernemingen
Er blijken een aantal prioritaire noden te bestaan op het vlak van sensibilisatie van zowel (toekomstige) overlaters als (potentiële) overnemers rond het belang, de complexiteit en het nut van een overname.
Waar de focus in eerste instantie op dient gelegd te worden is :
- bestaande ondernemers, zeker de categorie van +55 jaar, duidelijk maken dat een bedrijfsoverdracht een lang, complex, moeilijk proces is waarvoor externe ondersteuning aangewezen is;
- de familiebedrijven en het stijgend gebrek aan familiale opvolgingen. Gezien het familiale karakter van veel Vlaamse KMO's is sensibilisatie van in het bijzonder deze bedrijven van belang zodat ze niet verloren gaan als er binnen de familie geen opvolgers gevonden worden (in deze context kadert ook het informeren en sensibiliseren van werknemers met het oog op eventuele overname van (hun) bedrijf);
- tot slot kan het thema continuïteitsmanagement ook in het perspectief van preventief beleid worden bekeken als het hebben van aandacht voor de wijze waarop ondernemingen moeten omgaan met crisissituaties of erop anticiperen in crisisperiodes (in het licht van de huidige crisis geen overbodige luxe).
In het kader van peterschapsprojecten zou dit in de eerste plaats kunnen gericht zijn op vormen van mentorschap voor, tijdens en na het overnameproces. Voor het overige wordt aan de organisatoren overgelaten hoe zij (hetzij monothematisch hetzij gemengd) inspelen op de professionalisering van de individuele ondernemersvaardigheden.
3 Concept en methodiek van een peterschapsproject
Om in aanmerking te komen voor subsidiëring moet het projectvoorstel minstens voldoen aan de voorwaarden die bepaald zijn in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten.
Hieronder worden een aantal van die voorwaarden verder toegelicht en verfijnd.
3.1 Definitie en kenmerken van een peter en een peterschapsproject
In het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 wordt een peterschapsproject als volgt gedefinieerd :
" een project waarbij enerzijds beslissingsnemers van deelnemende ondernemingen gedurende een bepaalde periode op regelmatige tijdstippen in groepen begeleid worden door een of meer peters om door ervaringsuitwisseling de bedrijfsvoering van de deelnemende ondernemingen te professionaliseren en waarbij anderzijds bedrijfsgerichte activiteiten worden georganiseerd om de netwerkvorming en de ervaringsuitwisseling tussen alle deelnemende ondernemingen en peters te stimuleren ".
Met peter (m/v) bedoelt men :
" een kaderlid dat of een bedrijfsleider die zich engageert om tijdens een peterschapsproject zijn ervaring kosteloos ter beschikking te stellen van de deelnemers en mee te zorgen voor de begeleiding van een groep deelnemers ".
Om in aanmerking te komen voor subsidiëring moet het peterschapsproject dus minstens de volgende kenmerken vertonen :
* Ervaringsuitwisseling tussen ondernemers staat centraal in het hele project.
* De ervaringsuitwisseling draagt bij tot de professionalisering van de bedrijfsvoering van de deelnemende ondernemingen.
* Er is een periode afgebakend waarbinnen ondernemers op regelmatige basis onder leiding van peter(s) bijeenkomen in groep om ervaringen uit te wisselen.
* Elke groep krijgt minstens één peter toegewezen die de groep begeleidt en die zijn kennis en ervaring ter beschikking stelt van de groep.
* De netwerkvorming en ervaringsuitwisseling tussen alle deelnemende ondernemingen, over de groepen heen, wordt gestimuleerd door bedrijfsgerichte activiteiten.
* De ervaringsuitwisseling tussen deelnemers en peters vindt minstens eenmaal per maand plaats.
Die kenmerken komen ook verder in deze handleiding aan bod in het kader van de selectie en de minimale kwaliteitsvereisten.
3.2 Wat wordt er verstaan onder onderneming ?
Het peterschapsproject moet gericht zijn op ondernemingen.
Een onderneming wordt in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003 betreffende peterschapsprojecten als volgt gedefinieerd :
" de natuurlijke personen die koopman zijn of een zelfstandig beroep uitoefenen, de vennootschappen die de rechtsvorm van een handelsvennootschap hebben aangenomen, de Europese economische samenwerkingsverbanden als ze beschikken over een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest of als ze zich ertoe verbinden in het Vlaamse Gewest een exploitatiezetel te vestigen ".
3.3 Wat wordt er verstaan onder beslissingsnemer van een onderneming ?
Het peterschapsproject moet gericht zijn op beslissingsnemers van ondernemingen.
Een beslissingsnemer bepaalt rechtstreeks de strategie van een onderneming.
In kleine ondernemingen is de beslissingsnemer vaak te identificeren als de ondernemer-eigenaar. In middelgrote tot grote ondernemingen zijn het vaak meerdere personen die uiteindelijk beslissen over de strategische keuzes van de onderneming.
De deelnemers aan een peterschapsproject zijn dus ondernemer-eigenaar, gedelegeerd bestuurder of lid van het dagelijks bestuur van een onderneming.
Als een beslissingsnemer van een onderneming het wenselijk acht dat een personeelslid van de onderneming, die evenwel geen beslissingsnemer is, ook aan het peterschapsproject deelneemt, dan kan dat als tweede deelnemer. De beslissingsnemer zelf moet dus ook steeds deelnemen aan het project. In uitzonderlijke gevallen kan een collega afgevaardigd worden naar bepaalde bijeenkomsten.
3.4 Aanvaardbare sectoren
Bedrijven uit een aantal sectoren zijn uitgesloten van deelname aan een peterschapsproject.
De lijst met aanvaardbare NACE-Codes kunt u raadplegen op de website www.vlaanderen.be/peterschapsprojecten of kunt u aanvragen bij het Agentschap Ondernemen.
3.5 Het minimumaantal deelnemende ondernemingen
Het peterschapsproject moet gericht zijn op minstens zestig deelnemende ondernemingen. De peterbedrijven worden daar niet bij gerekend.
In de loop van het project wordt nagegaan of die voorwaarde is vervuld.
Om het minimumaantal deelnemende ondernemingen te bepalen, wordt uitgegaan van het aantal ondernemingen waarvan minstens één beslissingsnemer heeft deelgenomen en van de periode waarvoor die inschrijvingsgeld heeft betaald.
Met andere woorden :
- Alleen de onderneming wordt in aanmerking genomen om de grens van zestig te bepalen, niet het aantal personen.
- De onderneming moet een bijdrage betaald hebben.
- Als een onderneming maar aan een deel van het project deelneemt, wordt de deelname meegerekend in verhouding tot de periode waarvoor de onderneming ingeschreven is en een bijdrage betaalt.
De onderneming moet uiteraard voldoen aan de voorwaarden bepaald in het besluit van de Vlaamse Regering van 5 september 2003.
Het zal pas in de loop van het project en na de toekenning van de subsidie duidelijk worden of die voorwaarde effectief is vervuld. Als blijkt dat uiteindelijk het minimumaantal deelnemende ondernemingen niet werd behaald, zal de subsidie niet volledig worden uitbetaald. Bovendien kan dat meespelen bij de beoordeling van eventuele toekomstige projectvoorstellen.
3.6 Wat wordt er verstaan onder regelmatige bijeenkomsten in groep ?
Een van de voorwaarden om als peterschapsproject beschouwd te worden is de regelmatige groepssamenkomsten van de ondernemers gedurende een bepaalde periode onder leiding van één of meerdere peters om ervaringen uit te wisselen.
De ervaringsuitwisseling tussen deelnemers en peters moet gemiddeld minstens eenmaal per maand plaatsvinden om als regelmatig beschouwd te worden. Dat geldt voor elke deelnemer afzonderlijk.
Uitzonderingen zijn mogelijk tijdens de zomermaanden en vanwege sector- of projectspecifieke kenmerken.
Van de organisator wordt verwacht dat hij zoekt naar alternatieven om ook tijdens die uitzonderingsperiodes ervaringsuitwisseling tussen deelnemers en peters maximaal mogelijk te maken. We denken daarbij bijvoorbeeld aan een internettoepassing, een praktische onderzoeksopdracht of extra individuele ervaringsuitwisseling.
Activiteiten die betrekking hebben op verschillende groepen samen en eerder gericht zijn op de netwerkvorming zijn een noodzakelijk onderdeel van het project, maar worden niet in beschouwing genomen om de regelmatigheid te bepalen.
Activiteiten die betrekking hebben op een deel van de groep en een intensievere ervaringsuitwisseling met de peter tot doel hebben, kunnen wel in aanmerking worden genomen om de regelmatigheid te bepalen. Dat veronderstelt echter dat over die activiteiten op dezelfde wijze wordt gerapporteerd als over de andere bijeenkomsten in groep en dat de bijeenkomsten in groep nog voldoende regelmatig plaatsvinden om de ervaringsuitwisseling tussen de deelnemers onderling maximaal mogelijk te maken.
3.7 Welke thema's kunnen aan bod komen in een peterschapsproject ?
Peterschapsprojecten kunnen meerdere thema's met betrekking tot de bedrijfsvoering behandelen ofwel één specifiek thema met betrekking tot de bedrijfsvoering uitdiepen.
Als organisator bent u in principe vrij om het thema voor het project te kiezen. U moet wel rekening houden met de volgende beperkingen.
* Het project moet volledig gericht zijn op de professionalisering van de bedrijfsvoering. Dat impliceert bijvoorbeeld dat projecten die gericht zijn op het verbeteren van vakkennis, die de kernactiviteit vormt van een onderneming, niet in aanmerking komen.
* Het peterschapsproject mag niet gericht zijn op technologische innovatie. Hiervoor bestaan immers aparte financieringsmogelijkheden (zie IWT - Vlaamse innovatiesamenwerkingsverbanden).
3.8 Welke elementen hebben een belangrijk positief effect op de kwaliteit van een peterschapsproject ?
Uit evaluatie blijkt dat naast de elementen die minimaal moeten voorkomen in het projectvoorstel onder meer de volgende elementen een duidelijk effect hebben op de kwaliteit van een peterschapsproject :
* de wijze van groepssamenstelling;
* de mate van inspraak bij de keuze van de thema's;
* de inschatting van de behoeften van de deelnemers;
* de openheid tussen deelnemers;
* het engagement van de peters;
* de kennis en ervaring van de peter;
* de ondersteuning van de peter door de organisator, zowel inhoudelijk als logistiek;
* de mogelijkheid tot individuele begeleiding door de peter of het peterbedrijf.
Onder meer die elementen worden dan ook mee in overweging genomen bij de beoordeling van het projectvoorstel.
3.9 Welke activiteiten kunnen deel uitmaken van een peterschapsproject ? (niet-limitatieve lijst)
De lijst hieronder geeft een overzicht van activiteiten die beschouwd kunnen worden als een onderdeel van het peterschapsproject op voorwaarde dat de activiteiten zich richten tot de (potentiële) deelnemers aan een peterschapsproject. Dat betekent dat de eraan verbonden kosten gefinancierd kunnen worden met de subsidie die aan het project wordt toegekend.
* sensibilisering van ondernemers voor het belang van het professionaliseren van de bedrijfsvoering en de meerwaarde van peterschapsprojecten;
* werving en selectie van ondernemingen voor het peterschapsproject;
* werving en selectie van peterbedrijven en peters;
* opleiding en begeleiding van peters met betrekking tot hun taak in het project;
* maandelijkse ervaringsuitwisseling tussen peters en deelnemers (x);
* regelmatige bijeenkomsten van een groep van deelnemende ondernemingen en hun peters, waarbij ervaringsuitwisseling centraal staat (x);
* bedrijfsbezoeken met het oog op het sensibiliseren van ondernemers voor ervaringsuitwisseling en de rol die peterschapsprojecten daarin kunnen spelen;
* informatieverspreiding (bijv. informatie over overheidsinitiatieven verschaffen aan deelnemers van peterschapsprojecten);
* ondersteunende activiteiten :
- een databank aanleggen van gegevens van deelnemende ondernemingen met het oog op de uitbouw en het in stand houden van het netwerk;
- de databank up-to-date houden;
- nieuwsbrieven naar deelnemers sturen;
- brochures en folders opstellen en verspreiden met het oog op sensibilisering en werving;
* individuele begeleiding door de peters (additioneel aan de bijeenkomsten in groep) :
- vragen van deelnemende ondernemingen beantwoorden;
- deelnemende ondernemingen naar gespecialiseerde organisaties doorverwijzen;
* netwerkactiviteiten :
- gemeenschappelijke bedrijfsgerichte activiteiten voor alle deelnemers aan het project (x);
- gemeenschappelijke bedrijfsgerichte activiteiten met deelnemers aan andere peterschapsprojecten;
- gemeenschappelijke bedrijfsgerichte activiteiten om deelnemers gericht in contact te brengen met andere ondernemers van het netwerk (bijv. vroegere deelnemers).
De hierboven vermelde activiteiten, aangeduid met een (x), zijn een absolute noodzaak om in aanmerking te komen voor een subsidie.
3.10 Welke activiteiten maken zeker geen deel uit van een peterschapsproject ?
Alle activiteiten die zich niet exclusief richten tot het netwerk van deelnemers en oud-deelnemers aan peterschapsprojecten maken geen deel uit van het peterschapsproject. Die activiteiten kunnen dan ook niet bekostigd worden met de subsidie die toegekend wordt voor de organisatie van het project.
Activiteiten in verband met de werving en selectie van de deelnemers voor het peterschapsproject vormen de enige uitzondering op die regel.
Voorbeelden van activiteiten die niet in aanmerking komen, zijn :
* een participatie van de deelnemers in seminaries en ontmoetingsdagen voor ondernemers, die niet behoren tot het peterschapsnetwerk;
* alle activiteiten die openstaan voor een ruimer publiek dan de deelnemers aan het peterschapsnetwerk (activiteiten met het oog op de werving en selectie van deelnemers voor het peterschapsproject vormen de enige uitzondering op die regel).
4 De aanvraag
Een aanvraag kan enkel in het kader van een oproep en wel enkel binnen een bepaalde periode worden ingediend. Zo moeten de aanvragen in het kader van deze oproep uiterlijk op 17 april 2009 om 12 uur zijn ingediend. Hieronder vindt u meer informatie over de aanvraagprocedure.
4.1 Wie kan een subsidie aanvragen ?
Zowel publieke als privaatrechtelijke rechtspersonen kunnen een aanvraag tot subsidiëring indienen.
De kennis en ervaring van de organisator en van het ingezette personeel met betrekking tot de doelgroep en de thematiek hebben een effect op de kwaliteit van het uit te voeren peterschapsproject. Die aspecten worden dus mee in overweging genomen bij de beoordeling (zie ook selectie).
4.2 Hoe kunt u een aanvraag indienen ?
U kunt een aanvraag indienen door gebruik te maken van het specifieke aanvraagformulier voor deze oproep.
Het gebruik van het aanvraagformulier is verplicht. |
Projectvoorstellen die niet op het aanvraagformulier worden ingediend, zijn onontvankelijk en komen dus niet in aanmerking voor een subsidie. |
U moet het aanvraagformulier in uitgeprinte vorm en in tweevoud indienen bij : |
Vlaamse Overheid |
Agentschap Ondernemen |
Oproep Peterschapsprojecten |
Koning Albert II-laan 35 bus 12 |
1030 Brussel |
Elk exemplaar van het ingediende aanvraagformulier moet volledig ingevuld en ondertekend zijn. |
Daarnaast moet u het aanvraagformulier ook per e-mail doorsturen naar peterschapsprojecten@vlaanderen.be. |
De uiterlijke indieningsdatum is 17 april 2009 om 12 uur. |
Als de aanvraag per post wordt verstuurd, geldt de poststempel als ontvangstdatum. |
NACEBEL 2008 | Activiteit |
01610 | Ondersteunende activiteiten in verband met de teelt van gewassen (enkel exploitatie van irrigatiesystemen en verhuur van landbouwmachines en -werktuigen met bedieningspersoneel) |
06100 | Winning van aardolie |
06200 | Winning van aardgas |
07100 | Winning van ijzererts |
07210 | Winning van uranium- en thoriumerts |
07290 | Winning van andere non-ferrometaalertsen |
08111 | Winning van bouw- en siersteen |
08112 | Winning van kalksteen, gips, krijt en leisteen |
08121 | Winning van grind |
08122 | Winning van zand |
08123 | Winning van klei en kaolien |
08910 | Winning van mineralen voor de chemische en de kunstmestindustrie |
08920 | Winning van turf |
08930 | Zoutwinning |
08990 | Overige winning van delfstoffen, n.e.g. |
09100 | Ondersteunende activiteiten in verband met de aardolie- en aardgaswinning |
09900 | Ondersteunende activiteiten in verband met de overige winning van delfstoffen |
10110 | Verwerking en conservering van vlees, exclusief vlees van gevogelte |
10120 | Verwerking en conservering van gevogelte |
10130 | Vervaardiging van producten van vlees of van vlees van gevogelte |
10200 | Verwerking en conservering van vis en van schaal- en weekdieren |
10311 | Verwerking en conservering van aardappelen, exclusief productie van diepgevroren aardappelbereidingen |
10312 | Productie van diepgevroren aardappelbereidingen |
10320 | Vervaardiging van groente- en fruitsappen |
10391 | Verwerking en conservering van groenten, exclusief productie van diepgevroren groenten |
10392 | Verwerking en conservering van fruit, exclusief productie van diepgevroren fruit |
10393 | Productie van diepgevroren groenten en fruit |
10410 | Vervaardiging van oliën en vetten |
10420 | Vervaardiging van margarine en andere spijsvetten |
10510 | Zuivelfabrieken en kaasmakerijen |
10520 | Vervaardiging van consumptie-ijs |
10610 | Vervaardiging van maalderijproducten |
10620 | Vervaardiging van zetmeel en zetmeelproducten |
10711 | Industriële vervaardiging van brood en van vers banketbakkerswerk |
10712 | Ambachtelijke vervaardiging van brood en van vers banketbakkerswerk |
10720 | Vervaardiging van beschuit en biscuit en van ander houdbaar banketbakkerswerk |
10730 | Vervaardiging van macaroni, noedels, koeskoes en dergelijke deegwaren |
10810 | Vervaardiging van suiker |
10820 | Vervaardiging van cacao, chocolade en suikerwerk |
10830 | Verwerking van thee en koffie |
10840 | Vervaardiging van specerijen, sauzen en kruiderijen |
10850 | Vervaardiging van bereide maaltijden en schotels (enkel vervaardiging van voorgebakken pizza (van industriële bakkerijen)) |
10860 | Vervaardiging van gehomogeniseerde voedingspreparaten en dieetvoeding |
10890 | Vervaardiging van andere voedingsmiddelen, n.e.g. |
10910 | Vervaardiging van veevoeders |
10920 | Vervaardiging van voeders voor huisdieren |
11010 | Vervaardiging van gedistilleerde dranken door distilleren, rectificeren en mengen |
11020 | Vervaardiging van wijn uit druiven |
11030 | Vervaardiging van cider en van andere vruchtenwijnen |
11040 | Vervaardiging van andere niet-gedistilleerde gegiste dranken |
11050 | Vervaardiging van bier |
11060 | Vervaardiging van mout |
11070 | Vervaardiging van frisdranken; productie van mineraalwater en ander gebotteld water |
12000 | Vervaardiging van tabaksproducten |
13100 | Bewerken en spinnen van textielvezels |
13200 | Weven van textiel |
13300 | Textielveredeling |
13910 | Vervaardiging van gebreide en gehaakte stoffen |
13921 | Vervaardiging van beddengoed, tafellinnen en textielwaren voor huishoudelijk gebruik |
13929 | Vervaardiging van overige geconfectioneerde artikelen van textiel, m.u.v. kleding |
13930 | Vervaardiging van vloerkleden en tapijt |
13940 | Vervaardiging van koord, bindgaren, touw en netten |
13950 | Vervaardiging van gebonden textielvlies en van artikelen van gebonden textielvlies, exclusief kleding |
13960 | Vervaardiging van ander technisch en industrieel textiel |
13990 | Vervaardiging van andere textielproducten, n.e.g. |
14110 | Vervaardiging van kleding van leer |
14120 | Vervaardiging van werkkleding |
14130 | Vervaardiging van andere bovenkleding |
14140 | Vervaardiging van onderkleding |
14191 | Vervaardiging van hoeden en petten |
14199 | Vervaardiging van andere kleding en toebehoren, n.e.g. |
14200 | Vervaardiging van artikelen van bont |
14310 | Vervaardiging van gebreide en gehaakte kousen en sokken |
14390 | Vervaardiging van andere gebreide en gehaakte kleding |
15110 | Looien en bereiden van leer; bereiden en verven van bont |
15120 | Vervaardiging van koffers, tassen en dergelijke en van zadel- en tuigmakerswerk |
15200 | Vervaardiging van schoeisel |
16100 | Zagen en schaven van hout |
16210 | Vervaardiging van fineer en van panelen op basis van hout |
16220 | Vervaardiging van geassembleerde parketvloeren |
16230 | Vervaardiging van ander schrijn- en timmerwerk |
16240 | Vervaardiging van houten emballage |
16291 | Vervaardiging van andere artikelen van hout |
16292 | Vervaardiging van artikelen van kurk, riet of vlechtwerk |
17110 | Vervaardiging van papierpulp |
17120 | Vervaardiging van papier en karton |
17210 | Vervaardiging van gegolfd papier en golfkarton en van verpakkingsmateriaal van papier en karton |
17220 | Vervaardiging van huishoudelijke en sanitaire papierwaren |
17230 | Vervaardiging van kantoorbenodigdheden van papier |
17240 | Vervaardiging van behangpapier |
17290 | Vervaardiging van andere artikelen van papier of karton |
18110 | Krantendrukkerijen |
18120 | Overige drukkerijen |
18130 | Prepress- en premediadiensten |
18140 | Binderijen en aanverwante diensten |
18200 | Reproductie van opgenomen media |
19100 | Vervaardiging van cokesovenproducten |
19200 | Vervaardiging van geraffineerde aardolieproducten |
20110 | Vervaardiging van industriële gassen |
20120 | Vervaardiging van kleurstoffen en pigmenten |
20130 | Vervaardiging van andere anorganische chemische basisproducten |
20140 | Vervaardiging van andere organische chemische basisproducten |
20150 | Vervaardiging van kunstmeststoffen en stikstofverbindingen |
20160 | Vervaardiging van kunststoffen in primaire vormen |
20170 | Vervaardiging van synthetische rubber in primaire vormen |
20200 | Vervaardiging van verdelgingsmiddelen en van andere chemische producten voor de landbouw |
20300 | Vervaardiging van verf, vernis e.d., drukinkt en mastiek |
20411 | Vervaardiging van zeep en wasmiddelen |
20412 | Vervaardiging van poets- en reinigingsmiddelen |
20420 | Vervaardiging van parfums en toiletartikelen |
20520 | Vervaardiging van lijm |
20530 | Vervaardiging van etherische oliën |
20590 | Vervaardiging van andere chemische producten, n.e.g. |
20600 | Vervaardiging van synthetische en kunstmatige vezels |
21100 | Vervaardiging van farmaceutische grondstoffen |
21201 | Vervaardiging van geneesmiddelen |
21209 | Vervaardiging van overige farmaceutische producten |
22110 | Vervaardiging van binnen- en buitenbanden van rubber; loopvlakvernieuwing |
22190 | Vervaardiging van andere producten van rubber |
22210 | Vervaardiging van platen, vellen, buizen en profielen van kunststof |
22220 | Vervaardiging van verpakkingsmateriaal van kunststof |
22230 | Vervaardiging van kunststofartikelen voor de bouw |
22290 | Vervaardiging van andere producten van kunststof |
23110 | Vervaardiging van vlakglas |
23120 | Vormen en bewerken van vlakglas |
23130 | Vervaardiging van holglas |
23140 | Vervaardiging van glasvezels |
23190 | Vervaardiging en bewerking van ander glas (inclusief technisch glaswerk) |
23200 | Vervaardiging van vuurvaste producten |
23310 | Vervaardiging van keramische tegels en plavuizen |
23321 | Vervaardiging van bakstenen |
23322 | Vervaardiging van dakpannen, tegels en andere producten voor de bouw van gebakken klei |
23410 | Vervaardiging van huishoudelijk en sieraardewerk |
23420 | Vervaardiging van sanitair aardewerk |
23430 | Vervaardiging van isolatoren en isolatiemateriaal, van keramische stoffen |
23440 | Vervaardiging van ander technisch aardewerk |
23490 | Vervaardiging van andere keramische producten |
23510 | Vervaardiging van cement |
23520 | Vervaardiging van kalk en gips |
23610 | Vervaardiging van artikelen van beton voor de bouw |
23620 | Vervaardiging van artikelen van gips voor de bouw |
23630 | Vervaardiging van stortklare beton |
23640 | Vervaardiging van mortel |
23650 | Vervaardiging van producten van vezelcement |
23690 | Vervaardiging van andere artikelen van beton, gips en cement |
23700 | Houwen, bewerken en afwerken van natuursteen |
23910 | Vervaardiging van schuur-, slijp- en polijstmiddelen |
23990 | Vervaardiging van andere niet-metaalhoudende minerale producten, n.e.g. |
24100 | Vervaardiging van ijzer en staal en van ferrolegeringen |
24200 | Vervaardiging van buizen, pijpen, holle profielen en fittings daarvoor, van staal |
24310 | Koudtrekken van staven |
24320 | Koudwalsen van bandstaal |
24330 | Koudvervormen of koudfelsen |
24340 | Koudtrekken van draad |
24410 | Productie van edelmetalen |
24420 | Productie van aluminium |
24430 | Productie van lood, zink en tin |
24440 | Productie van koper |
24450 | Productie van andere non-ferrometalen |
24460 | Bewerking van splijt- en kweekstoffen |
24510 | Gieten van ijzer |
24520 | Gieten van staal |
24530 | Gieten van lichte metalen |
24540 | Gieten van andere non-ferrometalen |
25110 | Vervaardiging van metalen constructiewerken en delen daarvan |
25120 | Vervaardiging van metalen deuren en vensters |
25210 | Vervaardiging van radiatoren en ketels voor centrale verwarming |
25290 | Vervaardiging van andere tanks, reservoirs en bergingsmiddelen, van metaal |
25300 | Vervaardiging van stoomketels, exclusief warmwaterketels voor centrale verwarming |
25501 | Smeden van metaal |
25502 | Persen, stampen en profielwalsen van metaal; poedermetallurgie |
25610 | Oppervlaktebehandeling van metalen |
25620 | Verspanend bewerken van metalen |
25710 | Vervaardiging van scharen, messen, bestekken, enz. |
25720 | Vervaardiging van hang- en sluitwerk |
25731 | Vervaardiging van vormkasten en gietvormen |
25739 | Vervaardiging van gereedschap, m.u.v. vormkasten en gietvormen |
25910 | Vervaardiging van stalen vaten en dergelijke |
25920 | Vervaardiging van verpakkingsmiddelen van licht metaal |
25930 | Vervaardiging van artikelen van draad en van kettingen en veren |
25940 | Vervaardiging van bouten, schroeven en moeren |
25991 | Vervaardiging van huishoudelijke en sanitaire artikelen van metaal |
25999 | Vervaardiging van overige artikelen van metaal, n.e.g. |
26110 | Vervaardiging van elektronische onderdelen |
26120 | Vervaardiging van elektronische printplaten |
26200 | Vervaardiging van computers en randapparatuur |
26300 | Vervaardiging van communicatieapparatuur |
26400 | Vervaardiging van consumentenelektronica |
26510 | Vervaardiging van meet-, controle- en navigatie-instrumenten en -apparatuur |
26520 | Vervaardiging van uurwerken |
26600 | Vervaardiging van bestralingsapparatuur en van elektromedische en elektrotherapeutische apparatuur |
26700 | Vervaardiging van optische instrumenten en van foto- en filmapparatuur |
26800 | Vervaardiging van magnetische en optische media |
27110 | Vervaardiging van elektromotoren en van elektrische generatoren en transformatoren |
27120 | Vervaardiging van schakel- en verdeelinrichtingen |
27200 | Vervaardiging van batterijen en accumulatoren |
27310 | Vervaardiging van kabels van optische vezels |
27320 | Vervaardiging van andere elektrische en elektronische kabels |
27330 | Vervaardiging van schakelaars, stekkers, stopcontacten e.d. |
27401 | Vervaardiging van lampen |
27402 | Vervaardiging van verlichtingsapparaten |
27510 | Vervaardiging van elektrische huishoudapparaten |
27520 | Vervaardiging van niet-elektrische huishoudapparaten |
27900 | Vervaardiging van andere elektrische apparatuur |
28110 | Vervaardiging van motoren en turbines, exclusief motoren voor luchtvaartuigen, motorvoertuigen en bromfietsen |
28120 | Vervaardiging van hydraulische apparatuur |
28130 | Vervaardiging van andere pompen en compressoren |
28140 | Vervaardiging van andere kranen en dergelijke artikelen |
28150 | Vervaardiging van tandwielen, lagers en andere drijfwerkelementen |
28210 | Vervaardiging van ovens en branders |
28220 | Vervaardiging van hijs-, hef- en transportwerktuigen |
28230 | Vervaardiging van kantoormachines en -uitrusting (exclusief computers en randapparatuur) |
28240 | Vervaardiging van elektrisch handgereedschap |
28250 | Vervaardiging van machines en apparaten voor de koeltechniek en de klimaatregeling, voor niet-huishoudelijk gebruik |
28291 | Vervaardiging van verpakkingsmachines |
28292 | Vervaardiging van weegtoestellen |
28293 | Vervaardiging van toestellen voor het spuiten van vloeistoffen of poeder |
28294 | Vervaardiging van verkoopautomaten |
28295 | Vervaardiging van filtreertoestellen |
28296 | Vervaardiging van hogedrukreinigers, zandstraalapparaten en dergelijk reinigingsmateriaal |
28299 | Vervaardiging van andere machines en apparaten voor algemeen gebruik, n.e.g. |
28300 | Vervaardiging van machines en werktuigen voor de landbouw en de bosbouw |
28410 | Vervaardiging van machines voor de metaalbewerking |
28490 | Vervaardiging van andere gereedschapswerktuigen |
28910 | Vervaardiging van machines voor de metallurgie |
28920 | Vervaardiging van machines voor de winning van delfstoffen en voor de bouw |
28930 | Vervaardiging van machines voor de productie van voedings- en genotmiddelen |
28940 | Vervaardiging van machines voor de productie van textiel, kleding en leer |
28950 | Vervaardiging van machines voor de productie van papier en karton |
28960 | Vervaardiging van machines voor de kunststof- en rubberindustrie |
28990 | Vervaardiging van andere machines, apparaten en werktuigen voor specifieke doeleinden, n.e.g. |
29100 | Vervaardiging en assemblage van motorvoertuigen |
29201 | Vervaardiging van carrosserieën voor motorvoertuigen |
29202 | Vervaardiging van aanhangwagens, caravans en opleggers |
29310 | Vervaardiging van elektrische en elektronische benodigdheden voor motorvoertuigen |
29320 | Vervaardiging van andere delen en toebehoren van motorvoertuigen |
30110 | Bouw van schepen en drijvend materieel |
30120 | Bouw van plezier- en sportvaartuigen |
30200 | Vervaardiging van rollend materieel voor spoorwegen |
30300 | Vervaardiging van lucht- en ruimtevaartuigen en van toestellen in verband daarmee |
30910 | Vervaardiging van motorfietsen |
30920 | Vervaardiging van fietsen en invalidenwagens |
30990 | Vervaardiging van andere transportmiddelen, n.e.g. |
31010 | Vervaardiging van kantoor- en winkelmeubelen |
31020 | Vervaardiging van keukenmeubelen |
31030 | Vervaardiging van matrassen |
31091 | Vervaardiging van eetkamer-, zitkamer-, slaapkamer- en badkamermeubelen |
31092 | Vervaardiging van tuin- en terrasmeubelen |
31099 | Vervaardiging van andere meubelen, n.e.g. |
32110 | Slaan van munten |
32121 | Bewerken van diamant |
32122 | Bewerken van edelstenen (m.u.v. diamant) en van halfedelstenen |
32123 | Vervaardiging van sieraden |
32124 | Vervaardiging van edelsmeedwerk |
32129 | Vervaardiging van overige artikelen van edele metalen |
32130 | Vervaardiging van imitatiesieraden en dergelijke artikelen |
32200 | Vervaardiging van muziekinstrumenten |
32300 | Vervaardiging van sportartikelen |
32400 | Vervaardiging van spellen en speelgoed |
32500 | Vervaardiging van medische en tandheelkundige instrumenten en benodigdheden |
32910 | Vervaardiging van borstelwaren |
32990 | Overige industrie, n.e.g. |
33110 | Reparatie van producten van metaal |
33120 | Reparatie van machines |
33130 | Reparatie van elektronische en optische apparatuur |
33140 | Reparatie van elektrische apparatuur |
33150 | Reparatie en onderhoud van schepen |
33160 | Reparatie en onderhoud van lucht- en ruimtevaartuigen |
33170 | Reparatie en onderhoud van andere transportmiddelen |
33190 | Reparatie van andere apparatuur |
33200 | Installatie van industriële machines, toestellen en werktuigen |
35110 | Productie van elektriciteit |
35120 | Transmissie van elektriciteit |
35130 | Distributie van elektriciteit |
35140 | Handel in elektriciteit |
35210 | Productie van gas |
35220 | Distributie van gasvormige brandstoffen via leidingen |
35230 | Handel in gas via leidingen |
35300 | Productie en distributie van stoom en gekoelde lucht |
36000 | Winning, behandeling en distributie van water |
37000 | Afvalwaterafvoer |
38110 | Inzameling van ongevaarlijk afval |
38120 | Inzameling van gevaarlijk afval |
38211 | Voorbehandeling van ongevaarlijk afval met het oog op verwijdering |
38212 | Fysicochemische verwerking van slib en vloeibare afvalstoffen |
38213 | Behandeling en verwijdering van ongevaarlijk afval, m.u.v. slib en vloeibare afvalstoffen |
38219 | Overige verwerking en verwijdering van ongevaarlijk afval |
38221 | Voorbehandeling van gevaarlijk afval met het oog op verwijdering |
38222 | Behandeling en verwijdering van gevaarlijk afval |
38310 | Sloop van wrakken |
38321 | Sorteren van ongevaarlijk afval |
38322 | Terugwinning van metaalafval |
38323 | Terugwinning van inerte afvalstoffen |
38329 | Terugwinning van overig gesorteerd afval |
39000 | Sanering en ander afvalbeheer |
41101 | Ontwikkeling van residentiële bouwprojecten |
41102 | Ontwikkeling van niet-residentiële bouwprojecten |
41201 | Algemene bouw van residentiële gebouwen |
41202 | Algemene bouw van kantoorgebouwen |
41203 | Algemene bouw van andere niet-residentiële gebouwen |
42110 | Bouw van autowegen en andere wegen |
42120 | Bouw van boven- en ondergrondse spoorwegen |
42130 | Bouw van bruggen en tunnels |
42211 | Bouw van water- en gasdistributienetten |
42212 | Bouw van rioleringen |
42219 | Bouw van civieltechnische werken voor vloeistoffen, n.e.g. |
42220 | Bouw van civieltechnische werken voor elektriciteit en telecommunicatie |
42911 | Baggerwerken |
42919 | Waterbouw, m.u.v. baggerwerken |
42990 | Bouw van andere civieltechnische werken, n.e.g. |
43110 | Slopen |
43120 | Bouwrijp maken van terreinen |
43130 | Proefboren en boren |
43211 | Elektrotechnische installatiewerken aan gebouwen |
43212 | Elektrotechnische installatiewerken, uitgezonderd aan gebouwen |
43221 | Loodgieterswerk |
43222 | Installatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie |
43291 | Isolatiewerkzaamheden |
43299 | Overige bouwinstallatie, n.e.g. |
43310 | Stukadoorswerk |
43320 | Schrijnwerk |
43331 | Plaatsen van vloer- en wandtegels |
43332 | Plaatsen van vloerbedekking en wandbekleding van hout |
43333 | Plaatsen van behang en vloerbedekking en wandbekleding van andere materialen |
43341 | Schilderen van gebouwen |
43342 | Schilderen van civieltechnische werken |
43343 | Glaszetten |
43390 | Overige werkzaamheden in verband met de afwerking van gebouwen |
43910 | Dakwerkzaamheden |
43991 | Waterdichtingswerken van muren |
43992 | Gevelreinining |
43993 | Bouw van sierschouwen en open haarden |
43994 | Uitvoeren van metsel- en voegwerken |
43995 | Restaureren van bouwwerken |
43996 | Chapewerken |
43999 | Overige gespecialiseerde bouwwerkzaamheden |
45111 | Groothandel in auto's en lichte bestelwagens (= 3,5 ton) |
45112 | Handelsbemiddeling in auto's en lichte bestelwagens (= 3,5 ton) |
45113 | Detailhandel in auto's en lichte bestelwagens (= 3,5 ton) |
45191 | Groothandel in andere motorvoertuigen (> 3,5 ton) |
45192 | Handelsbemiddeling in andere motorvoertuigen (> 3,5 ton) |
45193 | Detailhandel in andere motorvoertuigen (> 3,5 ton) |
45194 | Handel in aanhangwagens, opleggers en caravans |
45201 | Algemeen onderhoud en reparatie van auto's en lichte bestelwagens (= 3,5 ton) |
45202 | Algemeen onderhoud en reparatie van overige motorvoertuigen (> 3,5 ton) |
45203 | Reparatie en montage van specifieke auto-onderdelen |
45204 | Carrosserieherstelling |
45205 | Bandenservicebedrijven |
45206 | Wassen en poetsen van motorvoertuigen |
45209 | Onderhoud en reparatie van motorvoertuigen, n.e.g. |
45310 | Handelsbemiddeling en groothandel in onderdelen en accessoires van motorvoertuigen |
45320 | Detailhandel in onderdelen en accessoires van motorvoertuigen |
45401 | Handelsbemiddeling en groothandel in motorfietsen en delen en toebehoren van motorfietsen |
45402 | Detailhandel in en onderhoud en reparatie van motorfietsen en delen en toebehoren van motorfietsen |
46110 | Handelsbemiddeling in landbouwproducten, levende dieren en textielgrondstoffen en halffabrikaten |
46120 | Handelsbemiddeling in brandstoffen, ertsen, metalen en chemische producten |
46130 | Handelsbemiddeling in hout en bouwmaterialen |
46140 | Handelsbemiddeling in machines, apparaten en werktuigen voor de industrie en in schepen en luchtvaartuigen |
46150 | Handelsbemiddeling in meubelen, huishoudelijke artikelen en ijzerwaren |
46160 | Handelsbemiddeling in textiel, kleding, bont, schoeisel en lederwaren |
46170 | Handelsbemiddeling in voedings- en genotmiddelen |
46180 | Handelsbemiddeling gespecialiseerd in andere goederen |
46190 | Handelsbemiddeling in goederen, algemeen assortiment |
46211 | Groothandel in granen en zaden |
46212 | Groothandel in veevoeders |
46213 | Groothandel in ruwe plantaardige en dierlijke oliën en vetten |
46214 | Groothandel in andere akkerbouwproducten |
46215 | Groothandel in ruwe tabak |
46216 | Groothandel in akkerbouwproducten en veevoeders, algemeen assortiment |
46220 | Groothandel in bloemen en planten |
46231 | Groothandel in levend vee |
46232 | Groothandel in levende dieren, m.u.v. levend vee |
46240 | Groothandel in huiden, vellen en leer |
46311 | Groothandel in consumptieaardappelen |
46319 | Groothandel in groenten en fruit, m.u.v. consumptieaardappelen |
46321 | Groothandel in vlees en vleesproducten, uitgezonderd vlees van wild en van gevogelte |
46322 | Groothandel in vlees van wild en van gevogelte |
46331 | Groothandel in zuivelproducten en eieren |
46332 | Groothandel in spijsoliën en -vetten |
46341 | Groothandel in wijnen en geestrijke dranken |
46349 | Groothandel in dranken, algemeen assortiment |
46350 | Groothandel in tabaksproducten |
46360 | Groothandel in suiker, chocolade en suikerwerk |
46370 | Groothandel in koffie, thee, cacao en specerijen |
46381 | Groothandel in vis en schaal- en weekdieren |
46382 | Groothandel in aardappelproducten |
46383 | Groothandel in voedsel voor huisdieren |
46389 | Groothandel in andere voedingsmiddelen, n.e.g. |
46391 | Niet-gespecialiseerde groothandel in diepgevroren voedingsmiddelen |
46392 | Niet-gespecialiseerde groothandel in niet-diepgevroren voedingsmiddelen, dranken en genotmiddelen |
46411 | Groothandel in weefsels, stoffen en fournituren |
46412 | Groothandel in huishoudtextiel en beddengoed |
46419 | Groothandel in overig textiel |
46421 | Groothandel in werkkleding |
46422 | Groothandel in onderkleding |
46423 | Groothandel in kleding, met uitzondering van werk- en onderkleding |
46424 | Groothandel in kledingaccessoires |
46425 | Groothandel in schoeisel |
46431 | Groothandel in elektrische huishoudelijke apparaten en audio- en videoapparatuur |
46432 | Groothandel in opgenomen beeld- en geluidsdragers |
46433 | Groothandel in foto- en filmapparatuur en in andere optische artikelen |
46441 | Groothandel in porselein en glaswerk |
46442 | Groothandel in reinigingsmiddelen |
46450 | Groothandel in parfumerieën en cosmetica |
46460 | Groothandel in farmaceutische producten |
46471 | Groothandel in huismeubilair |
46472 | Groothandel in tapijten |
46473 | Groothandel in verlichtingsapparatuur |
46480 | Groothandel in uurwerken en sieraden |
46491 | Groothandel in kranten, boeken en tijdschriften |
46492 | Groothandel in kantoor- en schoolbenodigdheden |
46493 | Groothandel in papier- en kartonwaren |
46494 | Groothandel in niet-elektrische huishoudelijke artikelen |
46495 | Groothandel in fietsen |
46496 | Groothandel in sport- en kampeerartikelen, met uitzondering van fietsen |
46497 | Groothandel in spellen en speelgoed |
46498 | Groothandel in lederwaren en reisartikelen |
46499 | Groothandel in andere consumentenartikelen, n.e.g. |
46510 | Groothandel in computers, randapparatuur en software |
46520 | Groothandel in elektronische en telecommunicatieapparatuur en delen daarvan |
46610 | Groothandel in machines, werktuigen en toebehoren voor de landbouw |
46620 | Groothandel in gereedschapswerktuigen |
46630 | Groothandel in machines voor de mijnbouw, de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw |
46640 | Groothandel in machines voor de textielindustrie en in naai- en breimachines |
46650 | Groothandel in kantoormeubelen |
46660 | Groothandel in andere kantoormachines en kantoorbenodigdheden, met uitzondering van computers en randapparatuur |
46691 | Groothandel in machines voor de productie van voedings- en genotmiddelen |
46692 | Groothandel in verpakkingsmachines en weegtoestellen |
46693 | Groothandel in elektrisch materiaal, inclusief installatiemateriaal |
46694 | Groothandel in hijs-, hef- en transportwerktuigen |
46695 | Groothandel in pompen en compressoren |
46696 | Groothandel in meet-, controle- en navigatieinstrumenten |
46697 | Groothandel in machines en apparaten voor de warmte-, koel- en vriestechniek voor industrieel gebruik |
46699 | Groothandel in andere machines en werktuigen, n.e.g. |
46710 | Groothandel in vaste, vloeibare en gasvormige brandstoffen en aanverwante producten |
46720 | Groothandel in metalen en metaalertsen |
46731 | Groothandel in bouwmaterialen, algemeen assortiment |
46732 | Groothandel in hout |
46733 | Groothandel in behang, verf en woningtextiel |
46734 | Groothandel in vlakglas |
46735 | Groothandel in vloer- en wandtegels |
46736 | Groothandel in sanitair |
46739 | Groothandel in overige bouwmaterialen |
46741 | Groothandel in ijzerwaren |
46742 | Groothandel in installatiemateriaal voor loodgieterswerk en verwarming |
46751 | Groothandel in chemische producten voor industrieel gebruik |
46752 | Groothandel in kunstmeststoffen en andere agrochemische producten |
46761 | Groothandel in diamant en andere edelstenen |
46769 | Groothandel in andere intermediaire producten, n.e.g. |
46771 | Groothandel in autosloopmateriaal |
46772 | Groothandel in ijzer- en staalschroot en in oude non-ferrometalen |
46779 | Groothandel in afval en schroot, n.e.g. |
46900 | Niet-gespecialiseerde groothandel |
47111 | Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels in diepvriesproducten |
47112 | Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte < 100 m 2 ) |
47113 | Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte tussen 100 m 2 en minder dan 400 m 2 ) |
47114 | Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte tussen 400 m 2 en minder dan 2500 m 2 ) |
47115 | Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen (verkoopsoppervlakte = 2500 m 2 ) |
47191 | Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen niet overheersen (verkoopoppervlakte < 2500 m 2 ) |
47192 | Detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen niet overheersen (verkoopoppervlakte. = 2500 m 2 ) |
47210 | Detailhandel in groenten en fruit in gespecialiseerde winkels |
47221 | Detailhandel in vlees en vleesproducten in gespecialiseerde winkels, m.u.v. vlees van wild en van gevogelte |
47222 | Detailhandel in vlees van wild en van gevogelte in gespecialiseerde winkels |
47230 | Detailhandel in vis en schaal- en weekdieren in gespecialiseerde winkels |
47241 | Detailhandel in brood en banketbakkerswerk in gespecialiseerde winkels (koude bakkers) |
47242 | Detailhandel in chocolade en suikerwerk in gespecialiseerde winkels |
47251 | Detailhandel in wijnen en geestrijke dranken in gespecialiseerde winkels |
47252 | Detailhandel in dranken in gespecialiseerde winkels, algemeen assortiment |
47260 | Detailhandel in tabaksproducten in gespecialiseerde winkels |
47291 | Detailhandel in zuivelproducten en eieren in gespecialiseerde winkels |
47299 | Overige detailhandel in voedingsmiddelen in gespecialiseerde winkels, n.e.g. |
47300 | Detailhandel in motorbrandstoffen in gespecialiseerde winkels |
47410 | Detailhandel in computers, randapparatuur en software in gespecialiseerde winkels |
47420 | Detailhandel in telecommunicatieapparatuur in gespecialiseerde winkels |
47430 | Detailhandel in audio- en videoapparatuur in gespecialiseerde winkels |
47511 | Detailhandel in kledingstoffen in gespecialiseerde winkels |
47512 | Detailhandel in huishoudtextiel en beddengoed in gespecialiseerde winkels |
47513 | Detailhandel in breigarens, handwerken en fournituren in gespecialiseerde winkels |
47519 | Detailhandel in overig textiel in gespecialiseerde winkels |
47521 | Bouwmarkten en andere doe-het-zelfzaken in bouwmaterialen, algemeen assortiment |
47522 | Detailhandel in houten bouw- en tuinmaterialen in gespecialiseerde winkels |
47523 | Detailhandel in wand- en vloertegels in gespecialiseerde winkels |
47524 | Detailhandel in parket-, laminaat- en kurkvloeren in gespecialiseerde winkels |
47525 | Detailhandel in ijzerwaren en gereedschappen in gespecialiseerde winkels |
47526 | Detailhandel in verf en verfwaren in gespecialiseerde winkels |
47527 | Detailhandel in sanitaire artikelen en sanitair installatiemateriaal in gespecialiseerde winkels |
47529 | Detailhandel in overige bouwmaterialen in gespecialiseerde winkels |
47530 | Detailhandel in tapijten en andere vloerbedekking en wandbekleding in gespecialiseerde winkels |
47540 | Detailhandel in elektrische huishoudapparaten in gespecialiseerde winkels |
47591 | Detailhandel in huismeubilair in gespecialiseerde winkels |
47592 | Detailhandel in verlichtingsartikelen in gespecialiseerde winkels |
47593 | Detailhandel in glas-, porselein- en aardewerk en in niet-elektrische huishoudelijke artikelen in gespecialiseerde winkels |
47594 | Detailhandel in muziekinstrumenten in gespecialiseerde winkels |
47599 | Detailhandel in andere huishoudelijke artikelen in gespecialiseerde winkels, n.e.g. |
47610 | Detailhandel in boeken in gespecialiseerde winkels |
47620 | Detailhandel in kranten en kantoorbehoeften in gespecialiseerde winkels |
47630 | Detailhandel in audio- en video-opnamen in gespecialiseerde winkels |
47640 | Detailhandel in sport- en kampeerartikelen in gespecialiseerde winkels |
47650 | Detailhandel in spellen en speelgoed in gespecialiseerde winkels |
47711 | Detailhandel in damesbovenkleding in gespecialiseerde winkels |
47712 | Detailhandel in herenbovenkleding in gespecialiseerde winkels |
47713 | Detailhandel in baby- en kinderbovenkleding in gespecialiseerde winkels |
47714 | Detailhandel in onderkleding, lingerie en strand- en badkleding in gespecialiseerde winkels |
47715 | Detailhandel in kledingaccessoires in gespecialiseerde winkels |
47716 | Detailhandel in dames-, heren-, baby- en kinderboven- en onderkleding en kledingaccessoires in gespecialiseerde winkels (algemeen assortiment) |
47721 | Detailhandel in schoeisel in gespecialiseerde winkels |
47722 | Detailhandel in lederwaren en reisartikelen in gespecialiseerde winkels |
47730 | Apotheken |
47740 | Detailhandel in medische en orthopedische artikelen in gespecialiseerde winkels |
47750 | Detailhandel in cosmetica en toiletartikelen in gespecialiseerde winkels |
47761 | Detailhandel in bloemen, planten, zaden en kunstmeststoffen in gespecialiseerde winkels |
47762 | Detailhandel in huisdieren, voedsel voor huisdieren en benodigdheden daarvoor in gespecialiseerde winkels |
47770 | Detailhandel in uurwerken en sieraden in gespecialiseerde winkels |
47781 | Detailhandel in vaste, vloeibare en gasvormige brandstoffen in gespecialiseerde winkels, m.u.v. motorbrandstoffen |
47782 | Detailhandel in fotografische en optische artikelen en in precisieinstrumenten in gespecialiseerde winkels |
47784 | Detailhandel in drogisterijartikelen en onderhoudsproducten in gespecialiseerde winkels |
47785 | Detailhandel in fietsen in gespecialiseerde winkels |
47786 | Detailhandel in souvenirs en religieuze artikelen in gespecialiseerde winkels |
47787 | Detailhandel in nieuwe kunstvoorwerpen in gespecialiseerde winkels |
47788 | Detailhandel in babyartikelen (algemeen assortiment) |
47789 | Overige detailhandel in nieuwe artikelen in gespecialiseerde winkels, n.e.g. |
47791 | Detailhandel in antiquiteiten in winkels |
47792 | Detailhandel in tweedehandskleding in winkels |
47793 | Detailhandel in andere tweedehandsgoederen in winkels, m.u.v. tweedehandskleding |
47810 | Markt- en straathandel in voedings- en genotmiddelen |
47820 | Markt- en straathandel in textiel, kleding en schoeisel |
47890 | Markt- en straathandel in andere artikelen |
47910 | Detailhandel via postorderbedrijven of via internet |
47990 | Overige detailhandel, niet in winkels en exclusief markt- en straathandel |
49100 | Personenvervoer per spoor, m.u.v. personenvervoer per spoor binnen steden of voorsteden |
49200 | Goederenvervoer per spoor |
49310 | Personenvervoer te land binnen steden of voorsteden |
49320 | Exploitatie van taxi's |
49390 | Overig personenvervoer te land, n.e.g. |
49410 | Goederenvervoer over de weg, m.u.v. verhuisbedrijven |
49420 | Verhuisbedrijven |
49500 | Vervoer via pijpleidingen |
50100 | Personenvervoer over zee- en kustwateren |
50200 | Goederenvervoer over zee- en kustwateren |
50300 | Personenvervoer over binnenwateren |
50400 | Goederenvervoer over binnenwateren |
51100 | Personenvervoer door de lucht |
51210 | Goederenvervoer door de lucht |
51220 | Ruimtevaart |
52100 | Opslag in koelpakhuizen en overige opslag |
52210 | Diensten in verband met vervoer te land |
52220 | Diensten in verband met vervoer over water |
52230 | Diensten in verband met de luchtvaart |
52241 | Vrachtbehandeling in zeehavens |
52249 | Overige vrachtbehandeling, exclusief in zeehavens |
52290 | Overige vervoerondersteunende activiteiten |
53200 | Overige posterijen en koeriers |
55100 | Hotels en dergelijke accommodatie |
55201 | Jeugdherbergen en jeugdverblijfcentra |
55202 | Vakantieparken |
55203 | Gites, vakantiewoningen en -appartementen |
55204 | Gastenkamers |
55209 | Vakantieverblijven en andere accommodatie voor kort verblijf, n.e.g. (met uitzondering van hoevetoerisme) |
55300 | Kampeerterreinen en kampeerauto- en caravanterreinen |
55900 | Overige accommodatie |
56101 | Eetgelegenheden met volledige bediening |
56102 | Eetgelegenheden met beperkte bediening |
56210 | Catering |
56290 | Overige eetgelegenheden |
56301 | Cafés en bars |
56302 | Discotheken, dancings en dergelijke |
56309 | Andere drinkgelegenheden |
58110 | Uitgeverijen van boeken |
58120 | Uitgeverijen van adresboeken en mailinglijsten |
58130 | Uitgeverijen van kranten |
58140 | Uitgeverijen van tijdschriften |
58190 | Overige uitgeverijen |
58210 | Uitgeverijen van computerspellen |
58290 | Overige uitgeverijen van software |
59111 | Productie van bioscoopfilms |
59112 | Productie van televisiefilms |
59113 | Productie van films, m.u.v. bioscoop- en televisiefilms |
59114 | Productie van televisieprogramma's |
59120 | Activiteiten in verband met films en video- en televisieprogramma's na de productie |
59130 | Distributie van films en video- en televisieprogramma's |
59140 | Vertoning van films |
59201 | Maken van geluidsopnamen |
59202 | Geluidsopnamestudio's |
59203 | Uitgeverijen van muziekopnamen |
59209 | Overige diensten in verband met het maken van geluidsopnamen |
60100 | Uitzenden van radioprogramma's |
60200 | Programmeren en uitzenden van televisieprogramma's |
61100 | Draadgebonden telecommunicatie |
61200 | Draadloze telecommunicatie |
61300 | Telecommunicatie via satelliet |
61900 | Overige telecommunicatie |
62010 | Ontwerpen en programmeren van computerprogramma's |
62020 | Computerconsultancy-activiteiten |
62030 | Beheer van computerfaciliteiten |
62090 | Overige diensten op het gebied van informatietechnologie en computer |
63110 | Gegevensverwerking, webhosting en aanverwante activiteiten |
63120 | Webportalen |
63910 | Persagentschappen |
63990 | Overige dienstverlenende activiteiten op het gebied van informatie, n.e. g. |
64190 | Overige geldscheppende financiële instellingen |
64200 | Holdings |
64300 | Beleggingstrusts en -fondsen en vergelijkbare financiële instellingen |
64910 | Financiële lease |
64921 | Verstrekken van verbruikskrediet |
64922 | Verstrekken van hypothecair krediet |
64929 | Overige kredietvertsrekking, n.e.g. |
64991 | Factoring |
64992 | Activiteiten van beursvennootschappen |
64999 | Overige financiële dienstverlening |
65111 | Rechtstreekse verzekeringsverrichtingen leven |
65112 | Activiteiten van gemengde verzekeringsondernemingen, overwegend leven |
65121 | Rechtstreekse verzekeringsverrichtingen niet-leven |
65122 | Activiteiten van gemengde verzekeringsondernemingen, overwegend niet-leven |
65200 | Herverzekeringen |
65300 | Pensioenfondsen |
66110 | Beheer van financiële markten |
66120 | Effecten- en goederenhandel |
66191 | Agenten en makelaars in bankdiensten |
66199 | Overige ondersteunende activiteiten in verband met financiële diensten, exclusief verzekeringen en pensioenfondsen, n.e.g. |
66210 | Risicoanalisten en schadetaxateurs |
66220 | Verzekeringsagenten en -makelaars |
66290 | Overige ondersteunende activiteiten in verband met verzekeringen en pensioenfondsen |
66300 | Vermogensbeheer |
68100 | Handel in eigen onroerend goed |
68201 | Verhuur en exploitatie van eigen of geleasd residentieel onroerend goed, exclusief sociale woningen |
68202 | Verhuur en exploitatie van sociale woningen |
68203 | Verhuur en exploitatie van eigen of geleasd niet-residentieel onroerend goed, exclusief terreinen |
68204 | Verhuur en exploitatie van terreinen |
68311 | Bemiddeling bij de aankoop, verkoop en verhuur van onroerend goed voor een vast bedrag of op contractbasis |
68312 | Schatten en evalueren van onroerend goed voor een vast bedrag of op contractbasis |
68321 | Beheer van residentieel onroerend goed voor een vast bedrag of op contractbasis |
68322 | Beheer van niet-residentieel onroerend goed voor een vast bedrag of op contractbasis |
69101 | Activiteiten van advocaten |
69102 | Activiteiten van notarissen |
69103 | Activiteiten van deurwaarders |
69109 | Overige rechtskundige dienstverlening |
69201 | Accountants en belastingconsulenten |
69202 | Boekhouders en boekhouders-fiscalisten |
69203 | Bedrijfsrevisoren |
70100 | Activiteiten van hoofdkantoren (met uitzondering van coördinatiecentra) |
70210 | Adviesbureaus op het gebied van public relations en communicatie |
70220 | Overige adviesbureaus op het gebied van bedrijfsbeheer; adviesbureaus op het gebied van bedrijfsvoering |
71111 | Bouwarchitecten |
71112 | Interieurarchitecten |
71113 | Stedebouwkundige en tuin- en landschapsarchitecten |
71121 | Ingenieurs en aanverwante technische adviseurs, exclusief landmeters |
71122 | Landmeters |
71201 | Technische controle van motorvoertuigen |
71209 | Overige technische testen en toetsen |
72110 | Speur- en ontwikkelingswerk op biotechnologisch gebied |
72190 | Overig speur- en ontwikkelingswerk op natuurwetenschappelijk gebied |
72200 | Speur- en ontwikkelingswerk op het gebied van de maatschappij- en geesteswetenschappen |
73110 | Reclamebureaus |
73120 | Mediarepresentatie |
73200 | Markt- en opinieonderzoekbureaus |
74101 | Ontwerpen van textielpatronen, kleding, juwelen, meubels en decoratieartikelen |
74102 | Activiteiten van industriële designers |
74103 | Activiteiten van grafische designers |
74104 | Activiteiten van interieurdecorateurs |
74105 | Activiteiten van decorateur-etalagisten |
74109 | Overige activiteiten van gespecialiseerde designers |
74201 | Activiteiten van fotografen, met uitzondering van persfotografen |
74202 | Activiteiten van persfotografen |
74209 | Overige fotografische activiteiten |
74300 | Vertalers en tolken |
74901 | Activiteiten van managers van artiesten, sportlui en overige bekende pesonaliteiten |
74909 | Overige gespecialiseerde wetenschappelijke en technische activiteiten |
75000 | Veterinaire diensten |
77110 | Verhuur en lease van personenauto's en lichte bestelwagens (< 3,5 ton) |
77120 | Verhuur en lease van vrachtwagens en overige motorvoertuigen (> 3,5 ton) |
77210 | Verhuur en lease van sport- en recreatieartikelen |
77220 | Verhuur van videobanden, dvd's en cd's |
77291 | Verhuur en lease van machines, apparatuur en handgereedschap voor doe-het-zelvers |
77292 | Verhuur en lease van televisietoestellen en andere audio- en videoapparatuur |
77293 | Verhuur en lease van vaat- en glaswerk, keuken- en tafelgerei, elektrische huishoudapparaten en andere huishoudelijke benodigdheden |
77294 | Verhuur en lease van textiel, kleding, sieraden en schoeisel |
77295 | Verhuur en lease van medisch en paramedisch materieel |
77296 | Verhuur en lease van bloemen en planten |
77299 | Verhuur en lease van andere consulentenartikelen, n.e.g. |
77310 | Verhuur en lease van landbouwmachines en -werktuigen |
77320 | Verhuur en lease van machines en installaties voor de bouwnijverheid en de weg- en waterbouw |
77330 | Verhuur en lease van kantoormachines, inclusief computers |
77340 | Verhuur en lease van schepen |
77350 | Verhuur en lease van luchtvaartuigen |
77391 | Verhuur en lease van speel-, amusement-, en verkoopautomaten |
77392 | Verhuur en lease van tenten |
77393 | Verhuur en lease van caravans en motorhomes |
77394 | Verhuur en lease van woon- en bureelcontainers en dergelijke accommodatie |
77399 | Verhuur en lease van andere machines en werktuigen en andere materiële goederen |
77400 | Lease van intellectuele eigendom en vergelijkbare producten, met uitzondering van werken onder auteursrecht |
78100 | Arbeidsbemiddeling |
78200 | Uitzendbureaus |
78300 | Andere vormen van arbeidsbemiddeling |
79110 | Reisbureaus |
79120 | Reisorganisatoren |
79901 | Toeristische informatiediensten |
79909 | Overige reserveringsactiviteiten |
80100 | Particuliere beveiliging |
80200 | Diensten in verband met beveiligingssystemen |
80300 | Opsporingsdiensten |
81100 | Diverse ondersteunende activiteiten ten behoeve van voorzieningen |
81210 | Algemene reiniging van gebouwen |
81220 | Overige reiniging van gebouwen; industriële reiniging |
81290 | Andere reinigingsactiviteiten |
81300 | Landschapsverzorging |
82110 | Diverse administratieve activiteiten ten behoeve van kantoren |
82190 | Fotokopiëren, documentvoorbereiding en andere gespecialiseerde ondersteunende activiteiten ten behoeve van kantoren |
82200 | Callcenters |
82300 | Organisatie van congressen en beurzen (met uitzondering van markten, veilingen, salons, tentoonstellingen en beurzen inzake landbouw-, tuinbouw- en visserijproducten) |
82910 | Incasso- en kredietbureaus |
82920 | Verpakkingsbedrijven |
82990 | Overige zakelijke dienstverlening, n.e.g. |
85510 | Sport- en recreatieonderwijs |
85520 | Cultureel onderwijs |
85531 | Autorijscholen |
85532 | Vlieg- en vaaronderricht |
85599 | Overige vormen van onderwijs |
85609 | Overige onderwijsondersteunende dienstverlening |
86210 | Huisartspraktijken |
86220 | Praktijken van specialisten |
86230 | Tandartspraktijken |
86901 | Activiteiten van medische laboratoria |
86903 | Ziekenvervoer |
86904 | Activiteiten op het vlak van geestelijke gezondheidszorg, m.u.v. psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingstehuizen |
86905 | Ambulante revalidatieactiviteiten |
86906 | Verpleegkundige activiteiten |
86907 | Activiteiten van vroedvrouwen |
86909 | Overige menselijke gezondheidszorg, n.e.g. |
87101 | Rust- en verzorgingstehuizen (R.V.T.) |
87301 | Rusthuizen voor ouderen (R.O.B.) |
90022 | Ontwerp en bouw van podia |
90023 | Gespecialiseerde beeld-, verlichtings- en geluidstechnieken |
90041 | Exploitatie van schouwburgen, concertzalen en dergelijke |
90042 | Exploitatie van culturele centra en multifunctionele zalen ten behoeve van culturele activiteiten |
92000 | Loterijen en kansspelen |
93110 | Exploitatie van sportaccommodaties |
93130 | Fitnesscentra |
93211 | Exploitatie van kermisattracties |
93212 | Exploitatie van pret- en themaparken |
93291 | Exploitatie van snooker- en biljartenzalen |
93292 | Exploitatie van recreatiedomeinen |
93299 | Overige recreatie- en ontspanningsactiviteiten, n.e.g. |
95110 | Reparatie van computers en randapparatuur |
95120 | Reparatie van communicatieapparatuur |
95210 | Reparatie van consumentenelektronica |
95220 | Reparatie van huishoudapparaten en van werktuigen voor gebruik in huis en tuin |
95230 | Reparatie van schoeisel en lederwaren |
95240 | Reparatie van meubelen en stoffering |
95250 | Reparatie van uurwerken en sieraden |
95290 | Reparatie van andere consumentenartikelen |
96011 | Activiteiten van industriële wasserijen |
96012 | Activiteiten van wasserettes en wassalons ten behoeve van particulieren |
96021 | Haarverzorging |
96022 | Schoonheidsverzorging |
96031 | Uitvaartverzorging |
96032 | Beheer van kerkhoven en activiteiten van crematoria |
96040 | Sauna's, solaria, baden enz. |
96091 | Contactbemiddelingsbureaus en dergelijke |
96092 | Plaatsen van tatouages en piercings |
96093 | Diensten in verband met de verzorging van huisdieren, m.u.v. veterinaire diensten |
96094 | Africhten van huisdieren |
96095 | Pensions voor huisdieren |
96099 | Overige persoonlijke diensten |