Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

9 NOVEMBER 1993. - Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap houdende de statuten van de publiekrechtelijke maatschappij voor het beheren van de schoolgebouwen van Namen (VERTALING). - (NOTA : Raadpleging van vroegere versies vanaf 26-01-1994 en tekstbijwerking tot 12-12-2001.)



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK I. - Benaming - Doel - Zetel - Duur
Art. 1-3
HOOFDSTUK II. - Samenstelling en werking.
Art. 4-20
HOOFDSTUK III. - Wijziging van de statuten.
Art. 21
HOOFDSTUK IV. - Overgangs- en slotbepalingen.
Art. 22-24



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):

1994029585  1998029450 



Artikels:

HOOFDSTUK I. - Benaming - Doel - Zetel - Duur
Artikel 1. De publiekrechtelijke maatschappij voor het beheer van de schoolgebouwen van Namen, hierna "de maatschappij" genoemd, heeft uitsluitend tot opdracht, de schoolgebouwen van het door de Franse Gemeenschap ingerichte onderwijs, behalve van het hoger onderwijs, die gelegen zijn op het grondgebied van de provincie Namen en waarvan de lijst opgenomen is in een afzonderlijk besluit van de Regering, zonder winstoogmerk te beheren.
  Bij beslissing van de raad van bestuur kan de maatschappij:
  1. haar opdracht uitbreiden tot het beheer, de aankoop, de bouw, de modernisering, uitbreiding en inrichting en het onderhoud van de schoolgebouwen van het officieel gesubsidieerd onderwijs, en de eerste uitrusting ervan;
  2. daartoe schoolgebouwen bestemd voor het officieel gesubsidieerd onderwijs, behalve het hoger onderwijs, aankopen;
  3. schoolgebouwen van de provincies en gemeenten in haar ambtsgebied beheren wanneer deze haar dat beheer bij overeenkomst toevertrouwen.

Art.2. De maatschappelijke zetel van de maatschappij is gevestigd in de lokalen van een onderwijsinrichting van de Franse Gemeenschap te Namen.
  Hij kan bij beslissing van de raad van bestuur verplaatst worden binnen het ambtsgebied van de maatschappij.
  Er wordt voor het betrekken van het gebouw waar de maatschapelijke zetel gevestigd is, geen huur gevraagd.

Art.3. De maatschappij is voor onbepaalde duur opgericht.

HOOFDSTUK II. - Samenstelling en werking.
Art.4. Het maatschappelijk jaar valt samen met het kalenderjaar. In afwijking hiervan begint het eerste maatschappelijk jaar de dag van inwerkingtreding van dit besluit; het neemt op 31 december 1993 een einde.
  In het laatste kwartaal van het jaar bepaalt de raad van bestuur het programma van zijn werkzaamheden voor het volgend jaar.
  In het eerste kwartaal na het einde van het dienstjaar keurt de raad van bestuur het activiteitsverslag van het afgelopen jaar goed en zendt het dat verslag over aan elke betrokken regering en rechtspersoon.

Art.5. De raad van bestuur is samengesteld als volgt:
  1. vertegenwoordigers van de Regering van de Franse Gemeenschap waarvan het aantal bepaald wordt overeenkomstig artikel 6;
  2. 7 vertegenwoordigers van het college van de Waalse Regering;
  3. eventueel vertegenwoordigers van andere overheden, overeenkomstig artikel 6.
  Behalve eventueel één bestuurder van de Franse Gemeenschap, zijn de bestuurders woonachtig in het Frans taalgebied.

Art.6. Zolang de opdracht van de maatschappij niet tot andere overheden is uitgebreid, is het aantal vertegenwoordigers van de Franse Gemeenschap vastgesteld op 6.
  Voor elke geassocieerde overheid is er een bestuurder, met een maximum van 3.
  Wanneer er meer dan 3 geassocieerde overheden zijn, worden de besturders die ze vertegenwoordigen, angewezen door een vergadering waaraan 2 vertegenwoordigers van elke geassocieerde overheid deelnemen.
  De bestuurders die de overheden vertegenwoordigen, vervangen bestuurders van de Franse Gemeenschap in de omgekeerde volgorde van hun aanstelling.

Art.7. De raad van bestuur vergadert geldig als de helft van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.
  Zoniet belegt de voorzitter of bij diens ontstentenis, de ondervoorzitter schriftelijk een nieuwe vergadering waarvan de beslissingen geldig zijn ongeacht het aantal aanwezigen.

Art.8. Op zijn eerste vergadering verkiest de raad van bestuur een voorzitter en een ondervoorzitter en wijst hij een secretaris aan.
  De ondervoorzitter vervangt de afwzige voorzitter.
  De voorzitter wordt gekozen onder de beheerders aangewezen door de Franse Regering, de ondervoorzitter onder de beheerders aangewezen door de Regering van de Franse Gemeenschap.

Art.9. De in artikel 6, 3e lid, bedoelde vergadering komt eerst bijeen in de maand na de kennisgeving, aan de voorzitter van de maatschappij, van de toetreding van een 4e overheid bedoeld in artikel 5, 1e lid, 3°.
  Telkens als een overheid geassocieerd wordt, komt de vergadering bijeen binnen de twee weken voor elke vergadering van de raad van bestuur. Elk van die overheden zendt naar de vergadering 2 stemgerechtigde vertegenwoordigers.
  De vergadering wordt belegd door de secretaris van de maatschappij en voorgezeten door de voorzitter of, bij diens ontstentenis, door de ondervoorzitter van de maatschappij. Dezen hebben raadgevende stem.
  Op de eerste vergadering worden, bij meerderheid van de aanwezige vertegenwoordigers, de 3 vertegenwoordigers van de geassocieerde overheden in de raad van bestuur gekozen. Bij staking van stemmen wordt de vertegenwoordiger van de betrokken territoriale eenheid met het kleinst aantal bewoners niet verkozen.
  Het mandaat van de in het 5e lid bedoelde vertegenwoordigers duurt minstens één jaar. Zolang de samenstelling van de maatschappij niet verandert, wordt het automatisch van jaar tot jaar verlengd; wordt ze wel gewijzigd, dan komt er een nieuwe verkiezing overeenkomstig het 5e lid.

Art.10. Het mandaat van de bestuurders duurt ten hoogste zes jaar, maar verstrijkt van rechtswege uiterlijk zes maanden na de volledige vernieuwing van de vergaderingen waaruit de uitvoerende macht die zij vertegenwoordigen voortvloeit.
  Bestuurders kunnen vervangen worden door de overheid die ze aangesteld heeft.
  Het mandaat van bestuurders die:
  1° niet langer in hun gewest woonachtig zijn, onverminderd artikel 5, 2e lid;
  2° meer dan driemaal zonder wettige reden afwezig zijn tijdens het dienstjaar, vervalt van rechtswege.
  Over de reden van een afwezigheid spreekt de raad van besutut zich uit.
  Bij ontslag van rechtswege, ontslagneming, afzetting of overlijden van een bestuurder tijdens zijn mandaat wijst de betrokken overheid onmiddellijk een plaatsvervanger aan, die het mandaat van zijn voorganger voleindigt.

Art.11. Elke bestuurder heeft één stem. Hij kan evenwel één volmacht geven als hij afwezig is.
  Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend, onverminderd de regels waarin de decreten voorzien mbt. een bijzondere meerderheid.
  Wanneer de voorzitter afwezig is, heeft de ondervoorzitter een doorslaggevende stem.

Art.12. De raad van bestuur komt bijeen telkens als het belang van de maatschappij zulks vereist, en alleszins om de 2 maanden ten minste, op bijeenroeping door de voorzitter, de ondervoorzitter of 4 bestuurders.

Art.13. § 1. De personen, belast met het dagelijks bestuur door het huishoudelijk reglement, mogen de maatschappij beheren, verbinden en vertegenwoordigen voor alle handelingen mbt. haar doel.
  De maatschappij wordt geldig verbonden door 2 handtekeningen: die van de voorzitter of ondervoorzitter en die van één der personen, belast met het dagelijks bestuur.
  § 2. De beslissing, namens de maatschappij een rechtsvordering in te dienen, wordt geldig genomen door de raad van bestuur.
  In afwijking van het 1e lid stelt de voorzitter of, bij diens ontstentenis, de ondervoorzitter, de vorderingen in kortgeding en de bezitsvorderingen in, met inbegrip van de aanvragen om opschorting door de Raad van State.
  Onder dezelfde voorwaarden vertegenwoordigen zij de maatschappij voor het gerecht, als aanvrager of als verweerder. Zij verrichten alle conservatoire handelingen en handelingen tot opschorting van verjaring of verval.
  De krachtens het 2e en het 3e lid genomen beslissingen worden door de raad van bestuur op zijn eerstvolgende vergadering bekrachtigd.

Art.14. De akten van de maatschappij worden, onder de verantwoordelijkheid van de secretaris, ten zetel van de maatschappij bewaard.

Art.15. De raad van bestuur kan met de regering van de Franse Gemeenschap een overeenkomst sluiten mbt. de terbeschikkingstelling van personeelsleden van de Franse Gemeenschap voor het volbrengen van de opdrachten van de maatschappij.

Art.16. Elk jaar, uiterlijk tegen 15 november, wordt de ontwerpbegroting voor het volgend jaar, verdeeld in investerings- en werkingsuitgaven, opgemaakt.
  Elk kwartaal wordt een periodieke staat van de thesaurie en de vastleggingen opgemaakt.
  De begroting en de rekeningen worden opgemaakt volgens het boekhoudplan, vastgelegd door de Regering van de Franse Gemeenschap, op eensluidend advies van de Waalse Regering.
  Het in artikel 15 bedoelde personeel wordt ter beschikking gesteld van de controleorganen van de maatschappij om ze in hun opdracht bij te staan. Het beschikt daartoe over een lokaal.
  De rekeningen van de maatschappij worden geopend bij de kassier van het Waalse Gewest.

Art.17. Ter goedkeuring worden o.m. volgende akten de raad van bestuur voorgelegd:
  1. de begroting en de rekeningen;
  2. driemaandelijkse periodieke staten;
  3. verrichtingen die een uitgave van minimum (5.000 EUR) teweegbrengen; <BFG 2001-11-08/51, art. 26, 002; Inwerkingtreding : 01-01-2002>
  4. het huishoudelijk reglement;
  5. alle kwesties betreffende het ter beschikking van de maatschappij gestelde personeel.
  Elke visumweigering heeft tot gevolg dat het geschil ingeschreven wordt op de agenda van de eerstvolgende vergadering van de raad van bestuur.

Art.18. De raad van bestuur legt zijn huishoudelijk reglement vast, dat o.m. voorziet in:
  1. de werkwijze van de raad van bestuur;
  2. de wijze waarop hij bijeengeroepen wordt en beslissisngen neemt;
  3. de openbaarheid van de akten van de raad;
  4. de regelmaat van zijn vergaderingen, onverminderd artikel 10;
  5. de aanstelling van personen voor het dagelijks bestuur en de wijze van uitoefening van die gedelegeerde bevoegdheid;
  6. de werkwijze van de vergadering bedoeld in de artikelen 6, 3e lid, en 7;
  7. de wijze waarop die vergadering bijeengeroepen wordt en beslissingen neemt.

Art.19. De leden van de raad van bestuur en de commissarissen hebben recht op terugbetaling van hun werkelijke kosten overeenkomstig de bepalingen, toepasselijk op de rijksambtenaren van rang 13.

Art.20. De eventuele bezoldiging van bestuurders en commissaarissen komt ten laste van de begroting van de maatschappij.

HOOFDSTUK III. - Wijziging van de statuten.
Art.21. De wijziging van deze statuten bij beslissing van de raad van bestuur, genomen bij volstrekte meerderheid van de aanwezige leden en vertegenwoordigers van de Franse Gemeenschap, wordt de Regering van de Franse Gemeenschap tot goedkeuring voorgelegd op eensluidend advies van de Waalse Regering.

HOOFDSTUK IV. - Overgangs- en slotbepalingen.
Art.22. De eerse raad van bestuur omvat volgende leden: 1. aangesteld door de Regering van de Franse Gemeenschap:
  - de heer Yvon Marchal;
  - de heer Emile Bertrand;
  - de heer Claude Gilquin;
  - de heer Pierre Uhlig;
  - de heer Jean-Marc Gaspard;
  - de heer Freddy Wallens;
  2° aangesteld door het College van de Franse Gemeenschapscommissie:
  - de heer Maurice Bayenet;
  - de heer Guy Milcamps;
  - de heer Roger Bastin;
  - de heer Alain Porignaux;
  - de heer Marc Charlier.

Art.23. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het ondertekend wordt.

Art. 24. De Minister van Onderwijs is belast met de uitvoering van dit besluit.
  Brussel, 9 november 1993.
  Vanwege de Regering van de Franse Gemeenschap:
  De Minister van Onderwijs,
  E. DI RUPO