18 NOVEMBER 2005. - Ministerieel besluit houdende erkenning van in bepaalde gebieden voortgebrachte mousserende kwaliteitswijn als " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn ".
Art. 1-14
Artikel 1. Enkel de wijnen die voldoen aan de hierna vermelde voorwaarden mogen onder de benaming " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " met het oog op verkoop in voorraad worden gehouden, op de markt worden gebracht of verkocht, eventueel aangevuld met één van de volgende geografische eenheden :
- " uit de Kuststreek " :
de gemeenten : De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge, Knokke-Heist;
- " uit de Westhoek " :
de gemeenten : Alveringem, Diksmuide, Heuvelland, Houthulst, Ieper, Koekelare, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren en Zonnebeke;
- " uit Brugge en Ommeland " :
de gemeenten : Ardooie, Beernem, Brugge, Damme, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Lichtervelde, Oostkamp, Oudenburg, Pittem, Ruiselede, Tielt, Torhout, Wingene, Zedelgem en Zuienkerke;
- " uit de Leiestreek " :
de gemeenten : Anzegem, Avelgem, De Pinte, Deerlijk, Deinze, Dentergem, Harelbeke, Hooglede, Ingelmunster, Izegem Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Menen, Meulebeke, Moorslede, Nazareth, Oostrozebeke, Roeselare, Sint-Martens-Latem, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke, Zulte en Zwevegem;
- " uit het Meetjesland " :
de gemeenten : Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Zelzate en Zomergem;
- " uit de Vlaamse Ardennen " :
de gemeenten : Brakel, Gavere, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm;
- " uit de Schelde- en Denderstreek " :
de gemeenten : Aalst, Aartselaar, Berlare, Boom, Bornem, Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Destelbergen, Erpe-Mere, Gent, Haaltert, Hamme, Hemiksem, Laarne, Lebbeke, Lede, Melle, Merelbeke, Niel, Ninove, Puurs, Rumst, Schelle, Sint-Amands, Wetteren, Wichelen, Willebroek en Zele;
- " uit het Waasland " :
de gemeenten : Beveren, Kruibeke, Lochristi, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Wachtebeke;
- " uit het Pajottenland en Zennevallei " :
de gemeenten : Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Merchtem, Meise, Opwijk, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Wemmel;
- " uit de Dijlevallei " :
de gemeenten : Bertem, Boortmeerbeek, Duffel, Grimbergen, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle Op Den Bos, Keerbergen, Kortenberg, Londerzeel, Mechelen, Oud-Heverlee, Overijse, Sint-Katelijne-Waver, Steenokkerzeel, Tervuren, Machelen, Vilvoorde, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst;
- " uit Antwerpen en de Antwerpse Kempen " :
de gemeenten : Antwerpen, Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Dessel, Edegem, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hove, Hulshout, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Laakdal, Lier, Lille, Lint, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Mortsel, Nijlen, Olen Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Stabroek, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en Zwijndrecht;
- " uit de Limburgse Kempen " :
de gemeenten : Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Tessenderlo en Zutendaal;
- " uit de Mijnstreek " :
de gemeenten : As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren en Zonhoven;
- " uit het Maasland " :
de gemeenten : Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen en Neeroeteren;
- " uit de Voerstreek " :
de gemeente Voeren;
- " uit de Oost-Brabantse Heuvelstreek " :
de gemeenten : Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bierbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Halen, Hoegaarden, Holsbeek, Kortenaken, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw;
- " uit de Zuid-Limburgse Fruitstreek " :
de gemeenten : Alken, Bilzen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Heers, Herk-de-Stad,, Herstappe, Hoeselt, Kortessem, Nieuwerkerken, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren en Wellen.
Art.2. Voor de productie van " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " mogen alleen de volgende wijnstokrassen worden gebruikt : chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, pinot gris, auxerrois en riesling.
Art.3. De mousserende wijn die recht heeft op de benaming " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " dient bereid te worden uit witte en/of roséwijnen afkomstig van de in artikel 2 vermelde wijnstokrassen. Deze basiswijnen, die volledig dienen te zijn bereid in de op het etiket vermelde productiezone, moeten in de door de wijnbouwer bij te houden wijnregisters aangeduid worden als "basiswijn bestemd voor de productie van " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn ". Om voor de benaming " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " in aanmerking te komen moet deze wijn voldoen aan de voorwaarden bepaald in bijlage V van Verordening (EG) nr. 1493/1999. Alle bewerkingen dienen plaats te vinden op het wijnbouwbedrijf en dienen genoteerd te worden in de registers.
Art.4. Voor de verse druiven, het gedeeltelijk gegiste druivenmost of de jonge nog gistende wijn, bestemd voor de bereiding van " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn ", mag :
4.1. een verhoging van het natuurlijk alcohol-volumegehalte geschieden door toevoeging van sacharose, geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost;
4.2. een gedeeltelijke ontzuring van wijn geschieden. Deze ontzuring mag slechts plaatshebben tot een maximum van 1 gram per liter, uitgedrukt in wijnsteenzuur, ofwel 13,3 mille-equivalent per liter.
Deze oenologische procédés mogen enkel op het wijnbouwbedrijf worden uitgevoerd.
Art.5. Het minimum natuurlijk alcohol-volumegehalte van de "basiswijnen" moet 8 % vol bereiken.
Het totale alcohol-volumegehalte mag niet lager zijn dan 9 % vol.
Het effectieve alcohol-volumegehalte moet minstens 8,5 % vol bedragen.
Art.6. De gemiddelde maximale opbrengst van de " basiswijnen " is beperkt tot 80 hl/ha. De opbrengst kan jaarlijks door de Erkenningscommissie worden aangepast.
Art.7. Om voor de benaming " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " in aanmerking te komen moet een aanvraag bij de Erkenningscommissie worden ingediend. Het dossier moet volgende elementen bevatten :
- naam en adres van aanvrager/producent;
- kuip/vat-nummer;
- productiejaar en volume;
- wijnstokras(sen);
- productie per lot;
- natuurlijk alcoholgehalte (= suikergehalte : 17);
- een verklaring volgens dewelke de hele bewerking van druif tot mousserende kwaliteitswijn in de erkende productiezone heeft plaatsgevonden.
Art.8. De producenten moeten wijn die voor de benaming " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " in aanmerking komt, aan een analytisch en een organoleptisch onderzoek onderwerpen.
Doel van het analytisch onderzoek is controleren of de schuimwijn voldoet aan de door de Erkenningscommissie opgesomde factoren. Alleen wijnen die voldoen, worden aan een organoleptisch onderzoek onderworpen.
Het organoleptisch onderzoek heeft betrekking op kleur, klaarheid, reuk en smaak. De onderzochte schuimwijn moet ten minste elf punten behalen op een maximum van 20.
Met het oog op deze analyses moeten 3 flessen van 75 cl aan de Erkenningscommissie worden bezorgd. Het eerste monster is bestemd voor het analytisch onderzoek en het tweede voor het organoleptisch onderzoek. Het derde monster wordt door het secretariaat van de Erkenningscommissie, voor een eventuele tegenexpertise, bewaard gedurende drie jaar vanaf datum van het analysebulletin. De kosten van de onderzoeken zijn ten laste van de aanvrager.
Art.9. Benaming. Onverminderd de door de Erkenningscommissie toegestane aanvullende vermeldingen mag, mits de hierboven vermelde voorwaarden werden vervuld, de wijn de benaming " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " dragen, gevolgd door de naam van een in artikel 1 vermelde geografische eenheid.
De termen " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " en elke term die allusie maakt op deze benaming zijn verboden voor de niet erkende schuimwijnen.
Art.10. Verplichte vermeldingen.
Voor wat de aanduiding en de aanbiedingsvorm betreft van de " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " gelden de voorschriften in bijlage VIII van Verordening (EG) nr. 1493/1999.
Facultatieve vermeldingen :
Facultatieve vermeldingen, zoals onder meer de term "traditionele methode" mogen in de etikettering worden vermeld voor zover voldaan wordt aan de voorwaarden bepaald in bijlage VIII van Verordening (EG) nr. 1493/1999.
Art.11. Bij wijnverkeer in bulk van de basiswijnen moeten door de betrokken partijen altijd tegensprekelijke monsters worden genomen. De Erkenningscommissie, die voorafgaandelijk van elk bulktransport moet worden verwittigd, zal desgevallend de bevoegde controlediensten van de andere Lidstaten verwittigen. Van deze basiswijnen kan, gezien artikel 7, geen " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " worden geproduceerd.
De toepassingsmodaliteiten van de monsterneming worden door de Erkenningscommissie vastgelegd. Bedoelde producten mogen zich binnen de Gemeenschap slechts in het verkeer bevinden met een begeleidend document dat door de overheid is gecontroleerd.
Art.12. Er wordt een Erkenningscommissie " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn " opgericht, die belast is met de opvolging van dit besluit en meer in het bijzonder de erkenning van de volgens dit besluit geproduceerde schuimwijn als " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn ".
De Erkenningscommissie is als volgt samengesteld :
- 4 vertegenwoordigers van de Vlaamse wijnbouwers;
- 2 vertegenwoordigers van de v.z.w. Belgische Federatie van Wijn & Gedistilleerd;
- 1 vertegenwoordiger van de Horeca, 1 vertegenwoordiger van de Groothandel en 1 vertegenwoordiger van de Kleinhandel;
- 1 vertegenwoordiger van de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand & Energie, belast met de officiële controle voor de lidstaat;
- 1 vertegenwoordiger van v.z.w. VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.
Organisatie, werking en samenstelling van de Erkenningscommissie worden bij huishoudelijk reglement geregeld.
Alleen de Erkenningscommissie is bevoegd met een twee derde meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde leden en in het kader van de Europese verordeningen, wijzigingen voor te stellen aan dit Ministerieel Besluit.
Art.13. Elke producent uit de omschreven productiezone mag bij de Erkenningscommissie een dossier indienen met het oog op de erkenning als " Vlaamse mousserende kwaliteitswijn ". Binnen een termijn van drie maanden ontvangt hij een gemotiveerd advies van de Erkenningscommissie.
Art. 14. Elke producent die een erkenningdossier heeft ingediend moet zich op elk ogenblik onderwerpen aan controles door de Erkenningscommissie en door de bevoegde overheden.
Indien uit de controle blijkt dat de bepalingen van dit besluit niet gerespecteerd werden, worden de kosten van de controle ten laste gelegd van de betrokken producent, onverminderd andere mogelijke wettelijke of administratieve sancties.
Brussel, 18 november 2005.
Y. LETERME.