13 JUNI 1999. - Koninklijk besluit tot vaststelling van een model van de PWA-arbeidsovereenkomst en tot uitvoering van artikel 17, 3° van de wet van 7 april 1999 betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst. (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 03-07-1999 en tekstbijwerking tot 29-12-2017)
Art. 1-4
BIJLAGE.
Art. N
Artikel 1. De PWA-arbeidsovereenkomst bepaald bij de wet van 7 april 1999 betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst moet in overeenstemming zijn met het in bijlage gevoegde model.
Art.2. De familiegebeurtenissen, de staatsburgerlijke verplichtingen en burgerlijke opdrachten, de verschijningen voor het gerecht en de dwingende redenen die, krachtens artikel 17, 3° van de wet van 7 april 1999, de PWA-arbeidsovereenkomst schorsen, zijn die welke bepaald zijn in uitvoering van de artikelen 30 en 30bis van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.
Art.3. Dit besluit treedt in werking op een door Ons bepaalde datum.
(NOTA : Het KB 1999-10-18/31, dat een datum van inwerkingtreding had vastgesteld voor het onderhavig besluit, werd opgeheven.)
Art.4. Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.
BIJLAGE.
Art. N.[1 BIJLAGE. PWA-arbeidsovereenkomst
Tussen:
.......................................................................................................................................................................................................... [1]
, hierna de werknemer genoemd
en:
.......................................................................................................................................................................................................... [2]
, hierna de werkgever genoemd,
wordt het volgende overeengekomen:
Artikel 1. De PWA-arbeidsovereenkomst is een overeenkomst voor onbepaalde tijd waarbij de werknemer zich verbindt om, onder gezag van de werkgever en tegen loon, arbeidsprestaties te verrichten die men niet aantreft in de reguliere arbeidsmarkt.
Deze overeenkomst is onderworpen aan de bepalingen van de wet van 7 april 1999 betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst, alsook aan de regelgeving die van toepassing is in de bevoegde gefedereerde entiteit.
De arbeidsprestaties in het kader van deze overeenkomst kunnen enkel worden verricht voor zover de werknemer steeds in de door de toepasselijke regelgeving vastgestelde voorwaarden is om arbeidsprestaties te leveren in het kader van een PWA-arbeidsovereenkomst.
Ter informatie van de werknemer, wordt de regelgeving die van toepassing is in de bevoegde gefedereerde entiteit of een samenvatting ervan verplicht in bijlage bij deze arbeidsovereenkomst gevoegd.
Artikel 2. De werknemer wordt aangeworven met het oog op het verrichten van de volgende activiteiten.........
Artikel 3. De maximumduur van de prestaties bedraagt.........
Artikel 4. Het bedrag van het loon dat aan de werknemer wordt toegekend per begonnen arbeidsuur bedraagt.........
Artikel 5. De werknemer, de werkgever en de gebruiker zijn elkaar eerbied en achting verschuldigd gedurende de uitvoering van deze overeenkomst.
Gedurende de uitvoering van deze overeenkomst moeten zij de welvoeglijkheid en de goede zeden in acht nemen en doen in acht nemen.
Artikel 6. De werknemer is verplicht:
1° zijn werk zorgvuldig, eerlijk en nauwkeurig te verrichten, op tijd, plaats en wijze zoals is overeengekomen;
2° te handelen volgens de bevelen en richtlijnen die hem door de werkgever of de gebruiker worden gegeven met het oog op de uitvoering van de overeenkomst;
3° zowel gedurende de overeenkomst als na het beëindigen daarvan, zich ervan te onthouden het geheim in verband met persoonlijke of vertrouwelijke aangelegenheden, waarvan hij in de uitoefening van zijn beroepsarbeid kennis kan hebben, bekend te maken;
4° zich te onthouden van al wat schade kan berokkenen hetzij aan zijn eigen veiligheid, hetzij aan die van zijn werkgever, van de gebruiker of van derden;
5° het hem voor de uitvoering van zijn arbeidsprestatie toevertrouwde arbeidsgereedschap en de ongebruikte grondstoffen in goede staat aan de werkgever of de gebruiker terug te geven.
Artikel 7. Ingeval de werknemer bij de uitvoering van zijn overeenkomst de werkgever of derden, met inbegrip van de gebruiker, schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware schuld.
Artikel 8. De werknemer is niet verantwoordelijk voor de beschadiging of de sleet toe te schrijven aan het regelmatig gebruik van het voorwerp, noch voor het toevallig verlies ervan.
Artikel 9. De werkgever is verplicht:
1° de werknemer te doen arbeiden op de wijze, tijd en plaats zoals is overeengekomen en, zo de omstandigheden dit vereisen, ervoor te zorgen dat de nodige hulpmiddelen en materialen door de gebruiker ter beschikking van de werknemer worden gesteld;
2° ervoor te zorgen dat het loon betaald wordt op de wijze en tijd zoals is overeengekomen;
3° desgevallend, te zorgen voor een gepaste vorming.
Artikel 10. In geval, in het kader van de arbeidsprestatie, hulpmiddelen en materieel ter beschikking van de werknemer dienen te worden gesteld door de gebruiker, moet deze laatste ervoor zorgen dat deze hulpmiddelen en dit materieel in goede staat verkeren.
Artikel 11. De werkgever en de gebruiker moeten er als een goede huisvader voor zorgen dat de arbeid wordt verricht in behoorlijke omstandigheden met betrekking tot de veiligheid en de gezondheid van de werknemer.
Artikel 12. De uitvoering van deze overeenkomst wordt geschorst in de gevallen bepaald bij de wet van 7 april 1999 betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst, met name:
- door overmacht ontstane gebeurtenissen, wanneer ze enkel tijdelijk de uitvoering van de PWA-arbeidsovereenkomst schorsen;
- tijdens de periodes van verlof en arbeidsonderbreking;
- tijdens de periodes van jaarlijkse vakantie van de werknemer;
- ter gelegenheid van familiegebeurtenissen, voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten, in geval van verschijning voor het gerecht en om dwingende redenen, zoals door de Koning worden bepaald;
- gedurende de tijd waarin de werknemer van het werk afwezig is om te reageren op een werkaanbieding;
- wanneer de werknemer in de onmogelijkheid is om zijn werk te verrichten ten gevolge van ziekte of ongeval.
De werknemer verbindt zich ertoe de gebruiker onmiddellijk van deze schorsing op de hoogte te brengen.
Artikel 13. Er is geen loon verschuldigd tijdens de periodes van schorsing van deze overeenkomst.
Artikel 14. Behoudens de algemene wijzen waarop de verbintenissen tenietgaan, nemen de verbintenissen voortspruitend uit deze overeenkomst een einde:
1° door de dood van de werknemer;
2° door overmacht;
3° door de wil van de werkgever of de werknemer volgens de nadere regels die in artikel 15 van deze overeenkomst in herinnering worden gebracht;
4° wanneer de werknemer niet langer beantwoordt aan de voorwaarden om in het kader van een PWA-arbeidsovereenkomst arbeidsprestaties te verrichten.
Artikel 15. Deze overeenkomst kan door de werkgever of door de werknemer worden opgezegd middels een opzeggingstermijn van 7 dagen die ingaat de dag volgend op de kennisgeving.
De kennisgeving van de opzegging geschiedt door afgifte van een geschrift aan de andere partij.
Niettemin, in geval de werknemer een andere dienstbetrekking heeft gevonden, kan deze overeenkomst worden beëindigd zonder opzegging.
Wanneer de kennisgeving van de opzegging uitgaat van de werkgever, dient het geschrift melding te maken van de reden van ontslag.
Gedaan te........................................, op.............................. in twee exemplaren.
de werknemer de werkgever
Nota's
[1] Voor de identificatie van de werknemer: zie art. 4, § 1, tweede lid, eerste gedachtestreep, van de wet van 7 april 1999 betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst.
[2] Voor de identificatie van de werkgever: zie art. 4, § 1, tweede lid, tweede gedachtestreep, van de wet van 7 april 1999 betreffende de PWA-arbeidsovereenkomst.]1
----------
(1)<KB 2017-12-21/09, art. 1, 003; Inwerkingtreding : 01-01-2018>