23 APRIL 2009. - Besluit van de Waalse Regering houdende goedkeuring van het plan voor ontvangst en verwerking van de afvalstoffen van de Haven van Luik
Art. 1-3
BIJLAGEN.
Art. N1-N3
Artikel 1. Het bijgaande plan voor ontvangst en verwerking van de afvalstoffen van de Haven van Luik wordt voor drie jaar goedgekeurd op voorwaarde dat de selectieve inzameling van de fracties van huisafval gesorteerd aan boord van schepen en bedoeld in bijlage II bij het besluit van de Waalse Regering van 27 februari 2003 wordt gewaarborgd.
Art.2. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het ondertekend wordt.
Art.3. De Ministers zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Namen 23 april 2009.
De Minister-President,
R. DEMOTTE
De Minister van Begroting, Financiën en Uitrusting,
M. DAERDEN
De Minister van Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme,
B. LUTGEN
(Beeld niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 17-07-2009, p. 49819)
BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage 1. - PLAN VOOR ONTVANGST EN VERWERKING VAN SCHEEPSAFVAL.
INLEIDING
Het doel van dit plan voor ontvangst en verwerking van afvalstoffen van schepen is de lozingen van scheepsafval en residuen voortvloeiend uit zeelading te beperken, met name de ongeoorloofde lozingen uitgevoerd door de schepen die de havens gebruiken, door de beschikbaarheid en het gebruik van havenontvangstvoorzieningen bestemd voor scheepsafval en ladingresiduen te verbeteren en op die manier de bescherming van het mariene milieu te versterken.
Daartoe installeren of laten de havenbeheerders havenontvangstvoorzieningen installeren die aangepast zijn om in de behoeften van de schepen te voorzien.
Als aangepast worden beschouwd, de havenontvangstvoorzieningen die in staat zijn om de soorten en hoeveelheden scheepsafval en ladingsresiduen afkomstig van de schepen die de haven gewoonlijk gebruiken te ontvangen, rekening houdende met de operationele behoeften van de gebruikers van de haven, van de omvang en de geografische ligging ervan en van het type binnenlopende schepen.
Een plan voor onvangst en verwerking aangepast aan de afvalstoffen, wordt opgesteld en uitgevoerd door elke havenbeheerder, in vereniging met de betrokken personen met inbegrip van de privé-uitbaters en de havensgebruikers of hun vertegenwoordigers.
WETGEVING
Gelet op Richtlijn 75/442/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 15 juli 1975 betreffende afvalstoffen, gewijzigd bij de richtlijnen 91/156/EEG van 18 maart 1991 en 91/692/EEG van 23 december 1991;
Gelet op Richtlijn 2000/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2000 betreffende havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingresiduen;
Gelet op het internationaal Marpol-verdrag 73/78 van 1973 ter voorkoming van verontreiniging door schepen, zoals gewijzigd bij het bijbehorende Protocol van 1978, in werking op 27 november 2000;
Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 27 februari 2003 betreffende havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingresiduen;
Gelet op het besluit van de Waalse Regering van 3 juli 2008 tot wijziging van het besluit van 27 februari 2003 wordt dit plan voor de haven van Luik goedgekeurd.
Overeenkomstig bijlage I bij het besluit van de Waalse Regering van 27 februari 2003 dekt dat plan de volgende elementen :
- een raming van de behoeften in termen van havenontvangstvoorzieningen, rekening houdende met de behoeften van de schepen die de haven gewoonlijk binnenlopen;
- een omschrijving van het type en van de capaciteit van de havenontvangstvoorzieningen;
- een gedetailleerde omschrijving van de procedures voor de ontvangst en de inzameling van scheepsafval en van ladingsresiduen;
- een omschrijving van het tariferingsysteem;
- de te volgen procedures om te wijzen op de tekortkoming vastgesteld in de havenontvangstvoorzieningen;
- de procedures inzake voortdurende raadpleging tussen de havensgebruikers, de contractanten van de afvalstoffensector, de exploitanten van containerhavens en de andere betrokken partijen;
- het type en de hoeveelheden ontvangen en verwerkte scheepsafval en ladingsresiduen.
Bovendien omvat dat plan de volgende elementen :
- een samenvatting van de betrokken wetgeving en van de opslagformaliteiten;
- de identificatie van één of meerdere verantwoordelijken voor de uitvoering van het plan;
- in voorkomend geval, een omschrijving van de voorverwerkingsvoorzieningen en -processen;
- een omschrijving van de methoden gebruikt om de werkelijke aanwending van de havenontvangstvoorzieningen te registreren;
- een omschrijving van de methoden gebruikt om de ontvangen hoeveelheden scheepsafval en ladingsresiduen te registreren;
- de omschrijving van de modaliteiten voor de verwijdering van de scheepsafval en ladingsresiduen.
INHOUDSOPGAVE
A. Raming van de behoeften.
B. Omschrijving van het type van en de capaciteit van de havenontvangstvoorzieningen voor de schepen die de Autonome Haven van Luik binnenlopen.
C. Omschrijving van de procedures voor de ontvangst en de inzameling van scheepsafval en van ladingsresiduen.
D. Heffing.
E. Te volgen procedure om te wijzen op de tekortkoming vastgesteld in de havenontvangstvoorzieningen.
F. Procedure inzake voortdurende raadpleging tussen de havensgebruikers, de contractanten van de afvalstoffensector, de exploitanten van containerhavens en de andere betrokken partijen.
G. Verantwoordelijke personen voor de uitvoering van het plan.
A. - RAMING VAN DE BEHOEFTEN
Bepaalde havensinstallaties van Luik bieden een zee- en binnenvaarttoegang.
Het rivierverkeer eigent zich evenwel het leeuwendeel toe met 98 % van het verkeer, terwijl de overige 2 % op rekening van de zeekustvaart komt te staan.
Luik is bereikbaar via de 80 kilometer van de Beneden-Zeeschelde tot Antwerpen en daarna via de 125 kilometer van het Albertkanaal.
Luik ontvangt de kustvaarders met een vaardiepte kleiner dan 3,4 m, wat de tonnage van deze eenheden in het algemeen op 2500 ton beperkt.
Slechts weinigen wagen zich verder Luik gezien de afnemende afmeting van de Maas.
Het hele zeeverkeer dat Luik als bestemming heeft, doet zowel op de heen- als de terugreis Antwerpen aan.
Dat is waarschijnlijk de reden waarom de aanvragen om afvoer van de afvalstoffen in het Luikse uiterst beperkt zijn.
Antwerpen beschikt inderdaad over vaste verwerkingsinstallaties maar ook over verplaatsbare eenheden die een schip in transit in de haven kunnen bijstaan.
Het eerste jaarlijkse verslag van de evaluatie van de uitvoering van het plan heeft trouwens de beperking van de aanvragen bevestigd aangezien het gewag maakt van 29 m 3 jaarlijks brutohuisafval dat voor het jaar 2007 ingezameld is.
De afgevaardigd bestuurder en de preventie-adviseur van de " Somef " hebben ons uiteengezet waaruit hun gewoonlijke zeeverkeer bestaat.
De schepen (+/- 150/jaar) komen leeg en schoon aan en laden de metaalproducten en hout exclusief voor uitvoer ter bestemming van Groot-Brittannië en Ierland.
Bovendien bevestigen de afgevaardigd bestuurder en de " Quality & Environment Manager " van de vennootschap " CTB-Magemon " die ook actief is in de bijstand aan de kustvaarders in Luik (10 schepen/jaar van droge stortgoederen : kool, ertsen, ijzerverbinden) ons ook de beperking van de aanvragen in aantal en in tonnage.
Gezien de waarde van de goederen en hun dichtheid wordt de ontlading van de schepen afgewerkt met een manueel borstelen met recuperatie van de stoffen die daarna op de opslag opnieuw worden geplaatst.
Het overschot van het zee- en binnenvaartverkeer bestaat in een toevallig verkeer verspreid over het geheel van de provincie.
B - OMSCHRIJVING VAN HET TYPE EN VAN DE CAPACITEIT
VAN DE HAVENONTVANGSTVOORZIENINGEN
Een intern afvoersysteem voor huisafval wordt geïnstalleerd door de bij een maritiem verkeer betrokken concessiehouder.
De inzameling van de afvalstoffen wordt uitgevoerd door erkende ophalers met inachtneming van de vigerende verordeningen, waarbij laatstgenoemden op de hoogte zijn gebracht van de mogelijke aanwezigheid van consumptieafvalstoffen afkomstig van internationaal vervoer in overeenstemming met Verordening EG/1174/2002.
1. SOMEF SA
Rue de l'Ile Monsin 87
4020 LUIK
Tel. : 04-264 84 30
Fax : 04-264 85 39
E-mail : sales@somef.be
Beschikt over twee containers van 1 100 liter, één in de bedekte binnenhaven, de andere bij de administratieve zetel, die bestemd zijn voor de afvoer van afvalstoffen van klasse B (huisafval).
Die containers worden twee keer per week door de vennootschap (Shanks) (ex - Pagem) ingezameld.
SHANKS LIEGE-LUXEMBOURG SA
Rue des Petites Vignes 47
4000 LUIK
Tel. : 04-227 90 12
Fax : 04-227 90 11
Deze afvalstoffen worden in het algemeen afgevoerd naar de verbrandingsoven van de intercommunale Intradel voor een totale vernietiging.
INTRADEL
Haven van Herstal
Pré Wigi
4040 HERSTAL
Tel. : 04-240 74 51
Fax : 04-240 48 07
E-mail : rcroughs@intradel.be
Somef beschikt ook over twee kuipen (1 500 L + 2 000 L) bestemd om de afgewerkte oliën te ontvangen.
Die kuip wordt regelmatig op verzoek van de vennootschap Q8 geleegd, die momenteel een erkende ophaler stuurt.
RECYC-OIL
Molenstraat 209
8710 WIELSBEKE
Tel. : 056-66 53 16
Fax : 056-66 78 98
Liggingsplan
(Beeld niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 17-07-2009, p. 49822)
2. CTB-MAGEMON SA
Rue de l'Ile Monsin 85
4020 LUIK
Tel. : 04-240 78 14
Fax : 04-240 78 18
E-mail : info@magemon.com
Beschikt over een container van 15 m 3 bestemd voor de afvoer van afvalstoffen van klasse B (huisafval).
Die container wordt op verzoek door de vennootschap Shanks ingezameld, die hem overeenkomstig de vigerende verordeningen afvoert.
CTB-Magemon beschikt ook over 4 geïndividualiseerde containers van 30 m 3 bestemd voor de interne recuperatie van de afvalstoffen hout/ijzer/papier/karton/kunstoffen die de firma wil hergebruiken als product liever dan voor de filière van de energetische nuttige toepassing te kiezen.
CTB-Magemon beschikt ten slotte over een kuip van 3 000 L bestemd voor de ontvangst van de afgewerkte oliën en over een container van 1 100 L voor de olieafvalstoffen die op verzoek door de vennootschap SITA weggehaald worden :
SITA WALLONIE SA
Haven van Herstal
Pré Wigi, 1
4040 HERSTAL
Tel. : 04-240 09 99
Fax : 04-240 09 00
Liggingsplan
(Beeld niet opgenomen om technische redenen, zie B.St. van 17-07-2009, p. 49823)
C - OMSCHRIJVING VAN DE PROCEDURES VOOR DE ONTVANGST EN DE INZAMELING VAN SCHEEPSAFVAL EN VAN LADINGSRESIDUEN
1. De kapiteins van andere schepen dan de vissers- en pleziervaartuigen die een erkenning hebben voor maximum 12 passagiers, met bestemming een haven van het Waalse Gewest, moeten het formulier bedoeld in bijlage II bij het besluit van de Waalse Regering van 27 februari 2003 (of elk gelijkwaardige internationale formulier) nauwkeurig en precies invullen en die inlichtingen mededelen aan de betrokken havendienst, namelijk :
SOMEF SA | of | CTB-MAGEMON SA |
Rue de l'Ile Monsin 87 | Rue de l'Ile Monsin 85 | |
4020 LUIK | 4020 LUIK | |
Tel. : 04-264 84 30 | Tel. : 04-240 78 14 | |
Fax : 04-264 85 39 | Fax : 04-240 78 18 | |
E-mail : sales@somef.be | E-mail : info@magemon.com en dit, |