Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

23 DECEMBER 1996. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 juni 1959 betreffende de bloedproef met het oog op het bepalen van het alcoholgehalte en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de wet van 15 april 1958 tot wijziging van het Wetboek van strafvordering, van de wet van 1 augustus 1899 houdende herziening van de wetgeving en van de reglementen op de politie van het vervoer en van de besluitwet van 14 november 1939 betreffende de beteugeling van de dronkenschap.



Inhoudstafel:


Art. 1-6



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

1959061004 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Artikel 3 van het koninklijk besluit van 10 juni 1959 betreffende de bloedproef met het oog op het bepalen van het alcoholgehalte en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de wet van 15 april 1958 tot wijziging van het Wetboek van strafvordering, van de wet van 1 augustus 1899 houdende herziening van de wetgeving en van de reglementen op de politie van het vervoer en van de besluitwet van 14 november 1939 betreffende de beteugeling van de dronkenschap, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 29 oktober 1981, wordt vervangen door de volgende bepalingen :
  " Artikel 3. Het bloed wordt rechtstreeks aan de ader afgenomen. De opvorderende overheid overhandigt daartoe aan de geneesheer een bloedafnamesysteem bevattende, ondermeer, een afnamebuis en een ontsmettingsmiddel in een waterachtige oplossing.
  Twee kleefbriefjes alsmede een specifieke gebruiksaanwijzing van het afnamesysteem (met de volgende gedrukte tekst gesteld in het Nederlands en in het Frans) worden bij ieder afnamesysteem gevoegd.
  " Gebruiksaanwijzing :
  1° Plaats de naald op de adaptor.
  2° Rond de arm het knevelverband aanbrengen, daarna met behulp van de met waterige ontsmettingsvloeistof doordrenkte tampon de huid zorgvuldig ontsmetten en vervolgens een punctie uitvoeren met de naald.
  3° De aanzuiging laten verlopen totdat de gewenste hoeveelheid bloed is verkregen (ten minste 5 ml).
  4° De afnamebuis fel schudden om het anticoagulans en het bloed te mengen.
  5° Onmiddellijk na de bloedafneming wordt op de afnamebuis een etiket geplakt met de naam en voornaam van de persoon van wie het bloed is afgenomen, alsmede met de datum en het nummer van het proces-verbaal. Dit etiket mag het identificatienummer van de afnamebuis niet bedekken. "
  De geneesheer gaat te werk met al de gebruikelijke aseptievoorzorgen.
  Het bloedstaal moet ten minste 5 ml (5 cm3) bedragen.
  De afnamebuis moet ten minste een inhoud hebben van 7 ml (7 cm3) en moet een mengsel bevatten van natriumfluoride in combinatie met één van volgende anticoagulantia : oxalaat of ethyleendiaminetetraacetaat.
  De Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, bepaalt de andere voorwaarden, waaraan het bloedafnamesysteem moet voldoen. "

Art.2. In artikel 4, eerste zin van hetzelfde besluit, worden de woorden " de apparatuur " vervangen door de woorden " de afnamebuis ".

Art.3. In bijlage I, A, 8 van hetzelfde besluit, wordt het woord " venule " door " afnamebuis " vervangen.

Art.4. In bijlage I, B, eerste lid van hetzelfde besluit, wordt het woord " venule " door " afnamebuis " vervangen.

Art.5. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 6. Onze Minister van Justitie en Onze Minister van Volksgezondheid zijn, ieder wat hem betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Brussel, 23 december 1996.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Justitie,
  S. DE CLERCK
  De Minister van Volksgezondheid en Pensioenen,
  M. COLLA