Details



Externe links:

Justel

Staatsblad pdf



Titel:

13 DECEMBER 2006. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 1411quater, § 2, 3, van het Gerechtelijk Wetboek.



Inhoudstafel:


Art. 1-5
BIJLAGEN.
Art. N1-N4



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

2006009525 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Het antwoordformulier bedoeld in artikel 1411quater, § 2, 3, van het Gerechtelijk Wetboek, wordt opgesteld overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

Art.2. Als de ter post aangetekende brief met bericht van ontvangst aan de schuldenaar is gericht, dan wordt door de afzender bij het antwoordformulier een document gevoegd met daarin de tekst en de geïndexeerde bedragen van de artikelen 1409 en 1410 van het Gerechtelijk Wetboek.

Art.3. In het koninklijk besluit van 4 juli 2006 houdende uitvoering van het artikel 1411bis, § 2 en § 3, van het Gerechtelijk Wetboek en tot vaststelling van de inwerkingtreding van de artikelen 4 tot 8 van de wet van 27 december 2005 houdende diverse bepalingen wordt een artikel 5 ingevoegd, luidende :
  " Art. 5. Onze Minister van Justitie is belast met de uitvoering van dit besluit. "

Art.4. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2007.

Art.5. Onze Minister van Justitie is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Brussel, 13 december 2006.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Justitie,Mevr.
  Mevr. L. ONKELINX

BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage 0. Geachte Heer, geachte Mevrouw,
  Bepaalde bedragen die op uw zichtrekening staan werden in beslag genomen of overgedragen.
  Een beslag houdt in dat een gerechtsdeurwaarder op verzoek van één van uw schuldeisers, de opdracht heeft gekregen die bedragen van uw zichtrekening te halen om zo uw schuld bij uw schuldeiser in te lossen.
  De Belgische wetten voorzien in een bescherming tegen beslag en overdracht. Bepaalde bedragen zijn slechts beperkt of helemaal niet vatbaar voor beslag of overdracht. Een maandloon of het vakantiegeld zijn bijvoorbeeld slechts beperkt beslagbaar. Andere bedragen daarentegen zijn helemaal niet beslagbaar, zoals de gezinsbijslagen en de bedragen uitgekeerd als bestaansminimum. Tot 31 december 2006 werkte deze bescherming echter alleen als de gerechtsdeurwaarder zich rechtstreeks tot uw werkgever richtte om beslag te leggen op uw salaris of uw vakantiegeld, en niet als het geld al op uw zichtrekening was gestort.
  Als de geldsommen al op uw zichtrekening zijn gestort, voorziet de wet vanaf 1 januari 2007 in een specifiek beschermingssysteem, dat uitgelegd wordt in bijlage I.
  U hebt drie opties :
  1. U gaat akkoord met de afrekening van het beslag :
  In dit geval hoeft u niet te reageren. Het bedrag zal in beslag worden genomen zoals bepaald in de afrekening.
  2. U gaat niet akkoord met de afrekening van het beslag :
  In dit geval kan u uw opmerkingen kenbaar maken aan de afzender van de afrekening. Die opmerkingen moeten worden meegedeeld aan de hand van het document in bijlage II, bij ter post aangetekende brief met ontvangstbewijs, binnen 8 dagen te rekenen vanaf de aanbieding van de aangetekende brief die u is toegestuurd. Als u uw opmerkingen tijdig meedeelt zijn twee hypothesen mogelijk :
  - de afzender van de afrekening aanvaardt ze en het beslag zal worden gewijzigd op basis van uw opmerkingen;
  of
  - de afzender van de afrekening betwist uw opmerkingen, en dan zal het probleem worden geregeld door de beslagrechter, zonder dat u enig ander initiatief moet nemen. Deze procedure voor de rechter is niet gratis en u kan, net zoals uw tegenpartij, veroordeeld worden tot betaling van de gerechtskosten als u de zaak verliest.
  Als u de afrekening wenst te betwisten, en u wenst daarbij te worden geholpen, weet dan dat er verschillende mogelijkheden van bijstand bestaan (voor verdere uitleg, zie bijlage III).
  3. Indien u niet akkoord gaat met het beslag op zich :
  Een gerechtelijke verzetprocedure tegen het beslag kan worden ingesteld voor de beslagrechter. Dit verzet kan in geen geval gebeuren via dit antwoordformulier.
  Als u het beslag wenst te betwisten en u wenst daarbij hulp, weet dan dat er verschillende mogelijkheden van bijstand bestaan (voor meer uitleg, zie bijlage III).

Art. N2. Bijlage I. Bescherming van op een zichtrekening gestorte bedragen.
  Geldsommen die in aanmerking komen voor volledige of gedeeltelijke bescherming (1) tegen beslag of overdracht, worden beschermd tijdens een periode van 30 dagen te rekenen vanaf het moment van de boeking van de storting op uw zichtrekening. De beschermde bedragen worden op uw rekeninguittreksels aangeduid door de code /A/, /B/ of /C/ al naargelang ze gedeeltelijk (/A/ en /B/) of volledig (/C/) onvatbaar zijn voor beslag of overdracht.
  Als de beschermde som in één keer is gestort terwijl ze betrekking heeft op een periode van meer dan één maand (bijvoorbeeld een opzeggingsvergoeding van 3 maanden loon), is de bescherming van toepassing gedurende een zelfde periode. Een maand wordt hierbij beschouwd als 30 dagen.
  Fictief voorbeeld :
  - Het beschermde gedeelte van uw maandloon zal gedurende 30 dagen na de storting van die bescherming genieten.
  - Als u in één storting een loon ontvangt dat betrekking heeft op 3 maanden werk, dan zal het beschermde gedeelte van uw loon gedurende 90 dagen (30 dagen voor iedere maand werk) na de storting van die bescherming genieten.
  Hoe verder in de beschermingsperiode, hoe minder de bescherming wordt. Het beschermde gedeelte van de gestorte geldsom vermindert naar evenredigheid van de dagen die nog overblijven van de beschermingsperiode.
  Fictief voorbeeld : U ontvangt een maandloon dat voor 900 euro beschermd is tegen beslag en overdracht. Het loon wordt op uw zichtrekening gestort en heeft betrekking op een maand werk. De beschermingsperiode zal dus 30 dagen bedragen. Aan het begin van die periode is uw loon voor 900 euro beschermd, maar met iedere dag die verstrijkt vermindert die bescherming met 30 euro (900 euro : 30 dagen = 30 euro verminderde bescherming per dag). Na 10 dagen is er dus nog slechts een bescherming ten belope van 600 euro (900 euro - (10 dagen x 30euro) = 600 euro).
  De gerechtsdeurwaarder is verplicht om met deze bescherming rekening te houden als hij het beslag of de overdracht uitvoert. In de afrekening die u wordt voorgelegd, wordt geacht rekening te zijn gehouden met die bescherming. De beschermde bedragen worden aangeduid door de code /A/, /B/ of /C/ al naargelang ze gedeeltelijk (/A/ en /B/) of volledig (/C/) onvatbaar zijn voor beslag of overdracht.
  OPGELET : alleen die gecodeerde bedragen die gestort zijn tijdens de periode van 30 dagen die aan het beslag of de overdracht voorafgaan, worden door de bank meegedeeld aan de gerechtsdeurwaarder of aan uw schuldeiser. Zij zullen dus geen rekening hebben gehouden met andere specifieke bedragen die ook beschermd zouden kunnen zijn. Als u merkt dat een som die al langer dan een maand op uw zichtrekening staat toch zou kunnen genieten van een bijzondere bescherming (bijvoorbeeld een opzegvergoeding van 6 maanden), dan is het aan u om het met dit antwoordformulier te melden aan de gerechtsdeurwaarder of schuldeiser.
  Fictief voorbeeld : U hebt op 1 januari een opzegvergoeding voor 6 maanden ontvangen. De beschermingsperiode bedraagt dus 6 maanden. Als er echter op 1 maart beslag wordt gelegd op uw bankrekening, zal de bank deze informatie niet meedelen. U zal dit dus zelf moeten doen.
  OPGELET : Het is niet verplicht om voor de stortingen van onderhoudsgeld een code (zijnde de code /B/) te vermelden. Indien er geen code staat, dan is het aan u om het met dit formulier te melden aan de gerechtsdeurwaarder of schuldeiser dat een specifiek bedrag betrekking heeft op onderhoudsgeld.

Art. N3. Bijlage II.
  In het kader hieronder kan u uw eventuele opmerkingen vermelden die betrekking hebben op de afrekening. Die opmerkingen kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld :
  - U denkt dat de berekening van het beschermde gedeelte verkeerd is.
  - Een bepaalde storting heeft betrekking op een periode van meer dan 30 dagen en daar is in de berekening nog geen rekening mee gehouden.
  - De in beslag genomen sommen zijn (volledig of gedeeltelijk) beschermde bedragen, maar ze zijn niet aangeduid met een code (bijvoorbeeld onderhoudsgeld)
  - ...
  U dient dit formulier terug naar de afzender (u vindt zijn/haar gegevens in het tweede vak hieronder) te sturen bij ter post aangetekende brief met ontvangstbewijs, binnen 8 dagen te rekenen vanaf de aanbieding aan uw woonplaats van de aangetekende brief die u is toegestuurd.
  Gelieve uw opmerkingen bondig neer te schrijven en voldoende te preciseren waarom u de afrekening precies betwist.
  (Formulier niet opgenomen om technische redenen. Zie B.S. 29-12-2006, p. 76047-76048).

Art. N4. Bijlage III.
  Als u de afrekening of het beslag zelf wil betwisten, is het ten zeerste aanbevolen dat u vooraf zo vlug mogelijk een advocaat raadpleegt en hem uitdrukkelijk meedeelt dat u slechts over een termijn van 8 dagen beschikt om dit document te verzenden.
  Als u niet over de nodige middelen beschikt om een advocaat kan betalen, komt u misschien in aanmerking voor een geheel of gedeeltelijk kosteloze juridische bijstand (dit is bijstand door een advocaat). U kan deze bijstand verkrijgen via de bureaus voor juridische bijstand (2).
  U kan bij ook bij verschillende andere organen bijstand vragen voor het betwisten van de afrekening of van het beslag op zich :- De justitiehuizen;
  - Een dienst schuldbemiddeling;
  Om het adres van een erkende dienst terug te vinden, kan u zich wenden tot het dichtstbijzijnde OCMW van uw woonplaats of het gratis nummer van het Waals Gewest bellen, of het nummer van de GREPA voor het Brussels Gewest, of nog, het gratis nummer van de Vlaamse Overheid.
  - De dienst juridische permanentie van uw vakbond;
  - De dienst juridische permanentie van een consumentenorganisatie;
  Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 13 december 2006 houdende uitvoering van artikel 1411quater, § 2, 3, van het Gerechtelijk Wetboek.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Justitie,
  Mevr. L. ONKELINX.