Details





Titel:

16 OKTOBER 1995. - Decreet betreffende de openbaarheid van de bestuursdocumenten (VERTALING). (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 29-12-1995 en tekstbijwerking tot 25-04-2022)



Inhoudstafel:


Art. 1-10



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):

1996033025 



Artikels:

Artikel 1.Dit decreet is van toepassing:
  a) [1 op de administratieve overheden:
   - die onder de Duitstalige Gemeenschap ressorteren;
   - die onder een gemeente van het Duitse taalgebied ressorteren]1;
  b) op de andere administratieve overheden, doch slechts in zoverre dit decreet op gronden die tot de bevoegdheid van de Duitstalige Gemeenschap behoren, de openbaarheid van bestuursdocumenten verbiedt of beperkt.
  Voor de toepassing van dit decreet wordt verstaan onder:
  1° administratieve overheid: een administratieve overheid als bedoeld in artikel 14 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;
  2° bestuursdocument: alle informatie, in welke vorm ook, waarover een administratieve overheid beschikt.
  ----------
  (1)<DDG 2018-04-23/17, art. 198, 003; Inwerkingtreding : 03-12-2018>

Art.2.Elk voor het publiek bestemd document vermeld de naam, de hoedanigheid, het adres en het telefoonnummer van degene die meer inlichtingen kan verstrekken over het dossier, indien die persoon niet de ondertekende is.
  [1 Elk bestuursdocument waarmee een beslissing van een administratieve overheid of een bestuurshandeling met individuele strekking aan een betrokkene wordt meegedeeld, bevat, in voorkomend geval, de specifieke beroeps- en klachtmogelijkheden, de beroeps- en klachtinstanties en de geldende vormen en termijnen; als dat niet zo is, gaan de verjaringstermijnen om bij een instantie van de Duitstalige Gemeenschap beroep in te stellen of een klacht in te dienen pas in vier maanden nadat de bestuurshandeling of de beslissing ter kennis werd gebracht van de betrokkene.]1
  ----------
  (1)<DDG 2022-02-21/10, art. 40, 004; Inwerkingtreding : 01-09-2022>

Art.3.Het recht op het raadplegen van een bestuursdocument en op het ontvangen van een afschrift ervan bestaat erin dat eenieder, volgens de voorwaarden bepaald in dit decreet, een bestuursdocument ter plaatse kan inzien dienomtrent uitleg kan krijgen en mededeling in afschrift ervan kan ontvangen. Het ontvangen van een afschrift zal onderworpen worden aan het betalen van een vergoeding [1 die door de Regering resp. door de gemeenteraad of stadsraad wordt vastgesteld en die]1 de kostprijs niet mag overschrijden.
  Wanneer het om een bestuursdocument gaat dat een beoordeling of een waardeoordeel bevat van een met naam genoemd of gemakkelijk identificeerbaar persoon of de beschrijving van een gedrag waarvan het ruchtbaar maken aan, die persoon kennelijk nadeel kan berokkenen, moet de verzoeker van een persoonlijk en direct belang m.b.t. het document schriftelijk doen blijken.
  ----------
  (1)<DDG 2018-04-23/17, art. 199, 003; Inwerkingtreding : 03-12-2018>

Art.4.§ 1. Inzage, uitleg of mededeling in afschrift van een bestuursdocument geschiedt op schriftelijke aanvraag, gericht aan de bevoegde administratieve overheid ook wanneer deze het document in een archief heeft neergelegd. Deze aanvraag vermeldt duidelijk de betrokken aangelegenheid en, waar mogelijk, de betrokken bestuursdocumenten.
  De inzage van een bestuursdocument en de uitleg zijn slechts tijdens de normale diensturen mogelijk.
  § 2. Wanneer de aanvraag op inzage, uitleg of mededeling in afschrift is gericht tot een overheid die niet over het bestuursdocument beschikt, stelt deze de verzoeker daarvan onverwijld in kennis en deelt hem de benaming en het adres mede van de administratieve overheid die naar haar informatie de gewenste documenten bezit.
  § 3. [1 De Regering resp. de gemeenteraad of stadsraad]1 wijst de instanties of personen aan die in de administratieve overheiden bevoegd zijn wat de aanvragen om openbaarheid betreft.
  De administratieve overheid houdt een register bij van alle aanvragen, volgens datum van ontvangst.
  ----------
  (1)<DDG 2018-04-23/17, art. 200, 003; Inwerkingtreding : 03-12-2018>

Art.5.§ 1. Den administratieve overheid wijst de aanvraag om inzage, uitleg of mededeling in afschrift van een bestuursdocument af, wanneer zij heeft vastgesteld dat de bescherming van één van de volgende belangen opweegt tegen het belang van de openbaarheid:
  - de internationale betrekkingen van de Duitstalige Gemeenschap;
  - een economisch of financieel belang van de Duitstalige Gemeenschap ;
  (- de grondrechten en -vrijheden van de burgers;
  - de veiligheid van de bevolking;
  - de openbare orde;
  - [2 het opsporen of vervolgen van handelingen die strafrechtelijk, bestuursrechtelijk of tuchtrechtelijk kunnen worden bestraft, zolang het opleggen van een sanctie mogelijk blijft.]2) <DDG 2005-03-21/37, art. 7, 005; Inwerkingtreding : 01-01-2005>
  § 2. De administratieve overheid wijst de aanvraag af wanneer de openbaarmaking van het bestuursdocument afbreuk doet:
  - aan een bij decreet opgelegde geheimhoudingsverplichting;
  - aan het geheim van de beraadslagingen van de Regering, van de overheden die van de Regering afhangen of waarbij de Regering betrokken is.
  § 3. [1 Een administratieve overheid van de Duitstalige Gemeenschap resp. van een gemeente van het Duitse taalgebied kan]1 de aanvraag afwijzen wanneer deze:
  - een bestuursdocument betreft waarvan de openbaarmaking, om reden dat het document niet af of onvolledig is, tot misvatting aanleiding kan geven;
  - een advies of een mening betreft die uit vrije wil en vertrouwelijk aan de overheid is medegedeeld;
  - kennelijk onredelijk is;
  - kennelijk te vaag geformuleerd is.
  § 4. Wanneer in toepassing van de §§1 tot 3 een bestuursdocument slechts voor een deel aan de openbaarheid moet of mag worden onttrokken, wordt de inzage, de uitleg of de mededeling in afschrift tot het overige deel beperkt.
  § 5. De administratieve overheid die niet onmiddellijk op een aanvraag op openbaarheid kan ingaan of ze afwijst, geeft binnen een termijn van dertig dagen na ontvangst van de aanvraag aan de verzoeker kennis van de redenen van het uitstel of de afwijzing. In geval van uitstel kan de termijn nooit met meer dan vijftien dagen worden verlengd.
  Bij ontstentenis van een kennisgeving binnen de voorgeschreven termijn, wordt de aanvraag geacht te zijn aangenomen.
  ----------
  (1)<DDG 2018-04-23/17, art. 201, 003; Inwerkingtreding : 03-12-2018>
  (2)<DDG 2022-02-21/10, art. 41, 004; Inwerkingtreding : 01-09-2022>

Art.6. Wanneer een persoon aantoont dat een bestuursdocument onjuiste of onvolledige gegevens bevat die hem betreffen, is de overheid ertoe gehouden de nodige verbeteringen aan te brengen zonder dat het de betrokkene iets kost. De verbetering geschiedt op schriftelijke aanvraag van de betrokkene, onverminderd de toepassing van een door of krachtens de wet of het decreet voorgeschreven procedure.
  De administratieve overheid die niet onmiddellijk op een vraag om verbetering kan ingaan of ze afwijst, geeft binnen zestig dagen aan de verzoeker kennis van de redenen van het uitstel of de afwijzing. In geval van uitstel kan de termijn niet met meer dan dertig dagen worden verlengd. Bij ontstentenis van kennisgeving binnen de gestelde termijn, wordt de aanvraag geacht te zijn aangenomen.
  Wanneer de aanvraag is gericht tot een administratieve overheid die niet bevoegd is om de verbeteringen aan te brengen, stelt deze de verzoeker daarvan onverwijld in kennis en deelt hem mede welke overheid, naar haar informatie, daartoe bevoegd is.

Art.7.Wanneer de aanvraag om openbaarheid betrekking heeft op een bestuursdocument [1 van een administratieve overheid van de Duitstalige Gemeenschap resp. van een gemeente van het Duitse taalgebied ]1 waarin een auteursrechtelijk beschermd werk is opgenomen, is de toestemming van de maker of van de persoon aan wie zijn rechten zijn overgegaan niet vereist om de verzoeker inzage van het document te verlenen of uitleg erover te verstrekken.
  Een mededeling in afschrift is niet toegestaan dan met voorafgaande schriftelijke toestemming van de maker of van de persoon aan wie zijn rechten zijn overgegaan.
  In ieder geval wijst de overheid op het auteursrechtelijk beschermd karakter van het betrokken werk.
  ----------
  (1)<DDG 2018-04-23/17, art. 202, 003; Inwerkingtreding : 03-12-2018>

Art.8.
  <Opgeheven bij DDG 2018-04-23/17, art. 203, 003; Inwerkingtreding : 03-12-2018>

Art.9. Dit decreet is van toepassing onder voorbehoud van eventuele wets- of decreetbepalingen die in een ruimere openbaarheid van bestuursdocumenten voorzien.

Art. 10. Dit decreet treedt in werking de dag, waarop het wordt aangenomen.