Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

8 SEPTEMBER 1994. - Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende het huishoudelijk reglement van de Ethiekcommissie voor reclame. <Vertaling>



Inhoudstafel:


Art. 1-18



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit reglement, dient verstaan te worden onder :
  - het reglement : het huishoudelijk reglement van de Ethiekcommissie voor reclame;
  - het decreet : het decreet van 17 juli 1987 over de audiovisuele sector, zoals het werd gewijzigd;
  - de Commissie : de Ethiekcommissie voor reclame;
  - de Minister : de Minister tot wiens bevoegdheid de audiovisuele sector behoort;
  - de voorzitter : de voorzitter van de Ethiekcommissie voor reclame.

Art.2. De Commissie vergadert, op het initiatief van de voorzitter, telkens het belang van haar werkzaamheden het vereist. De voorzitter bepaalt de datum, het uur en de plaats van de vergadering.
  De Commissie vergadert eveneens indien twee leden het secretariaat schriftelijk erom verzoeken. In dit verzoek worden de punten vermeld die zij wensen te bespreken en er wordt een korte toelichting bij gevoegd in verband met elk te bespreken punt.

Art.3. De voorzitter stelt de agenda van de vergaderingen vast.
  De volgende punten moeten evenwel aan de dagorde zijn : de goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering, de tijdens de vorige vegaderingen verdaagde punten, de ingediende klachten, de verzoekschriften om advies van de Minister, de beraadslagingen van de beperkte commissie, de door de voorzitter formeel onontvankelijk verklaarde klachten.
  Tot de vijfde dag die voorafgaat op de vergadering van de Commissie, mag ieder commissielid schriftelijk aan het secretariaat vragen een punt op de agenda te plaatsen. Bij dit verzoek moet een korte toelichting worden gevoegd in verband met elk te bespreken punt.
  Met een meerderheid van tweederde van de aanwezige leden kan de Commissie, tijdens de vergadering beslissen een punt op haar agenda te plaatsen.

Art.4. Behoudens de toepassing van artikel 29, § 3, 3 en 4, van het decreet, worden de bijeenroepingen en de agenda ten minste tien dagen vóór de datum van de vergadering naar de leden van de Commissie opgestuurd.

Art.5. De voorzitter bekleedt het voorzitterschap van de Commissie of, indien hij verhinderd is, wijst de Commissie te dien einde een lid aan.

Art.6. De Commissie kan slechts op geldige wijze beraadslagen en beslissen indien de helft van haar leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Is dit quorum niet bereikt, belegt de voorzitter een nieuwe vergadering met dezelfde agendapunten en deze vergadering komt op geldige wijze bijeen, ongeacht het aantal aanwezige leden.
  Het verhinderd lid dat wenst vervangen te worden brengt het secretariaat ervan op de hoogte vóór de opening van de vergadering en deelt de naam van het lid mede dat volmacht krijgt om zich in zijn naam uit te drukken.

Art.7. Naargelang van het geval, spreekt de Commissie zich uit via een advies of een aanbeveling.
  De adviezen zijn deze die in artikel 29, § 3, 2, van het decreet bepaald zijn en die elke vraag betreffen met betrekking tot de commerciële of niet-commerciële reclame, de sponsoring, de televerkoop en elke verkoop- en promotievorm, die in de radio-omroepprogramma's worden opgenomen alsook deze die bepaald zijn in artikel 28, § 1, 6, lid 2, van het decreet.
  De aanbevelingen hebben betrekking op de overeenstemming van de boodschappen met de wetten, decreten en besluiten inzake reclame.

Art.8. De vergaderingen van de Commissie geschieden met gesloten deuren.
  De Commissie mag het advies horen van klagers, van deskundigen en van om 't even wie zij wenst te horen.

Art.9. De adviezen en de aanbevelingen worden opgemaakt onder de verantwoordelijkheid van de voorzitter die ze aan de Minister doet toekomen. Ze zijn met redenen omkleed en maken melding van de minoritaire standpunten die eventueel uitgedrukt werden. De adviezen en de aanbevelingen zijn de weergave van de inhoud van de vergaderingen en worden door de Commissie bekrachtigd.
  De aanbevelingen moeten vertrouwelijk blijven, behoudens wat de mededeling ervan aan de Minister en aan de partijen betreft, tenzij een van dez laatste die verplichting tot geheimhouding heeft opgeheven.

Art.10. Onder de verantwoordelijkheid van de voorzitter, maakt het secretariaat de samenvattende notulen van elke vergadering op die tijdens de volgende vergadering worden goedgekeurd. Na de goedkeuring worden de notulen ondertekend door de voorzitter en een lid van het secretariaat. In de notulen worden de namen van de aanwezige en verontschuldigde leden vermeld alsook die van de leden die volmacht hebben gekregen. De processen-verbaal opgemaakt nadat de partijen werden gehoord, worden bij de notulen van de vergadering gevoegd.

Art.11. Met het oog op de voorbereiding vn haar adviezen, mag de Commissie werkgroepen bijeenroepen. Deze groepen bestaan uit leden en uit om 't even welke erkende of door haar uitgenodigde deskundige. Een daartoe door de Commissie aangewezen lid neemt het voorzitterschap van de werkgroepen waar.
  De werkgroepen mogen noch advies uitbrengen, noch een aanbeveling aannemen.

Art.12. Wanneer artikel 29, § 3, 3 en 4 toegepast wordt, vergadert de Commissie, zo nodig, in beperkte commissie.
  De beperkte commissie bestaat uit de voorzitter, de directeur-generaal tot wiens bevoegdheid de audiovisuele sector behoort en uit vijf leden die, elk wat hem betreft, de in artikel 29, § 4, lid 2, van het decreet bepaalde categorieën en groeperingen vertegenwoordigen.
  De regeling voor de werking van de Commissie is van toepassing op de beperkte Commissie voor zover zij verenigbaar is met artikel 29, § 3, 3 en 4, van het decreet.

Art.13. In geval van klacht of vaststelling ingediend bij toepassing van artikel 29, § 3, 3 en 4, van het decreet, vergadert de Commissie op het initiatief van het secretariaat uiterlijk vier dagen na het indienen van de klacht of de vaststelling.

Art.14. Om ontvankelijk te zijn, moet de klacht in de franse taal opgesteld zijn en de volgende gegevens bevatten :
  - de naam en de woonplaats van de klager;
  - de naam van de zender;
  - de datum en het uur van de uitzending;
  - de wettelijke of reglementaire bepaling die werd overtreden.
  De klager moet bewijzen dat hij er belang bij heeft op te treden.
  De klacht moet met redenen omkleed zijn.
  De voorzitter spreekt zich uit over de formele ontvankelijkheid van de klacht en brengt er de klager o de hoogte van. Zijn beslissing is met redenen omkleed.

Art.15. De inhoud van de ontvankelijk verklaarde klacht of vaststelling wordt doorgestuurd naar de zender. Hij wordt verzocht afschrift van de geïncrimineerde uitzending in te brengen en zijn standpunt voor te dragen tijdens de vergadering van de Commissie die de bevoegdheid heeft om kennis te nemen van de klacht.

Art.16. De Commissie hoort de zender en de klager, eventueel bijgestaan door hun raadsman, alsook de adverteerder en ieder deskundige indien zij het geschikt acht.
  De zender en de klager hebben het recht een of meer leden van de Commissie onbevoegd te verklaren. Hun rechtsvordering is speciaal gemotiveerd en wordt vooraf en schriftelijk aan de Commissie gericht. De Commissie beraadslaagt over deze rechtsvorderingen vooraleer ze de inhoud van de klacht onderzoekt.
  Het proces-verbaal opgemaakt nadat de partijen werden gehoord, wordt medegedeeld aan de klager en aan de zender.
  De Commissie neemt haar aanbeveling op staande voet. Zij wordt in feite en in rechte met redenen omkleed.

Art.17. De aanbeveling wordt onmiddellijk, ten verzoeke van de voorzitter, doorgezonden naar de Minister alsook naar de zender en de klager.

Art. 18. Indien een lid op drie opeenvolgende vergaderingen, zonder verontschuldiging, afwezig is, dan vraagt de Commissie aan de Minister tot zijn vervanging over te gaan. Er wordt nochtans geen rekening gehouden met de afwezigheid van een lid wanneer de Commissie in spoedvergadering is bijeengekomen.
  Brussel, 8 september 1994.
  Voor de Regering van de Franse Gemeenschap :
  De Minister van de Audiovisuele sector,
  Ph. MAHOUX