Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

19 DECEMBER 2008. - Koninklijk besluit betreffende ijkmassa's van 100 kg tot 5 000 kg gebruikt in het kader van de ijkingen en de inspecties van weegwerktuigen.



Inhoudstafel:


Art. 1-7
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. De ijkmassa's van 100 kg tot 5 000 kg gebruikt in het kader van de ijkingen en de inspecties van weegwerktuigen, hierna " ijkmassa's " genoemd, zijn onderworpen aan de modelgoedkeuring, de eerste ijk en de herijk.

Art.2. Om de modelgoedkeuring en de aanvaardingsmerken zowel bij de eerste ijk als bij de herijk en bij de technische controle te kunnen verkrijgen, moeten de ijkmassa's voldoen aan de voorschriften bepaald in het bij dit besluit gevoegde reglement.

Art.3. De herijk van ijkmassa's gebeurt overeenkomstig de voorschriften van het koninklijk besluit van 20 december 1972 houdende gedeeltelijke inwerkingtreding van de wet van 16 juni 1970 betreffende de meeteenheden, de meetstandaarden en de meetwerktuigen en tot vaststelling van de toepassingsmodaliteiten van hoofdstuk II van deze wet, over de meetwerktuigen en overeenkomstig de bijzondere voorschriften van het bij dit besluit gevoegde reglement.
  De ijking der ijkmassa's wordt bevestigd door de verzegeling van de sluitingen van de justeerholten door aanbrenging van de nationale ijkmerken.

Art.4. Wanneer mogelijk mogen sommige ijkmassa's die grotere afwijkingen vertonen dan de maximaal toelaatbare fouten welke bepaald zijn in het bij dit besluit gevoegde reglement gejusteerd worden, op verzoek, door de personen die belast zijn met de herijk.

Art.5. De periodiciteit van de herijk is vastgelegd op 1 jaar.

Art.6. Het bedrag van de modelgoedkeuringslonen, van de ijklonen van de ijkmassa's en van de justeerkosten is vastgesteld in het bij dit besluit gevoegde reglement.

Art.7. De Minister bevoegd voor Economie is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Brussel, 19 december 2008.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen,
  V. VAN QUICKENBORNE

BIJLAGE.
Art. N. Bijlage.
  Reglement betreffende de ijkmassa's van 100 kg tot 5 000 kg, gebruikt in het kader van de ijkingen en de inspecties van de weegwerktuigen.
  1. Algemene regel
  Overeenkomstig het punt 3.7.1 van de norm NBN-EN 45501 welke een vermoeden van overeenstemming met de eisen van het koninklijk besluit van 4 augustus 1992 houdende een nieuwe regeling betreffende de niet-automatische weegwerktuigen inhoudt, mogen de ijkmassa's, welke gebruikt worden voor het regelen en de ijking van weegwerktuigen, geen grotere fout vertonen dan één derde van de maximaal toelaatbare fout bij de betrokken last.
  2. Nominale waarden
  De nominale waarden van de ijkmassa's moeten gelijk zijn aan 1 x 10n kg, of 2 x 10n kg, of 5 x 10n kg; in deze uitdrukkingen stelt " n " een geheel getal voor gelijk aan of groter dan 2.
  3. Conventionele massa
  De conventionele massa voor een ijkmassa, bij een temperatuur van 20 °C, is de massa van een referentie-ijkmassa waarvan de soortelijke massa 8 000 kg/ m3 bedraagt, die zij in evenwicht houdt in de lucht met een soortelijke massa van 1,2 kg/ m3.
  4. Soortelijke massa
  De soortelijke massa van een ijkmassa moet zodanig zijn dat een afwijking van 10 % op de soortelijke massa van de lucht ten opzichte van de gespecificeerde soortelijke massa (1,2 kg/ m3) ten hoogste een fout van 1/4e van de maximaal toelaatbare fout op de ijkmassa teweegbrengt.
  5. Samenstellende stof
  De samenstellende stof van de ijkmassa's moet een soortelijke massa bezitten tussen 7 000 kg/ m3 en 9 500 kg/ m3.
  6. Vorm
  De ijkmassa's moeten een tamelijk eenvoudige vorm hebben, zonder holte die vreemde voorwerpen zou kunnen bevatten.
  Hun ribben moeten sterk afgerond zijn.
  Zij moeten zodanig gevormd zijn of zulkdanige grijporganen bezitten dat de behandeling door hefwerktuigen gemakkelijk is en alle waarborgen van veiligheid vertoont.
  Indien zij bestemd zijn om op de grond of op rails te rollen moeten zij rolgleuven of -banden met beperkte oppervlak bezitten.
  7. Justeerholten
  Eén of meerdere justeerholten moeten aangebracht worden binnen het lichaam van de ijkmassa.
  Het totale nuttige volume van de holten mag niet groter zijn dan 1/10e van het totale volume van de ijkmassa.
  Na de eerste justering van de nieuwe ijkmassa, moet ten minste één derde van het volume van de holten leeg blijven.
  De sluiting van de holten moet lucht- en waterdicht zijn en moet kunnen verzegeld worden.
  Wanneer het fabricageproces het toelaat moeten de holten voorzien worden op de zijkanten van de ijkmassa.
  8. Oppervlakteafwerking
  De ijkmassa's moeten een oppervlakteafwerking vertonen, die ten minste even glad is als grauw gietijzer, zorgvuldig gegoten in een gietvorm van fijn zand.
  De oppervlakte moet vrij zijn van ruwheden en van sporen van blaasjes of poreusheid.
  9. Beschermingslaag
  De oppervlakte der ijkmassa's moet tegen corrosie beschermd worden door een geschikte ondoordringbare beschermingslaag.
  10. Maximaal toelaatbare fouten
  De maximaal toelaatbare relatieve fout in min en plus op de ijkmassa's ten opzichte van hun nominale waarde is 1/20 000e.
  11. Opschriften
  De ijkmassa's moeten, in verzonken of verheven reliëf, het volgende dragen :
  1° de aanduiding van hun nominale waarde onder de vorm van 100 kg, 200 kg, 500 kg, 1 000 kg, 2 000 kg of 5 000 kg;
  2° het symbool " M ".
  12. Modelgoedkeurings- en ijklonen
  Modelgoedkeuringsloon voor de ijkmassa's : euro 100.
  IJkloon van de ijkmassa's :
  Per massa : euro 50, te vermeerderen met euro 30 in geval van justering.
  Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 19 december 2008 betreffende de ijkmassa's van 100 kg tot 5 000 kg, gebruikt in het kader van de ijkingen en inspecties van weegwerktuigen.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen,
  V. VAN QUICKENBORNE.