Details



Externe links:

Justel

Staatsblad pdf



Titel:

10 DECEMBER 2007. - Koninklijk besluit tot wijziging van de bijlage III van het koninklijk besluit van 12 oktober 2004 inzake het voorkomen van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur.



Inhoudstafel:


Art. 1-4
BIJLAGE.
Art. N



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

2004022817 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Dit besluit beoogt omzetting in Belgisch recht van de Beschikking 2005/618/EG van de Commissie van 18 augustus 2005, de Beschikking 2005/717/EG van de Commissie van 13 oktober 2005, de Beschikking 2005/747/EG van de Commissie van 21 oktober 2005, de Beschikking 2006/310/EG van de Commissie van 21 april 2006, en de Beschikkingen 2006/690/EG, 2006/691/EG en 2006/692/EG van de Commissie van 12 oktober 2006.

Art.2. De Bijlage III van het koninklijk besluit van 12 oktober 2004 inzake het voorkomen van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur, wordt vervangen door de tekst in de bijlage bij dit besluit.

Art.3. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art.4. Onze Minister bevoegd voor Economie en Onze Minister bevoegd voor Leefmilieu zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Brussel, 10 december 2007.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Economie,
  M. VERWILGHEN
  De Minister van Leefmilieu,
  B. TOBBACK

BIJLAGE.
Art. N. " Bijlage III. - Toepassingen van lood, kwik, cadmium, zeswaardig chroom, polybroombifenylen (PBB's) of polybroomdifenylethers (PBDE's) die zijn vrijgesteld van de vereisten van artikel 2 :
  1. Kwik in compacte fluorescentielampen tot maximaal 5 mg per lamp.
  2. Kwik in TL-buizen voor algemeen gebruik met ten hoogste :
  - halofosfaat 10 mg;
  - trifosfaat met normale levensduur 5 mg;
  - trifosfaat met lange levensduur 8 mg;
  3. Kwik in TL-buizen voor speciaal gebruik.
  4. Kwik in niet specifiek in deze bijlage genoemde lampen.
  5. Lood in glas van beeldbuizen, elektronische onderdelen en fluorescentielampen.
  6. Lood in staallegeringen met maximaal 0,35 gewichtsprocent lood, aluminiumlegeringen met maximaal 0,4 gewichtsprocent lood en koperlegeringen met maximaal 4 gewichtsprocent lood.
  7.
  - Lood in soldeer met een hoog smeltpunt (d.w.z. loodlegeringen met minimaal 85 gewichtsprocent lood);
  - lood in soldeer voor servers, opslag- en array-opslagsystemen, en netwerkinfrastructuurapparatuur voor schakeling, signaalverwerking, transmissie en netwerkbeheer voor telecommunicatie;
  - lood in keramische elektronische onderdelen (bv. piëzo-elektronische inrichtingen).
  8. Cadmium en cadmiumverbindingen gebruikt in elektrische contacten en bij het cadmeren, behoudens voor toepassingen die verboden zijn uit hoofde van artikel 4 van het koninklijk besluit van 25 februari 1996 tot beperking van het op de markt brengen en van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen en preparaten.
  9. Zeswaardig chroom als corrosiewering in het koolstofstalen koelsysteem van absorptiekoelkasten.
  9a. DecaBDE in polymeertoepassingen.
  10. Lood in loodbronzen lagerschalen en -bussen.
  11. Lood gebruikt in compliante penconnectorsystemen.
  12. Lood als coating voor C-ringen van thermische geleidingsmodules (TCM).
  13. Lood en cadmium in optisch en filterglas.
  14. Lood in soldeer bestaande uit meer dan twee elementen met een loodgehalte van meer dan 80 gewichtsprocent en minder dan 85 gewichtsprocent voor de verbinding tussen de pennen en de behuizing van microprocessors.
  15. Lood in soldeer voor de totstandbrenging van een haalbare elektrische verbinding tussen een halfgeleider die en een drager in " flip chip "-behuizingen voor geïntegreerde schakelingen.
  16. Lood in gloeibuizen voorzien van met silicaten gecoate buizen.
  17. Loodhalide als stralingsmedium in HID-lampen (HID - High Intensity Discharge) gebruikt voor professionele reprografietoepassingen.
  18. Lood als activator in het fluorescentiepoeder (1 gewichtsprocent of minder) van gasontladingslampen bij gebruik als bruiningslampen met fosforen als BSP (BaSi2O5:Pb), alsook bij gebruik als speciale lampen voor diazo-drukreprografie, lithografie, insectenvallen, fotochemische en hardingsprocessen waarbij fosforen als SMS ((Sr,Ba)2MgSi2O7:Pb) worden toegepast.
  19. Lood met PbBiSn-Hg en PbInSn-Hg in bepaalde samenstellingen als hoofdamalgaam en met PbSn-Hg als hulpamalgaam in zeer compacte spaarlampen.
  20. Loodoxide in glas dat gebruikt wordt voor het koppelen van het boven- en ondersubstraat van platte fluorescentielampen voor vloeibaar-kristalschermen (LCD's).
  21. Lood en cadmium in drukinkt voor het aanbrengen van email op boorsilicaatglas.
  22. Lood als verontreiniging in Faraday-rotators van zeldzame aarde-ijzergranaat (rare earth iron garnet - RIG), gebruikt voor glasvezel-communicatiesystemen.
  23. Lood in de finish van componenten met een kleine steek met uitzondering van connectoren met een steek van 0,65 mm of minder met een NiFe-bedradingsframe en lood in de finish van componenten met een kleine steek met uitzondering van connectoren met een steek van 0,65 mm of minder met een koperen bedradingsframe.
  24. Lood in soldeer voor het solderen aan discoïdale en " planar array " keramische meerlagencondensators met een machinaal aangebracht doorlopend gat.
  25. Loodoxide in plasmaschermen (PDP-schermen) en oppervlaktegeleiding-elektronenemitter schermen (SED-schermen), gebruikt in structurele onderdelen; met name in de diëlektrische laag van de voor- en achterglasplaat, de buselektrode, de black stripe, de adreselektrode, de barrier ribs, de fritaansmelting en de fritring en in printpasta.
  26. Loodoxide in de glazen ballon van Black Light Blue-lampen (BLB-lampen).
  27. Loodlegeringen als soldeer voor omzetters die worden gebruikt in luidsprekers met een hoog vermogen (bedoeld om enkele uren achtereen te functioneren bij een geluidsniveau van 125 dB SPL en meer).
  28. Zeswaardig chroom in corrosiewerende beschermlagen op ongeverfde metaalplaat en metalen bevestigingsmiddelen die dienen ter bescherming tegen corrosie en als afscherming tegen elektromagnetische storingen in apparatuur die behoort tot categorie 3 van Bijlage II (IT- en telecommunicatieapparatuur).
  Vrijstelling verleend tot 1 juli 2007.
  29. Lood gebonden in kristalglas zoals omschreven in bijlage I van het koninklijk besluit van 5 augustus 1970 houdende reglementering van het gebruik van de benaming "kristal".
  Voor lood, kwik, zeswaardig chroom, polybroombifenylen (PBB's) en polybroomdifenylethers (PBDE's) wordt een maximale concentratie van 0,1 gewichtsprocent in homogene materialen en voor cadmium een maximale concentratie van 0,01 gewichtsprocent in homogene materialen getolereerd.
  ".
  Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 december 2007 tot wijziging van de bijlage III van het koninklijk besluit van 12 oktober 2004 inzake het voorkomen van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Economie,
  M. VERWILGHEN
  De Minister van Leefmilieu,
  B. TOBBACK.