Details



Externe links:

Justel

Staatsblad pdf



Titel:

19 SEPTEMBER 2002. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende afbakening van een beschermingszone rondom grondwaterwinningen in het Ter Kamerenbos en onder de Lotharingendreef in het Zoniënwoud(NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 10-06-2008 en tekstbijwerking tot 10-03-2017)



Inhoudstafel:


Art. 1-7
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):

2017010988 



Artikels:

Artikel 1.Ten gevolge van de aan [1 de operator belast met de productie van drinkwater, VIVAQUA, voorheen]1 de BIWM (Brusselse Intercommunale Watermaatschappij), Wolstraat 70, te 1000 Brussel, afgegeven vergunningen van 12 januari 1972 en 18 februari 1977 voor grondwaterwinning door middel van putten in het Ter Kamerenbos te Brussel en via wingalerijen in het Ter Kamerenbos en in het Zoniënwoud te Brussel en Ukkel, en overeenkomstig het koninklijk besluit van 18 september 1987 betreffende de bescherming van het grondwater in het Brussels Gewest tegen verontreiniging veroorzaakt door bepaalde gevaarlijke stoffen en bij toepassing van artikel 7, lid 3b, worden de waterwinningsgebieden en de bijbehorende beschermingszones type I, II en III afgebakend overeenkomstig de plannen in bijlage 2 bij dit besluit.
  ----------
  (1)<BESL 2017-02-23/09, art. 1, 002; Inwerkingtreding : 20-03-2017>

Art.2.§ 1. In de waterwinningsgebieden en de beschermingszones van type I worden slechts de activiteiten toegelaten die rechtstreeks verband houden met de grondwaterbescherming en waterproductie, met inbegrip van het onderhoud en de aanleg van waterwinningen.
  [1 Een activiteit of een project kan echter bij wijze van afwijking worden toegestaan voor zover de volgende cumulatieve voorwaarden zijn vervuld :
   - de activiteit of het project wordt gerechtvaardigd om dwingende redenen van groot openbaar belang;
   - een verzoek tot afwijking moet worden ingediend bij het Brussels Instituut voor het Milieubeheer (hierna genoemd "Het Instituut");
   - er bestaat geen andere alternatieve oplossing die technisch haalbaar en/of economisch leefbaar is;
   - de uitvoering van de werken en de exploitatie van de installaties hebben geen invloed op de kwaliteit en de kwantiteit van het gewonnen grondwater dat bestemd is om de openbare watervoorziening te bevoorraden.
   Vereist de beoogde activiteit of het beoogde project een stedenbouwkundige vergunning of een milieuvergunning overeenkomstig de toepasselijke wetgeving, dan is de toekenning van het in het vorige lid bedoelde verzoek tot afwijking een voorwaarde voor de afgifte van deze vergunning.
   Het verzoek tot afwijking moet omvatten :
   - een gedetailleerde motivatie met meer bepaald een effectennota van het project betreffende de activiteiten van grondwaterwinning van VIVAQUA;
   - het advies van VIVAQUA, na overleg tussen de aanvrager en de exploitant van de waterwinningen.
   Wanneer het verzoek tot afwijking onvolledig is, brengt het Instituut binnen de vijftien dagen vanaf de ontvangst van het verzoek de aanvrager hiervan op de hoogte met vermelding van de ontbrekende stukken of inlichtingen.
   Wanneer het verzoek tot afwijking volledig is, neemt het Instituut een beslissing in verband daarmee binnen de zestig dagen vanaf de ontvangst van het verzoek of vanaf de ontvangst van de ontbrekende inlichtingen indien het verzoek onvolledig werd verklaard. Bovendien mag het Instituut elke voorwaarde vastleggen die het nuttig acht teneinde de grondwatervoorraden te beschermen. Het uitblijven van beslissing binnen de vermeld termijn wordt gelijkgesteld met een weigering van het verzoek tot afwijking.
   Deze afwijkingsprocedure is specifiek voor de beschermingszone van de waterwinning en ontslaat de aanvrager niet van de verplichtingen die hem zouden worden opgelegd door of krachtens de ordonnantie van 1 maart 2012 betreffende het natuurbehoud.]1
  § 2. In de beschermingszones type II zijn de volgende activiteiten verboden :
  1° de besproeiing of de irrigatie met lozingswater;
  2° de aanleg van zinkputten [1 , met inbegrip van regenwater]1 en het ondergronds verspreiden van huishoudelijk [1 , zelfs gezuiverd]1 afvalwater;
  3° de boringen, uitgravingen, de grondwerken dieper dan 2,5 m onder het maaiveld, met uitzondering van de controleputten [1 en de toegestane activiteiten of projecten bij toepassing van paragraaf 1 van dit artikel]1;
  4° [1 de directe of indirecte lozingen, de storting, de opslag op of in de grond, het verspreiden en het vervoer van stoffen die voorkomen op de lijst van de bijlage V van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 10 juni 2010 betreffende de bescherming van het grondwater tegen verontreiniging en achteruitgang van de toestand, met uitzondering van de activiteiten of projecten die worden toegestaan bij toepassing van paragraaf 1 van dit artikel;]1
  5° de opslag van baggerspecie of van zuiveringsslib;
  6° de aanleg van nieuwe, overdekte omheinde terreinen bestemd voor dieren, inzonderheid stallen en kennels; de bodem van de op de datum van bekendmaking van het besluit houdende afbakening van een beschermingszone II bestaande overdekte omheinde terreinen voor dieren dient waterdicht te worden gemaakt en te worden voorzien van een vergaarsysteem zodat elke vloeibare lozing in de bodem wordt verhinderd.
  § 3 In de beschermingszones type II worden de volgende activiteiten aan bepaalde voorwaarden onderworpen :
  1° [1 de opslag of de storting van stoffen die voorkomen op de lijst van de bijlage V van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 10 juni 2010 betreffende de bescherming van het grondwater tegen verontreiniging en achteruitgang van de toestand op voorwaarden die worden vastgesteld in een milieuvergunning afgegeven in afwijking van paragraaf 2, 4°, van dit besluit en overeenkomstig ordonnantie van 5 juni 1997 betreffende de milieuvergunningen, onverminderd de ordonnantie van 20 juni 2013 betreffende een pesticidegebruik dat verenigbaar is met de duurzame ontwikkeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
   Bij gebrek aan een dergelijke vergunning zijn enkel toegestaan de storting en opslag van deze stoffen voor huishoudelijk, agrarisch en in bosbouw gebruik voor zover :
   - het in voldoende zwakke hoeveelheden of gehalten is om elk risico van kwaliteitsbederf van de opvangende ondergrondse waterlaag uit te sluiten;
   - deze stoffen in een waterdichte kelder of in een waterdichte en toegankelijk gemaakte opslagkamer opgeslagen zijn waarvan de opvangcapaciteit ten minste gelijk is aan deze van de tank.]1
  2° De leidingen bestemd voor het vervoer van stoffen [1 bedoeld in de lijst van de bijlage V van het besluit van 10 juni 2010 zoals genoemd in punt 1°]1 zijn waterdicht en het breukrisico is nagenoeg verwaarloosbaar.
  3° Het lozen en transport van afvalwater gebeuren enkel door middel van een net waterdichte riolering of goten. [1 Alle nieuwe leidingen zullen worden onderworpen aan een proef van dichtheid vóór hun ingebruikname]1
  4° De weggedeelten die [1 deze beschermingszones type II]1 doorkruisen worden met waterdichte goten uitgerust, die al de vloei- of andere stoffen tegenhouden die er per ongeluk zouden worden gestort.
  § 4. [1 In de beschermingszones type III :
   1° naast de inrichtingen bepaald door de ordonnantie van 5 juni 1997 betreffende de milieuvergunningen voor welke specifieke voorwaarden kunnen vastgesteld worden, worden de ingegraven opslagplaatsen van koolwaterstoffen met een opvangcapaciteit van meer dan 5 000 liter aan dichtheidsproeven onderworpen die om de vijf jaar worden uitgevoerd ten laste van de eigenaars of de uitbaters van deze inrichtingen. De resultaten van deze proeven worden binnen de maand die volgt op hun uitvoering ter kennis gebracht van het Brussels Instituut voor Milieubeheer;
   2° moet elke aanvraag van stedenbouwkundige vergunning of milieuvergunning het voorwerp uitmaken van een advies van VIVAQUA die hierbij waakt over het behoud van de kwaliteit en kwantiteit van het grondwater;
   3° is verboden elke vorm van geothermische installatie (open en gesloten systeem).]1
  ----------
  (1)<BESL 2017-02-23/09, art. 2, 002; Inwerkingtreding : 20-03-2017>

Art.3.Om het eventuele effect van de waterwinning in te schatten, worden de grondwaterstanden om de twee maanden in tien strategisch gelegen controleputten gemeten [1 door de exploitant, VIVAQUA]1.
  Elke maand wordt het waterpeil in meerdere controleputten gemeten die dichtbij de winningsputten zijn gelegen. Gedurende deze metingen wordt het debiet van elke winningsput opgetekend.
  ----------
  (1)<BESL 2017-02-23/09, art. 3, 002; Inwerkingtreding : 20-03-2017>

Art.4. Elke put wordt voorzien van een meettoestel welk het uit de waterlaag onttrokken debiet in kubieke meters opgeeft en welk aan de gestelde normen beantwoordt.

Art.5. De meetresultaten van de in artikel 3 vermelde toestellen en de op grond van deze resultaten berekende hoeveelheden water worden maandelijks in een register opgenomen.

Art.6.De maandelijks onttrokken hoeveelheden alsook de gegevens van de in artikelen 3 en 5 van dit besluit bepaalde metingen worden [1 jaarlijks en/of op aanvraag meegedeeld]1 aan het Brussels Instituut voor Milieubeheer.
  ----------
  (1)<BESL 2017-02-23/09, art. 4, 002; Inwerkingtreding : 20-03-2017>

Art.7. [1 De aanwezigheid van de waterwinningen en de verschillende beschermingszones is het voorwerp van een signalisatie en informatiepanelen vermeldende met name de contactgegevens van de exploitant van deze waterwinningen, de civiele bescherming en het Instituut.]1
  ----------
  (1)<Ingevoegd bij BESL 2017-02-23/09, art. 5, 002; Inwerkingtreding : 20-03-2017>


BIJLAGE.
Art. N.Famille et groupe de substances

  (Bijlage 1 niet opgenomen om technische redenen. Zie B.S. 10-06-2008, p. 29120-29121).

  Vervalt door :

  <BESL 2017-02-23/09, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 20-03-2017>

  (Bijlage 2 die bijlage 1 wordt : Kaart tot afbakening van de beschermingszones 1, 2 en 3 van de grondwaterwinningen in het Ter Kamerenbos en onder de Lotharingendreef in het Zoniënwoud)

  Vervangen door :

  <BESL 2017-02-23/09, art. 6, 002; Inwerkingtreding : 20-03-2017>