24 SEPTEMBER 2008. - Besluit van de Regering over de overgangsvoorwaarden in de brevetopleiding, de voorwaardelijke overgang in de basisopleiding sanitaire en verpleegkundige wetenschappen, alsmede over de modaliteiten inzake overdracht van examencijfers met toepassing van de artikelen 3.33 en 3.34 van het decreet van 27 juni 2005 houdende oprichting van een autonome hogeschool (VERTALING)(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 27-01-2009 en tekstbijwerking tot 21-10-2020)
HOOFDSTUK I. - Overgangsvoorwaarden in de brevetopleiding.
Art. 1
HOOFDSTUK II. - Modaliteiten inzake overdracht van examencijfers en voorwaardelijke overgang in de basisopleiding sanitaire en verpleegkundige wetenschappen.
Art. 2-7
HOOFDSTUK I. - Overgangsvoorwaarden in de brevetopleiding.
Artikel 1.[1 - Overgangsvoorwaarden in de brevetopleiding
In de opleiding die tot het brevet in verpleegkundige verzorging leidt, omvatten de examens in elk studiejaar zowel theorie- als praktijkexamens.
Over elk vak dat in een studiejaar gegeven wordt, vindt op het einde van dat studiejaar een theorie-examen plaats.
De praktijkexamens, alsook het maken en het voorstellen van een eindwerk worden per studiejaar als volgt vastgelegd:
1° in het eerste jaar: twee praktijkexamens over de algemene verzorging en/of de verpleegkundige verzorging in de ouderenzorg;
2° in het tweede jaar: een praktijkexamen over de verpleegkundige verzorging in de inwendige geneeskunde of chirurgie;
3° in het derde jaar: een praktijkexamen over de verpleegkundige verzorging in de inwendige geneeskunde, de chirurgie of de ouderenzorg, alsook het maken en voorstellen van een eindwerk;
4° in het vierde jaar: een examen over de verpleegkundige verzorging in de inwendige geneeskunde, chirurgie of ouderenzorg aan het bed van de patiënt en een examen voor vakoverschrijdende evaluatie in de inwendige geneeskunde, chirurgie en ouderenzorg.
De regelmatig ingeschreven leerlingen zijn geslaagd voor de examens van het eerste, tweede of derde studiejaar en gaan over naar het volgende studiejaar als ze ten minste alle hierna vermelde uitslagen hebben behaald:
1° 50 % van de punten die bij elk examen behaald kunnen worden, waarbij het maken en voorstellen van een eindwerk in het derde studiejaar gelijkgesteld wordt met een examen;
2° 50 % in het continue klinisch onderwijs.
De regelmatig ingeschreven leerlingen zijn geslaagd voor de examens van het vierde studiejaar en behalen het brevet in verpleegkundige verzorging als ze ten minste alle hierna vermelde uitslagen hebben behaald:
1° 50 % van de punten die bij elk examen behaald kunnen worden;
2° 50 % in het continue klinisch onderwijs;
3° 60 % van het totale aantal punten dat behaald kan worden.]1
----------
(1)<BDG 2020-10-01/20, art. 2, 002; Inwerkingtreding : 01-10-2020>
HOOFDSTUK II. - Modaliteiten inzake overdracht van examencijfers en voorwaardelijke overgang in de basisopleiding sanitaire en verpleegkundige wetenschappen.
Art.2.Modaliteiten inzake overdracht van examencijfers
De examencommissie kan de student die voor het academiejaar niet geslaagd is, toelaten examencijfers naar het volgende academiejaar onder volgende voorwaarden over te dragen :
1° de student heeft aan de hele zittijd deelgenomen, behalve bij overmacht die door de examencommissie moet worden vastgesteld;
2° in geval van tweede zittijd heeft de student in totaal ten minste 50 % van de punten behaald;
3° de student heeft tenminste 60 % van de punten behaald voor het examen of het eindwerk waarvoor een vrijstelling aangevraagd is.
De vrijstellingen moeten ten laatste op 15 september worden aangevraagd. De examencommissie beslist ten laatste op 1 oktober.
[1 Vrijstellingen van het continue klinisch onderwijs of van praktijkexamens zijn niet mogelijk.]1
De examenvrijstellingen gelden voor twee academiejaar.
De leden 1 tot vier zijn toepasselijk op de opleiding die tot het brevet in verpleegkundige verzorging leidt.
----------
(1)<BDG 2020-10-01/20, art. 3, 002; Inwerkingtreding : 01-10-2020>
Art.3.Eindwerk in tweede zittijd
De examencommissie kan de student toelaten, zijn eindwerk in tweede zittijd voor te stellen. In dit geval kan het eindwerk slechts één keer worden voorgesteld.
Eerste lid is toepasselijk op het [1 eindwerk]1 van de opleiding die tot het brevet in verpleegkundige verzorging leidt.
----------
(1)<BDG 2020-10-01/20, art. 4, 002; Inwerkingtreding : 01-10-2020>
Art.4. Eindwerk ten laatste op 1 februari van het volgende academiejaar
Bij buitengewone omstandigheden kan de examencommissie de student die voor alle op het studieprogramma van het laatste academiejaar ingeschreven examens geslaagd is, toelaten zijn eindwerk ten laatste op 1 februari van het volgende academiejaar voor te stellen.
De toelating moet ten laatste op 15 september worden aangevraagd. De examencommissie beslist ten laatste op 1 oktober.
Art.5. Modaliteiten inzake voorwaardelijke overgang
De examencommissie kan de voorwaardelijke overgang van de student die voor de examens van de tweede zittijd niet geslaagd is alsmede zijn inschrijving in het rechtstreeks volgende academiejaar onder volgende voorwaarden toestaan :
1° de student zal zich voor de eerste keer in het betrokken academiejaar inschrijven;
2° de student heeft aan alle examens van de tweede zittijd deelgenomen, behalve aan die waarvoor hij een vrijstelling had gekregen, of er is overmacht die de examencommissie moet vaststellen;
3° de student heeft bij de tweede zittijd ten minste 50 % van het totaal aantal punten behaald;
4° de onderwijsactiviteiten m.b.t. de examens waarvoor de student niet ten minste 12/20 heeft behaald, vormen niet meer dan één vijfde van het programma van het betrokken academiejaar.
De voorwaardelijke overgang moet ten laatste op 15 september worden aangevraagd. De examencommissie beslist ten laatste op 1 oktober.
Art.6. Inwerkingtreding
Dit besluit heeft uitwerking op 1 september 2005.
Art. 7. Uitvoering
De Minister bevoegd inzake onderwijs wordt belast met de uitvoering van dit besluit.