Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

9 FEBRUARI 1996. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 september 1992 houdende scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen.



Inhoudstafel:


Art. 1-8
BIJLAGEN.
Art. N1, N2



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:

1992014254 



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Aan artikel 2, § 2, van het koninklijk besluit van 23 september 1992 houdende scheepvaartreglement voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen worden de leden p, q en r toegevoegd luidend als volgt :
  " p) exploitanten : reders, charteraars, beheerders of agenten van een schip, daaronder mede begrepen de kapitein;
  q) een schip dat bepaalde gevaarlijke of verontreinigende stoffen in bulk of in verpakte vorm vervoert : ieder vrachtschip, elke olie-, chemicaliën-, of gastanker, of ieder passagiersschip dat de volgende goederen vervoert :
  - deze omschreven in de I.M.D.G.-Code, in hoofdstuk 17 van de IBC Code en in hoofdstuk 19 van de IGC Code;
  - deze omschreven in de Bijlagen 1, 2 en 3 bij het Marpol Verdrag.
  r) Marpol Verdrag : de meest recente versie van het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen en Bijlagen, opgemaakt te Londen op 2 november 1973 en het Protocol van 1978 bij het Internationaal Verdrag van 1973 ter voorkoming van verontreiniging door schepen en Bijlage, opgemaakt te Londen op 17 februari 1978. "

Art.2. Een artikel 43bis, luidend als volgt, wordt in hetzelfde koninklijk besluit ingevoegd :
  " Art. 43bis. § 1. Schepen die bepaalde gevaarlijke of verontreinigende stoffen in bulk of in verpakte vorrn vervoeren en die vertrokken zijn uit een buiten de Gemeenschap gelegen haven met bestemming de Gentse zeehaven, mogen het Kanaal van Gent naar Terneuzen pas opvaren op voorwaarde dat de exploitant bij de afvaart uit de vertrekhaven de havenkapiteinsdienst van die haven alle gegevens zoals voorzien in bijlage 6 heeft medegedeeld.
  § 2. Ten aanzien van de vaststelling of gevaarlijke stoffen van klasse 1 van de I.M.D.G.-Code in massa kunnen exploderen, is het oordeel van het hoofd van de Dienst der Springstoffen van het Ministerie van Economische Zaken bindend.
  § 3. De bepalingen van de paragrafen 1 en 2 zijn niet van toepassing op :
  a) oorlogsschepen en andere schepen van de overheid die voor niet commerciële doeleinden worden gebruikt;
  b) bunkers, proviand en scheepsuitrusting voor gebruik aan boord. "

Art.3. Een artikel 43ter, luidend als volgt, wordt in hetzelfde koninklijk besluit ingevoegd :
  " Art. 43ter. § 1. Schepen die bepaalde gevaarlijke of verontreinigende stoffen in bulk of in verpakte vorm vanuit de Gentse zeehaven vervoeren, mogen het kanaal van Gent naar Terneuzen slechts afvaren nadat hun exploitant vooraf de havenkapiteinsdienst van die haven alle gegevens zoals voorzien in bijlage 6 heeft medegedeeld.
  § 2. Deze melding dient minstens 4 uur voor afvaart te geschieden.
  § 3. Voor de toepassing van paragraaf 1 worden met schepen die bepaalde gevaarlijke of verontreinigende stoffen vervoeren gelijkgesteld: schepen die met dergelijke stoffen beladen zijn geweest, maar waarvan hetzij door een erkende deskundige, hetzij door of vanwege de bevoegde overheid nog geen verklaring is afgegeven waarin bevestigd wordt dat het schip geen gevaarlijke of verontreinigende stoffen meer bevat.
  § 4. De bepalingen van de paragrafen 1 en 2 zijn niet van toepassing op :
  a) oorlogsschepen en andere schepen van de overheid die voor niet commerciële doeleinden worden gebruikt;
  b) bunkers, proviand en scheepsuitrusting voor gebruik aan boord. "

Art.4. Een artikel 43quater, luidend als volgt, wordt in hetzelfde koninklijk besluit ingevoegd :
  "Art. 43quater. § 1. Schepen die bepaalde gevaarlijke of verontreinigende stoffen in bulk of in verpakte vorm vervoeren moeten zich minstens 4 uur voor het bevaren van het kanaal van Gent naar Terneuzen melden aan het Vessel Traffic Service Scheldemonden.
  § 2. De melding bedoeld in § 1 dient te omvatten :
  1° de gegevens voorzien in bijlage 6 onder de punten 1 tot en met 5 en 9;
  2° de opgave van broei, brand, schade aan het zeeschip of lading of een vermoeden daarvan;
  3° de mededeling van eventuele tekortkomingen of voorvallen die de normale veilige bestuurbaarheid van het schip kunnen verminderen, een veilige doorvaart nadelig kunnen beïnvloeden of een gevaar kunnen meebrengen voor het milieu. "

Art.5. Een artikel 43quinquies, luidend als volgt, wordt in hetzelfde koninklijk besluit ingevoegd :
  " Art. 43quinquies. De kapitein van een zeeschip dat bepaalde gevaarlijke of verontreinigende stoffen in bulk of in verpakte vorm vervoert dient er zorg voor te dragen dat er gebruik gemaakt wordt van de diensten van een loods die bevoegd is voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen en dat de checklist, waarvan het model is voorzien in bijlage 7, bij het aan boord komen van de loods nauwkeurig en waarheidsgetrouw is ingevuld en afgegeven wordt aan de loods. "

Art.6. Aan hetzelfde koninklijk besluit worden bijlagen 6 en 7 toegevoegd, waarvan het model is opgenomen in bijlage 1 en 2 bij dit besluit.

Art.7. Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 13 september 1995.

Art.8. Onze Minister van Vervoer is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Gegeven te Brussel, 9 februari 1996.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Vervoer,
  M. DAERDEN

BIJLAGEN.
Art. N1. Bijlage 6. Gegevens betreffende de schepen die gevaarlijke of verontreinigende goederen vervoeren.
  1. Naam en roepnaam van het schip.
  2. Nationaliteit van het schip.
  3. Lengte en diepgang van het schip.
  4. Haven van bestemming.
  5. Vermoedelijke tijd van aankomst in de haven van bestemming of het loodsstation.
  6. Vermoedelijke afvaarttijd.
  7. Geplande vaarroute.
  8. De correcte technische benamingen van de gevaarlijke of verontreinigende goederen, de identificatienummers van de Verenigde Naties (UN), indien van toepassing, de IMO-gevarenklasse overeenkomstig de IMDG-, IBCen IGC-codes, de hoeveelheden van die goederen en hun plaats aan boord, en wanneer zij zich in transporttanks of vrachtcontainers bevinden, de identificatiemerktekens daarvan.
  9. Bevestiging dat zich aan boord een list of een manifest of een passend ladingsplan bevindt met een precieze opgave van de vervoerde gevaarlijke en verontreinigende goederen en hun plaats in het schip. " Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 9 februari 1996.
  ALBERT
  Van Koningswege :
  De Minister van Vervoer,
  M. DAERDEN

Art. N2. Bijlage 7. Checklist voor schepen die gevaarlijke of verontreinigende goederen vervoeren.
  (Bijlage niet opgenomen om technische redenen. Zie Belgisch Staatsblad 23/03/1996, p. 6765 tot 6767)