Details



Externe links:

Justel
Reflex
Staatsblad pdf



Titel:

13 DECEMBER 1991. - Koninklijk besluit betreffende de toelage voor het in dienst houden van werknemers getroffen door een arbeidsongeschiktheid.



Inhoudstafel:

HOOFDSTUK I. - Definities en toepassingsgebied.
Art. 1-3
HOOFDSTUK II. - Toekenningsvoorwaarden.
Art. 4-8
HOOFDSTUK III. - Bedrag van de toelage.
Art. 9
HOOFDSTUK IV. - Procedure.
Art. 10-14
HOOFDSTUK V. - Slotbepalingen.
Art. 15-18



Deze tekst heeft de volgende tekst(en) gewijzigd:



Uitvoeringsbesluit(en):



Artikels:

HOOFDSTUK I. - Definities en toepassingsgebied.
Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :
  1° de toelage : de toelage bedoeld in titel II, hoofdstuk V van de wet van 29 december 1990 houdende sociale bepalingen;
  2° de arbeidsongeschiktheid : de definitieve onmogelijkheid voor een werknemer om ten gevolge van ziekte of ongeval de overeengekomen arbeid te verrichten.

Art.2. Dit besluit is van toepassing op de werkgevers die gewoonlijk gemiddeld ten hoogste honderd werknemers tewerkstellen.
  De gewoonlijk gemiddelde tewerkstelling wordt bepaald door het aantal kalenderdagen gedurende hetwelk elke werknemer, gedurende de periode van vier trimesters die het trimester van de aanvraag om de toelage onmiddellijk voorafgaan, werd ingeschreven in het personeelsregister, waarvan het bijhouden wordt opgelegd door het koninklijk besluit nr. 5 van 23 oktober 1978 betreffende het bijhouden van sociale documenten of in elk ander document dat hiertoe bijgehouden wordt indien de onderneming aan deze laatste bepalingen niet onderworpen is, te delen door driehonderd vijfenzestig.
  Wanneer het werkelijke uurrooster van een werknemer niet de drie vierden bereikt van het overeenkomstig voltijds uurrooster wordt het aantal kalenderdagen waarvoor hij in het personeelsregister of in elk document dat hiertoe bijgehouden wordt, ingeschreven werd tijdens de in het tweede lid bedoelde periode, gedeeld door twee.

Art.3. Dit besluit is niet van toepassing op de werknemers :
  1° die worden tewerkgesteld krachtens de bepalingen van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers;
  2° die worden tewerkgesteld krachtens de bepalingen betreffende de overeenkomst voor tewerkstelling van studenten bedoeld bij titel VI van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten;
  3° die niet ten minste vijftig jaar oud zijn op het ogenblik van de vaststelling van de arbeidsongeschiktheid door de arbeidsgeneesheer.

HOOFDSTUK II. - Toekenningsvoorwaarden.
Art.4. De werkgever kan aanspraak maken op de toelage wanneer de arbeidsongeschiktheid van de werknemer aan de volgende voorwaarden voldoet :
  1° zij is ingetreden na het begin van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst;
  2° indien zij de schorsing van de arbeidsovereenkomst tot gevolg heeft, mag deze schorsing niet langer dan zes maanden duren;
  3° zij betreft alle blijvende gevolgen van ziekte of ongeval.

Art.5. § 1. De werknemer moet onderworpen worden aan een medisch onderzoek door de arbeidsgeneesheer.
  De arbeidsgeneesheer moet alle aangewezen aanvullende onderzoeken doen, navraag doen naar de sociale toestand van de werknemer en ter plaatse onderzoeken welke maatregelen en aanpassingen het mogelijk maken de werknemer, ondanks zijn onvolkomenheden zijn werkpost te laten behouden. Hij deelt aan de werkgever en de werknemer mede welke maatregelen nodig zijn om de werkpost aan te passen.
  Indien een aanpassing van de werkpost niet mogelijk blijkt, doet de arbeidsgeneesheer de nodige onderzoeken om vast te stellen of de werknemer een andere functie in de onderneming kan uitoefenen. Hij deelt aan de werkgever en de werknemer mede welke maatregelen hiertoe nodig zijn.
  De arbeidsgeneesheer kan mits het akkoord van de werknemer werd bekomen het advies inwinnen van een revalidatiecentrum of andere bevoegde personen.
  De arbeidsgeneesheer vermeldt zijn advies in een getuigschrift dat binnen een termijn van drie dagen na het einde van de onderzoeken wordt medegedeeld aan de werknemer. Een afschrift van dit getuigschrift wordt binnen dezelfde termijn medegedeeld aan de werkgever.
  Dit getuigschrift bevat de volgende elementen :
  1° de bevestiging dat de werknemer arbeidsongeschikt is;
  2° de bevestiging dat deze arbeidsongeschiktheid voldoet aan de voorwaarden bedoeld in artikel 4;
  3° de voorstellen betreffende de aanpassing van de werkpost of de overplaatsing naar een andere functie.
  Dit getuigschrift geldt uitsluitend voor de toepassing van dit besluit.
  Artikel 146bis, § 3, van het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming is van overeenkomstige toepassing op voormeld medisch onderzoek. De werknemer kan op de daarin geregelde overlegprocedure een beroep doen, nadat hij in kennis werd gesteld van het getuigschrift van de arbeidsgeneesheer.
  § 2. Voor de toekenning van de toelage bedoeld bij dit besluit, worden de bepalingen betreffende het medisch onderzoek bedoeld bij het Algemeen Reglement voor de arbeidsbescherming toegepast op de werknemers bedoeld bij artikel 124, § 1 van dit algemeen reglement en dit in afwijking van § 1.
  § 3. De arbeidsgeneesheer verstrekt de in § 1 en § 2 bedoelde adviezen binnen een termijn van veertien dagen vanaf de aanvraag van het medisch onderzoek door de werkgever. Deze termijn kan met zeven dagen verlengd worden indien het advies van een revalidatiecentrum of andere bevoegde personen wordt ingewonnen.

Art.6. De werkgever neemt de maatregelen tot aanpassing van de werkpost of waardoor de werknemer een andere functie kan uitoefenen, na het in artikel 5 bedoelde advies van de arbeidsgeneesheer te hebben ingewonnen.

Art.7. De werkgever is er toe gehouden de werknemer verder tewerk te stellen met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en is er toe gehouden de werknemer gedurende ten minste één jaar vanaf de hertewerkstelling in de aangepaste werkpost of in de andere functie te werk te stellen.
  De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet schriftelijk worden vastgesteld uiterlijk op het ogenblik van de hertewerkstelling van de werknemer.

Art.8. De werknemer wiens werkpost wordt aangepast of aan wie een andere functie wordt aangeboden in toepassing van dit besluit, verbindt er zich toe de aangepaste werkpost te aanvaarden of de andere functie uit te oefenen.

HOOFDSTUK III. - Bedrag van de toelage.
Art.9. De toelage is vastgesteld op vijftig procent van de bijkomende uitgaven die de werkgever heeft verricht met het oog op de aanpassing van de werkpost of het overplaatsen naar een andere functie met een maximum van vijfenzeventigduizend frank.
  Zij kan niet worden gecumuleerd met een ander voordeel dat de werkgever voor dezelfde werknemer en voor hetzelfde doel ontvangt met toepassing van een andere wet, van een decreet, een ordonnantie of een besluit.

HOOFDSTUK IV. - Procedure.
Art.10. De werkgever die een beroep wenst te doen op de toelage dient bij een ter post aangetekend schrijven een aanvraag in bij de Administratie van de Arbeidshygiëne en -geneeskunde van het Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid. De postdatum bepaalt de volgorde waarin de aanvragen worden onderzocht.

Art.11. De aanvraag omvat :
  1° de identiteit van de werkgever en inzonderheid naam, adres en telefoonnummer van de natuurlijke persoon die de aanvraag doet in naam van en voor rekening van de werkgever, het bank- of postrekeningnummer, het R.I.Z.I.V.-nummer en het paritair comité waaronder de onderneming ressorteert;
  2° de identiteit van de werknemer;
  3° het advies van de arbeidsgeneesheer bedoeld in artikel 5;
  4° een opgave van de maatregelen genomen met het oog op de aanpassing van de werkpost of waardoor de werknemer een andere functie kan uitoefenen;
  5° een afschrift van de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
  6° de verbintenis van de werknemer bedoeld in artikel 8;
  7° de stukken ter staving van de gedane uitgaven;
  8° het advies van het comité voor veiligheid, gezondheid en verfraaiing der werkplaatsen of bij ontstentenis van de syndicale afvaardiging;
  9° een verklaring van de werkgever dat hij voor dezelfde werknemer en voor hetzelfde doel geen ander voordeel ontvangt met toepassing van een andere wet, van een decreet, een ordonnantie of een besluit.

Art.12. De Administratie van de Arbeidshygiëne en -geneeskunde onderzoekt de aanvraag en brengt binnen een termijn van éénentwintig dagen vanaf het ogenblik dat ze in het bezit is van alle elementen bedoeld in artikel 11, advies uit over de aanvraag bij de Minister van Tewerkstelling en Arbeid.
  Dit advies stelt inzonderheid vast of aan de toekenningsvoorwaarden is voldaan en vermeldt het bedrag van de toelage.

Art.13. De Minister neemt een beslissing over de aanvraag. Deze beslissing is met redenen omkleed en wordt bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding ter kennis gebracht van de werkgever. De kennisgeving wordt geacht te hebben plaats gevonden de derde werkdag die volgt op de dag van de afgifte ter post van het aangetekend schrijven.
  Wanneer de toelage wordt toegekend, vermeldt de beslissing eveneens het bedrag van de toelage.

Art.14. De toelage wordt slechts uitbetaald nadat de maatregelen met het oog op de aanpassing van de werkpost of het overplaatsen naar een andere functie werden getroffen en nadat de werknemer op de aangepaste werkpost of in de nieuwe functie werd tewerkgesteld.

HOOFDSTUK V. - Slotbepalingen.
Art.15. De ambtenaren van de Medische Inspectie van de Administratie van de Arbeidshygiëne en -geneeskunde zijn belast met het toezicht op de naleving van de bepalingen van dit besluit.

Art.16. De geldigheidsduur van de bepalingen van titel II, hoofdstuk V van de wet van 29 december 1990 houdende sociale bepalingen wordt verlengd tot 31 december 1992.

Art.17. Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 18. Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.