26 JANUARI 2006. - Ministerieel besluit betreffende de volgorde van de verkiezingen en de opmaak van de schermen bij geautomatiseerde stemming.
Art. 1-5
Artikel 1. De volgorde waarin de kiezer zijn stem uitbrengt bij geautomatiseerde verkiezingen is als volgt :
1. de verkiezing van de gemeenteraad;
2. in voorkomend geval de verkiezing van de districtsraad en de raad voor maatschappelijk welzijn;
3. de verkiezing van de provincieraad.
Art.2. Voor het maken van een keuze tussen de lijsten en een blancostem, is er een eerste scherm met vakken met de nummers en de letterwoorden van de lijsten. De schermopmaak voldoet aan de volgende regels :
- er zijn steeds 3 kolommen (met inbegrip van het vak " blanco ");
- de volgorde van de nummering is verticaal;
- de vakken met de nummers en de letterwoorden van de lijsten zijn voor alle lijsten van één verkiezing even groot;
- het vak voor een blancostem bevindt zich steeds op de laatste plaats.
Art.3. § 1. Nadat de kiezer de keuze voor een lijst heeft gemaakt, wordt het scherm met de kandidaten van deze lijst getoond.
§ 2. Op het scherm met de kandidaten wordt bovenaan het nummer en het letterwoord van de lijst vermeld en onderaan de knoppen om de stem te bevestigen of teniet te doen en terug te keren naar het overzicht van de lijsten.
§ 3. De nummers en de namen van de kandidaten worden in donkere letters in een bleek vak op een donkere achtergrond voorgesteld.
De familienaam of familienamen staan op de eerste regel in kapitalen, de voornaam gecentreerd in kleine letters op de tweede regel. Hiervan kan afgeweken worden als door de lengte van de naam deze schikking niet mogelijk is.
Art.4. § 1. Als het scherm slechts één kolom bevat, wordt deze in het midden van het scherm geplaatst. Twee kolommen worden samen gecentreerd. De breedte van één kolom is altijd gelijk aan een derde van de bruikbare schermbreedte.
§ 2. Er bestaan 2 lettergroottes. Als er voor de te verkiezen raad voor elke lijst ten hoogste 48 kandidaten te verkiezen zijn, wordt lettergrootte 1 gebruikt met maximum 16 kandidaten per kolom. Als er meer dan 48 kandidaten zijn, wordt lettergrootte 2 gebruikt met maximum 19 kandidaten per kolom. Voor alle lijsten van één verkiezing geldt altijd dezelfde lettergrootte.
§ 3. Als er meer kandidaten zijn dan één kolom kan bevatten, worden de kandidaten gelijkmatig verdeeld over twee of drie kolommen. Als het aantal kandidaten geen veelvoud is van het aantal kolommen, wordt er in de uiterst linkse en eventueel in de middelste kolom een kandidaat meer voorzien.
§ 4. In de praktijk gelden dan volgende voorstellingen :
Lettergrootte 1 : als er ten hoogste 48 kandidaten zijn
1 tot 16 kandidaten : 1 kolom
17 tot 32 kandidaten : 2 kolommen
33 tot 48 kandidaten : 3 kolommen
(Tabel niet opgenomen om technische redenen. Zie B.S. 16-02-2006, p. 8233).
Lettergrootte 2 : als er meer dan 48 kandidaten zijn
1 tot 19 kandidaten : 1 kolom
20 tot 38 kandidaten : 2 kolommen
39 tot 55 kandidaten : 3 kolommen
(Tabel niet opgenomen om technische redenen. Zie B.S. 16-02-2006, p. 8233).
Art. 5. Dit besluit treedt in werking op de dag van de bekendmaking van het decreet houdende de wijziging van de Gemeentekieswet gecoördineerd op 4 augustus 1932, de wet van 19 oktober 1921 tot regeling van de provincieraadsverkiezingen, de wet tot organisatie van de geautomatiseerde stemming van 11 april 1994 en het decreet van 7 mei 2004 houdende regeling van de controle van de verkiezingsuitgaven en de herkomst van de geldmiddelen voor de verkiezing van het Vlaams Parlement in het Belgisch Staatsblad.
Brussel, 26 januari 2006.
De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering,
M. KEULEN.