Details



Externe links:

Justel

Staatsblad pdf



Titel:

12 FEBRUARI 1998. - Advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie betreffende het ontwerp van Gewestelijk Ontwikkelingsplan tot wijziging van de richtinggevende bepalingen van het Gewestelijk Ontwikkelingsplan dat op 3 maart 1995 werd vastgesteld.



Inhoudstafel:


Art. M, M1, M2-2M2



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel M. (Om technische redenen wordt dit advies onderverdeeld in fictieve artikelen : M1 - 2M2).

Art. M1. 1. Algemeenheden.
  De Commissie betreurt dat de wijziging van het richtinggevend luik van het Gewestelijk Ontwikkelingsplan (de documenten "krachtlijnen" en "uitvoering" punt per punt is gebeurd, zonder de algemene filosofie naar voor te brengen die geleid heeft tot de voorgestelde wijzigingen.
  De Commissie laat opmerken dat de Nederlandse tekst van het Regeringsbesluit van 24 april 1997 niet van goede kwaliteit is.
  Minderheidsadvies verdedigd door zes leden :
  "Globaal ongunstig advies ten aanzien van de wijziging van het richtinggevend luik van het Gewestelijk Ontwikkelingsplan voorgesteld door de Regering.
  Deze wijziging is ingegeven door de wil, waarmee wij ons niet akkoord kunnen verklaren, om enerzijds de bescherming van de huisvesting te verzwakken en anderzijds de kantoorbouw aan te moedigen, hetgeen een echte ommekeer betekent van de prioriteiten van het huidig Gewestelijk Ontwikkelingsplan."

Art. M2. 2. Bijzondere opmerkingen over de punten vermeld in bijlage van het Regeringsbesluit van 24 april 1997.

Art. 1M2. A. Document "Krachtlijnen" :
  De wijzigingen voorgesteld door de Regering worden kort weergegeven voor een goed begrip van het advies van de Commissie dat in het vet staat.
  1° hoofdstuk I, punt 1.1. : "Waarom een Gewestelijk Ontwikkelingsplan uitwerken." :
  De Commissie verheugt zich erover op technisch vlak dat het GewOP een echt plan met politieke intenties is, dat enkel richtinggevende bepalingen bevat, terwijl het GBP het enige verordenend plan zal zijn dat het Gewestplan en het reglementair luik van het GewOP, dat erin opgenomen wordt, vervangt. De GOC betreurt evenwel dat de wijziging van het GewOP niet gelijktijdig gebeurt met de goedkeuring van het verordenend plan.
  2° hoofdstuk 1, punt 1.3. : "Hoe wordt het plan uitgewerkt." de 2e zin vervangen door : " Het GewOP dat op 3 maart 1995 werd vastgesteld en waarvan de werking op 19 december 1996 werd verlengd, is dus het resultaat van een langdurig proces van raadpleging en advies. Op 24 april 1997 heeft de Regering een ontwerpplan goedgekeurd tot wijziging van de richtinggevende bepalingen van het GewOP."
  De Commissie meent dat de formulering slecht is omdat zij twee verschillende aspecten mengt : het GewOP was inderdaad het resultaat van een proces van raadplegingen en adviezen, de verlenging daarentegen is een beslissing van de Regering.
  3° hoofdstuk 1, punt 1.4. "De draagwijdte van het Gewestelijk Ontwikkelingsplan" : de derde alinea als volgt aanvullen : "Deze bepalingen werden vastgesteld in afwachting van de uitwerking van het GBP. Wanneer dit laatste wordt goedgekeurd zullen de bepalingen van het verordenende luik van het GewOP erin worden opgenomen."
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  4° hoofdstuk 2, punt 2.1. : "Het belang van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vereist een ambitieus en concreet project op lange termijn dat kan tegemoet komen aan de behoeften en de verzuchtingen van diegenen die er wonen."
  a) alinea 3, een streepje inlassen tussen het eerste en het tweede streepje : "- de economische ontwikkeling van het Gewest;"
  De Commissie meent dat de termen "economische ontwikkeling" moeten vervangen worden door "zwakte van het groeipercentage".
  b) het tiende en laatste streepje vervangen door : "- de concurrentie tussen de gewesten, de steden en de Brusselse rand, en de delicate afstemming van de Europese verzuchtingen van het Gewest op de kwaliteit van het dagelijks leven."
  De Commissie stelt voor "rand" te vervangen door "hinterland".
  5° hoofdstuk 2, punt 2.3. : "Het stadsproject is de weergave van deze wil tot evenwicht, vooruitgang en solidariteit" :
  De Commissie stelt voor de tekst : "zorgen voor een krachtige en gezonde economie en een toename van de tewerkstelling om in te staan voor de sociale vooruitgang verzoenbaar met de levenskwaliteit van de stad" als volgt te wijzigen : "een gezonde en sterke economie bevorderen die leidt tot een groei van de tewerkstelling (...)".
  6° hoofdstuk 3, punt 3.3. : "Het huisvestingsbeleid met betrekking tot de gezinnen met een laag sociaal-economisch profiel", alinea 4 (met betrekking tot de steun voor woningproduktie) : wordt een verwijzing naar een voetnoot 23bis ingevoegd na de woorden "stedenbouwkundige lasten" :
  De Commissie meent dat de definitie van stedenbouwkundige lasten niet vermeld moet worden in het GewOP. Zij meent overigens dat de stedenbouwkundige lasten ook aangewend zouden moeten kunnen worden voor een betere mobiliteit in de stad : belangrijke meerwaarden van de grond worden inderdaad bereikt door infrastructuurwerken en door het mobiliteitsbeleid waarvan een deel het moet mogelijk maken het budget voor het verplaatsingsbeleid te financieren. Het concept van nabijheid moet verruimd worden tot dat van causaliteit : bepaalde economische functies doen inderdaad belangrijke behoeften ontstaan op het vlak van verplaatsing.
  7° hoofdstuk 3, punt 3.6. : "Een efficiënt beheer van het bestaande woningenpark", na het tweede streepje van alinea 9 (m.b.t. het onderhoud en de renovatie van het park), wordt een verwijzing ingevoegd naar een voetnoot 31bis na de woorden "stedenbouwkundige lasten" :
  Advies van de Commissie : idem als 6°.
  8° hoofdstuk 3, punt 3.7. : "De ruimte voor een versterkte ontwikkeling van de huivesting", in de tweede zin van de tweede alinea wordt het woord "overspoeling" vervangen door het woord "overlast" :
  Naar aanleiding van de voorgestelde wijziging vraagt de Commissie welke de intenties zijn van de Regering op het vlak van mobiliteit ingevolge de voorgestelde wijziging.
  9° hoofdstuk 3, punt 3.8. : "Voorstellen om de residentiële aantrekkingskracht te bevorderen" : aanvullen met een alinea : "Een andere factor die een belangrijke rol kan spelen in een succesvol huisvestingsbeleid, is de uitbouw van krachtige en gezonde economie, die werk creëert in de stad. Meer jobs in de stad heeft als gevolg dat de vele mensen die dicht bij hun werk willen wonen, ook daadwerkelijk hun intrek zullen nemen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.".
  De Commissie is van mening dat de ontwikkeling van een gezonde en sterke economie, die leidt tot stedelijke tewerkstelling er velen inderdaad kan toe leiden om zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te vestigen, dicht bij hun arbeidsplaats. Zij meent evenwel dat deze band tussen tewerkstelling en verblijf niet automatisch is, soms zelfs integendeel. Om dit te bereiken moet er een geïntegreerd geheel van beslissingen genomen worden op het vlak van stedenbouw, leefmilieu, goed beheer van de stedelijke landschappen, mobiliteit en stedelijke veiligheid.
  De Commissie stelt bijgevolg voor de laatste zin van de tekst te schrappen.
  10° hoofdstuk 4, punt 4.1.1 : "De grote tendensen" titel "De gestage ontwikkeling van de tertiaire activiteiten"
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  11° hoofdstuk 4, punt 4.1.2. : "Welke plaats dient de industrie in de stad te bekleden." :
  De Commissie meent dat een initiatief zoals "Technopool" zou moeten open staan voor bijstand aan de ondernemingen met betrekking tot het leefmilieu (aanpassing, integratie van de ondernemingen in het leefmilieu).
  12° hoofdstuk 4, punt 4.2. : "De vooruitzichten voor de evolutie van de tewerkstelling van 1991 tot 2005 : het voluntaristisch scenario".
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  13° hoofdstuk 4, punt 4.3. : "Voluntaristische vooruitzichten van de evolutie van de tewerkstelling per activiteitengroep van 1991 tot 2005", alinea 1, derde streepje, tabel 4.3." Geraamde evolutie van de tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 1991 tot 2005" : worden de woorden "afgeleide economische krachten" vervangen door "economische actoren gericht op de stedelijke markt" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  14° hoofdstuk 4, punt 4.5. : "Het aanbod aan kantoorruimten door de omschakeling van woningen in kantoren" :
  a) de titel vervangen door volgende titel : "De lokalisatie van tertiaire activiteiten" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) een punt 4.5.0. invoegen : "Groei van de tertiaire sector in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest".
  De Commissie meent dat de paragraaf leidt tot verwarring daar hij de problematiek mengt van de lokalisatie van tertiaire activiteiten en het beleid inzake hulp aan ondernemingen. De Commissie gaat akkoord met het advies dat op 4 juli 1996 uitgebracht werd door de Economische en Sociale Raad betreffende "de ontwikkeling van economie en tewerkstelling voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest" daar zij meent dat de kwalitatieve aansporingen belangrijker zijn voor de ondernemingen dan die van kwantitatieve aard. De rechtstreekse hulp (subsidies, premies, enz.) zal wellicht niet zo fundamenteel zijn als het invoeren van een gunstig klimaat; de waarborg van rechtszekerheid voor de investeringen en een vereenvoudiging van de wetgeving.
  De Commissie stelt de volgende wijziging voor :
  "4.5.0. Groei van de tertiaire sector in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest" : in de eerste zin wordt het woord "prioriteit" gewijzigd in "optie".
  Vóór de twee laatste zinnen stelt zij voor volgende tekst in te lassen :
  Zoals de ESR dit beklemtoonde in zijn advies van 4 juli 1996, "leiden ook andere gewestelijke bevoegdheden zoals ruimtelijke ordening en leefmilieu tot beleid die een belangrijke invloed heeft op de toestand van de economie van het gewest. (...) Om een afdoende uitvoering te hebben van de economische activiteiten, ongeacht de aard ervan, in een geconcentreerd stedelijk weefsel, zoals dat van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, moet er een gunstig klimaat komen en in stand worden gehouden voor de uitoefening van de economische activiteiten. (...) In het algemeen moeten de vestiging en de werking van de ondernemingen worden vergemakkelijkt door de stappen die moeten worden genomen om deze op te richten en te beheren (met inbegrip van de stedenbouwkundige vergunningen en effectenstudies), te vereenvoudigen en te rationaliseren." Tenslotte moet het bestaan worden beklemtoond van instellingen met een economische roeping, zoals de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel, de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor Brussel, Technopool, Teleport en de ondernemingscentra zoals EEBIC en Euclides staan ten dienste van de Brusselse ondernemingen.
  Inzake de ligging van de tertiaire activiteiten meent de Commissie dat té grote concentraties van kantoren moeten beperkt worden. Het gemengd karakter moet bevorderd en het monofunctioneel karakter van de wijken vermeden worden. Op stedenbouwkundig vlak moeten renovatie en hergebruik van lege kantoorgebouwen worden aangemoedigd.
  15° hoofdstuk 4, punt 4.5.2. "Het aanbod aan kantoorruimten door de omschakeling van woningen in kantoren", alinea 3, de eerste zin van de derde alinea wordt vervangen door : "Deze omschakeling heeft vaak een negatief effect" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  16° hoofdstuk 4, punt 4.5.4. : De opties" dit punt wordt aangevuld als volgt "Bijzondere aandacht moet evenwel worden besteed aan de herbestemming van de herenhuizen die aldus hun architectonische waarde beschermd zien, en aan de buurtactiviteiten waaronder de vrije beroepen." :
  De Commissie meent dat de aanvulling eerder zou moeten gebeuren op blz. 59 van het GewOP in punt 4.5.2., derde alinea, laatste streepje.
  17° hoofdstuk 4, punt 4.5.7. : "De begeleidingsmaatregelen" :
  a) de volgende alinea tussen de tweede en derde alinea invoegen : "De stedenbouwkundige reglementeringen zijn de bevoorrechte instrumenten van dit beleid. Er wordt verwezen naar het verordenend luik van het Gewestelijk Ontwikkelingsplan, naar het toekomstig gewestelijk bestemmingsplan en naar de verduidelijkingen die de lagere plannen kunnen brengen." :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) het derde lid wordt vervangen door "De stedenbouwkundige lasten 46bis zullen in de ruimte moeten worden aangepast opdat zij ook aan deze voorwaarde zouden voldoen." en een verwijzing naar voetnoot 46bis toevoegen na "stedenbouwkundige lasten" :
  De Commissie meent dat de nota 46bis die de stedenbouwkundige lasten definieert moet geschrapt worden daar deze definities niet moeten voorkomen in het GewOP.
  18° hoofdstuk 6, punt 6.1.1. "Aanleg van de openbare ruimte" :
  a) in de eerste alinea moeten de woorden "moeten conform de aanbevelingen zijn" vervangen worden door "zullen zich baseren op deze aanbevelingen" :
  De Commissie stelt voor de oorspronkelijke tekst van het GewOP te behouden omdat de woorden "conform de aanbevelingen van de "Handleiding van de openbare ruimten" een conformiteit naar de geest nastreeft en niet naar de letter.
  b) vervangen van alinea 3, betreffende de te respecteren principes voor de reclamedragers :
  De Commissie is van mening dat deze problematiek moet besproken worden in het raam van de discussies met betrekking tot de gewestelijke stedenbouwkundige verordening (titel over de publiciteit) in overleg met alle belanghebbende partijen. De Commissie wenst bijgevolg het behoud van de oorspronkelijke tekst van het GewOP in afwachting van de goedkeuring van de titel van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake de publiciteit.
  19° hoofdstuk 6, punt 6.1.3. : "De prioritaire structurerende ruimten" : de eerste alinea wordt als volgt aangevuld : "De investeringen zullen met dit doel, behalve in geval van hoogdringendheid opgemerkt in andere openbare ruimten, worden gericht op het herstel van de prioritaire structurerende ruimten." :
  De Commissie stelt voor volgende tekst toe te voegen : "Hetzelfde geldt voor de herstelwerkzaamheden, behalve indien deze werken door hoogdringendheid noodzakelijk zouden zijn op andere plaatsen."
  20° hoofdstuk 6, punt 6.2.1. : "Het patrimonium" :
  a) alinea 1, onder de titel "Het architecturaal patrimonium" worden de woorden "Deze kaart omvat" vervangen door "De perimeters van culturele, historische of esthetische waarde of voor stadsverfraaiing omvatten" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) het punt 6.2.1. aanvullen door een vierde streepje "Het beheer van het beschermde patrimonium" :
  De Commissie meent dat de tekst te vaag is.
  21° hoofdstuk 7, inleiding, laatste alinea : de eerste zin wordt aangevuld als volgt : ", alsook de sociale diensten en uitrustingen" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  22° hoofdstuk 7, punt 7.1.3. "Vorming", titel "De socio-professionele inschakeling" :
  a) de derde alinea wordt als volgt aangevuld : "Deze acties worden afgestemd op deze van de centra voor deeltijds leren." :
  De Commissie meent dat zij hierover geen advies kan geven en vraagt aan de Regering om ter zake het advies te vragen van de Economische en Sociale Raad.
  b) vervanging van alinea 5 inzake het actieplan met het oog op de socio-profesionele inschakeling :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  23° hoofdstuk 7, punt 7.2. : "De plaatselijke ontwikkeling ter bevordering van het sociaal evenwicht van het Gewest", alinea 5 : tussen het 1e en het 2e streepje wordt een streepje ingevoegd; "- de noodzaak om de sectoren van sociaal, ecologisch of territoriaal nut te versterken of te ontwikkelen" :
  De Commissie stelt een duidelijkere formulering voor : "de sectoren van sociaal of ecologisch nut of belast met plaatselijke ontwikkeling."
  24° hoofdstuk 7 wordt aangevuld met een punt 7.3 : "De eerste-lijnopvang versterken en de benadering van de actoren coördineren" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  25° hoofdstuk 8, punt 2 : "De preventieve beleidsvoering", titel "De stedebouw", het tweede streepje van de eerste alinea wordt als volgt aangevuld : "en de commerciële verlichting, meer in het bijzonder voor de grote commerciële assen" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  26° hoofdstuk 9, punt 9.1.1. "De lokalisatie van de kleinhandel en van het dienstbetoon aan de bevolking zijn van essentieel belang voor de aantrekkingskracht van de stad" :
  a) Nederlandse tekst : de woorden "van het dienstbetoon" vervangen door "van de diensten" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) alinea 1 aanvullen met "evenals de pendelaars" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  c) alinea 3, 1e streepje aanvullen met "onder meer die in het stadscentrum" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  d) alinea 3, derde streepje aanvullen met "onder meer gekoppeld aan de verscheidenheid aan handelszaken en aan de aanwezigheid van buurtwinkels" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  e) titel "de handelscentra", eerste alinea, eerste streepje : vervanging van de woorden "vermindering van het gemiddeld inkomen" door "relatieve vermindering van hun gemiddeld inkomen" :
  De Commissie meent dat de betekenis van de woorden "relatieve vermindering" van het gemiddeld inkomen van de Brusselse inwoners, moet verduidelijkt worden.
  27° hoofdstuk 9, punt 9.1.2. "Opties", alinea 3 : in het derde lid wordt tussen het eerste en het tweede streepje een nieuw streepje ingevoegd luidend : "- de openbare verlichting en de commerciële verlichting" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  28° hoofdstuk 9, punt 9.1.2.1. "Een sterke ruimtelijke structuur voor de handels- en dienstencentra" : de eerste alinea (m.b.t. de opties in het centrum) aanvullen met een vierde streepje : "de aanleg van wegen die gemengde vervoermiddelen (semi-voetgangersverkeer) mogelijk maken" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  29° hoofdstuk 9, punt 9.1.2.2. "De handel steunen" :
  a) eerste streepje, tweede zin "Er zal in dat verband regelmatig een witboek uitgegeven worden" wordt vervangen door "Een overzicht van de handelsactiviteiten zal daartoe worden opgericht ." :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) het tweede streepje aanvullen met "...en de maatregelen vaststellen die de leegstand van handelszaken moet helpen bestrijden." :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  c) een paragraaf invoegen inzake de toegankelijkheid van de handelszaken en het parkeren in het vierde streepje vóór de eerste zin :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  d) het punt aanvullen met een zevende streepje inzake de verscheidenheid op het vlak van de handel :
  De Commissie stelt twee verbeteringen voor :
  - de buitensporige commerciële monofunctionaliteit dient vermeden te worden (bijvoorbeeld die van de luxe-confectiekleding heeft geleid tot de teloorgang van de handel in de Louizalaan);
  - er moet ook culturele animatie zijn in de handelspolen (hetgeen ook heeft bijgedragen tot de teloorgang van de Louizalaan is het gevolg van het verdwijnen van haar culturele aantrekkelijkheid, o.a. door de sluiting van de bioscoop, enz); handel en cultuur dienen naast elkaar te bestaan : na boodschappen te hebben gedaan kan men de avond voortzetten met een maaltijd, een film, enz.
  Een concentratie van handelszaken en activiteiten kan ook een dynamiek teweegbrengen in een wijk maar een gepast beheer van de handelskernen is noodzakelijk.
  De idee van een "town center manager" (TCM) die wordt aangeworven voor het beheer van de handelskern, is positief : een TCM beheert alles in een handelskern : de verlichting, de veiligheid, de relaties met de handelaars, het tekort op bepaalde vlakken enz. Dus zowel de stedenbouwkundige aspecten als de economische en de commerciële.
  Studies hebben aangetoond dat het succes van de handelskernen afhangt van : 1. de toegankelijkheid, 2. de veiligheid, 3. het aanbod (verscheidenheid), 4. de aantrekkelijkheid, 5. het comfort.
  De Commissie stelt voor dat men een punt d) toevoegt, eerste zin : "- De diversiteit van de handelszaken, element van aantrekkingskracht van de stad zal aangemoedigd worden : "aantrekkingskracht van de stad en van haar wijken". Zij stelt tevens voor de idee van een TCM toe te voegen en hiertoe te verwijzen naar het advies van de kamer van de middenstand van de ESR over de heropleving van de handelszaken.
  30° hoofdstuk 10, punt 10.1.3. "De energie" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  31° hoofdstuk 10, punt 10.2.1. "De energie", onder titel "De opties" wordt een alinea ingelast vóór de eerste alinea : "Wat het energiebeleid betreft zal het Gewest een rationeel energieverbruik aanbevelen dat rekening zal moeten houden met de typische stedelijke doelstellingen" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  32° hoofdstuk 11, punt 11.1. "De noodzaak om de culturele dimensie in het stadsproject op te nemen" : aanvullen met de alinea "Tenslotte spreekt het voor zich dat een verstrekte culturele bedrijvigheid en culturele industrie in Brussel een dynamiserend effect zal hebben op o.a. economisch en sociaal vlak aangezien de band tussen cultuur en economie steeds nauwer wordt" :
  De Commissie meent dat activiteiten zoals "Brussel 2000" belangrijke secundaire gevolgen kunnen hebben voor de economie en het toerisme. Zij stelt voor punt 32 eerder in te lassen aan het eind van § 2 van punt 11.1.
  33° hoofdstuk 11, punt 11.4. "Gewest- Europa" de tweede alinea aanvullen met : "o.a. op economisch en sociaal vlak" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  34° hoofdstuk 11, punt 11.5. "De culturele dimensie in het stedelijk beleid opnemen" : in het tweede streepje van de derde alinea wordt het woord "systematisch" vervangen door "wanneer mogelijk" :
  De Commissie meent dat de kunstenaars meer op globale wijze zouden moeten tussenkomen bij de inrichting van de openbare ruimte dan enkel door het eenvoudig toevoegen van een kunstwerk. Zij wenst een bedenking toe te voegen aan punt 12.2 over de "city marketing" die heel ruim moet worden gezien : het gaat erom de stad in culturele zin te ontsluiten voor de toeristen enz. Maar tevens om Brussel te valoriseren voor zijn inwoners en nieuwe inwoners aan te trekken naar de stad. Anderzijds meent de Commissie dat parken en tuinen niet voldoende in het daglicht geplaatst worden voor het toerisme.
  35° hoofdstuk 13, punt 13.1. "De doelstellingen van het mobiliteitsbeleid" :
  a) alinea 7 (huisvestingsfunctie) wordt aangevuld met een bijkomend streepje : "- de gemakkelijke toegang tot buurtactiviteiten" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) alinea 13 aanvullen met "Er zal een reflectie worden gevoerd om het beheer van het wegennet te rationaliseren. Daartoe zullen sommige wegen van de gemeenten naar het Gewest worden overgedragen en omgekeerd" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  c) alinea 19 : nieuwe paragraaf over de voorrang aan de verplaatsingswijzen die verenigbaar zijn met de stedelijke omgeving.
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  d) alinea 20 : "modale verdeling" vervangen door "overstappen op een andere vervoerswijze" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  e) alinea 22 : aanvullen met "Dat beleid zal steunen op de toegankelijkheidsprofielen van de activiteiten zoals bepaald onder punt 4.5.6., met name de principes van de ABC lokalisatie van de tewerkstelling" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  f) het punt 13.1. aanvullen met : "De overstapvoorzieningen, d.w.z. de inrichting van de haltes en de organisatie van de relatie ervan met de andere vervoerswijzen, moeten worden verbeterd" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  36° hoofdstuk 13., punt 13.2. "De acties betreffende het verkeer en het parkeren" de laatste alinea wordt aangevuld als volgt : ", om mee te werken aan de uitwerking van de richtlijnen, verordeningen en andere initiatieven die een samenwerking tussen de gemeenten en het Gewest vereisen" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  37° hoofdstuk 13, punt 13.2.1; "Specialisatie van de wegen en herwaardering van de openbare ruimten" :
  a) alinea 7 inzake de bescherming van de verblijfsfunctie vervangen :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) titel "Het wijknet", alinea 2, een zin invoegen tussen de tweede en de derde zin : "In de handelskernen moet men overwegen om de wegen aan te leggen die gemengde vervoermiddelen (semi-voetgangersverkeer) mogelijk maken."
  De Commissie stelt voor als volgt te wijzigen : "In de handelskernen zal de opportuniteit van de aanleg van wegen die het verkeer van gemengde vormen van verplaatsing mogelijk maken, (van het type semi-voetgangersverkeer) worden overwogen".
  c) Onder de titel "Het interwijkennet" wordt de eerste alinea aangevuld als volgt "Sommige wegen van dat net zijn geschikt voor handelsactiviteiten;1,hiermee zal rekening worden gehouden in termen van toegankelijkheid of adequate infrastructuur, naar aanleiding van hun heraanleg" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  38° hoofdstuk 13, punt 13.2.2. "De parkeerruimten en het parkeren", titel "Het parkeren in de handelszones", vierde alinea :
  a) het eerste streepje aanvullen als volgt ", en dit op zodanige wijze dat er een verschil wordt gemaakt tussen parkeren op en buiten de weg"
  De Commissie stelt voor een zin toe te voegen die uitdrukt dat het parkeren op bestaande parkings buiten de rijweg moet bevorderd worden.
  b) een derde streepje toevoegen "- de aanleg van de leveringszones buiten de weg als doel hebben; hierin moet worden voorzien bij de bouw van handelszaken, gebouwen voor uitrusting of kantoorgebouwen of bij de herbestemming van bestaande gebouwen"
  De Commissie stelt voor de toevoeging als volgt te herformuleren : "streven naar de aanleg van leveringszones buiten de rijwegen, bij de bouw van handelsgebouwen, of bij de herbestemming van handelsgebouwen".
  39° hoofdstuk 13, punt 13.3.1. "Het GEN" :
  a) alinea 5 de tweede zin vervangen als volgt : "In dat verband is de heropening van de haltes die buiten dienst zijn gesteld en de modernisering van de bestaande haltes prioritair."
  Een lid van de Commissie kan niet akkoord gaan met de voorgestelde wijziging en stelt voor de oude tekst te behouden. "In dit verband is de tunnel Schumann-Josaphat geen prioriteit."
  b) in alinea 6 "De studie die thans in dit verband wordt uitgevoerd" vervangen door "Wat de tunnel Schuman-Josaphat betreft, moet de eventuele noodzaak worden aangetoond door de studie die thans wordt uitgevoerd" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  40° hoofdstuk 13, punt 13.3.4. "De taxi's" tussen de vierde en vijfde alinea wordt een nieuwe alinea ingevoegd over de parkeerzones voor taxi's :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  41° hoofdstuk 13, punt 13.4.2; "De voetgangers" de zevende alinea wordt aangevuld met een vierde streepje : "inrichtingen die de veiligheid verhogen aan de uitgang van scholen en andere collectieve uitrustingen." :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  42° hoofdtuk 13, punt 13.5.4. "De modernisering van het TIR-centrum" : in de tweede alinea dient "een centrum waar de goederen van vrachtwagens op bestelwagens worden overgeladen" vervangen te worden door "Voor het goederenvervoer zal een multimodaal platform het overladen mogelijk maken om het centrum te bedienen. Dit moet gelegen zijn binnen de havenzone, bij voorkeur aan Tour & Taxis" :
  De Commissie meent dat het moeilijk is om zich uit te spreken over deze wijziging zonder kennis genomen te hebben van het vervoerplan van de goederen. Eén enkel overslagcentrum zou onvoldoende kunnen zijn en zou hinder kunnen veroorzaken (verkeersoverlast, hoge kosten,...) Het GewOP zou het principe van de "deconcentratie" en van de beperkingen moeten vermelden die moeten worden opgelegd inzake het zwaar verkeer in functie van de maten (12 m, 18 m,...)

Art. 2M2. B. Document "Uitvoering" :
  1° hoofdstuk 1 "De tien beginselen van het stadsproject" :
  a) punt 1 (eerste beginsel) de vierde en vijfde alinea over de perimeters voor verhoogde bescherming van de huisvesting worden vervangen :
  De Commissie verheugt zich erover dat het richtinggevend luik van het GewOP voortaan enkel richtinggevende bepalingen zal bevatten en dat de verordenende bepalingen zich enkel zullen bevinden in het reglementair gedeelte van het GewOP.
  De Commissie, ingevolge de ervaring van haar gespecialiseerde sectie BBP, was van mening dat de verordenende bepalingen van het GewOP die de overschrijding van de dichtheidscoëfficiënt voor kantoren (verhouding vloer/terreinoppervlakte) via BBP verbieden, talrijke problemen hebben gesteld om de herinrichting uit te werken van gebieden of van nieuwe onderverdelingen van economische en residentiële functies in het raam van grote BBP's (cfr. Louizalaan).
  De Commissie is evenwel van mening dat de bepalingen van het toekomstig GBP het niet zouden mogelijk maken om systematisch af te wijken van het plan via BBP's.
  De Commissie verwijst naar haar advies van 29/10/94; hoofdstuk IV "de huisvesting"; punt 9 "de perimeters voor ontwikkeling van de huisvesting en het probleem van de afwijking van de coëfficiënt V/T 0,1 en 0,2"; punt 9.3. "afwijking van de verhouding V/T 0,1 en 0,2), waarbij zij verduidelijkt dat een afwijking van de verhouding V/T mogelijk zou moeten zijn mits naleving van de opgelegde voorwaarden.
  Minderheidsadvies :
  Zeven leden wensen het behoud van de bestaande bepalingen van het GewOP inzake de perimeter voor verhoogde bescherming van de huisvesting.
  b) in punt 2 (tweede beginsel) worden de woorden "Zorgen voor een modernisering van de economische structuur binnen de stedelijke structuur zelf" vervangen door "De ontwikkelingen en de modernisering van de economische structuur bevorderen door de vrijwaring van het gemengde stadsweefsel" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  c) punt 4 (vierde beginsel) : de tweede zin aanvullen met "en meer bepaald het herstel van de openbare ruimten, de toegankelijkheid van de handelszaken die de dragers zijn van bewoonbaarheid en aantrekkelijkheid, de verbetering van de openbare uitrustingen en het behoud van het patrimonium."
  De Commissie stelt voor het woord "réfection" te vervangen door "réhabilitation".
  d) punt 5 (vijfde beginsel) de derde zin aanvullen met "evenals bijdragen tot een betere inrichting van de openbare ruimte."
  De Commissie wenst dat de verbetering van de openbare ruimte ook die van de mobiliteit omvat.
  e) in punt 9 (negende beginsel) worden in de eerste alinea, derde streepje, de woorden "groene structuur" vervangen door "groene verbinding" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  2° hoofdstuk 2, punt 2.4.1. "De spoorwegen" :
  a) in onderafdeling "Internationaal net - IC-IRnet" worden in het vijfde lid de woorden "deze verbinding wordt door het Gewest niet als prioritair beschouwd en haar nut moet worden aangetoond" geschrapt.
  De Commissie stelt de volgende wijziging voor : "De aan de gang zijnde effectenstudie moet de eventuele noodzaak aantonen van de verbinding Schumann-Josaphat".
  b) titel "Gewestelijk Expressnet" (GEN), wordt in de vierde alinea, vierde streepje, het woord "eventueel" ingevoegd voor de woorden "verplaatst op lijn 26ter hoogte van de Hoedemaekerssquare" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  3° hoofdstuk 2, punt 2.4.2. "De ontwikkeling van het MIVB-net" : in de eerste alinea wordt het woord "Weststation" vervangen door "Beekkant" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  4° hoofdstuk 2, punt 2.5.1.2. "Het interwijkennet", titel "Kwaliteit van de openbare ruimte" het tweede lid wordt als volgt aangevuld : "en wanneer er een handelsfunctie aanwezig is, zal er rekening mee worden gehouden." :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  5° hoofdstuk 2, punt 2.5.4. "De bewegwijzering en de regeling van de verkeerslichten" : de eerste alinea wordt aangevuld met een nieuw streepje "-specifieke reisweg voor het vrachtwagenverkeer met het TIR-centrum als bestemming, en parkeerterreinen die voor deze laatste en voor de touringcars voorbehouden zijn." :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  6° hoofdstuk 2, punt 2.5.5.1. "Het wijknet : zones voor plaatselijk verkeer" :
  a) in het tweede lid wordt het vijfde streepje vervangen als volgt : "- inrichtingen die de veiligheid en de fysieke voorrang van de voetgangers bevorderen;" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) in het zesde streepje worden de woorden "als de rijweg breed genoeg is" vervangen door "als de plaatselijke omstandigheden dit toelaten" :
  De Commissie gaat niet akkoord met de woorden "als de plaatselijke omstandigheden dit toelaten". Zij meent indien deze woorden overal in de tekst worden toegevoegd, dit een voorwendsel zou kunnen zijn om niets te doen.
  7° hoofdstuk 2, punt 2.5.5.2. "Interwijkennet" :
  a) de eerste alinea aanvullen met de woorden "en ter hoogte van hun verbinding met een weg van een hoger niveau." :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) in het tweede lid, eerste streepje worden de woorden "in functie van de plaatselijke omstandigheden" ingevoegd na de woorden "de maximumsnelheid op 50 km/uur gehouden wordt; hiervoor moet de rijweg zo smal mogelijk zijn".
  De Commissie gaat niet akkoord met de woorden "in functie van de plaatselijke omstandigheden" en stelt voor dit te wijzigen door "in functie van bijzondere omstandigheden".
  8° hoofdstuk 2, punt 2.5.5.3. "Het gewestnet", in het tweede lid na "de aanleg en het beheer van deze wegen zijn bestemd om de maximumsnelheid op 50km/uur te houden" toevoegen : "en voor sommige ervan op 70 km/uur".
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  9° hoofdstuk 2, punt 2.5.7.5. "Fietsroutes" :
  a) in de derde alinea, laatste zin, worden de woorden "houdt rekening" vervangen door "zal rekening houden" :
  De Commissie heeft geen opmerkingen.
  b) in de vierde alinea worden de woorden "er werden 19 fietsroutes uitgestippeld" vervangen door "Er worden 19 fietsroutes voorgesteld waarvan de trajecten na studie zullen worden bepaald :"
  De Commissie kan niet akkoord gaan met de wijziging. Zij stelt de volgende formulering voor : "het tracé kan worden gewijzigd in functie van de plaatselijke omstandigheden".
  10° hoofdstuk 2, punt 2.5.9.2. "Goedkeuring" in de derde alinea worden de woorden "en dat de heraanleg van de openbare ruimte inspeelt op de residentiële aantrekkingskracht" geschrapt.
  De Commissie gaat niet akkoord met de wijziging en stelt bijgevolg voor de woorden "en dat de heraanleg van de openbare ruimte inspeelt op de residentiële aantrekkingskracht" niet te schrappen.
  De Gewestelijke Ontwikkelingscommissie :
  De Voorzitter,
  F. Thsy-Clement.
  De Vice-Voorzitter,
  G. Rauws.
  De Secretaris,
  B. Perilleux.