1 JULI 1987. - Decreet betreffende de werkwijze van de controle op en de vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales. B.S., 17 juli 1987).
HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen.
Art. 1-2
HOOFDSTUK II. - De Werkwijze van de Intercommunales.
Art. 3-7
HOOFDSTUK III. - De controle op de intercommunales.
Art. 8-11
HOOFDSTUK IV. - De vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales.
Art. 12
HOOFDSTUK V. - Algemene bepalingen.
Art. 13
HOOFDSTUK I. - Inleidende bepalingen.
Artikel 1. Dit decreet regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 107quater van de Grondwet.
Art.2. § 1. De hiernavolgende bepalingen gelden voor alle verenigingen van gemeenten, hierna genoemd intercommunales, waarvan het gehele ambtsgebied binnen de grenzen van het Vlaamse Gewest valt.
§ 2. Onder Vlaamse Executieve wordt verstaan de Vlaamse Executieve of de door haar aangeduide Gemeenschapsminister.
HOOFDSTUK II. - De Werkwijze van de Intercommunales.
Art.3. De maatschappelijke zetel van de intercommunale wordt gevestigd hetzij in het gemeentehuis van een van de aangesloten gemeenten, hetzij in lokalen die aan de intercommunale of aan een van de aangesloten publiekrechtelijke personen toebehoren voor zover ze zich in het Vlaamse Gewest bevinden.
Art.4. De raad van Bestuur van de intercommunale kan een of meer afgevaardigden van het personeel omvatten op de wijze en onder de voorwaarden voorzien door de statuten van de intercommunale.
Art.5. § 1. Met uitzondering van de commissarissen-revisoren, kan elk lid van de bestuurs- en controleorganen van de intercommunale aan een lid van hetzelfde orgaan volmacht geven om het te vertegenwoordigen voor een welbepaalde, enkele vergadering van het orgaan. Dit lid dient tot dezelfde statutaire categorie vennoten te behoren als deze waartoe de volmachtgever behoort. De statuten van de intercommunale vermelden de wijze waarop volmacht dient gegeven met inachtname van deze bepalingen.
§ 2. Niemand kan drager zijn van meer dan één volmacht.
Art.6. De algemene vergadering bepaalt, binnen de perken en overeenkomstig de toekenningsvoorwaarden vastgesteld door de Vlaamse Executieve, het presentiegeld en de andere vergoedingen waarop de leden van de bestuurs- en de controleorganen van de intercommunale aanspraak kunnen maken.
Art.7. § 1. Wanneer ten gevolge van een geleden verlies, het netto-actief van de intercommunale gedaald is tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal, dan moet de Algemene Vergadering bijeenkomen binnen een termijn van ten hoogste twee maanden nadat het verlies is vastgesteld om, in voorkomend geval, te beraadslagen en te besluiten over de maatregelen die de Raad van Bestuur voorstelt in een plan opgesteld ter sanering en de financiële toestand van de intercommunale.
§ 2. De raad van Bestuur verantwoordt zijn voorstellen in onderhavig saneringsplan dat minstens eenentwintig kalenderdagen voor de Algemene Vergadering, samen met de oproepingsbrief aan alle vennoten wordt toegezonden. Ten laatste eenentwintig kalenderdagen voor de Algemene Vergadering plaatsvindt, wordt aan de Vlaamse Executieve het afschrift overgemaakt van de stukken waaruit de financiële deficitaire toestand van de intercommunale blijkt, alsook afschrift van het saneringsplan en een uitnodiging om de bedoelde vergadering bij te wonen.
HOOFDSTUK III. - De controle op de intercommunales.
Art.8. Aan de goedkeuring van de Vlaamse Executieve, zijn onderworpen :
1. de oprichting van de intercommunale, haar statuten en eventuele bijlagen die krachtens de statuten integraal deel uitmaken van deze laatste;
2. iedere wijziging die naderhand wordt aangebracht in de statuten en eventuele bijlagen die krachtens de statuten integraal deel uitmaken van deze laatste.
3. de overeenkomsten met betrekking tot welbepaalde leveringen en diensten van een welomschreven gemeentelijk belang, afgesloten tussen intercommunales en gemeenten.
De goedkeuring wordt geweigerd wanneer de beslissing de wetten en de decreten en hun uitvoeringsbesluiten of de statuten schendt of het algemeen belang schaadt. Het terzake genomen besluit van de Vlaamse Executieve wordt gemotiveerd.
De besluiten van de Vlaamse Executieve houdende goedkeuring of weigering van goedkeuring worden genomen binnen de negentig kalenderdagen na ontvangst van het verzoek tot goedkeuring.
Wanneer binnen deze termijn geen beslissing aan alle betrokken partijen is betekend, is de goedkeuring verworven.
Art.9. Alle besluiten van de organen van de intercommunale zijn aan de algemene controle van de Vlaamse Executieve onderworpen.
Art.10. § 1. Teneinde deze algemene controle op de intercommunales die onder toepassing vallen van dit decreet, te organiseren wordt het ambt van de Gewestcommissaris ingesteld.
§ 2. De Gewestcommissaris wordt aangeduid door de Vlaamse Executieve.
Tevens kan de Vlaamse Executieve voor de praktische uitwerking van deze controle een of meer afgevaardigden van de Gewestcommissaris aanduiden om hem bij te staan in zijn taak.
§ 3. De Gewestcommissaris beschikt over de nodige bevoegdheid tot het instellen van een onderzoek en het verrichten van de nodige algemene controle inzake de in artikel 9 van onderhavig decreet bedoelde besluiten.
Te dien einde heeft de Gewestcommissaris het recht inzage te nemen van alle stukken die betrekking hebben op het genomen besluit waarvan de intercommunale de Gewestcommissaris binnen dertig kalenderdagen in kennis dient te stellen. De Gewestcommissaris kan hieromtrent alle nodige, bijkomende informatie bij de intercommunale inwinnen. De Gewestcommissaris woont van rechtswege de vergaderingen van de organen van de intercommunale hem verplicht een uitnodiging tot het bijwonen van deze vergaderingen.
Elk besluit van de organen van de intercommunale dat in strijd is met de wetten en decreten en hun uitvoeringsbesluiten of de statuten schendt of het algemeen belang schaadt, kan door de Gewestcommissaris worden geschorst of door de Vlaamse Executieve worden vernietigd.
§ 4. Elke schorsing moet, op straffe van nietigheid, gemotiveerd zijn en zowel aan de toezichthoudende overheid als aan de intercommunale worden betekend.
- binnen driehonderd kalenderdagen, voor wat betreft de besluiten van de intercommunale houdende goedkeuring van de jaarrekening;
- en binnen dertig kalenderdagen, voor wat betreft alle andere besluiten van de intercommunale.
Dit vanaf de datum waarop de Gewestcommissaris kennis heeft gekregen van de inhoud van het besluit, door zijn aanwezigheid op de zitting van het orgaan of door de ontvangst of andere kennisgeving van bedoeld besluit door de intercommunale.
§ 5. Om de respectieve besluiten van een orgaan van een intercommunale te vernietigen, beschikt de Vlaamse Executieve bovenop de termijnen vermeld in § 4 over een termijn van :
- negentig kalenderdagen, voor wat betreft de besluiten van de intercommunale houdende goedkeuring van de jaarrekening;
- dertig kalenderdagen, voor wat betreft alle andere besluiten van de intercommunale.
Het eventueel besluit van de Vlaamse Executieve vernietigt het desbetreffend besluit. Bij ontstentenis van een betekend besluit terzake vanwege de Vlaamse Executieve binnen de gestelde termijn, wordt het desbetreffend besluit rechtsgeldig uitvoerbaar.
In voorkomend geval houdt de vernietiging tevens de bevestiging in van een eventueel genomen schorsingsbesluit door de Gewestcommissaris.
Het vernietigingsbesluit van de Vlaamse Executieve moet omstandig worden gemotiveerd.
Art.11. § 1. De Vlaamse Executieve kan in de bij § 2 van onderhavig artikel gestelde gevallen bij elke intercommunale waarop onderhavig decreet toepassing vindt, een Bijzondere Gewestcommissaris benoemen.
De Bijzondere Gewestcommissaris neemt ten aanzien van de betrokken intercommunale de bevoegdheden van de Gewestcommissaris, zoals bepaald in artikel 10 van onderhavig decreet over.
§ 2. De bijzondere Gewestcommissaris wordt aangesteld bij gemotiveerd besluit van de Vlaamse Executieve in geval :
1. in het kader van de in artikel 7 van onderhavig decreet bedoelde deficitaire situatie, de intercommunale nalaat :
- de bij artikel 7 bedoelde maatregelen te treffen;
- de bij artikel 7 bedoelde saneringsplan geheel of ten dele uit te voeren;
- het bij dat artikel bedoelde saneringsplan te herformuleren in functie van de opmerkingen die de Vlaamse Executieve maakt naar aanleiding van de bij artikel 10 van onderhavig decreet getroffen vernietiging van het initieel saneringsbesluit van de intercommunale;
2. een intercommunale haar verplichtingen ten opzichte van derden in het rechtsverkeer en met name deze voortvloeiend uit rechterlijke besluiten, niet uitvoert;
3. een intercommunale om het even welke verplichting die door een wet, een decreet, een uitvoeringsbesluit of de statuten wordt voorgeschreven, niet naleeft.
§ 3. De Bijzondere Gewestcommissaris is bevoegd om de uitvoering te verzekeren van de in het kader van § 2 van onderhavig artikel aan de bevoegde organen van de intercommunale opgelegde maatregelen.
HOOFDSTUK IV. - De vaststelling van het ambtsgebied van intercommunales.
Art.12. De Vlaamse Executieve stelt het ambtsgebied van de intercommunale vast met inachtname van het grondwettelijk recht der gemeenten om zich te verenigen of niet ter verenigen en dit op grond van een daartoe voorafgaandelijk aan de oprichting door de bevoegde preconstitutionele orgaan van de intercommunale opgestelde toelichtende nota.
Het besluit van de intercommunale houdende goedkeuring van de toetreding van een gemeente is slechts geldig indien dit vanwege de Gewestcommissaris niet stuit op schorsing of vanwege de Vlaamse Executieve op vernietiging, op grond van een onverenigbaarheid met de wetten, de decreten, de uitvoeringsbesluiten, de statuten en het algemeen belang.
HOOFDSTUK V. - Algemene bepalingen.
Art. 13. Voor de reeds gestelde handelingen die aan een administratieve procedure van toezicht onderworpen zijn, blijven de vroeger geldende bepalingen evenwel nog van toepassing van een overgangsperiode van zes maanden, die ingaat op de datum van inwerkingtreding van dit decreet. Bij ontstentenis van een besluit van de Vlaamse Executieve binnen deze periode worden de bedoelde handelingen rechtsgeldig uitvoerbaar.